Küzdő Lélek

Küzdő Lélek – 6. Kémkedés mesterfokon

Picture

​– Ki ez a fickó? – szólalt meg Scottie, mire Ryan meglepettségében összerezzent. Már legalább két perce állt mögötte, de még csak fel se tűnt neki, annyira belemerült a Jason utáni nyomozásba. – Jason Wallace – olvasta fel a férfi reakció híján a nevét. – Nem ismerős, de máris rühellem a tagot. Szívesen behúznék egyet abba a csinos kis önelégült pofájába.
– Én is – morogta Ryan.
– Haver, de most komolyan – ugrott fel társa az íróasztalra –, ki ez?
– Liv pasija.

Picture

​Scottie döbbenetében majdnem átesett a szomszéd asztalra. A nagy hangzavarra egy pillanatra mindenki felkapta a fejét a teremben.
– Mi-mi-mi-miii van? – pislogott Ryanre értetlenül, nem törődve a rászegeződő tekintetekkel. – Mióta? És mióta tudsz róla? Várj! – Lepattant az asztalról, megkerülte Ryant, majd a székével együtt visszagurult hozzá. – Tehát ezért volt bent tegnap Liv, és ezért voltál egész nap olyan furcsa.

Picture

​– Talált. Vasárnap este jelentette be, hogy válni akar, de azt nem tudom, hogy mióta találkozgatnak. Állítólag csak lelkiznek.
– És te ezt elhiszed? – vonta fel a szemöldökét kételkedve.
– Igen, de mivel átköltözött a vendégszobába, attól tartok, hogy hamarosan szintet lépnek.
– Hát Safferty, rohadtul nem irigyellek. Van már valami terved? Mit fogsz tenni?
– Először is – bámulta meredten még mindig Jason fotóját a képernyőn –, mindent ki fogok deríteni erről a bájgúnárról.

Picture

Az elkövetkezendő két hétben azonban töménytelen mennyiségű munka szakadt az Értelmiségi Bűnözés Elleni Osztály nyakába. Az ott dolgozó ügynököknek korábban kellett kezdeniük, és az átlagosnak mondható napi egy-két órányi túlórájuk már az ötöt is meghaladta. Ryan alapvetően örült volna, hogy az örökös papírmunkán kívül végre kihívást jelentő esetekkel kell foglalkoznia, viszont a magánéletét illetően a lehető legrosszabbkor köszöntött be a hajtás.

Picture

​Keveset volt otthon, és ez olaj volt a tűzre a szétesőben levő házasságának. A napirendek tisztázását leszámítva alig beszéltek Livvel, ha véletlenül mégis, az perceken belül vitává fajult. Ráadásul David kezdte sejteni, hogy valami nincs rendben közöttük. Mindig ügyeltek arra, hogy a gyerekek előtt ne veszekedjenek, de az idősebbik fiuknak, mikor egyik késő este a WC-re igyekezett, sikerült rajtakapnia őket a vendégszobában. Ijedten pillantott hol rá, hol az anyjára, nem értette a helyzetet. Azt meg végképp nem, hogy miért volt ott megágyazva, ha nem is volt vendégük. Liv szokásához híven azonnal kezébe vette a dolgot, és előadott egy hihető kis mesét arról, miért alszik máshol, majd pisilés után visszakísérte a szobájába. De Ryan látta a fián, hogy most először nem teljesen bízik az anyja szavában.

Picture

És ha mindez még nem lett volna elég, az apja naponta zaklatta telefonon, hogy megkérdezze, sikerült-e már kiengesztelnie Livet, és hogy elmondja, bármi is történt közöttük, az egészen biztosan az ő hibája, úgyhogy legyen férfi, és okozzon örömet az asszonyának, mert nem akarja elveszíteni a kedvenc menyét. A testvérei is érdeklődtek a fejleményekről, de Morgant kivéve egyikük sem kereste őt napi rendszerességgel. Két hét alatt Patrick kétszer, Charlotte négyszer, Jenna pedig csak egyszer kereste, akkor is csak azért, hogy meggyőzze, a házasságát már nem lehet megmenteni, itt az ideje, hogy feladja és elköltözzön. Meg sem várta, hogy végigmondja, kinyomta a hívását. Ahogy az utóbbi időben Morganét is. A rutinszerű csevejeik folyton Livre terelődtek, pedig Morgan is tudta jól, hogy ő az utolsó ember a Földön, akivel beszélne róla.  Ryan sejtette, hogy az ignorálással fel fogja dühíteni nővérét, és az előbb hagyott is egy nem túl kedves üzenetet a hangpostáján, amiben részletesen kifejtette, mennyire nagyon megérdemli a szenvedést, ha még arra sem képes, hogy felvegye a telefonját.

Picture

​Az autóban ülve egy jelentést gépelt a laptopján, miközben a háttérben holland rap zene szólt, kivételesen igencsak halkan. Éppen megfigyelést végzett, nem lett volna célszerű feltűnést keltenie, ezért halkította le. A szélvédőn keresztül fél szemmel folyamatosan pásztázta a szemközti épületet, és türelmesen várta, hogy a célpontja kilépjen a kapun. A műszerfalba épített óra 18:37-re váltott. A fickó hét órára lefoglalt egy pályát a közeli teniszklubban, vagyis hamarosan távozni fog otthonából.

Picture

Nem volt nehéz kiderítenie Jason Wallace lakcímét, Liv egyik félmondatából pedig azt is megtudta, hogy minden hétköznapot úszással indít. Bántásképpen egy „bezzeggel” dörgölte az orra alá, mikor múlt héten egyik este vacsora után lefekvésig folyamatosan csak nassolt. Nem tetszett neki, hogy nem figyel oda magára, és Ryan igazat is adott neki. Ő is kezdte érezni, hogy van rajta némi súlyfelesleg, hála a lustaságának, a sok munkának és a kevés szabadidőnek. Nem is emlékezett rá, mikor volt utoljára falat mászni, vagy egyáltalán futni.

Picture

​Azonnal letette a chipset, és megfogadta, hogy újra formába hozza magát, főleg azok után, hogy két nappal később a városi sportcentrum uszodájának öltözőjében megcsodálhatta vetélytársa szálkás testét. Persze csak tisztes távolságból méregette, nem akart lebukni előtte. Megvárta, míg átöltözött és bepakolt a szekrénybe, majd miután nagyjából kiürült az öltöző, elővette az álkulcs készletét, és megpiszkálta a zárat. Négy másodperc múlva már hozzá is fért Jason Wallace mobiltelefonjához, amit gyorsan összekötött a sajátjával, és pillanatok alatt rátelepített egy kémprogramot. Amint végzett, a készüléket pontosan ugyanoda rakta vissza, ahonnan elvette, majd visszazárta a szekrényajtót, és elégedetten indult a munkahelyére.

Picture

Onnantól kezdve a fickó szinte minden lépéséről tudott. Tudta, mikor hol tartózkodott éppen, hozzáfért a híváslistájához, az üzeneteihez, az e-mailjeihez. Belelátott az életébe, és neki most erre volt a legnagyobb szüksége. Mindent meg akart tudni róla, az összes rejtett kis titkát, amit adott esetben felhasználhat ellene. Azonban elég lassan haladt a minden részletre kiterjedő profil elkészítésével, aminek a legfőbb oka az volt, hogy a magánnyomozása nem mehetett a munkája és a családja, különösen a gyerekei rovására. Ezt szentül megígérte sajátmagának, mikor belevágott.

Picture

Elmentette a jelentést, még egyszer átfutotta, majd továbbította a felettesének. Már nem tervezett visszamenni az irodába, úgysem jutna előrébb az aktuális ügyében, majd másnap folytatja. Most megvárja, hogy a pasas lelépjen, körülnéz a lakásában, aztán nyolc előtt otthon is lesz, hogy esti mesét olvasson a srácoknak. Addig is megnyitott egy másik dokumentumot, ami a Jasonről összegyűjtött információkat tartalmazta.

Picture

​A lakcímén kívül tehát tudta, hogy vele egyidős, azaz harminckét éves, április 23-án született, Atlantában. Van egy két évvel fiatalabb húga. Apja gépészmérnök, anyja pályaválasztási tanácsadó, ő pedig piacelemzőként dolgozik ugyanannál a cégnél, ahol Liv kamatoztatja jogi szakértelmét. Közgazdász diplomáját a Stanfordon szerezte. Mozirajongó filmkritikus. Rendszeresen teniszezik és úszik. Liv valószínűleg ezért akarta Davidre erőltetni mindkettőt a hoki helyett – jegyezte meg magában, aztán tovább olvasta, hogy allergiás a kutyaszőrre, és önkéntelenül is elmosolyodott. Szórakoztatónak találta ezt a sok véletlen egybeesést, ugyanakkor gyanúsnak is. Ennyire senki nem lehet a felesége esete.

Picture

​A szeme sarkából mozgást érzékelt a bejárat előtt. Lehajtotta a laptop képernyőjét, és betette az anyóülésen heverő aktatáskába. Ő volt az. Tekintetével követte Jasont, aki egyenesen az autójához ment, deaktiválta a riasztót és a központi zárat, beszállt, matatott egy rövid ideig, aztán elhajtott.
Ryan kapott az alkalmon, felvette a kesztyűjét, és amint eltűnt a jármű az utcából, átsétált az épülethez. Szerencséjére egy lakó éppen akkor távozott, amikor ő odaért az ajtóhoz, így nem kellett a zárral bajlódnia – nem mintha bárminemű gondot is okozott volna neki.  A hatodik emelet kettes számú lakásába tartott. Mivel ráfért az edzés, úgy döntött, hogy lift helyett ezúttal inkább a lépcsőt választja.

Picture

​Jól esett neki a mozgás, és örömmel konstatálta, hogy egyáltalán nem esett nehezére felfutni a hatodikra. Útközben egy teremtett lélekkel sem találkozott, és a folyosó is üres volt. Az ajtók mögött azért volt némi mozgolódás, a teret pedig különböző ételillatok egyvelege töltötte be. Vacsoraidő volt. Ryan most ébredt csak rá, hogy mennyire éhes. Több mint hat órája nem evett semmit. Na, majd ha hazaér, gondolta, és miután még egyszer körülnézett a folyosón, és megbizonyosodott róla, hogy senki nem akar kijönni a lakásokból, nesztelenül a kettes számmal jelzett ajtóhoz lépett. Elővette az álkulcs készletét, és néhány másodperc múlva már bent is volt.

Picture

​A villanyt nem kapcsolta fel, de így is nagyon jól látta, hogy egy igazi legénylakással van dolga. Az előszobában majdnem felbukott egy edzőcipőben, ami mellett még jó pár lábbeli hevert egymás hegyén-hátán.
– Első mínusz pont, Jason Wallace – húzta gonosz mosolyra az ajkát, tudván, hogy Liv is legalább annyira rendszerető, mint ő. Bár feleségének inkább csak az volt a fontos, hogy ne legyenek szem előtt felesleges dolgok, hogy a fiókok és a szekrények miket és hogyan rejtenek, az már nem számított.

Picture

​Átsétált a nappaliba, ahol rögtön felkeltette a figyelmét a dohányzóasztalon hagyott netbook. A zölden világító ledekből azonnal leszűrte, hogy bekapcsolva felejtette. Hát, nem nehezíti meg a dolgom – futott át az agyán, miközben megkerülte a kanapét. Megérintette a tapipadot, mire a képernyőn megjelent egy filmkritikus honlapja. Ryan felesége révén már ismerte a bloggert. Liv a sorozatok mellett nagy filmrajongó is volt, rendszeresen követte a pasas posztjait. Egy-két videót ő is látott tőle, illetve olvasta néhány cikkét, amikből tényleg kitűnt a szakértelme és tehetsége, de számára túlságosan ripacskodó volt a fickó stílusa. És különben is, ő csakis a sorozatokra esküdött.
Legörgetett a lap aljára, és látta, hogy az utolsó hozzászólás szerzője JaWal.

Picture

​– Milyen eredeti névválasztás – gúnyolódott rajta. Visszament a lap tetejére, majd tekintete hirtelen egy pakli kártyára tévedt, aztán a konyha és a nappali között álló pókerasztalra.
– Rendetlen és szerencsejátékos – mondta mintegy magának, ahogy hozzáfogott a konyha átkutatásához, majd a sok félkész ételt, üres pizzás és egyéb kajás dobozokat látva azt is hozzátette: – És még főzni se tud. Vagy legalábbis lusta hozzá.

Picture

Következő lépésként a hálószobát vette szemügyre. Az ágya bevetetlen volt, ingek és nyakkendők hevertek rajta hanyagul. Kinyitotta a ruhásszekrényt, és rövid nézelődés után megállapította, hogy a zokniktól kezdve a boxeralsókon, pólókon keresztül az ingeken át a zakókig minden egy rendkívül neves, méregdrága márka terméke volt.

Picture

​Átvonult a fürdőbe, és már meg sem lepődött a tucatnyi parfümön, kenceficén és hajrögzítőn.  A bankszámla kivonata alapján tudta, hogy szépen keres, és azt is, hogy szeret költekezni, de nem hitte volna, hogy azokat az összegeket pusztán piperkőcködésre adja ki. Bár a szolárium bérletnél már igazán gyanakodhatott volna.

Picture

Szellemként távozott a lakásból, senkinek nem tűnt fel, hogy ott járt. Beült az autóba, és miközben hazavezetett, szüntelenül azon kattogott az agya, hogy vajon mivel csábíthatta el ez a Jason fickó Livet. Az ápolt külső csak egy dolog. Biztosan az is vonzotta benne, de ismerte a feleségét annyira, hogy tudja, ennél azért többről van szó. Valahányszor rákérdezett, mivel nyújt többet nála, mindig általánosan felelt: kedves, figyelmes, megértő, hasonló a személyiségük, sok a közös a témájuk. Az első három tulajdonság alapvetően rá is jellemző volt, így a másik kettőnek nem tulajdonított különösebb jelentőséget egészen a pénteki Halloween partiig, amikor is kénytelen volt rádöbbenni, hogy milyen potenciális veszélyforrások.

 

Tovább a következő epizódra