Játékteszt

Sims Mobile – Első mobilos Sims élmények

Nemrégiben megjelent a The Sims Mobile, amely ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból egyaránt. Természetesen alkalmazáson belüli vásárlásokat is kínál a játék, ahogyan a legtöbb ilyen általában – de vajon mennyire állja meg a helyét a kategóriájában?

 

Create A Sim és tárgyak

Bár nem a végletekig testre szabhatóak a simek, és ingyenesen nem is hozhatsz létre túl sokat (ameddig én eljutottam, mindössze kettőt), de a célnak tökéletesen megfelel. Választhatsz többféle szín közül mindenből, ráadásul ahogy egyre előrébb jutsz a játékban, új kiegészítőket, ruhákat és hajakat oldhatsz fel. Viszont sajnos ezekért az újabbakért fizetned kell, amikor megvásárlod őket.

Gyerekeket nem hozhatsz létre a családszerkesztőben, csak és kizárólag felnőtteket. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek is benne a játékban.

A CAS elemek a Sims 4-ből lehetnek ismerősek, tehát azok, akik megtalálják valamelyik kedvenc darabjukat, jól járnak ezzel, viszont azok, akik újításokat várnak első sorban, csalódni fognak.

A berendezési tárgyak esetében jó ötlet, hogy különböző, gyűjthető kollekciókat vezettek be a szoba szerint választható berendezési tárgyak mellett. Ez ad némi támpontot az embernek, ha esetleg nem igazán ért ahhoz, mi mihez illik leginkább. Viszont az a helyzet, hogy olyan nagy létjogosultsága a legtöbb tárgynak nincsen – simeinknek nem igazán van szükségük ezek használatára. Jól néznek ki, de semmi különlegeset nem nyújtanak.

Értékelés: 5/3

 

Játékmenet

Annyiban nem hasonlít igazán a klasszikus Sims játékokra, hogy itt sokkal inkább a feladatmegoldásra van kiélezve a játék, nem csak arra, hogy családot építs, simeket nevelj. Tehát például nincsenek szükségletek – és ez a játéknak NAGYON jót tesz, hiszen nem kelt feszültséget a játékosban az, hogy időről időre kötelező megnéznie a simeket, nehogy éhen haljanak vagy kidőljenek.

Harminc energiaponttal gazdálkodhatunk egyszerre, és minden cselekedetünk végrehajtásához ezekre van szükség. Bár sokan nem szeretik ezt a megoldást, mert viszonylag hamar lemeríthető az energiakészlet, szerintem ez egyáltalán nem hátrány. Ez ugyanis egy mobilos játék, és mint ilyen, nem kell, és nem is szabad, hogy túl sok ideig lekösse a játékost. Arra viszont tökéletesen elegendő ez az energiamennyiség, hogy amikor unatkozol, elővehesd egy kicsit.

Minden feloldott szint után újabb lehetőségek, CAS elemek válnak elérhetővé, így ebben is eltér a hagyományos Sims szériáktól. Itt elsősorban a különböző eseményekre épül a játékmenet, mert ezeken kell részt venned, ha szeretnél előrébb jutni a karrieredben, fejlődni a hobbidban vagy épp elmélyíteni a kapcsolatodat valakivel. Kreatív dolognak tartom azt, hogy a különböző kapcsolattípusok esetén mindig választanunk kell a rendelkezésre álló történetszálak közül – így a barátaid lehetnek az örök legjobb barátaid, a kockulós társaid vagy épp a sportolós haverjaid. Ugyanez érvényes a romantikus kapcsolatokra is, és ezek a kapcsolati szintlépésekkel haladnak előre a beteljesülésig.

Értékelés: 5/3

 

Más játékosok

Mint a legtöbb mobilos játék, a The Sims Mobile is lehetőséget nyújt a felhasználói számára, hogy kapcsolatba lépjenek a barátaikkal ezen a felületen is. Minden játékosnak van egy kódja, amelyen keresztül a többiek megtalálhatják, de ezen kívül a játékban kószáló simekre kattintva is gyűjthetjük az ismerősöket. A barátlista leginkább akkor hasznos, amikor valaki közösségi eseményeket, vagyis bulikat szervez, mert itt jól jön, ha minél több ismerősöd küldi el hozzád a simeit. Ezen kívül baráti vagy romantikus kapcsolatba is kezdhetsz mások karaktereivel – és erről a másik játékos értesítést is kap. Viszont amit az egyiktek elér a kapcsolatban, az nem jelenik meg ugyanúgy a másiknál, tehát mindkettőtöknek dolgoznia kell rajta.

Értékelés: 5/3

 

Összességében

Alapvetően jó kikapcsolódás, de tényleg csak rövidebb távon tud tényleg érdekes maradni, idővel viszont unalmassá válik a játékmenet. Jól játszható viszont ingyenesen is, nem szükséges mindenáron vásárolni ahhoz, hogy élvezhető legyen, ráadásul a napi feladatokkal célt és jutalmat is kap a játékos.

Kipróbálásra mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy lesz, aki örömét leli majd benne – viszont ne várjatok tőle túl sokat. Nem forradalmi, világmegváltó játék, inkább csak arra alkalmas, hogy előkapd, míg a buszra vársz.

Végső értékelés: 15/9

60%

 

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Lee
Lee
6 évvel ezelőtt

Nekem tetszett, csak nem tudtam hogy a beköltöztetett szobatársnak hogy kell munkát keresni.. így aztán feladtam..

Lee
Lee
6 évvel ezelőtt

Nekem tetszett csak nem tudtam hogy a beköltöztetett szobatársnak hogyan találhatnék munkát, így aztán feladtam.

Niki
Niki
6 évvel ezelőtt

Jól hangzik. 🙂 ki fogom pròbàlni. 🙂