Sims 4 Barkács

Sims 4 variációk üvegházra

Mikor megtudtam, hogy a Sims 4-ben is lehet majd üvegházat csinálni, rögtön a Sims 2-ben megismert rendszerre gondoltam, és megannyi ötlettel vágtam bele az építésbe. Aztán szomorúan szembesültem vele, hogy az üvegház fejlesztése lényegében csak néhány üvegezett tetőmintára utal, amit ráadásul nem is sikerült úgy felhasználnom, hogy normális eredményt kapjak.

Ha ugyanis a tetőt elhelyezzük egy szoba fölé, először azt látjuk, hogy az üvegtető túllóg a peremek mentén. Egy üvegháznál azonban nem ezt várnánk el, hanem azt, hogy élben találkozzon a fal a tetővel az ereszvonal mentén.

Ezt szerencsére a Sims 4 segítségével meg is tehetjük a túllógás változtatásával, azonban még így is problémás a helyzet. A tető széle ugyanis a fal tengelyéig tart, ami azt eredményezi, hogy az illeszkedés ronda a kettő közötti hézag miatt.

Mielőtt azonban sikerült volna rájönnöm, hogyan oldható meg ez a probléma, számos korrekciós mód jutott eszembe, amely nyomán ez a tipp megszületett. Különböző építőelemek és elrendezések segítségével próbáltam eltakarni a kialakuló hézagot, a legvégén pedig rájöttem a legegyszerűbb megoldásra.

Legkönnyebben úgy takarhatjuk el a hézagot, ha a Roof Trim (tetőszegély) eszközzel peremet építünk körbe a tetőn. A kívánt szegélytípus és szín kiválasztása után a tetőre kattintunk, a perem pedig máris megjelenik, eltakarva a zavaró lyukat.

Ez azonban nem tenne ki önmagában egy barkácstippet, csak a kötelező kör lefutása volt, így jöjjenek most azok a változatok, amikkel út közben kísérleteztem:

 

Perem lezárása kerítéssel

Ha vonalmenti eltakarásról van szó, először mindig a kerítés eszköz jut eszembe. Az első pár lehetőség viszonylag alacsonyabb, így megfelelő arra a célra, hogy eltakarjuk a hézagot, de ne nyúljunk sokkal magasabbra a tetőnél.

A kerítések elhelyezése után a játék automatikusan elhelyezi a közrezárt padlót, amit kézzel utólag könnyen törölhetünk, ha kijelöljük a padlót, és a “remove floor” opciót választjuk. Ezután már csak a kerítések összemetszésénél keletkező nagy sarokkövekkel kell foglalkoznunk, amelyek túllógnak a falsíkokon. Ha oszlopokat helyezünk el a sarkokon, közvetlenül alattuk, esetleg hozzá passzoló színben, akkor olyan hatást érhetünk el, mintha az oszlopok és a kerítés együtt adnák ki az üvegház keretvázát.

A magasabb kerítéstípusok jellemzően az alsó sávban nem takarnak, de ezt könnyen orvosolhatjuk a korábban említett Roof Trimmel, így pedig igazán különleges hangulatú üvegházakat hozhatunk létre, például ezzel a kerítéssel egy gótikus kastély télikertjét alkothatjuk meg.

A hatást pedig tovább fokozhatjuk, ha elhelyezünk pár tetődíszt a gerincvonal mentén, és természetesen a többi tetődísszel is szabadon kísérletezhetünk.

 

Perem lezárása félfallal

A kerítésekről aztán rögtön a hasonlóképp működő félfalakra gondolok. Ezúttal a félfalak segítségével sikerült megalkotnom az első olyan eredményt, amellyel igazán elégedett lehettem. Itt először elhelyezzük a szobát, rá a tetőt, átállítjuk üvegezettre, majd körbekerítjük a tetőt félfallal (nekem a legalacsonyabb tetszett, de a magasabbakkal is lehet próbálkozni). Itt is utólag ki kell törölnünk a játék által berakott padlót manuálisan, mint a kerítéses megoldásnál.

A félfal felső peremét is személyre szabhatjuk, amivel kis mértékben, de tudjuk befolyásolni az eredményt, illetve érdemes kísérletezgetnünk a Wall Trim (?) eszközzel is. Ezen a képen egy élesen elváló felső szegélyt adtam az ablakoknak, hogy egy átfogó keretet kapjanak.

 

Üvegtető ötvözése tetővel

Eddig arra láthattunk példákat, hogyan zárjuk le a fal és az ereszvonal találkozását, azonban a tető pereme mentén mindenhol előjön ez a zavaró kis probléma, így azon is gondolkodni kezdtem, hogyan lehet eltüntetni a hézagokat a ferde síkok mentén, hiszen itt nem tudunk sem kerítéseket, sem félfalakat alkalmazni (természetesen a Roof Trim itt is segítségünkre lehet).

Első körben erre az jutott eszembe, hogy össze lehetne illeszteni a tetőt a kérdéses oldal mentén egy kapcsolódó, sima tetővel, aminek ugyanakkora a dőlésszöge. Ekkor a két sík egymásba simul, és a nem átlátszó tető tökéletesen elrejti az üvegtető csatlakozási hibáit, főleg, ha a hagyományos tetőnek adunk egy kis túllógást az üvegezett rész irányába. (itt az eresz mentén az üvegezett tetőt Roof Trimmel takartam, mert kerítéssel és félfallal nehéz esztétikusan határt választani az üvegezett és a tömör tetőfelület között).

Itt érdemes figyelnünk arra, hogy a két tető találkozásánál látszani fog az oromfal, ami furcsán nézhet ki, ha nincs alatta fal.

Így tehát ez a tetőcsatlakoztatós megoldás leginkább szobák határán javasolt: így az egyik szoba teljes egészében üvegezett, míg a másikat tömör tető fedi.

Ezután már épp kezdtem volna belelendülni a tetőkkel való metszegetést, azonban tetőmetsző karrieremet rövid úton derékba törte, hogy a tetők összemetszését még a Sims 4 sem tudja rendesen lekezelni (habár eddig ezt a nem átlátszó tetőkkel egészen jól tudták leplezni). Így lényegében ha nem folytatólagosan akarunk összeilleszteni két tetőt, az átmetszéseknél irreális metszések alakulnak ki (adott helyen két rétegnyi tető is fedi a szobát).

 

Üvegtetős kiugró

Abban az esetben, ha az üvegtetős részhez képest még van fentebbi emelet, úgy az egyik emeleti falnak nekitolva a kerítéssel és félfallal el nem fedhető oldalt, újabb érdekes megoldásokat kaphatunk. Itt egy üvegezett étkezőt készítettem, melynek külső ereszrészét félfallal zártam le.

A Roof Trim eszközzel variálva pedig számos különböző formájú télikertet toldhatunk hozzá épületünkhöz, amely remek teret adhat bármilyen funkciónak. Na fürdőszobát azért mondjuk ne pakoljunk ki így a nagy plénum elé…

 

Fedett belső udvar

Az emeleti fallal körbekerítés kapcsán jutott eszembe, hogy készíthetünk akár üveggel fedett átriumot is épületünkhöz. Itt azonban azzal kellett szembesülnöm, hogy bár átlátni a tetőn, az alatta lévő terek mégis sötétek maradnak.

Ez a többi esetben nem jelent akkora problémát, hiszen jellemzően üvegezett a fal is, ennek az udvarnak viszont az a lényege, hogy felülről kapjon megvilágítást, és az udvart körülvevő helyiségek is az udvar felől jussanak természetes fényhez. Viszonylag hamar rájöttem, hogy a tető csak akkor árnyékolja le az alatta lévő teret, ha a tető alaprajzilag lefedi a szoba egészét. Ha csak egy kis rés is marad, az egész tetőt áttetszőnek veszi a játék.

Így tehát arra kezdtem el ötletelni, hogyan oldható meg, hogy fizikailag le legyen fedve az egész udvar, a válasz pedig: a tetőtúlnyúlások segítségével. Először is egy sima nyeregtetővel kísérleteztem, amit az oromfalak irányába próbáltam túlnyújtani. Így, bár sikerült lefedni a teret, és nem is árnyékolódott be az udvar, a két oromfal zavaró módon ottmaradt.

Ezután a sátortető típussal próbálkoztam, és itt meg is született egy egész jól használható megoldás. Itt többszöri próbálkozás után rájöttem, hogy ha létrehozunk egy “udvar-szobát”, és tetővel akarjuk lefedni, akkor nem helyezhetünk el az emeleten mind a négy oldalon falat, hiszen ezek összezáródnának szobává, a játék pedig nem engedi tetők elhelyezését bezárt szobákban. Így egy oldalról legalább mindenképp szabadon kell hagynunk az udvart a felső szinten.

Helyezzük el a sátortetőt úgy, hogy az alatta lévő szoba falaitól minden oldalon egy egységnyi távolság maradjon.

Ezután nyújtsuk túl a tetőt annyira, hogy alaprajzában fedje az udvart. Ekkor a tető alsó részeit a játék levágja, mivel ezek belelógnak a “szoba” légterébe.

Ezt úgy tudjuk orvosolni, ha a tető hajlásszögét a minimumra vesszük, mivel ekkor annyival megemelkedik az ereszvonal, hogy már épp nem metsz bele a zárt dobozba.

Ez azonban még mindig nem győzött meg, hiszen egy nagyon nyomott, szinte sík tetőt kapunk, amely egyáltalán nem hozta azt az eleganciát, amit a ház tervezésénél kitaláltam. Ezért ugyanezt megpróbáltam nyeregtetővel is ismét, ezúttal nem az oromfalak, hanem az eresz irányába túllógatva, a sátortetős megoldáshoz hasonlóan. (Optikailag ugyanis a nyeregtető ugyanolyan hajlásszögnél kevésbé tűnik nyomottnak, mint a sátortető, mert valahogy jobban kijönnek az élei).

 

Felülvilágítók

Bár az eddigiekhez képest egy teljesen új irány, de lapostetővel ötvözve is érdekes eredményeket lehet produkálni. Nagyobb tetőfelületeket modernebb jellegű házaink esetében rendkívül jól lehet tagolni különféle felülvilágítókkal, megtörve monotonitásukat. (Ha olyan tetőtípust alkalmazunk, ahol oromfal is van, érdemes Roof Trim-et használni).

Igaz, ebben az esetben a felülvilágítók inkább csak esztétikai célt szolgálnak, hiszen a tető teljes egészében lefedi a szobát, így nem érzékeli úgy a játék, hogy be kéne sütnie a napnak. De itt is bevethetjük a belső udvar lefedésénél ellesett praktikákat, ha fontos számunkra, hogy fény is jusson a belső térbe.

TIPP: Lapostető esetében úgy tudjuk a felülvilágító alatt kitörölni a padlót, ha létrehozunk körülötte egy szobát (akár kerítésből, akár falból, félfalból), majd töröljük a szoba padlóját, és ezután már törölhetjük a szobát körülvevő határoló szerkezetet is.

 

Önálló tető

Ha pedig valami igazán elvetemültre vágyunk, kikerülhetjük a falak és a tető összemetsződésének problémáját úgy is, hogy csak tetőt helyezünk el a földre, üvegbúrát létrehozva “házként”. A bejutást úgy oldhatjuk meg simjeink számára, ha a tető határán felhúzunk egy szobát, ami kivág egy dobozt a tetőből (ami a belső udvarnál hátrány, itt életmentő). Erre a szobára tudjuk elhelyezni két oldalt az ajtókat, és voilá, simünk máris egy üvegbúra alatt élheti életét.

Hasonló trükköt hajthatunk végre olyan tetőtípussal is, amelynek van oromfala, ezen pedig már egyből el is tudjuk helyezni az ajtót és akár ablakokat is. Ezen a képen például egy félnyereg tetőt állítottam be szintmagasra, majd kifelé domborodóvá tettem, hogy nagyobb legyen belül a hasznosítható tér.

 

Összességében tehát bár elsőre nagyon nagy csalódásnak tűnt ez az eszköz, végeredményben azt mondom, rengeteg lehetőség van benne (a tipp írása közben is számos újjal gazdagodott a gyűjtemény, és az is lehet, még bővülni fog). Ha valamelyik ötlet elnyerte tetszéseteket, vagy elakadtok valamelyik példa megépítésében, a kommentszekciónk mindig nyitva áll előttetek!

 

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
5 évvel ezelőtt

Néhol olyan “szakszavak” vannak, hogy abszolút nem értettem miről van szó (pl. oromfal és társai). Vagy csak simán 0 vagyok még a Sims-es építészetből is.
Amúgy jó tipp.