Szappanbuborék a Szerelem

Szappanbuborék a szerelem – 19. Hazugságok

Létezik kegyes hazugság… és kegyetlen igazság.

Picture

Hamarabb eljött a ma reggel, mint számítottam rá. Anya próbált nyugtatgatni, majd feladta, és inkább a napi teendőit hozta szóba, hogy elterelje a figyelmem. Endre is velünk reggelizett, bár inkább csak az újság mögül leste, ahogy zabpelyhet eszünk. Szívmelengető érzés volt, ahogyan ott ült és kíváncsian bújt ki az újság mögül. Mint ha mi hárman egy család lennénk.

Picture

Anyával egyszerre indultunk utunkra. Először el akart kísérni a suliba, de végül sikerült rábeszéltem, hogy teljesen felesleges. Réka értelmetlen csacsogása is éppen elég oda felé, nem hiányzott volna még anya erőltetett figyelemelterelése. Legszívesebben teljesen egyedül mentem volna, hogy kiszellőzzön a fejem.

Picture

Ahogy sejtettem, barátnőm végig fecsegett. Ráadásul Márk is csevegni próbált velem, majd mikor már nem volt téma, a busz hátuljába ment, és onnan bámult. Réka melle persze dagadt a büszkeségtől, mert ő megmondta. Azt javasoltam, menjen jósnak, mire ő megsértődött, így a buszmegállótól a suliig élvezhettem a csendet. Azt hittem ennél rosszabb már nem következhet, míg meg nem tudtam, hogy Marcival egy teremben kell megírnom a magyart.

Picture

Az emeleti töri terem előtt vártuk a bebocsájtást, és egészen biztos vagyok benne, nálam jobban senki se szeretett volna bemenni. Végig magamon éreztem a volt barátom tekintetét, és már letisztáztam magamban, ez egy ilyen bámulós nap. Azt kívántam, bárcsak lennék már túl rajta…

Picture

– Tökre maga alatt van, mióta dobtad – szólalt meg mellettem Fanni.

– Gyerekesen viselkedett…

– Ugyan már, a korunkbeli srácok mind gyerekesek. Gondolod, Bence férfi a talpán? – legyintett a lány, majd felnevetett. Csak felidegesített a megjegyzéseivel. Pont ő, a kis szöszi cicababa az, akinek a legkevésbé vágyok a tanácsaira szívügyekben.

– Szereted?

Picture

– Mégis mit számít ez? – háborodtam fel.

– Aki szeret, megbocsájt. Főleg ilyen hülyeségeket, pláne ha alapja is volt.

A gyomorgörcsöm elmúlt. Harag váltotta fel. Hogy jön Fanni ahhoz, hogy tanácsokat osztogasson nekem a pasikról. Pont ő, aki számtalan megcsalást nézett el Bencének. Hát én nem leszek naiv. Bármi történjék, Marcit elfelejtem, leérettségizek és egyetemre megyek.

Picture

Mielőtt még az egész jövőmet elterveztem volna, megérkezett Agárdi Zoltán tanár úr, aki tesit tanított nekünk az elmúlt években, és beavatott minket a vizsga menetébe. Hamarosan a terembe is bemehettünk. Mikor megkaptam a feladatlapot, és a kezembe vettem a tollat, megszűnt körülöttem a világ. A fejem kitisztult és így utólag úgy érzem, egy eléggé jó magyar érettségit sikerült megírnom.

Picture

Még be se értem a stúdióba, máris hívott Zsuzsa, hogy sürgősen beszélnünk kell. Azt javasoltam neki, hogy ugorjon be, mielőtt jönnek az ügyfelek. Idegesnek és szomorúnak tűnt a hangja. Már akkor éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben.

Picture

Nővérkém amint megérkezett, egyből felcsörtetett az irodámba, és belezuhant az egyik fotelbe. Kérdeznem se kellett, rögtön belevágott a közepébe:

– Szörnyű – jajveszékelte, majd erősen artikulálva mesélni kezdett – Körülbelül egy hete láttam utoljára Ádámot, azóta nem is beszéltünk, de tegnap délután minden összeomlott. Menten megőrülök, segítened kell helyre hozni – hadarta, és közben egészen úgy festett, mint egy elmeháborodott.

Picture

– Jaj, mi történt? – ijedeztem, és a legrosszabbra számítottam – Mindenki jól van?

– Jól? Szerintem voltunk már jobban is!

– Kiről beszélsz? Ki van rosszul? – értetlenkedtem.

Picture

– Elmesélem – sóhajtott fel – Múlt hétvégén Ádámmal találkoztam szombaton.

– Azt hittem tényleg valami szörnyűség történt – akadtam ki rögtön, amint leesett, hogy szívszerelméről van szó.

– Várd ki a végét! – intett le, majd folytatta – Felmentünk hozzá. Megmutatta a műtermét. Hatalmas ablaka van, és a belvárosi parkra néz. Csodás a kilátás és gyönyörűek a munkái is. Te is díjaznád, ha látnád. A műterem se rossz…

– A lényegre – türelmetlenkedtem.

Picture

– Megmutatta az egész lakást, aztán bevezetett a legnagyobb szobába, ahol egy eldugott sarok van berendezve gyertyákkal, bőrkanapéval meg vörös függönnyel. Belefeledkeztünk egy kicsit egymásba, vadul csókolóztunk, mikor egyszer csak megjelent egy nő. Mielőtt bármit megtudhattam volna róla, sarkon fordult és elment. Ádám azt mondta, egy mániákus ex-barátnőjéhez volt szerencsém…

Picture

– De Dorottya volt az, Endre volt felesége. Én mondtam, hogy együtt élnek, miért nem hallgattál rám? – támadtam rá rögtön. Ő egyre kétségbeesettebbnek tűnt, én meg annál kevésbé sajnáltam. Oltári hülyeséget csinált, és úgy festett, még mindig inkább hisz Ádámnak, mint nekem. Hogy lehet egy felnőtt nő ilyen csőlátású?

Picture

– Beismerem – vallotta be – igazad volt. Az a nő valóban a barátnője, de nem élnek együtt. Kiderítettem, hogy a vörös tyúk, már bocs, egy emelettel lentebb lakik a fiával, és csak szeretne összeköltözni Ádámmal. De Ádám velem szeretne. Komolyan elgondolkodtam, hogy elhagyom Ferit, ám az a liba közbe szólt…

Picture

– …egész múlt héten zaklatta Ferit, és pont ezt akartam szombaton is elmondani. Szerencsére nem hitt neki, velem is megosztott minden telefonbeszélgetést, ám tegnap este arra mentem be a nappaliba, hogy Feri Ivettel beszél. Kikérdezte Ádámról, az az idióta meg mindent elmondott neki. Még a névválasztási mizériát is.

Picture

– Az éjszakát Ádám szobájában töltötte. Mármint a fiunk, Ádáméban, persze előtte egy szép hosszú mondatban kifejtette, mekkorát csalódott bennem. Belesűrített pár káromkodást is, és azt is, hogy miattam akárhányszor fogja kimondani a gyerekünk nevét, annyiszor a hűtlenségem jut majd az eszébe. Szóhoz se jutottam. Mikor elaludt, belopóztam a szobába, és az ajtóban állva, sírás közben figyeltem, ahogy alszik. Egyáltalán nem így akartam, hogy megtudja…

Picture

– Ugyan kérlek – emeltem a plafon felé a tekintetem, de mielőtt kifejthettem volna a véleményem, a szavamba vágott.

– Ez még mindig nem minden – közölte már kissé hisztérikus hanglejtésben, és közben úgy tűnt, mint ha egyszerre akarna keservesen sírni és felkacagni.

Picture

– Talán Ádám szakított veled? – kérdeztem gúnyosan, kétségbeesett fejet vágva, de nem is figyelt rám, csak vigyorgott egyet, és újra beszélni kezdett.

Picture

– A fiam nem hogy nem jegyezte el a barátnőjét, mint az szombaton kiderült, hanem még meg is csalta. Vasárnap, mikor visszamentek a koleszba, Emese rajta kapta őt egy szőke macával. Nem sajnálom a kislányt. Egyáltalán nem való a fiamhoz. Olyan buta, és beképzelt. Hiába, az anyjára ütött!

Picture

– Jaj, kérlek – sóhajtottam, majd felálltam és a vásznamhoz igyekeztem. Egyszerűen betelt a pohár. Zsuzsának vagy elvette az eszét a kamaszkori kívánság beteljesülése, vagy mindig is ilyen idióta felfogása volt, csak én nem vettem észre.

Picture

– Talán nincs igazam? – osont mögém, miközben pingálni kezdtem.

– De, biztosan – motyogtam, és közben úgy tettem, mint ha hatalmas munkában lennék.

– Kérlek, mondj már valamit! – kelt ki magából pár perc némaság után.

Picture

– Hm, mit is mondhatnék – fordultam felé, miközben eldobtam a munkaeszközöm – Megcsaltad a minden szempontból imádni való férjed, akinek csupán az a hibája, hogy nem szeret úgy utazni, mint te. Mondd, hány játékot terveztél vagy teszteltél vele az elmúlt több mint húsz évben?

Picture

– Ne már Era, neked az én oldalamon kellene állnod – nézett rám nagy szemekkel. Kétségbeesetten állt előttem, mint egy kislány. Életemben először éreztem azt, hogy én vagyok az idősebb. Hogy nekem kell tanácsot osztanom, anyáskodnom és játszanom az okos nagytestvér szerepét. Képtelen voltam rá. Semmi bíztató vagy vigasztaló nem jutott eszembe, csak az őszinte véleményem.

Picture

– Tudod mit? Pártatlan vagyok. Nekem nem kell melletted állnom. A barátod vagyok, legalább annyira, mint a húgod. Ha senki másnak, hát nekem muszáj őszintének lennem veled. A drága fiad pont rád ütött. Nem tudom, mit szeret benne Mesi, de tizenhárom éves kora óta kitart mellette, és minden balhéját megbocsájtotta. Több milliószor sírhatta tele miatta a párnáját, és Melinda joggal volt Ádámra dühös minden alkalommal. Erre te, negyvenöt éves fejjel felrúgnád a házasságod egy csaló gazemberért, akiről mellesleg az első szülött fiadat elnevezted. Emese lehet olyan naiv és buta, hogy mindent megbocsájtson Ádámnak, de Feri nem kislány. Ő férfi, aki feltette az egész életét egy olyan nőre, aki még csak nyíltan a szemébe se meri mondani, hogy már nem boldog vele.

Picture

– Hogy lehetsz velem ilyen kegyetlen? – ordított a képembe Zsuzsa, amint befejeztem a mondandóm.

– Valakinek észhez kell térítenie – válaszoltam higgadtan.

Picture

Nem felelt, és én se szóltam hozzá. Felvettem az ecsetem a földről, és színeket kezdtem keverni a palettámon. Úgy tettem, mint akit nem érdekel az egész, pedig rettentően bántott. Minden szó fájt, amit kimondtam, ám nem éreztem megbánást. Tudtam jól, hogy igazam van. És ezt Zsuzsa is tudomásul vette, a szipogásából állapítottam meg.

Picture

Másodjára dobtam el mindent a kezemből, hogy vele foglalkozhassak, ám ezúttal cinikusság helyett megöleltem. Sose akarnék neki rosszat, bármit is gondoltam, vagy mondtam. Viszont ő kegyetlenül megbántotta azt, akire bármikor számíthatott eddig. Ám nem ez a legelkeserítőbb az egészben. Az tesz igazán szomorúvá, hogy Takács Ádámnak ekkora hatalma van egy mindenkor erős, akaratos és céltudatos nő felett is.

 

Tovább a következő epizódra