Sims 4 Játéktipp

Gyermekvállalás és terhesség a Sims 4-ben

A Sims széria egyik legnépszerűbb eleme, hogy – a legtöbb esetben – realitásokhoz ragaszkodó életszimulátorként gyermekekkel is bővíthetjük háztartásunkat. Ezek az utódok szorosan a játékos szívéhez tudnak nőni, ahogyan szüleiket irányítva nevelgetjük őket, és arról is elég jó képet kaphatunk, milyen feladatokkal, nehézségekkel és örömökkel jár a terhesség és gyermekvállalás procedúrája. A történet előrehaladása miatt a szomszédság idővel gyermekzsivajtól lesz hangos, majd ezek a fiatalok felnőnek, és saját családot alapítanak – az azonban, hogy a te simed mikor lép erre az útra, csakis rajtad múlik. Ha úgy döntesz, eljött az idő, ez a tipp összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a családtervezésről.

Adoptálás

A gyermekvállalás legegyszerűbb módja a Simsben, ha a leendő szülők megspórolják maguknak a terhesség kihívásait, és örökbe fogadnak egy kisbabát, tipegőt vagy gyermeket. Ezt a számítógép segítségével teheted meg a Household / Adopt menüben 1.000 simoleon közvetítési díjért cserébe.

A felugró ablakban választhatod ki, melyik gyermeket szeretnéd felnevelni háztartásodban. Ezután a sim elhagyja a lakást, és értesítést kapsz róla, hogy hamarosan egy új családtaggal tér haza. Lehetőséged van megváltoztatni a gyermek nevét is, ha szeretnéd. Amennyiben babát fogadtál örökbe, ő a lakásban fog megjelenni a már meglévő bölcsőben, illetve ha nem rendelkeznél ilyennel, a szociális szolgálat biztosít számodra egyet ingyenesen. Ha az új családtag tipegő vagy idősebb, a ház elé fog érkezni a visszatérő simmel együtt, némi konfetti kíséretében.

Instant csemete

(Egy gyermek adoptálása miatt)

Dawn élvezheti a szülővé válás minden áldását, a terhességgel járó kellemetlenségek nélkül.

Adoptálással tetszőleges számú gyermeket vehetsz magadhoz, és ez a lehetőség egyedülálló és házas simek számára is elérhető. Ez az egyetlen módja annak is, hogy idős női simek vagy akár egynemű párok is bővíthessék családjukat. Ha egy házaspár egyik tagja rászánja magát a nagy lépésre, a másik is automatikusan a gyermek szülőjévé válik a kapcsolati panelen. Az adoptáló szülők, akárcsak a természetes úton gyermeket vállaló társaik, jogosulttá válnak a családi szabadságra.

Ki eshet teherbe?

Az alapjáték egyik frissítése óta nem olyan egyértelmű ez a kérdés, hogy bátran használjuk a nő vagy férfi kifejezést. Ha természetes úton szeretnéd bővíteni a családot, szükséged lesz hozzá egy simre, aki alkalmas a gyermek kihordására, valamint egy partnerre, aki teherbe ejti őt. Ha új háztartást kezdünk, a bal felső sarokban található három pont lenyitásával személyre szabhatjuk, milyen szerepekre legyen képes simünk a játék során. Transznemű simeket a játék is generálhat, így megeshet, hogy egy karakter bár férfinak tűnik, mégis alkalmas a gyermek kihordására, de akár nemzőképtelen, azaz meddő simek is előfordulhatnak, ha az ennek megfelelő opciók érvényesülnek esetükben.

Nemi jellemzők beállítása

Fizikai megjelenés:

 • Férfias
 • Nőies

Öltözködés preferencia:

 • Férfias
 • Nőies

A sim képes…

 • teherbe esni
 • teherbe ejteni másokat
 • egyikre sem

A sim képes a vécét állva használni?

 • Igen
 • Nem

Tovább árnyalja a képet, ha rendelkezel Get to Work kiegészítővel, amelyben földönkívüliek is érkeztek a játékba. Ha férfi simedet elrabolják, 25% az esély rá, hogy nem sokkal később aggasztó jeleket fog észlelni testén, néhány nappal később pedig egy a megszokottól eltérő bőrszínű, fura hangon síró csöppségnek ad életet. Az űrlényekről itt olvashatsz bővebben.

Ahogyan a valóságban, úgy a játékban is számít az életkor is gyermekvállaláskor. Hagyományos esetben, modok nélkül a fiatal felnőtt vagy felnőtt életszakaszban járó simek eshetnek teherbe, nemzőképességüket azonban az idős korú férfi simek is megőrzik. A terhesség alatt a sim nem vált életszakaszt, ezért ha a felnőtt korszak végén fogan meg az utód, a sim csak a szülést követően lép majd az időskorba.

Trükkök és praktikák

Ha szilárdan elhatároztad magad a babaprojekt mellett, a Try for a baby / Próbálkozzon a gyermekáldás érdekében opció segítségével teheted meg az első lépést. Számtalan kínálkozó etyepetyehelyszín közül válogathatsz, amelyek közül néhány növeli a teherbeesés 80%-os valószínűségét. Az eddig ismert ilyen helyszínek a következők:

 • Forróvizes jakuzzi / Hot tub +25% (Perfect Patio Stuff Pack)
 • Szauna / Sauna +40% (Spa Day Game Pack)

Megjegyzés: Bár az alapjáték kódsorában eddig nem találták nyomát, hogy etyepetye során is teherbe eshetnek a simek, a játékosok mégis tapasztaltak már ilyesmit. Úgy tűnik, egyetlen fogamzásgátló módszer sem 100%-os a Simsben (sem), úgyhogy ha simed kapcsolatba kezd egy társával, mindig készülj fel rá, hogy ez akár a gólya érkezésével is járhat.

Alapesetben mindig egy gyermek születik egy terhességből, de néha előfordulhatnak ikrek, olykor hármasikrek is. Az ikerszülésre 10% az esély, amit megnövel, ha maga a szülő is rendelkezik ikertestvérrel. Bevethetünk azonban pár trükköt annak érdekében, hogy kis családunk minél gyorsabban egy focicsapatnyi gyerkőccel bővüljön.

 • Termékenység bónusz / Fertile Reward – 3.000 simoleonért megvásárolható életcéljutalom, ami 150%-ra növeli a teherbeesés esélyét. Ha mindkét sim rendelkezik vele, a hatása összeadódik.
 • Ley-vonal / On Ley Line telektulajdonság (City Living Expansion Pack) – Az ilyen telkek jobban kedveznek az ikrek foganásának.
 • Termékenység elixír / Elixir of Fertility (Outdoor Retreat Game Pack) – 10. szintű herbalizmus jártassággal készíthető gyógyital, ami megnöveli az ikrek és hármasikrek születésének esélyét.
 • Termékenység masszázs / Fertility Massage (Spa Day Game Pack) – Masszázsszalonban érhető el, vagy akár a sim otthonában, ha rendelkezik masszázsággyal, és akad egy magas wellness jártassággal bíró sim a közelben.
 • Kívánságkút / Wishing well (Romantic Garden Stuff Pack) – Ha a sim gyermeket kér a kúttól, az megnövelheti a termékenységét.

Az ikrek külső megjelenése lehet egészen hasonló, de egymástól gyökeresen eltérő is, mint ahogyan léteznek egy- és kétpetéjú ikrek is. Teljesen azonos kinézetet azonban csak CAS-ben tudsz létrehozni, ha klónozod a simedet.

Mi a helyzet azonban akkor, ha nem a születendő gyermekek számát, hanem inkább nemét szeretnéd befolyásolni? A korábbi szériákhoz hasonlóan erre is van lehetőség, méghozzá a következő módszerekkel:

 • Ha inkább fiút szeretnél, etess simeddel répát, és hallgasson alternatív zenét a rádióban.
 • Ha inkább lányt szeretnél, etess simeddel epret, és hallgasson pop zenét a rádióban.

Ezek a praktikák nem jelentenek 100%-os garanciát a kisfiú vagy kislány születésére, de ha szorgalmasan gyakorlod, komolyan megnövelik majd esélyeidet. Férfi terhesség, azaz földönkívüli genetika esetén azonban hatástalanok.

Ha mégsem olyan nemű utód születik, mint szeretted volna, még mindig van remény orvosolni a hibát, ha mentés nélkül kilépsz a játékból. A gyermek neme ugyanis csak a születéskor dől el, így van esély, hogy az újrakalkulálásnál a másik irányba billen majd a mérleg nyelve. A babák számát ezzel a módszerrel nem lehet befolyásolni, tehát akár egy gyermek született, akár ikrek, meg kell békülnöd ezzel a számmal.

Terhesség

Gyermekvállalás előtt nem árt egy pillantást vetni a szülőnek szánt simjeid jellemvonásaira. Nem mindenki alkalmas ugyanis a szerepre, a babák nagy felelősséggel járnak, és ott az a dolog a koszos pelenkákkal… A legtöbb simet megviseli a síró csecsemők vagy kellemetlen szagok közelsége, talán csak a Family oriented / Családcentrikus tulajdonsággal bírók olyan szerencsések, hogy elvakítja őket a gyermekek felett érzett öröm, és az így kapott moodletek háttérbe szoríthatják a negatívumokat. Ha azonban simed Squeamish / Finnyás, Hates Children / Gyermekgyűlölő vagy Noncommittal / Elköteleződési problémás, biztos lehetsz benne, hogy ezzel a döntéssel alaposan megkeseríted az életét. A finnyás simek csupán a gyerekkel járó kosztól fognak viszolyogni, a gyermekgyűlölő simek életében azonban folyamatos stresszt jelent az utód, a gyermeknemzéstől is feszült hangulatjelzőt kapnak, ami női sim esetén a terhesség végig kitart. Az elköteleződési problémás simek a “nagy hír” megosztásának sem tudnak tiszta szívből örülni.

A gyermekvállaláshoz nem kell, hogy a simek házastársak legyenek, de a barátság és románc mutatónak el kell érnie bizonyos szintet. Ez a Sims 4-ben nehezebb lehet, mint az előző szériákban, a romantikus kapcsolatokról itt olvashatsz bővebben az oldalon.

Ha a légyott megtörtént, nincs más dolgod, mint várni. A Sims 4-ben nem jelzi hárfazene a megfoganást, csak az együtt töltött éjszaka után egy nappal lehet simed biztos benne, hogy sikeres volt a próbálkozás. A várakozási időt lerövidítheted, ha a vécére kattintva elvégzel egy terhességi tesztet (Take Pregnancy Test – §15). Így azonnal megtudhatod az eredményt, és ha ez pozitív, a sim hasa azonnal gömbölyödni is kezd, valamit Eating for Two hangulatjelzővel is gazdagodik. Az öltözéke nem változik, ugyanis a Sims 4-ben a hétköznapi ruhák idomulnak a kismama változó alakjához. Ha a teszt negatív, az minden esetben megviseli őket, egyes jellemvonásokkal rendelkező simek akár a takaró alá is bújhatnak zokogni.

Kettő helyett eszik!

(A gyermeknemzés miatt)

Izgalmas dolog felfedezni, hogy egy új élet növekszik benned!

Terhesség: második trimeszter

(A gyermeknemzés miatt)

Dawn terhessége már előrehaladott, és izgatottan készül az anyaságra.

Terhesség: harmadik trimeszter

(A gyermeknemzés miatt)

Simed már majdnem terhessége végére ért; készen áll arra, hogy megszülje ezt a gyereket!

A terhesség lefolyása 3-5 nap, ami függ attól, milyen hamar értesülsz a dologról, és milyen úton szeretne szülni simed. Ez az időszak három trimeszterre tagolódik, amelyek során a hasa egyre inkább növekszik, de az áldott állapot felett érzett örömöt sok kellemetlenség is árnyalja. Szükségletei gyorsabban csökkennek, és reggeli rosszullétekkel is meg kell küzdenie az első két trimeszterben. Tapasztalhat ezenkívül hátfájást is, amelyet társa megpróbálhat egy masszázzsal enyhíteni. Sóvárogni is kezdhet bizonyos ételek után, amelyek a vágyai között jelennek meg.

A nagy hírt a Share Big News interakcióval oszthatja meg a hozzá közelálló személyekkel, amelyet a legtöbben örömmel fogadnak, az újdonsült apuka pedig egy pozitív hangulatjelzőt is kap tőle. A terhesség első két szakaszában az élet hasonlóan megy tovább, mint korábban. Ha simed rendelkezik munkahellyel, be kell járnia dolgozni. A harmadik trimeszterben elérhetővé válik a családi szabadság, ha a telefonon a munkahely fülön a Take Family Leave interakcióra kattintasz. Az apuka is élhet ezzel a lehetőséggel, ha egy telken lakik a kismamával.

Ha a várandósság időszaka alatt szeretnéd megtudni, milyen nemű utódra számíthatsz, keress fel egy orvosként praktizáló, karrierje legalább ötödik szintjén álló simet. Ő a szakértelmét bevetve megpróbálja megjósolni, kisfiú vagy kislány érkezik-e a családba (Determine baby’s gender), valamint a szülés dátumát is meghatározhatja (Determine baby’s due date).

Bár a női simek terhessége sem problémamentes, az űrlények által elrabolt férfiaknak ennél sokkal nagyobb kihívásokkal kell megküzdenie. Nekik fogalmuk sincs, mi zajlik a testükben, úgyhogy egyre rémültebbek a pár nap alatt végbemenő változástól.

Fura hasfájás

(Talán mert valami vicceset evett?)

Jarred nem érzi magát formában. Biztosan evett valamit, amit nem kellett volna.

Különös súlygyarapodás

(Bizarr anyagcsere miatt)

Jarred felszedett néhány plusz kilót. Ez biztosan csak átmeneti időszak.

Abnormális testi változások

(Ismeretlen, ijesztő okból)

Valami határozottan nincs rendben! Jarred kétségek között őrlődik változó alakja miatt.

Szülés

Amikor elérkezik a szülés pillanata, azt senki sem élvezi igazán. A kismama +40 Uncomfortable / Kényelmetlen hangulatjelzőt kap, ami gyakorlatilag minden más érzését elhomályosítja, az apa pedig pánikba eshet, és irányíthatatlanul rohangálhat a lakásban. Földönkívüli baba esetén egyenesen rémült a szülni készülő sim.

“Apa leszek” pánik

(A vajúdó simtől)

Itt az idő! Úton van a gyerek! Egy kis kiborulás teljesen érthető.

Terhesség: vajúdás

(A gyermeknemzés miatt)

Eljött az idő!

Fenyegetően közeli találkozás

(A benne növekvő azonosítatlan létforma miatt)

Bármi is ez, ki akar jönni!

A vajúdás három órán keresztül tart, ez idő alatt a kényelmetlenségtől eltekintve a sim azt csinálhat, amit szeretne. Ehet, ihat, akár aludhat is, hiszen a baba érkezése után erre ki tudja, mikor lesz legközelebb lehetősége.

Ha rendelkezel Get to Work kiegészítővel, az otthon szülés mellett a kórház is elérhetővé válik. Ha ez utóbbit választod, a sim a kiválasztott kísérőjével elutazik a kórházba, ahol egy orvos segítségével világra hozza utódját.

A kórházban született gyerekek kapnak egy születési anyakönyvi kivonatot is (az anya eszköztárában található), amely bizonyítja, hogy az újszülött egészséges ember. Ha viszont az űrlény, vámpír vagy sellő babádat szülöd kórházban, akkor ugyanez a dokumentum a kicsi más fajhoz tartozását bizonyítja. Hazaérve ezt kiakaszthatod a falra.

Mikor a baba megérkezik, egyberészes rugdalózót visel, ami kisfiú esetében zöld, kislányoknál pedig sárga. Elnevezheted, jellemvonást azonban még nem választhatsz neki, ezért lényegtelen, hogy a terhesség könnyen vagy nehezen zajlott, nincs hatással a baba életére. Az újszülött nem igényel speciális felszerelést, csupán egy bölcsővel kell rendelkezned, amiben alhat, ezt azonban a szociális szolgálat a rendelkezésedre bocsátja, ha a szülés pillanatában még nincs ilyen a telkeden.

Gyermekgondozás

A csecsemőkor 1-3 napig tart, ami attól függ, milyen élethossz beállítással játszod a játékod. Ebben az életszakaszban nem látod a baba szükségleteit, így a kezdő szülő sem lehet biztos sosem, miért sír éppen a gyermeke. Ha kellemetlen szagokat látsz terjedni a levegőben, ajánlott pelenkát cserélni a Change Dirty Diaper lehetőséggel, egyébként pedig babusgatni kell őt, valamint etetni. Ezt cumisüvegből vagy – az anya esetén – anyatejjel teheted meg, ez utóbbi űrlénybabák születése esetén is elérhető az őt kihordó férfi sim számára.

Megjegyzés: Ha a Show off to / Mutassa be neki interakciót szeretnéd használni, győződj meg róla, hogy a bölcső nem a fallal szemben áll, ugyanis a másik sim itt helyezkedne el, hogy megnézze a csemetét.

A mózeskosárra kattintva bármikor választhatod az Age up lehetőséget, hogy ezzel a baba egyszerre tipegővé váljon, de ezzel elmulasztod a lehetőséget, hogy szoros kapcsolatot alakíts ki a gyermekkel. Persze ezt utólag is megteheted, de egyes tipegők elég makacsak tudnak lenni, ami nehezíti a műveletet – róluk itt olvashatsz bővebben.

A simek önállóan is gondoskodnak az utódról, ha azonban mégis sikerül elhanyagolnod, a gyermekvédelmi szolgálat nem hagyja őt szenvedni. A korábbi szériáktól eltérően egy füstfelleg kíséretében tűnik el a baba, és csak egy üzenet marad utána:

“Due to neglect, [Sim Name] has been whisked away to safety. Maybe you should try a goldfish before parenting again”

“Elhanyagolás miatt XY-t kiemeltük a családból egy biztonságosabb helyre. Talán inkább aranyhallal kellene próbálkoznod újabb gyermekvállalás előtt.”

A későbbiekben nincs következménye a simre nézve, ha egy gyermeket kiemeltek a családból, de az így elvesztett családtagot már nem látod többé viszont a játékban.

Eltűnt bébi

(A családból kiemelt baba miatt)

Egy elhanyagolt gyermek gondolata még a legkeményebb sim szemébe is könnyet csal.

Megjegyzés: A Sims 4 esetén automatikusan dadus érkezik a gyerekekhez, amikor a simek elhagyják a telket. Nem minden alkalmazott végzi azonban lelkiismeretesen a munkáját, és előfordulhat, hogy az ő gondatlansága miatt veszik el a gyermeket a családtól.

Okkult lények

A játékban előforduló űrlények, vámpírok és sellők számos kérdést vetnek fel genetikájuk öröklődésével kapcsolatban. Azt tudjuk, ha a pár mindkét tagja azonos fajhoz tartozik, a születendő utód is 100% humán, űrlény, vámpír vagy sellő lesz. A szerelem azonban nem ismer határokat, úgyhogy megkísérlem összefoglalni, milyen eredményre számíthatsz, ha más fajhoz tartozó simekkel alapítasz családot.

Vámpírok és sellők esetén egyszerű a képlet, ugyanis nem léteznek félvámpírok vagy félsellők, így ők 50% eséllyel örökítik tovább különleges erejüket. Az űrlények árnyalják kissé a képet, az ő leszármazottaik ugyanis hibridek lesznek, amennyiben humán simet választanak parnerül maguknak. Ezek a humán-űrlény simek birtokolnak néhány különleges képességet, és megjelenésük is gyakran idegen, mégsem rendelkeznek szülőkjük teljes erejével. De mi a helyzet akkor, ha a különböző fajok képviselői egymással kezdenek randizni?

 • Humán sim + űrlény – Ha a férfi sim elrablás útján termékenyül meg, akkor az utód 100% földönkívüli lesz, bár a családfa szerint genetikailag is a sim leszármazottja. Minden más esetben hibrid sim születik.
 • Humán sim + vámpír – Az utód 50% eséllyel örökli egyik vagy másik sim faját.
 • Humán sim + sellő – Az utód 50% eséllyel örökli egyik vagy másik sim faját.
 • Űrlény + vámpír – Ha a férfi vámpír elrablás útján termékenyül meg, az utód 100%-ban földönkívüli lesz. Más esetben az utód 50% eséllyel űrlény, 50% eséllyel vámpír lesz.
 • Űrlény + sellő – Ha a férfi sellő elrablás útján termékenyül meg, az utód 100%-ban földönkívüli lesz. Más esetben az utód 50% eséllyel űrlény, 50% eséllyel sellő lesz.
 • Vámpír + sellő – Az utód 50% eséllyel örökli egyik vagy másik sim faját.
 • Hibrid simek leszármazottai – Játékosok beszámolói alapján a hibrid simek utódainál is előfordulhatnak idegen képességek, mint pl. képesek lehetnek a titkos kézfogásra vagy más interakciókra.

A fenti lista hivatalos és nem hivatalos információk alapján állt össze, de ha te kiegészítenéd még valamivel, feltétlen jelezd nekünk kommentben!

Genetika

A Sims 4-ben a simek genetikája teljes mértékben a szülők külső tulajdonságaiból áll össze, és úgy tűnik, nincsenek recesszív gének. Így nem lehetséges, hogy a gyermek a nagyszülőktől örököljön olyasmit, ami az anya vagy apa esetén nem volt domináns tulajdonság. Jellemvonások közül a következők származhatnak a szülőktől:

 Jellemvonás Leírás EP
Télapó gyermeke / Father Winter’s Baby A sim apja maga a Télapó! Az életcélmutató pontok 50%-kal gyorsabban gyűlnek.
Sulani szelleme / Sulani Mana Az simet átjárja Sulani elemi energiája. Képes növelni a növények minőségét vagy vulkanikus bombát idézni. A jellemvonás Sulani ősi szellemeiben és leszármazottaikban lelhető fel.

A bőrszín legtöbb esetben a szülők bőrszíne közötti átmenet, csak igen ritka esetben öröklődik egyik vagy másik szülőé. Ha az apa vagy anya természetellenes bőrszínnel él – pl. kék vagy zöld -, a két árnyalat nem keveredik, hanem az utód az egyik vagy másik felmenője bőrszínét kapja.

A hajszín is 50-50% eséllyel öröklődik, tehát a játékban egy fekete és szőke hajú sim utódja ugyanolyan eséllyel lehet szőke, mint fekete. Ha az egyik szülő hajszíne nem természetes – pl. kék vagy rózsaszín -, előfordulhat, hogy egy teljesen idegen hajszínt örököl a gyermek. Ilyenkor ugyanis 50% eséllyel öröklődik a természetes hajszín, a természetellenes helyett azonban más színek közül válogat a rendszer. Ugyanez igaz a frizurára is; azonban ha a gyermek az egyik szülő hajviseletét megörökli, a színe is egyezni fog vele.

A gyermek szemszíne is általában megegyezik egyik szülőjével, azonban az ötödik (szellemes) frissítéssel érkező színek speciális esetnek számítanak. Ezek ugyanis olyan kóddal érkeztek, amelyek egy-egy már meglévő színhez kapcsolódtak, így ha az egyik szülő ilyen szemszínnel rendelkezik, és ezt adná tovább a gyermekének, jó eséllyel a másik szín fog érvényesülni az utód esetében. Ezek a színpárok a következők:

 • olíva-mogyoró – világoszöld
 • sötétkék-mogyoró – kék-mogyoró
 • sötétkék – szürke
 • szürkésbarna-mogyoró – világosbarna
 • lila – borostyán

Lássuk, hogyan működik élesben az öröklődés!

Két humán sim esetén látható, hogy teljes mértékben a szülők genetikája érvényesül a gyerekek esetében.

Más a helyzet, ha az egyik szülő hajszíne nem természetes. Szerintem szimpatikus gondolat, hogy a játék ezeket a színeket festett hajként kezeli, és nem öröklődik tovább az utódokra. Mindenféle valódi hajszín felbukkanhat a gyerekeknél (hiszen nem tudjuk, milyen lehet az anyuka eredeti hajszíne…), sőt, sikerült az egyik szemszínt is kiválasztanom, ami a szellemes frissítéssel érkezett, és a bal alsó sarokban lévő kisfiú egészen más szemszínt kapott, mint a szülei.

Ha egy humán sim és egy űrlény utódait vizsgáljuk, láthatjuk, hogy minden esetben az idegen bőrszín öröklődik. Olvastam olyan beszámolót, miszerint valakinek sikerült természetes bőrszínű utódot létrehoznia, de nem megerősített információ, hogy ez lehetséges. Az elrablás során fogant teljesen űrlény gyerekek nem rendelkeznek hajjal, és a szemszínük is idegen, a hibridek külseje viszont emberibb, hajuk és szemük színét pedig vagy a humán szülőtől öröklik, vagy véletlenszerűen. Esetemben a felbukkanó hajszínek nem egyeztek az űrlény álcájánál használt színnel sem (az fekete volt).

Ha egy sellő és humán sim kapcsolatát vizsgáljuk, szintén érdekes eredményeket kapunk. Maga a sellőség nem kapcsolódik bőrszínhez, születhetnek kékbőrű humán és természetes bőrszínű sellő simek is. A rózsaszín hajszín esetükben sem öröklődött, viszont – bár nem túl látványos – a szellemes frissítés miatt becsúszott egy borostyán árnyalatú szemszín is a bal oldali fiúnál, amit egyik szülő sem mondhat magánénak.

Vámpírok esetében hasonló a helyzet, a bőrszín nem kapcsolódik szorosan a tényhez, hogy a gyermek milyen fajhoz tartozik. Vámpíroknak azonban választhatunk különös szemszíneket is, amelyek nem csak átváltozott alakban mutatkoznak meg – ezeket a játék valószínűleg nem természetes szemszínként kezeli, nem sikerült őket továbbörökítenem a vámpír gyerkőcökre sem. Helyette más szemszíneket kaptak az utódok.

Két okkult lény leszármazottainak vizsgálatával is már csak a fentieket erősíthetjük meg; születhet akár sápatag sellőnk vagy tengerkék bőrű vámpírunk is. A nem természetes szem- és hajszínek miatt pedig ez a két sim igazán változatos genetikájú dinasztiát alapíthat a játékban.

Úgy tűnik, a földönkívüli gének csak a humán simekkel tudnak keveredni, ezért bármilyen más fajjal hozzuk össze űrlényünket, vagy az egyik, vagy a másik faj képességei fognak dominálni. A bőrszín minden esetben a földönkívüli eredetről árulkodik, ahogyan a hibridek esetében, ezek a gyerekek azonban – mivel teljesen földönkívüliek – képesek álcázni magukat a kíváncsi tekintetek előtt. Szemszínek szempontjából színes a paletta a nem természetes árnyalatok miatt, de bár itt nem jött össze, a játékban sikerült az apuka különös szemszínét is átörökítenem a kicsikre.

Családtervezés csaláskódokkal

Ha a fenti tippek segítségével nem sikerül úgy bővítened háztartásod, ahogyan szeretnéd – vagy gyorsabb megoldásra vágysz -, a csalások még mindig segítségedre siethetnek. A legegyszerűbb módszer, egyben a legkisebb beavatkozás a természet rendjébe, ha csupán a termékenységnövelő bónuszt vásárolod meg. Ehhez adj 3.000 pontot simednek a következő kóddal:

Sims.give_satisfaction_points 3.000

Az ennél komolyabb beavatkozás már megköveteli TwistedMexi Enable All Cheats modjának használatát, ami lehetővé teszi a játékból már eltávolított csalások használatát is. Miután ezt letöltötted, és elhelyezdet a megfelelő helyen, a Mods mappádban, használhatod a következő kódokat.

modifyrelationship {PlayedSimFirstName} {PlayedSimLastName} {TargetSimFirstName} {TargetSimLastName} 100 LTR_Romance_Main – Maximális romantikus kapcsolatot hoz létre két sim között. Használd akkor, ha simjeid romantikus kapcsolata egyébként nem elég erős a gyermeknemzéshez. Példa: modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth 100 LTR_Romance_Main

sims.get_sim_id_by_name {PlayedSimFirstName} {PlayedSimLastName} – Megtudhatjuk a sim azonosítóját (ID), amely a következő csaláskódhoz szükséges.

pregnancy.force_offspring_count {simID} {amount} – Meghatározhatjuk, hány gyermek szülessen a sim aktuális terhességéből.

sims.add_buff buff_pregnancy_trimester1 – Terhessé teszi a simet vagy szellemet (Első trimeszter).

sims.add_buff buff_pregnancy_trimester2 – Terhessé teszi a simet vagy szellemet (Második trimeszter).

sims.add_buff buff_pregnancy_trimester3 – Terhessé teszi a simet vagy szellemet (Harmadik trimeszter).

sims.add_buff buff_pregnancy_inlabor – A terhes sim kórházba megy, és azonnal megszüli a babát.

***

Most, hogy mindent tudsz a gyermekvállalásról, már felelősséggel kezdhetsz családbővítésbe a Sims 4-ben. Jó szórakozást hozzá!

 

Köszönet Rubynak a tipp előző verziójához gyűjtött információkért!

A borítón látható Happy Household póz Cement munkája.

Forrás: SimsWiki, Carl’s Sims 4 Guide

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.