Legyen magyar nyelvű Sims 4 játékod!

Itthon a Sims 4 népszerűsége még mindig nem vetekedhet elődjeivel, és ennek a nyilvánvaló hiányosságokon túl egy igen egyszerű oka is van: kevesen szeretnek ugyanis idegen nyelvű játékkal játszani. Kis országunk nem jelentett akkora felvevőpiacot, hogy érdemes legyen magyar kiadásban gondolkodni. Szerencsére azonban akadt néhány eltökélt fordító, akiknek köszönhetően (részben) már anyanyelvünkön is élvezhetjük a játékot. Áldozatos munkájuk igazán megérdemli a figyelmet, úgyhogy a továbbiakban a jelenleg elérhető fordításról osztanék meg pár információt a közösséggel.

A fordítás jelenleg 65%-os készültségű, ami magába foglalja a következőket:

1.62.67.1020-as patch-hez igazítva.

 • Alapjáték: kb. 55%
 • Get To Work: Tudós karrier kész
 • Outdoor Retreat: 100%
 • Spa Day: Tárgyak kivételével kész
 • Dine Out: Tárgyak kivételével kész
 • Perfect Patio: Tárgyak kivételével kész
 • Luxury Party Stuff: 100%
 • Cool Kitchen Stuff: 100%
 • Movie Hangout: Tárgyak kivételével kész
 • Vintage Glamour: Tárgyak kivételével kész
 • Bowling Night Stuff: Tárgyak kivételével kész
 • Fitness Stuff: Tárgyak kivételével kész
 • Toddler Stuff: Tárgyak kivételével kész
 • Laundry Day Stuff: Tárgyak kivételével kész
 • A többi még nincs lefordítva

Az alapjáték kb. 40%-át a Kingmakers team; a Cool Kitchen Stuff 80%-át, a Bowling Night Stuff, Fitness Stuff, Toddler Stuff, Laundry Day Stuff, Outdoor Retreat, Spa Day, Dine Out, Luxury Party, Cool Kitchen, Movie Hangout és Laundry day csomagokat Xifoman (Kertész György) fordította, köszönet nekik!

Ezen a verzión Bogi és Lajti dolgozott, az előzőeken Xifoman, Andras, Wallhassel, bklaudiaa, Repulse (B. Béci), Melinda, Yuna és SzMoni, a SimsHungary csapat, a KingMakers team, Jutasi Gergely (gregjutasi), és Rokonál Zoltán (Zotya1027).

A telepítés menete

Válasszuk ki a játék megfelelő verziójához igazított magyarítást, majd kattintsunk a Letöltöm linkre, ami elvezet minket a Dropbox oldalra. Menjünk a Download gombra, majd a Direct downloadra.
Megjegyzés: Ha megjelenik a bejelentkező tábla, egyszerűen ikszeld ki, és még egyszer kattints a Download gombra.

Egy tömörített fájlt kapunk a letöltés után, amiben két (Data és Delta nevű) mappát találunk. Keressük meg az elérési útvonalat: …\Program Files VAGY Program Files(x86)\Origin Games\The Sims 4 mappa. Vegyük észre, hogy Data és Delta mappát jelenleg is találunk benne, ezeket fogjuk felülírni a magyarítással.

Nem érkezett új magyarítás a legfrissebb játékverzióhoz?

Az állandó frissítgetés rengeteg időt vesz igénybe. Így, ha csak pár szöveg változik is a játékban, nem biztos, hogy azonnal lesz hozzáigazított magyarítás. Ilyenkor az előző verzióval általában nagyrészt rendben működik a játék. Tehát ha pl. csak az 1.40.61.1020-as patch-hez van magyarítás, de a játékod 1.42.30.1020-as, próbáld ki a (1.40.61.1020-as) magyarítást. Ha sok szöveg változik, akkor a fordítócsapat igyekszik mielőbb frissíteni a fordítást, de értelemszerűen ilyenkor az új és megváltozott szövegeket is rendbe kell rakni/lefordítani.

VAGY

Van lehetőség kikapcsolni az automatikus frissítést az Originben, így zavartalanul működik a magyarítás a változatlan játékverzióban. Ha pedig elkészült a legújabb verzióhoz igazított magyarítás, lehet frissíteni a játékot.
Ha ki szeretnénk kapcsolni az automatikus frissítést, először menjünk az Origin fülre az Originben, majd az Application Settings lehetőségre. Ezután válasszuk ki az Application fület, és tekerjünk lejjebb a Client Update dobozig és az Automatic Game Updates funkciót állítsuk O-ra, vagyis kapcsoljuk ki. Ügyeljünk arra, hogy nem csak a Sims 4-re vonatkozik az automatikus frissítés leállítása, hanem minden játékra. Ha valamelyik játékot frissíteni szeretnénk, az oldalsáv My Game Library fülén kattintsunk a játék borítójára jobb egérgombbal, majd válasszuk ki az Update Game opciót.

A hiányos szöveg hibaelhárítása

Előfordul, hogy valaki nem várja meg a magyarítás frissítését, mert szeretné a játék új funkcióit is élvezni, ez viszont nagy valószínűséggel elrontja a korábban telepített magyarítást. Onnan ismerhetjük fel, ha ez a probléma, hogy a szöveg helyén nem jelenik meg a felirat pl. az interakcióban. Ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk: lépjük ki a játékból, és menjünk az Originbe, ahol kattintsunk a Sims 4 borítójára jobb egérgombbal, és válasszuk ki a Repair lehetőséget. Ezzel a játék visszaállítja a magyarítás helyett a játék eredeti nyelvét.

Fordítókat vár a fordítócsapat

A játékcsomagok folyamatos megjelenésével és a frissítésekkel érkező nagy mennyiségű szövegből adódóan még évekig eltart a fordítás, az ezen munkálkodó csapat pedig szívesen fogad új fordítókat. Mindenkinek van lehetősége jelentkezni a [email protected]-on vagy a weboldalán a kapcsolat fülön. Ha alkalmasnak érzed magad a feladatra, és kedved is lenne hozzá, segíts a fordítás előrelendítésében és könnyítsd meg az angolul nem tudók dolgát is!

Hibás fordítást vagy elírást találtál a játékban?

Ha pedig a játék során a fordításban hibát találsz, netán jobb javaslattal állnál elő valahol, jelezd bátran a hibabejelentőn keresztül! Segítsük együtt a csapat kemény munkáját, hogy továbbra is élvezhessük a Sims 4-et anyanyelvünkön!