Hibaelhárítás

Sims 4 frissítés előtti és utáni hibaelhárítás

A Sims 4 alapjáték 2014-ben jelent meg, és azóta olyan sokat fejlődött, hogy rá sem ismerünk, ami nem kevés örömöt jelent a simmerek számára. Folyamatosan fejlesztik, tovább bővítik különböző funkciókkal, vagy valamilyen alkalomból kapunk pár ingyenes CAS elemet, tárgyat, új lehetőségeket. Emellett folyamatosan javítják a felfedezett hibákat is. Igen ám, de ennek van egy árnyoldala: nem várt akadályokba ütközhetünk frissítés után, amihez általában nekünk kell intéznünk a javítást, hogy megfelelően fusson a játék, illetve megfelelően jelenjen meg a grafika. Ebben a tippben ehhez nyújtunk segítséget, lépésről lépésre leírt utasításokkal.

Egyedi tartalmak, modok megőrzése és megújítása

Mivel az egyedi tartalmak és modok nem részei az EA-nek, nem a fejlesztők dolga kijavítani a hibákat, hanem az egyedi tartalmak és/vagy modok alkotójáé. Minden frissítés után majdnem minden mod inkompatibilissé válik a játék legújabb verziójával. Az egyedi tartalmak ritkán romlanak el, például amikor a fejlesztők megváltoztatják a bőrtónus vagy szempilla textúráját, bizony az egyedi tartalmak gyártójától függ, hogy készít-e újratextúrált változatot, hogy újra működjön.

A frissítés előtt érdemes kivenned a Mods mappát, mivel ritka esetben a frissítés során elveszhet, ezért jobb biztonságba helyezni, ha nem szeretnéd fejből újra megkeresni a kedvenc CAS elemeid, tárgyaid, modjaid, stb.

Mivel a modok gyakrabban romlanak el a frissítés után, ezért érdemes felkeresned a gyártó oldalát, és ha van hozzá legújabb verzió, lecserélni. Pár napon vagy héten belül el szoktak készülni a javítások. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz várni pár napot játék nélkül, akkor ideiglenesen kiszedheted az elavult modokat.

Miután lefrissült a játék és elvégezted az egyedi tartalmak és/vagy modok új verziójára cserélését, erősen ajánlott törölnöd a játék gyorsítótárát, amiről a Hogyan játssz egészséges játékkal? tippben lévő A gyorsítótár (cache) törlése alcím alatt olvashatsz. Ha ezzel végeztél, érdemes a játékot mentés máskénttel elmentened, hogy csökkentsd a hibák számát, amik felhalmozódtak a mentésfáljban nem beszélve arról, hogy az elavult modok maradványai is benne maradhattak.

Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan egyedi tartalmak, amik nem megfelelően jelennek meg a játékban. Ezek megújítását nem feltétlenül az alkotójától kell várnunk, hanem a Sims 4 Studio programmal van lehetőség kijavítani a megjelenési hibákat. Szintén a fenti linkben megtalálod a hibatípusokat a Batch javítások alcím alatt, ennek megfelelően kijavíthatod a hibákat.

Rendellenes működés a játékban

Pár példát tudok mondani a rendellenes működésről, pl. nem a megszokott módon jelennek meg vagy nem mozdulnak el a simek, vagy akár szétcsúszva jelenik meg a felhasználói felület, amit az UI Cheats Extension mod okozhat. Ha egyedi tartalmakat és/vagy modokat használsz, és eddig jól működtek, a frissítés után pedig netán elfelejtenéd kivenni őket és utánanézni a legfrissebb verzióknak, általában nem fognak úgy működni, ahogyan kellene. Ilyenkor mindig gyanakodj arra, hogy elavult modokat használsz, és ideje nekilátni rendet rakni a Mods mappában.

Ha nem használsz egyedi tartalmakat vagy modokat, de furcsán működnek a funkciók, nagyon könnyen tudod korrigálni a hibákat. Lépj ki a játékból és egyszerűen menj fel az Originre, ahol a Sims 4 játékborítóját látod a My Game Library fül megnyitása után. Kattints rá jobb egérgombbal és menj a Repair lehetőségre. Beletelik egy kis időbe, amíg kijavítja a hibákat.

Ha tonnányi egyedi tartalmat és modot használsz, amik ömlesztve vannak a mappában, és nincs kedved szétválogatni, érdemes kategorizálni őket, hogy jövőben ne kelljen átnyálazni többezer fájlt. Ahogy fentebb említettem, a frissítések után leggyakrabban a modok romlanak el, tehát érdemes létrehozni nekik egy külön mappát, ami csak ezeket tartalmazza. A fájlnevek legyenek felismerhetők, hogy Google keresőben rá tudj keresni. Ha nincs ötleted, hogyan tudnád rendbe tenni őket, mutatok pár példát a Tartsuk rendben a Mods mappát alcím alatt.

Textúrahibák kiküszöbölése

Jól ismeri a textúrahibát, aki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a simeken piros-fehér, fekete kérdőjeles absztrakt minta díszeleg. Ezt legtöbbször a mesh hiánya okozza, szerencsére itt többet is megtudhatsz a mesh-ek típusairól és azok hibaelhárításáról.

Hasonló hibával találkozhatnak frissítés után azok is, akik nem használnak egyedi tartalmakat. A hiba megjelenhet a gyári, vagyis EA által létrehozott ruhadarabokon is, emellett egy piros-kék színátmenetes, zöld kérdőjeles négyzet is felbukkanhat a járdán vagy járólapon. Ez azt jelenti, nem megfelelően frissült a játék. Az ilyen hibákat a Repair funkció segítségével orvosolhatod az Originben.

Eltűnő pipás hiba javítása

A frissítések után a játékból eltűnnek az egyedi tartalmak és modok. Ennek célja, hogy megakadályozza a játék instabilitását vagy összeomlását. Ha elvégezted az elavult modok cseréjét vagy szelektálását, lépj be a beállításokba, válaszd ki az Other fület, majd tegyél pipát az Enable Custom Content and Mods, valamint a Script Mods Allowed rubrikákba. Csak az újraindítás után lép érvénybe az egyedi tartalmak/modok megjelenítését engedélyező beállítás.

Miután elindult a játék, meg kell jelennie egy Mods feliratú panelnek, amin szerepel az egyedi tartalmak és/vagy modok listája, ami azt jelenti, hogy sikeresen működnek a játékban.

Ha mégsem jelennek meg az egyedi tartalmak vagy modok, annak sokféle oka lehet, de ebben a tippben segítséget találhatsz a probléma megoldáshoz. Most viszont beszéljünk arról a helyzetről, amikor az újraindítás előtt kipipáltad az engedélyezést a beállításokban, de újraindítás után eltűnik a pipa. Ennek oka, hogy a vírusirtó (leginkább tűzfal) nem engedett frissíteni pár fájlt.

Keresd meg, majd nyisd meg a GameVersion.txt nevű fájlt, amelyet a … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 4 mappában találhatsz meg. A megnyíló ablakon a játék verzióját látod, ami nem változott meg a frissítés során, így kézzel módosítsd az aktuális verzióra. Az aktuális verzió számát játékindítás után a főképernyő jobb alsó oldalon találod meg. Fontos, hogy pontosan írd be a számsort. Ha mindent jól csináltál, nincs más dolgod, mint elmenteni a fájlt. Ismét nyisd meg a játékot, és pipáld be az Enable Custom Content and Mods, valamint a Script Mods Allowed lehetőséget. Újraindítás után nem fognak kirepülni a pipák, és visszatérnek az egyedi tartalmak és modok.

Ha jövőben nem szeretnél újból találkozni az eltűnő pipás hibával, nyisd meg a vírusirtót, ahol típustól függően általában a tűzfalon tudod beállítani, hogy ne akadályozza a játék frissítését. Keress hasonló lehetőséget, mint kivételek hozzáadása, és add hozzá az Origint és a Sims 4-et is. Az utóbbi hasznos lehet a Galériához abban az esetben, ha piros X-ek jelennek meg a simek, háztartások vagy szobák képe helyett, ami azt jelenti, korlátozva van a Galéria használata, ami nekünk nem jó. A fájlt mellett – ha lehet – az egész mappát is érdemes hozzáadnod a kivételekhez.

Origin elérési útvonala: … / Program Files(x86) / Origin mappa

Origin (futtatható fájl) elérési útvonala: … / Program Files(x86) / Origin / Origin.exe

Sims 4 és más játékok elérési útvonala: … / Program Files(x86) / Origin Games mappa

Sims 4 (futtatható fájl) elérési útvonala: … / Program Files(x86) / Origin Games / Game / Bin / TS4_x64.exe

Sims 4 (futtatható fájl, Legacy Edition esetén) elérési útvonala: … / Program Files(x86) / Origin Games / Game / Bin_LE / TS4.exe

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.