Játékteszt

Sims 4 Discover University – Egyetemre fel!

A Sims 4 Discover University kiegészítő célja, hogy egy autentikus felsőoktatási élményt adjon a játékosoknak, minden jó és rossz oldalával együtt. Óriási fejlődés a Sims 3 Egyetemi évek játékához képest, és akármennyire is szerettem a Realm Of Magic varázslatos elemeit, a Discover University hozza a legminőségibb változásokat a Sims 4-be a Seasons óta.

A Discover University esetében a rugalmasság áll a játék középpontjában. Két egyetem közül választhatunk; a Borostyán Liga (Észak-Amerika legelitebb és legrégibb felsőoktatási intézményeinek összefoglaló neve) egyetemeire hasonlító Britechester Egyetem, ami a művészetekben és bölcsészettudományi területeken kiemelkedő, vagy a modernebb Foxbury Intézet, ami a természettudományi tárgyakból kínál diplomát és…gonoszságból. Ha olyan vagy, mint én, a választást nagyon le lehet egyszerűsíteni: Britechesteren szellemek vannak, míg Foxburyn robotok. Azt akarom, hogy ijesztgessenek, miközben az óráimra készülök egész este? Köszönöm, de nem.

Bármilyen fiatal felnőtt vagy idősebb sim jelentkezhet egyetemre, szóval ne aggódj, ha attól tartottál, hogy az idősebb simednek nem lesz esélye belevágni pár szemeszternyi hedonizmusba – ami háttérbe szorul a tudás elsajátítása mellett, természetesen. Sajnos az én simemnek nem voltak meg a képességei ahhoz, hogy bármelyik egyetemre felvegyék (túlságosan lefoglalta a többi sim gnómmá változtatása, gondolom), és mivel majdnem nulla megtakarítása volt, számos ösztöndíjat kellett volna megkapnia, hogy ki tudja fizetni a diplomát. Van lehetőség diákhitelre is, de ezt elvből elutasítottam. Teljesen ingyenes, vagy semmi.

A simem képességeinek fejlesztése sok időt vett el az én életemből – időt, amit az igazi képességeim csiszolásába fektethettem volna. Mindazonáltal, a simem jelentkezését harmadik próbálkozásra elfogadják, amellett dönt, hogy Computer Science szakos lesz a Foxburyn, és megkapja az ösztöndíjat, mivel kis jövedelmű háztartásban él, már dolgozik, és két skill alapú ösztöndíjat is főzésért, valamint videojátékozásért. Akárki is mondta, hogy a videojátékozás semmire sem jó, nyilván nem látta a játékon belüli e-sport ösztöndíjamat.

Kétféle diploma érkezett a kiegészítővel: a normális és a kiemelkedő. Foxbury az informatikai és természettudományos tárgyakból kínál kiemelkedő végzettséget, a Britechesternél ugyanez a helyzet művészeti és humán tárgyakkal. A kiemelkedő programokba alapvetően nehezebb bekerülni, de a sima diplomának is épp annyi előnye lehet, ha elég keményen dolgozol és dicsérettel végzel.

Hogy a Discover Universityben lediplomázhass, 12 kreditet kell megszerezned, szemeszterenként maximum 4 kredittel. Mindegyik félév egy hétig tart, miközben számos órára kell járnod. Ismét, nagyon rugalmas lehetsz abban, hogy hogyan élsz és tanulsz, és hogy mennyire akarod megnehezíteni az élményt. Ha a lehető legtöbb kreditet veszed fel minden félévben, az egyetemen töltött idődnek seperc alatt vége lesz, és egyensúlyba kell hoznod simed szükségleteit a tanulási beosztásukkal, de mindent összevetve ez a legolcsóbb opció. Ugyanakkor, ha minden szemeszterben kevesebb órát veszel fel, több időd lesz szocializálódásra, részmunkaidős állásra, és titkos társaságokra.

A simek abban is dönthetnek, hogy kollégiumba vagy a kampusz területén lévő házak egyikébe költöznek az új városba, Britechesterbe, aminek szomszédságai engem Dartmouthra és Cambridge-re emlékeztetnek, vagy maradnak egy másik városban, és ingáznak az előadásokra. Britechesterből egyértelműen hiányoznak az üres telkek, ahova a simek költözhetnének, de ez azért van, mert az új koedukált koleszok a város fő attrakciói, és érthető, hogy miért. Fantasztikus helyszínek a simek számára, hogy nevetséges és már majdnem nonszensz történések szemtanúi legyenek.

Miután beköltöztettem simem a Foxbury egyik kollégiumába, azonnal meg tudtam mondani, hogy a lakótársai nem mindennapi emberek. Az egyik rendszeresen elrontja az összes háztartási gépünket, ezután pedig felidegesíti, ha egy másik sim (általában az enyém) megjavítja és a törmeléket a földön hagyja (a takarítás nem az erőssége). Egy másik lánynak látszólag kifáradhatatlan mennyiségű grillcsirkéje van, és amíg én az életemért nem tudok rájönni, hogy honnan szerzi, az az egyetlen dolog, ami aránylag laktatja a simemet. Egy fiú az épületünkben narkolepsziás, képes elaludni bármilyen szabad felületen, a padlót is beleértve. Akármennyire is irigylem ezt a lehengerlő képességét, hogy bármikor képes szundizni, határozottan kirúgták tavaly az egyetemről előző félévben és azóta csak itt lóg.

Az első félév a Foxburyn egy káosz. Alábecsültem, hogy mennyit kell tanulnom, és négy kreditet vettem fel, valamint lecsaptam egy helyre az egyetem e-sport csapatában. Ami ezt követte, valószínűleg sokkal élethűbben ábrázolja az én egyetemen töltött éveimet, mint azt szeretném bevallani. Eszeveszett tanulás a kora reggeli órákban, befejezetlen házik, ahogyan a simem órára rohan, és kicsit becsmérlő, kicsit szánakozó üzenetek a tanáraimtól, hogy ideje összeszedni magam.

Létrehozni az egyensúlyt a kis szociális életem, az órákkal kapcsolatos teendők és az esti e-sportos elfoglaltságok között lehetetlennek tűnik. A simem teljesen elszigetelődik, ahogyan – mindössze két nappal a szemeszter kezdete után – én igyekszem megmenteni a máris reménytelen jegyeit. Miközben teljesíti mindegyik tárgy napi feladatát – általában egy házi – elmegy az órákra és tanul a záróvizsgákra, az iskolai tennivalók kivételével minden háttérbe szorul.

Az ötödik nap a mélypont, mivel simemnek nincs ideje tusolni az egyik vizsgája előtt, ami miatt bűzcsíkok jelennek meg körülötte. Ezek párosultak a vizsga előtti, idegesség által kiváltott böfögéssel, és kijelenthetem, hogy a teremben mindenki undorodott tőle, aztán egy középszerű jeggyel fejezte be simem a félévet.

Az a célom, hogy visszahozzam a bukás széléről a hátralévő félévekben, ezért megfelezem az óráit, és végre van ideje részt venni pár tanítás utáni tevékenységben. Csap egy borzasztó keg bulit a koleszban, de akkor is buli! Véghez viszünk néhány jó öreg csínyt, mint a Britechester Egyetem elcsúfítása Foxbury szalagokkal és vécépapírral, ami miatt a két intézet kabalája összeverekszik az előadó termek előtt másnap reggel. Végül, a fiatalkori lázadás legfelső szintjét elérve, a simem beszerez néhány piercinget az arcára és néhány új tetoválást, de kiegyensúlyozza azzal, hogy felelősségteljesen főz magára – ami instant tésztát és pizzatekercset jelent majdnem minden étkezésre. Kis lépések.

Most, hogy a simem fulladozik a szabadidőben, végre koncentrálhat az e-sport karrierje építésere, és végül kinevezik kapitánnyá, annak ellenére, hogy a csapatnak egy meccset sem sikerül megnyernie egyetemes pályafutásom alatt.

És mi van a kampuszi románccal? Egy kicsit nem hagyományos módon a simem a Foxbury rezidens robotjával esik szerelembe, ami miatt végre jóra is tudja használni a robotika kurzusok során szerzett tudást. A kapcsolatuk meglepően aranyos, bár Mach hajlamos összeomolni egy pillanat alatt, arra késztetve az én simemet, hogy szó szerint felépítse. Ez az incidens megesett már az első randijukon, egy sörpong meccs közben, egy zuhanyzós etyepetye alatt (erre egyértelműen számíthattam volna), a simem egy nagyon fontos prezentációja közben, valamint a simem diplomaosztója alatt.

Alapvetően, a Discover University egy remek lehetőség a történetmesélésre – amit már próbáltak előző kiegészítőknél, de ritkán volt ilyen sikeres, mint ebben. Legalább még fél tucat anekdotát tudtam volna írni a simem egyetemista napjairól, ami rengeteg mond arról, milyen is ez a játék. Az egyetem egy teljesen új teret ad virtuális embereidnek, ami nagyon összetett, és elég eszközt, plusz választási szabadságot biztosít, hogy biztosan ne legyen ugyanolyan két sim története.

Fáradhatatlan fordító és elhivatott simmer, a kihívásokban Tim kihívója. A Sims 4 széria avatott mestere, gondos játéktesztelő, a legfrissebb hírek és információk közvetítője.