La Media Naranja

La Media Naranja – 20. Óriásléptek

Picture

– Azt hiszem, én most… izé… – habogott Bence a mosdóból kilépve. A haját igazgatta, majd a nyakkendőjét.
– Igen. Én is – krákogott egyet zavarában Flóra. Bence puszit nyomott kipirosodott arcára, majd a vőlegény felé indult. Flóra esetlenül nézett körbe, vajon ki vette észre, hogy ziláltan, kettesben léptek ki a mosdóból, de csak Emma kajánul vigyorgó arcát látta meg. Kisimította a ruháját és a nászajándékos asztal mellett álldogáló menyasszony felé vette az irányt.
Picture

– Egészségedre – mondta gúnyosan Emma, majd az ajándékokat kezdte fixírozni.
– Bocs – mondta halkan Flóra, bár igazán nem is tudta, miért kér bocsánatot. – Nem úgy volt amúgy, hogy mindenkitől csak „anyagi hozzájárulást” kértek közös új életetekhez? – terelte el a témát.
Picture

– De… – sóhajtott Emma
– Akkor mi ez a sok…
– Kacat? – fejezte be Emma a mondatot.
– Hát azért… Ajándék lónak ne nézd a fogát! De az ott egy… üveg kacsa? Az meg minek?
– És szerinted a dél–afrikai termékenységi váza? – kérdezte már-már hisztérikusan Emma.
Picture

– Látod? Ha tudják, hogy terhes vagy, lehet, a vázát már el sem hozzák – kuncogott Flóra.
– Nagyon vicces. Vagy esetleg beszélhetünk az egyik Diótörő előadásról lopott karácsonyi dobról is, ami szintén hasznos tárgya lesz a közös lakásunknak.
– Nézd már azt a kis táncos szobrot! Mintha te lennél a halloween-i bulin, amin összejöttetek Levivel. Valamit tudhat, aki adta.
– Azt sem tudom, kitől van – nyögte Emma. – Hova rakjam ezt a sok kacatot?
Picture

– Öhm. Ebay? – nevetett Flóra. – Te… Az a kék zakós pasas az Levi apja? Jó fiatal az anyukája – mutatott az esküvői torta felé Flóra. Egy szemtelenül fiatal és lezser öltözetű lány csókolózott egy nála kinézetre 20 évvel idősebb férfival.
– Pf. Dehogy is. Az Levi apja, de a hölgy csak az aktuális szerető. Az ott Levi anyja – bökött Emma a terem túlsó végébe, ahol újdonsült anyósa épp lányával csevegett.
Picture

– Jesszus! Biztos borzasztó lehet neki – fintorgott Flóra.
– Szerintem meg tojik rá. Levi azt mondja, hogy az apjának minden évben új barátnője van, és mindegyikre azt mondja, hogy az igazi. És szegény kislányok mindig beveszik – sóhajtott Emma. Flórának eszébe jutott, hogy az ő apja is továbbállt egy másik nő miatt, csakúgy, mint Levié. Kezdte úgy érezni, hogy amint az ember apa lesz, rögtön rossz emberré válik. Bence apja sem egy mintaszülő, egyedül Emma apukája tűnt eddig kedvesnek, de hát ki tudja… Vajon Leviből is egyszer olyan ember válik, amilyen az apja? – gondolta.
Picture

– Hahó – integetett Emma Flóra szeme előtt. Flóra zavarodottan ránézett majd hümmögött egyet. – Csak meg akartam köszönni, hogy annyit segítettél a szervezésben. No meg, hogy magadra öltötted ezt a szörnyűséges sárga ruhát – hálálkodott Emma.
– Az biztos, hogy ezt többet fel nem veszem. De a kedvedért még ezt is – mosolygott Flóra, majd megsimogatta Emma hátát. – Milyen jól tartod magad. Semmi hányinger?
Picture

– Semmi. Talán a baba tudja, hogy most nyugton kell maradnia. Érzem, hogy engedelmes gyerek lesz – nevetett Emma. – Azt viszont sajnálom, hogy el kell költöznünk a házból. Szerettem veletek együtt lakni. Csak lefutottam sírva az emeletről és máris vigasztalásra találtam nálad.
– Remélhetőleg most már amúgy sem lesz sírás. Maximum, ha megszületik a gyerek. Talán Levi… – Flóra szemével pásztázta a tömeget, hogy meglássa a vőlegényt. A bárnál ülve, apósával iszogatott éppen jókedvűen.  – Tényleg megváltozhat.
Picture

– Ez lenne minden vágyam – sóhajtotta Emma, majd egy utolsót fintorgott az ajándékkupacra. – Segítesz átöltözni? Még össze kell táncolnom ma egy kis pénzt.
Picture

Az esküvő végül jól sikerült, senki nem panaszkodott. Egy jó kis előszilveszternek is betudható volt a buli. A vendégsereg csak evett-ivott, táncolt hajnalig, Emmának pedig sikerült egy kisebb vagyont begyűjtenie a menyasszony-tánc alatt, és még édesapja is egy nagyobb összeggel megtoldotta a titkos baba-alapot. Flóra is jól érezte magát, fel sem tűnt neki, hogy az éjjel mindössze két órát aludt. Éjszaka a legkülönfélébb ösztöndíjpályázatok között keresgélt, amik közül egy ragadta meg igazán.
Picture

Az ösztöndíjjal a santanderi egyetem művészettörténeti szakán kaphattak a nyertesek összesen 5 helyet, hogy egy évig az állam költségén, a spanyol művészetekről tanulhassanak. A pályázatra be kellett küldeniük néhány órára készített írásukat, illetve öt megadott spanyol mű közül kettőről 3-3 oldalas kritikát kellett írniuk. Flórának könnyű dolga volt, hiszen a három év során több beadandót is készített, így csak összeollózott azokból egyet. A másodikat már újonnan akarta elkészíteni, így előkereste a neten tárolt jegyzeteit és még hajnali négykor is egy egész jó irományt sikerült összeraknia. Még a gimnáziumban tanult spanyolul, le is tette a nyelvvizsgát, viszont azóta szinte alig használta a nyelvet. Kicsit aggódott, hogyha sikerül elnyernie az ösztöndíjat, az elején nehézségekbe fog ütközni.
Picture

Emma és Levi már január első felében elhagyták a közös házat, amit a két lány kicsit meg is könnyezett. Flóra üresnek érezte a lakást az állandóan hangoskodó barátnője nélkül, még úgy is, hogy néhány héten belül beköltözött a helyükre egy kedves, csendes pár, akik épp az első évüket töltötték az egyetemen.
Picture

Flóra megérzései gyakran igazolódtak be, ahogy most is, miszerint unni fogja a galériában a munkát. A vártnál még hosszabbnak tűnt minden egyes bent töltött óra. Egyik nap arra lett figyelmes, hogy elaludt a számítógép előtt. Húsz percen keresztül durmolt, és még csak felé sem nézett senki. Ráadásul még így is a határidő előtt fejezte be a számára kiosztott feladatot. Nem volt semmi izgalom ebben a gyakornokságban, de még jobban idegesítette, hogy kihívás sem.  Túlságosan is monotonnak érezte minden egyes bent töltött napját.
Picture

Bence viszont annál inkább élvezte a gyakornokságot. Persze néha neki kellett megcsinálnia a piszkos munkát, mint a hivatalos papírok leellenőrzése vagy az Excel-táblázatok bűvölése, de még ez sem érdekelte. Boldogan töltött minden percet az irodában és a felettesei maximálisan meg voltak vele elégedve. Márk, aki a szigorlaton kiszemelte magának Bencét, sorra kapta kollegáitól a dicsérő szavakat. Bence többször meghúzódhatott kisebb-nagyobb tárgyalások esetén a háttérben, és amit az órákon tanult, végre a gyakorlatban is láthatta.
Picture

Örömmel mesélte el minden napját hazaérve Flórának, aki őszintén tudott nevetni a vicces sztorikon és figyelemmel hallgatta a komoly történeteket is. Az a fél óra, amíg Bence a napját ecsetelte, elfeledtette Flórával, hogy ő mennyire utálja a saját munkáját. Egy csepp szabadideje sem volt az utolsó egyetemi félévében, aminek kicsit örült.
Picture

Nem merte elmondani Bencének az ösztöndíj megpályázását, pedig tudta, hogy minél tovább halogatja, annál nagyobbat üt majd a hír. Rengetegszer elképzelte, amint elmondja szerelmének a titkot és mindannyiszor másképp reagált a képzeletében. Egyszer kiakadt és sírva fakadt, máskor könyörgött neki, hogy vonja vissza jelentkezését, de az is előfordult, hogy kiabált, majd csak simán szakított vele. Nem tudta hogyan viszonyulna a dologhoz Bence a valóságban. Azzal nyugtatta magát, hogy rengetegen jelentkeznek egy ilyen pályázatra, miért pont őt választanák ki. Nagyobb a valószínűsége, hogy elutasítják kérelmét, és akkor fölöslegesen nem terhelné Bencét a dologgal. De Flóra akarta az ösztöndíjat, ez nem volt vitás.
Picture

Emma egyre csak gömbölyödött és csak szebbé tette a kismamaság. Flórát eddig is lenyűgözte Emma szépsége, de a terhességtől barátnője teljesen kivirágzott. Az órák között még mindig együtt kávéztak – illetve Emma most már csak teázott –, és kéthetente elmentek együtt ebédelni, hogy megbeszéljék ügyes-bajos dolgaikat. Emmát júliusra írta ki az orvos, így reménykedett benne, hogy az államvizsgát még gyorsan letudhatja a szülés előtt.
Picture

Már április volt, mikor Flóra végre befejezhette gyakornoki állását. Csak annyit töltött a kiadónál, amennyit az egyetem kötelezően előírt neki. Bence ezzel szemben nem is merte számolni a menedzserirodában töltött heteket. Már jóval meghaladta a kötelezően előírt időt, Márk, a gyakorlatvezetője mégsem küldte el őt. Pedig Márk is nagyon jól tudta, hogy Bence nem fog örökké ugrálni nekik ingyen és bérmentve. Bence olyan sportmenedzser-palánta volt, amilyet minden iroda magáénak akart tudni. Gyorsan tanult, szorgalmas volt, kommunikatív és szimpatikus. Nem is maradt az iroda falai között Bence megjelenése, két rivális cég is érdeklődött Márknál Bence jövőjével kapcsolatban, de ő elhajtotta őket. Tudta, hogy kell nekik a fiú, de a főnökség egyelőre nem volt hajlandó felvenni Bencét teljes munkaidőre.
Picture

Május elsején Flóra, Bence, Emma és Levi közösen mentek ki egy közeli majálisra. Flóra olyan távolságtartóan viselkedett Bencével, ahogy az elmúlt pár hétben tette. Sokkal rosszabb volt ez neki, mint Bencének, aki érezte, hogy nem stimmel valami. Imádta ezt a srácot, de míg ismerősei morcosan írtak Flórának, hogy ezért vagy azért kaptak elutasító levelet a bíráló bizottságtól, Flóra még mindig bent maradt. A szükséges tárgyakat teljesítette, az írásait elfogadták, a szakdolgozata jeles értékelésével már a diplomától sem választotta el sok, és a szóbeli beszélgetésen is meg voltak elégedve spanyol tudásával. Így tehát tudta, hogy napról napra nagyobb az esély arra, hogy egy évet Spanyolországban töltsön, távol Bencétől.
Picture

Emmának feltűnt, hogy barátai nem úgy viselkednek, mint általában, így félrehívta Flórát.
– Csak megmossuk az arcunkat – mondta Emma és a mosdó felé vette az irányt.
– Szóval… Mi bajotok van? – kérdezte a csapot megengedve Emma.
– Semmi – hazudta Flóra, aki levette és megtörölte szemüvegét.
– Nincs időm erre. Történt valami? – sürgette Emma.
Picture

– Tudod, van az a pályázat, amire Kitti és Andi is jelentkeztek. A spanyolországi.
– Aha. Pont tegnap hívott fel Andi sírva, hogy elutasították a nyelvtudása miatt. Szegény. De, hogy jön ez ide? – kérdezte Emma, miközben sminkjét igazította.
– Én is jelentkeztem – hadarta Flóra.
Picture

– Micsoda?  – sikított Emma. – Nem. Nem, nem és nem. Nem mehetsz el. Tudod, hogyha megpályáztad, meg is nyered. És hogy… Hogy hogy nem mondtad el, és… Nem is értem. És Bence? Mit szól hozzá? És a legfontosabb, hogy nekem miért nem mondtad el? – kapkodott levegő után Emma. Felkavarta, amit Flóra mondott. Tudta, hogy barátnője tudása messze az összes jelentkezőjét túlszárnyalja. Ha egyszer megpályázta, akkor megkapja. És akkor ő egyedül marad. Nem akart egy évet Flóra nélkül tölteni, pláne nem úgy, hogy ez lesz az első és legnehezebb év a babával.
Picture

– Nem tudja. És… Most már annyira kezd komollyá válni a dolog, hogy ha merném, se tudom, hogy mondjam el neki. Próbálok kicsit elhúzódni tőle, arra hivatkozom, hogy az államvizsgára való tanulás elveszi minden időmet és nem tudok másra koncentrálni, de ez nem igaz. A tételekkel jól haladok, időm annyi lenne most már, mint a tenger. Belepusztulok, hogy nem vele töltöm a szabadidőmet. Még esténként is… Hogy is mondjam. Nem akarom elutasítani, de muszáj. Pedig belehülyülök – öntötte ki a lelkét Flóra. Régóta kikívánkozott már belőle ez a monológ, de nem merte megosztani Emmával, mert félt, hogy az véletlenül kikotyogja esetleg Levinek.
Picture

– Flóra, te hülye vagy. Nem értelek. Minek játszadozol? Semmi értelme. Mondd meg neki! Így csak elhidegültök egymástól. Nem fog rád haragudni, hidd el! Sokkal jobban szeret annál, mint hogy egy ilyen dolog miatt haragudjon. Lehet, hogy morcos lesz egy-két napig, mivel nem mondtad el az igazat, de idővel biztosan megenyhül. Imád téged. És tudom, hogy te is őt – győzködte Emma. Flóra tudta, hogy van ráció abban, amit barátnője mond, de összerezzent, ha csak arra gondolt, meg kell mondania Bencének, hogy egy évre elutazik.
– El fogom neki mondani hamarosan – hazudta Flóra, mivel nem akarta héthónapos terhes barátnőjét felzaklatni.
***
Picture

Bence épp a naptáron számolta, hogy összesen két hete van július 6-ig, az államvizsgája napjáig. Flóra már másodikán túl lesz az eddigi legnagyobb vizsgáján, és lábát lógatva fogja szürcsölni az általa annyira imádott ribizlis limonádét. Már a gondolatra is elmosolyodott, ahogy elképzelte Flórát, amint az ágyon henyélve iszogat, és vicces megjegyzéseket tesz Bence tanulási módszerére. Flóra a mindent bemagoló, Bence a mindent csak kétszer átolvasó típus volt.
Picture

Az együtt töltött lassan három év után Bence úgy érezte, neki erre van szüksége. Hogy Flóra, mint egy támasz mellette álljon, aki mindig ösztönzi a jobb munkára, aki folyton biztatja és elismeri. Úgy gondolta, barátnője csodálatosan szép és okos, aki a légynek sem tudna ártani, aki még vadidegenekkel szemben is a legkedvesebb énjét tudja adni. Elképzelte, amint 5-10 év múlva egy kis kertes házban laknak két kutyával és két jófej kisgyerekkel. Furcsának találta, hogy ilyenekről ábrándozik, hiszen ezt a lányok csinálják, a srácok minél tovább szeretnének függetlenek maradni. Nem is kereste sokáig magában a választ, hiszen tudta, hogy ha nem is számszerűsíti, de volt jó néhány lány már az életében Flóra előtt is. Egyikbe sem volt szerelmes ezelőtt. Egyedül Flóránál érezte azt, hogy bárcsak az első hang, amit minden reggel meghall, az ő csilingelő hangja lenne, és a gyönyörű zöld szempár lenne az első dolog, amit meglát.

Picture

Kihúzta a pulóveres fiókját és megnézte, hogy még mindig ugyanott van-e az a bizonyos kis doboz, ahova tegnap délután rakta. Tudta, hogy Flóra nem nyúlkál bele a fiókjaiba annak ellenére, hogy Bence ezt sosem tiltotta meg neki. Kimondatlan szabály volt köztük, hogy bizonyos helyek a magánszférához tartoznak. Flóra nem nyúlt a pulóveres fiókba, ahol Bence a ruhák alatt, Gergő régi személyes tárgyait tartogatta, Bence pedig nem nyúlt Flóra fehérneműs fiókjába. Pedig ha aznap belenéztek volna a másikéba, igen csak megfordult volna velük a világ. Flóra egy jegygyűrűt, Bence egy gratuláló levelet talált volna…