Komplett Sims 1 letöltés és telepítési útmutató

A Sims 1-et eredetileg építészeti szimulátornak tervezték, a simek pedig a viszonyítás kedvéért jelentek meg benne, de a vártnál sokkal érdekesebbnek bizonyultak, ezért fejleszteni kezdték őket is. Will Wright, a Sims atyja így fektette le a The Sims alapjait, ami szériákon átívelve hódította meg milliók szívét, és így született meg a játékhoz kapcsolódó közösség is.

A Sims 1 ideje azonban lejárt, a stafétát átadta az utódoknak. Kereskedelmi forgalomban már nem kapható, és szinte lehetetlen legális formában hozzájutni, pedig sokan nosztalgiáznának újra, vagy próbálnák ki egy kis retro élményre várva életükben először. Mivel az oldalon tartózkodunk az illegális témáktól, hosszú ideig gondolkodtunk, hogyan oldjuk fel ezt a helyzetet, és végül úgy gondoltunk, megérdemel az első széria még egy kis figyelmet.

A Sims 1 – a Sims 2-höz hasonlóan – ma abandonware programnak minősül, ami azt jelenti, bár a jogok a gyártónál vannak (és maradnak is még évtizedekig), az EA-nak már nem származik anyagi haszna az eladásból, nem viseli gondját a játéknak, és nem lép fel a másolt példányok terjesztése ellen. Joggal feltételezhetjük, hogy a cég már az új verziókra szeretne koncentrálni. Mivel a Sims 1 számos retro játék letöltő oldalon megtalálható, úgy döntöttünk, ameddig az EA nem nyilvánítja ki nemtetszését, segítséget nyújtunk azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a szériát is – akár első simses élményként, akár az újabb Sims verziók rajongójaként.

1. A kliensprogram letöltése

A Sims 1 letöltéséhez szükség van egy torrent kliensprogramra, amivel kényelmesen és gyorsan kezelhetünk nagyméretű fájlokat. Javaslom a qBittorent nevű programot, ami INNEN tölthető le. Kattints a 32-bit & 64-bit installers linkre, majd az átirányítás után az operációs rendszer 32 bites változata esetén válaszd a qBittorent Windows linket, 64 bites változatnál pedig qBittorent Windows x64-et. Ezután értelemszerűen telepítsd fel a programot.

A letöltött fájlok általában a Letöltések mappába kerülnek, de ha mégis elkeveredne, nyisd meg a kliensprogramban az Eszközök fület, majd kattints a Beállításokra. A bal oldalsávban keresd meg a Letöltések ikonját, ahol jobb oldalon rögtön látod az Alapértelmezett mentési útvonalat, pontosan hol kell a fájlt keresned.

2. Sims 1 letöltése és a tömörített fájl kibontása

Túl vagyunk a játék letöltéséhez szükséges programon, kattints a letöltési linkek egyikére. (Mindkettő ugyanaz, úgyhogy az egyik link elromlása esetén válaszd a másikat.)

LETÖLTÉS (Sim File Share)

LETÖLTÉS (MediaFire)

Töltsd le, majd nyisd meg a sims1.txt fájlt, ami a letöltési linket tartalmazza. A linket egyszerűen másold be a böngésződ URL címmezőjébe. Böngészőtől függően (itt most Chrome böngészőt használok) egy popup ablak jelenhet meg, ami azt kérdi, milyen alkalmazással nyissa meg a fájlt, itt válaszd ki a qBittorentet. Át leszel irányítva a kliensprogramra, ahol el kell fogadnod a Sims 1 letöltését azzal, hogy az OK gombra nyomsz. Az Elkészült szűrő alatt láthatod a Sims 1 letöltési állapotát, illetve a várható befejezés időpontját.

Miután letöltődött a játék, a Letöltések mappában vagy általad kijelölt helyen megtalálod a The Sims 1 – The Complete Collection.rar nevű tömörített fájlt, amit a Winrar vagy 7-Zip program segítségével tudsz kibontani. (A programnak azt a bitváltozatát töltsd le, ami kompatibilis az operációs rendszereddel!) Kattints jobb egérgombbal a tömörített fájlra, majd a helyi menüben válaszd ki a Kicsomagolás The Sims 1 – The Complete Collection lehetőséget. Várj pár percet, hogy a művelet megtörténjen. Egy mappát kapsz majd, ami belül újabb mappákat és fájlokat tartalmaz.

3. Sims 1 telepítési menete

A kibontott mappában lépj be a Setup nevű mappába, majd indítsd el a Setup.exe telepítőfájlt. A megnyíló ablakon értelemszerűen lépj tovább Next gombbal és olyan telepítési helyet válassz, ahol rendelkezésedre áll legalább 4 GB szabad hely. Mielőtt elindul a telepítés, meg kell adnod a telepítési kódot a megfelelő mezőbe: EQMV-73XB-F8J4-GSLX-4M67. Pár perc alatt telepítésre kerül a Sims 1. A művelet végén felbukkan egy ablak, amiben a rendszer kéri a regisztrációt, de ez általában rögtön elillan. Ha mégsem tűnne el, nyomd meg a Register later gombot.

Ha sikeresen feltelepült a játék, nyisd meg egy ablakban a telepítés helyét (… / Maxis / The Sims mappa), egy másik ablakban pedig a kibontott könyvtáron belül menj a # Crack mappába. Innen másold át a telepítési helyre a Sims.exe futtatható fájlt. Ezzel tudod indítani a játékot.

Ha nem szeretnéd magad átverekedni a könyvtárakon, hanem az Asztalról szeretnéd indítani a Sims 1-et, kattints Sims.exe futtatható fájlra jobb egérgombbal, majd a Küldés menüpont alatt válaszd ki az Asztal (parancsikon létrehozása) lehetőséget.

A futtatható fájlt erősen ajánlott rendszergazdaként indítani, illetve fontos, hogy Windows XP operációs rendszerrel kompatibilis legyen. Ehhez kattints jobb egérgombbal a Sims.exe fájlra, válaszd ki a Tulajdonságokat. A Kompatibilitás fül alatt tegyél pipát a Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban rubrikába, és válaszd ki a Windows XP (Service Pack 3) lehetőséget. Pipáld be az A program futtatása rendszergazdaként rubrikát is, majd nyomd meg az Alkalmaz és Ok gombokat.

4. Képernyőfelbontás beállítása

A géped hardverétől és képernyőfelbontásától függően a játék elemei nem biztos, hogy megfelelően fognak megjelenni, illetve a 800×600-as felbontás is alacsony minőségű a megszokotthoz képest. Érdemes „felújítani” a grafikát, hogy illeszkedjen a mai gépekhez. Erősen ajánlott követni a következő utasításokat.

Egy egyszerű segédprogram segítségével beállíthatod a játék felbontását és az UI felület megfelelő megjelenését. Természetesen nem tökéletes a grafika így sem, ezért időnként érdemes felkeresned az oldalt, hogy történt-e frissítés. Ha igen, újrakalibrálhatod a játékot.

Nyisd meg a segédprogram letöltésének oldalát, kattints a Releases alatti (legfrissebb) verzióra a jobb oldalsávban, és görgetés után menj a Sims1WidescreenPatcher.1.22.1+x86.zip fájlra a letöltéshez.

Bontsd ki a tömörített mappát, majd futtasd a Sims1WidescreenPatcher.exe fájlt. A megnyíló ablakban tallózd be (Browse) a telepítési mappába helyezett futtatható Sims.exe fájlt. Ha a Sims 1 a Program Files (x86) mappába került, akkor így néz ki az útvonal:

C:\Program Files (x86)\Maxis\The Sims\Sims.exe

A felbontás bizonyos képernyőméretek esetén nem lesz tökéletes, ha megadod a pontos számokat, vagy a program automatikusan kalibrálja neked. Ha 1360×768 felbontásnál nagyobb monitorral rendelkezel, állítsd be a Width értékét 1360-ra, Height értékét pedig 768-ra. Ezután nincs más dolgod, mint megnyomni a Patch gombot, és várni, amíg meg nem jelenik a Patched! üzenet a felbukkanó ablakban. Most már megfelelően fut a Sims 1.

Jó játékot és nosztalgiázást kívánok! 🙂