La Media Naranja

La Media Naranja – 17. Költözés-para

Picture

– Mit szólsz ehhez a nagy összeköltözéshez? – kérdezte Flóra. A bulit hamar rövidre zárták, sőt, a Zsanettról szóló beszélgetést is. A tervezettnél hamarabb tértek vissza Bencéék albérletébe.
– Ha ez holnap nem lesz tisztázva, akkor az lesz, amit Emma akar. Félre ne érts! Én kedvelem Emmát, de tudom, hogy ez Levivel nem fog működni. Levi… Nem az a párkapcsolatban élő típus.
Picture

– Vettem észre. Csak azért aggódom, mert úgy érzem, ez nem is fog változni. Te nem is vagy kiakadva rajta, hogy ilyen gyorsan történnek náluk a dolgok? – kérdezte Flóra, miközben a fiókjából kivette a pizsama felsőt.
– Annyira nem.
– Hogy hogy? – hüledezett Flóra.
Picture

– Az az igazság, hogy mikor ma egy pillanatra azt hittem, hogy szakítunk… Hát borzasztóan éreztem magam. Nem bírtam elképzelni, hogy minden napom nélküled telik, nem beszélgethetek veled, nem tölthetjük együtt a délutánokat, nem telefonálhatunk és nem láthatom az arcod minden nap. Szóval, ha csak egy kicsit is így érez valamelyikük, jobb esetben mindketten, akkor megértem, hogy együtt akarnak lakni. – Flóra pirulva mosolygott a sok szép szó hallatán.
Picture

– De ugye tudod, hogy Levi csak panaszkodott, mert Emma képtelen egyedül hazamenni minden találkájuk után? Nem pedig felajánlotta a szobáját kettejüknek – érdeklődött Flóra.
– Nem vagyok hülye, persze, hogy tudom. De ez nem történt volna másképp akkor sem, ha már egy éve járnak. Levi sose vette volna rá magát. Remélem, meglesznek. Én boldog lennék, ha együtt laknánk, csak ennyit mondtam.
Picture

Flóra hunyorogva nézett Bencére, miközben az ágyazott.
– Nem, te ilyet egyáltalán nem mondtál – tiltakozott.
– Akkor most mondom. De tudom, neked ez gyors lenne. Bár nem látom okát annak, hogy miért ne tehetnénk meg. Hiszen, ha Emma végleg ideköltözik, akkor te új lakótársat kapnál, aminek úgysem örülnél. Ahogy én sem. És itt, bár ez a szoba nem túl nagy, de van saját konyhánk, két fürdőnk, amin nem húszan, hanem csak heten osztoznánk – érvelt az összeköltözés mellett Bence. Bár eredetileg nem jutott eszébe az ötlet, hogy Flóra is ide jöhetne, ahogy mélázni kezdett rajta, rájött, ezt akarja.
Picture

– Te most… Te most megkérsz, hogy költözzek ide? – kérdezte meglepetten Flóra. Bár tényleg utált a koleszban lakni. A fürdőben várnia kellett a sorára, ha nem kelt fel hajnalban, hogy megelőzze a többieket. Konyha híján a rendelt kajára ment el a pénze és még tanulni sem tudott, ha szomszédban épp buli előtti iszogatás folyt. Tulajdonképpen tetszett neki a gondolat, hogy albérletben lakjon, méghozzá Bencével, de valamiért mégsem érezte ezt helyes döntésnek. Talán, ha ideköltözik, nem tudna úgy koncentrálni a tanulmányaira, ahogy szeretne. Pedig neki nem szabad csúsznia, le kell tudnia gyorsan ezt az egyetem dolgot, hiszen vár rá a világ.
Picture

– Tulajdonképpen igen. Megkérlek, hogy költözz ide! Szeretnék veled lakni. Tőlem átrendezheted az egész szobát, engem nem érdekel, csak legyél velem! – nézett bociszemekkel Flórára. Bár az ötlet hirtelen jött, mégis annyira egyértelmű volt. Csodálkozott, hogy eddig eszébe sem jutott. Elképzelte, amint közösen főznek, majd kettesben elfogyasztják a vacsorát a szobájában. Vagy épp egymás mellett, csendesen tanulnak. És akkor még az együtt töltött estékről szó sem esett.
Picture

– Én azt hiszem, hogy… Talán ez még nekem túl gyors – habozott Flóra. – Úgy értem, nem akarnám, hogy már most megutáljuk egymást a kis rigolyáink miatt. Igaz, nem szeretek a koliban lakni, de fontosabb, hogy egyelőre kijöjjünk egymással. Ha összeköltözünk, hamar egymás agyára mehetünk.
– Nem fogunk – tiltakozott Bence. – Biztos vagyok benne. Minden szabadidő, amit nem veled tölthetek, elvesztegetett idő. Játszom, meccset nézek vagy gépezek. Ha viszont együtt laknánk, mikor neked sincs dolgod, együtt is lehetnénk, moziba járhatnánk…
Picture

– Meccset nézhetnénk – folytatta mosolyogva Flóra és ledőlt Bence mellé az ágyra. Egyre jobban tetszett neki az ötlet, mégis próbált ellenállni. Továbbra is úgy érezte, ez valamiért nem helyes. Aztán eszébe jutott. Talán azért nem gondolja ezt helyén valónak, mert ő igazából sosem lakott együtt egy férfival. Soha nem is gondolt ezelőtt arra, hogy egyszer komoly barátja, vagy épp egyszer férje legyen. Már gyerek korában megtervezte a jövőjét, de férfi nem igazán szerepelt benne. A húszas éveiben utazgatni akart, mindenhol lenni egy kicsit, akár pincérként dolgozni, aztán, ha megunta, továbbállni. Ha pedig belefárad az utazásba, elhelyezkedik egy múzeumban, vagy egy művészeti kor szakértőjének képzi ki magát. De most… Hogy itt van Bence, akivel komolyodnak a dolgok, zavaros lett a kép.
Picture

– Szóval benne vagy? – örült előre Bence.
– Azt nem mondtam. Inkább azt, hogy beszélhetünk róla.
Bence csak a száját húzta és kissé elszomorodott. A lányok, akikkel eddig dolga volt, mindig gyorsabban akartak haladni, mint ő. Már az első randin tervezgették, hogy elviszik Bencét a szülőknek bemutatni és egy második randi felért azzal, hogy monogám, komoly párkapcsolatba kezdtek. Flóra az első, aki sosem kért rajta számon semmit. Sem azt, hogy mit csinál, vagy hogy indokolja meg, miért nem találkoznak. Ez a Zsani-eset pontosan jellemezte a kapcsolatukat. Flóra nem kérdezősködött, Bence viszont hozzászokott az olyan lányokhoz, akik nem hagyják élni.
Picture

– Tényleg szeretném, ha ideköltöznél. Legalább kipróbálás szintjén – győzködte Bence még egy kicsit, de látta, ez a téma egyhamar nem lesz lezárva.
Picture

Levi még másnap sem tudta magát kihúzni az összeköltözés alól, bár tett rá kísérleteket, de Emma nem hagyta magát. Kötötte az ebet a karóhoz, ha egyszer úgy értette a dolgot, hogy Levi felajánlotta a szobáját, akkor az úgy is van. Levi három napig panaszkodott Bencének a szabadsága elvesztéséről, majd végül beletörődött sorsába, és segíteni kezdett Emmának a cipekedésben. Emma persze megjelölte a területét, Levi szobája már nem csak egy szimpla, koszos fiúszoba volt, hanem egy gondosan berendezett, potpourrival illatosított közös szerelmi fészek.
Picture

Flóra napokig győzködte magát, hogy neki jobb a kollégiumban, és ez a hatalmas lépés inkább hátráltatná a terveit. Persze mikor Emma már harmadik napja próbálta rábeszélni, nem bírta, és úgy döntött, megtárgyalja a dolgot azzal, aki mindig mellette állt. Az anyjával. Bár sosem voltak szoros, baráti viszonyban az anyjával, de ő így is elégedett volt a kapcsolatukkal. Idegesítette, mikor az iskolában néhány anyuka diáklány módjára viselkedett egy-egy ünnepségen, csak mert ő nem is igazán anyuka, hanem a kicsi lánya legjobb barátnője. Ő inkább felnőttként, szinte példaképként tekintett anyjára, aki egyedül felnevelte őt és az öccsét, és akitől bátran kérhet tanácsot.
Picture

– Szia, anya! – szólt bele kedvesen a mobiljába. Az elmúlt héten szinte nem is beszéltek telefonon. Mikor egy hetet otthon töltöttek, mindenről szó esett.
– Szia, drágám! Mi újság? – A háttérben tányércsörömpölés és vízcsobogás hallatszott.
– Zavarlak? Visszahívhatlak később is.
Picture

– Dehogy zavarsz, csak mosogattam, de most már figyelek. Szóval? Hogy vagytok?
– Minden oké. Szerettem volna valamit megbeszélni veled – kezdett bele mondanivalójába Flóra. – Úgy alakult, hogy a barátnőm Emma és a barátja összeköltöznek. A barátja egyébként egy albérletben lakik Bencével, aki pedig… Megkérdezte, hogy én nem költöznék-e be hozzá.
Picture

– És? – kérdezte semlegesen Csenge.
– És? Szerinted rendben lenne, ha alig négy hónap után összebútoroznék egy sráccal? – Ahelyett, hogy Flórát kellett volna lebeszélni a dologról, még ő győzködte anyját, hogy az visszatartsa.
– Szerintem Bence nem csak egy srác. Szerintem Bence nagyon szeret téged, értelmes gyerek és megbecsül. Míg itt voltatok is minden mozdulatából az sugárzott, hogy úgy vigyáz rád, mint egy hímes tojásra. Ha azt várod, hogy azt mondjam, inkább maradj a kollégiumban egyedül, ahelyett, hogy egy albérletben lakhatnál a barátoddal… Hát nem fogom.
Picture

– Na és akkor mi lesz, ha emiatt nem tudok majd koncentrálni a vizsgáimra? Ha a szerelem elveszi az eszem? – hebegett Flóra, ahogy megpróbálta kisajtolni anyjából a tiltást. Hiába. Csenge sosem tiltotta el semmitől a lányt, hiszen nem volt mitől.
– Már túléltél egy vizsgaidőszakot ezzel a nagy szerelemmel, ráadásul 5,6-os átlaggal zártál. Nem aggódom. – Flóra viszont annál inkább. Kis szorítást érzett a mellkasában, mikor rágondolt, de végül kimondta.
Picture

– Akkor azt hiszem, összeköltözöm Bencével – sóhajtott. Pár perces csevegés után remegő kézzel tette le a telefont. Meghozta a döntést, nem volt visszaút. Ha egyszer ő kimond valamit, nem hátrál meg. Szerette Bencét, úgy, mint még soha senkit, és pont ezért riasztotta meg az a közelség, amiben minden áldott nap élni fog, ameddig együtt laknak. Mély levegőket vett, a légszomja lassan elmúlt, és felhívta Bencét.
Picture

– Annyira örülök, hogy végre itt vagy – ölelte meg barátnőjét Bence.
A költözés lassan ment. Az általában precíz és gyors Flóra, most mindent csigatempóban csinált, hátha útközben Bence meggondolja magát. Nem bírt éjjel aludni, felváltva aggódott azon, hogy jövőbeli tervei elúsznak és azon, hogy Bence egyszer csak elhagyja. Mert rettegett ettől. Rettegett, hogy nem az övé többet az a csillogó szempár, az a kedves mosoly és nevetés, azok a kis vicces beszólások.
Picture

– Én is örülök – mondta őszintén Flóra. Most, mikor leült a vadonatúj ágyra, a közösen berendezett szoba közepén, az imádott srác mellé, mély lélegzetet vett, és jó időre kiverte a fejéből a két legnagyobb félelmét.