Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Discover University – Tanulmányok és vizsgák

Tippünk előző részében átkalauzoltunk titeket az egyetemi jelentkezés útvesztőjén, de most kezdődik igazán a móka! A diplomát – különösen emelt szinten – a Sims 4-ben sem gyerekjáték megszerezni. Az aktív órai részvétel és otthoni tanulás is nagy mértékben hozzájárul az év végi jegyhez, és ha azt tervezed, simed színes társasági életet is él majd, alaposan be kell osztanod idejét.

A szemeszter a beiratkozás utáni napon veszi kezdetét. A jobb alsó menüsor aktatáska ikonján érheted el az órarendet, ugyanitt összefoglalót is látsz a sim aktuális adatairól: intézmény, szak, tanulmányi átlag, megszerzett kreditek és a félév végéig hátralévő napok száma. Ha simed rendelkezik munkahellyel, annak beosztását is itt követheted tovább. Ha olyan ösztöndíjra jelentkeztél, amelyeknek valamilyen iskola utáni elfoglaltság a feltétele, a futball csapat tagság vagy e-sport versenyzés panel is itt jelenik meg.

 

Szorgalmi időszak

Mikor a sim beiratkozik az egyetemre, automatikusan egy notebook kerül az eszköztárába, ami a házi feladat elkészítésére szolgál. Ezt minden óra elejéig kell befejezned, tehát már a beiratkozás napján neki kell állnod, hogy másnap kész házi feladattal jelenhess meg az órán. Bár megoldása igénybe vesz némi időt, a Research and Debate / Kutatás és vita jártasság fejlesztése segít a gyorsabb haladásban. Természetesen létezik más módja is annak, hogy hamar magad mögött hagyd az unalmas feladatot: a számítógép University/University Beszámoló/Cheat on Homework lehetőségével simed elcsalhatja házi feladatát, hogy több ideje maradjon az igazán fontos dolgokra!

A szemeszter során fontos részt venni az órákon is, és időben érkezni, különben a jegyek romlásnak indulnak. Különösen nagy a kockázat, ha a diákod a kampuszon kívül lakik, és hosszú ideig tart beérni az egyetemre, vagy nem figyelsz, és valamilyen más tevékenység eltereli a figyelmét az indulásról. Az órák elmulasztása nem von maga után kizárást, de a sim nem fog jó eredménnyel végezni a félév végén.

Az előadások a hétfői, szerdai és pénteki napokra esnek, a szemináriumok keddre és csütörtökre. Az óra közeledtével a diákok önállóan elindulnak az egyetem épületéhez, és odakint várakoznak, ameddig elérkezik a kezdési időpont. Ez jó lehetőség elkészíteni az elmaradt házi feladatot, vagy betolni egy kávét vagy harapnivalót az automatából, hogy jobban menjen a tanulás.

Az oktatás nyúljáratként működik, a sim portréján látható ikonra kattintva pedig többféle lehetőség közül választhatsz, hogyan viselkedjen óra közben:

 • Actively Listen / Aktív figyelés
 • Take Notes / Jegyzetek készítése
 • Sleep in Class / Alvás az órán
 • Chat with Friends / Csevegés a barátokkal
 • Attend Class Normally / Vegyen részt normálisan az órán
 • Leave Early / Távozzon korábban

A legjobb eredmények eléréséhez válaszd a jegyzetek készítése vagy aktív figyelés lehetőséget. Persze ezek nagyobb koncentrálást igényelnek, így gyorsabban merül a sim szórakozás szükséglete, mintha csak normálisan részt venne az órán. Mondanom sem kell, az alvás, beszélgetés vagy túl korán távozás nem hatnak jótékonyan az előmenetelre.

Ha a maximális számú kurzust veszed fel, simednek egymás után több órája is lehet, vagy vissza-vissza kell térnie az egyetemre egy nap többször is. Mindig figyeld az órarendet, hogy időben elindulj, és megfelelően be tudd osztani a házifeladatra, vizsgákra és szükségeletekre szánt időt!

Az, hogy simednek hány szemesztert kell teljesítenie egyetemi tanulmányai alatt, attól függ, hány kreditet vesz fel egyszerre. 12 szükséges a diplomához, így minimum 3 szemesztert kell eltöltenie a felsőoktatásban. Ez nagy kitartást igényel, így ha fejedbe vetted, hogy jó eredménnyel végzel, érdemes kevesebb órát vállalni, és több félévet tölteni az iskolapadban. A kiegyensúlyozott napirendhez két kötelező és egy fakultatív kurzust érdemes választani. Így 20 nap alatt végezhet simed, ami a teljes fiatal felnőtt korszakát kitölti. Diplomázhat felnőttként is, de ha ezt el szeretnéd kerülni, kikapcsolhatod az öregedést, vagy megitathatod simed a tehénnövényből nyert Ifjúság italával (Potion of Youth). Ha második diplomát is tervezel, már nem szükséges 12 kreditet szerezned, elegendő 8-at.

Ha az egyetemi időszak túl nehéznek tűnik, vagy más okból visszavonulót fújnál, a telefon Work menüpontjában található két opció, ami segítségedre lehet.

 • Drop out of University / Kimaradás az egyetemről – Simed megszakítja a félévet. Eredményei törlődnek, és 5 napig nem vehet fel újabb kurzust.
 • Withdraw from Term / Jelentkezés visszavonása – Simed visszavonul tanulmányaitól, és nem jelentkezhet be újabb szemeszterre. Elveszíti megszerzett ösztöndíjait is.

 

Lakhatás

Fontos, hogy jól válaszd meg, hol hajtja simed álomra a fejét. Bár a kollégium remek lehetőséget biztosít az aktív társasági életre és hordós bulikra, több szempontból is érdemes a kampuszon kívül, saját lakásban berendezkedni. Ez a legköltségesebb megoldás, de ez a nyugalom és függetlenség ára.

Ami a kollégium előnye, az a hátránya is: a lakótársak. Ha sikerül hangoskodó, rendetlen szobatársat kifognod, simednek sokat kell takarítania utána, így értékes időt veszít, amit a tanulásra fordíthatna. Osztoznia kell a számítógépen, benyithatnak, miközben zuhanyzik, tehát negatív moodletek tömkelege fenyegeti a hangulatát.

Nyitott zuhanyzók

(Mert nyitott zuhanyzót használt mások jelenlétében)

Ez uhh… nagyon nyitott, és mindenki lát mindent.

A saját lakás további előnye a konyha, amit nem kell megosztani másokkal. Így nem kell kiruccanásokat tenni minden étkezéshez, amivel sok szabadidőt takarítasz meg számára.

Végül, ha saját lakás mellett döntesz, lehetőséged van a Study Spot / Tanulóhely tulajdonsággal ellátni a telket. Ez 50%-kal felgyorsítja a házi feladat megírásának idejét, és kis bónuszt ad a jártasságfejlesztésre is. A sim hosszabb ideig képes koncentrálni a tanulásra is, mielőtt kimerülne.

Lehetséges jó tanulmányi átlagot elérni a többi lakhatási lehetőséget választva is, de ha a legjobb minősítésű diplomát céloztad meg, a saját lakás a legideálisabb megoldás.

Akadnak előnyei annak is, ha a kampuszon rendezed be simed főhadiszállását. Időben érkezhetsz az órákra, így nem kockáztatod, hogy tanulmányi átlagod a késések miatt romoljon. Az Academic életcél teljesítése során is előnyös, ha simed részt tud venni vendégelőadásokon, vagy használhatja a kutatóállomásokat.

Kompromisszumos megoldás, ha a két egyetem kisebb bentlakásos kollégiumát választod: a Foxbury Intézet esetén a Marintime Manort, a Britechester Egyetem esetén pedig a Darkwing House épületét. Így rendelkezésedre áll számítógép, valamint egy konyha is helyben, de a kisebb létszám miatt kevesebb valószínűséggel akadsz össze rendetlen lakótársakkal. Legfőbb előnye viszont, hogy a kampuszon tartózkodsz, így időben érkezel az órákra.

Ha több simmel szeretnéd elkezdeni az egyetemet, akkor sem muszáj a családi házban maradniuk. Felvételizz velük, majd beiratkozáskor válaszd ki az első simeddel azt a kollégiumot vagy kampuszon kívüli épületet, ahol szeretnéd, hogy lakjanak. Ezután ments, majd a Manage World opcióval válts háztartást, és iratkozz be a következő simmel is. Válaszd ugyanazt a lakást – amennyiben ez egy kollégium, az egyetemnek is meg kell egyeznie. A Split from Household… felugró ablak alján pénzt is adhatsz új háztartásodnak az összeg beírásával és a nyíl megnyomásával. Jobb oldalon az új háztartásodat látod, amennyiben már voltak lakók korábban is az épületben, őket is tudod majd irányítani. A művelet tetszőleges alkalommal ismételhető, ameddig akad férőhely a választott helyszínen.

 

Vizsgák

A házi feladattal minden óra előtt el kell készülnöd, de akadnak nagyobb, az egész szemeszteren átívelő kötelezettségek is. Minden tárgyból valamilyen beszámolót kell tenned a tanév végén: ez lehet záróvizsga, beadandó vagy prezentáció készítése. Arról, hogy melyik szükséges a tárgy teljesítéséhez, az órarendből tájékozódhatsz. Minden kurzus négyzetében található egy Coursework nevű sor, ahol a három lehetőség egyike szerepel.

A beszámolók nagyban befolyásolják az év végi érdemjegyet, de nem pótolják az aktív részvételt a szorgalmi időszak során!

Prezentáció / Presentation

Ha a kurzus megköveteli, hogy simed prezentációval adjon számot tudásáról, beiratkozáskor bekerül az eszköztárába egy tábla. Ez egyelőre üres, neked kell majd megtöltened tartalommal.

Ez a feladat előre tervezhető, bármikor foglalkozhatsz vele, amikor simed épp bővelkedik a szabadidőben. Vedd ki a táblát az eszköztárból, és kezdj el dolgozni rajta a Capture Information / Információ rögzítése lehetőséggel. Az első elkészült verzió hagy némi kívánnivalót maga után, de ha nem törekszel jó eredményre, itt be is fejezheted a feladatot.

Ha ennél többre vágysz, finomítsd az elkészült anyagot a Refine and Organize lehetőséggel, vagy kérd ki valaki véleményét az Ask for Feedback… opcióval. A munka során egyszercsak kapsz egy értesítést, hogy a prezentációd Excellent minőségű, így felesleges rajta tovább dolgoznod. Ezután tovább emelheted munkád fényét azzal, hogy a Practice Presenting lehetőséggel elpróbálod néhányszor az előadásodat. Ez a karizma jártasságodat is fejleszti.

Ha elégedett vagy a végeredménnyel, a táblára kattintva válaszd a Give Final Presentation lehetőséget. Simed eszköztárába helyezi a táblát, és elindul az egyetemre, hogy előadja prezentációját. Erre reggel 8 és délután 4 között van lehetőség, tanítási napokon.

Beadandó / Term Paper

A beadandó elkészítése hasonlít a prezentációhoz, csak éppen a számítógépen kell megszerkesztened és elküldened a végeredményt. A University…/ University Coursework / Term Paper menüpont alatt kezdhetsz hozzá bármikor a szemeszter ideje alatt.

Az első verzió jó eséllyel gyenge minőségűre sikerül, de ha jobb jegyet szeretnél, van lehetőséged tovább szerkeszteni az Edit Term Paper lehetőséggel. Amennyiben beadandód eléri azt szintet, amikor már nem lehet tovább emelni a minőségét (Excellent), értesítést kapsz róla a jobb felső sarokban. Ha a Term Paper menüben a dokumentum neve fölé viszed az egeret, megnézheted, milyen minőségű az aktuális verzió.

Bár a feladat pár órás üldögélés során elkészíthető, a magas Research and Debate jártasság segítségével még jobban felgyorsítható a folyamat. Ha elégedett vagy a munkáddal, a Submit… lehetőséggel küldheted el kurzusvezetődnek.

A beadandót plagizálni is lehet, ha a számítógépen a Submit Plagiarized Term Paper opciót választod. Talán sosem tudja meg senki, de ha mégis, komoly következményekre számíthatsz!

Csaláson kapva

(Mert plagizált egy beadandót)

Bennettet csaláson kapták az egyetemen, és most restelli, amiért megpróbálta bolonddá tenni a professzorát, hogy aztán lebukjon és szégyenkezzen.

Záróvizsga / Final Exam

A záróvizsga a beszámolók “legegyszerűbb” típusa, hiszen nem kell időt fektetned az elkészítésébe, külön felkészülés nélkül is részt vehet simed a vizsgán. Ha jelen volt az összes órán és elkészítette a házi feladatait, valószínűleg sikerrel veszi az akadályt.

Ha azonban a legjobb eredményt szeretnéd elérni, nem árt felkészülni a megmérettetésre. Vásárolhatsz tankönyvet az egyetemi kioskból, vagy tanulhat simed a számítógépen az University / University Coursework / Study menüpont alatt. Használhatod az új kutatóállomásokat is (Research Machine), amelyek a közösségi helyiségekben és könyvtárban találhatók. Keresd a Study for… opciót a menüben.

Semmiképp ne hagyd ki a záróvizsgát, különben egy nagy, kövér nulla lesz az eredményed, ami komoly hatással lesz a végső érdemjegyedre! Mialatt a sim a vizsgát írja, a portrájára kattintva elérhető a csalás lehetőség, de a lebukás komoly következményekkel járhat.

Megjegyzés: A gyenge tanulmányi eredmény miatt nem rúghatják ki simed szemeszter közben az egyetemről, csak miután megszülettek a hivatalos év végi jegyek. A bizalmi kódex megsértése (pl. csalás a házi feladattal vagy a vizsgán) viszont könnyedén eredményezheti az azonnali eltanácsolást.

 

Kurzusok

A következő táblázat már tárgyfelvétel előtt segítséget nyújthat, milyen jártasságokban kell elmélyedned a szemeszterben:

Művészettörténet / Art History

Megérti valaki igazán a művészetet? Egy művészettörténet diploma választ ad a kérdésre! Festés, írás és karizma jártasságaid fejlődésnek indulnak. A művészettörténet szakos diákok képesek lesznek kiszélesíteni kulturális látószögüket, továbbá vicces tényeket szóvá tenni a művészeti múzeumokban.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Art History BasicsIntroduction to Art HistoryZáróvizsgaFestés / Painting
Crafting with Canvas: Paintigns through HistoryBrushes with Greatness: An Overview of the MastersZáróvizsgaFestés / Painting
The Cultural Impact of ArtInterpreting the ArtistPrezentációÍrás / Writing
Technology and Art: Interesting IntersectionsThe Renaissance: A Revolution in ArtBeadandóÍrás / Writing
The Force of Art on International MarketsSculpture as ExpressionZáróvizsgaKarizma / Charisma
Modern Criticism & Modern ArtModern Art: How Did We Get Here?PrezentációKarizma / Charisma
The First ArtistsBut Is It Art? Critical Thinking About ArtBeadandóÍrás / Writing
It’s Viral! When Art Spreads OnlineThe Visual World (Art in Literature)ZáróvizsgaÍrás / Writing
Out of the Studio: Art on the StreetsFinding Fakes: a History of ForgeryZáróvizsgaFestés / Painting
The Privilege of PaintingPainting Since the AntiquitiesPrezentációFestés / Painting
How Much? Valuating Art in Today’s EconomyThe Spread of Art, from Salons to OnlineZáróvizsgaKarizma / Charisma
It Belongs in a Museum! Or Does It?Mastering Museums: A Course in CurationBeadandóKarizma / Charisma

Biológia / Biology

Ez itt valóban élet-halál kérdés! A biológia megkísérli, hogy megfejtse az élet rejtélyét – többek között – a fitness, kertészkedés és logika jártasság segítségével. A tudományos alapok ismerete és a biológia diploma valóban felnyitja a szemed a világra.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Always be CellingBuilding with CellsPrezentációFitness
The Strength of WaterAnatomy for AmateursZáróvizsgaFitness
Planet EarthCSI Tree: Intro to Forest PathologyZáróvizsgaKertészkedés / Gardening
Do Plants Dream of Pollination?The Sunlight CyclePrezentációKertészkedés / Gardening
Tiny Houses: Intermediate Molecular BiologyThe Mathematics of BiologyZáróvizsgaLogika / Logic
Genetics and GenerationsDistressed GenesBeadandóLogika / Logic
Forest Pathology: Think of the Trees!Splicing Shoots and Other Genetic ManipulationsZáróvizsgaKertészkedés / Gardening
Flora from Land and SeaBiomes of the WorldZáróvizsgaKertészkedés / Gardening
What Nerve! An Examination of Nerve SystemsBirth, Growth, AgingBeadandóFitness
Advanced AnatomyBlood Cell Battle: How Bodies Fight DiseasePrezentációFitness
Epidemic: Modeling the Spread of DiseaseMapping Mammalian ChangeBeadandóLogika / Logic
Circle of Life: Advanced EcologyNanotechnology and the Bodies of TomorrowZáróvizsgaLogika / Logic

Kommunikáció / Communications

Ahhoz, hogy megértsünk másokat, először meg kell tanulnunk velük kommunikálni. A karizma, írás és logika jártasságra helyezve a hangsúlyt a kommunikáció diploma hatalmas segítség bárki számára, aki professzionális környezetben, hatékonyan szeretné munkáját végezni.

Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Introduction to CommunicationCommunication BasicsZáróvizsgaKarizma / Charisma
Media, Technology, and CultureHow Culture Influences SocietyPrezentációKarizma / Charisma
Reporting on the GroundSourcing Data: Intro to JournalismZáróvizsgaÍrás / Writing
Catered Communication: the Limits of Social MediaWriting the TruthBeadandóÍrás / Writing
Using Data to Drive ReadershipUnderstanding Statistical DataZáróvizsgaLogika / Logic
Virtual Dialogues: a Modern Turing TestFakers: Tracking Trust OnlineZáróvizsgaLogika / Logic
Professional Írás and Functional CommunicationReading and Writing LawsBeadandóÍrás / Writing
Finding the StoryIdeas in Mass MediaPrezentációÍrás / Writing
O RLY? The Power of MemesPersonal Brand: Public Privacy in Our Modern AgeZáróvizsgaKarizma / Charisma
Say What You Want: What is Free Speech?How Controversial! Difficult or Divisive DiscussionsPrezentációKarizma / Charisma
When to Trust the AlgorithmVote Yes: the Communication of Democratic IdeasBeadandóLogika / Logic
Bits and Bots: Machines Learning to WriteResearching Readers as Media ChangesZáróvizsgaLogika / Logic

Számítástechnika / Computer Science

A számítógépek mindenhol ott vannak, úgyhogy okos gondolat megtanulni kezelni és programozni őket! Csatlakozz a technológia forradalmához egy számítástechnika diplomával, ami elősorban a programozás és robotika jártasságadat fejleszti!

Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Programming 101Programming PrinciplesZáróvizsgaProgramozás / Programming
Basic Algorithms of Compuer ScienceIntroduction to Computational IdeasBeadandóProgramozás / Programming
Code Security: Locking the DoorAuditing Artifical IntelligencePrezentációBajkeverés / Mischief
Understanding Artifical IntelligenceApplied Network SecurityBeadandóBajkeverés / Mischief
The Mathematics of RobotsThe Mathematics of 3-D SpaceZáróvizsgaRobotika / Robotics
Automating Common TasksHow Machines SeeZáróvizsgaRobotika / Robotics
Social Hacking: Programming for PeopleBreaking Bad BotnetsPrezentációBajkeverés / Mischief
Tracking Network TrafficLearning to Fake It: Malevolent Machine LearningZáróvizsgaBajkeverés / Mischief
Advanced Logikaal PrinciplesDesigning New AlgorithmsBeadandóProgramozás / Programming
Quantum Computing TheoryTheoretical Ideas in Future ComputingZáróvizsgaProgramozás / Programming
Breaking the Black Box: Making Robots LearnAdvanced Bot ProgrammingZáróvizsgaRobotika / Robotics
Advanced Automata Acting AutonomouslyRelating to RobotsPrezentációRobotika / Robotics

Konyhaművészet / Culinary Arts

Ha szereted az ételt, valójában egyetlen diploma jöhet szóba. Csatlakozz a konyhaművészet programhoz, tanulj többet az ételekről és elkészítésükről, mint amennyit el tudsz képzelni, és építsd a főzés jártasságodat!

Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Basic Food Safety: Don’t Get Sick!Kitchen KnowledgeZáróvizsgaFőzés / Cooking
Best Buds: The Science of TasteKind of Chew: Refining the PalateBeadandóFőzés / Cooking
Meat-CuteMeats of Strength: Identifying CutsZáróvizsgaFőzés / Cooking
Finding Fresh FlavorsGettin’ SaucyPrezentációGourmet főzés / Gourmet Cooking
Fish DishBeyond the SeafoodBeadandóGourmet főzés / Gourmet Cooking
Yes Chef! Running a KitchenRestauranteeringZáróvizsgaFőzés / Cooking
Roaming Recipes: Breaking Borders with FoodAround in the World in 80 DishesZáróvizsgaGourmet főzés / Gourmet Cooking
The Thermodynamics of CookingOne Last Thing: Delivering DessertsPrezentációGourmet főzés / Gourmet Cooking
Culinary ChemistryA Spice for Every SeasonZáróvizsgaFőzés / Cooking
Plating and PresentationMaking Marvelous MenusZáróvizsgaFőzés / Cooking
Wash It Down: Pairing the Right DrinkGastronomical ProportionsBeadandóGourmet főzés / Gourmet Cooking
Culture and CuisineBig Food: The Psychology of EatingPrezentációGourmet főzés / Gourmet Cooking

Dráma / Drama

Ha az egész világ színház, válj jobb színésszé benne a dráma diploma megszerzésével! Ez jó lehetőség, hogy mélyre áss érzelmeidben, megtaláld valódi önmagad, és ragyogj, hogy mindenki észrevegyen, miközben karizma és komédia jártasságodat csiszolgatod.

Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Waiting for the Show: Tragedy & ComedyThe Tempest InsidePrezentációKarizma / Charisma
Barefoot in the DarkLove Labour’s LawsZáróvizsgaKarizma / Charisma
Who’s Afraid of Original Jokes?Twelfth NightclubZáróvizsgaKomédia / Comedy
Our Clown: Finding Humor InsideComedic ErrorsBeadandóKomédia / Comedy
Long Days into Long NightsTaming of the CrewZáróvizsgaFitness
The Unreal ThingMeasurement for MeasurementPrezentációKarizma / Charisma
The Importance of Seeing EarningsAll’s Well That Vends WellBeadandóKarizma / Charisma
A Play’s HouseKing JeerZáróvizsgaKomédia / Comedy
Raising the FunAs You Write ItBeadandóKomédia / Comedy
Death of a ScenesmanA Midsummer Fight SceneZáróvizsgaFitness
The Normal ArtMerry Lives of WonderPrezentációKomédia / Comedy
12 Angry MotivationsMuch Ado About DramaturgyZáróvizsgaKarizma / Charisma

Közgazdaságtan / Economics

A döntéshozókat befolyásoló legnagyobb erők egyike a pénz áramlása egyének, csoportok és országok között. A közgazdaságtan szak a pénz tulajdonságait és hatásait vizsgálja, miközben segít fejleszteni karizma, logika és kutatás & vita jártasságodat.

Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
The Language of MoneyBasic Economic TheoryBeadandóKarizma / Charisma
Building Financial TrustWorking on My Market MovesZáróvizsgaKarizma / Charisma
Introductory MacroeconomicsModelling CurrencyZáróvizsgaLogika / Logic
Microeconomic PrinciplesMacroeconomicsPrezentációLogika / Logic
In for a Penny: Handling Sunk CostsThe Business of BusinessBeadandóKutatás és vita / Research and Debate
Business EthicsThe Value of PerceptionPrezentációKutatás és vita / Research and Debate
Modern Money ManagementFinancial Forecasting with AlgorithmsZáróvizsgaLogika / Logic
Numberjacks: Modern Data HerosOptimizing Business AnalyticsZáróvizsgaLogika / Logic
Markets and MarketingMixing with ManagersPrezentációKarizma / Charisma
The Value of PromisesThe Economy of RelationshipsBeadandóKarizma / Charisma
Judging Merit: Myth or Meaningful?Negotiating a WinZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate
Time is a Flat CircleInterrogating InvestmentsZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate

Szépművészet / Fine Art

A kultúra létrehozása nem könnyű dolog, de azok, akik a szépművészet szakirányra jelentkeztek, megértik a jelentőségét egy efféle feladatnak. A program célja, hogy a festés, fotózás és hegedű jártasságok segítségével felébressze a kreativitás szellemét a diákokban.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Painting IBeginning BrushworkZáróvizsgaFestés / Painting
Digital Painting with Virtual BrushesGo Figure (Drawing)PrezentációFestés / Painting
Violin Through the AgesIf It Ain’t BaroqueBeadandóViolin / Hegedű
String TheorySilly StringsZáróvizsgaViolin / Hegedű
Phone Photos and Selfie CultureThere’s an Aperture for ThatPrezentációFotózás / Photography
Intermediate Digital Photo EnhancementFraming the ShotZáróvizsgaFotózás / Photography
The Physics of Musical SoundAndante/Allegro: Finding Your Musical SpeedZáróvizsgaViolin / Hegedű
Fiddlin’ AroundPlaying Nice with OthersBeadandóViolin / Hegedű
Fine Art in Public SpacesPlein Air PaintingZáróvizsgaFestés / Painting
Painting with CodePublic Art, Private LivesBeadandóFestés / Painting
Black & White PhotographyFilm Photography & DevelopmentPrezentációFotózás / Photography
Picking Portfolio PiecesRed or Not: Advanced Color TheoryZáróvizsgaFestés / Painting

Történelem / History

Ahhoz, hogy előre lépjünk, meg kell értenünk a múltat. A történelem szak ismert alakokat és eseményeket használ ugródeszkának a modern idők és a főbb történelmi döntések következményeinek vizsgálatához, valamint segít csiszolni karizma, logika és kutatás & vita jártasságod.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Ages and EonsHistorical PerspectivesBeadandóKutatás és vita / Research and Debate
Laws & OrdersCultural Milestones and MovementsZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate
Long Distance RelationshipsThe Politics of LeadershipZáróvizsgaKarizma / Charisma
Immigration and MovementPathways of ColonizationPrezentációKarizma / Charisma
Counting to Infinity: Mathematical HistoryScientific Progress Through TimeZáróvizsgaLogika / Logic
Industrial Evolution and RevolutionDiscoveries and KingdomsBeadandóLogika / Logic
Wisdom of Watchers: Historical BeliefConstitutions (and Other Founding Documents)PrezentációKarizma / Charisma
Imperial AmbitionsThe Expansion of RightsZáróvizsgaKarizma / Charisma
Conflict Great and SmallBattlegrounds of NoteZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate
Medieval LivingResistance and RevolutionPrezentációKutatás és vita / Research and Debate
Finding Correlations in Historical DataMarch of the MachinesZáróvizsgaLogika / Logic
Changing DemographicsEnergy, Resources, and ConsumptionBeadandóLogika / Logic

Nyelv és Irodalom / Language and Literature

Az írás feltalálása óta nemes cél, hogy megőrizhessük az információkat, érzelmeket és történeteket a jövő generáció számára. A nyelv és irodalom szakirány folytatja ezt a hagyományt, a karizma, kutatás & vita valamit írás jártasságra fókuszálva.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Interpreting the WordThe Write ExpectationsZáróvizsgaÍrás / Writing
Conquering the PagePride & PrepositionsBeadandóÍrás / Writing
Setting the SceneTelling TalesZáróvizsgaKarizma / Charisma
Is That Me? Drawing from LifeTo Thrill & Talk AbsurdPrezentációKarizma / Charisma
Finding a TimeChronicling and MemoirBeadandóKutatás és vita / Research and Debate
Inventing a Fictional FutureFilling Notebooks: Novel OrganizationZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate
Inspiration and DuplicationSelling a StoryPrezentációKarizma / Charisma
Anti-social AuthorsThe Author as CharacterZáróvizsgaKarizma / Charisma
Interrobang – Advanced PunctuationLittler Writers: Children’s BooksZáróvizsgaÍrás / Writing
OMG: the Evolution of Linguistic StyleEntertaining EndingsZáróvizsgaÍrás / Writing
Change My Mind: Constructing ArgumentsThe Real FeelsPrezentációKutatás és vita / Research and Debate
The Oldest Story in the BookCatching Magic on the PageBeadandóKutatás és vita / Research and Debate

Fizika / Physics

Akár nagyban szeretsz gondolkodni, akár kicsiben, a fizikába belefér mindkettő. A szubatomi részecskéktől az univerzum pereméig, ez a diploma segít az ezermesterség, robotika és rakétatudomány jártasságod fejlesztésében, miközben elbűvöl a dolgok valódi működésének megismerésével.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
How Things Work: Physics IMagnets and MechanicsBeadandóEzermesterség / Handiness
How Things Break: Physics IIThe Fix is InZáróvizsgaEzermesterség / Handiness
It’s Electric!Experiments in EnergyPrezentációRobotika / Robotics
The Mechanics of MovementAnalog Robotika in a Digital WorldZáróvizsgaRobotika / Robotics
Observing the Universe: Astrophysics 1Up and AtomsBeadandóRakétatudomány / Rocket Science
Exploring the Universe: Astrophysics IIThe Gravity of General RelativityZáróvizsgaRakétatudomány / Rocket Science
Robotics in Adverse ConditionsRobots of Land, Sea, and SkyPrezentációRobotika / Robotics
Electromagnetic AttractionsPractical ElectromagnetismZáróvizsgaRobotika / Robotics
Series of Tubes: Advanced Fluid DynamicsHow to Build a Toilet on SixamZáróvizsgaEzermesterség / Handiness
How Waves BehaveA Better (and Better) MousetrapPrezentációEzermesterség / Handiness
Black Holes and BeyondParticle PartsZáróvizsgaRakétatudomány / Rocket Science
Orbits and Other Benefits of GravityAdvanced String TheoryBeadandóRakétatudomány / Rocket Science

Pszichológia / Psychology

A pszichológia a létezés egyik legfőbb kérdését kutatja – miért tesszük, amit teszünk? -, akadémiai környezetben tálalva. Olyan jártasságokat fejleszt, mint karizma, logika és kutatás & vita, miközben az elme misztikumát fejtegeti.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Therefore I Am: Intro to PsychologyThinky Roots: Psychology IPrezentációKutatás és vita / Research and Debate
A History of PerceptionThe Legacy of the Brain: Psychology IIBeadandóKutatás és vita / Research and Debate
(Mis)interpreting StatisticsThe Brain as a MachineZáróvizsgaLogika / Logic
Have a Seat: Clinical Psychology BasicsBeginning NeuropsychologyZáróvizsgaLogika / Logic
But Why: Intermediate Social PsychologyPondering PersonalitiesPrezentációKarizma / Charisma
Secrets of Body LanguageSocial Networks Online and OffZáróvizsgaKarizma / Charisma
Push the Button: Making DecisionsMental Decision TreesBeadandóLogika / Logic
Don’t Push the Button: Risk AssessmentOff Track: The Trolley ProblemZáróvizsgaLogika / Logic
The Limits of MemoryTalking the Talk: Advanced NegotiationZáróvizsgaKutatás és vita / Research and Debate
Debate Me: the Psychology of Attitude ChangeWin, Lose, or Non-Zero-SumPrezentációKutatás és vita / Research and Debate
How to Think About EmotionThe Feel WorldBeadandóKarizma / Charisma
Mastering the MindMarvelous Mr. MaslowZáróvizsgaKarizma / Charisma

Gazság / Villiany

Az élet nem fair, de azok, akik tudják, hogyan fordítsák előnyükre ezt az igazságtalanságot, a csúcson végzik! A fitness, logika és bajkeverés jártasságot fejlesztő kurzusokkal a gazság diploma bárkit a siker útjára terelhet – amennyiben az őszinteség és morál nem prioritás.
Normál kurzusEmelt szintű kurzusBeszámolóJártasság
Minor Pranks and MisdemeanorsSimple Tricks and TrapsZáróvizsgaBajkeverés / Mischief
Exploiting WeaknessPretending for ProfitPrezentációBajkeverés / Mischief
Glasses Off! Unmasking HeroesEffective BriberyZáróvizsgaLogika / Logic
Domino Theory and Evil PlanningUnderstanding UnderliningsBeadandóLogika / Logic
Make the EscapeSizing Up SchematicsBeadandóFitness
Unsecuring Secure LocationsMastering Laser MazesZáróvizsgaFitness
Guiding Principles of Lair ArchitectureHacking the Internet of EverythingPrezentációLogika / Logic
Advanced World DominationWhat a Rube!ZáróvizsgaLogika / Logic
Bonding Through TormentHow to Win Fiends & Intimidate PeopleBeadandóBajkeverés / Mischief
Perfecting the Maniacal LaughCrimes?PrezentációBajkeverés / Mischief
Making Money MovesRespect for GadgetsZáróvizsgaFitness
Fisticuff StuffBeyond BodiesZáróvizsgaFitness

A választható kurzusok minden szakon megegyeznek, és minden a játékban szereplő nem rejtett jártassághoz tartozik egy-egy óra. Sok közülük valamelyik kiegészítővel került a játékba, így ha az nincs birtokodban, az adott tárgy sem jelenik meg a listában. Különösen érdemes fakultatív kurzust választani, ha olyan pályára szánod simed, ami nem része az alapjátéknak, hiszen így a tárgy alap jártasságai mellett fejlesztheted a későbbiekben szükséges jártasságodat is. Például, ha dráma szakon tanul simed, csak a karizma és komédia jártasságait fejleszti, mert a színészkedés a Get Famous kiegészítővel érkezett. A választható kurzus segítségével előre felkészülhet a színész karrierre. Hasonlóan, ha simed konyhaművészetet tanul, érdemes felvenni a sütéshez kapcsolódó kurzust is, ami a Get to Workhöz kapcsolódik. Természetesen bármilyen kurzust választhatsz, nem csak olyat, ami hasznos lehet simed jövőbeli karrierjéhez.

Foxbury IntézetBritechester EgyetemBeszámolóJártasság
What Price Method Acting?Improvisation in ActingBeadandóSzínészkedés / Acting (Get Famous)
Digging Deep in ArchaeologyArcheology and Ancient SimologyZáróvizsgaRégészet / Archaeology (Jungle Adventure)
Baking Macarons and MacaroonsWays to Bake Sponge CakeZáróvizsgaSütés / Baking (Get to Work)
Stay In Lane: Bowling 101Bowling DeadwoodBeadandóBowling (Bowling Night stuff)
Charisma Times ThreeCharisma Myths and MantrasZáróvizsgaKarizma / Charisma
Tragicomedy: Like LifeIntro to Comedy: Life or ArtZáróvizsgaKomédia / Comedy
Beyond Cooking Goopy CarbonaraRaw! Temperature in CookingZáróvizsgaFőzés / Cooking
History of Dance: RumbasimSpin, Snag, Swag, DanceBeadandóTánc / Dancing (Get Together)
Crossing the DJ Mixing BasslineAdagio for Synths: DJ MixingZáróvizsgaDJ mixing (Get Together)
Fishing Plugs and FloatsReeling Techniques for FishZáróvizsgaHorgászat / Fishing
Fitness Macros 101Fitness and Shredded ProteinsBeadandóFitness
Wiring in Flower ArrangingFlower Arranging CenterpiecesZáróvizsgaVirágkötés Flower arranging (Seasons)
Unconventional GardeningGardening Water EfficiencyZáróvizsgaKertészkedés / Gardening
Gourmet Cooking: What is Brunch?Gourmet Cooking: Tapas TouchBeadandóGorumet főzés / Gourmet cooking
Endless: Riffing on GuitarShred Secrets of the GuitarZáróvizsgaGitár / Guitar
Handiness and Being HandySalvaging for HandinessZáróvizsgaEzermesterség / Handiness
Secret Herbalism RecipesPlant Collecting for HerbalismZáróvizsgaHerbalisztika / Herbalism (Outdoor Retreat)
Get KnitXTREME KNITTINGZáróvizsgaKötés / Knitting (Nifty Knitting stuff)
Logical AnalyticsChess Mix: Board LogicBeadandóLogika / Logic
Media Production: Capturing vs. RecordingMedia Production EffectsZáróvizsgaMédia tartalom készítés / Media production (Get Famous)
Mischief 101: Playing HookyTrolling Teh Forums for MischiefZáróvizsgaBajkeverés / Mischief
Mixology Independent StudyMixed Ability MixologyZáróvizsgaMixerkedés / Mixology
Color Theory for PaintersToo Real: Realism PaintingsBeadandóFestés / Painting
Time Out! Parenting In?Parenting: Don’t Do ThatZáróvizsgaGondozás / Parenting (Parenthood)
Pet Training: To Sit or Not to SitTummy Rubs: Pet Training 101ZáróvizsgaÁllatidomítás / Pet training (Cats & Dogs)
Strike a Pose: Photographing SimsBeyond Selfie PhotographyBeadandóFotózás / Photography
Performing Piano LivePiano Sonata AppreciationBeadandóZongora / Piano
Pipe Organ in the Big TopThe Haunting Pipe OrganZáróvizsgaSíporgona / Pipe organ (Vampires)
Programming for FunProgramming PluginsZáróvizsgaProgramozás / Programming
Research, Debate, Critical ThinkingEvidence in Debate PrepBeadandóKutatás és vita / Research & debate (Discover University)
Robotic Dreams of Electric LlamasHumanoid RoboticsBeadandóRobotika / Robotics (Discover University)
Rocket Science ManeuversUnstable Rocket ScienceZáróvizsgaRakétatudomány / Rocket science
Selvadoradian Culture: Temple SafetySelvadoradian Culture and CuisineBeadandóSelvadoradai kultúra / Selvadoradian culture (Jungle Adventure)
Everyday Holiday SingingAdvanced Shower SingingZáróvizsgaÉneklés / Singing (City Living)
Plasma in Vampire LoreThe Vampire Lore of GarlicBeadandóVámpírtan / Vampire lore (Vampires)
Veterinary Work: Pet TrustVeterinary ProceduresZáróvizsgaÁllatorvos / Veterinarian (Cats & Dogs)
Video Game StrategiesBlicblock: Video Game HistoryBeadandóVideójáték / Video gaming
Violin and Country MusicSerenading Sims on ViolinZáróvizsgaHegedű / Violin
A Wellness Bridge: Yoga 101Visualizing WellnessBeadandóWellness (Spa Day)
Writing SadnessWriting Fiction… or Are We?BeadandóÍrás / Writing

A szemeszter vége

Ha a sim elkészítette házi feladatait, aktívan részt vett az órákon, valamint felkészült a vizsgákra, nem okozhat gondot A+ eredménnyel zárni minden kurzust. Néhány órával a vizsgák után egy felugró ablakban kapsz értesítést teljesítményéről.

Ezután eldöntheted, beiratkozol-e azonnal az újabb szemeszterre, vagy kipihened az előző fáradalmait. Ha simed ösztöndíjas, nincs ideje lazulni, különben búcsút inthet a támogatásnak. Az új szemeszterre szóló tandíjat is ekkor kell kiegyenlíteni. A sim ismét fizethet a családi kasszából, vagy felvehet diákhitelt az új szemeszterre, ha az ösztöndíj nem fedezi.

Az új félév kezdetekor a sim a lakhatását is újra átgondolhatja: maradhat lakhelyén, vagy el is költözhet. Utóbbi nem történik azonnal, a simnek kb. egy napja van rá, hogy elbúcsúzzon a lakástól, és összeszedje személyes tárgyait. Egy kis Packing up / Összecsomagolás esemény emlékeztet néhány órával a kiköltözés előtt, hogy szedje össze a cókmókját.

Ha elérkezik az utolsó szemeszter vége, a következő napon kerül sor a diplomaátadó ünnepre. A részvétel opcionális, de ha úgy döntesz, részt veszel rajta, simed talárt ölt magára, és csatlakozik a stadion előtt gyülekező diáktársaihoz. A ceremónia az épületben zajlik, nem látható a játékos számára. Mikor véget ér, a kiözönlő diákok a levegőbe dobálják sapkájukat, és minden végzős eszköztárába bekerül egy emlékfotó. Néhány órával később a háztartás tagjai hazatérnek, a megszerzett diplomák pedig bekerülnek a simek eszköztárába.

 

Diákhitel

Ha tanulmányaidat diákhitelből finanszíroztad, a diploma megszerzése után elérkezik az ideje, hogy kiegyenlítsd tartozásodat. Ez nem történik meg automatikusan, hanem a postaládán keresztül teheted meg a Pay off Loan Debt lehetőséggel. A felugró ablakban láthatod a hitelösszeget, és eldöntheted, mennyit szeretnél törleszteni belőle. A minimum összegnél kevesebbet nem fizethetsz, de akár a teljes hitelt is kiegyenlítheted egyszerre, ha szeretnél gyorsan megszabadulni a tehertől.

Ha elhanyagolod fizetési kötelezettségedet, először figyelmeztetést kapsz a hitelintézettől, amiben felhívják a figyelmed a következményekre. Ha nem reagálsz rá, hamarosan otthonodban üdvözölheted a behajtót, aki lézerfegyverével lefoglalja értékesebbnek vélt tárgyadat. Ez azonban nem teszi semmissé tartozásodat: ha nem fizetsz, az úriember otthonod rendszeres látogatójává válik, ameddig nem rendezed a hátralévő összeget.

 

A diploma értéke

A diploma megszerzése után hamar érezhetjük bőrünkön a magasabb szintű tudás eredményét. Amennyiben simünk elhelyezkedik valamelyik munkakörben, ami illeszkedik az elvégzett szakhoz, magasabb szintű pozícióban kezdhet, ami magasabb fizetéssel és több szabadnappal kecsegtet. Kilépési bónuszt is kap, amennyiben munkahelyet vált, de ezt hetente csak egyszer lehet igénybe venni.

Az, hogy a sim emelt vagy normál szintű diplomát szerez, vagy kitüntetéssel (with honor) végez-e az egyetemen – 3,9-es vagy magasabb tanulmányi átlag esetén -, meghatározza későbbi karrierbónuszainak mértékét. Az alapszabály szerint egy normál diploma kitüntetés nélkül megengedi, hogy a sim a 6. szinten kezdje el karrierjét, egy normál diploma kitüntetéssel vagy egy emelt szintű diploma kitüntetés nélkül lehetővé teszi a 7. szint körül kezdést, a kitüntetéssel elvégzett emelt szintű diploma pedig egyenes út az adott karrier 8. szintjéhez.

Nem származik azonban előnye tanulmányaiból, ha a következő munkaköröket választja:

 • Részmunkaidős állások az alapjátékból (Babysitter, Barista, Fast Food Employee, Manual Labourer, Retail Employee) vagy az Island Living kiegészítőből (Diver, Fisherman, Lifeguard)
 • Regisztrált vállalkozó és/vagy saját alkotások árusítása (festmények, termesztett növények, stb.)
 • Saját üzlet vezetése (pl. vegyesbolt – Get to Work kiegészítő, étterem – Dine Out kiegészítő, állatklinika – Cats and Dogs kiegészítő)
 • Az Island Living kiegészítő alkalmi munkái (odd jobs)

Bár az emelt szintű képzés elvégzése nagyobb presztízzsel jár, egy jó eredménnyel elvégzett normál fokozatú diploma is majdnem ugyanolyan előnyöket biztosít, mint a magasabb szintű. A legfontosabb, hogy a szakot kellő körültekintéssel válaszd ki, hiszen értékes időszakot veszítesz simed idejéből, ha később mégis más pályát szánsz neki. A normál fokozat mellett több idő áll rendelkezésre szocializálódni, vagy belemerülni az egyetemi szervezetek nyújtotta izgalmakba. Ha tehát simed nem kerül be az áhított emelt szintű szakra, fontod meg, mivel jársz jobban: tovább fejleszted jártasságait, bármeddig is tartson, vagy egy újabb felvételi helyett a másik egyetemen vág bele a tanulásba.

 

Forrás: Ultimate Sims Guides, Eurogamer, SimsWiki

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Niki13
1 évvel ezelőtt

Sziasztok! Engem az érdekelne, ha egy Simet elküldök az egyetemre, azoknál akik otthon maradtak, hogy tudom megoldani hogy ne öregedjenek?
Mindig itassak velük italt?
Köszi a választ!
És gratulálok az oldalhoz! Nagyon szuper!