Tükörkép 2

Tükörkép – Szilánkok – 7. Családi viszályok

1788941_orig-4739927

– Egy dolgot nem értek – mondtam a többieknek az esti összejövetelünkkor – azt értem belőlem miért van kettő. Mármint Aloysius és én végül is ugyanaz az ember vagyunk, csak annak a varázslatnak köszönhetően megduplázódtunk, nem? De itt mindenki másból csak egy van. Akkor hogy lehet te, mint Aiman és Aderyn is létezik ebben a világban? – Scarlet a kérdésemre meglepően nézett, majd felém fordult.
9761867_orig-9081326

– Én és Aderyn sosem voltunk egy személy. Egyformák vagyunk, de a magyarázat ezerszer egyszerűbb. Ő az ikertestvérem, bár ő még kiskorunkban meghalt. Az egész eléggé bonyolult, és talán jobb is, ha elölről kezdem.
6708154_orig-6386016

Amit régen meséltem a múltamról, nem minden volt hazugság. Még gyerekkoromban, a háború idején egyik este megtaláltak minket, és menekülnünk kellett. Én elszakadtam a többiektől, és a következő dolog, amire emlékszem az az, hogy egy idegen helyen fekszem. Valóban amnéziában szenvedtem, és valóban Prabhü fogadott magához.
6265835_orig-7832261

Megtanított mindenféle varázslatokra és bűbájokra, amiket a niwáknál sosem tanulhattam volna meg. Három évig voltam nála, aztán egyik pillanatról a másikra visszanyertem az emlékezetemet. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy visszamenjek-e, vagy a varázslóval maradjak, aztán végül meggyőzött, hogy haza kell térnem a családomhoz.
7586013_orig-3778272

Aztán kiderült, hogy nem volt hová hazatérnem. Mint megtudtam a húgom holttestét néhány nappal később találták meg, miután én eltűntem. Griffon pedig… ha maradunk Claire elméleténél, hogy egy démon szállta meg, én azt mondanám akkor már benne volt. Elsötétedett, megromlott, és az évek során ez egyre csak rosszabb lett. Míg végül megtörtént, ami megtörtént.
6164343_orig-2402116

– Miután átjöttünk erre a világra, és visszakaptuk az emlékeinket, többször is felkerestem Aderynt, de minden alkalommal elutasította. Hallani sem akart az egészről.
***

<strong “mso-bidi-font-weight:=”” normal”=””>Aderyn

2417257_orig-9112461

Élem a hétköznapi emberek, mindennapjait. Mint például a főzés. Mindig is szerettem ezt csinálni, bár az utóbbi időben nem sok időm volt rá, bár azt is mondhatjuk, hogy hangulatom nem volt. Éppen beraktam a sütőbe a sülnivalót, mikor megszólalt a bejárati ajtó csengője.
Meglepődve sétáltam az ajtóhoz, hiszen nem számítottam vendégekre.
4358443_orig-2259692

– Aidan? Te mit keresel itt? – kérdeztem, amint felismertem a kint álldogáló ismerős alakot.
– Nem voltam rá képes, én… – vártam, hogy folytassa, de a pillantás azt súgta, hogy ezt nem az ajtóban akarja megbeszélni, ezért kitártam az ajtót:
– Gyere be! – mondtam, ő pedig szót fogadott.
3361306_orig-8504061

Még alig csuktam be az ajtót, ő már rákezdte:
– Én azt hittem, hogyha elhagyom a várost, és mindent, ami ideköt akkor minden rendben lesz, és visszazökken a normális kerékvágásba, de egyszerűen képtelen voltam felszállni a repülőre.
– Ez azt jelenti, hogy visszajössz?
– Nem, és kérlek, ne mondd el a srácoknak. Én el fogok menni, de előtte mindenképp beszélni akartam veled.
6215785_orig-1596606

Sóhajtottam egy nagyot, mire leültem a kanapéra, ő pedig rögtön ugyanígy tett, majd vártam, hogy megszólaljon:
– Te hogy tudsz egyszerre megbirkózni mindkét életeddel? Hogy viseled el, hogy minden, amit igaznak hittél, csak egy hazugság, és a valóság tele van varázslattal, tündérekkel, és egyéb baromságokkal?
9480543_orig-7325919

Össze kellett szednem a gondolataimat, a legjobb barátom láthatóan az összetörés szélén áll, de én sem ismertem a megfelelő választ arra, hogy megnyugtassam.
– Nem is hinnéd, mennyire együtt érzek veled. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy elmenjek innét – erre felcsillant a szeme:
– Mehetnénk együtt. A két dimenzióutazó roncs. Vicces lenne, nem? – erre csak megráztam a fejemet:
– Nem tehetem. Egész életemben csak menekültem. Képtelen voltam szembenézni az igazsággal, de most eljött az idő, hogy megálljak, és a farkasszemet nézzek a végzetemmel. Csak még fel kell készülnöm rá – erre nem mondott semmit, csak bólintott egyet. Ezután csendben ültünk egy ideig, míg én meg nem szólaltam:
3648388_orig-3867241

– Ki voltál előtte? – csak egy kis szünet után válaszolt:
– Csak egy átlagos ember, aki egy nap belesétált Griffon csapdájába. És te? – elmondhattam volna neki az igazat, de nem vagyok még rá képes, ezért csak ennyivel válaszoltam:
– Szintúgy.
9099433_orig-4351654

Ültünk még egy kis ideig, majd csendben felállt:
– Azt hiszem jobb, ha most megyek. Nagyon örülök, hogy tudtunk beszélni, sokat segítettél – mondta, majd szorosan megölelt.
– Bármikor. Ha bármikor akarsz még beszélni, hívj csak fel nyugodtan – bólintott egyet, majd az ajtóhoz sétáltunk. Már épp elindult volna, mikor megfordult:
3568517_orig-1321707

– Hallottál arról, hogy néhányan közülünk egy csoportot alakítanak Griffon ellen? – a kérdésére csak bólintottam egyet – őszintén szólva, az elején elgondolkodtam azon, hogy csatlakozok hozzájuk. Te nem?
– Nem. És erről egy szót se többet.
***

<strong “mso-bidi-font-weight:=”” normal”=””>Jayden

2191985_orig-9719912

Mostanában egyre hosszabbnak tűnnek a nappalok, és ennek a nyári időszámításhoz semmi köze. Már késő éjszaka van. Ha minden igaz, Claire hazahozta Aloysiusékat, de nekem el kellett mennem egy könyvdedikálásra. Még égve volt a lámpa mikor hazaértem, bele se merek gondolni, hogy mit csináltak ilyen sokáig.
4679431_orig-1823589

A bejárati ajtóhoz sétáltam, ami meglepően nyitva volt. Bent meglepően tapasztaltam, hogy a középkorból érkezett hasonmásom és felesége sehol sincs a földszinten, helyette egy barna hajú nő ült a kanapémon. Ha a tegnapit nem számoljuk, rettentően régen találkoztunk. Ötletem sincs, mit kereshet itt Aderyn, vagy azt, hogy honnan tudja, hogy itt lakom.
2757740_orig-6196590

– Szia Jayden – ő köszönt először. Nem köszöntem vissza, csak rögtön a lényegre tértem:
– Mit csinálsz te itt?
– Csak szeretnék feltenni neked néhány kérdést.
– Pontosan ugyan ezt mondták nekem néhány nappal ezelőtt, ami totál felforgatta az életem, szóval hajrá! Már kezdek hozzászokni.
5615735_orig-1164247

– Rendben. Tudtad, hogy festem a hajam? Eredetileg szőke vagyok. És azt, hogy színes kontaktlencsét használok? Ezt nyilvánvalóan nehezebb eltitkolni, de sosem kérdezted miért. Az igazság az, hogy rendellenesen színtelen, bár gondolom, ez téged nem lep meg. Mindent elkövettem, hogy a lehető legsablonosabb külsőm legyen, de te mégis, akkor régen azt mondtad, hogy van bennem valami különleges. Talán azért, mert egy másik világból származom? Ki tudja.
3690162_orig-4189346

– Tudod, én vagyok az egyetlen, akinek mindig is megvoltak az emlékei. Hogy is felejthettem volna el őket, mikor egyik napról a másikra Krybix erdeiből a viktoriánus Londonba kerültem! Lehet, hogy külsőre ember vagyok, de még mindig megvannak a niwa képességeim, mint például a lassú öregedés. Ennyi év alatt számtalanszor kellett új életet kezdenem. A végére kezdtem belejönni, de azóta a nap óta, hogy kiadtad a könyvedet, képtelen vagyok rá.
8436714_orig-7735059

– Szóval, íme, a kérdésem: Miért csinálod ezt? Miért csatlakoztál a nővéremhez? Ez nem a te harcod. Többé már nem.
– Én sem akartam ezt, nem volt szándékomban megismerni őket. Akaratlanul csöppentem bele ebbe az egészbe.
– Akkor miért nem hagyod abba?
– Történtek dolgok, amik miatt muszáj maradnom – mint például Aloysius az emeleten.
6266602_orig-6253657

– Ez csak egy tanács, de élj a mának. Felejtsd el mi történt akkor régen, már minden más.
– Nem is emlékszem semmire az előző életemből.
– Akkor szállj ki! – ezek voltak az utolsó szavai, mielőtt elment.
***
6670749_orig-4524666

Aderyn látogatása után még sokáig nem tudtam aludni. Nem értem miért foglalkoztatja annyira, hogy mit csinálok, pláne, hogy már több mint egy éve találkoztunk utoljára.
Holnap is sűrű programom lesz, elhívtak a Tükörkép filmjének forgatására. Egyszer már voltam, még az elején, de ettől függetlenül izgatott vagyok.
2564614_orig-7863362

Kíváncsi vagyok, hogy keltik életre azokat a dolgokat, amit én alkottam meg és képzeltem el… bár most hogy tudom, hogy minden valóság már nem is olyan izgalmas. Egy biztos: Ha nem alszok el nemsokára, holnap hulla leszek.
***
2247182_orig-4552455

Végülis nem sokat aludtam az éjszaka, de ennek ellenére meglepően kipihentnek érzem magam. Kicsit korábban érkeztem a forgatás helyszínére, mert egyelőre még semmi különleges nem történik. A színészek még a sminkesnél vannak, de ha minden igaz, akkor most veszik fel Aloysius és Griffon közötti jeleneteket.
4703974_orig-7854228

– Jayden Walker! Mennyire örülök, hogy találkozunk – szólt egy hang a hátam mögül, mire rögtön megfordultam. A hang tulajdonosa egy magas férfié volt, eléggé nevetségesen nézett ki a jelmezében és a sminkjében. Amint egy kicsit megnéztem felismertem ki is ő.
– Griffon! Te meg mit keresel itt – hirtelen eszembe jutott hol is vagyunk éppen, és talán kicsit túl hangosan beszéltem.
2388750_orig-7252309

– Állati király jelmezem van, mi? – mondta, majd leült mellém és halkabban beszélt tovább – Elég vicces saját magadat eljátszani egy filmben. Mellesleg elég nevetséges, ahogy ezek az emberek elképzelték a niwákat.
– Eléggé. Bár még sosem láttam őket a saját szememmel.
– Ezt meg hogy érted?
– Semmire se emlékszem az előző életemből – a válaszom valószínűleg meglepte, mert kérdően nézett rám.
368925_orig-3074409

– Akkor hogy írtad meg a könyvet?
– Talán úgy, hogy egy csodálatosan zseniális író vagyok – erre a mondatomra hangosan felnevetett. Ő lenne az ellenségem? Egy kedves, és normális embert látok itt, akivel egy teljesen hétköznapinak mondható beszélgetés folytatok.
– Rám sem emlékszel? Az első romantikus találkozásunkra sem?
– Arra gondolsz, amikor meg akartál ölni? Nem. Bár emlékszem a könyvdedikálásra. Az te voltál, nem? – erre ismét felnevetett.
8050288_orig-4519358

– Bevallom, akkor még fogalmam sem volt, hogy te írtad meg. Álmaimban sem gondoltam volna, hogy a nagy és híres Aloysius, aki engem megölt, egy közönséges író lett. Nem sértésből mondom – vetettem rá egy rosszalló pillantást mire folytatta – valójában tényleg tetszett a könyv. Elég félelmetesen vagyok benne feltüntetve.
336885_orig-5801721

Bármennyire is próbálkozok, nem tudom összehasonlítani a mellettem ülő embert azzal a személlyel, akit a többiek elmondásából elképzeltem. Ha ő nem ő lenne, akár még barátok is lehetnénk. Valóban rendes embernek néz ki. Talán a démon az, amiért máshogy viselkedik? Vajon ezen a világon is vele van? Claire ezzel kapcsolatban nem mondott semmit.
1176307_orig-1806610

– Mondd, Jayden, a húgom mennyire kibírhatatlan?
– Ezt meg hogy érted? – tud az egészről?
– Ugyan már! Ne add itt elő a hülyét! Kevés dolog van, amiről nem tudok – akkor vajon tud Aloysius-ról is?
– Hát… eléggé nyomulós.
– Értem.
3155429_orig-8585443

– Tudod nem biztos, hogy ezt nekem kéne mondani, mert valószínűleg úgysem hinnél nekem, de ne bízz meg benne. Még ha nem is emlékszel rá, egyszer már átvert téged is és engem is. Az a nő ennek a mestere.
Mi ez? Az állítólagos ellenségem figyelmeztet. Ez valami trükk akar lenni? Lehet, egymásnak akar ugrasztani minket. Elvégre valahogy hatalomra kellett jutnia régen is.
9970020_orig-7203913

Én, Jayden Walker, roppant szimpatikusnak találom az ősellenségemet, aki arra bíztat, hogy kérdőjelezzem meg a szövetségesem tetteit. Talán megfogadom a tanácsát, és nem bízok meg senkiben. Egyelőre megfigyelek, és később döntöm el mi lesz.