La Media Naranja

La Media Naranja – 6. Te vagy az a..

Picture

– Elég érdekes volt ez az előadás. És nem feltétlenül a jó értelemben – mondta Bence a dráma szakosok alternatív előadásáról kijövet.
– Igazából Goethe Faustját olvastam már vagy háromszor, és láttam többször is, de sosem gondoltam rá, hogy egy metró aluljáróban játszódna. Ez is egy nézőpont – mondta mosolyogva Flóra.
– Na. Úgy látszik, több mondatot is tudsz egymás után mondani. Még valamit meg tudtam rólad.
– Ne mondd ezt! Annyira irritál, hogy itt az egyetemen mindenki csak azzal jön, hogy csendes vagyok. Azzal, akivel tudok, beszélgetek. Nehezen nyílok meg, mindössze ennyi az egész – mondta kissé morcosan Flóra.
Picture

– Ezek szerint velem tudsz? – kérdezte fülig érő szájjal Bence. Látta, hogy Flórának nem esett jól a megjegyzése, próbálta elfeledtetni.
– Egyelőre felraktalak a tartalékos listára. Arról egész könnyen ki lehet esni.
– Legalább nem a feketelistádra raktál. Ez is valami. Gyere, még lekéssük a következő helyszínt – húzta maga után a zebrán Flórát.
– Hova megyünk? Van következő helyszín?
–Mi az hogy…
Picture

Bence úgy gondolta, minél több programot tervez, annál tovább tart az első, és talán egyetlen esélye a lánynál. Annyit akart megtudni Flóráról ezen az estén, amennyit csak tud. Flóra eredetileg csodálkozott, hogy Emma egy előadásra akar vele menni, és a megérzései, mint általában, most sem csaltak. Akkor kezdett gyanakodni, mikor Emma egy kiló festéket rákent, és a haját is egy órán keresztül csinálta. Még azt sem engedte, hogy a saját ruhájában menjen. Tulajdonképpen mikor meglátta Bencét kiöltözve a színház előtt, ostorozta magát, hogy milyen buta. Mikor pedig Bence elmondta, hogy nem Emma, hanem ő tetszik neki, madarat lehetett volna vele fogatni. A fiú olyasmit váltott ki belőle megint, amit régóta nem tudott senki: elkezdett álmodozni és a száját is kinyitotta.
Mivel Bence nem tudott szinte semmit Flóráról, különböző programokat szervezett. Gondolta, hogy a színház beválik a lánynál, csak azzal nem számolt, hogy az előadás pocsék lesz. A biztonság kedvéért be akart ugrani egy buliba is, amire megfelelő volt az egyik csoporttársánál rendezett házibuli. Gyorsan töltött egy-egy pohár sört, majd felkérte Flórát táncolni.
Picture

Nem tudni, hogy a sör vagy a fiú társasága miatt, de Flóra kedvet kapott a tánchoz. Mikor a barátnőivel bulizni mentek, ő általában hamar megunta a dolgot. Nem olyan zene szólt, amit szeretett, vagy egyáltalán ismert volna, így ritkán közelítette meg a táncparkettet. Otthon viszont annál inkább táncra perdült. Mikor senki nem látta, felhangosította a kedvenc lemezét és bejárta az egész szobáját. Megint rátört az érzés, hogy annyi mindent mondana, de most nem volt akadálya. Úgy gondolta, ha véget ér a szám, megkéri Bencét,hogy vonuljanak félre beszélgetni. Most már nem csak egy elérhetetlen valaki volt a számára, így meg akarta ismerni.
Picture

Bence imádott táncolni. A gimiben verhetetlen volt a táncparketten. Ő nem válogatott a táncpartnerek között, aki jött, megpörgette. A legtöbb bulin felkérte az egyedül ücsörgő lányokat, még ha azok közel sem voltak az esetei. Úgy gondolta, hogy azoknak a lányoknak is jár egy tánc, ha a többi bunkó ezt nem is tudja. Mindig segíteni akart másoknak, ha csak ilyen apróságokkal is. Amikor úszott, apja mindig megszakadásig hajszolta, hogy egyszer olimpikon legyen, de ő tudta, ez lehetetlen.  Inkább segített a bátyjának és a mesterüknek a kisebbek edzésénél.
A szám véget ért és ő az órájára nézett. Nem volt már idő, a színházból egy órával később jöttek ki a tervezettnél, így már éjfél is elmúlt, mire kitombolták magukat. Beszélgetni ugyan nem tudtak, de nagyon jókedvük lett.
Picture

– Nekem még életemben nem volt a lábamon görkorcsolya – mondta Flóra, mikor a pályára lépett. Bence úgy gondolta, hogy egy kis könnyű sportot is belevisz az estébe próbaképp. Flóra nem kényeskedett, mikor kiderült, hogy görkorit kell húzni és megküzdeni a lehetetlennel. Már a pályán kívül is majdnem elesett, de Bence időben elkapta.
– Ne aggódj, én sem vagyok profi! De mégsem vihettelek az éjszaka közepén uszodába. Egy parkőrt könnyebb lefizetni, plusz ott amúgy is lepipálnálak – mondta nevetve.
– Az biztos. Ugyanis nem tudok úszni. Csak a kutyaúszás megy – mondta Flóra, miközben megpróbált egyensúlyozni.
– Nem tudsz? Öreg hiba. És akkor hogy szoktál fürdeni a tengerben? Csak derékig?
– Sosem voltam még tengernél. De rajta van a bakancslistámon – felelt Flóra.
– Tényleg? És mi van még rajta?
– Hát például  megtanulni egy skandináv nyelvet, egy sportot űzni legalább két hónapon át, megtanulni varrni, lovagolni egy virágos réten, festeni valamit, ami megmarad az utókornak, megtanulni valamilyen hangszeren játszani, repülni, végignézni egy napfelkeltét, átbulizni egy éjszakát, megtanulni koktélt keverni, snowboardozni és még reggelig sorolhatnám. Az a baj, hogy a lista egyre csak bővül, viszont a pipák a sorok mellett nem gyűlnek – magyarázta. – Neked van?
– Nem nagyon. Vannak dolgok, amiket megtennék, de nem szedtem őket listába. Ha van rá lehetőségem, megteszem őket, de nem parancsolom meg magamnak. Akkor már nem akarnám igazán. De a te listádon egész kivitelezhető dolgok szerepelnek. Hogyhogy nem kezdtél még bele a megvalósításukba?
Picture

Miközben Flóra azon gondolkozott mit válaszoljon egy ennyire egyszerű kérdésre, egy pillanatra megcsúszott, de Bence megfogta. Magabiztosnak érezte magát a fiú közelében, ahogy megfogta, biztonságot nyújtott neki.
– A kérdésedre válaszolva, azt hiszem azért nem kezdtem el, mert mindig kifogásokat kerestem, hogy elkezdjek élni. Most tanulni kell, most el kell menni dolgozni, most olvasni kell, most egyetemre kell mennem. Mindig a sok kell, és amit kell, azt megcsinálom.
Picture

– Akkor én azt mondom, hogy el kell kezdened élni, mielőtt elrepülnek feletted az évek. Nehogy végül nyugdíjas öreglány legyél, akinek az ajtaját tojásokkal dobálják – mondta viccesen és Flóra vette a poént. Együtt nevettek, mikor mindketten elkezdtek csúszni.
– Add a kezed – kiáltott Bence, de késő volt. Mindketten a földön végezték.
Picture

– Ez most elég ciki – mondta a földön fekve Bence, Flóra csak nevetett és a hátsóját fájlalta.
– Attól, mert sportoló vagy, nem kell mindenhez értened. Lásd, Michael Jordannek sem jött be a baseball. Te is maradj az úszásnál – mondta kuncogva. Bence felnézett és csak az jutott eszébe: Ő az A Lány.
– Ez tényleg egy sporthasonlat volt? – nézte a lányt meglepetten.
– Azért ez nem akkora dolog, szerintem ezt mindenki tudja, aki látta a Space Jam-et – válaszolt szégyenlősen, mint aki rosszat mondott.
– Nem, ez nem igaz. Szereted a sportokat? – kérdezte.
– Úgy érted nézni, érteni a szabályokat, megjegyezni az érdekességeket? Úgy igen, de csinálni… Az már más tészta. Lusta vagyok, egyedül a futást bírom.
Bence csak mosolyogni tudott és érezte, ha most megtud még valami imponálót a lányról, fülig beleszeret.
Picture

– Kedvenc film? – kérdezte Bence. Miután megunták, hogy összetörik magukat a pályán, Bence elvezette a lányt egy asztalhoz, ami tele volt finomságokkal. Miután belakmároztak, áttértek a villámkérdésekre.
– Hú! Talán a Remény rabjai. De nem akarom háttérbe szorítani a többi kedvencet. Neked?
– Talán a Harcosok klubja.
– Tyű! Igen, az még egy komoly mű. Kedvenc sorozat?
– Psych. Meg főlegsitcomok. De az alánevetést nagyon utálom. Neked?
– Saturday Night Live. De régi nagy kedvenc a Dokik is, vagy tízszer láttam végig.
– SNL? Milyen nemzetköziek vagyunk. Akkor ezek szerint nem ragadsz le az itthon csatornák kínálatánál. Ismerős – mondta mosolyogva és tudta. Tudta, hogy ez a lány az, akire várt. Ha őszinte akart lenni magával, azt gondolta, Flóra majd egy csendes, begyepesedett lány lesz, aki el van a kis világában, amit a könyveiből alkotott. Nagyon szerette volna ezt a randevút, de minden lelkesedése ellenére reggel úgy kelt fel, hogy nem számított semmi jóra. Megpróbálta felidézni, hogy Flóra miket mondott azon a bizonyos estén és az nem volt túl sok, és nem is volt túl informatív. Egyedül a gyönyörű szemeit, a visszafogott stílusát és a csendességét tudta felidézni. Nem erre számított és pont ezért tudta, hogy nem eresztheti el ezt a lányt.
Picture

– Na és hogy állsz a sportokkal? Van olyan, amit rendszeresen nézel?
– Az amerikai focit igen. Meg néha az NHL–t, de azt nem rendszeresen. Megmondom őszintén, szeretem nézni a helyes, dühös kanadai és orosz srácok verekedését hivatalos keretek között. Valahogy… tetszik – nevetett szégyenlősen. Flóra ritkán hazudott, nem szerette a kegyes hazugságokat sem. A családja ezek miatt ment szét, és ő attól lett olyan az emberekkel, amilyen. Magának sem szeretett hazudni, de most szinte kényszeresen el akarta hitetni magával, hogy ez a srác neki nem tetszik. Pedig nagyon is így volt, belebolondult a gyönyörű szemeibe, a kedves arcába, a visszafogottan, de láthatóan edzett testébe, a mély, öblös hangjába, a humorába és az eszébe. Véget nem érően tudott volna beszélgetni.
Picture

– És te hogy állsz a zenével? – kérdezte Flóra, mikor a fiú már percek óta csak megbabonázva nézte némán.
– Először is borzalmas hangom van, de a zuhanyban éneklős típus vagyok. Minden jöhet, ami jó, kivéve a végleteket. Mondjuk a death metalt, a nyálas fiúbandákat vagy a dübörgős disco zenét. Jézusom! – nézett az órájára Bence. – Hajnali négy van – mondta vigyorogva. – Konkrétan átbeszélgettünk egy éjszakát.
– Ez durva – nézett maga elé Flóra. Ugyan nem ez volt élete első randevúja, de mindenképpen a legemlékezetesebb. Valószínűleg erre az estére fog úgy emlékezni egész életében, mint az első igazi randira.
Picture

– Gyere, örökítsük meg a pillanatot! – húzta fel a padról Flórát Bence és előkapta a telefonját. – Mondd, hogy csíz! – és a vaku villant is.
Picture

– Hát ez szuper lett – mutatta Bence az elkészült képet kettejükről.
– Borzasztóan festek – mondta szomorkásan Flóra.
– Miről beszélsz? Gyönyörű vagy – mondta Bence őszintén.
Picture

– Ez igazából nem is én vagyok. Minden, amit rajtam látsz, az Emma. Az ő ruhája, fülbevalója, sminkje, frizurája. Ez mind nem én vagyok…  Egyedül a cipő a sajátom. Legszívesebben most egy kinőtt pólóban, kócosan, pizzát rendelnék, hogy relaxálhassak egész este. Ami itt annyit takar, hogy olvasok vagy filmet nézek. Ez az igazság. Ha tetszik, amit látsz, örülök neki, de ez nem igazi. – Bence csak némán állt egy ideig, majd mosolygott egyet tudatva, hogy megértette, amit hallott. Flóra igazából arra számított, hogy valami kedveset mond majd, vagy megnyugtatja, hogy ő smink és pucc nélkül is ugyanolyan jó a fiúnak. Még mindig nem tudta elhinni, hogy ez a srác miatta manőverezett, és az ilyen kis malőrök ebben meg is erősítik. A fiú leült a földre és maga mellé húzta Flórát is.
Picture

– Látod azt ott? – mutatott Flóra fel az égre. – Az az Androméda–galaxis. Csodálkozom, hogy innen egyáltalán látszik. Ez az egyik legfényesebb és legközelebbi spirálgalaxis. Innen csak egy foltnak látszik, de távcsővel gyönyörű, felismerhető minden egyes pontja még így is, hogy kétmillió fényévre van tőlünk. Tudod az pedig ott…
Picture

– Szerintem nem a sminktől meg a ruhától vagy szép – szakította félbe Bence a lányt. – Ha akarod, most bedoblak ide a szökőkútba és lemosom rólad az összes festéket, elrontom a frizurádat. Kedvellek, és ez nem csak azért van, mert iszonyatosan szép vagy, hanem mert szuper lány vagy. Olyan, akivel még nem találkoztam az elmúlt 19 évben. Csak el akartam mondani. Ne haragudj, hogy félbeszakítottalak. Folytasd csak!
Picture

Flóra magában érzett valamiféle bizsergést, azokat a bizonyos pillangókat a gyomrában és remélte, hogy ez nem a délutáni kétes állagú menzakaja miatt van. Csendben, egy szó nélkül végigfeküdtek a hideg talajon és az eget kémlelték.
Picture

– Tudod mi az ott? – kérdezte Bence a Holdra mutatva.
– Ez most komoly? – értetlenkedett Flóra.
– Mondd, hogy mi az!
– A Hold.
– És ez tudod mit jelent?
– Hogy éjszaka van?
– Ez bizony azt jelenti, hogyha a Hold lemegy, akkor a Nap feljön, és te végignézheted. És máris kihúztunk valamit a listádról.
Picture

– Szóval kihúzhatjuk, együtt? – kérdezett vissza meghatódva Flóra.
– Mindenképpen. Ha ez a lista le van írva egy papírra, nélkülem ne merd kihúzni a napfelkeltét! Sőt, tovább megyek! Örülnék, ha megengednéd, hogy még több dolgot kihúzzunk arról a listáról. Együtt. Eljössz velem egy második randira?
– Örülnék, ha lenne második randink – mondta őszintén Flóra és a szíve úgy dobogott, mint még soha. Ez a srác… kedvelte. Úgy kedvelte, ahogy még soha senki. Egy olyan fiú, aki tökéletes. Az ő szemében tökéletes.
Miután végignézték a napfelkeltét fáradtan felkeltek és elindultak hazafelé.
Picture

Bár a randi helyszínei olyan közel voltak egymáshoz, hogy egész este gyalogoltak, Bence mégis kölcsönvett az egyik parkbeli automatából egy biciklit, hogy „hazafuvarozhassa” Flórát.
Picture

– Köszönöm, hogy hazahoztál – nevetett még mindig Flóra. Azelőtt érezte magát utoljára ennyire szabadnak és boldognak, mielőtt az apja hazudott nekik. De most nem gondolt erre. Csak arra, hogy meg akarja csókolni Bencét. Lehet, hogy bénázni fog, lehet, hogy ezzel elrontja ezt a csodálatos éjjelt, de meg akarta tenni. Bence küzdött a csókért, nem csak ellopni akarta, és Flóra ezt értékelte.
– Köszönöm, hogy eljöttél velem. Akkor… Mikor legyen a második randi? Mennyi időnek kell eltelnie, hogy ne legyen ciki, ha felhívlak? – kérdezte Bence.
– Mondjuk, várd meg, míg bemegyek az ajtón – kuncogott Flóra. Egymásra néztek és érezte, hogy ez az a pillanat. Most kell lépni, mert Bence nem fogja letámadni. Tett egy lépést előre és már hajolt volna a fiú felé, mikor az elkapta a kezét és csókot nyomott rá.
Picture

– Hogy legyen miért találkozni legközelebb– mondta kacéran Bence, majd végigsimított Flóra kezén és eltűnt a biciklin. Flóra még nézett álmai férfija után egy darabig, aztán fáradtan, álmosan és boldogan aludni indult…