Simblog

Bella Goth nyomában – 1. The Sims

Rövid, vörös ruha és fekete haj – ha van olyan alak, akit a simmereknek nem kell bemutatni, az kétségkívül Bella Goth. Mind a négy szérián – és számos konzolos játékon – átívelő története felejthetetlenné tette a karaktert, és sokak számára még ma is rejtély, hogy pontosan mi is történt vele. A Bella Goth nyomában cikksorozattal tehát azt tűztük ki célul, hogy minél alaposabban bemutassuk az ikonikus simet.

Már a Sims sorozat legelső részében, a The Simsben találkozhatunk a Goth családdal – amelynek tagjai Mortimer, Bella és a kislányuk, Cassandra. A játékosok ekkor még valószínűleg nem is sejtették, hogy az első ránézésre átlagosnak tűnő háztartás idővel szinte az egész simses világ jelképévé fog válni. De mit is tudunk pontosan Belláról?

Az eredeti neve Bella Bachelor, a szülei Simis és Jocasta Bachelor, a bátyja pedig Michael. A testvére megjelenik ebben a szériában is, viszont a szülei nem.

Mind a keresztnevének, mind a vezetéknevének jelentése van:

A Goth civilizálatlan vagy kulturálatlan embert jelent, és még a középkori időkből származik. Ezt természetesen nem úgy kell érteni, hogy a nevet viselők udvariatlanok vagy épp műveletlenek; sokkal inkább utal arra, hogy a család gyökerei olyan régre nyúlnak vissza, amikor még írástudatlanok voltak az emberek. Egy másik értelemben utalhat a név arra is, hogy a viselői szeretnek feketébe öltözni vagy épp szeretik az árnyékokat.

A Bella az Isabella név rövidülése, ebben pedig felfedezhető az olasz bella, vagyis szép szó. Úgy tűnik tehát, hogy illik rá a neve, hiszen – sim szemmel nézve – kifejezetten csinos teremtés, és ezt igazolja az is, hogy népszerű a férfiak körében.

Amikor az ember először találkozik a játékban Bellával, a következő leírással találkozhat:

Elegáns és sportos – ez a két tulajdonság tökéletesen jellemzi Bellát. Rengeteg hobbija van: a golftól kezdve egészen a mini golfig sok mindent szeret csinálni.

Bár a rövid jellemzésből ez nem derül ki, Bella leginkább zongorázni és festeni szeret, tehát sokan úgy tartják, hogy egy igazi kreatív tehetség. És bár ez az alapjátékból nem derül ki, nagy rajongója a természetfelettinek.

Ami a személyiségét illeti, a The Simsben megszokott módon, kiosztott pontokkal kapunk róla egy teljesebb képet:

Az értékei alapján az alábbiak igazak rá:

Alkalmi takarító

Amikor takarításra adom a fejem, van néhány alapszabályom. Lehúzom magam után a vécét, elmosom a tányéromat és kiviszem a szemetet.

Egy a tömegből

Kissé tartózkodó vagyok, és beletelik egy kis időbe, mire felengedek új emberek közelében. A partikon sosem fogsz a figyelem középpontjában látni engem, viszont a sarokban, egyedül, csendben üldögélni sem.

Kisimult

Bár nincs állandóan mehetnékem, azért motivált vagyok. Hajlamos vagyok ugyan hosszan időzni egy kényelmes székben, mégsem látsz majd egész nap üldögélni.

Szórakozott

Nevetek a jó vicceken, táncolok, ha más is van a parketten, és szeretek játszani. Általában véve szeretek szórakozni, de nem esem át a ló túloldalára.

Könnyed

Vannak ugyan simek, akik az idegeimre mennek, összességében elmondható, hogy jó természetű vagyok.

A Superstar kiegészítőben Bella a férjével, Mortimerrel, valamint Bob Newbie-val és egy majommal közösen szerepel egy poszteren. A show címe Két pasi, egy nő és egy majom, és a TV-s sorozat a következő ismertetőt kapta:

„Ebben a vidám és szívmelengető sorozatban két férfi, egy nő és egy majom véletlenszerűen kerül kiválasztásra egy csapat jelentkező közül, hogy aztán egy hónapra összeköltözzenek. Kövesd őket a szép és nehéz időkben, ahogy megpróbálják élni az életüket új lakótársaikkal!”

Valószínűleg azt mindenki tudja, hogy a Sims játékok az egész világon hatalmas népszerűségre tettek szert – éppen úgy, ahogyan Bella is. Az viszont talán már nem jutott el mindenkihez, hogy a különböző nyelveken kiadott játékokban bizony gyakran lefordították a simek neveit is. Az alábbi táblázatból kiderül tehát, hogy akit mi Bellaként ismerünk, az az olaszoknak Daniela, a hollandoknak Cora, míg a lengyeleknek például Majka.

NyelvThe SimsThe Sims 2The Sims 3The Sims 4
AngolBella GothBella GothBella BachelorBella Goth
Brazil portugálLaura CaixãoLaura CaixãoLaura SolteirusLaura Caixão
Egyszerűsített kínai贝拉 高斯
Hagyományos kínai貝拉 高斯貝拉 巴奇勒
CsehBella GothováBella BakalářováBella Gothová
DánBella GothBella SpøghBella UngkarlBella Spøgh
HollandCora van de KerkhofCora van de KerkhofCora VrijevogelCora van de Kerkhof
Európai portugálBella GothBella Solteirão
FinnJohanna GoottilaJohanna GoottilaJohanna VapaalaJohanna Goottila
FranciaSonia GothikSonia GothikSonia GalantomeSonia Gothik
NémetJulia von SpinnwebBella GruselBella JunggesellBella Grusel
GörögBella GothBella Bachelor
Héber‘בלה גות‘בלה גותבלה בצ’לור
MagyarBella GothBella Bachelor
OlaszDaniela AlberghiniDaniela AlberghiniDaniela Bianco
Japánベラ ゴスベラ ゴスベラ バチェラーベラ ゴス
Koreai이 기자벨라 고트벨라 바첼러벨라 고트
NorvégBella GothBella Bastiansen
LengyelMajka ĆwirBella ĆwirBella KawalerBella Ćwir
OroszBella Gotika
(Белла Готика)
Bella Got
(Белла Гот)
Bella Kholostyakki
(Белла Холостякки)
Bella Got
(Белла Гот)
SpanyolElvira LápidaElvira LápidaElvira De la SoledadElvira Lápida
SvédBella SpökhBella SpökhBella UngkarlBella Spökh
Thaiเบลล่า โกธเบลล่า โกธเบลล่า แบชาเลอร์เบลล่า โกธ

Ha érdekel, hogyan bonyolódik tovább Bella Goth különös fordulatokkal teli élete a Sims 2-ben, akkor figyeld az oldalt, és készülj fel a második részre!

Bella Goth a Sims 2-ben

Kérj értesítést arról, ami fontos!
Nem szeretnél lemaradni a téged érdeklő tartalmakról? Iratkozz fel listánkra, és válaszd ki, miről küldjünk értesítést!

Szívesen részt vennél új kiegészítők, modok, kihívások vagy történetek véleményezésében? Válaszd ki a számodra érdekes témákat, és e-mailben értesítünk, amikor segítséget keresünk a munkánkhoz!

A feliratkozással elfogadod adatvédelmi tájékozatónkat.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

Feliratkozás
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
4 évvel ezelőtt

Imádtam! Nem is tudtam, hogy más neve is van.

LightAqua
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Ruby

Hát úgy igen, persze.