Sims 4 Játéktipp

Tipegők (1.29-es frissítés)

A tipegők az 1.29.-es frissítéssel érkeztek a játékba, és ha már ilyen sokáig nélkülöznünk kellett őket, kárpótlásul igazán kedves kiegésztői lettek a Sims 4-nek. A családszerkesztőbe lépve alkothatjuk meg őket, hasonlóan a korábbi játékokhoz, akár normál sim, akár ufo vagy vámpír tipegő formában. Nem a felnőtteknél megszokott személyiségek vonatkoznak azonban rájuk, hanem 7 csak tipegők által használatos jellemző közül választhatunk egyet. Ezek a jellemvonások hatással lesznek tipegőként töltött éveikre, elősegítik vagy hátráltatják fejlődésüket bizonyos területeken, és meghatározzák alapvető viselkedüket és reakcióikat.

 

Személyiségjegyek

angelic-5282987AngyaliAngelicTökéletes, könnyen kezelhető tipegők. Sosem dacosak vagy hisztisek, még akkor sem, ha dühösek. Barátságosak az ismeretlenekkel.
charmer-3133031BájosCharmerEzek a tipegők szeretnek társaságban lenni. “Kommunikáció” jártasságuk gyorsabban fejlődik, és nem félnek az idegenektől. Képesek megosztani szeretetüket másokkal.
clingy-3139661RagaszkodóClingyFélénk tipegők, akik kerülik a háztartáson kívüli simeket, és szomorúak, ha magukra hagyják őket. Jártasságaik gyorsabban fejlődnek, ha tanítják őket, és gyorsabban elmúlik rossz hangulatuk, ha megvigasztalják őket.
fussy-5306744HisztisFussyRosszcsontok, akik szeretnek sírni, bajt keverni, túlfeszíteni a húrt. Nehezen kezelhető tipegők. Egy kis figyelem azonban boldoggá teszi őket, és hamarabb túljutnak rossz hangulatukon.
independent-6266673FüggetlenIndependentEzek a tipegők szeretik a szabadságot, és nem szeretnek szót fogadni gondozóiknak. Gyorsabban fejlődnek jártasságaik, ha egyedül vannak, és kevesebb figyelmet igényelnek a többi tipegőnél.
inquistive-7279448KíváncsiInquisitiveKíváncsi felfedezők. Gyorsabban fejlődik “Gondolkodás” jártassáuk a többieknél. Akkor a legboldogabbak, ha valami újat tanulnak, és szomorúak, ha már régen nem tanultak semmit.
silly-1682998BohókásSillyBolondos és kíváncsi. Szeretnek vicceket mesélni és “Játékos” hangulatban lenni. “Fantázia” jártasságuk gyorsabban fejlődik.
wild-9336465VadócWildBátor, és tele van energiával. Ezek a tipegők szeretnek felfedezni és “Energikus” hangulatban lenni. “Mozgás” jártasságuk gyorsabban fejlődik, hiperaktívak. Szomorúak, ha hosszabb ideig nem tehetik ki a lábukat a házból. A “Mozgás” jártasság 2. szintjétől bírkózhatnak is a felnőttekkel.

 

Szükségletek

A tipegőknek is 6 alapvető szükséglete van, amelyek kellemes szinten tartása valódi kihívás a simszülők számára. A túlzottan elhanyagolt csemeték állami gondozásba kerülnek!

ÜrítésBladderA tipegők elintézhetik folyó ügyeiket a pelenkájukba, vagy szülői segítséggel a bilin. 2. szintű “Bilizés” jártasság esetén már egyedül is képes elvégezni a dolgát.
ÉhségHungerAz etetőszékbe ültetve a felnőtt több különböző bébiétellel etetheti meg a kicsit, bár ennek egy része rendszerint a földön köt ki. A tipegők azonban önállóan is képesek ételt vagy maradékot szerezni az asztalról, és megenni a földön, ágyon vagy kanapén. A cukros ételek felpörgetik őket, hogy aztán később még több édességet követeljenek. Éhség esetén hajlamosak a dühöngésre és hisztire.
EnergiaEnergyHa elfogy az energia, a kicsik a saját, csak tipegők számára használható ágyban pihenhetik ki magukat. Ha ez túl messze lenne, a földön vagy kanapén is elnyomhatja őket az álom, rosszul viselik azonban, ha idő előtt ébresztik őket, vagy elcsigázottak. A felnőtt esti mesét olvashat a tipegőnek, jó éjt puszit adhat neki, és betakargathatja amikor már alszik.
SzórakozásFunEzt a szükségletet könnyedén kielégíthetjük pár játékkal, illetve később, ha a tipegő “Mozgás” jártassága elég magas, a felnőtt is játszhat vele levegőbe dobálást.
FigyelemAttentionA tipegők igénylik, hogy beszélgessenek, játsszanak velük, és szeretve érezzék magukat. Ezt a szükségletet nem csak felnőtt elégítheti ki, egy másik tipegő vagy testvér társaságában is jól érzik magukat.
HigiéniaHygieneA tisztaság szintje legkönnyebben pelenkacserével emelhető, a fürdőkádban azonban fürdetni is lehet őket. Alacsony higiéniaszint esetén a tipegő piszkosnak tűnik, és kéri a felnőttől a fürdetést.

 

A tipegők szükségleteit mutató panel.

 

A tipegők képesek a felnőttek ételét is fogyasztani, odatipegnek az asztalhoz, és vesznek maguknak egy adagot.

 

Jártasságok

A tipegők több különböző jártasságot fejleszthetnek ebben az életszakaszban, és minél magasabb egy-egy jártasság szintje, annál több interakció nyílik meg számukra. Az első szint az alapszint, amelyet szinte azonnal elsajátítanak a kicsik.

KommunikációCommunication
A “Kommunikáció” jártasság fejlesztésével a gügyögés idővel érthető szavakká formálódik, és a tipegő megtanul jobban kommunikálni a környezetével. Fejleszthető tanulókártyákkal, simekkel vagy macival beszélgetéssel, és tipegőknek szóló videók nézegetésével a gyerektableten. Az ideális hangulatmód a fejlődéshez a “Boldog”. Boldog hangulatjelzőt leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha végigalszik egy éjszakát (ebben a Coolala, the defender wall light éjszakai fény lehet segítségére), enni kap az etetőszékben, vagy összebarátkozik valakivel. Jelemvonástól függően boldoggá teheti, ha a kedvenc játékával játszhat, vagy érintkezhet gondozóival.
1. szintA tipegő gügyögni kezd (Babble).
2. szintA tipegő megtanul ölelni, ütni, a tanulókártyákkal pedig elérhetővé válik az állatok felismerése.
3. szintA tipegő megtanul beszélni. Beszélhet játékokról, kamionokról, értelmetlenségekről és kiabálhat. Egyéb interakciók is megnyílhatnak (pl. kedvenc játék, kedvenc szín), ahogy a tipegő fejlődik a többi jártasságában.
4. szintA tipegő beszélhet partikról és kedvenc állatokról, és mondhat kopp-kopp vicceket. A tanulókártyákkal elérhetővé válik a tárgyak felismerése.
5. szintFolyékony beszéd. A tipegő mesélhet történetet vagy bolondos történetet, és beszélhet a dinoszaoruszokról.
FantáziaImagination
A “Fantázia” fejlődésével a tipegő saját világot teremthet magának játék közben, és új interakciók nyílnak meg számára. Fejleszthető játék használatával, mint babaház vagy Rajzolj a Llámával! játék a gyerektableten, tévézéssel, zenehallgatással, tipegő könyvek nézegetésével. Ideális hangulatmód a fejlődéshez a “Játékos”. Játékos hangulatjelzőt leggyakrabban akkor kaphat, ha habfürdőzik (Bubble Bath), játszik az étellel, butaságokat gügyög (Babble nonsense) vagy kopp-kopp vicceket mond (Knock-knock jokes).
1. szintA tipegő játszhat a babákkal a babaházban.
2. szintA tipegő képeket nézegethet a tipegő könyvekben, és játszhat másokkal együtt a babaházzal.
3. szintA tipegő elnevezheti a babáit, kitömött állatait és játékait.
4. szintA tipegő már el tudja olvasni a neki szóló könyveket.
5. szintElérhetővé válik a művészetek nézegetése interakció.
MozgásMovement
A “Mozgás” jártasság önállóan fejlődik, amikor a tipegő jár, vagy bármilyen mozgást végez. Fejleszthető sétálgatással, felnőttekkel való játékkal, tánccal, építőkockákkal, a gyerektableten történő tetriszezéssel, lépcsőzéssel. Az ideális hangulat a fejlődéshez az “Energikus”. Energikus hangulatjelzőt leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha leveszi a ruháit (Taking off clothes), állatos kekszet eszik (Animal Crackers) az etetőszékben, bírkózik vagy játszik egy felnőttel (Wrestling, Play), vagy megfürdetik (Bath).
1. szintA tipegő játszhat az építőkockákkal.
2. szintA tipegő megtanul lépcsőzni, bírkózhat a felnőttekkel.
3. szintA tipegő gyorsabban jár, és táncolni tanul.
4. szintA tipegő megtanul futni, és tornyokat épít játékkockákból.
5. szintA tipegő már stabilan jár, és gyorsan lépcsőzik.
GondolkodásThinking
A “Gondolkodás” a tipegő értelmét tágítja, a jártasság fejlődésével egyre többet ért meg az őt körülvevő világból, kevesebbet hisztizik, és egyre nagyobb önállóságra képes. Fejleszthető tanulókártyákkal, építőkockákkal, SimShape formafelismerő játékkal a gyerektableten, és kérdezősködéssel. Ideális hangulatmód a fejlődéshez a “Boldog”. Boldog hangulatjelzőt leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha végigalszik egy éjszakát (ebben a Coolala, the defender wall light éjszakai fény lehet segítségére), enni kap az etetőszékben, vagy összebarátkozik valakivel. Jelemvonástól függően boldoggá teheti, ha a kedvenc játékával játszhat, vagy érintkezhet gondozóival.
1. szintA tipegő önállóbb lesz, és kevesebbet hisztizik.
2. szintAz építőkockák segítségével tanulhatja a formákat, és kevésbé engedetlen a szülőkkel.
3. szintElkezdhet számokat tanulni a tanulókártyákkal, és kevesebbszer riad fel rémálmok miatt.
4. szintElkezdi a “Miért?” kérdést feltenni a felnőtteknek, és már nem pancsol a WC-ben.
5. szintSzinte teljesen elmúlnak a rémálmai, és engedelmesebb a szülőkkel szemben. Elkezdhet betűket tanulni a tanulókártyákkal, és gyakorolhatja a kiejtést az építőkockákkal való játék közben.
BilizésPotty
A tipegő eleinte csak felnőtt segítséggel tudja használni a bilit, később azonban már önállóan is képes rá.
1. szintA tipegő képes felügyelettel használni a bilit.
2. szintA bili használata felügyelet nélkül, habár még gyakral előfordulnak “balesetek”, ha túl alacsony a szükséglet mutatója.
3. szintÖnálló bilihasználat, amikor a szükséglet mutatója alacsony.

A tipegők jártasságait mutató panel.

A szülő tanulókártyák (flash cards) segítségével tanítja a tipegőt.

A szülővel való játék interakció akkor érhető el, ha a tipegő Mozgás jártassága legalább 3. szintű.


Életszakasz váltás

A tipegő korban elért eredmények hatással vannak a következő életszakaszokra is. A születésnapi torta gyertyáinak elfújása után egy ablak ugrik fel a sikeresen elsajátított képességek összesítésével, amelyek megalapozzák, milyen képességekkel léphet csemeténk a gyermekkorba. A jártasságok átszámítása a következőképp történik:

Tipegő jártasságGyermek jártasság1. szintNincs bónusz.
Mozgás / MovementMotoros / Motor2. szintJártasság 1. szintje + 44% a másodikból.
Kommunikáció /CommunicationSzociális / Social3. szintJártasság 2. szintje + 94% a másodikból.
Gondolkodás / ThinkingMentális / Mental4. szintJártasság 2. szingje + 44% a harmadikból.
Fantázia / ImaginationKreatív / Creativity5. szintJártasság 2. szintje + 94% a harmadikból.

 

Ha elég jó munkát végeztünk a tipegő nevelgetése közben, még bónusz jellemvonásokkal is gazdagodhat gyermek simünk. Ezek a következők lehetnek.:

Boldog Tipegő / Happy Toddler – Ha minden jártasságát sikerült legalább 3-asra fejlesztenie a tipegőnek, “Boldog Tipegő” jellemvonást kap. Ez 10%-kal lerövidíti a jártasságok elsajátításához szükséges időt.

Tökéletes Tipegő / Top-Notch Toddler – Amennyiben sikerül minden jártasságot a maximumra fejleszteni, a tipegő “Tökéletes Tipegő” jellemvonást szerez, ami 25%-kal rövidíti a jártasságpontok és karrierszint eleméshez szükséges időt.

A Tökéletes vagy Boldog Tipegő jellemvonás a gyermekkorba lépve bekerül a meglévő jellemvonások közé. (A képen a Parenthood kiegészítővel érkező, Készségekkel bővült panel látható.)

 

Ismert bug

Fürdetés – Előfordul, hogy a tipegőt nem sikerül megfürdeni, a parancs eltűnik a parancssorból, a sim nem reagál az utasításra. Ez az esetek többségében azért van, mert a fürdetés interakció több helyet igényel, mint amennyi a kád elhelyezéséhez szükséges. Próbáld meg áthelyezni a kádat, vagy bővíteni a fürdőt, hogy a simek jobban elférjenek.

 

Tipegőkhöz kapcsolódó hangulatmódosítók (moodlets)

A tipegőkkel rengeteg különféle hangulatmódosító is érkezett a játékba, amelyek egy része általános, egy része pedig csak bizonyos jellemvonású simekre van hatással. Akadnak közöttük szórakoztató darabok is, így amennyit tudtam, összegyűjtöttem a játékomból, hogy pontosan tudjátok, mire számíthattok, ha simgyermeket vállaltok.:) Bizonyára még rengeteg moodlet létezik ezeken kívül, így ha játék közben olyannal találkoztok, ami itt nem szerepel, bátran küldjétek el nekünk, és kiegészítjük a listát!

Éhséghiszti

(Alacsony éhségszint miatt)

X éhes! Etesd meg, mielőtt az éhség mardosóbbá válik.

(Tipegő moodlet)

Engedetlen tipegő

(Ellenszegülő tipegő miatt)

Ugh. Mi a teendő? Hogyan győzhető meg egy tipegő, hogy megtegyen valamit? Micsoda ellenszegülés!

(Gondozó moodlet)

Éhező

(Kritikusan alacsony éhségszint miatt)

X-nek ételre van szüksége azonnal! (Tipegő moodlet)

Síró tipegő

(Síró tipegő miatt)

A világ annyival ó-sokkal-jobb lenne, ha a sírás abbamaradna!

(Gondozó moodlet)

Nyami!

(Étkezéstől)

Bármi is volt, a legjobb helyen a pocakomban van. Nyamm!

(Tipegő moodlet)

Hiszti frusztráció

(Mert hisztis tipegő van a környezetében)

Argh! Néha a tipegők olyan frusztrálók! X alig várja, hogy elérkezzen a délutáni alvás.

(Gondozó moodlet)

Cukor, cukor, cukor!

(Desszert fogyasztása miatt)

Woo! Wow! A motor felpörgött, it az ideje elintézni pár dolgot! (Tipegő moodlet)

Ne parancsolgass nekem!

(Ellenszegülő tipegő kapja)

X képes megtenni bármit, amit akar! Nincs szüksége egy felnőttre, hogy megmondja neki, mit csinálhat!

(Tipegő moodlet)

Cukrot most!

(Desszert fogyasztása miatt)

Ami fent van, le is fog esni. Most épp a cukorszint van úton lefelé! (Tipegő moodlet)

Owieeee

(Hisztis tipegő kapja)

A hullám után jön a hullámvölgy.. valami megtört azután a fülsértő hiszti után.

(Tipegő moodlet)

Szutykos

(Alacsony higiénia miatt)

A piszok és sár a tipegő élet része, de egy kis fürdés nem árthat. (Tipegő moodlet)

Nem kívánt testvér

(Új testvérrel találkozástól)

X most találkozott testvérével, akit nem akart.

(Tipegő moodlet)

Mocskos

(Alacsony higiénia miatt)

X bűzlik! Fürdesd meg, hogy tiszta legyen!

(Tipegő moodlet)

Új testvér..

(Új testvérrel találkozástól)

X könnyekben ázik, miután találkozott új testvérével, akit nem akart. (Tipegő moodlet)

Vízimóka

(Mert megfürdették)

A fürdő kacsa néha az egyetlen dolog, amire X-nek szüksége van, hogy csodás legyen a napja!

(Tipegő moodlet)

Ujjam köré csavarva

(Hisztis jellemvonás miatt)

Valaki felfigyelt rám a teljesen indokolatlan kitörésem miatt. Szóval ki mondja, hogy a hiszti haszontalan?

(Tipegő moodlet)

Pancsi-pancsi

(Mert megfürdették)

Ha ha! Egy kis melegvíz, és szappan, ez az apróság készen áll az újabb mókára!

(Tipegő moodlet)

Tetszésem szerint
(Hisztis jellemvonás miatt)Ez a tipegő az úr a háznál! Nem túl nagy, de kétségkívül úr. (Tipegő moodlet)
Buborék-móka

(Habfürdőzés miatt)

Bluggy.. bluggy. Bluggy. Pukk! Pukk, bluggy.

(Tipegő moodlet)

Tipegő hiszti

(Mert tipegő van a környezetében)

Ó, miért nem múlik a hiszti? Kérem valaki segítsen!

(Gondozó moodlet)

Átázva

(Mert megfürdetett egy tipegőt)

X csurom víz, köszönhetően annak, hogy megfürdetett egy tipegőt! (Gondozó moodlet)

Kipirosodás

(Tele pelenka miatt)

A használt pelenkától viszket a bőröm. (Tipegő moodlet)

Rossz bilizés útmutatás

(Tipegő segítése miatt)

Azt ott ne.. nem, ne oda.. hanem a bi..ó, fujj!

(Gondozó moodlet)

Tanulókártya frusztráció

(Tanulókártyák miatt)

Ne többet! Soha több nem nézek tanulókártyára!

(Tipegő moodlet)

Bilibaleset

(Bilihasználat miatt)

X vétett egy kis hibát, mikor használta a bilit, és ez kissé felkavarja. (Tipegő moodlet)

A tudás öröme

(Tanulókártyák miatt)

Egy csillag, nem, egy vonat, nem, ez olyan mókás! Mutass még egyet! (Tipegő moodlet)

Fáradt

(Alacsony energiaszint miatt)

X fáradt, és hamarosan pihennie kell.

(Tipegő moodlet)

Magamban

(Független jellemvonás miatt)

Magamban vagyok, és segítség nélkül végzem a dolgaimat. (Tipegő moodlet)

Kimerült

(Kritikusan alacsony energiaszint miatt)

A tipegő már majdnem kidőlt. Ideje, hogy takaró alá tedd egy kis életmentő pihenésre.

(Tipegő moodlet)

Olyan gyorsan felnőnek

(Mert a tipegő elérte egy jártassága 3. vagy 5. szintjét)

Olyan gyorsan felnőnek! Mindig, amikor tanulnak és fejlődnek, eszembe jutnak a régi idők. (Gondozó moodlet)

Szeretnivaló

(Betakargatott egy tipegőt)

Egy tipegőről gondoskodni önmagában főnyeremény.

(Gondozó moodlet)

Belefáradva a szavakba

(Beszélni tanulás miatt)

Miért van ilyen sok.. nem akarok több szót..

(Tipegő moodlet)

A pillanat békéje

(Betakargatott egy tipegőt)

Ahh, az apróságok ágyban vannak, és a világ valahogy.. békésebbnek látszik.

(Gondozó moodlet)

Tipegő stressz

(Hisztis tipegő van a környezetében)

X kezd igazán ideges lenni a tipegő hisztis természete miatt. Mégis ki az úr a háznál?

(Gondozó moodlet)

Rémálomból ébredt

(Rémálma volt)

X-nek rémálma volt. Egy kis megnyugtatás elég lenne, hogy visszafeküdjön az ágyába. (Tipegő moodlet)

Bűzlő pelenka

(Mert tipegő van a környezetében)

Ó, te jóságos.. mi ez a szag? Egy tipegő csinálta? Wow, valaki cserélje ki azt a pelenkát! (Gondozó moodlet)

Kipihent

(Alvástól)

X kipihent, üvöltésre kész!

(Tipegő moodlet)

Megnőtt!

(Mert játszott egy tipegővel)

Woah! Ez a tipegő bizony megnőtt. Nem könnyű vele bírkózni. (Gondozó moodlet)

Tanult valami újat

(Kíváncsi jellemvonás miatt)

Ó! Egy új jártasság még több csodás dolog eljövetelét jelenti. (Tipegő moodlet)

Felpörögve

(Játéktól)

Jó móka a bírkózás! Olyan, mintha minden lehetséges lenne! (Tipegő moodlet)

Tiszta fantázia

(Játékkal játszás miatt)

Ó! A játékommal játszva a világ tele van kalandokkal!

(Tipegő moodlet)

Hol van mindenki?

(Figyelemhiány miatt)

Hol van mindenki? Rám senki sem figyel? (Tipegő moodlet)

Büszke

(Mert tipegő van a környezetében)

Nézd ezeket az apró boldogsággombócokat! Minden jövőbéli reményünk bennük van, és a jövő ragyogónak látszik.

(Gondozó moodlet)

Megunt játék

(Játékkal való játszás miatt)

Vajon valaki tesz róla, hogy legyen mit csinálnom? Ezektől a játékoktól elsírom magam.

(Tipegő moodlet)

Írta: Thea

Kérj értesítést arról, ami fontos!
Nem szeretnél lemaradni a téged érdeklő tartalmakról? Iratkozz fel listánkra, és válaszd ki, miről küldjünk értesítést!

Szívesen részt vennél új kiegészítők, modok, kihívások vagy történetek véleményezésében? Válaszd ki a számodra érdekes témákat, és e-mailben értesítünk, amikor segítséget keresünk a munkánkhoz!

A feliratkozással elfogadod adatvédelmi tájékozatónkat.

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments