Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Island Living – Sellők és delfinek

Az Island Living kiegészítővel új lények érkeztek a játékba, a különleges képességekkel rendekező sellők. Kétféle módon próbálhatod ki velük a játékot; a legkézenfekvőbb, ha egyből CAS-ben alkotod meg misztikus simedet. A vámpírokhoz és űrlényekhez hasonlóan ők is két formával rendelkeznek, egy humán és egy sellő alakkal. Az uszony testreszabható CAS-ben, de nem ez az egyetlen extra tulajdonság, ami megkülönbözteti a sellőket és simeket: a hagyományostól eltérő pupillaformát is választhatsz neki.

Ha nem szeretnél új játékot kezdeni, a már meglévő simedet is átváltoztathatod némi Mermaidic kelp / Sellőhínár segítségével. Ezt az életcéljutalmak közül vásárolhatod meg 500 jutalompontért, de kis eséllyel találatsz ilyet a bóják körül merülés, horgászat vagy a Mua Pel’am sziget titkos barlangjának felfedezése közben is. Ha simed elfogyasztja a sellőhínárt, Strange Sensation hangulatmódosítót kap, és huszonnégy órán belül meg kell mártóznia az óceánban az átváltozásért. Az idő lejárta után a sellőhínár hatása elmúlik. Fontos, hogy ilyen módon csakis tini vagy idősebb simeket változtathatsz át. Sellőhírnár a megoldás akkor is, ha nem szeretnél többé varázslénnyel játszani. Ha sellőd véletlenül elmajszol egyet, csupán egy hangulatmódosítót kap érte, de ha ennek lejárta előtt egy újabb adagot is elfogyaszt, elveszíti uszonyát, és humán simmé válik.

A hableányok – vagy habfiúk – teljesen átlagos életet élhetnek a szárazföldön, higiénia szükségletük helyett azonban a hidratációra kell ügyelniük. Ennek szintje folyamatosan csökken, és a képességeik használata is meríti. Nem csak az óceánban fürdőzve tölthetik vissza azonban ezt a mutatót, alkalmas erre a fürdőkád is, ahol vízzel érintkezve uszonyukat is kényelmesen kinyújtóztathatják. A hidratáció elhanyagolása esetén a sim nem hal meg, és képességeit sem veszíti el, de közérzete megváltozik. Először egy +2 Kényelmetlenséggel járól Dried Scales / Kiszáradt pikkelyek moodletet kap, ami idővel tovább zuhan a +3 Dehydrated! / Dehidratált! érzés felé, és bűzt kezd árasztani. Mivel félig halakról van szó egy napfényes, trópusi szigeten, ezt senki sem szeretné igazán…

Családot épp ugyanúgy alapíthatnak, mint bármely humán sim a játékban. A születendő utódok 50% eséllyel öröklik a gént, ha csupán az egyik szülő sellő, képességeik első jelei azonban csak tinikorban kezdenek megmutatkozni.

A sellők rendelkeznek egy sor olyan tulajdonsággal, amiről a többiek legfeljebb álmodni mernek. Mikor felveszik természetes alakjukat az óceánban, halfarkukkal gyorsabban úsznak, mint egy maximális fitness jártassággal rendelkező sim, ugyanakkor bizonyos tevékenységek tabunak számítanak nekik. Nem merülnek például légzőpipával, továbbá nem viselnek búvárfelszerelést sem, bár búvárkodni enélkül is képesek, és elég jók is benne. Szomorúvá válnak, ha halat fogyasztanak, vagy preparált halat látnak a falon lógni, hiszen ők szorosan kötődnek a tenger élővilágához. Képesek beszélni a halakkal, kagylókürtjükkel szólíthatják a többi sellőt, és aludhatnak vagy napfürdőzhetnek a víz színén lebegve (utóbbi csak normál bőrszínű sellők számára érhető el).

Képességek

Siren’s Lullaby / Szirénének (-30 hidratáció)

A sellő énekelni kezd, a dal pedig 4 órán át ható pozitív vagy negatív hangulatmódosítóval látja el a célzott simet.

 • Aegean’s Question / Aegean dilemmája – Megszünteti a Fókuszált buffot és a sim +2 Feszült moodletet kap
 • Charmer’s Lullaby / Csábítók igézete – Megszünteti a Zavarban van buffot és a sim +2 Flörtölő moodletet kap
 • Inspiring Berceuse / Inspiráló melódia – Megszünteti a Kényelmetlen buffot és a sim +2 Inspirált moodletet kap
 • Night’s Requiem / Az éj requieme – Megszünteti az Energikus buffot és a sim +2 Szomorú moodletet kap

Időjárás irányítás (-75 hidratáció)

Ha rendelkezel Seasons kiegészítővel, egy öninterakcióval sellőd képes hatni az időjárásra. Egy kagylókürtöt húz elé, hogy véghezvigye a varázslatot.

 • Call Clear Skies / Tisztítsa meg az eget – Nem elérhető Mean vagy Evil jellemvonású simek számára
 • Call Rainstorm / Hívjon felhőszakadást – Nem elérhető Mean vagy Evil jellemvonású simek számára
 • Call Thunderstorm / Hívjon vihart – Nem elérhető Good / Jó jellemvonású simek számára

Aquatic Lure / Vízi csali (-30 hidratáció)

Az interakció horgászhelyeken vagy vitorláson válik elérhetővé, és hozzásegít, hogy értékesebb dolgok akadjanak horogra a tengeri hínárnál.

Mermaid’s Kiss / Sellőcsók (-30 hidratáció)

Plátói csók két sim között, ami +1 Boldog Aquatic Breath / Vízi légzés moodletet ad a simnek, és (úgy tűnik) lehetővé teszi, hogy tovább tartózkodjon a víz alatt. Nem számít romantikus interakciónak.

Siren’s Call / A szirén dala (-30 hidratáció)

Sötét képesség, ezért nem használhatják Jó jellemvonású simek. Sekély vízben válik elérhetővé, segítségével a szirén képes a simet lehúzni a mélybe. Ez +3 Stresszes moodletet ad az áldozatnak, szükségletei lecsökkennek, és rémülten hagyja el a vizet. A sellő minden szükséglet mutatóját +100 ponttal növeli.

Summon Ocean Threat / Óceáni fenyegetés idézése (-30 hidratáció)

A Siren’s Callhoz hasonlóan ez is gonosz képesség, Jó jellemvonású simek nem használhatják. Egy sötét felhőt formál az úszó sim alatt a vízben, ami lehúzza őt a mélybe. Ez +3 Kényelmetlen Deep Sea Entity / Mélytengeri entitás hangulatjelzővel látja el őt, és akár fulladásához is vezethet.

Call over Azure Dolphin / Azúr delfin hívása (-30 hidratáció)

Egy sellőnek nem kell lesnie a lehetőséget, ha delfinnel szeretne találkozni. Nyílt víz közelében bármikor magához hívhatja különleges azúr delfin barátját.

Delfinek

A Sulanit övező vizekben delfinek élnek, akikkel a simek akár kapcsolatba is léphetnek, vagy szerencsés esetben össze is barátkozhatnak velük. A bóják környékén bukkannak fel, de nem mindig mutatnak érdeklődést a simek irányába. Gyakran úsznak csapatokban, ilyenkor halakkal örvénylő vizet figyelhetsz meg a bóják környékén, és erre a területre kattintva elérhetővé válik a Call Over Dolphin / Delfin hívása interakció. Nem maradnak sokáig, úgyhogy érdemes alaposan kihasználni a rendelkezésre álló időt. A barátság épülésével egyre több interakció oldódik fel, és ha már elég szoros a kapcsolat, a sim kifejezetten őt szólíthatja a bójánál.

A következő interakciók érhetők el velük:

 • Talk to Dolphin – Beszéljen a delfinhez
 • Ask to be Squirted – Kérje, hogy fröcskölje le (Child of the Ocean / Az óceán gyermeke jellemvonás esetén)
 • Pet Dolphin – Dédelgesse a delfint
 • Playfully Splash Dolphin – Fröcskölje le játékosan a delfint
 • Feed Dolphin (§2) – Etesse meg a delfint
 • Name – Nevezze el
 • Dismiss – Küldje el
 • Request Trick…- Kérjen trükköt
  • Belly Rub – Hasvakarás
  • Dance – Tánc
  • Fetch – A delfin elúszik, és egy ajándékkal tér vissza, ami lehet hal vagy más kincs
  • Jump – Ugrás
  • Kiss – Puszi

A simek általában a klasszikus szürke delfinekkel találkozhatnak a vízben, de van két különleges típusuk is: az albínók és azúr színűek. Az albínó delfinek ritkák, és csak akkor bukkannak fel, amikor a sziget elérte a legvirágzóbb állapotát. (Lásd: Természetvédő karrier tipp) Ezek a csodás lények világosabb színűek társaiknál, és kissé rózsaszínes az árnylatuk. A simek ugyanúgy összebarátkozhatnak velük a bójáknál, mint a többi delfinnel.

A kékes árnyalatú azúr delfineket a sellők képesek magukhoz hívni. Mivel mindkét faj szorosan kapcsolódik az óceánhoz, könnyebben szövődik közöttük barátság is a megszokottnál. Ha lelki társakká válnak (soulmate), 5 órán át tartó +2 Boldog hangulatjelzőt kap a sim, ha delfin barátja közelében tartózkodik.

Forrás: SimsVIP, Carl’s Sims 4 Guide

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.