Sims 4 Játéktipp

TS4 Parenthood – Gondozás jártasság

A Sims 4 Parenthooddal új jártasság érkezett, méghozzá a gondozás. A Sims ezen szériájában a megszokottnál nehezebb a jártasságokat csalás nélkül maximumra emelni, a gondozói jártasság fejlesztése is simet próbáló feladat. A szülő elsajátíthatja a gyermeknevelést a csemetéi gondozásával, szakkönyvekből, internetes oldalak böngészésével és más szülőkkel való beszélgetés útján. Minél több tapasztalatot sikerül gyűjtenie, annál több új interakcióval formálhatja gyermeke jellemét, bátorítva a megfelelő viselkedésre, vagy büntetve, ha rossz fát tett a tűzre. A gondozás szintjei a következők:

1. szint – A sim bizonyos viselkedésekre, tevékenységekre bátoríthatja a fiatalokat, és ráveheti őket a takarításra. A helytelen viselkedést is megfékezheti azzal, hogy megkéri a gyereket, fejezze be, amit csinál, vagy egyszerűen csak rákiabál, hogy ne tegye.
2. szint –  A sim ráveheti a gyereket a házifeladat megírására. Nyomatékosabban kérheti, hogy ne tegyen rossz fát a tűzre, és több lehetőségből választhat, amikor tanácsot ad a gyereknek.
3. szint –  A sim segíthet megoldani a gyerek alapvető szükségleteit, mint ürítés, higiénia, móka, továbbá gyermeknevelési tippeket cserélhet más simekkel.
4. szint – A sim adhat büntethet szobafogsággal (Time out), továbbá több információt kap arról, hogyan fogják tanácsai befolyásolni a gyerek fejlődését.
5. szint –  A sim megvonhat bizonyos szórakozásokat a rosszul viselkedő ifjaktól. Enyhébb megoldásként megbeszélhetik a helytelen viselkedést a gyerekkel, és megölelhetik egymást (“hug out”). További lehetőségek is megnyílnak a szülők előtt, hogy biztosítsák a gyerek szükségleteit.
6. szint – A sim lelket önthet más szülőkbe, mikor a gyermeknevelés nehézségei letörik őket. Csecsemőgondozás közben már látják a baba szükségleteit.
7. szint – A sim már sokkal hatékonyabban tudja kezelni a gyerekek szükségleteit, és sikeresebben vezeti rá őket bizonyos feladatok elvégzésére.
8. szint – Ha a gyermek tanácsot kér, már három lehetőség áll a sim rendelkezésére válaszként, továbbá hatékonyabban fegyelmezheti őket helytelen viselkedés esetén.
9. szint – A sim rábeszélő képessége már elég erős ahhoz, hogy mindig sikeresen vegye rá a gyereket egy-egy tevékenységre, mint pl. a mosogatásra. A szülők már azt is minden esetben tudják, az általuk adott tanácsok milyen irányba fogják mozdítani a gyermek fejlődését.
10. szint – A simek számára elérhetővé válik a Szuper Hatékony Csecsemőgondozás (“Super Efficient Baby Care) interakció, amellyel a csecsemő minden szükségletét egyszerre oldhatják meg. A szülői feladatok elvégzése közben a sim Szülő (Full Parent) módba válthat, amely lelassítja saját szükségleteinek csökkenését. (Lásd alább.)

 

Szülő üzemmód / Full parent mode

Ha a sim eléri a gondzás jártasság 10. szintjét, és rövid időn belül sok interakciót hajt végre a “Nevelés/Parenting..” opciók közül, szülő üzemmódba kerül. Kis csillagok kezdenek ragyogni körülötte, hangulatmódosítót is kap, szükségletei pedig lassabb ütemben csökkennek.

Csecsemőgondozás közben elérhetővé válik a “Szuper Hatékony Csecsemőgondozás / Full Efficient Baby Care”, ami segítéségével egyszerre láthatja el a baba minden szükségletét némi etetéssel, ölelgetéssel és levegőbe dobálással.

10-es szintű gondozás jártasság esetén a szülő azt is látja, milyen következménnyel jár, ha tanácsod ad gyermekének. A Karakterkészségekről bővebben itt olvashatsz!

De ki vagyok én?

Nem vagyok biztos benne, mi akarok lenni, ha felnövök, pedig úgy tűnik, már minden barátom kitalálta. Hogyan jöhetnék rá?

Válassz valamit, amit szeretsz.  (+ Önkontroll, -Konfliktuskezelés)

Ne aggódj, van még időd. (+ Empátia, – Felelősségtudat)

Tanulj egy jól fizető munkáért. (+ Felelősségtudat, – Empátia)


Gondozás / Parenting interakciók a játékból:

Szükségletekhez kapcsolódó interakciók fentről jobbra:
1. Kérje meg, hogy tisztálkodjon
2. Bátorítsa az ürítés visszatartására
3. Öntsön belé egy kis energiát
4. Vágjon mókás képet
5. Társalogjon
6. Utasítsa, hogy egyen valamit.

Bátorítás/befolyásolás jobbról:
1. Bátorítsa, hogy gyakorolja a beszédet a tükörnél
2. Vegye rá, hogy takarítson
3. Vegye rá, hogy elpakolja a játékokat
4. Vegye rá, hogy megírja a házifeladatát
5. Vegye rá, hogy készítsen ételt mindenkinek
6. Vegye rá, hogy mossa fel a tócsákat
7. Vegye rá, hogy ürítsen
8. Vegye rá, hogy szedje össze a szemetet.

Bátorítás/befolyásolás további lehetőségek jobbról:
1. Vegye rá, hogy játsszon
2. Bátorítsa, hogy terítse meg az asztalt
3. Vegye rá a zuhanyzásra
4. Vegye rá az alvásra
5. Vegye rá, hogy vigye ki a szemetet
6. Vegye rá, hogy elmosogasson
7. Vegye rá, hogy dolgozzon az iskolai projecten.

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

Hozzászólás

Kérjük, jelentkezz be a hozzászóláshoz
  Feliratkozás  
Visszajelzés