La Media Naranja

La Media Naranja – 18. Szeretném a homokórát

Picture

Van, akit az összeköltözés még jobban összehoz választottjával, és van, akit a szakítás felé vezet. Míg Flóra és Bence hangos szó és vita nélkül éltek egy kis szobában, addig Emma és Levi nappal ölték, éjjel imádták egymást. Levi nehezen szokott hozzá a monogámiához, amit a néhány havonta felbukkanó barna hölgyek is bizonyítottak, akik sírva keresték előző esti hódolójukat. Persze, ha az ember együtt lakik a barátnőjével, nagyobb a lebukás veszélye.
Picture

Flóra már a haját tépte a folyamatos vitáiktól és Emma sírógörcseitől, de a lány mindig megbocsátott, mivel Levi tudta hogyan lehet barátnőjét lekenyerezni. Egy csokor vörös rózsa, egy doboz belga bonbon és a bűvös szó, „szeretlek”. Okosan csinálta, nem feküdt össze fűvel-fával, csak ha már nagyon nem bírt magával. Nem volt ő rossz ember, csak… fiatal. Nem mindenkinek való a párkapcsolat, pláne nem a húszas évei elején. Flóra is így gondolta. Sokszor mélázott a kollégiumi szobájában álmatlan éjszakákon, hogy milyen is volt ő Bence előtt és milyen lesz, ha majd egyszer összeköltöznek. Félt, hogy túl akaratos és hisztis lesz, vagy épp Bence veszti el a lelkesedését iránta.
Picture

Szerencséjére, vagy épp szerencsétlenségére, nem volt sok problémájuk. Persze a szokásos „miért nem a helyére tetted” és a „miért nem pakolsz el magad után” viták náluk is előfordultak, mint minden párnál. Sokak szerint, ha az ember már nem is veszi a fáradságot, hogy ezen vitázzon, az azt jelenti, hogy a kapcsolat sem érdekli igazán. Bence imádott Flórával lenni, minden együtt töltött percet élvezett, még hónapok elteltével is.
Picture

A kapcsolatuk nagy fordulópontja a közös párizsi utazásuk volt. Április végén, egy szokatlanul meleg tavasz közepén tette meg Flóra első repülőútját, Bencével az oldalán. Mindent látni akart a városban, minden nevezetességet, minden szobrot, minden városi legenda helyszínét. Bence nem volt ennyire érdeklődő, de ment Flóra után, aki mint egy idegenvezető mesélt a látványosságokról, amikkel életében először találkozott, mégis már könyvek tucatjaiban olvasott róluk.
Picture

Egy hetet töltöttek Párizsban, ami Flórának édeskevés volt, Bencének pont elég. A lány legszívesebben még hetekig, vagy akár hónapokig is csodálta volna a grandiózus építményeket és falta volna a friss bagettet reggelente. Flóra a nyaralásuk második napján érezte azt, amire Bence talán találkozásuk óta várt. Nagydolog ez egy lánynak, ha a fiúk ezt nem is értik meg. Az összes félelem egy csapásra elmúlt, amint egyre közelebb kerültek egymáshoz. Furcsamód a lány az érettségihez hasonlította a szüzességének elvesztését. Ez is egy olyan dolog, amitől a legtöbben évekig rettegnek, bár sokan mesélnek előtte róla, mégis idegen és ismeretlen élmény, míg az ember oda nem ül a bizottság elé. Aztán ahogy túlesik rajta, elvesztegetett időnek tartja az összes gyomorgörccsel töltött órát, egy évre rá pedig egyenesen kineveti a következő reszkető évfolyamot. Flóra nem csalódott, csak varázslatos emlékei maradtak arról a hétről, amit a szerelmével Franciaországban töltött.
Picture

A hónapok teltek, a télből tavasz lett, majd nyár. Bence szülinapját négyesben töltötték a horvát tengerparton, ahova Emma és Levi éppen akkor érkezett szerelmes gerlepárként. Persze ez az állapot a hét folyamán többször is változott. Flórának újdonság volt, hogy utazhatott. Bár a párizsi úton kívül mindenhol a legrosszabb és legrozogább diákszállókon tudtak csak szállást bérelni, ő végtelenül boldog volt. Miután híre ment az egyetemen, hogy milyen szuper korrepetitor, előfordult, hogy egy egész csoportnak tartott különórát. Az ösztöndíjakból és a kisegítésből befolyt összegből, ha szűkösen is, de megengedhetett magának kisebb nyaralásokat.
Picture

Bence nagyon örült a meglepetésnek és az ajándékoknak, de titkon a legnagyobb örömöt az okozta, hogy Flóra az ő kezét fogva láthatott először tengert. Kéz a kézben sétáltak be először a vízbe, Flóra tőle szokatlan módon csak sikongatott és teli szájjal nevetett, ahogy a vízben fröcskölték egymást. Még egy dolgot lehúztak közösen a lány bakancslistájáról.
Picture

Aztán elérkezett a bűvös első évforduló. Bence sokáig agyalt a programon, majd végül egy újabb tétel mellett döntött a listáról. A romantikus vacsora előtt lovagolni vitte a lányt, akiben először feltörtek a gyerekkori emlékek apjával, de mikor látta Bencét magabiztosan a lovon ülni, neki is megjött a kedve.
Picture

Közösen lovagoltak ki egy mezőre, ahol már egy kisebb lakoma és egy pokróc várta őket. Ekkor érezte először úgy igazán, hogy Bence az igazi. Nem olyan igazi, mint Emmának Levi, akibe csak azért kapaszkodik, mert fél az egyedülléttől. Olyan igazi, amikről a könyvekben olvasott, olyan szerelem volt ez, amiért Shakespeare drámáiban még a halált is vállalták a szereplők. Ennek ellenére sem tudott a házasságra, vagy a családra gondolni, még Bence oldalán sem.
Picture

Az ősz megint gyorsan elszaladt és a döglesztő meleg nyár után egy fagyos telet is át kellett vészelniük. Aztán az idő megállíthatatlanul pörgött tovább. Bár Bencének ismételnie kellett két tárgyat is a másodévében, Flóra ugyanúgy hozta az 5 feletti átlagokat és megkapta az ezzel járó ösztöndíjat is, ami persze a megszorítások miatt egyre csak csökkent. Emma és Levi kapcsolata viszont ugyanolyan viharos maradt, amilyen a kezdetektől volt.
Picture

Lassacskán megszokták, hogyha egyikük kimegy éjjel egy pohár vízért a konyhába, néhanapján Levit, vagy még ritkábban Emmát találják a kanapén. A rengeteg veszekedés és tányérdobálás sem tudta őket szétválasztani, sőt, Levi hűtlensége sem. Emma kétségbeesetten kapaszkodott a fiúba, érthetetlen okokból. Szép lány volt, okos és kedves, persze mint mindenkinek, neki is megvoltak a maga hibái, mint a hiszti vagy épp a féltékenykedés. Utóbbira akkoriban volt is oka.
Picture

Furcsamód Levi kicsapongásai egy idő után egyre csökkentek. Bence úgy gondolta, kezd benőni a feje lágya, de Flóra nem hitt ebben a hirtelen jött csodában. Már az elején sem kedvelte Levit, de a lassan két éve tartó állandó összeveszés és kibékülés után egyenesen utálta a fiút. Egy gerinctelen, hazug szemétládának tartotta, aki folyamatosan összetöri a legjobb barátnője szívét.
Picture

Az idő egy megállíthatatlan és fix dolog. A másodpercek ütemesen, ritmusosan követik egymást, nincs változás, mióta világ a világ, és mégis… Olykor úgy érezzük, mintha megállt volna. Például egy unalmas Jelenkori művészet előadás közben, vagy épp mikor megkapjuk életünk legjobb csókját. No meg az is előfordul, hogy kettőt pislogunk és máris eltelt egy év. Ha az ember viszonylag mozgalmas életet él, ahogy Bence és Flóra tették kapcsolatuk alatt, egész könnyen elfelejtheti, hogy vannak napok, hónapok és akár évek. Egy tucat vizsga, rengeteg Levi-Emma veszekedés, pár balatoni nyaralás, néhány fesztiválozás és megannyi felejthetetlen élménnyel a hátuk mögött ünnepelték a második évfordulójukat. Ha valaki komoly párkapcsolatban él évek óta, akkor már nem számolja le mindenkinek, hogy hány hónapja is boldogítják egymást, mert nem fontos. Az, hogy már években mérték az együtt töltött időt, ráadásul megszakítások nélkül, „csak” azt jelentette, hogy összetartoznak.
Picture

Az idő folyton játszik velünk. Mindig van egy pillanat, amikor meggondolja magát és mégiscsak felgyorsulnak, vagy épp lelassulnak a dolgok. Az előadás után hirtelen fejvesztetten peregnek a percek a szünet végéig és a csók után is minden pillanat órának tűnik a következő elcsattanásáig. Ez történt Flóráékkal is egy meleg novemberi szombaton. Azt hihetnénk, hogy egy nagy veszekedés vagy talán a fájdalmas szakítás ébresztette fel őket a szerelmes téli álmukból, pedig csak Emma volt az. Megszeppenve kopogott be Bencéék szobájába, ahol Flóra épp az egyik elővizsgájára készült.
Picture

– Zavarhatok? – kérdezte Emma csendesen.
– Nem zavarsz. Valami baj van? – kelt fel a tanulnivaló mellől Flóra.
– Inkább csak némi támogatásra lenne szükségem. Elkísérnél a gyógyszertárba?
– Persze – csukta le a laptopot Flóra. – Beteg vagy? Mit érzel? Felhívhatom anyukámat, hátha tud valami tanácsot adni.
Picture

– Ha beigazolódik a sejtésem, akkor erre nem nagyon van orvosság – mosolygott Emma. Flóra szemei kidülledtek. Meg kellett kapaszkodnia a székben, úgy megszédült.
– Ne! – nyögte. – Késik?
– Úgy másfél hete – nézett félre Emma zavarában. Flóra mélyet sóhajtott.
– Induljunk!
Picture

– Melyikkel kezded? – kiáltott be Flóra Emmának a fürdőbe.
– Az olcsóbbikkal. Szerinted öt elég lesz?
– Szerintem, ha már egy pozitív, az is éppen elég. – Flóra idegesen toporgott a nagyobbik mosdó előtt. Kitti, egy másik albérlőtársuk célozta meg ugyanazt a helyiséget neszeszerével a kezében.
Picture

– Bocsi Kit, de van egy kis… malőr. Tudsz várni úgy egy negyed órát? – kérdezte bájologva Flóra. Bár lakótársaikat, Kittit és barátját, Bazsit ritkán látták, hiszen egyszerre két szakot végeztek, így szabadidejük alig volt, sokszor az agyukra mentek. Emmától rengetegszer volt hangos a ház éjjel is, nappal is, és sokszor foglalták be négyesben a nappalit is, aminek közvetlen közelében volt Kittiék szobája.
Picture

És akkor még a rejtélyes Pacsiról nem is esett szó, akit hetente egyszer láttak alsógatyában megjelenni  vasárnap délben a konyhában. A srácnak hihetetlen felsőteste és mindig csak egy doboz paradicsomleve volt a hűtőben. Flóra még azon is elgondolkozott, hogy talán Pacsi nem is egy diák, sőt, talán magyarul sem tud.
Picture

Kitti kicsit sértetten bólintott, majd elindult a földszinti fürdőszobába.
– Na? Kész van valamelyik? – sürgette Flóra Emmát.
– Kész – kiáltott ki vidáman a fürdőből. Flóra megkönnyebbülten felsóhajtott és hálát adott az égnek, hogy a barátnője nem lesz egy életre hozzáláncolva Levihez. Emma mosolyogva lépett ki a fürdőből.
Picture

– Szerencséd van Emma. Ha nem vigyázol, nagy bajba kerülhetsz – prédikált Flóra. – Egy gyerek nem játék. Még le sem diplomáztál, mi lenne a jövőddel? Arról nem is beszélve, hogy…
– Terhes vagyok – nevetett Emma. Flórában benne maradt a szó és csak apró nyekkenések jöttek ki belőle, ahogy beszélni próbált.
– Te be vagy tépve? – akadt ki Flóra.
– Dehogyis. Csak boldog vagyok, hogy lesz egy kisbabám.
Picture

– Ugye most hülyéskedsz? – értetlenkedett Flóra. Nem tudta felfogni ép ésszel, hogy ez mitől is lenne örömhír egy húszéves végzős egyetemistának, aki előtt még nagy jövő áll.
Picture

– Nem. És kezd bántani, hogy nem örülsz velem. Szerintem neked nem kéne aggódnod ezen, csak azt tervezgetni, hogy milyen jó lesz dédelgetni a legjobb barátnőd picijét. – Flóra ismét szédülni kezdett. El sem tudta képzelni, hogy egy gyereket tartson a kezében, még akkor sem, ha az nem az övé. Emma helyett kezdett aggódni és rágódni a jövőn, hiszen láthatóan őt nem hogy kétségbe ejtette, de inkább végtelenül boldoggá tette a hír.
Picture

– És most mit fogsz csinálni?
– Nyilván elmondom Levinek. Velem tartasz? – vigyorgott továbbra is Emma. Flóra bár barátnője helyett akadt ki, mégsem akart lemaradni arról a pillanatról, mikor Levi megtudja, apuci lesz. Úgy képzelte el, hogy először bőgni fog, aztán agyonveri magát egy kávéscsészével. Rosszul érezte magát tőle, de belül valahogy mégis egy picit kárörvendett. Valahogy vissza kellett már kapnia azt a sok rosszat, amit Emmának okozott. Aztán megdöbbent magán. Neki egy baba tehát minden rossz büntetése? Ettől ő rossz ember lenne? Nehezebben kezdte venni a levegőt, pláne, mikor a hasát simogató Emmára nézett. Hogy ne bukjanak ki belőle a számára is szörnyű gondolatok, inkább csak igent mondott és írt egy SMS-t Bencének, hogy találkozzanak a kávézóban.
Picture

– Siettem, ahogy tudtam. Minden rendben veled? – ölelte meg barátnőjét Bence.
– Velem? Persze. Emmával? Egyáltalán nem.
– Megint összevesztek? – sóhajtott Bence.
– Emma terhes.
– Hogy mi? – ugrott hátra meglepettségében Bence.
Picture

– És most szándékozik megmondani Levinek.
– Ilyen nincs. Mégis hogyan? – kapkodta a levegőt Bence.
– Fogalmam sincs. Csak azt tudom, hogy ennek nem lesz jó vége. És Emma kilenc hónap múlva már nem egyedül fogja telesírni a párnáját…
– Levi ki fog borulni. Jézusom, ez nagyon durva! Nagyon nem kellett ez most nekik – habogott Bence. Annak ellenére, hogy egyre többet gondolt családalapításra Flórával az oldalán, meghökkentette a hír, hogy Emmáéknak gyereke lesz. Ilyen fiatalon? Ilyen hamar? – gondolta. Ő is csak 5-10 év múlva képzelte el a babázást, nem pedig az államvizsgára való tanulás közben.
Picture

– És, ha nem lenne elég az extra tejszínhab a kávédon, akkor fogadd szeretettel a telefonszámomat a pohár alján – flörtölt Levi épp egy tüzes vörös hölggyel. A lány csak fintorgott egyet és a pulttól távol várta meg a rendelését. Levi épp azt számolgatta, hogy mikor volt az utolsó félrelépése. Talán három, vagy négy hónapja nem csábított el egyetlen gyanútlan egyetemistalányt sem. Elmélyült az emlékképekben, amikben Szásával, az ukrán cserediákkal épp egy fülledt nyári éjszakán…
– Szia, drágám! – szakította félbe fantáziálását Emma. – Beszélhetnénk?
– Persze, gyere be a pultba nyugodtan – rázta vissza magát a valóságba Levi.
Picture

– Baj van, Nyuszikám? – kérdezte Levi, ahogy a háttérben meghúzódó Flórára és Bencére nézett.
– Hát tudod… Emlékszel, mikor veszekedtünk pár hete egy buliból hazafelé, mert flörtöltél azzal a szőke cafkával?
– Nem flörtöltem vele, de persze, a vitára emlékszem. Utána elég jól… megbeszéltük éjszaka – vigyorgott kajánul Levi.
– Akkor biztos arra is emlékszel, hogy nem volt nálad…
– Óvszer. Tudom, de te meg azt mondtad, hogy kiszámoltad és nem lehet semmi baj. Igaz? – kérdezte Levi kicsit komolyabban. Kezdte kapizsgálni, hogy Emma mit akar, de nem akarta elhinni.
Picture

– Hát… Lehet, hogy elszámoltam magam, mivel… Terhes vagyok – bökte ki Emma. Alig bírta leplezni örömét. Igaz, azon az éjszakán nagyjából kiszámolta, mikor van peteérése, de talán megzavarta közben, ahogy Levi a nyakát csókolgatja és elcsúsztak a hetek a fejében. Másnap reggel, mikor az alkoholmámor már elmúlt és kissé másnaposan, fejfájósan felébredt, gondolt rá, hogy baj lehet, de nem érdekelte. Úgy gondolta, ha ebből az egy esetből baba fogant, annak biztos oka van.
– Terhes vagy? – visszhangozta Levi. Egy pillanatra a szívdobbanása is megállt és úgy érezte, az életének vége. Egy gyerek. Annyi éven át, annyi egyéjszakás kalanddal mindig megúszta az malőröket, de most elérte a végzet.
Picture

– Teszek rá egy vacsorát, hogy elsírja magát – ajánlott Flóra fogadást Bencének.
– Hmm. Állom. Nem az a sírós típus. Szerintem inkább elájul, vagy felkapja a kabátját és eltűnik – kuncogott egy aprót Bence. Kicsit dög dolognak tartotta, hogy mondhatni a legjobb barátaik kárára tesznek megjegyzéseket, de ha nem nevetnek a dolgon, hanem ők is kiakadnak, akkor senki sem lesz az esze annak a két szőke idiótának. – Azért sajnálom Emmát, hogy egyedül kell majd ezt megoldania. Levit még ez sem tartja vissza attól, hogy kicsapongó… Mi?
– Ne! – mondta elfúló hangon Flóra, amint ő is meglátta, mire készül Levi.
– Állj fel, te barom! – mérgelődött suttogva Bence is.
Picture

– Te meg mit csinálsz? – kérdezte Emma álszenten, pedig nagyon jól tudta mire készül barátja.
– Hát akkor azt hiszem el jött az, amit már akkor tudtam, mikor összekeveredtünk azon a halloweeni bulin. Én azt hiszem, hogy most…
– Nem kell ezt tenned – szakította félbe Emma. Minden vágya az volt, hogy végre férjhez menjen, és az a valaki, aki elveszi, Levi legyen, de nem akarta kierőszakolni.
Picture

– Ne kéresd magad! – mondta kicsit nevetve Levi. Még nem tért észhez teljesen a sokkból, de abban a pillanatban ezt tartotta a legbecsületesebb dolognak. Az apja is ezt tette, mikor az anyja a gimiben teherbe esett vele és az ikernővérével. Az már persze nem jutott eszébe, hogy rá öt évre az apja le is lépett mellőlük, hogy kiélhesse az elfojtott vágyait. Ezt valahogy mindig elnézte az apjának azért cserébe, hogy egész életükben akármit kiejtettek a nővérével a szájukon, megkapták tőle. Legyen az telefon, ruha vagy akár autó. Arra gondolt, az apja most biztos büszke lenne rá. Végre vállalja a felelősséget egy hibájáért. – Hozzám jössz feleségül? – kérdezte félszegen Emmától.
Picture

– Persze, hogy hozzád megyek – sírta el magát örömében Emma. Levi lehúzta az egyetlen gyűrűt, amit hordott a bal keze gyűrűsujjáról és a lányéra húzta.
– Ez persze nem a végleges változat, de nézd el nekem – kelt fel a térden állásból és keresztet vetett a bögyös vörösre a pult mögött. Abban a pillanatban, hogy felkelt és Emma gyönyörű, kék szemeibe nézett elhatározta, ő bizony felhagy a csajozással és igen is megmutatja mindenkinek, hogy Halász Levente egy jóember és becsületes férfi.
Picture

– Hát erre… nem számítottam – mondta vontatottan Flóra.
– Miért érzem úgy, hogy ebből megint csak baj lesz? – tette fel a költői kérdést Bence.