Simblog

A legnagyobb Sims botrányok, és ami mögöttük van

A Sims nem csupán egyszerű játék – olyan alkotói közösség alakult ki köreiben, amelyet bizony sokan, sokféleképpen megirigyeltek már; ám tévedés azt hinni, hogy mentes maradt a botrányoktól – mint a való életben, itt is komoly összecsapások zajlottak és zajlanak a mai napig a háttérben. Ezek közül szemezgetek most számotokra.

A Nagy TSR-Botrány első felvonása

Bár manapság már mindenki az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb letöltős oldalnak ismeri, a The Sims Resource nem volt mindig a helyzet magaslatán. A 2009-es év igen húzós volt az oldalnak, ekkor robbant ki ugyanis az első igazán nagy „tolvaj” botrány, méghozzá a Mod The Sims akkor egyik legfelkapottabb alkotójával, Buggyboozzal szemben, akit több más kreátor is követett a sorban.
A TSR-en alkotó Shakeshaft ugyanis teljesen elfogadhatónak találta, ha Buggybooz letölthető holmijait épp csak egy aprócska módosítással újra feltölti – méghozzá az akkoriban fizetős TSR-re. Mint kiderült, nem ő volt az egyetlen, aki így gondolkozott, és rengeteg más MTS alkotó is azzal szembesült, hogy a kreálmányaiból valaki más húz igen zsíros hasznot. Azonban a The Sims Resource, ahelyett, hogy értelmes megfontolások alapján reagált volna a felmerült panaszokra, inkább lejárató hadjáratba kezdett, amely egészen addig elment, hogy Buggybooz teljes Mod The Sims profilját letiltatták, majd ugyanerre a sorsra jutott több fórum és blog is, ahol a felháborodott felhasználók nyíltan elmondták véleményüket az oldal vezetőségéről. Ekkoriban még a híres-hírhedt Delphy (a Dashboard megalkotója és az MTS legvadabb adminja) és Nouk (a Sims 2-es hajak koronázatlan királynője) is beszálltak a ringbe, és több platformon is kinyilvánították véleményüket. De a TSR nem állt meg itt – pár nappal később egyszerűen elkezdték letiltani és megsemmisíteni azoknak a felhasználóknak a TSR-profilját, akik a nyúlként szaporodó szidkozódós oldalakon nyíltan felvállalták véleményüket. Egész konspiráció-ellenkonspiráció fórumok alakultak, mivel felmerült, hogy a TSR nem teljesen legális úton jelszavakat szerez meg és tör fel, s bizony igen csekély ellenvetés volt e témában. Ekkor született meg a The $hit Resource kifejezés is, amely egybeolvasztja az oldal pénzhajhászó viselkedését az alkotóközösség véleményével. Aki ellátogat erre a linkre, 185 oldalnyi dühös hozzászólást olvashat az akkori TSR munkásságáról (angol nyelven).

Az angolul nem tudók kedvéért néhány idézet a fórumról:

„Annyira undorodom!!!!!!! 🙁 Köszönet Nouknak, hogy kitette ezt a linket a nyilvános chatre – én nem voltam tisztában ezzel a baromsággal! Nem mondhatom, hogy meglepetésként ért – tudom, hogy a TSR rohadékok gyűjtőhelye, és nem először fordul elő ilyesmi. Köszönöm Delphynek is, hogy ezt az információt valamennyiünkkel megosztotta. Buggybooz… remélem, a letöltéseid nem vesztek el. Shakeshaft – te tolvaj *****!”

 „Azta. Csak… wow. Nem tudom, mi mást mondhatnék, kivéve, hogy a TSR tele van tolvajokkal és hazugokkal. Képtelen vagyok szavakba önteni a felháborodásom, amiért ilyen nagyszerű oldalon tettek erőszakot, mint az MTS2, és igen, ha valaki megy, és eltávolít valamit, ami nem a saját alkotása, megváltoztat valamit, amihez nincs joga hozzányúlni, az egyfajta erőszak. Remélem ********** ezek a ********. És remélem, hogy Buggybooz és a többi MTS2-es srácok rendben lesznek, és erősebbek, mint valaha.”

„Egészen a mai napig csendben olvasgattam ezt a fórumot és másokat, kutatva a kalózoldalak és a TSR etikátlan viselkedésének háttértörténetét.  Egy időben TSR előfizető voltam, még kezdőként a The Sims és az egyedi tartalmak világában; ez az oldal (köszönhetően a Nouk weboldalán lévő linknek, amely ide vezetett) felnyitotta a szemem, és nagyban hozzájárult a naivitásom csökkentéséhez.
Most, ha a TSR-re gondolok, valóban és igazán átlátom a taktikájukat, hogy csalással és lopással jutottak hozzá rengeteg tartalomhoz. Imádom Buggy munkáit, és sokszor kizárólag azokat használom a simjeim otthonában. Ezért, kedves Buggy, ha olvasod ezt a bejegyzést, én nagyon rokonszenvezek veled, és kívánom, hogy a TSR/Thomas (megj.: a TSR vezetője) ellen brutálisabb intézkedésekkel lépj fel.
A francba is, emberek.
Éljenek a kalózok, és az ingyenes tartalmak!”

„Valakinek ideje megfújni a sípot, hogy kivizsgálásra kerüljön, a TSR divízió hogyan képes megúszni a The Sims ÁSZF-jét.”

FreshPrince, akit ma már a TS3-as autók legkirályabb alkotójaként tartunk számon, akkoriban mindössze ennyit tudott hozzáfűzni a dologhoz:
„Ez szörnyű, ami Buggyboozzal történt. Nincs rá jobb szó. Egyszerűen csak szörnyű.”

„Valószínűleg külön névjegyzéket vezetnek a felháborodott felhasználókról, hogy aztán letilthassák őket. Te egy „áruló” vagy – írta Nouk DarqStarnak, miután tiltották az ő, és még néhány ember TSR profilját – a TSR szemében, valamint Paleo és a többiek is, így mennetek kellett. És igen, pontosan tudják, hogy a reakciójuk teljesen eltúlzott és tisztességtelen, és ezért minden bizonyíték törlésre kerül.”

Summa summarum, bár még rengeteget lehetne szemezgetni a fórumról, mert iszonyatos indulatok szabadultak fel akkoriban, de a dolgok vége az lett, hogy Shakeshaft törölte profilját – miután annyi, a női felmenői munkásságával kapcsolatos üzenetet kapott, amennyit már nem bírt el a postafiókja -, Buggybooz MTS profilja pedig visszaállításra került, valamint úttörőként megnyitotta a saját oldalát, ahol aztán 2013-ig vígan alkotott, a közösség legnagyobb örömére. S mindezek mellett a TSR 2011-ben elvesztette azt a rágalmazási pert, amelyet a Mod The Sims üzemeltetői ellen indított.
Hogy mennyire volt káros hatása mindennek?
Nos, játékosok szempontjából szinte semennyire, mert ennek hatására szaporodtak meg az akkortájt még kiscipőben járó paysites oldalak, ahol az elvileg fizetős The Sims Resource tartalmakat tölthettük le ingyen.
Ugyanis a jófej játékosok a TSR nevetséges és kirívó viselkedését látva egyszerűen azzal a felkiáltással éltek, hogy „ezek úgyis lopnak, akkor mi meg elvesszük tőlük, és odaadjuk a népnek”.
A jólelkű Robin Hoodok hosszú éveken keresztül ténykedtek, és jelentős bevétel visszaesést produkáltak a TSR-nek.

***

A Nagy TSR-Botrány második felvonása

Noha 2011 februárjában a TSR elvesztette a Mod The Sims ellen indított rágalmazási pert, mindez sajnos nem volt elég hozzá, hogy megváltoztassák viselkedésmódjukat. Egy fizetős oldalnak valóban mindenáron védenie kell a legtöbb bevételt hozó alkotóját?
Mint még ugyanebben az évben, a LemonLeaf vs. Pralinesims összecsapás alkalmával kiderült: NEM.
Valójában ez lett a TSR veszte.
Történt ugyanis, hogy Pralinesims – aki mára már vitathatatlanul az egyik legjobb alkotó – 2010/2011-ben igen kezdőcske volt, és a legnagyobb jóindulattal is csupán közepes minőségűnek lehetett nevezni a munkáit. Pontosabban munkáikat, mert a Pralinesims név akkoriban még két embert takart, egy barátnő-párost, akik megosztották maguk között a feladatokat. Azonban mindez egy csapásra megváltozott, Pralinesims pillanatról pillanatra a legjobb alkotók közé emelkedett, és 2011 szeptemberében ki is derült, hogy miért: tudniillik, a ma szintén híres S Club alkotócsoportot két kreátor alapította meg, LemonLeaf és WaterMelon, akik nem győztek hüledezni Praline munkáin – mivel azok 99%-os pontossággal megegyeztek a saját feltöltéseikkel.
Az, hogy Praline ezeket a TSR keretein belül pénzért árulta, még inkább szálka volt a két kínai lány szemében, s bizony nem is átallottak a közösség erejéhez fordulni. Praline minden egyes feltöltését kielemezték, atomjaikra bontva a rúzsokat, arcfestéseket, egyéb sminkeket.

Hogy mit lépett erre Pralinesims? Idióta volt, és bizony hosszú évekre megutáltatta magát a közösséggel…
Azt állította, hogy Lemonleaf lop tőle. Ami kizárólag időutazással lett volna lehetséges, hisz LL munkái kerültek fel hamarabb, és hozzáértőknek egyértelmű, hogy a textúrázások épp csak egy nyúlfaroknyi módosításon estek át Praline keze által. LemonLeaf összehasonlító bejegyzése itt látható.

Praline minderre így válaszolt:

Nagyon dühös vagyok!
Tudjátok, hogy van egy blogom: pralinesims.blogspot.com címen.
Kaptunk egy hozzászólást LemonLeaftől, miszerint „az alkotásokat és textúrákat loptuk”… Ó, Istenem, micsoda hazugság!
Én soha nem loptam el mások alkotásait vagy textúráit! MINDEN SMINKET KÉZZEL FESTEK MEG.
És ő még mindig azt állítja, hogy én lopom a textúrákat! ÉN NEM LOPOK! MÉG CSAK NEM IS SZERETEM A MUNKÁIT! MÉG SOHASEM TÖLTÖTTEM LE SEMMIT TŐLE, ÉS NEM NYITOTTAM MEG A FÁJLJAIT! DE Ő IGEN! Ő TÖBB TEXTÚRÁMAT IS PUBLIKÁLTA! Ő az, aki lop! És ezért terjeszti ezeket a hazugságokat az interneten, és nem tudom elhinni, hogy mindenki hisz neki!
Nincs sok lehetőség a sminkek létrehozásánál, és természetes, hogy egy idő után mindegyik hasonlít egy kicsit egymásra! De ő túl vak látni, hogy a textúráim teljesen mások! Nem érdekel, mit gondol, mert tudom, hogy SOHASEM HASZNÁLTAM AZ Ő TEXTÚRÁIT VAGY SMINKJEIT! Azt sem tudom, hogyan kell letölteni a weboldaláról, és éppen ezért sosem volt semmilyen tartalmam tőle!
Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon sokat dolgozom a sminkjeimen (sokszor hosszú órákat, míg elégedett nem leszek velük), és ő meg ilyeneket állít rólam, hogy másoltam és loptam! Ez szégyenletes! Sohasem ártottam senkinek, de ő megbánt és fájdalmat okoz nekem, nagyon is! Mindenki utál minket most, mert neki hisznek! Nem tudom, mit vár most, hisz tönkretette a hírnevünket! Sosem nyilatkoztunk egyetlen alkotóról sem csúnyán, mindig mindenkivel kedvesek voltunk! Még akkor is, ha azt láttuk, hogy mások LOPNAK TŐLÜNK! (Nekünk kellene panaszkodnunk, nem neki!) Nagyon ronda és gonosz módon beszél rólunk, mint például, hogy mi vagyunk a legrosszabb emberek a Földön! 🙁 Mi sosem mondtunk senkiről ilyesmit, főleg nem ebben a témában – szerintem ez „csak” Sims, nem valami politikai vitatárgy… Ő az, aki másol minket, de mi sosem mondtunk ilyet, mert EZ CSAK SIMS! A fenébe is! Annyira dühösek vagyunk… Nem tudjuk, mit kellene tennünk… Most senki sem hisz nekünk… Itt a TSR-en is kaptunk üzeneteket (nagyon durva üzeneteket, olyan emberektől, akiket nem is ismerünk és ez nagyon-nagyon szomorú 🙁 )
Ezen a linken te is megnézheted, mi folyik itt.
(Egymás mellé rak két nagyon hasonló szájfényt, és ezzel akarja bebizonyítani, hogy én loptam tőle, de nem tettem! Ezek csak hasonlóak!!)
AZ ISTENRE ESKÜSZÜNK, HOGY NEM LOPTUK EL AZ ALKOTÁSAIT! MI SZIGORÚAN KATOLIKUSAK VAGYUNK ÉS NEM HAZUDUNK!
Ez minden, amit mondani akartunk, és örülünk, ha hiszel nekünk, mert ez egy nagyon szomorú és kellemetlen helyzet.
Mit gondolsz? A hírnevünk örökre tönkrement? Abba kellene hagynunk az alkotást ezek miatt a hazugságok miatt?
Mindenesetre… ha ő nem távolítja el a textúráimat az oldaláról (elvégre bárki ellophatja őket onnan) fel fogom venni a kapcsolatot az ügyvédemmel.
Ez minden, amit jelen pillanatban mondani tudok!

A csata már a kirobbanás pillanatában sem volt csendes, ám akkor érte el tetőpontját, és vonzotta mágnesként maga köré a masszív tömegeket, mikor a butus német kislány(ok) két nappal később tett egy olyan kijelentést a TSR-blogján, miszerint a kínaiak terrorizálják a közösséget. ( XD ) Ezt még a TSR is elég durvának találta, ezért eltávolították a bejegyzést, de még nem azelőtt, hogy LemonLeaf elolvasta volna. Mindez persze olyan olaj volt a tűzre, amelynek hatására további összehasonlító bejegyzések láttak napvilágot:

Picture

Picture

Picture

http://blog.sina.com.cn/s/blog_63e832e00102dsgd.html

Ettől kezdve napokon keresztül mást sem lehetett látni, mint LL és az S Club összehasonlításait, amelyek alatt Pralinesims rendre ügyvéddel fenyegetőzött. Azonban nem hiába emlegetik ezt a mai napig is az egyik mérföldkő-botrányként, ugyanis a TSR egyszerűen nem volt hajlandó tudomást venni LemonLeaf panaszleveléről:

Később a közösség nyomására mégis válaszoltak rá – de biztosan azt kívánják, bár ne tették volna…
Ugyanis ahelyett, hogy elítélték volna Pralinesims viselkedését, teljes mellszélességgel kiálltak a hisztis német lánykák mellett – és ezzel kirobbantották Kína és Németország online háborúját. Elexis, a Mod The Sims moderátora nyitott akkoriban egy aprócska témát ennek. LemonLeaf, WaterMelon, Elexis, Nouk, Delphy, Anubis és egyéb híres alkotók is billentyűzetet ragadtak, és megtették végül hivatalos panaszukat az Electronic Arts felé, annyira felbőszítette őket a tudat, hogy a TSR vezetése elnézi a nyílt lopást, sőt bátorítja azt, és kiáll a jogtalan vagyont szerző alkotói mellett az igazság és tisztesség ellenében.
Az Electronic Arts végül igen súlyos döntést hozott, jobbára a kemény összefogás hatására: beperelték a TSR oldal üzemeltetőit, mert az ÁSZF tisztán és érthetően kimondja, hogy a The Sims játék bármely verziója az Electronic Arts cég tulajdonában áll, és bármely hozzá tartozó tartalom is. Mivel az alkotók minden egyes létrehozott tárgyhoz, ruhához, vagy sminkhez a The Sims valamely szériájának alapjait használják, ezért az alkotásokért csak és kizárólag akkor kérhetnek pénzt, ha a bevételből jelentős összeget lecsengetnek az EA kasszájába. Egy évvel később megszületett a hivatalos döntés, amely elmarasztalta a TSR vezetőit, és végül az oldal ennek hatására vált ingyenessé.

***

Azonban az, hogy a TSR ingyenes lett, sajnos nem állította meg a lopásokat. 2012 áprilisában például RustyNail futott bele a TSR-es Weeky textúráiba, amelyek egy az egyben megegyeztek az ő feltöltéseivel. Ugyanebben az évben Anubis két tolvajjal is összeakadt, akik az általa retexturált hajakat töltötték fel sajátjaikként. CherryMoon törölte minden elérhető profilját és alkotását, miután ez év decemberében az összes általa készített bútort egy TSR-es kislány feltöltései között találta meg.

***
 

Sims vs. Second Life – Botrány botrány hátán

A Second Life egy online életszimulációs játék, amely ráadásul fizetős – és pontosan úgy működik, mint az élet. Fizetned kell a bútorokért, ruhákért, satöbbiért – ezáltal pénzelsz nagyon sok alkotót. 2013. decemberében Darko Sims (alias Nightcrawler) jelentetett meg egy posztot a Facebook oldalán, amely egyszerre volt figyelmeztetés és segítségkérés.

„Kell a segítségetek, srácok! Van egy személy a Second Life-on, aki úgy tesz, mintha én lennék, és árulja a feltöltéseimet, pontosabban csak a képeimet, mert a letöltőfájlok üresek, ami még rosszabb, mert ezáltal hiteltelenné tesz. Legyetek olyan kedvesek, és ha ilyennel találkoztok, akkor jelezzétek nekem.

A srác (justinidgaf) marketplace fiókja itt.”
 

Mint a képen látható, a tolvaj 450 lidendollárért (a SL hivatalos pénzneme), azaz átszámolva kb. 1000 forintért árulta ezt a hajat. Ami nevetséges összegnek tűnhet, ám összesen nyolc ilyen „feltöltést” lopott el Darko Simstől, és profilja tiltásának pillanatáig 38 letöltése volt – ami bizony zúzós 38.000 forint… szerencsére a LindenLab, a Second Life üzemeltetője csak egy bizonyos keretösszeg elérése után, néhány nap átfutási idővel utalja ki a pénzt, ezért a srác sosem látott egyetlen fityinget sem az egészből. Profilját tiltották, a lindendollárokat pedig visszautalták a megkárosított Second Life-osoknak.

Ám a két játék botrányai nem értek itt véget, alig három hónappal később egy Sims-játékos által készített videó kavart igen nagy port.

Shmoopie Sims feltöltött egy több részes videótutoriált, amelyben bemutatta, hogyan lehet a Second Life játékból kiimportálni az egyedi tartalmakat, és átkonvertálni azokat a Sims 3-ba.
A bejegyzése iszonyatos port kavart, a New World Notes blogon megjelent Janine „Iris Ophelia” Hawkins feltáró bejegyzése is.
A hölgy szavait pedig nem szabad ám félvállról venni, mert cikkezett már többek között a New York Times-nak is.

„A Second Life-on, ha valaki megvesz egy tartalmat, amit valaki más hozott létre, majd terjeszti azt az érintett engedélye nélkül, úgy hívják, lopás. Tisztán és egyszerűen, nem számít, hogyan jutott hozzá, mi volt a célja vele, hogy eladta-e vagy csak ingyen elküldte, linkelte-e az eredeti tervezőt, vagy a sajátjaként kezelte. Azonban, amikor bekerül a képbe a többi virtuális divattal foglalkozó közösség, a helyzet bonyolultabbá válik.”

A teljes bejegyzés itt található.

A vita kicsiben kezdődött és végül egy jó nagy robbanásban teljesedett ki. A Second Life játékosok nem győztek acsarkodni haragjukban – és érdekes módon figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy mennyi Sims alkotás található meg az ő játékukban jogtalanul… Az egyik SL blogger, Xanthe írt egy bejegyzést, amelyben elmarasztalja a más játékokból megélő Sims alkotókat, mondván, hogy hiába vezérli őket jó szándék, és hiába jelzik, hogy az alkotás nem saját, akkor is megkárosítják az SL művészeit, hiszen szabadon letölthetővé teszik a mesheket, amelyekhez aztán később bárki hozzáférhet.

Shmoopie végül törölte a tutoriált, és írt egy igazán őszinte bocsánatkérést:
„Nagyon sajnálom, hogyha bármely alkotót megbántottam. Értsétek meg, hogy amikor létrehoztam ezt a bemutatót, és konvertáltam néhány dolgot, az nem rossz szándékkal történt, csak új tartalmakat szerettem volna a The Simsbe. Teljesen megszokott, ha valaki konvertál egy másik játékból, mint például a Skyrim vagy a BioShock Infinite. Ezek mind különböző játékok különböző célokra, és ez senkinek sem okoz értékesítési gondokat, mert különböző okok miatt és különböző céllal játszunk. Azonban ezek nem az én alkotásaim, és nem tudom, mire használjátok, ezért bátorítottam másokat is a konvertálásra, így adózva tisztelettel az eredeti készítőknek.”

Janine „Iris Ophelia” Hawkins mindössze ennyit fűzött hozzá ehhez:
„Ez az érvelés természetesen nem tartaná magát a bíróság előtt (a legtöbb játékvállalat nem veszi félvállról a vagyona szét- és újrafelosztását), de nehéz haragudni valakire, aki ennyire őszintének tűnik.”

Azonban a Sims közösség ismét bebizonyította, hogy nyakas egyedek állnak a tápláléklánc csúcsán, mert olyan gigantikus méretű oda-vissza kiosztások indultak útnak a Tumblr-ön, amivel alaposan lealáztuk az SL játékosok legjavát. Miért kellene nekünk a nyakunkat behúzva elfogadnunk az Second Life kétes korrektségét, mikor a játékosaik a többi játék (Skyrim, Terra, The Sims, stb.) átalakított holmijaiból élnek? Milyen jogon és alapon kényszerítik ki a tartalmaik eltávolítását, amikor ők maguk nem teszik meg ugyanezt?

Bár úgy tűnhet, a vita néhány hét alatt lezárult, a háttérben valójában a mai napig folynak ilyen és ehhez hasonló esetek, amikor az SL játékosok nem tartják tiszteletben a határokat.
Hogy Miss Hawkinst idézzem:

„Míg a Second Life-osokat gyakran motiválja a vágy, hogy hasznot húzzanak valaki másnak a munkájából, addig a The Sims játékosok valószínűleg nem akarnak mást, mint játszani a kedvenc karakterükkel…”

***

Szerkesztői előjog

Ugyanebben az évben Severinka, az orosz kreátorkirálynő egy másfajta lopásba botlott bele. Történt ugyanis, hogy egy lány felkérte egy tartalom elkészítésére – Severinka válaszlevelében jelezte, hogy elvállalja a felkérést, de idő hiányában néhány hétbe beletelik, míg elkészül. A felkérő hölgy nyugtázta mindezt, majd úgy döntött, inkább mégsem vár, és megkérte ugyanerre a munkára Porschakovot, aki akkortájt kezdett feltűnni az orosz oldalakon kreatúráival.
Porschakov elvállalta a felkérést, és el is készítette a kívánt holmit, amit feltöltött a személyes blogjába, majd megosztásra került számos más platformon is. Severinka teljesen kiakadt a dolgon – jogosan – és nyílt üzenetben írt panaszt a követőinek. A válasz nem maradt el, Porschakov az „aki kapja, marja” elvvel takarózott, és ragaszkodott hozzá, hogy Severinka azonnal távolítsa el az időközben feltöltött, megegyező tartalmat.
A közösségnek sem kellett több – az oroszok amúgy is mindig elől járnak a vitákban -, gyakorlatilag kikényszerítették Porschakovtól a tartalom eltávolítását, majd letiltották a fiatal hölgyet minden létező orosz platformról. Soha többé nem hallottunk felőle – és jó is volt ez így. Severinka addigi közkedveltsége azóta a sokszorosára növekedett, és ezt a vitát követően alakult meg a szerkesztői előjog elve – akit elsőként kérnek fel egy konvertálásra, retexturálásra, átalakításra vagy tartalomkészítésre, azé a cucc.
Egyszerű, tiszta, átlátható szabályok – amiket bizony itthon sem ártana egyeseknek megjegyeznie.

Ne lopj. Ne csalj. Ne hazudj. Ne támadj hátba másokat.

Annak ellenére, hogy a The Sims csupán egy játék, komoly alkotói munka és közösség van mögötte, a maga külön kis társadalmi életével, politikájával és felépítésével. Ha alkotásra adod a fejed, soha ne hagyd figyelmen kívül a többieket, és mindig igyekezz a lehető legtisztességesebb lenni.

Carmilla