Sims 4 Játéktipp

Tipegők

A tipegők az 1.29.-es frissítéssel érkeztek a játékba, és ha már ilyen sokáig nélkülöznünk kellett őket, kárpótlásul igazán kedves kiegészítői lettek a Sims 4-nek. A korábbi szériákhoz hasonlóan a családszerkesztőbe lépve alkothatjuk meg őket akár normál, akár természetfeletti formában – hozzácsatolhatók egy már meglévő háztartáshoz, illetve adoptálhatók is. Míg az előző játékok tipegői az 1-2 éves gyerekeknek feleltek meg, a Sims 4 esetében ez változott, és inkább a 3-5 éves korosztályhoz hasonlíthatjuk őket. Még mindig felügyeletre szorulnak és nem maradhatnak egyedül a telken, de jóval önállóbak, mint korábban.

A tipegők csak korlátozott számú hangulatot élhetnek át – jól van, boldog, játékos, energikus, szomorú, dühös és ijedt -, és nyolc különleges jellemvonásból választhatunk egyet nekik, amelyek kizárólag e korosztály számára elérhetők. A hisztis tipegők például bajt keverhetnek és hisztiznek, a ragaszkodók szeparációs szorongást élhetnek át és félénkek idegenek jelenlétében, az angyaliak pedig hát… angyaliak.

A tipegők hangulata éppen olyan gyorsan változhat, mint a hús-vér kicsiké, ha szomorúak, sírnak – ez pedig nem hat túl jótékonyan a többi sim idegeire, feszültek lesznek tőle, de a bűzölgő pelenka is okozhat néhány kellemetlen moodletet.

A gondozásukhoz feltétlen szükséges néhány tárgy, például a bili – enélkül ugyanis nem fejleszthető a hozzá kapcsolódó jártasság -, a tipegőknek való ágy és a fejlesztő játékok, nem létfontosságú ugyanakkor az etetőszék, mert képesek önállóan venni egy adag ételt az asztalról, és kényelmesen elfogyasztani a fotelban.

Ugyan remek hír, hogy a Sims 4 tipegői ennyire önállóak, az éhséget mégis komolyan kell venni, mert a 48 órán át tartó Éhező / Raveneous moodlet lejártakor egyszerűen eltűnnek a háztartásból, ami mélységesen elszomorítja a többi simet. Ráadásul az angyali és ragaszkodó tipegők esetén – akik még éhség esetén sem lesznek dühösek – nem is jelenik meg a 48 órás visszaszámláló.

 

Személyiségjegyek

 Angyali / Anglic

angelic-5282987Tökéletes, könnyen kezelhető tipegők. Sosem dacosak vagy hisztisek, még akkor sem, ha dühösek. Barátságosak az ismeretlenekkel, de szomorúvá válnak, amikor éhesek és fáradtak. Feldühödnek, ha egy gonosz vagy gyermekkerülő sim próbálja leckéztetni őket, és nem szeretik, amikor az idősebb simek durván játszanak velük.

Bájos / Charmer

charmer-3133031Ezek a tipegők szeretnek társaságban lenni. Gyorsabban fejlődik a kommunikáció jártasságuk, és nem félnek az idegenektől. Képesek megosztani szeretetüket másokkal a Share the Love interakcióval.

Ragaszkodó / Clingy

Félénk tipegők, akik kerülik a háztartáson kívüli simeket, és szomorúak, amikor szükségleteik túl alacsonyak, vagy magukra hagyják őket. Jártasságaik gyorsabban fejlődnek, ha tanítják őket, és gyorsabban elmúlik a rossz hangulatuk, ha egy felnőtt megvigasztalja őket (Comfort).

Hisztis / Fussy

Rosszcsontok, akik szeretnek bajt keverni és túlfeszíteni a húrt. Nehezen kezelhető tipegők, szeretnek hisztizni és gyakran válnak dühössé. Egy kis figyelem azonban boldoggá teszi őket, és hamarabb túljutnak rossz hangulatukon.

Független / Independent

Ezek a tipegők szeretik a szabadságot, és nem szeretnek szót fogadni gondozóiknak. Gyorsabban fejlődnek jártasságaik, ha egyedül vannak, és kevesebb figyelmet igényelnek a többi tipegőnél. Dühössé válnak, ha egy szülőjük felveszi őket, és 1. szinten kezdik a bili használatát.

Kíváncsi / Inquisitive

Kíváncsi felfedezők. Gyorsabban fejlődik gondolkodás jártasságuk a többieknél. Akkor a legboldogabbak, ha valami újat tanulnak, és szomorúak, ha már régen nem tanultak semmit.

Bohókás / Silly

Ezek a tipegők bolondosak és kíváncsiak, akik szeretnek vicceket mesélni és úgy könnyen kerülnek játékos hangulatba. Fantázia jártasságuk gyorsabban fejlődik, mint a többieké. 

Vadóc / Wild

Bátor, és tele van energiával. Ezek a tipegők szeretnek felfedezni és energikus hangulatban lenni. Mozgás jártasságuk gyorsabban fejlődik, hiperaktívak. Szomorúak, ha hosszabb ideig nem tehetik ki a lábukat a házból. A mozgás jártasság 2. szintjétől birkózhatnak is a felnőttekkel.

 

Szükségletek

A tipegőknek a felnőttekhez hasonlóan hat alapvető szükséglete van, amelyek kellemes szinten tartása olykor komoly kihívás lehet a szülők számára. A túlzottan elhanyagolt csemeték állami gondozásba kerülnek!

Ürítés / Bladder – A tipegők elintézhetik folyó ügyeiket a pelenkájukba (ezzel csökkentve a Higiénia szükségletet), vagy szülői segítséggel a bilin. 2. szintű Bilizés jártasság esetén már egyedül is képes elvégezni a dolgát.

Éhség / Hunger – Az etetőszékbe ültetve a felnőtt több különböző bébiétellel etetheti meg a kicsit, bár ennek egy része rendszerint a földön köt ki. A tipegők azonban önállóan is képesek ételt vagy maradékot szerezni az asztalról, és megenni a földön, ágyon vagy kanapén. A cukros ételek felpörgetik őket, hogy aztán később még több édességet követeljenek. Éhség esetén hajlamosak a dühöngésre és hisztire.

Energia / Energy – Ha elfogy az energia, a kicsik a saját, csak tipegők számára használható ágyban pihenhetik ki magukat. Ha ez túl messze lenne, a földön vagy kanapén is elnyomhatja őket az álom, rosszul viselik azonban, ha idő előtt ébresztik őket, vagy elcsigázottak. A felnőtt esti mesét olvashat a tipegőnek, jó éjt puszit adhat neki, és betakargathatja amikor már alszik.

Szórakozás / Fun – Ezt a szükségletet könnyedén kielégíthetjük pár játékkal, illetve később, ha a tipegő Mozgás jártassága elég magas, a felnőtt is játszhat vele levegőbe dobálást.

Figyelem / Attention – A tipegők igénylik, hogy beszélgessenek, játsszanak velük és szeretve érezzék magukat. Ezt a szükségletet nem csak felnőtt elégítheti ki, egy másik tipegő vagy testvér társaságában is jól érzik magukat.

Higiénia / Hygiene – A tisztaság szintje legkönnyebben pelenkacserével emelhető, a fürdőkádban azonban fürdetni is lehet őket. Alacsony higiéniaszint esetén a tipegő piszkosnak tűnik, és kéri a felnőttől a fürdetést.

Hasznos tipp: Előfordul, hogy a tipegőt nem sikerül megfürdeni, a parancs eltűnik a parancssorból, a sim nem reagál az utasításra. Ez az esetek többségében azért van, mert a fürdetés interakció több helyet igényel, mint amennyi a kád elhelyezéséhez szükséges. Próbáld meg áthelyezni a kádat, vagy bővíteni a fürdőt, hogy a simek jobban elférjenek.

 

Jártasságok

Tipegő életszakaszban több jártasság is fejleszthető, és minél magasabb ezek szintje, annál több interakció nyílik meg a kicsik számára. Az alapszintet pillanatok alatt képesek elsajátítani.

Kommunikáció / Communication

A “Kommunikáció” jártasság fejlesztésével a gügyögés idővel érthető szavakká formálódik, és a tipegő megtanul jobban kommunikálni a környezetével. Fejleszthető tanulókártyákkal (Flashcards), simekkel vagy macival beszélgetéssel, valamint tipegőknek szóló videók nézegetésével a gyerektableten. A fejlődéshez a Boldog hangulat az ideális, amit leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha végigalszik egy éjszakát (ebben a Coolala, the defender wall light éjszakai fény lehet segítségére), enni kap az etetőszékben vagy összebarátkozik valakivel. Jellemvonástól függően boldoggá teheti, ha a kedvenc játékával játszik, vagy érintkezik a gondozóival.

2. szint – A tipegő megtanul ölelni, ütni, a tanulókártyákkal pedig elérhetővé válik az állatok felismerése.

3. szint – A tipegő megtanul beszélni. Beszélhet játékokról, kamionokról, értelmetlenségekről, vagy akár kiabálhat is. Más interakciók is megnyílhatnak (pl. beszélgetés a kedvenc színről), ahogy a tipegő fejlődik a többi jártasságában.

4. szint – További témákkal bővül a tipegő szókincse, beszélhet a kedvenc állatáról, partikról vagy akár elmondhat egy kopp-kopp viccet is. A tanulókártyákkal elérhetővé válik a tárgyak felismerése.

5. szint –  A tipegő már folyékonyan beszél, mesélhet történetet vagy bolondos történetet, és beszélhet a dinoszauruszokról.

Fantázia / Imagination

A “Fantázia” fejlődésével a tipegő saját világot teremthet magának játék közben, és új interakciók nyílnak meg számára. Érdemes minden este mesélni nekik, hogy fejlődjön a jártasság, de bármilyen játéktól – például a babaháztól vagy a tablet Rajzolj a lámával! alkalmazásától -, a gyerekcsatorna vagy tipegő könyvek nézegetésétől, valamint a zenehallgatástól is beindul a fantáziájuk. A fejlődéshez a Játékos hangulat az ideális, amit leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha habfürdőzik (Bubble Bath), játszik az étellel, butaságokat gügyög (Babble nonsense) vagy kopp-kopp vicceket mond (Knock-knock jokes).

2. szint – A tipegő képeket nézegethet a tipegő könyvekben, és játszhat másokkal együtt a babaházzal.

3. szint – A tipegő elnevezheti a babáit, kitömött állatait és játékait.

4. szint – A tipegő már el tudja olvasni a neki szóló könyveket.

5. szint – Elérhetővé válik a művészetek nézegetése interakció.

Mozgás / Movement

A “Mozgás” jártasság önállóan fejlődik, amikor a tipegő jár, vagy bármilyen mozgást végez. Fejleszthető sétálgatással (Wander), felnőttekkel való játékkal, tánccal, építőkockákkal, a gyerektableten történő tetriszezéssel, lépcsőzéssel vagy csúszdázással (Toddler SP). Az ideális hangulat a fejlődéshez az Energikus, ilyen hangulatjelzőt leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha leveszi a ruháit (Taking off clothes), állatos kekszet eszik (Animal Crackers) az etetőszékben, birkózik vagy játszik egy felnőttel (Wrestling, Play), vagy megfürdetik (Bath).

2. szint – A tipegő megtanul lépcsőzni, valamint birkózhat a felnőttekkel.

3. szint – A tipegő gyorsabban jár, játszhat a felnőttekkel és táncolhat, ha a zene be van kapcsolva.

4. szint – A tipegő megtanul futni, és tornyokat épít játékkockákból.

5. szint – A tipegő már stabilan jár, és gyorsan lépcsőzik.

Gondolkodás / Thinking

A “Gondolkodás” a tipegő értelmét tágítja, a jártasság fejlődésével egyre többet ért meg az őt körülvevő világból, kevesebbet hisztizik, és egyre nagyobb önállóságra tesz szert. Fejleszthető tanulókártyákkal, formák és számok tanulásával (építőkockák), SimShape formafelismerő játékkal (gyerektablet), valamint a Miért? / Ask Why interakció használatával. Fejlesztéséhez Boldog hangulat ideális, ilyet leggyakrabban akkor kap a tipegő, ha végigalszik egy éjszakát (ebben a Coolala, the Defender Wall Light éjszakai fény lehet segítségére, ami elűzi a szörnyeket), enni kap az etetőszékben vagy összebarátkozik valakivel. Jellemvonástól függően boldoggá teheti, ha a kedvenc játékával játszhat, vagy érintkezhet gondozóival.

2. szint – Az építőkockák segítségével tanulhatja a formákat és kevésbé engedetlen a szülőkkel.

3. szint – Elkezdhet számokat tanulni a tanulókártyákkal, és kevesebbszer riad fel rémálmok miatt.

4. szint – Elkezdi a “Miért?” kérdést feltenni a felnőtteknek, és már nem pancsol a WC-ben.

5. szint – Szinte teljesen elmúlnak a rémálmai, és engedelmesebb a szülőkkel szemben. Elkezdhet betűket tanulni a tanulókártyákkal, és gyakorolhatja a kiejtést az építőkockákkal való játék közben.

Bilizés / Potty

A tipegő eleinte még a szülő segítségére szorul a bili használatához, később azonban önállóan is képes lesz elvégezni a dolgát. Hogy ez a pillanat minél hamarabb elérkezzen, érdemes a kicsit minél gyakrabban a bilire ültetni – nem csak akkor, amikor a szükséglete már nagyon alacsony, hanem akár még zöld sáv esetén is. Ha több tipegő is van a háztartásban, képesek a jártasság fejlesztésére akkor is, amikor a másikat nézik bilizés közben.

2. szint – A tipegő már képes használni a bilit felügyelet nélkül, de még gyakran előfordulnak “balesetek”, ha túl alacsony a szükséglet mutatója.

3. szint – A tipegő már automatikusan a bilihez megy és használja, amikor alacsony a szükséglet mutatója (amennyiben van bili a házban).

 

Képességfejlesztés

A tipegőként elsajátított jártasságok megalapozzák a következő korszak új képességeit, ezért érdemes mindent bevetni annak érdekében, hogy maximalizáljuk őket a születésnapi gyertyák elfújása előtt. A kicsik gyorsabban fejlődnek a gondviselőkkel és szülőkkel együtt folytatott interakciók során, úgyhogy használjuk ki a játék, meseolvasás és beszélgetés interakciókat, és töltsünk velük annyi időt, amennyit csak lehetséges!

Kivételes esetnek számítanak a Független / Independent jellemvonással rendelkező tipegők, ők ugyanis önállóan sokkal gyorsabban képesek a tanulásra. A tulajdonság további pozitívuma, hogy a kicsik nem szomorodnak el, amikor a szülők dolgozni mennek, és nincs szükségük különösebben sok figyelemre, ugyanakkor sokkal makacsabbak a többieknél. A független tipegők esetén a legjobb, ha a zöld sávban tartod a szükségleteiket, és hagyod, hogy önállóan fedezzék fel a világot.

Tippek a gyors fejlődéshez:

 • Egyszerre egy dologgal foglalkozz, például érd el a bilizés 3. szintjét, és aztán térj át mondjuk a Mozgás jártasság fejlesztésére.
 • Adj enni a kicsiknek tanulás előtt, ettől ugyanis jó hangulatba kerülnek, és gyorsabban tanulnak.
 • Etesd a tipegőket magas minőségű termékekkel, hogy Boldog moodleteket kapjanak. Ezek képesek elnyomni a negatív hangulatjelzőket, így még a dühös vagy szomorú hangulat sem akadályozza a fejlődést.
 • A szülő vagy gondviselő legyen mindig a tipegő közelében, kivéve független jellemvonás esetén. Ha a simednek más dolga van, hívj dadust!

Ha elérkezik a pillanat, és a tipegő gyermekkorba lép, a megszerzett jártasságai alapján már rendelkezhet egy-két szinttel a gyermekkori jártasságok közül is. A rendszer az alábbiak szerint felelteti meg egymásnak a jártasságokat:

 • Tipegő: Mozgás / Movement -> Gyermek: Motoros / Motor
 • Tipegő: Kommunikáció / Communication -> Gyermek: Szociális / Social
 • Tipegő: Gondolkodás / Thinking -> Gyermek: Mentális / Mental
 • Tipegő: Fantázia / Imagination -> Gyermek: Kreativitás / Creativity

A tipegőkorban megszerzett jártasságok szintjét a következőképp számolja át a játék a gyerekkori jártasságokra:

 • 1. szint elérése esetén – Nincs bónusz
 • 2. szint elérése esetén – Jártasság 1. szintje + 44% a másodikból
 • 3. szint elérése esetén – Jártasság 1. szintje + 94% a másodikból
 • 4. szint elérése esetén – Jártasság 2. szintje + 44% a harmadikból
 • 5. szint elérése esetén – Jártasság 2. szintje + 94% a harmadikból

Ha elég jó munkát végeztünk a tipegő nevelgetése közben, még bónusz jellemvonásokkal is gazdagodhat a gyermekkorba lépve. Ezek a következők lehetnek.:

Boldog Tipegő / Happy Toddler – Ha minden jártasságát sikerült legalább 3-asra fejlesztenie a tipegőnek, “Boldog Tipegő” jellemvonást kap. Ez 10%-kal lerövidíti a jártasságok elsajátításához szükséges időt.

Tökéletes Tipegő / Top-Notch Toddler – Amennyiben sikerül minden jártasságot a maximumra fejleszteni, a tipegő “Tökéletes Tipegő” jellemvonást szerez, ami 25%-kal rövidíti a jártasságpontok és karrierszint eléréséhez szükséges időt.

 

Értékrend / Character Values (Parenthood)

Ha rendelkezel Parenthood kiegészítővel, hamar feltűnhet a Simology panelen található öt kör alakú mutató, amelyekhez egy-egy tulajdonság van hozzárendelve. Ezek a sim döntéseinek megfelelően mozdulnak el egyik vagy másik irányba egészen a tinédzserkor végéig, amikorra kialakul a sim végleges értékrendje. A fiatal felnőttkorba lépve a mutatók állása szerint legfeljebb öt új jellemvonással gazdagodhat, amennyiben azonban nem sikerült egyik irányba sem komolyabb lépéseket tenni, az is előfordulhat, hogy a sim egyetlen új jellemvonást sem kap. Az értékrendről bővebben itt olvashatsz.

Írta: Thea

Forrás: BestGamingTips, Carl’s Sims 4 Guide, SimsWiki

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.