Írás

Writing exercises, avagy az alkotói válság legyőzése

Az alkotói válság alattomos „betegség”, ami jobb esetben pár napig, rosszabb esetben akár hónapokig is elhúzódhat. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki eddig még sosem futott össze ezzel a problémával, vagy pedig ha mégis, már van egy hatékony módszere, amivel meg tud szabadulni tőle. Ha viszont valaki még nem találta meg a „gyógyírt”, talán hasznos lesz számára ez az oldal. Segíthet áttörni az írói blokkot, illetve fejlesztheti a kreatív írási készséget is.

WritingExercises.co.uk

Angoltudást igényel, de ennek hiányában web fordítóval is el lehet boldogulni – csak egy pár sort kell magyarítani.
Az oldal egy ingyenesen használható ötlettár. Megnyitás után a bal oldali panelből már ki is választhatjuk, hogy mire van éppen szükségünk: Első sorokra, dialógusokra, eseményekre, szereplőkre… Vagy éppen ezeknek kombinációira.

Picture

​Én most csak a leghasznosabb funkciókat ismertetném pár sorban.

Random first line
Átugorva Children’s sectiont, a véletlenszerű első sor generálóhoz jutunk. Rövidebb történetek témájának megadásához lett tervezve. A “Generate a First Line” gombra kattintva az alatta található dobozba véletlenszerűen feldob nekünk egy félkész sort, egy problémát, egy megmagyarázandó kijelentést, amiből aztán kiindulhatunk. Ha újra rányomunk a gombra, frissíti a kiadott sort. Ez az összes többi menüpontnál is így lesz.

Picture

​​Plot Generator
A megfelelő gombokra kattintva két karaktert, helyszínt, szituációt, a szöveg témáját és egy cselekvést generál le nekünk az oldal. A mi feladatunk, hogy ezeket valamilyen módon összekapcsoljuk, és felépítsük a cselekményt.

Random Dialogue
A már ismertetett módon egy párbeszéd első sorát kapjuk kézhez, amit aztán valamilyen úton-módon folytatnunk kell. A leírás alapján forgatókönyv íráshoz hasznos ez a funkció.

What if? Scenario
Mi lenne, ha…? Egy feltevést, kérdést kell megválaszolnunk. Nincs megkötés a szereplőket illetőleg, hiszen majdnem minden feldobott ötletben E/1. személyben kell írnunk.
Az oldalon több bekezdésben is megemlítik, hogy ezek a feladatok időre teljesítve lehetnek hasznosak. Például, 10 perc alatt kell megoldást találni az adott szituációra. Talán elsőre ez még nem fog sikerülni. Lehet, hogy –hozzám hasonlóan- másodjára és harmadjára sem. Ilyenkor célszerű egy kicsit több időt adni magunknak és a kreatív gondolatoknak. Ha viszont túl egyszerűen vesszük az akadályt, épp ellenkezőleg, csökkenteni kell a feladatra szánt percek számát. (Ha valakinek sikerül egy-két perc alatt megoldani a feladatot, emelem kalapom.)

Az ilyen módon való gyakorlás segíthet a fejlődésben és az írói blokk áthidalásában is. Utat nyithat a kreatív gondolatoknak – mondom én, aki ennek az oldalnak a segítségével épített fel egy egész várost. Szóval én már csak tudom, hogy mekkora teret enged a kreativitásnak egy-egy ilyen feladat.

Rövid tippem végét egy Einstein idézettel zárnám: „A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot.”

A tippet készítette: Oxeye