Sims 4 Barkács

Slowbuild – Viktoriánus ház

Az interneten számtalan speedbuild videó kering, amelyben lenyűgöző épületek megszületését követhetjük nyomon, azonban ezek alapján igencsak nehéz bármit is elsajátítani magából a folyamatból. Ezért döntöttünk úgy, hogy az építésben fejlődni vágyók számára mintegy lelassítjuk ezeket a típusú tartalmakat, és szöveges formában, lépésről lépésre mutatjuk be nektek egy ház megszületését. Reméljük, számotokra is hasznos lesz találmányunk, a slowbuild!

Ezzel a tippel az a célunk, hogy az alapoktól kezdve megmutassuk, és remélhetőleg meg is tanítsuk nektek, hogyan építhettek viktoriánus stílusú lakóházat, amely esetünkben öt hálószobával és két fürdőszobával készül. Természetesen sok olyan tanács, vagy ötlet is elhangzik ebben a barkácstippben, amit általánosan is fel tudtok használni bármilyen ház építésénél, így akkor is érdemes átolvasni posztunkat, ha maga a ház stílusa nem is jönne be.

Mivel hosszas folyamat áll előttetek, kedves építkező simmerek, motivációként megmutatom nektek, mit kaptok majd eredményül, ha lépésről lépésre követitek ezt a leírást. Ha magatokba szívtátok ezt a képet, és találtatok magatoknak egy 20 x 30 méretű, lehetőleg sarok helyzetű telket, akkor vágjunk is bele!

Földszinti falak

A viktoriánus stílusú házak gyakori eleme egy sokszög alaprajzú torony, amely az épület egyik sarkán szokott állni. Most a házunkat ebből kiindulva fogjuk felépíteni, a torony köré. Így első lépésben készítsünk egy nyolcszög alapú szobát, amelynek átlós oldalai egy, a rácsokkal egybe eső oldalai pedig két egység hosszúak.

Ezután készítsük el a teraszrészt, ami körbe fogja venni a tornyunkat. Ha azt szeretnénk, hogy a simek majd a közlekedésen kívül mást is tudjanak csinálni a verandán, érdemes nagyobb helyet hagyni, nagyjából három egységnyi legyen a faltól a terasz széle.

Ezután húzzuk be nagyjából, hogy milyen lesz a házunk elhelyezkedése és mérete. Ezt tegyük meg egy egyszerű téglalappal, a részletekkel pedig majd később foglalkozunk.

Mint azt ezen a képen láthatjuk, ha nem tagolnánk tovább az épületet, akkor egy, a kockaházaktól már kissé távolodó, de még mindig rájuk hajazó végeredményt kapnánk, és a tetővel sem tudnánk túl sokat variálni. Épp ezért most térjünk vissza az alaprajz körvonalához és szabdaljuk szét egy kicsit.

Először is biztosak lehetünk benne, hogy kell majd egy bejárat, amit érdemes kihangsúlyozni úgy, hogy kiugrasztjuk a falat egy-két egységnyivel a tömeg többi részéből. Azt, hogy milyen széles legyen ez a kiugrás, és milyen messze legyen a toronytól, az határozza meg, hogy milyen nyílászárókat akarunk majd elhelyezni. Bejárati ajtónak én majd egy három egység széles ajtót tervezek lerakni, így öt mező széles a kiugrásom, hogy az ajtó ne kerüljön a sarok mellé közvetlenül. A torony mellett pedig három egységnyit hagytam ki, oda középre tökéletesen passzolni fog majd egy egy mező széles ablak.

Ezután még egy kiugrást csináltam, hogy a ház végéhez közel legyen egy keresztirányú szárny. Ez egyrészt jó lehetőséget ad egy szoba elhelyezéséhez, másrészt pedig a tetőformát sokkal könnyebb lesz esztétikusan megvalósítani.

A ház végén szintén csinálok egy kiugrást, hogy ott se egy viszonylag nagy, sík felület legyen majd.

Következő lépésként a ház másik oldalára ugrottam. Fejben már tudom, hogy a torony alsó szintje az étkezőhöz fog tartozni, hiszen körbe fogjuk üvegezni, és a pompás kilátás remekül passzol a családi étkezésekhez. Ennek következtében mellette a konyhát kell elhelyeznünk, amelyet most úgy alakítottam ki, hogy a tornyot körülvevő veranda egyenesen nekifusson.

Ahogy a ház másik végén, úgy itt is csináltam egy kiugrást. Ez, azon felül, hogy még érdekesebbé teszi az épület formáját, arra is remek lehetőséget ad, hogy a konyhai pultsor itt a falnak futva érhessen véget, ami szerintem egy ötletes elrendezés lehet.

Végül pedig a ház hátulján is készítek két kiugrást, amely a bejárati, valamint a ház széléhez közel eső, utcafronti kiugrás gondolatbeli meghosszabbítása a másik oldalon. Az épület jelenleg most elképzelhető úgy, mint egy hosszú téglalap, amin keresztirányba fekszik két másik téglalap.

A kiugrások esetében mindig dönthetünk, hogy derékszögű, vagy 45 fokban lecsapott sarkot szeretnénk. A 45 fokban lecsapott sokkal lágyabb hatást eredményez, viszont fontos tudnunk, hogy tetőt nehezen tudunk húzni fölé. Én most csak az egyik, a bejárattal szembe eső kiugrásnál csaptam le a sarkokat.

Veranda

A következő lépésben behúztam a hátsó verandát is. Mivel itt első sorban csak közlekedést tervezek, hogy a simek a házból az udvarra juthassanak, szűkebb, két egység széles teraszt húztam végig.

Ezután a két negatív sarokhoz raktam 45 fokos letörést, majd a konyhánál elhelyeztem egy szélesebb teraszrészt, hogy kinti étkezéshez, illetve akár grillezéshez is alkalmas helyet kaphassunk.

Földszint belső osztása

Most, hogy a házunk külső határa már nagyjából megvan (persze itt még minden képlékeny, hiszen bármi változhat, ha a későbbiekben valamiért nem tetszik az eredmény), ideje felosztanunk belül a szobákat. Először is a ház végéhez közel eső kiugrást leválasztottam. Mivel méretéből és formájából ítélve ez hálószobának nem megfelelő, fürdőhöz képest pedig túl előkelő helyen van, ezt dolgozószobaként képzelem el.

A hát végén leválasztottam még egy helyiséget, ez lesz a fürdőszoba, valamint a kisebb, kétszer kettes szoba a fürdőből nyíló külön kis wc lesz.

Ezután a földszinti hálószobát választottam le, az előtte megmaradó sáv pedig folyosóként funkcionál majd. Mivel a fejemben a beköltözni vágyó családban a nagyszülők is itt laknak, számukra ideális a földszinti hálószoba, hiszen fárasztó az emeletre fel-le rohangálniuk.

Egy újabb falszakasz behúzásával leválasztom egymástól a bejárat és nappali, valamint az étkező terét. A falban az ugrást azért ejtettem meg, hogy a lépcsőt úgy tudjam elhelyezni, hogy az mintegy egybesimul a fal síkjával.

Végezetül pedig egybenyitottam az étkezőt a torony alsó szintjével. Idő közben rájöttem, hogy a nagyszülők szobája előtti folyosót elég, ha két egység szélesre veszem, így ne lepődjetek meg, hogy a következő képeken már úgy szerepel.

Mielőtt még késznek nyilvánítanám a földszintet, kiegészítettem a verandát itt is, úgy, hogy a ház szélénél lévő kiugrásnál „koppanjon”, valamint a bejárat előtt legyen egy kiugrás ebben is, még hangsúlyosabbá téve a főbejáratot.

Emelet

Az emeleten először is biztosak lehetünk benne, hogy a tornyunk ugyanúgy fog folytatódni, ahogy a földszinten is volt, így ezt a szintet is eköré fogjuk majd felépíteni, miközben mindenhol figyelünk arra, mi volt az alsóbb szinten, és hogyan akarjuk folytatni felfelé az építkezést.

A torony körül egy nyolcszög alakú tető lesz majd, amit érdemes már most elhelyezni, hiszen a falak megépítése után nehezebben sikerül eltalálni azt a pozíciót, amikor pont fedésbe kerül a földszinti verandával. A falakat ezután zavartalanul húzhatjuk be, ha teljesen lehúzott falakkal nézzük a házat, hiszen ekkor a tető nem fog látszani.

Ahogy a földszinten tettük, itt is először behúzzuk a téglalapot, mint elnagyolt formát, majd ugyanúgy hozzáadjuk a kiugrásokat, minden egyes földszinti síkváltásnál eldöntve, hogy milyen módon akarjuk lekövetni.

Mielőtt azonban nekilátnánk az emelet elrendezésének, fontos, hogy lerakjuk a lépcsőt, amely a földszintről az emeletre vezet, hiszen ez fogja meghatározni, hogy a simek hogy tudnak közlekedni majd.

Ha a lépcsőnk megvan, látjuk, hová érkeznek fel majd simjeink, és ide ki is tudunk jelölni egy folyosót, amelyre majd az emeleti helyiségeket felfűzzük.

A nappali és előszoba teréhez tartozó földszinti kiugrást itt, az emeleten is lekövetjük. Ezzel kapunk egy kisebbfajta kiteresedést, ami jól jön a szűk folyosó mentén, és egy emeleti közös helyként szolgálhat.

A mellette lévő kiugrás fölé én erkélyt tervezek, hogy a ház formája változatosabb legyen. Kerítés behúzásával jelzem magamnak, hogy ennek a kiugrásnak a sorsát már eldöntöttem.

A ház végére, és a földszinti dolgozószoba fölé eső kiugrást az emeleten is lekövetem, hiszen így értékes tereket nyerhetek, amik jól jönnek majd a hálószobák kialakításánál.

A konyhához tartozó kiugrásnál elgondolkodtam azon, hogy esetleg erkély legyen. Viszont azt tudtam előre, hogy a mellette lévő veranda fölött a képen is látható nyeregtető lesz majd, ami viszont furcsán mutatna az erkély mellett, így végül úgy döntöttem, hogy itt is lekövetem a földszinti kiugrást.

Emeleti szobák kiosztása

Ezután nekiálltam az emeleti szobák leválasztásának. A képen látható szoba pont a konyha alaprajzát követi le, amiben nincsen különösebb szándékosság azon kívül, hogy ez a forma hálószobaként is megfelel majd.

A szomszédos hálószoba megkapja a torony emeleti részét, és a vele járó kilátást is egyúttal.

Ezután leválasztottam a többi szobát is. A sarkon található egy nagy hálószoba a szülőknek, mellette az emeleti fürdőszoba a beugrásnál. A folyosó kiszögelléséből nyílik majd a vendégszoba, amely szintén meglehetősen tágas. A vendégszoba mellett látható egy kétszer egyes kis helyiség, ami bármelyik szomszédos szobához hozzácsapható, én viszont most beépített szekrény elhelyezésére szánom.

Ahogy nézegettem a szobák méreteit, végül arra jutottam, hogy a szülői háló túlságosan nagy lenne úgy, ahogy volt, és még nincs olyan erkély, amit ténylegesen lehetne is használni valamire, így a szobához tartozó kiugrást végül erkéllyé alakítottam át.

Ezzel be is fejeztük a második szintet a falak szintjén, így ugorjunk fel a következő emeletre! Ez a szint már nem lesz beépítve, kizárólag a tető kerül ide, viszont azt szerettem volna, hogy a torony megjelenése erőteljesebb legyen, így egy szinttel még fentebb vezettem.

Oszlopok

Mielőtt a tetőket elkezdenénk elhelyezni, érdemes oszlopokat pakolni, hogy lássuk, mik fogják alátámasztani. (A korábbiakhoz képest történt pár apróbb változás, ami az oszlopkiosztás miatt volt szükséges, így például a bejáratnál lévő verandarész keskenyebbé vált, és levettem a 45 fokos lecsapást, valamint a szülői háló erkélyénél a fal egy mezőnyivel előrébb jött). Az oszlopok elhelyezése akkor esztétikus, ha a veranda minden sarokpontjára helyezünk egyet, valamint, ha nagy a távolság közöttünk, akkor egyenletesen elosztva a kettő közé berakhatunk továbbiakat, mint ahogy én is beraktam a szülői háló erkélyéhez a felezőpontba is egy plusz pillért. Azzal egyébként, hogy az oszlopok lába sok helyen „lóg a levegőben”, ne foglalkozzunk, a későbbiekben majd mutatok rá megoldást.

A hátsó verandán is kiosztottam a pilléreket, viszont a kép bal oldalán túlságosan is besűrűsödtek az oszlopok, így úgy döntöttem, megszüntetem a veranda töréspontját, ami indokolttá tette a harmadik pillér elhelyezését.

Mint azt láthatjuk is, sokkal lazább lett így a megjelenése, ráadásul így, hogy a veranda nem ér ki a ház végéig, akár lépcsőt is rakhatunk ide.

Tető

A tetők elhelyezését a bejáratnál kezdem el. Célszerű egy külön tetődarabbal még hangsúlyosabbá tenni a főbejáratot, így szokás szerint én egy ilyen nyeregtetőt helyezek el itt.

Ezután egy félnyereg formával lefedem a verandát hosszában. Szerencsére itt nem különösebben kell foglalkoznunk azzal, hogy a tető belemetsz majd a házba, hiszen a Sims 4 nagyon okosan kivágja azokat a tetőrészeket, amik egy szobán belül esnek.

Amikor kész vagyunk, állítsuk be nagyjából a tetőrészek magasságát. A későbbiekben még úgyis igazgatjuk ezeket, viszont fontos észben tartanunk, hogy az egymásba metsző tetőknél, ha azt szeretnénk, hogy a fedés mintája normálisan jelenjen meg, akkor ügyelnünk kell, hogy azonos legyen a dőlésszögük. Ehhez az eresz és a gerinc vonala egybe kell, hogy essen (pirossal jelzett pontok). Azzal, hogy az oszlopok tetejénél nem illeszkedik pontosan a tető, most még egyelőre ne foglalkozzunk.

A hosszanti tető behúzása után az emeleti oszlop eltűnik, ezt helyezzük vissza. Mivel a tetővel ütközik, a játék alapból nem engedi elhelyezni, ezen azonban a bb.moveobjects kód beírásával segíthetünk.

Következőként a hátsó veranda lefedését készítjük el. Megépítem a konyhához tartozó teraszrész lefedését, ahogy korábban már mutattam, annyi módosítással, hogy végül kontyolt formájú tetőt választottam (vagyis minden oldalán tető látszik, nem pedig egy háromszög alakú fal).

Ezután itt is lerakom a hosszanti tetőt, ahogy a ház elejénél már láthattuk.

Áttérve a másik oldalra, ezt a tetőformát sikerült produkálnom első körben. Ez azonban több szempontból sem tetszett. Egyrészt a fölötte lévő erkélybe belelóg a tető (sajnos csak akkor metszi le a játék a szobába nyúló részt, ha a szoba falakkal határolt). Másrészt a 45 fokos lecsapást, ahogy azt már korábban is mondtam, nehéz lekövetni tetővel, így végül a veranda formáját megváltoztattam.

Itt már a derékszögű kialakítással megvalósult verandát láthatjátok. Azt pedig, hogy a tető ne lógjon bele az erkélybe, úgy tudjuk orvosolni, ha több, kisebb darabból rakjuk össze ezt az egy részt. Ennek első lépéseként húzzuk a tetőt úgy, hogy az alapja ne lógjon be az erkély területére, majd a tető peremét húzzuk vissza, de csak a belső oldalon. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha lenyomjuk a shift billentyűt, majd a tető peremét állító nyílra kattintunk, és visszább húzzuk, ameddig csak tudjuk. A shift lenyomása miatt a külső oldali perem változatlan marad.

Így viszont marad egy mezőnyi lyuk az erkély mellett. Ezt egy kisebb félnyereg formájú tetővel tudjuk kipótolni. Ügyeljünk rá, hogy a tetők dőlésszögei itt is egyenlők legyenek.

A ház legfelső szintjén is a keresztirányú darabokkal kezdem az építést. Jelen esetben két ilyen téglalapot tudunk behúzni, mindkettőt oromfalas változatban készítettem el (tehát a két végén egy-egy háromszög alakú faldarab zárja le).

A torony tetején elhelyeztem a nyolcszög alakú tetőt. Ezen a képen látszik az is, hogy a bejárat vonalába eső keresztirányú tetőnél hátul eláll a széle, mivel alatta 45 fokban lecsapott volt a kiugrás. Ez itt most kevésbé zavaró, mint a verandánál lett volna, így megbékéltem ezzel a megoldással.

Ezután behúztam a keresztirányú tetőt is. Tudom, hogy nem egyszerű téglalap alaprajz fölé húzzuk, de a logikája nem olyan nehéz: kijelölünk gondolatban téglalapokat, amelyek fölé tetődarabokat húzunk, majd a végén ezeket fogjuk egybedolgozni.

Ezen a képen segítségképp bejelöltem színessel azokat a téglalapokat, amik a tetődarabok alaprajzát adják ki. Az előző képen a pirossal jelölt darabot raktam le.

Ha lehelyezzük a kékkel jelölt darabot, akkor ilyesmi eredményt kell kapnunk.

Ugyanezt elvégezzük a másik oldalon is. Itt a két tetősík nem metsződik össze, ahogy az előző esetben láttuk, de így is egy esztétikus formát kapunk, és ami a legfontosabb: simjeink nem fognak beázni!

Korlátok és kiegészítők

Sokféle korlátot kipróbáltam az oszlopok közé, de egyik sem volt az igazi, így végül úgy döntöttem, hogy tömör félfalakat húzok be, amelynek majd a festésével adok egy jópofa kinézetet.

Most, hogy a tető elkészült, ideje visszatérni ahhoz a problémához, hogy az oszlopok alsó és felső csatlakozásai is kicsit esetlenek. Az alsó csatlakozást úgy oldhatjuk meg, hogy a Wall Trim eszközzel elhelyezünk egy peremet a szoba körül (mint ahogy ezek a képen feketével látszik is az eredmény a jobb oldalon az erkélynél). Érdemes olyat választanunk, amely kellőképp kiugrik a fal síkjából ahhoz, hogy teljes egészében alátámassza az oszlopunkat.

Egyúttal elhelyeztem a tető pereme mentén az oszlopok között egy felső összekötést, amely tovább fokozza a látványt (ez jelenleg fehér színű a képen).

Ha ez a fehér összekötés úgy érezzük, nem elég arra, hogy a pillérek felső csatlakozását széppé tegye, megpróbálkozhatunk itt is a Wall Trimmel a fentebbi szinten. Ahhoz, hogy ez elhelyezhető legyen, egy szobát kell leraknunk, ami a tetővel esik egybe. Ezt a falak és emelvények lapon választhatjuk ki, és a négyzet alaprajzú szoba elhelyezése és kihúzása után érhetjük el a kellő eredményt. Én most ezzel a lehetőséggel nem éltem.

A hátsó oldalon in behúztam a korlátokat félfalból (a tervezett lépcsők helyét kihagyva), majd a peremüket átszíneztem fehérre, hogy az oszlopokhoz passzoljon. A pillérek itt is kaptak felső összekötést, és a Wall Trim is megjelenik ugyanúgy.

Érdemes időről időre körbenézni a házon, hiszen az ember bele tud feledkezni a részletekbe, és szem elől téveszti az átfogó képet. Én is így tettem, és feltűnt, hogy azután, hogy a torony körülötti tető peremét kintebb húztam, egy csíkban megjelenik a szomszéd falon túl is, ahogy a képen is láthatjuk.

Tudtam, hogy ezt a tetőrészt nem tudom levágni innen, ahogy a hátsó terasz tetejénél a sarok kikandikálását sem, így úgy döntöttem, rájátszom erre egy kicsit, további tetődarabok elhelyezésével.

Ezen a képen látható, hogy egy mező széles, hosszúkás alakú félnyeregtető darabokat helyeztem el, ami folytonossá teszi a korábban meglévő tetővonalat, és kicsit hajaz a Wall Trimmel elért eredményre. Összességében szerintem ez egy esztétikus és ötletes megoldás.

Festés

Ezen a képen láthatjuk a ház alapvető színeit és burkolattípusait. A félfalas tömör korlátot a Get Together kiegészítővel érkező, favázas épületek homlokzatához passzoló burkolattal borítottam. A ház egyik része fehér deszkaburkolatot, a kiugró rész pedig téglaburkolatot kapott. Ezzel el is dőlt a színvilág: fehér és téglavörös. Ehhez igazítottam hozzá ezután a már elhelyezett, színezhető elemeket: a pillérek alja téglavörös, a félfalak peremei, valamint a Wall Trimek fehér színt kaptak.

Ezután végigszíneztem a házat azzal a logikával, hogy minden kiugró rész téglaszínt, a háttérben maradó falsíkok pedig fehér deszka borítást kaptak. Ezzel a színezési móddal még jobban hangsúlyozni tudjuk a felületi ugrásokat, ráadásul a ház színei is izgalmasabbak lesznek.

Itt pedig a hátsó oldalt láthatjuk. A házon körbeérve az utolsó saroknál kis ellentmondásba ütközünk, mivel a konyha sarkán lévő házrész az egyik oldala alapján fehér, a másik oldala alapján viszont tégla burkolatot kéne, hogy kapjon. Ez a jelen esetben nem jelent olyan nagy problémát, mivel a sarkon lévő függőleges fehér csík jól elválasztja a kettőt.

Nyílászárók

A nyílászárók elhelyezésénél több dologra is figyelnünk kell. Első sorban jó, ha olyan ablakot választunk, amiből van többféle méretű, ami nagyjából hasonlít is egymásra. Ez a Sims 4 esetében meglehetősen nehézkes, főleg a visszafogott színezési lehetőség miatt, de így is lehet találni olyan opciót, ami megfelel a célra. Játszhatunk azzal, hogy a fal színét követő, attól kontrasztosan elütő ablakot választunk, tehát a téglavörös szakaszokra fehér, a fehér részekre pedig valamilyen sötétebb (jelen esetben szürkés-fekete) ablakot helyezünk el. Ugyanezt a színsémát követhetjük a bejárati ajtóval is.

Mikor az ablakokat pakolgatjuk, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg se pozitív, se negatív sarokba ne helyezzük őket. Sokkal esztétikusabb, ha minden falszakaszon középen, szimmetrikusan építjük be az ablakokat.

Persze adódik olyan szakasz is, ami csak két egység hosszú, így, ha ablakot akarunk rakni rá, mindenképp valamelyik sarokhoz hozzá fog érni. Ebben az esetben érdemes olyan ablakot választani, ami két egység széles, de „középre igazított”. Mivel ebben az esetben még az a szerencsétlen helyzet is fennáll, hogy az érintett szoba a fürdő, így arra is figyelnünk kell, hogy ne plafontól padlóig érő ablakot válasszunk, hiszen egy sim sem szeretné, hogy az utcáról lássák, miközben épp… fogat mos.

Az emeleti ablakok elhelyezésénél már egy újabb nehézséggel kell szembenéznünk: a tetővel. Érdemes egyrészt a tetőt minél laposabbra venni, viszont még így is szinte biztos, hogy csak olyan ablakot tudunk majd lerakni, ami kis méretű, és a fal tetejéhez közel húzható.

A ház hátuljánál láthatjuk, hogy a földszinten beraktam egy ajtót, ami a konyhából a hátsó teraszra vezet. Ezt célszerű megtenni, ha a konyhában készített ételeket simjeink a teraszon szeretnék elfogyasztani, mivel különben nagy kerülőt kéne tenniük. Ezen felül az emeleti ablaksor több szempontból is jó példa. Egyrészt láthatjuk, hogy mennyivel nehezebb kitalálni, hogyan helyezzük el az ablakokat akkor, ha hosszabb, törés nélküli falszakaszunk van. Másrészt az is látszik, hogy ilyenkor, és bármilyen más esetben is segítséget nyújt az, hogy az alsóbb szinten hol helyeztük el a nyílászáróinkat. Bénán néz ki, ha a földszinti és emeleti ablakok nem egymás fölé esnek, szóval a tisztább szerkesztés érdekében érdemes követnünk a lentebb már kitalált ritmust.

Ezután a hátsó teraszokra nyíló két további ajtót is elhelyeztem. Itt is érvényes az, hogy ha egy két egység széles falszakaszra akarunk tenni nyílást, akkor érdemes kettő széles ajtót/ablakot választanunk. Vagy az is lehet jó döntés, ha két darab egy mező széles nyílást rakunk le, amiből lehet akár az egyik ajtó, a másik pedig egy hozzá passzoló ablak.

Ezzel el is készült házunk külseje. Itt még a konyhához raktam le egy másik ajtót, ami az elülső verandára nyílik, illetve az emeleti szülői háló kapott egy ajtót az erkélyhez.

Belső nyílások

Az előszobából kiindulva sorra elhelyezzük az ajtókat és boltíveket. Azokon a helyeken, ahol simjeink többször közlekednek keresztül, illetve a zajok, szagok, és egyéb dolgok elszigetelése nem olyan fontos, érdemes boltívet választanunk az ajtók helyett. Így a nappali és az étkező, valamint a nappali és a folyosó közti nyílás is boltívvel lett kialakítva.

Mivel egy jól megrakodott tálcával még egy sim sem szívesen egyensúlyozna, miközben a kilincset próbálja lenyomni, az étkező és a konyha közé is átjárót választottam ajtó helyett.

A szimmetriát a ház belsejében is fontosnak tartom, így a dolgozó szoba duplaszárnyú ajtót kapott, hogy a négy mező széles szobának pont a közepén lehessen bemenni. Ezután vele szemben helyeztem el egy szintén duplaszárnyú ajtót, amit a földszinti hálóba vezet. A folyosó végén kissé esetlenül mutat az egy egység széles ajtó, de a fürdőbe túlzás lenne duplaszárnyú ajtóval benyitni, így maradunk ennél a megoldásnál. Ha valaki azonban nem elégszik meg ezzel, kereshet olyan ajtót is, ami két egység széles, és „középre igazított”.

Ezen felül a kétszer egy egység méretű wc is kapott egy ajtót, ami a fürdőből nyílik, valamint a hálóból közvetlenül is eljuthatunk a fürdőszobába. A másik kétszer egy egység méretű helyet pedig egy beépített szekrénnyel töltöttem ki.

Az emeleti hálószobák nagy része sima egyszárnyú ajtót kapott, kivéve a középső, ami a vele szemben lévő kiteresedés miatt kiemeltebb helyzetű, mint a többi, így ide egy hangsúlyosabb, három egység széles kétszárnyú ajtót választottam. A berendezéstől függően egyébként ez a szoba akár hobbiszobaként, vagy hasonlóként is használható, de most hálószobaként értelmezve ide is elhelyeztem egy beépített szekrényt.

Ezzel el is készült a házunk váza, elértük a tipp elején beígért állapotot, jöhet a lakberendezés, amit Noi jóvoltából ugyanígy végigkövethettek! Ha pedig van elképzelésetek, milyen házat szeretnétek megtanulni építeni legközelebb, osszátok meg velünk kommentben!

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.