Küzdő Lélek

Küzdő Lélek – 11. Terápia

Picture

Amilyen jól alakult az estéjük, annyira lett pocsék a másnapjuk. Nyilvánvalóan mindketten másképp értelmezték a történteket. Míg Ryan annak a bizonyos fordulópontnak vélte, amikor véget ér a rémálma és rendbe jön minden, addig Liv csak a kapcsolatuk egy szép lezárásának titulálta. Ez pedig elegendő okot szolgáltatott ahhoz, hogy egész nap vitatkozzanak. Csak akkor tartottak pihenőt a szócsatában, ha a gyerekek a közelükben voltak, illetve mikor Ryan ebéd után bement a belvárosba Liv autójáért, de miután hazavitte, ugyanott folytatták, ahol abbahagyták, és sehogy sem tudtak közös nevezőre jutni. Valamivel három óra előtt Ryan úgy döntött, hogy nem kínozza tovább se a feleségét, se magát, majd ha kialudták magukat és lehiggadtak, újból átbeszélik a dolgot. Elköszönt a fiaitól, és elsétált ideiglenes otthonába.

Picture

Nagy meglepetésére élénk nevetgélés fogadta, ahogy belépett a bejárati ajtón. Szokatlan volt ez a bátyja házában. Eddig mindig síri csendre érkezett. Maximum a tévé szólt, de az is halkan. Érdeklődve haladt hát a hang irányába, és igencsak meghökkent, mikor észrevette, hogy az unokahúgai száma a háromszorosára nőtt a háztartásban.
– Hát ti? – nyögte ki köszönés helyett. A monitor előtt ülő három lány összerezzent ijedtében. A legkisebb ocsúdott fel először.

Picture

​–  Szia, Ryan bácsi! Holly segít animációt készíteni a kiselőadásomhoz – mondta Mia kedvesen mosolyogva.
– És te, hiszti hercegnő? – nézett Sadie-re, de tőle szokatlan módon, egy kerek egész mondattal Holly válaszolt helyette.
– Belezúgott az egyik csoporttársamba.
– Szóval információért jöttél – rakta össze a képet Ryan vigyorogva, Sadie pedig tetőtől talpig elvörösödött.
– Le lehet szállni rólam, oké? – fonta keresztbe a karját ingerülten.
– Nem is szálltam rád – csitította Ryan.
– De, mert úgy nézel!
– Hogy? – nevette el magát azon a női logikán, amit úgy tűnik, soha a büdös életben nem fog megérteni.
– Hát úgy – felelte Sadie, miközben duzzogva felhúzta az orrát. Ryan megcsóválta a fejét, és Hollyhoz fordult.
– Apád?
– Dolgozik.
– A műhelyben vagy taxizik?
A lány érdektelenül megvonta a vállát, és inkább elterelte a témát.
– Hogy sikerült az estéd?
– Tényleg! Randid volt Liv nénivel! – kiáltott fel Sadie és Mia egyszerre.

Picture

Ryan fancsali képet vágott, és ledobta magát a szundikáló macska mellé a kanapéra.
– Az este jó volt, a mai nap már nem annyira.
– Miért? Mi történt? – sereglettek köré kíváncsian az unokahúgai, mire önkéntelenül is elmosolyodott.
– Mit akartok tudni?
– Minden részletet! – vágták rá egyszerre.
– Kezdd az elején – javasolta Sadie. – Hogy vetted rá, hogy elmenjen veled randizni?
– Elraboltam.
– Elraboltad? – hüledeztek a lányok elkerekedett szemekkel, majd a sokk után Ryan nagyvonalakban elmesélte nekik a randijukat.

Picture

​– Hideg volt, de jólesett a friss levegő, ráadásul vele akartam maradni, ezért hazakísértem. Egész úton beszélgettünk és nevettünk. Nyíltan és önfeledten, mint régen. Aztán a ház elé értünk, majd ahelyett, hogy elbúcsúztam volna tőle, megcsókoltam.
– Erre ő? – pislogtak rá lélegzetvisszafojtva.
– Visszacsókolt.
– És azután?
– Jaj, ne kelljen már mindent harapófogóval kihúzni belőled! – türelmetlenkedett Sadie a padlót csapkodva, amivel a frászt hozta az alvó szőrgombócra. A kandúr ijedten felkapta a fejét, majd úgy döntött, egy nyugodtabb sarokban folytatja tovább a délutáni szunyókálását.

Picture

– Szerelmeskedtetek? – kérdezett rá a kilencéves Mia kertelés nélkül mindenki nagy döbbenetére. – Most mi van? Miért néztek így rám? Tudom, hogy ti is erre vagytok kíváncsiak – sandított a két tinédzserre, akik huncut pillantást váltottak maguk között.

Picture

​Ryant annyira váratlanul érte a kis Mia kérdése, hogy hirtelen azt sem tudta, sírjon vagy nevessen, amiért már ilyen fiatalon érdekli a téma. Bár az aranyos szóhasználatából végül arra következtetett, hogy valószínűleg csak annyit tud róla, amennyit feltétlenül muszáj. Elvégre Charlotte lánya, nála pedig nincs is felelősségteljesebb szülő a világon.
– Igen, szerelmeskedtünk – használta ugyanazt a kifejezést –, viszont ezzel én itt be is fejeztem. Ha kérdésetek van a témát illetően, forduljatok a szüleitekhez.

Picture

​A lányok arcáról csalódottság tükröződött, de Ryan nem volt hajlandó elvégezni testvérei helyett a piszkos munkát.
– De miért? Ryan bácsi, te vagy a legjobb arc a családban – próbálta győzködni Sadie. – Mindenki mással erről beszélni maxi ciki lenne.
– Nem igaz – térdelt fel Mia beléfojtva a szót. – Anyától például nyugodtan kérdezhettek. Mindent el fog mondani nektek, és nem is lesz olyan kínos. Majd meglátjátok.

Picture

​Ryan végtelen szeretettel nézett a kislányra. Korához képest annyira érett volt, okos, megértő, segítőkész. És pokolian őszinte. Talán ez tetszett neki a legjobban. Nagyon bízott benne, hogy felnőtt korára is megőrzi ezen tulajdonságait.
– És ha ilyen jól alakult köztetek a dolog, hogy még szerelmeskedtetek is, akkor miért nem költöztél haza? – tette fel az újabb és jogos kérdését Mia. Ryan előrehajolt, és a térdére könyökölt.
– Hát ez elég bonyolult – sóhajtotta. – Még én sem értem igazán.
– Akkor itt az ideje, hogy megértsük – pattant fel a helyéről, majd némi keresgélés után füzettel és tollal a kezében tért vissza. – Nem baj, ha használom? – fordult Hollyhoz, aki egy fejrázással jelezte, hogy csak nyugodtan.

Picture

​– Mit csinálsz?
– Én leszek az agyturkászod. Együttes erővel szépen rájövünk, hogy miért nem költözhettél még haza. Na, feküdj végig a kanapén! – utasította ellentmondást nem tűrően, miközben visszacsüccsent törökülésbe a szőnyegre. Ryan egy pillanatnyi hezitálás után úgy döntött, hogy részt vesz a játékban.
– Ó, én is akarok turkálni az agyadban! – csillant fel Sadie szeme, és közelebb húzódott unokatestvéréhez, hogy lássa a jegyzeteit. Holly kuncogva figyelte őket.
– Mi történt, miután egymás mellett ébredtetek? – tette fel az első kérdését a kis pszichológus.

Picture

– Hozzám vágta a ruháimat és megkért, hogy az erkélyen át távozzak a házból, mert nem akarja összezavarni a gyerekeket, akiket éppen akkor hoztak haza a szülei.
– Ühüm. És erre te hogyan reagáltál?
– Nem tetszett, de eleget tettem a kérésnek. Lemásztam az erkélyen, viszont ahelyett, hogy ide jöttem volna, úgy csináltam, mint aki látogatóba érkezett, és a garázson keresztül visszamentem a házba.
– Erre Liv néni?
– Gyilkos pillantást vetett rám, mikor felbukkantam a szülei mögött. Aztán Hunningsék elköszöntek, David az osztálytársával felment az emeletre játszani, én pedig elé álltam, hogy beszéljük meg a történteket. Először nem akarta, utána meg alig tudtam leállítani.

Picture

​– Mit mondott? – tudakolta Sadie.
– Röviden tömören annyit, hogy az egész az én hibám, magamra vessek, ha többet láttam bele a történtekbe, mint ami valójában volt, hiszen mindenki jól tudja, hogy az éjszaka csalóka, és fel kellett volna készülnöm rá.
– Végül is – suttogta Holly elgondolkodva –, valahol igaza van.
– Te most kinek az oldalán állsz? – pillantott rá összevont szemöldökkel, mire a lány arcán egy vállrándítás után széles mosoly jelent meg. Ezután Sadie és Mia is a pártjára állt.
– Árulókkal vagyok körülvéve – dünnyögte Ryan sértődöttséget tettetve. A legkisebb lány félrerakta a füzetet és tollat, majd arrébb tessékelve nagybátyja alsó végtagjait, leült mellé a kanapéra, ráfüggesztve átható, zöld szemeit.

Picture

​– Mindketten hibáztatok – sóhajtotta. – Te azért, mert nem bíztál eléggé magadban, és hogy könnyebb legyen a dolgod, az alkoholhoz nyúltál segítségért. Liv néni pedig azért, mert belement a kis játékodba, noha sejthette előre, hogy mi lesz a vége. Egy éjszakára jól éreztétek magatokat együtt, de amint az véget ért, ugyanott tartotok, mint előtte, azzal a különbséggel, hogy most még inkább nehezteltek a másikra.

Picture

​– Ki vagy te? – kérdezte Ryan gyanúsan méregetve unokahúgát. Idefelé jövet sikerült összeraknia a képet, és ráébrednie, hogy nem csak a saját szemszöge létezik, hanem bizony a felesége okfejtésének is van alapja. Csak nehéz volt elfogadnia a tökéletesnek hitt este után, hogy valójában nem történt túl sok előrelépés a kapcsolatukban. Testi vágyaikat ugyan kielégítették, de az mit sem ér igazi érzelmek nélkül. Ő akarta, hogy úgy érjen véget a randijuk, ahogy, és bár tudta, hogy Liv ezúttal nem fog ellenállni a közeledésének, azzal is tisztában volt, hogy mindezt csakis az átpartizott éjszakának köszönheti. Érzelmileg még mindig sokkal inkább Wallace-hez kötődik, mint hozzá, még ha most egy kicsit sikerült is összezavarnia.

Picture

​– Dr. Mia Logan – érkezett a büszke felelet a kislánytól, Ryan pedig magához húzta, és ahogy átkarolta, most először fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a két fia mellé szeretne még egy lányt is. Ennek megvalósítására azonban jelen pillanatban nem sok esélyt látott.
Megpuszilta Mia feje búbját, majd eltökélten azt mondta neki, hogy ő lesz a világ legjobb agyturkásza.
– Tényleg úgy gondolod?
– Naná – mosolygott le rá. – Folytassuk is a kezelést Sadie-vel.

Picture

​A tinédzser először meghökkent a kijelentésen, de aztán hanyagul hanyatt vágta magát a padlón, és kérdés nélkül rögtön beszélni kezdett arról, mi nyomja a lelkét.
– Az anyám egy idióta. Megőrjít az egészségmániájával.  Nem ehetek semmit, ami finom, ráadásul kényszerít, hogy balettre járjak. Annyira utálom!
– A balettet vagy őt? – vetette közbe a kérdését Mia.
– Mindkettőt. Ja, és minden napot közös tornával kezdünk, majd zárunk. Agyrém az egész nő.
– Nekem mondod? – szaladt ki Ryan száján, de gyorsan észbe kapott, hogy ne becsmérelje nővérét a gyereke előtt, mert csúnyán megjárhatja. Inkább Theóra terelte a beszélgetést, viszont Sadie szépen visszakanyarította az anyjához.

Picture

​– Mit gondolsz, miért vállal kiküldetéseket? Egy hetet itthon van, három hetet másik államban vagy külföldön állomásozik, hogy ne kelljen anyával egy levegőt szívnia. Most, hogy terhes, elviselhetetlenebb, mint valaha. Ezt sem értem egyébként, minek kell nekik még egy gyerek? Komolyan, ezek direkt engem szívatnak. Már nem csak Maddisont, hanem azt is folyton a nyakamba fogják varrni.
– Mármint őt – helyesbített Mia, de Sadie nem vette a lapot, tovább panaszkodott jövőbeli helyzetéről. A kislány többször is próbálta félbeszakítani az észrevételeivel, de a tinédzser megállíthatatlanul fecsegett. Aztán Ryan megcsiklandozta a talpát.
– Naaa! – ült fel nevetve.
– Figyelj Miára, fontos dolgot akar mondani!
– Hát mondja! Mondd! – nézett unokatestvérére.

Picture

​– Nem gondolod, hogy önző dolog mindig magadat tenni a középpontba? Nem körülötted forog a világ. A szüleid nem a te bosszantásod miatt vállaltak még egy gyereket, hanem valószínűleg azért, mert tényleg szeretnének. Te három és fél év múlva már egyetemre fogsz járni, Maddie meg lázadó kamasz lesz, aki állandóan a barátaival fog lógni és soha nem lesz otthon. Egyik pillanatról a másikra el fognak veszíteni mindkettőtöket, téged már sikerült is, és talán ezért akarják a babát. Hogy legyen még valaki, akiről gondoskodhatnak, akinek új dolgokat taníthatnak. Hogy ne legyen üres az életük.

Picture

​A két tinédzser álla valahol a padló közelében volt Mia elemzését hallván, hirtelen meg sem tudtak mukkanni.
– Most komolyan, honnan tudsz te ilyeneket kilenc évesen? – csodálkozott el Ryan is. Mia megvonta a vállát.
– Nem tudom. Figyelem a környezetemet, beszélgetek az emberekkel, sokat olvasok. És lehet, hogy túl sok dokumentumfilmet nézek.
–  És ez tőlük nem számít önzőségnek? – fortyant fel Sadie némi fáziskéséssel. Látszólag nehezen viselte a kritikát. Mielőtt azonban még vita alakulhatott volna ki közöttük, Ryan gyorsan közbelépett, és sikeresen elterelte a figyelmüket.

Picture

– Nem vagytok éhesek? Rendelek valami kaját.
– Pizzát! Kérlek! – könyörgött Sadie térden állva. – Meghalok egy sonkás pizzáért.
– Nektek is jó lesz? – kérdezte a másik két lánytól. Bólintottak.
– Lehetne még valami desszertet is? Mondjuk fánkot?
– Lehetne, csak ne mondd el anyádnak – kérte Ryan, ahogy elhaladt mellette kifelé menet a szobából, majd az ajtóból még visszaszólt: – Amíg leadom a rendelést, puhítsátok meg Hollyt. Bele akarok látni az ő lelkébe is – kacsintott rá a lányra, ő pedig zavarában inkább visszaült a számítógépéhez, és le sem vette a szemét a képernyőről, míg meg nem érkezett a pizza és a fánk.

Picture

​– Hogy hívják a netes barátaidat? – próbálkozott Ryan az utolsó szelet eltűntetése után. A lányok már mind jóllakottan feküdtek a macska társaságában a szőnyegen. – Ha itthon vagy, állandóan a gép előtt ülsz, egyébként meg a telefonodat nyomkodod. Nem veszem be, hogy csak úgy netezel. Valaki vagy valakik miatt vagy folyton online, szóval ki vele!
Ryan felkészült egy hosszú érveléssorozatra, de várakozásával ellentétben most nem kellett győzködnie Hollyt, hogy kinyissa a száját. Azonnal reagált rá.
– Molly és Elliot. Egy játékos fórumon barátkoztunk össze tavaly. Mi vagyunk a MEH – mondta, és a nevük kezdőbetűiből kirakott mozaikszót hanyag flegmasággal ejtette ki.

Picture

​Sadie és Mia összenevettek.
– Mi van? – pillogott rájuk Ryan értetlenül.
– Meh – nyögték egyszerre, és Hollyval kiegészülve újból nevetni kezdtek.
– Aha, azt hiszem, kapiskálom. Valami új trend, ami egyszerre jelent mindent és semmit. Grant barátom is előszeretettel használja és megy vele az idegeimre, úgyhogy csak óvatosan! – figyelmeztette őket, mielőtt még túlzásba estek volna. – Találkoztatok már egymással? – tért vissza a vörös lány faggatásához, aki megrázta a fejét. – És nem is terveztek találkozót? – Most egy vállvonás volt a válasz. – Szerintem tök menő lenne. Vesd fel nekik, ha eddig nem került szóba. Hol laknak?
– Molly Maryland, Elliot Delaware államban.

Picture

​– Nincsenek is messze. – Holly megint vállat vont. Ryan elmerengett egy pillanatra a szituáción, majd ismét egy kérdést intézett a lány felé. – Attól tartasz, hogy a személyes találkozással megtörik a köztetek kialakult varázs, igaz? – Holly bizonytalanul biccentett. – Ha egymás között önmagatokat adjátok, márpedig éveken keresztül elég nehéz megjátszania magát az embernek, akkor nem lehet semmi baj. Sőt. Talán ők rá tudnának venni téged, hogy közlékenyebb legyél. Eléggé megnehezíted a dolgunkat a szótlanságoddal, ugye tudod? Apád nagyon aggódik érted.

Picture

​Ryan látta az unokahúgán, hogy vívódik. Valami nagyon kikívánkozott belőle, mégis ellenállt.
– Furcsán mutatja ki – bökte ki aztán pár percnyi némaság után.
– Mire gondolsz?
Holly idézőjelet formált az ujjaiból, úgy felelt.
– Állandóan „dolgozik”.
– Tehát szerinted nem is dolgozik, mikor azt mondja, hogy oda megy?
– Nem mindig.
– Akkor mit csinál? – puhatolózott Ryan, de csak a szokásos vállrándítás jött válaszul. – Nyugodtan mondd ki, amit gondolsz.
– Randizik – szűrte ki a fogai között felháborodottan. A két unokatestvér hevesen érdekelődni kezdett, de még mielőtt belendülhettek volna, Ryan lepisszegte őket. Hollyra akart koncentrálni.

Picture

​– És amennyiben ezen feltevésed valósnak bizonyulna, hogy érintene téged?
– Le sem tagadhatnád, hogy FBI-ügynök vagy – jegyezte meg vigyorogva Sadie, míg Holly a válaszon rágódott. Ryan nem reagált rá. Erősen szuggerálta a tizenöt évest, hogy végre nyisson egy kicsit a rokonai felé.
– Azt hiszem, nem bánnám. Vagyis… nem tudom – mondta zavartan, miközben könnybe lábadt a szeme. Ryan el sem tudta képzelni, milyen nehéz lehet most neki. Egy kicsit bűntudata is lett, amiért erőltette a dolgot. Megfogta a kezét, és magához húzta. – Annyira hiányzik anya – zokogta a tinédzser. Nem akarom, hogy bárki is átvegye a helyét, de azt sem akarom, hogy apa örökké egyedül legyen.

Picture

​– Senki nem veheti át anyukád helyét – vigasztalta a hátát simogatva. Nem volt benne biztos, hogy jól teszi, ha igazolja a gyanúját, de hazudni sem akart neki. A lelke mélyén már úgyis tudta. – Apukád csak védeni akar, azért titkolózik előtted. Ő is bizonytalan magában, fogalma sincs, mit kellene tennie, mi lenne helyes. Épp ezért nem mondta el neked, hogy találkozgat valakivel. Én is csak véletlenül tudtam meg.

Picture

​Holly elhúzódott tőle, és megtörölte a szemét.
– Ismered?
– Személyesen nem. Rádión keresztül beszéltem vele, mikor egyik éjszaka az apáddal taxiztam. Ő az új diszpécser.
– Hogy hívják?
– Mackenzie.
– És úgy hang alapján milyen?
– Üdítően vidám személyiség. Jó hatással van az emberekre.
– Most is együtt vannak?
– Nem tudom. Felhívjam? Megkérdezzem?
A lány egy fejrázást követően ismét elnyúlt a szőnyegen.
– Beszélek apával, ha hazaért. Lehet, hogy meg akarom ismerni – mondta, majd a macska nagy riadalmára megcsapkodta a padlót, hogy mindenki csatlakozzon hozzá. – Mia még nem öntötte ki a lelkét – mosolygott a legkisebbre.

Picture

​– Hát mert én vagyok az agyturkász, nekem nincs szükségem terápiára.
– Ó, dehogyisnem! – ellenkeztek kórusban, mire a kislány beadta a derekát.
– A szüleim részéről egy kicsit elhanyagolva érzem magam, de ez minden. És ezt is megértem. Tudjátok, hogy a nővérem milyen beteges, szegényke, természetes, hogy több figyelmet kap. Szóval, ezzel én le is zártam a mai kezelést. Dr. Mia Logan legközelebb jövő hétvégén rendel, amennyiben igényt tartanak összetört szívű Ryan bácsikájára is, hogy a csoportterápián legyen elegendő pizza és fánk, úgy telefonos időpont egyeztetésre lesz szükség az alábbi telefonszámon: 555-5555. Mindenkinek ép testtel megáldott ép lelket kívánok!

 

Tovább a következő epizódra