La Media Naranja

La Media Naranja – 12. Csengő szól

Picture

A karácsony mindenkinél máshogy telik. Valakinek egész életében megvolt mindene, így karácsonykor nehéz olyan ajándékot venni, ami tükrözné, a karácsony nagy ünnep. A költekezésnek nincs határa, mégis, az ilyen helyeken szól legkevésbé a szeretetről, a családról a Szenteste.

Picture

Néhol elég, ha a család együtt van, elfogyasztanak egy ünnepi ebédet vagy vacsorát, kimutatják, hogy mennyire szeretik egymást. A hangulat meghitt, az arcokról levakarhatatlan a mosoly.

Picture

De vannak olyan helyek, ahol puskaporos a hangulat, még ekkortájt is. Az évközben felgyülemlett feszültségeket ilyenkor zúdítják egymásra az emberek, valaki mindig sír, és legalább két ember ordít.

Picture

A Flóráéknál töltött karácsony furcsa volt Bencének. Megszokta, hogy otthon síri csendben ülnek egy hosszú asztal három oldalán. Az egyik végén anyja, a másikon apja, ő pedig középen ücsörög. Nem volt ez mindig így, régebben volt, aki közel állt hozzá.
Picture

Ő és a bátyja elválaszthatatlanok voltak, Bence születése óta. Gergő mindössze két és fél évvel volt idősebb öccsénél. A szigorú neveltetésben részesült Darázs fivérek mindig nagy népszerűségnek örvendtek. Okos, kedves és nem utolsó sorban jóképű fiúk voltak.
Picture

Persze sokszor hiányoztak az iskolából az úszóversenyek miatt, de a tanárok elnézték nekik. Gergő már kiskorától tudta, hogyan szédítse a lányokat. Alsó tagozatos korában már egyszerre három “barátnője” volt. Az egyik a leckéjét írta, a másik a büféből hozott neki szendvicset, a harmadik pedig végtelenségig kártyázott vele az iskolaudvaron. 8 évesen már annyi esze is volt, hogy a három kislányt különböző osztályokból, és ha lehet különböző érdeklődési körökből válassza ki.

Picture

Sajnos a terv akkor bukott meg, mikor a három osztály együtt ment osztálykirándulásra, és mind a három kislány Gergővel szeretett volna kézenfogva sétálni.

Picture

Apjuk jómódú, mondhatni úri családból származott. Feleségével úgy találkozott, hogy szüleik sok éve összejártak és közösen megbeszélték, az üzletnek az tenne jót, ha ők összeházasodnának. A szerelem szó köztük soha fel sem merült. Mintha egész életükben csak egy üzleti terv részei lettek volna.

Picture

Gergő volt a nagy testvér, akire Bence mindig is felnézett, és aki mindig valami rosszaságon törte a fejét. Mikor már nagyobbak lettek, a szüleik – főleg apja – egyre kevésbé tűrték el a csínytevéseket. Az apa úgy nevelte fiait, ahogy ő is látta otthon. Ha a két gyerek tiszteletlen, vagy rossz volt, nem szégyellte alaposan elverni őket. Annak ellenére, hogy többször kellett takargatniuk foltjaikat az edzéseken és az osztálytársak elől, mindig életvidám fiúk voltak.

Picture

A krach akkor ütött be, mikor Gergő 18 éves lett. Épphogy lecsúszott az olimpiai kvalifikációs szintről, így nem szerzett helyet a keretben. Apja éktelen haragra gerjedt, úgy gondolta, mindent megadott ahhoz, hogy Gergőnek csak az úszással kelljen foglalkoznia. Még utoljára ellátta a baját fiának és kitette a házból.

Picture

Bence csak akkor vette észre, hogy percek óta emlékeibe temetkezett, mikor Flóra szólította.
– Ez a te ajándékod – mondta izgatottan Flóra. Rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy megszerezze Bencének ezt a relikviát. Keresgélt, gyűjtőkkel beszélt, alkudozott, és teljes titokban, az otthoni szobájában, az ágy alatt tartotta.

Picture

Bence mit sem sejtve bontogatta ajándékát.
– Nem igaz – mondta bámulva az értékes tárgyat. – Ez Max Biaggi, a négyszeres gyorsaságimotoros-világbajnok sisakja?
– Az bizony. Ráadásul, ha megfordítod, láthatod, hogy dedikált – mosolygott rá Flóra.
Bence nem hitt a szemének. Tudta, hogy ez azereklye egy vagyont ér, és nem akarta, hogy barátnője ilyen költségekbe verje magát.
Picture

– Ezt nem fogadhatom el – szabadkozott. Flóra felé nyújtotta a sisakot, mire az eltolta magától.
– Hidd el, nem hagytam magam! Jó üzletet csináltam – kacsintott barátjára. Bence letette a kis asztalra a sisakot és magához ölelte a lányt. Flóra végtelenül örült, hogy ajándéka telitalálat volt.

Picture

– Akkor most én jövök – emelt fel egy apró dobozt Bence a földről. Flóra vihogva elvette a kis masnis ajándékot és gyorsan kibontotta. A dobozban egy borítékot talált. Értetlenül nézett barátjára, aki csak fejével unszolta, bontsa ki. Flóra feltépte a borítékot, amiből két repülőjegyet vett ki.

Picture

– Ez meg mit jelentsen? – kérdezte zavartan Flóra.
– Azt, hogy utazunk. Méghozzá Párizsba. Hát nem szuper? – nevetett Bence. Flóra édesanyja feszülten figyelte az eseményeket, Olivér mosolyogva tanulmányozta a könyvet, amit épp az előbb csomagolt ki.

Picture

– Én… Én ezt tényleg nem fogadhatom el – adta vissza Flóra a borítékot Bencének. A fiú hátrált egy lépést és elutasította a jegyeket.
– De igen. Megyünk és kész – mosolygott és magához akarta ölelni Flórát.

Picture

–De nem szeretném… Nem kell megvásárolnod. Kényelmetlenül érezném magam, ha elfogadnám – ellenkezett Flóra.
– Nem szeretnéd?! Három hónapja csak arról áradozol, hogy mennyire mennél erre meg arra. A top célállomások között emlegetted Párizst is. Talán nem jó? Kitalálhatunk mást, ha ez mégse tetszene.
– Dehogynem, ez minden álmom, csak…
– Nincs csak. Ez csak repülőjegy. Tavasszal utazhatnánk. Te mondtad, hogy a korrepetálós biznisz pörög. Mindent megtervezhetsz, álljuk a saját költségeinket. Bármit meg lehet oldani– ölelte meg barátnőjét Bence.
Picture

– Szóval ez lenne a mintagyerek Flóra szóbája? Gondoltam, hogy még a szekrényben is csak vasalva állnak a ruhák – viccelődött Bence, mikor behozta táskáját a lány szobájába. Az este hamar véget ért, a beszélgetések az izgalmasnak ígérkező utazásról illetve Bence beszámolója Max Biaggiról hosszúra nyúlt. Mindenki teli hassal, vidáman indult aludni.

Picture

– Alszom én a földön, ha szeretnéd – mondta Flóra. Nem akart egy ágyban aludni barátjával. Ez nem igaz, nagyon is szeretett volna egy ágyban aludni vele, de nem gondolta erkölcsösnek, ha egyikük nem hálózsákban alszik, míg anyjuk a szomszéd szobában van.
– Dehogy is. Aludj csak az ágyon! Mégiscsak a te szobád – kacsintott rá Bence.

Picture

Mindketten fáradtan, alvásra készen feküdtek, mikor Flóra beszélni kezdett.
– Nem szeretném, ha az gondolnád, hogy nagy ajándékok kellenek ahhoz, hogy valamit elérj nálam.
– Dehogy gondolom. Semmi olyan nincs, amit ne kapnék meg tőled. Egyszerűen csak boldoggá akarlak tenni, amennyire lehet. És te sem apróztad el az én ajándékom, szóval ne légy képmutató.
– Nincs olyan, amit nem kapsz meg? Ezért zárul mindig úgy az este, hogy én egy időről-időre hosszabb búcsúcsókkal elköszönök tőled és mindketten a saját szobánkban alszunk el? – bukott ki Flóra. Haragudott magára, amiért nem úgy mennek nála a dolgok, mint a többi lánynál. Pedig mennyire lehet nehéz dolog a szex?– gondolta. Jóval nehezebb dolgokkal is megbirkózott már és mégis… félt az elsőtől.
Picture

– Flóra. Nem fogom azt mondani, hogy ez engem nem érdekel, de attól még nem siettetlek, várunk, amíg akarod. Nem sietek sehova. Hosszú távra tervezek – mondta őszintén Bence.
Flóra csak magában mosolygott egyet és tudta, hogy szerelmes. Tulajdonképpen már az első pillanattól kezdve tudta, hogy ez nem csak valami fellángolás, az anyjának is elmondta mosogatás közben, hogy tiszta szívből szereti Bencét.
– Jó éjszakát! – köszönt el Flóra és hamarosan mindketten álomba szenderültek.

Picture

Másnap már korán felkeltek, mert Bence minél hamarabb le akarta tudni a családjával való találkozást. Még közösen megreggeliztek, majd Flóra tartott egy kis fejmosást Olivérnek.

Picture

Elköszöntek Flóra családjától és azzal az ígérettel indultak el, hogy hamarosan visszatérnek. Taxit hívtak, hiszen Bence szülei alig fél órányira laktak Flóra szülőházától.

Picture

Flóra csak ámult, ahogy a rengeteg szép és fényűző palota között kocsikáztak. Bár mindössze körülbelül 50 kilométerre lakott innen, az egyetem előtt sosem mozdult ki szülővárosából. Ahogy egyre ismerősebb lett a környék, Bence gyomorgörcse annál kínzóbb volt. Miközben lassan a házhoz értek, egyre jobban nyomta a lelkét a bátyja története. Úgy érezte most már ki kell mondania, ami régóta foglalkoztatja. Nem akarta, hogy Flóra ne tudjon arról, mi történt a testvérével. Tudta, hogy szülei házában –, amit ő maga sosem érzett otthonának – nem találnak majd egy képet sem bátyjáról, annak ellenére, hogy hatalmas szerepet töltött be Bence életében.

Picture

A taxi lassított, majd megállt egy háromemeletes, viktoriánus stílusú ház előtt. Flóra, mint egy napellenző az ablakhoz tapadt, el sem hitte, hogy Bence ebben a csodálatos házban nőtt fel. A fiú kifizette a sofőrt és a ház felé vezette barátnőjét. Kellemetlenül érezte magát, ahogy kiszállt a járműből, legszívesebben futva menekült volna az ellenkező irányba. Flóra csak ábrándozott. Benne egyáltalán nem keltett ez a hatalmas ház rossz érzéseket, sőt. Irigykedett Bencére, amiért ilyen körülmények között nőhetett fel.

Picture

Bence tördelte a kezét és úgy döntött, nem hallgathat tovább. Mielőtt kézen fogva bekíséri barátnőjét a pokolba, el kell neki mondania az igazat. Hogy miért is áll hadban az apjával, hogy miért van hányingere már attól, hogy a zúzmarás bejárati ajtóra kell néznie.
– Figyelj, el kell mondanom valamit – kezdett bele. Sóhajtott egyet és erőt gyűjtött a mondanivalójához.

Picture

– Én és az apám… Gyűlölöm őt – mondta ki kertelés nélkül. Flóra nagyon meglepődött, már kérdésre nyitotta volna a száját, de Bence megelőzte. Látta, amint a szobalány az ajtó felé tart, hogy kinyissa nekik, ezért elhadarta azt, ami minden egyes nap gyötri.
– A bátyám, Gergő nem olyan rég… meghalt. És… Az az igazság, hogy én legfőképp ezért apámat okolom. Úgy érzem, az ő keze is benne van, még ha csak közvetetten is.
Flóra meg sem bírt mukkanni, de ha tudott volna is, megelőzte a cseléd, aki mosolyogva ajtót nyitott, és beinvitálta őket.