Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Discover University – Tanulmányok és vizsgák

Tippünk előző részében átkalauzoltunk titeket az egyetemi jelentkezés útvesztőjén, de most kezdődik igazán a móka! A diplomát – különösen emelt szinten – a Sims 4-ben sem gyerekjáték megszerezni. Az aktív órai részvétel és otthoni tanulás is nagy mértékben hozzájárul az év végi jegyhez, és ha azt tervezed, simed színes társasági életet is él majd, alaposan be kell osztanod idejét.

A szemeszter a beiratkozás utáni napon veszi kezdetét. A jobb alsó menüsor aktatáska ikonján érheted el az órarendet, ugyanitt összefoglalót is látsz a sim aktuális adatairól: intézmény, szak, tanulmányi átlag, megszerzett kreditek és a félév végéig hátralévő napok száma. Ha simed rendelkezik munkahellyel, annak beosztását is itt követheted tovább. Ha olyan ösztöndíjra jelentkeztél, amelyeknek valamilyen iskola utáni elfoglaltság a feltétele, a futball csapat tagság vagy e-sport versenyzés panel is itt jelenik meg.

 

Szorgalmi időszak

Mikor a sim beiratkozik az egyetemre, automatikusan egy notebook kerül az eszköztárába, ami a házi feladat elkészítésére szolgál. Ezt minden óra elejéig kell befejezned, tehát már a beiratkozás napján neki kell állnod, hogy másnap kész házi feladattal jelenhess meg az órán. Bár megoldása igénybe vesz némi időt, a Research and Debate / Kutatás és vita jártasság fejlesztése segít a gyorsabb haladásban. Természetesen létezik más módja is annak, hogy hamar magad mögött hagyd az unalmas feladatot: a számítógép University/University Beszámoló/Cheat on Homework lehetőségével simed elcsalhatja házi feladatát, hogy több ideje maradjon az igazán fontos dolgokra!

A szemeszter során fontos részt venni az órákon is, és időben érkezni, különben a jegyek romlásnak indulnak. Különösen nagy a kockázat, ha a diákod a kampuszon kívül lakik, és hosszú ideig tart beérni az egyetemre, vagy nem figyelsz, és valamilyen más tevékenység eltereli a figyelmét az indulásról. Az órák elmulasztása nem von maga után kizárást, de a sim nem fog jó eredménnyel végezni a félév végén.

Az előadások a hétfői, szerdai és pénteki napokra esnek, a szemináriumok keddre és csütörtökre. Az óra közeledtével a diákok önállóan elindulnak az egyetem épületéhez, és odakint várakoznak, ameddig elérkezik a kezdési időpont. Ez jó lehetőség elkészíteni az elmaradt házi feladatot, vagy betolni egy kávét vagy harapnivalót az automatából, hogy jobban menjen a tanulás.

Az oktatás nyúljáratként működik, a sim portréján látható ikonra kattintva pedig többféle lehetőség közül választhatsz, hogyan viselkedjen óra közben:

 • Actively Listen / Aktív figyelés
 • Take Notes / Jegyzetek készítése
 • Sleep in Class / Alvás az órán
 • Chat with Friends / Csevegés a barátokkal
 • Attend Class Normally / Vegyen részt normálisan az órán
 • Leave Early / Távozzon korábban

A legjobb eredmények eléréséhez válaszd a jegyzetek készítése vagy aktív figyelés lehetőséget. Persze ezek nagyobb koncentrálást igényelnek, így gyorsabban merül a sim szórakozás szükséglete, mintha csak normálisan részt venne az órán. Mondanom sem kell, az alvás, beszélgetés vagy túl korán távozás nem hatnak jótékonyan az előmenetelre.

Ha a maximális számú kurzust veszed fel, simednek egymás után több órája is lehet, vagy vissza-vissza kell térnie az egyetemre egy nap többször is. Mindig figyeld az órarendet, hogy időben elindulj, és megfelelően be tudd osztani a házifeladatra, vizsgákra és szükségeletekre szánt időt!

Az, hogy simednek hány szemesztert kell teljesítenie egyetemi tanulmányai alatt, attól függ, hány kreditet vesz fel egyszerre. 12 szükséges a diplomához, így minimum 3 szemesztert kell eltöltenie a felsőoktatásban. Ez nagy kitartást igényel, így ha fejedbe vetted, hogy jó eredménnyel végzel, érdemes kevesebb órát vállalni, és több félévet tölteni az iskolapadban. A kiegyensúlyozott napirendhez két kötelező és egy fakultatív kurzust érdemes választani. Így 20 nap alatt végezhet simed, ami a teljes fiatal felnőtt korszakát kitölti. Diplomázhat felnőttként is, de ha ezt el szeretnéd kerülni, kikapcsolhatod az öregedést, vagy megitathatod simed a tehénnövényből nyert Ifjúság italával (Potion of Youth). Ha második diplomát is tervezel, már nem szükséges 12 kreditet szerezned, elegendő 8-at.

Ha az egyetemi időszak túl nehéznek tűnik, vagy más okból visszavonulót fújnál, a telefon Work menüpontjában található két opció, ami segítségedre lehet.

 • Drop out of University / Kimaradás az egyetemről – Simed megszakítja a félévet. Eredményei törlődnek, és 5 napig nem vehet fel újabb kurzust.
 • Withdraw from Term / Jelentkezés visszavonása – Simed visszavonul tanulmányaitól, és nem jelentkezhet be újabb szemeszterre. Elveszíti megszerzett ösztöndíjait is.

 

Lakhatás

Fontos, hogy jól válaszd meg, hol hajtja simed álomra a fejét. Bár a kollégium remek lehetőséget biztosít az aktív társasági életre és hordós bulikra, több szempontból is érdemes a kampuszon kívül, saját lakásban berendezkedni. Ez a legköltségesebb megoldás, de ez a nyugalom és függetlenség ára.

Ami a kollégium előnye, az a hátránya is: a lakótársak. Ha sikerül hangoskodó, rendetlen szobatársat kifognod, simednek sokat kell takarítania utána, így értékes időt veszít, amit a tanulásra fordíthatna. Osztoznia kell a számítógépen, benyithatnak, miközben zuhanyzik, tehát negatív moodletek tömkelege fenyegeti a hangulatát.

Nyitott zuhanyzók

(Mert nyitott zuhanyzót használt mások jelenlétében)

Ez uhh… nagyon nyitott, és mindenki lát mindent.

A saját lakás további előnye a konyha, amit nem kell megosztani másokkal. Így nem kell kiruccanásokat tenni minden étkezéshez, amivel sok szabadidőt takarítasz meg számára.

Végül, ha saját lakás mellett döntesz, lehetőséged van a Study Spot / Tanulóhely tulajdonsággal ellátni a telket. Ez 50%-kal felgyorsítja a házi feladat megírásának idejét, és kis bónuszt ad a jártasságfejlesztésre is. A sim hosszabb ideig képes koncentrálni a tanulásra is, mielőtt kimerülne.

Lehetséges jó tanulmányi átlagot elérni a többi lakhatási lehetőséget választva is, de ha a legjobb minősítésű diplomát céloztad meg, a saját lakás a legideálisabb megoldás.

Akadnak előnyei annak is, ha a kampuszon rendezed be simed főhadiszállását. Időben érkezhetsz az órákra, így nem kockáztatod, hogy tanulmányi átlagod a késések miatt romoljon. Az Academic életcél teljesítése során is előnyös, ha simed részt tud venni vendégelőadásokon, vagy használhatja a kutatóállomásokat.

Kompromisszumos megoldás, ha a két egyetem kisebb bentlakásos kollégiumát választod: a Foxbury Intézet esetén a Marintime Manort, a Britechester Egyetem esetén pedig a Darkwing House épületét. Így rendelkezésedre áll számítógép, valamint egy konyha is helyben, de a kisebb létszám miatt kevesebb valószínűséggel akadsz össze rendetlen lakótársakkal. Legfőbb előnye viszont, hogy a kampuszon tartózkodsz, így időben érkezel az órákra.

Ha több simmel szeretnéd elkezdeni az egyetemet, akkor sem muszáj a családi házban maradniuk. Felvételizz velük, majd beiratkozáskor válaszd ki az első simeddel azt a kollégiumot vagy kampuszon kívüli épületet, ahol szeretnéd, hogy lakjanak. Ezután ments, majd a Manage World opcióval válts háztartást, és iratkozz be a következő simmel is. Válaszd ugyanazt a lakást – amennyiben ez egy kollégium, az egyetemnek is meg kell egyeznie. A Split from Household… felugró ablak alján pénzt is adhatsz új háztartásodnak az összeg beírásával és a nyíl megnyomásával. Jobb oldalon az új háztartásodat látod, amennyiben már voltak lakók korábban is az épületben, őket is tudod majd irányítani. A művelet tetszőleges alkalommal ismételhető, ameddig akad férőhely a választott helyszínen.

 

Vizsgák

A házi feladattal minden óra előtt el kell készülnöd, de akadnak nagyobb, az egész szemeszteren átívelő kötelezettségek is. Minden tárgyból valamilyen beszámolót kell tenned a tanév végén: ez lehet záróvizsga, beadandó vagy prezentáció készítése. Arról, hogy melyik szükséges a tárgy teljesítéséhez, az órarendből tájékozódhatsz. Minden kurzus négyzetében található egy Coursework nevű sor, ahol a három lehetőség egyike szerepel.

A beszámolók nagyban befolyásolják az év végi érdemjegyet, de nem pótolják az aktív részvételt a szorgalmi időszak során!

Prezentáció / Presentation

Ha a kurzus megköveteli, hogy simed prezentációval adjon számot tudásáról, beiratkozáskor bekerül az eszköztárába egy tábla. Ez egyelőre üres, neked kell majd megtöltened tartalommal.

Ez a feladat előre tervezhető, bármikor foglalkozhatsz vele, amikor simed épp bővelkedik a szabadidőben. Vedd ki a táblát az eszköztárból, és kezdj el dolgozni rajta a Capture Information / Információ rögzítése lehetőséggel. Az első elkészült verzió hagy némi kívánnivalót maga után, de ha nem törekszel jó eredményre, itt be is fejezheted a feladatot.

Ha ennél többre vágysz, finomítsd az elkészült anyagot a Refine and Organize lehetőséggel, vagy kérd ki valaki véleményét az Ask for Feedback… opcióval. A munka során egyszercsak kapsz egy értesítést, hogy a prezentációd Excellent minőségű, így felesleges rajta tovább dolgoznod. Ezután tovább emelheted munkád fényét azzal, hogy a Practice Presenting lehetőséggel elpróbálod néhányszor az előadásodat. Ez a karizma jártasságodat is fejleszti.

Ha elégedett vagy a végeredménnyel, a táblára kattintva válaszd a Give Final Presentation lehetőséget. Simed eszköztárába helyezi a táblát, és elindul az egyetemre, hogy előadja prezentációját. Erre reggel 8 és délután 4 között van lehetőség, tanítási napokon.

Beadandó / Term Paper

A beadandó elkészítése hasonlít a prezentációhoz, csak éppen a számítógépen kell megszerkesztened és elküldened a végeredményt. A University…/ University Coursework / Term Paper menüpont alatt kezdhetsz hozzá bármikor a szemeszter ideje alatt.

Az első verzió jó eséllyel gyenge minőségűre sikerül, de ha jobb jegyet szeretnél, van lehetőséged tovább szerkeszteni az Edit Term Paper lehetőséggel. Amennyiben beadandód eléri azt szintet, amikor már nem lehet tovább emelni a minőségét (Excellent), értesítést kapsz róla a jobb felső sarokban. Ha a Term Paper menüben a dokumentum neve fölé viszed az egeret, megnézheted, milyen minőségű az aktuális verzió.

Bár a feladat pár órás üldögélés során elkészíthető, a magas Research and Debate jártasság segítségével még jobban felgyorsítható a folyamat. Ha elégedett vagy a munkáddal, a Submit… lehetőséggel küldheted el kurzusvezetődnek.

A beadandót plagizálni is lehet, ha a számítógépen a Submit Plagiarized Term Paper opciót választod. Talán sosem tudja meg senki, de ha mégis, komoly következményekre számíthatsz!

Csaláson kapva

(Mert plagizált egy beadandót)

Bennettet csaláson kapták az egyetemen, és most restelli, amiért megpróbálta bolonddá tenni a professzorát, hogy aztán lebukjon és szégyenkezzen.

Záróvizsga / Final Exam

A záróvizsga a beszámolók “legegyszerűbb” típusa, hiszen nem kell időt fektetned az elkészítésébe, külön felkészülés nélkül is részt vehet simed a vizsgán. Ha jelen volt az összes órán és elkészítette a házi feladatait, valószínűleg sikerrel veszi az akadályt.

Ha azonban a legjobb eredményt szeretnéd elérni, nem árt felkészülni a megmérettetésre. Vásárolhatsz tankönyvet az egyetemi kioskból, vagy tanulhat simed a számítógépen az University / University Coursework / Study menüpont alatt. Használhatod az új kutatóállomásokat is (Research Machine), amelyek a közösségi helyiségekben és könyvtárban találhatók. Keresd a Study for… opciót a menüben.

Semmiképp ne hagyd ki a záróvizsgát, különben egy nagy, kövér nulla lesz az eredményed, ami komoly hatással lesz a végső érdemjegyedre! Mialatt a sim a vizsgát írja, a portrájára kattintva elérhető a csalás lehetőség, de a lebukás komoly következményekkel járhat.

Megjegyzés: A gyenge tanulmányi eredmény miatt nem rúghatják ki simed szemeszter közben az egyetemről, csak miután megszülettek a hivatalos év végi jegyek. A bizalmi kódex megsértése (pl. csalás a házi feladattal vagy a vizsgán) viszont könnyedén eredményezheti az azonnali eltanácsolást.

 

Kurzusok

A következő táblázat már tárgyfelvétel előtt segítséget nyújthat, milyen jártasságokban kell elmélyedned a szemeszterben:

Művészettörténet / Art History

Megérti valaki igazán a művészetet? Egy művészettörténet diploma választ ad a kérdésre! Festés, írás és karizma jártasságaid fejlődésnek indulnak. A művészettörténet szakos diákok képesek lesznek kiszélesíteni kulturális látószögüket, továbbá vicces tényeket szóvá tenni a művészeti múzeumokban.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Art History Basics Introduction to Art History Záróvizsga Festés / Painting
Crafting with Canvas: Paintigns through History Brushes with Greatness: An Overview of the Masters Záróvizsga Festés / Painting
The Cultural Impact of Art Interpreting the Artist Prezentáció Írás / Writing
Technology and Art: Interesting Intersections The Renaissance: A Revolution in Art Beadandó Írás / Writing
The Force of Art on International Markets Sculpture as Expression Záróvizsga Karizma / Charisma
Modern Criticism & Modern Art Modern Art: How Did We Get Here? Prezentáció Karizma / Charisma
The First Artists But Is It Art? Critical Thinking About Art Beadandó Írás / Writing
It’s Viral! When Art Spreads Online The Visual World (Art in Literature) Záróvizsga Írás / Writing
Out of the Studio: Art on the Streets Finding Fakes: a History of Forgery Záróvizsga Festés / Painting
The Privilege of Painting Painting Since the Antiquities Prezentáció Festés / Painting
How Much? Valuating Art in Today’s Economy The Spread of Art, from Salons to Online Záróvizsga Karizma / Charisma
It Belongs in a Museum! Or Does It? Mastering Museums: A Course in Curation Beadandó Karizma / Charisma

Biológia / Biology

Ez itt valóban élet-halál kérdés! A biológia megkísérli, hogy megfejtse az élet rejtélyét – többek között – a fitness, kertészkedés és logika jártasság segítségével. A tudományos alapok ismerete és a biológia diploma valóban felnyitja a szemed a világra.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Always be Celling Building with Cells Prezentáció Fitness
The Strength of Water Anatomy for Amateurs Záróvizsga Fitness
Planet Earth CSI Tree: Intro to Forest Pathology Záróvizsga Kertészkedés / Gardening
Do Plants Dream of Pollination? The Sunlight Cycle Prezentáció Kertészkedés / Gardening
Tiny Houses: Intermediate Molecular Biology The Mathematics of Biology Záróvizsga Logika / Logic
Genetics and Generations Distressed Genes Beadandó Logika / Logic
Forest Pathology: Think of the Trees! Splicing Shoots and Other Genetic Manipulations Záróvizsga Kertészkedés / Gardening
Flora from Land and Sea Biomes of the World Záróvizsga Kertészkedés / Gardening
What Nerve! An Examination of Nerve Systems Birth, Growth, Aging Beadandó Fitness
Advanced Anatomy Blood Cell Battle: How Bodies Fight Disease Prezentáció Fitness
Epidemic: Modeling the Spread of Disease Mapping Mammalian Change Beadandó Logika / Logic
Circle of Life: Advanced Ecology Nanotechnology and the Bodies of Tomorrow Záróvizsga Logika / Logic

Kommunikáció / Communications

Ahhoz, hogy megértsünk másokat, először meg kell tanulnunk velük kommunikálni. A karizma, írás és logika jártasságra helyezve a hangsúlyt a kommunikáció diploma hatalmas segítség bárki számára, aki professzionális környezetben, hatékonyan szeretné munkáját végezni.

Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Introduction to Communication Communication Basics Záróvizsga Karizma / Charisma
Media, Technology, and Culture How Culture Influences Society Prezentáció Karizma / Charisma
Reporting on the Ground Sourcing Data: Intro to Journalism Záróvizsga Írás / Writing
Catered Communication: the Limits of Social Media Writing the Truth Beadandó Írás / Writing
Using Data to Drive Readership Understanding Statistical Data Záróvizsga Logika / Logic
Virtual Dialogues: a Modern Turing Test Fakers: Tracking Trust Online Záróvizsga Logika / Logic
Professional Írás and Functional Communication Reading and Writing Laws Beadandó Írás / Writing
Finding the Story Ideas in Mass Media Prezentáció Írás / Writing
O RLY? The Power of Memes Personal Brand: Public Privacy in Our Modern Age Záróvizsga Karizma / Charisma
Say What You Want: What is Free Speech? How Controversial! Difficult or Divisive Discussions Prezentáció Karizma / Charisma
When to Trust the Algorithm Vote Yes: the Communication of Democratic Ideas Beadandó Logika / Logic
Bits and Bots: Machines Learning to Write Researching Readers as Media Changes Záróvizsga Logika / Logic

Számítástechnika / Computer Science

A számítógépek mindenhol ott vannak, úgyhogy okos gondolat megtanulni kezelni és programozni őket! Csatlakozz a technológia forradalmához egy számítástechnika diplomával, ami elősorban a programozás és robotika jártasságadat fejleszti!

Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Programming 101 Programming Principles Záróvizsga Programozás / Programming
Basic Algorithms of Compuer Science Introduction to Computational Ideas Beadandó Programozás / Programming
Code Security: Locking the Door Auditing Artifical Intelligence Prezentáció Bajkeverés / Mischief
Understanding Artifical Intelligence Applied Network Security Beadandó Bajkeverés / Mischief
The Mathematics of Robots The Mathematics of 3-D Space Záróvizsga Robotika / Robotics
Automating Common Tasks How Machines See Záróvizsga Robotika / Robotics
Social Hacking: Programming for People Breaking Bad Botnets Prezentáció Bajkeverés / Mischief
Tracking Network Traffic Learning to Fake It: Malevolent Machine Learning Záróvizsga Bajkeverés / Mischief
Advanced Logikaal Principles Designing New Algorithms Beadandó Programozás / Programming
Quantum Computing Theory Theoretical Ideas in Future Computing Záróvizsga Programozás / Programming
Breaking the Black Box: Making Robots Learn Advanced Bot Programming Záróvizsga Robotika / Robotics
Advanced Automata Acting Autonomously Relating to Robots Prezentáció Robotika / Robotics

Konyhaművészet / Culinary Arts

Ha szereted az ételt, valójában egyetlen diploma jöhet szóba. Csatlakozz a konyhaművészet programhoz, tanulj többet az ételekről és elkészítésükről, mint amennyit el tudsz képzelni, és építsd a főzés jártasságodat!

Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Basic Food Safety: Don’t Get Sick! Kitchen Knowledge Záróvizsga Főzés / Cooking
Best Buds: The Science of Taste Kind of Chew: Refining the Palate Beadandó Főzés / Cooking
Meat-Cute Meats of Strength: Identifying Cuts Záróvizsga Főzés / Cooking
Finding Fresh Flavors Gettin’ Saucy Prezentáció Gourmet főzés / Gourmet Cooking
Fish Dish Beyond the Seafood Beadandó Gourmet főzés / Gourmet Cooking
Yes Chef! Running a Kitchen Restauranteering Záróvizsga Főzés / Cooking
Roaming Recipes: Breaking Borders with Food Around in the World in 80 Dishes Záróvizsga Gourmet főzés / Gourmet Cooking
The Thermodynamics of Cooking One Last Thing: Delivering Desserts Prezentáció Gourmet főzés / Gourmet Cooking
Culinary Chemistry A Spice for Every Season Záróvizsga Főzés / Cooking
Plating and Presentation Making Marvelous Menus Záróvizsga Főzés / Cooking
Wash It Down: Pairing the Right Drink Gastronomical Proportions Beadandó Gourmet főzés / Gourmet Cooking
Culture and Cuisine Big Food: The Psychology of Eating Prezentáció Gourmet főzés / Gourmet Cooking

Dráma / Drama

Ha az egész világ színház, válj jobb színésszé benne a dráma diploma megszerzésével! Ez jó lehetőség, hogy mélyre áss érzelmeidben, megtaláld valódi önmagad, és ragyogj, hogy mindenki észrevegyen, miközben karizma és komédia jártasságodat csiszolgatod.

Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Waiting for the Show: Tragedy & Comedy The Tempest Inside Prezentáció Karizma / Charisma
Barefoot in the Dark Love Labour’s Laws Záróvizsga Karizma / Charisma
Who’s Afraid of Original Jokes? Twelfth Nightclub Záróvizsga Komédia / Comedy
Our Clown: Finding Humor Inside Comedic Errors Beadandó Komédia / Comedy
Long Days into Long Nights Taming of the Crew Záróvizsga Fitness
The Unreal Thing Measurement for Measurement Prezentáció Karizma / Charisma
The Importance of Seeing Earnings All’s Well That Vends Well Beadandó Karizma / Charisma
A Play’s House King Jeer Záróvizsga Komédia / Comedy
Raising the Fun As You Write It Beadandó Komédia / Comedy
Death of a Scenesman A Midsummer Fight Scene Záróvizsga Fitness
The Normal Art Merry Lives of Wonder Prezentáció Komédia / Comedy
12 Angry Motivations Much Ado About Dramaturgy Záróvizsga Karizma / Charisma

Közgazdaságtan / Economics

A döntéshozókat befolyásoló legnagyobb erők egyike a pénz áramlása egyének, csoportok és országok között. A közgazdaságtan szak a pénz tulajdonságait és hatásait vizsgálja, miközben segít fejleszteni karizma, logika és kutatás & vita jártasságodat.

Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
The Language of Money Basic Economic Theory Beadandó Karizma / Charisma
Building Financial Trust Working on My Market Moves Záróvizsga Karizma / Charisma
Introductory Macroeconomics Modelling Currency Záróvizsga Logika / Logic
Microeconomic Principles Macroeconomics Prezentáció Logika / Logic
In for a Penny: Handling Sunk Costs The Business of Business Beadandó Kutatás és vita / Research and Debate
Business Ethics The Value of Perception Prezentáció Kutatás és vita / Research and Debate
Modern Money Management Financial Forecasting with Algorithms Záróvizsga Logika / Logic
Numberjacks: Modern Data Heros Optimizing Business Analytics Záróvizsga Logika / Logic
Markets and Marketing Mixing with Managers Prezentáció Karizma / Charisma
The Value of Promises The Economy of Relationships Beadandó Karizma / Charisma
Judging Merit: Myth or Meaningful? Negotiating a Win Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate
Time is a Flat Circle Interrogating Investments Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate

Szépművészet / Fine Art

A kultúra létrehozása nem könnyű dolog, de azok, akik a szépművészet szakirányra jelentkeztek, megértik a jelentőségét egy efféle feladatnak. A program célja, hogy a festés, fotózás és hegedű jártasságok segítségével felébressze a kreativitás szellemét a diákokban.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Painting I Beginning Brushwork Záróvizsga Festés / Painting
Digital Painting with Virtual Brushes Go Figure (Drawing) Prezentáció Festés / Painting
Violin Through the Ages If It Ain’t Baroque Beadandó Violin / Hegedű
String Theory Silly Strings Záróvizsga Violin / Hegedű
Phone Photos and Selfie Culture There’s an Aperture for That Prezentáció Fotózás / Photography
Intermediate Digital Photo Enhancement Framing the Shot Záróvizsga Fotózás / Photography
The Physics of Musical Sound Andante/Allegro: Finding Your Musical Speed Záróvizsga Violin / Hegedű
Fiddlin’ Around Playing Nice with Others Beadandó Violin / Hegedű
Fine Art in Public Spaces Plein Air Painting Záróvizsga Festés / Painting
Painting with Code Public Art, Private Lives Beadandó Festés / Painting
Black & White Photography Film Photography & Development Prezentáció Fotózás / Photography
Picking Portfolio Pieces Red or Not: Advanced Color Theory Záróvizsga Festés / Painting

Történelem / History

Ahhoz, hogy előre lépjünk, meg kell értenünk a múltat. A történelem szak ismert alakokat és eseményeket használ ugródeszkának a modern idők és a főbb történelmi döntések következményeinek vizsgálatához, valamint segít csiszolni karizma, logika és kutatás & vita jártasságod.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Ages and Eons Historical Perspectives Beadandó Kutatás és vita / Research and Debate
Laws & Orders Cultural Milestones and Movements Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate
Long Distance Relationships The Politics of Leadership Záróvizsga Karizma / Charisma
Immigration and Movement Pathways of Colonization Prezentáció Karizma / Charisma
Counting to Infinity: Mathematical History Scientific Progress Through Time Záróvizsga Logika / Logic
Industrial Evolution and Revolution Discoveries and Kingdoms Beadandó Logika / Logic
Wisdom of Watchers: Historical Belief Constitutions (and Other Founding Documents) Prezentáció Karizma / Charisma
Imperial Ambitions The Expansion of Rights Záróvizsga Karizma / Charisma
Conflict Great and Small Battlegrounds of Note Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate
Medieval Living Resistance and Revolution Prezentáció Kutatás és vita / Research and Debate
Finding Correlations in Historical Data March of the Machines Záróvizsga Logika / Logic
Changing Demographics Energy, Resources, and Consumption Beadandó Logika / Logic

Nyelv és Irodalom / Language and Literature

Az írás feltalálása óta nemes cél, hogy megőrizhessük az információkat, érzelmeket és történeteket a jövő generáció számára. A nyelv és irodalom szakirány folytatja ezt a hagyományt, a karizma, kutatás & vita valamit írás jártasságra fókuszálva.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Interpreting the Word The Write Expectations Záróvizsga Írás / Writing
Conquering the Page Pride & Prepositions Beadandó Írás / Writing
Setting the Scene Telling Tales Záróvizsga Karizma / Charisma
Is That Me? Drawing from Life To Thrill & Talk Absurd Prezentáció Karizma / Charisma
Finding a Time Chronicling and Memoir Beadandó Kutatás és vita / Research and Debate
Inventing a Fictional Future Filling Notebooks: Novel Organization Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate
Inspiration and Duplication Selling a Story Prezentáció Karizma / Charisma
Anti-social Authors The Author as Character Záróvizsga Karizma / Charisma
Interrobang – Advanced Punctuation Littler Writers: Children’s Books Záróvizsga Írás / Writing
OMG: the Evolution of Linguistic Style Entertaining Endings Záróvizsga Írás / Writing
Change My Mind: Constructing Arguments The Real Feels Prezentáció Kutatás és vita / Research and Debate
The Oldest Story in the Book Catching Magic on the Page Beadandó Kutatás és vita / Research and Debate

Fizika / Physics

Akár nagyban szeretsz gondolkodni, akár kicsiben, a fizikába belefér mindkettő. A szubatomi részecskéktől az univerzum pereméig, ez a diploma segít az ezermesterség, robotika és rakétatudomány jártasságod fejlesztésében, miközben elbűvöl a dolgok valódi működésének megismerésével.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
How Things Work: Physics I Magnets and Mechanics Beadandó Ezermesterség / Handiness
How Things Break: Physics II The Fix is In Záróvizsga Ezermesterség / Handiness
It’s Electric! Experiments in Energy Prezentáció Robotika / Robotics
The Mechanics of Movement Analog Robotika in a Digital World Záróvizsga Robotika / Robotics
Observing the Universe: Astrophysics 1 Up and Atoms Beadandó Rakétatudomány / Rocket Science
Exploring the Universe: Astrophysics II The Gravity of General Relativity Záróvizsga Rakétatudomány / Rocket Science
Robotics in Adverse Conditions Robots of Land, Sea, and Sky Prezentáció Robotika / Robotics
Electromagnetic Attractions Practical Electromagnetism Záróvizsga Robotika / Robotics
Series of Tubes: Advanced Fluid Dynamics How to Build a Toilet on Sixam Záróvizsga Ezermesterség / Handiness
How Waves Behave A Better (and Better) Mousetrap Prezentáció Ezermesterség / Handiness
Black Holes and Beyond Particle Parts Záróvizsga Rakétatudomány / Rocket Science
Orbits and Other Benefits of Gravity Advanced String Theory Beadandó Rakétatudomány / Rocket Science

Pszichológia / Psychology

A pszichológia a létezés egyik legfőbb kérdését kutatja – miért tesszük, amit teszünk? -, akadémiai környezetben tálalva. Olyan jártasságokat fejleszt, mint karizma, logika és kutatás & vita, miközben az elme misztikumát fejtegeti.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Therefore I Am: Intro to Psychology Thinky Roots: Psychology I Prezentáció Kutatás és vita / Research and Debate
A History of Perception The Legacy of the Brain: Psychology II Beadandó Kutatás és vita / Research and Debate
(Mis)interpreting Statistics The Brain as a Machine Záróvizsga Logika / Logic
Have a Seat: Clinical Psychology Basics Beginning Neuropsychology Záróvizsga Logika / Logic
But Why: Intermediate Social Psychology Pondering Personalities Prezentáció Karizma / Charisma
Secrets of Body Language Social Networks Online and Off Záróvizsga Karizma / Charisma
Push the Button: Making Decisions Mental Decision Trees Beadandó Logika / Logic
Don’t Push the Button: Risk Assessment Off Track: The Trolley Problem Záróvizsga Logika / Logic
The Limits of Memory Talking the Talk: Advanced Negotiation Záróvizsga Kutatás és vita / Research and Debate
Debate Me: the Psychology of Attitude Change Win, Lose, or Non-Zero-Sum Prezentáció Kutatás és vita / Research and Debate
How to Think About Emotion The Feel World Beadandó Karizma / Charisma
Mastering the Mind Marvelous Mr. Maslow Záróvizsga Karizma / Charisma

Gazság / Villiany

Az élet nem fair, de azok, akik tudják, hogyan fordítsák előnyükre ezt az igazságtalanságot, a csúcson végzik! A fitness, logika és bajkeverés jártasságot fejlesztő kurzusokkal a gazság diploma bárkit a siker útjára terelhet – amennyiben az őszinteség és morál nem prioritás.
Normál kurzus Emelt szintű kurzus Beszámoló Jártasság
Minor Pranks and Misdemeanors Simple Tricks and Traps Záróvizsga Bajkeverés / Mischief
Exploiting Weakness Pretending for Profit Prezentáció Bajkeverés / Mischief
Glasses Off! Unmasking Heroes Effective Bribery Záróvizsga Logika / Logic
Domino Theory and Evil Planning Understanding Underlinings Beadandó Logika / Logic
Make the Escape Sizing Up Schematics Beadandó Fitness
Unsecuring Secure Locations Mastering Laser Mazes Záróvizsga Fitness
Guiding Principles of Lair Architecture Hacking the Internet of Everything Prezentáció Logika / Logic
Advanced World Domination What a Rube! Záróvizsga Logika / Logic
Bonding Through Torment How to Win Fiends & Intimidate People Beadandó Bajkeverés / Mischief
Perfecting the Maniacal Laugh Crimes? Prezentáció Bajkeverés / Mischief
Making Money Moves Respect for Gadgets Záróvizsga Fitness
Fisticuff Stuff Beyond Bodies Záróvizsga Fitness

A választható kurzusok minden szakon megegyeznek, és minden a játékban szereplő nem rejtett jártassághoz tartozik egy-egy óra. Sok közülük valamelyik kiegészítővel került a játékba, így ha az nincs birtokodban, az adott tárgy sem jelenik meg a listában. Különösen érdemes fakultatív kurzust választani, ha olyan pályára szánod simed, ami nem része az alapjátéknak, hiszen így a tárgy alap jártasságai mellett fejlesztheted a későbbiekben szükséges jártasságodat is. Például, ha dráma szakon tanul simed, csak a karizma és komédia jártasságait fejleszti, mert a színészkedés a Get Famous kiegészítővel érkezett. A választható kurzus segítségével előre felkészülhet a színész karrierre. Hasonlóan, ha simed konyhaművészetet tanul, érdemes felvenni a sütéshez kapcsolódó kurzust is, ami a Get to Workhöz kapcsolódik. Természetesen bármilyen kurzust választhatsz, nem csak olyat, ami hasznos lehet simed jövőbeli karrierjéhez.

Foxbury Intézet Britechester Egyetem Beszámoló Jártasság
What Price Method Acting? Improvisation in Acting Beadandó Színészkedés / Acting (Get Famous)
Digging Deep in Archaeology Archeology and Ancient Simology Záróvizsga Régészet / Archaeology (Jungle Adventure)
Baking Macarons and Macaroons Ways to Bake Sponge Cake Záróvizsga Sütés / Baking (Get to Work)
Stay In Lane: Bowling 101 Bowling Deadwood Beadandó Bowling (Bowling Night stuff)
Charisma Times Three Charisma Myths and Mantras Záróvizsga Karizma / Charisma
Tragicomedy: Like Life Intro to Comedy: Life or Art Záróvizsga Komédia / Comedy
Beyond Cooking Goopy Carbonara Raw! Temperature in Cooking Záróvizsga Főzés / Cooking
History of Dance: Rumbasim Spin, Snag, Swag, Dance Beadandó Tánc / Dancing (Get Together)
Crossing the DJ Mixing Bassline Adagio for Synths: DJ Mixing Záróvizsga DJ mixing (Get Together)
Fishing Plugs and Floats Reeling Techniques for Fish Záróvizsga Horgászat / Fishing
Fitness Macros 101 Fitness and Shredded Proteins Beadandó Fitness
Wiring in Flower Arranging Flower Arranging Centerpieces Záróvizsga Virágkötés Flower arranging (Seasons)
Unconventional Gardening Gardening Water Efficiency Záróvizsga Kertészkedés / Gardening
Gourmet Cooking: What is Brunch? Gourmet Cooking: Tapas Touch Beadandó Gorumet főzés / Gourmet cooking
Endless: Riffing on Guitar Shred Secrets of the Guitar Záróvizsga Gitár / Guitar
Handiness and Being Handy Salvaging for Handiness Záróvizsga Ezermesterség / Handiness
Secret Herbalism Recipes Plant Collecting for Herbalism Záróvizsga Herbalisztika / Herbalism (Outdoor Retreat)
Get Knit XTREME KNITTING Záróvizsga Kötés / Knitting (Nifty Knitting stuff)
Logical Analytics Chess Mix: Board Logic Beadandó Logika / Logic
Media Production: Capturing vs. Recording Media Production Effects Záróvizsga Média tartalom készítés / Media production (Get Famous)
Mischief 101: Playing Hooky Trolling Teh Forums for Mischief Záróvizsga Bajkeverés / Mischief
Mixology Independent Study Mixed Ability Mixology Záróvizsga Mixerkedés / Mixology
Color Theory for Painters Too Real: Realism Paintings Beadandó Festés / Painting
Time Out! Parenting In? Parenting: Don’t Do That Záróvizsga Gondozás / Parenting (Parenthood)
Pet Training: To Sit or Not to Sit Tummy Rubs: Pet Training 101 Záróvizsga Állatidomítás / Pet training (Cats & Dogs)
Strike a Pose: Photographing Sims Beyond Selfie Photography Beadandó Fotózás / Photography
Performing Piano Live Piano Sonata Appreciation Beadandó Zongora / Piano
Pipe Organ in the Big Top The Haunting Pipe Organ Záróvizsga Síporgona / Pipe organ (Vampires)
Programming for Fun Programming Plugins Záróvizsga Programozás / Programming
Research, Debate, Critical Thinking Evidence in Debate Prep Beadandó Kutatás és vita / Research & debate (Discover University)
Robotic Dreams of Electric Llamas Humanoid Robotics Beadandó Robotika / Robotics (Discover University)
Rocket Science Maneuvers Unstable Rocket Science Záróvizsga Rakétatudomány / Rocket science
Selvadoradian Culture: Temple Safety Selvadoradian Culture and Cuisine Beadandó Selvadoradai kultúra / Selvadoradian culture (Jungle Adventure)
Everyday Holiday Singing Advanced Shower Singing Záróvizsga Éneklés / Singing (City Living)
Plasma in Vampire Lore The Vampire Lore of Garlic Beadandó Vámpírtan / Vampire lore (Vampires)
Veterinary Work: Pet Trust Veterinary Procedures Záróvizsga Állatorvos / Veterinarian (Cats & Dogs)
Video Game Strategies Blicblock: Video Game History Beadandó Videójáték / Video gaming
Violin and Country Music Serenading Sims on Violin Záróvizsga Hegedű / Violin
A Wellness Bridge: Yoga 101 Visualizing Wellness Beadandó Wellness (Spa Day)
Writing Sadness Writing Fiction… or Are We? Beadandó Írás / Writing

A szemeszter vége

Ha a sim elkészítette házi feladatait, aktívan részt vett az órákon, valamint felkészült a vizsgákra, nem okozhat gondot A+ eredménnyel zárni minden kurzust. Néhány órával a vizsgák után egy felugró ablakban kapsz értesítést teljesítményéről.

Ezután eldöntheted, beiratkozol-e azonnal az újabb szemeszterre, vagy kipihened az előző fáradalmait. Ha simed ösztöndíjas, nincs ideje lazulni, különben búcsút inthet a támogatásnak. Az új szemeszterre szóló tandíjat is ekkor kell kiegyenlíteni. A sim ismét fizethet a családi kasszából, vagy felvehet diákhitelt az új szemeszterre, ha az ösztöndíj nem fedezi.

Az új félév kezdetekor a sim a lakhatását is újra átgondolhatja: maradhat lakhelyén, vagy el is költözhet. Utóbbi nem történik azonnal, a simnek kb. egy napja van rá, hogy elbúcsúzzon a lakástól, és összeszedje személyes tárgyait. Egy kis Packing up / Összecsomagolás esemény emlékeztet néhány órával a kiköltözés előtt, hogy szedje össze a cókmókját.

Ha elérkezik az utolsó szemeszter vége, a következő napon kerül sor a diplomaátadó ünnepre. A részvétel opcionális, de ha úgy döntesz, részt veszel rajta, simed talárt ölt magára, és csatlakozik a stadion előtt gyülekező diáktársaihoz. A ceremónia az épületben zajlik, nem látható a játékos számára. Mikor véget ér, a kiözönlő diákok a levegőbe dobálják sapkájukat, és minden végzős eszköztárába bekerül egy emlékfotó. Néhány órával később a háztartás tagjai hazatérnek, a megszerzett diplomák pedig bekerülnek a simek eszköztárába.

 

Diákhitel

Ha tanulmányaidat diákhitelből finanszíroztad, a diploma megszerzése után elérkezik az ideje, hogy kiegyenlítsd tartozásodat. Ez nem történik meg automatikusan, hanem a postaládán keresztül teheted meg a Pay off Loan Debt lehetőséggel. A felugró ablakban láthatod a hitelösszeget, és eldöntheted, mennyit szeretnél törleszteni belőle. A minimum összegnél kevesebbet nem fizethetsz, de akár a teljes hitelt is kiegyenlítheted egyszerre, ha szeretnél gyorsan megszabadulni a tehertől.

Ha elhanyagolod fizetési kötelezettségedet, először figyelmeztetést kapsz a hitelintézettől, amiben felhívják a figyelmed a következményekre. Ha nem reagálsz rá, hamarosan otthonodban üdvözölheted a behajtót, aki lézerfegyverével lefoglalja értékesebbnek vélt tárgyadat. Ez azonban nem teszi semmissé tartozásodat: ha nem fizetsz, az úriember otthonod rendszeres látogatójává válik, ameddig nem rendezed a hátralévő összeget.

 

A diploma értéke

A diploma megszerzése után hamar érezhetjük bőrünkön a magasabb szintű tudás eredményét. Amennyiben simünk elhelyezkedik valamelyik munkakörben, ami illeszkedik az elvégzett szakhoz, magasabb szintű pozícióban kezdhet, ami magasabb fizetéssel és több szabadnappal kecsegtet. Kilépési bónuszt is kap, amennyiben munkahelyet vált, de ezt hetente csak egyszer lehet igénybe venni.

Az, hogy a sim emelt vagy normál szintű diplomát szerez, vagy kitüntetéssel (with honor) végez-e az egyetemen – 3,9-es vagy magasabb tanulmányi átlag esetén -, meghatározza későbbi karrierbónuszainak mértékét. Az alapszabály szerint egy normál diploma kitüntetés nélkül megengedi, hogy a sim a 6. szinten kezdje el karrierjét, egy normál diploma kitüntetéssel vagy egy emelt szintű diploma kitüntetés nélkül lehetővé teszi a 7. szint körül kezdést, a kitüntetéssel elvégzett emelt szintű diploma pedig egyenes út az adott karrier 8. szintjéhez.

Nem származik azonban előnye tanulmányaiból, ha a következő munkaköröket választja:

 • Részmunkaidős állások az alapjátékból (Babysitter, Barista, Fast Food Employee, Manual Labourer, Retail Employee) vagy az Island Living kiegészítőből (Diver, Fisherman, Lifeguard)
 • Regisztrált vállalkozó és/vagy saját alkotások árusítása (festmények, termesztett növények, stb.)
 • Saját üzlet vezetése (pl. vegyesbolt – Get to Work kiegészítő, étterem – Dine Out kiegészítő, állatklinika – Cats and Dogs kiegészítő)
 • Az Island Living kiegészítő alkalmi munkái (odd jobs)

Bár az emelt szintű képzés elvégzése nagyobb presztízzsel jár, egy jó eredménnyel elvégzett normál fokozatú diploma is majdnem ugyanolyan előnyöket biztosít, mint a magasabb szintű. A legfontosabb, hogy a szakot kellő körültekintéssel válaszd ki, hiszen értékes időszakot veszítesz simed idejéből, ha később mégis más pályát szánsz neki. A normál fokozat mellett több idő áll rendelkezésre szocializálódni, vagy belemerülni az egyetemi szervezetek nyújtotta izgalmakba. Ha tehát simed nem kerül be az áhított emelt szintű szakra, fontod meg, mivel jársz jobban: tovább fejleszted jártasságait, bármeddig is tartson, vagy egy újabb felvételi helyett a másik egyetemen vág bele a tanulásba.

 

Forrás: Ultimate Sims Guides, Eurogamer, SimsWiki

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Niki13
2 évvel ezelőtt

Sziasztok! Engem az érdekelne, ha egy Simet elküldök az egyetemre, azoknál akik otthon maradtak, hogy tudom megoldani hogy ne öregedjenek?
Mindig itassak velük italt?
Köszi a választ!
És gratulálok az oldalhoz! Nagyon szuper!