Küzdő Lélek

Küzdő Lélek – 4. Az áruló, a támogató és a kárörvendő

Picture

​Felesége feldúltan távozott a norfolki Szövetségi Nyomozóiroda épületéből. Nem szólt semmit, csak felpattant a székről, magához vette a táskáját, és elviharzott. Ryan biztos volt benne, hogy vérig sértette a szavaival, de nem érdekelte. Komolyan gondolta az elhangzottakat.

Picture

Kávéval a kezében visszament a részlegére, ahol természetesen minden szempár azonnal rászegeződött. Nem kívánt reagálni a kérdő tekintetekre, csak leült az asztalához, és folytatta a munkáját. Azonban kavargó gondolatai mellett nehezére esett összpontosítania, ezért mikor Scottie ismételten felajánlotta a segítségét, elfogadta. Kicsivel fél három előtt sikerült befejezniük a teljes akta feldolgozását. Leadta Teagen ügynöknek az anyagot, aki meglepetten konstatálta teljesítményét. Ezt követően Ryan a felhalmozódott túlóráira hivatkozva engedélyt kért a korábbi távozásához, és miután megkapta, lerohant a földalatti garázsba az autójáért.

Picture

Egyenesen Jennához ment. Leparkolt a házuk előtt, majd kopogás nélkül szinte berontott a bejárati ajtón. Nővére éppen tornagyakorlatokat végzett a nappali közepén. Összerezzent az érkezésére.
– Mi történt? Ramatyul nézel ki.
Ryan megtorpant, és jelentőségteljesen széttárta a karját.
– Tippelj!
Jennának nem kellett sokáig agyalnia a válaszon, azonnal felismerés csillant a szemében.
– Liv elmondta.
– Liv elmondta – ismételte meg Ryan kissé gúnyosan. A kialvatlanság és az egész napos stressz most kezdett tetőzni, ráadásul pillanatnyilag mindennél jobban bosszantotta, hogy beleütötte az orrát a magánéletébe.

Picture

​Jenna megkerülte a fotelt, és átlibbent a konyhába. Ryan követte. Leült egy székre, onnan figyelte nővérét, aki letett két poharat a pultra, majd kinyitotta a hűtőszekrény ajtaját és kivett egy üveg ásványvizet.
– Érthető, hogy zaklatott vagy – mondta, miközben teletöltötte a poharakat –, de a szívnek nem lehet parancsolni.
Ryan összevonta a szemöldökét. Nem értette, mire gondol. Megragadta a poharat, és egy húzásra eltüntette a tartalmát. Jenna újra akarta tölteni, de jelezte, hogy nem kér többet, inkább fejtse ki neki az előbbi állítását.

Picture

​– Emlékszel Owenre? – Ryan bólintott. – Jó volt a kapcsolatunk, szerettük egymást, három év járás után megkérte a kezem, és én habozás nélkül igent mondtam. Már javában szerveztük az esküvőt, éppen arra gyúrtam esténként, hogy tökéletesen fessek a menyasszonyi ruhában, amikor az edzőteremben találkoztam Theóval. És minden megváltozott.
Ryan szeme összeszűkült a gyanakvástól. Jenna a tervezett időpont előtt egy hónappal lefújta az esküvőt, és elhagyta Owent. Csak nem arra akar kilyukadni ezzel a történettel, hogy Liv másfelé kacsintgat?

Picture

​Egy ideig még hallgatta a magyarázkodását, miért döntött úgy, ahogy, majd ömlengeni kezdett az igaz szerelemről és a lelki társról, amit Ryan egyszerűen már nem bírt szó nélkül hagyni.
– Csak azért dobtad Owent, mert Theo jobb parti volt számodra. Semmi köze az egésznek a szerelemhez. Az anyagi stabilitás vonzott benne, hogy ő tengerészgyalogosként egyedül is képes eltartani egy családot, míg a sportbolti eladó Owen mellett neked is dolgoznod kellett volna. És nem mellesleg Theót kedved szerint irányíthatod. Világéletében parancsot követett, fel sem tűnik neki, ha ugráltatod. Ezért estél tőle olyan hamar teherbe, hogy magadhoz láncold. Felesleges mentegetőzni, számító dög vagy, Jenna, mindenki tudja.

Picture

​Őszinteségi rohama óriási pofonként érte nővérét. Szemei elkerekedtek, szája pedig tátva maradt a döbbenettől. Percekig nem jött ki hang a torkán, még akkor sem, mikor nagyobbik lánya hasonló vehemenciával tépte fel a bejárati ajtót, mint az imént Ryan.

Picture

– Utálom a hétfőt, utálom a sulit, és még annál is jobban gyűlölöm a balett órát, ami persze majd csak ötkor kezdődik, és vissza kell mennem, de közben holnap két dolgozatot írok és tanulnom kéne, és ott van még a beadandó is! Ááá! Elegem van! Utálom az életemet! Mindenki direkt engem szívat! – hadarta el panaszáradatát Sadie levegővétel nélkül, és miközben dühösen feltrappolt az emeletre, fájdalmas hangon még azt is hozzátette: – És még egy rohadt csokit se ehetek! – Azzal bevágta a szobája ajtaját, és Ryan azon kezdett gondolkodni, vajon unokahúga észrevette-e őt egyáltalán.

Picture

– Miért kényszeríted rá a balettet? Tényleg utálja. És miért nem engeded, hogy nassoljanak? Napi egy csokitól nem lenne semmi bajuk. Az még bőven belefér az egészséges táplálkozásba.
– Nem, nem fér bele! – csattant fel Jenna kábulatából, és két tenyerével a pultra csapott. – A baletthez pedig azért ragaszkodom, mert alázatra, fegyelemre és precizitásra tanít, és a helyes testtartás kialakulásában is nagy segítség.
– A lázadást kihagytad a felsorolásból. – Ryan nem bírta megállni, hogy ne szúrjon oda neki még egyet, és ezzel sikerült nővérét végleg kihoznia a sodrából.
– Az én gyerekeim! Ne szólj bele a nevelési módszereimbe! – köpte indulatosan az arcába, mire Ryan sztoikus nyugalommal rögtön visszavágott.
– Te meg ne tedd tönkre az életemet a feleségemnek adott tanácsaiddal!

Picture

​A feszültség csak úgy vibrált a levegőben. Hosszú percekig néztek farkasszemet egymással, mígnem Ryan feltette azt a kérdést, amire valójában nem is akarta tudni a választ.
– Mióta tart a viszonya?
Jenna meglepetten hőkölt hátra.
– Miről beszélsz?
– Nem véletlenül dumáltál nekem Owenről. Most már tudom, hogy az egész válási őrület mögött egy pasi áll.
– Szóval erről nem is beszélt neked – vonta le a következtetést Jenna, majd hirtelen a szája elé kapta a kezét, és zavarában elvörösödött.

Picture

​– Gratulálok. Úgy tűnik, nem csak a testvéredet, a barátnődet is sikerült elárulnod – vetette a szemére Ryan, miközben őrjítő fájdalom költözött a szívébe. Legszívesebben egyesével törte volna el a fickó csontjait, mert azzal talán vissza tudta volna adni mindazt, amit a puszta létezésével okozott neki.
– Kérlek, ne mondd el Livnek, hogy elszóltam magam! Meg fog ölni.
– Én foglak megölni, ha nem válaszolsz a kérdéseimre. Kivel csal meg és mióta?
Jenna hevesen rázta a fejét.
– Liv soha nem folytatna viszonyt a hátad mögött. Nem csalt meg. Még csak nem is csókolóztak. Egyszerűen csak beszélgetnek. Sokat. Nagyon hasonló a gondolkodásuk, ezért vonzódik annyira hozzá.

Picture

Ryan hirtelen nem tudta, mit gondoljon. Egyrészt megkönnyebbült, hogy Liv fizikailag nem lépett félre, érzelmileg viszont már egy másik fickó karjaiban volt, ami – be kellett, hogy lássa – talán sokkal veszélyesebb.
– Ki az? Hol ismerkedtek meg? Ő is jogász? Te találkoztál már vele? – sorolta egymás után a kérdéseit, Jenna alig tudta leállítani.
– Nem találkoztam még vele. Annyit tudok, hogy Jasonnek hívják és ugyanannál a cégnél dolgozik, ahol Liv. Azt hiszem, közgazdász.
– Persze, hogy Jasonnek hívják! – kelt fel Ryan idegesen a helyéről. – Mégis, hogy máshogy?

Picture

​– Most mi bajod van? Ismered?
– Nem, de annyira tipikus, hogy Liv ilyen nevű pasast választ magának. Most komolyan, ha te meghallod azt a nevet, hogy Jason, neked nem egy magas, jóképű, vicces Adonisz jut eszedbe tökéletesen kidolgozott felsőtesttel?
– Féltékeny vagy.
– Naná! Miatta akar elhagyni a feleségem, akitől már van két gyerekem.
Jenna megállította a folyamatos fel-alájárkálásban. Át akarta ölelni, de Ryan mobilja abban a pillanatban csörrent meg. Charlotte kereste.
– Mennem kell – indult a kocsihoz, miután befejezte a beszélgetést. Jennára rá se nézett.

***

Picture

​Egy órával később a játszótéren ült egy padon. Szemével ugyan követte az orra előtt zajló eseményeket, viszont gondolatban egészen máshol járt. Liv és Jason kettősén kattogott szüntelenül az agya. Vajon mit nyújthat a feleségének az a pasi, ami belőle hiányzik? Próbálta sorra venni a tulajdonságait, hátha az segít neki rábukkanni valami rejtett elviselhetetlenségére, de Charlotte és Hannah érkezése kizökkentette az elmélkedésből. Előbb a kislány, majd nővére nyomott az arcára két puszit, aztán Mia és David észrevették őket, és odaszaladtak hozzájuk köszönni. Némi kérlelés után pedig magukkal vitték Hannah-t játszani.

Picture

​– Köszi, hogy elhoztad Miát a hegedűóráról. Hannah rosszul lett a napköziben, érte kellett rohannom, Peter meg negyedéves értekezleten ül, nem tudtam elérni. Vagyis megmentetted a napot, jövök neked eggyel – foglalt helyet öccse mellett Charlotte, és átnyújtott neki egy papírpoharat. Ryan átvette a kávét, óvatosan belekortyolt a gőzölgő italba, és elmosolyodott.
– Máris törlesztettél.
– Gondoltam, jól fog esni az ébren töltött éjszaka után. Patrick mesélte, mi történt. Sejtettem én, hogy baj van. Hogy vagy?
– Nem túl jól – felelte őszintén, lesütött szemekkel. Charlotte közelebb húzódott hozzá, és biztatólag átkarolta.

Picture

​– Tudom, hogy most zaklatott vagy és iszonyúan fáj. Tudom, mert én is átéltem valami hasonlót az egyetemen. Talán emlékszel is rá, mennyire nagyon bele voltam zúgva a tanáromba. Azt hittem, ő életem szerelme. Két évig játszadozott velem és hitegetett, hogy a nyilvánosság előtt is felvállalja majd a kapcsolatunkat, csak legyek türelemmel. Én pedig olyan elvakultan szerelmes voltam belé, hogy ittam minden szavát. Persze a végén az egészből csak az lett, hogy darabokra törte a szívem, én pedig apáét, amiért otthagytam az iskolát. Szóval, megértelek. Nem azt mondom, hogy teljesen átérzem azt, amin most keresztülmész, de tudom, milyen az, ha a társad elárul. Csalódott vagy és dühös. És ez még csak a kezdet. Érzelmek millióit fogja kiváltani belőled, ez biztos. Egy a fontos: ne add fel!

Picture

​Ryan érdeklődve Charlotte felé fordult.
– Mit? Nem leszek öngyilkos, ha erre gondolsz.
– Nem így értettem, de hidd el, még ez a lehetőség is ott motoszkálhat majd a fejedben. Igyekezz mielőbb kiirtani!
– Akkor hogy értetted?
Charlotte ajka lassan mosolyra húzódott.
– Lehet, hogy nem kifejezetten harmonikus a kapcsolatotok, viszont az elmúlt nyolc évben jóban és rosszban egyaránt ott voltatok egymásnak. Ráadásul van két tüneményes kisfiatok, akik mindig össze fognak kötni titeket, bárhogy is alakuljon a jövőtök. De szerintem még nincs veszve semmi. Liv okos nő, és kisöcsém, te sem vagy éppen egy hülye gyerek. Meg fogjátok oldani. Még ha időbe is telik, rendbe fogjátok hozni a házasságotokat. Én biztos vagyok benne.

Picture

​Ryan elmélázott a hallottakon. Letette a kávét a földre, majd egy hirtelen mozdulattal magához szorította nővérét. Jól estek neki a biztató szavak.
– Köszönöm, hogy hiszel bennünk – suttogta meghatódva a fülébe.
– Ez csak természetes, Ryan – viszonozta Charlotte az ölelést, majd sok sikert és kitartást kívánt. – Ne haragudj, de mennünk kell. – Azzal felállt, magához hívta a lányokat, és már el is búcsúztak.
***

Picture

​Ryan is útnak indult Daviddel, hogy elhozzák Adamet a szüleitől, de a csöppség már nem volt ott. Az apja három körül elvitte magával a műhelybe. Nem örült neki, mert szeretett volna mielőbb hazaérni és lepihenni végre, de nem adott hangot nemtetszésének. Kifelé irányította Davidet, és meg sem álltak a Safferty Auto Mechanic épületéig.

Picture

A családi vállalkozást tizennégy évvel korábban alapították, miután kiderült, hogy Morgan csak ismerkedni és bulizni járt a főiskolára. Nagy botrány kerekedett belőle, és az apjuk arra kötelezte a lányt, hogy fizesse vissza neki a verejtékes munkával megkeresett tandíjat. Morgan ekkor állt elő az ötletével, hogy nyissanak egy saját műhelyt, ahol ő majd ledolgozza azt az összeget. Hiszen az apja világéletében autószerelő volt és egyébként is szinte mindenhez ért, ráadásul néhány évig Patrick is dolgozott a szakmában, ő meg már az anyaméhben is benzingőzt szívott, aztán mellettük nőtt fel a garázsban. Először természetesen lehurrogták, viszont Jack Safferty agyában onnantól kezdve folyamatosan ott motoszkált a gondolat, hogy ezzel végre előrébb léphetne az életben, ezért mindennek alaposan utánajárt, és pár héttel később a vasárnapi ebédnél bejelentette, hogy bár tudja, hogy kockázatos, hisz a családjában és önmagában, úgyhogy belevágnak. Kezdetben akadtak nehézségek, azonban mostanra már kifejezetten versenyképesnek számítanak a piacon.

Picture

​Még le se állította a motort a parkolóban, Morgan máris ott termett előtte letörölhetetlen vigyorral az arcán. Nem várta meg, hogy Ryan kiszálljon, kinyitotta a kocsi ajtaját, és mit sem törődve azzal, hogy David hallótávolságon belül van, öccse tönkrement házasságának következményeiről kezdett fecsegni.
– Beköltözöl hozzám és …
Ryan izmai megfeszültek. Megragadta Morgan karját, és eltolta magától, hogy kiszállhasson végre az autóból.

Picture

– Fogd be! – mordult rá, majd kinyitotta a gyerekzáras hátsó ajtót a fiának. David értetlenül nézett rájuk.
– Miért kéne apának hozzád költöznie? – szegezte egyenesen Morgannek a kérdést, de helyette a hirtelen felbukkanó Patrick válaszolt Adammel a karján.
– Mert Morgan nénéd képtelen férjet fogni magának, így nincs, aki megvédje a sötétben, ezért akarja apukádat átcsábítani magához.
– De akkor minket ki fog megvédeni, ha apa elmegy?
– Apa nem megy sehová – felelte Ryan elszántan, miközben gyilkos pillantásokat lövellt nővérére, hogy meg ne merjen mukkanni, amíg a gyerekei a közelükben vannak.

Picture

– David, lenne kedved pecsételni az irodában? Nagyapának jól jönne a segítség.
– A tűzőgépet is használhatom? – csillant fel a fiú szeme, és meg se várva a választ előreszaladt, mert meghallotta Morgan kutyáját, Huntert az ajtó mögött nyöszörögni. Patrick elmosolyodott, majd félrevonta öccsét, és a fülébe súgta, hogy Jenna az imént hívta Morgant, azóta tud a történtekről.
Ryan csak a szemét forgatta. Jellemző Jennára. Ha kibukik valami, többé már nem bírja magában tartani, és beindítja a pletykaláncot.
– Figyelnél egy kicsit a srácokra? – kérdezte tőle, miután összeborzolta Adam barna tincseit. Bátyja igenlő választ adott, ő pedig maga után vonta Morgant a műhelybe.

Picture

​– Elment az eszed? Mégis mi a fene bajod van neked? – fakadt ki belőle minden felgyülemlett feszültsége, mégsem kiabált. Enyhén megemelte a hangját és vehemensen hadarta a szavakat egymás után. Ez jelentette nála a legsúlyosabb érzelmi kitörést. – Tényleg? Komolyan a fiam előtt kellett felhoznod a témát?
– Nem tudtam, hogy David veled van – mondta védekezésképpen Morgan, miközben bele akart bokszolni az öccse vállába, de Ryan elkapta a kezét.
– Ezt most azonnal fejezd be!
– Te meg a durcit fejezd be! Nekem lenne jogom dühösnek lenni. Miért én tudtam meg utolsónak, hogy elváltok?

Picture

Ryan nem hitt a fülének. Elengedte nővére öklét, és fejét csóválva körbesétálta a műhelyt.
Morgan kisvártatva követni kezdte. Folyamatosan járt a szája. Részletesen kifejtette, hogy mekkorát csalódott benne, amiért nem őt hívta fel először, majd a feleségét kezdte csúnyán becsmérelni, és tagadhatatlan elégedettség töltötte el, hogy ő mindezt már évekkel ezelőtt megjósolta.
– És még a kutyákat se szereti! Hát milyen ember az ilyen? – taglalta tovább Liv negatív tulajdonságait, mikor Ryan hirtelen megtorpant, és száznyolcvan fokos fordulatot vett.

Picture

​– Igen, nem szereti a kutyákat, és akkor mi van? Valószínűleg, ha anya és apa olyanok lettek volna, mint Liv szülei, te sem szeretnéd őket. Liv véletlenül besikerült nekik, és hogy egy abortusz miatt ne essen csorba a hírnevükön, megtartották. De sosem akarták őt, ahogy téged vagy engem! A jól menő bróker apukának a munkája, az anyjának meg a férje volt az első, míg ő valahol a két házi kedvenc agár után következett a fontossági sorrendben. De ezt már jó néhány évvel ezelőtt elmondtam neked. Közvetlenül azután találtál hazafelé menet egy fajtatiszta agár kölyköt, amit persze még véletlenül sem azért vettél, hogy őt bosszantsd.
– Akkor elmondom még egyszer, hogy megértsd: Huntert ta-lál-tam – hangsúlyozta ki tagolva a szót.
– Hát persze – hagyta rá, és erősen megdörzsölte sajgó homlokát. Egyre kimerültebbnek érezte magát.

Picture

​Morgan közben összefonta karjait a mellén, és kihívóan tekintett rá.
– Nem értem, hogy most miért véded. Nem ő akar elválni? Nem ő csalt meg?
– Nem csalt meg. Vannak problémáink, de meg fogjuk oldani őket. Szóval, nagyon gyorsan töröld le azt a kárörvendő vigyort az arcodról, mert Liv még mindig a családhoz tartozik, és én soha nem fogok hozzád költözni. Még átmenetileg sem. Szeretem a törtető, határozott, makacs, lobbanékony és sértődékeny feleségemet, mert okos, vicces, gondoskodó, segítőkész és csodálatos édesanya. Nem ismered őt, Morgan, soha nem is akartad megismerni. És most ha megbocsátasz – kerülte ki –, hazamegyek hozzá.

 

Tovább a következő epizódra