Írás

Írással kapcsolatos idegen szavak szótára

Cliffhanger: függőben maradó cselekményt, melyet általában az írók az egyes epizódok végén alkalmaznak. Ebben az esetben az olvasó számára nem feltétlenül derül ki a szereplők sorsa, vagy az esemény végkimenetele. A feszültségkeltés egyik legjobb eszköze, melynek során a függőben maradó cselekmény eredménye az olvasó számára csak a következő rész elolvasásával válik egyértelművé.

Epilógus: jelentése zárószó, végszó, befejezés. A történet legvégén a szereplők sorsát mutatja be a cselekmény eltelte után néhány évvel.

Évad: egy adott történet egy évada általában lezárt történet, mely nyitva hagyja a folytatás lehetőségét is. A Sims Tale-ek esetében előfordulnak többévados történetek, melyek egy hosszú, komplex cselekményfolyamot mesélnek el. A történetünket célszerű évadra bontani, ha két évad között eltelik egy hosszabb időtartam, vagy ha úgy érezzük, túl hosszú lenne egyben elmesélve.

Finálé: egy történet legutolsó epizódja, mely a fordulatos tetőpontot és a megoldást foglalja magában. Több részből is állhat, amennyiben a tetőpont sokáig elhúzódik, de célszerű maximum 2-3 részt rááldozni.

Klisé: más szóval közhely. Egy olyan gondolat, vagy esemény, amit már olyan sokszor használtak, hogy eredeti célja és gondolatmenetének lényege elvész. Egy előre kiszámítható esemény, vagy akár egy unalomig ismert szereplőtípus.

Lektor: egy (általában) szakértő ember, aki átnézi és szerkeszti az író történetét, felsorolja annak hibáit. A legtöbb írónak van lektora (még a Harry Potter írónőjének, J. K. Rowlingnak is), mivel így más nézőpontból is megszemlélheti a saját írását, ezzel rávilágítva az egyes hibákra.

Opening: a Sims Tale-ek esetében az opening lehet egy kép vagy egy videó. A történetek adatlapján jelenik meg, legfőbb célja a kedvcsinálás, hogy az író még több olvasót csábítson az írása elé.

Pilot: egy adott történet legelső része. Leginkább sorozatoknál szokták használni, de itt, a Sims Tale-ek esetében is találkozhatsz ezzel a kifejezéssel.

Premier: egy adott történet bemutatásának időpontja.

Prológus: a történet első fejezetét megelőző rövid szösszenet, mely az előzményeket mutatja be, vagy csak hangulati útmutatást ad.

Promó: egy történethez készült adalék, egy plusz kedvcsináló anyag. Sims Tale-ek esetében ez lehet egy kép, videó, vagy akár részlet a műből.

Spoiler: az olvasók legnagyobb ellensége. A történet egy kulcsfontosságú pontját, nagy fordulatát, de akár a végkifejletét is elárulhatja. Rontja az olvasás élményét, emiatt igyekezzünk kerülni! Ha „spoiler”, vagy „spoilerveszély” feliratot látunk egy tale-lel kapcsolatban, amit még nem olvastunk, akkor ne nézzük tovább a posztot!

írta: Marcello