Írás

Hogyan írjunk sims tale-t? – 4. Az utolsó simítások

Ebben a részben már nem a tale készítésről szeretnék írni, hanem inkább az utolsó simításokról, az egyéb fontos tudnivalókról és újabb jó tanácsokról.

 

1.    A Beküldési Feltételek

Ha tale-t írsz, és szeretnéd azt beküldeni az oldalra, fontos, hogy valamikor (lehetőleg az elején) iktasd be a beküldési feltételek elolvasását, amelyet a Történetek menüben találsz meg az utolsó sorban.

Ez az oldal szerkesztői által készített alap tudnivalókat és feltételeket tartalmazza, amelyek közül az alábbiak a legfontosabbak:

 • Egy tale csak akkor jelenhet meg az oldalon, ha annak beküldted a [email protected] címre az összes részét. Csak befejezett, kész történeteket közlünk le! Nincs kivétel!
 •  A képek számának nincs felső korlátja, bár erősen ajánlott 40-nél új részt kezdeni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy egy epizódnak legalább 12 képet kell tartalmaznia.
 • Fontos, hogy minden részedet külön dokumentumban (lehetőleg Wordben) küldd el, ne egybe az egészet!
 • Egy kép ne szerepeljen többször, és ha szerkesztést végzel rajta, ne Wordben tedd, hanem valamilyen képszerkesztő programmal csináld. (Paint, Photoshop, GIMP, PhotoFiltre stb.)
 • Más oldalon is megjelent tale esetén publikálására csak egyben van lehetőség. Az olvasók feltehetően nem várnak a heti egy rész érkezésére, hanem azonnal elolvassák a folytatást a másik oldalon, tehát felesleges heti bontásban közölni a történetet.

Ellenőrizd, hogy eleget teszel-e ezeknek a feltételeknek, illetve, hogy a korhatár-besorolás érint-e Téged, amit szintúgy ugyanebben a menüpontban találsz meg. Megkönnyíted a munkánkat, ha már eleve teszel egy javaslatot rá, szerinted, milyen besorolásba tartozik a tale-ed, de ha nem vagy biztos benne, majd mi döntünk róla.

2.    Ellenőrzés

Ha kész a történeted, nem árt tartani egy nagy ellenőrzést, persze ha ezt nem tetted még meg időközben a megírt epizódjaid után. Legalább kétszer érdemes újra átolvasni a tale-edet, kijavítani az esetleges hibákat, logikai bakikat, ha felfedezel ilyet átnézés közben.

360478949-5531854

Ha nem bízol teljesen magadban, és tényleg törekszel arra, hogy minőségi munkát adj ki a kezedből, javaslom, hogy kérj fel valakit lektornakHogy kinek? Kérdezheted.

lektor olyasvalaki, aki elolvassa a történetedet, átnézi azt, és megmondja, szerinte mi a jó benne, mik a hibáid, mi az, amit esetleg nem ért és bővebb kifejtést igényel stb. Így még a beküldés előtt javíthatsz rajta, persze ha még tudsz. Bárki lehet a lektorod: barátod, barátnőd, családtagod, ismerősöd, osztálytársad stb. olyat válassz, akiben maximálisan megbízol, segíteni akar Neked, és tényleg komolyan veszi a munkáját.

 

3.    Beküldés: Miért jó, hogy csak befejezett történeteket közlünk le?

 • Már biztosan van egy befejezett történeted.
 • Nem szorít határidő, ha elvesznek a mentéseid, az már nem befolyásolja a tale-edet.
 • Ha kész van a teljes tale, egészben látod a történetet, így ha újraolvasásra, ellenőrzésre kerül sor, jobban átlátod, min lehetne még módosítani, könnyebben észreveszed a logikai bakikat, a felesleges cselekményszálakat stb.
 • Nyugodtan koncentrálhatsz már egy másik tale ötleted megvalósítására.

Esetleges hátrány az, hogy ha fut a történet, már csak korlátozottan tudsz módosításokat, javításokat végezni rajta a kritikák és vélemények tükrében. Természetesen elfogadunk javított verziókat, de csak abban az esetben, ha legalább 3-4 nappal a megjelenés előtt küldöd el.

829900945-6446152

Ha eljutottál odáig, hogy e-mailben már csatoltad a történetedet, akkor nincs más hátra, mint egy rövid levélke megfogalmazása, hogy ki vagy, mi vagy és mit szeretnél. Ne felejtsd el a levélbe az írói neveda tale-ed címe és az esetleges korhatár-besorolásra tett javaslatod mellett azt is leírni, milyen műfajú a történeted: romantikus, családi dráma, természetfeletti, fantasy, krimi, horror, thriller stb.? Ezektől persze eltérhetsz, sőt lehetsz kicsit kreatív is: lovas, táboros, zombis, varázslatos, bosszúállós, nagymamis stb. Maximum 3 ilyen jellemzőt adhatsz meg!

Akkor sincs baj, ha nem adtad meg, vagy nem tudod, mi jellemzi leginkább a történetedet, ebben az esetben majd mi döntjük el és címkézzük fel a tale-edet.

Borítót ne felejts el készíteni és mellékelni a levélhez! Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, “Borítószerkesztés” című tippünkben hasznos segítséget találsz hozzá!

282651222-4208137

Sokan csinálják azt, hogy amint kész egy újabb epizódjuk a tale-jükből, már küldik is a szerkesztőknek. Lehet ilyet csinálni természetesen, de csak akkor érdemes, ha véleményt szeretnél kérni tőlünk, szeretnél felőle megbizonyosodni, hogy a tale-ed megfelel az általunk felállított követelményeknek. Ha nem erről van szó, abban az esetben én nem látom értelmét a darabonkénti küldözgetésnek. Ezzel egyrészt terheled az adminokat, hogy őrizgetik Neked a részeidet, amíg össze nem gyűlik a a teljes tale-ed, másrészt feleslegesen lesz előre tele a tárhelyük, és újabb plusz munkát jelent ezeknek a részmunkáknak a későbbi törlése, ha esetleg nem érkezik be újabb adag egy bizonyos idő után.

 

4.    Az ajánló

Az oldalon lehetőséged van a megjelenés előtt reklámoznod, ajánlanod a történetedet, hogy felkeltsd a lehetséges olvasóid figyelmét. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy írsz nekünk egy e-mailt a [email protected] címre, és Wordben csatolsz, vagy egyszerűen a levélbe bemásolod a tale-ed előzetesét. (Ha kép, videó is tartozik hozzá, azt kérjük ebben az esetben külön mellékelni!)

Ami egy jó ajánlóhoz kell:

 • Tale-ed címe, esetleg alcíme, ha van
 • Részeid száma
 • Korhatár
 • Műfaj
 • Játék, amivel készül
 • Tartalom, ajánló

Amit színesítésként hozzáilleszthetsz:

 • Előzetes videó
 • Bemutató kép/plakát
 • Képek a tale-ből
 • Idézetek, részletek a tale-ből

Viszont! Nagyon szépen megkérünk mindenkit, hogy tegnap kitalált, nagyon kezdetleges ötletekhez ne írjatok ajánlót, mert ha nem lesz belőle semmi, feleslegesen keltettétek fel az olvasók érdeklődését! Tehát csak biztosan megvalósuló tale ajánlókat várunk, amelyek előreláthatólag 2-3 hónapon belül megjelennek!

Ehhez meleg szívvel tudom ajánlani NoAngelBrigi “Kedvcsinálás okosan” című tippjét.

 

5.    Bemutató videó és kép

253751984-7115598

Ha már az előző témánál említettem, akkor ki is térnék erre. Ha olvastál, vagy belenéztél tale-ekbe az oldalon, láthattad, hogy némelyiknek az úgy nevezett adatlapjánál nem csak maga a cím, a műfaj, a tartalom és az epizódcímek olvashatóak, hanem bizony van, amelyiknél kép, esetleg videóis szerepel. A könnyebb beazonosíthatóság és a figyelemfelkeltés végett erősen ajánlott, sőt minden írót megkérünk rá, hogy a történetéhez készítsen legalább 1 borítóképet rajta a tale címével.

 

6.    Vélemények

Kényes téma. Nem véletlenül hagytam majdnem a végére. Ahogy a feltételek végén is szerepel, a tale beküldésével egyben vállalod azt is, hogy bárki (olvasó vagy szerkesztő) írhat véleményt, kritikát a művedről. Ez sajnos nem minden esetben csak pozitív. Nagyobb kritikákat megjelentetünk az oldalon, de lehetősége van az olvasóknak az egyes epizódok alá leírni észrevételüket, értékelésüket.

Az első, amit mindenképpen meg kell értened, hogy KRITIKÁT KAPNI JÓ!

Jó kapni pozitív értékelést, mert megerősít abban, hogy valamit jól csináltál, ügyes vagy, biztat, segít Téged a folytatásban, de ugyanúgy jó negatív értékelést is kapni, mert abból láthatod, min lenne tanácsos változtatni, miben lehetne még fejlődnöd. Az ilyen kritikákat hívjuk építő kritikáknak, hiszen ezekből csak tanulni tudunk.

340833036-3570836

A „Hogyan írjunk kritikát?” című tippemben arról olvashatsz, miképpen kell korrekt véleményt írni, de ebben a pontban arra szeretnék most kitérni, hogyan kell ezeket megfelelően kezelni.

 • Függetlenül attól, milyen véleményt kaptál, mindenféleképpen köszönd meg.
 • Próbálj rá érdemben reagálni. Ha valaki 2 oldalas kritikát írt Neked, ráadásul építő jelleggel, ne csak annyit írj rá, hogy „kösz”. Az illető rászánta az időt, hogy Neked írjon, tedd meg Te is azt, hogy nem egy fél mondattal tudod le. (Valószínűleg ilyen kurta válasz után többet nem is lesz kedve Neked írni.)
 • Nem kell minden kritikát/véleményt elfogadnod! Nem gondolkozunk egyformán, más az ízlésünk, a meglátásunk. Ha úgy tetszik, szelektálj a vélemények közül, döntsd el, miben van igaza az olvasónak (pl. valóban sokáig húztam el a bevezetést, és összevonhattam volna pár részt az elején), és miben nincs (pl. nem, ez az esemény nem volt felesleges, a későbbiek során fontos jelentősége lesz). Nem szégyen, sőt dicséretes, ha elismered a hibáidat.
 • Ha az olvasó leírta, hogy mi volt a véleménye az új részedről, Te is írd le, hogy Te miképpen gondolkoztál, amikor megírtad. Miért így csináltad, mit szerettél volna ezzel vagy azzal elérni. Nem kell egyetérteni mindenben, de így legalább megérthetitek egymás gondolkodásmódját.
 • Ne legyél túl önkritikus magadhoz, nem kell mindenre azt hinni, hogy hiba, viszont az se jó, ha mindenáron ragaszkodsz ahhoz, hogy a Te történeted márpedig tökéletes, ennek megfelelően mindenki elmehet az Óperenciás-tengeren túlra, mert minden úgy nagyszerű, ahogy van. Tudod, arany középút.
 • A kritikák fogadása és az arra való reagálás az intelligencia mércéje. Ezt tartsd szem előtt, amikor olyan kritikákra válaszolsz, amelyekben főképp negatívumok szerepelnek. Ha kell, akkor fuss egy kört a ház körül, tarts egy kis szünetet, és csak tiszta fejjel ülj le választ írni!
 • Ne süllyedj le annak a szintjére, aki csak pocskondiázni tudta a tale-edet, ne vágj vissza! Higgadtan és kedvesen válaszolj, azzal lehet a legkönnyebben leszerelni az ilyen kötekedőket. Ha másképp nem megy, szólj valamelyik adminisztrátornak, hogy valaki nagyon nem bír magával.
 • Ne szegje kedvet, ha nem mindenkinek tetszik a tale-ed. Ne akard néhány negatív kritika után leszedetni az oldalról és sértődve elvonulni! Emlékezz, ezt vállaltad, amikor beküldted!
 • Tudom, hogy nehéz és könnyű azt mondani, de próbálj meg pozitívan állni ezekhez a kritikákhoz! A legtöbb olvasót jó szándék vezérli, amikor képernyőre veti a gondolatait.
 • És még egy apróság. Attól, mert Neked van éppen futó történeted az oldalon, Te is írhatsz véleményt a többi tale-ről. Voltak régen olyanok, akik sérelmezték, hogy nem igazán értékelik a történetüket. Erre én mindig azt mondtam: ha mi nem véleményezzük mások munkáját, hogyan várhatjuk el, hogy mások is értékeljék a miénket.

 

7. Apróságok

865997964-2156233

Mindenképpen szerettem volna még egy kis pontot, amelybe az esetlegesen kimaradt tippeket, jó tanácsokat, érdekességeket le tudom írni.

Egyéb tudnivalók:

 • A sims tale(s) szót sokan nem tudják, hogy kell helyesen kiejteni, ennek következtében rosszul is szokták ragozni. Helyesen „szimsz tél(sz)”. Magyarra lefordítva, „szimszes történet”. A tale az egyes számú alak, vagyis ez jelenti azt, hogy történet, mese, míg egy „s”-et hozzábiggyesztve azt kapjuk, hogy tales, vagyis történetek, mesék. Helyes ragozása: tale-t, tale-ünk, tale-je, tale-től, tale-nek stb.
 • Lehet ketten is tale-t írni.
 • Lehet olyan történetet is írni, ami könyv vagy film alapján készült.

502721286-4221584

Utolsó jó tanácsok:

 • Jó munkához idő kell! Ne kapkodj, ne rohanj, és a legfontosabb, hogy lehetőleg ne csapd össze a történetedet csak azért, hogy minél előbb kint legyen az oldalon.
 • Próbáld meg kihozni magadból a maximumot!
 • Bizonyos időközönként készíts biztonsági mentést a játékodról és persze a megírt részeidet sem árt valahová máshová is elmenteni.
 • A címnél és epizódcímeknél is légy egy kicsit kreatív! Szedj össze minél több ötletet, ne állj meg az első variációnál!
 • Sokszor volt már kérdés, hogy ki szerint, mennyi az ideális rész egy tale-ben. Erre sincs helyes válasz. Ha Neked elég 10 rész, hogy elmeséld, megmutasd nekünk, amit szeretnél, akkor tíz részes lesz a történeted. Ha több, mondjuk 25 epizód kell ehhez, akkor annyit írsz meg. Nincs ideális szám, minden Tőled függ! Ugyanez vonatkozik arra, hogy mennyi szöveg/kép legyen egy tale-ben, ez is szintúgy Rajtad áll!

És még a végére egy közvélemény-kutatást szeretnék megmutatni, amely talán segíthet kicsit az olvasók fejével gondolkodni.

240597573-5493937

 • Ha teljesen üres a táj, illetve ha a ház vagy alig van berendezve, vagy ízléstelen bútorokkal van tele.
 • Ha egy szereplő napokon, éveken át ugyanazt a ruhát viseli.
 • Szerencsétlenül megoldott korszakváltások. A gyerekből egy rész alatt lesz tini, vagy a főszereplő 2 hetet vár egy randira, de közben a gyereke 2 korszakot vált.
 • Amikor a szereplőket teljesen elidegeníti az ember, nincs egy sem, akit tudnánk közülük szeretni.
 • Valaki egy másik történetet akar lekoppintani.
 • Rossz a tale felépítése.
 • Előre kiszámítható, hogy mi lesz a történet vége, nincs benne semmilyen csavar.
 • Ha valaki nem néz utána a dolgoknak. (Pl. a terhesség jelei nem másnap jelentkeznek)
 • Ha a képeken látszik a kristály, a szöveg- és gondolatbuborékok, és nincsenek felhúzva a falak.
 • Ha szobáról szobára végigjárjuk a házat. („Ez itt a konyha. Itt főzünk. Ez itt a nappali. Nagyon szép és modern. Itt az én szobám.” stb.)
 • Ha sok a szóismétlés.
 • Ha kevés a cselekvést leíró mondat.
 • Ha túl rövidek a részek, és nem történik benne szinte semmi.
 • Ha a legtöbb kép alatt 1 vagy 2 sor/mondat van.
 • Rossz minőségű képek.
 • Ömlesztett párbeszédek.
 • Rossz helyesírás!

Ezeket sorolták fel a My Sims Fórumának Sims Tales topic tagjai.

581455855-8951017

A tippsorozat zárásaként szeretném ismételten kihangsúlyozni, hogy ezzel én csupán segítséget, tanácsot szerettem volna Neked adni, hogyan tudsz sims tale-t készíteni, és hogyan tudod azt esetleg még jobbá tenni. Rajtad áll, hogy mit fogadsz meg ezekből a későbbiekben.

Én már annak is örülök, ha legalább egy dologban segíthettem, vagy újat tudtam mondani.

Köszönöm, hogy végigolvastad, és sok sikert kívánok írói pályafutásodhoz!

Írta: Etti
Kiegészítette: NoAngelBrig