Jelzőfény: Végzet

Jelzőfény: Végzet – 5. Félelmek

I’m at war with the world and they
Try to pull me into the dark
(Skillet – Awake and Alive)

Picture

Egy csapzott, barna hajú fiú lép be a kórterembe, és egy öreg nénit támogat. A hölgy láthatóan megsérült, mert furcsán áll a térde.
– Rick, drágám, fektesd le arra az ágyra! Tessék megnyugodni, mindjárt ellátom a sérülését! – osztogatja az utasításokat Mrs. Ainsworth hozzáértő főnővér módjára, és kirohan a kórteremből.

Picture

 A fiú, akit ezek szerint Ricknek hívnak, odatámogatja a nénit az egyik ágyhoz, gyengéden lefekteti, majd pár nyugtató szó után elindul felénk. Ahogy jobban szemügyre veszem, megállapítom, hogy nem sokkal lehet idősebb nálam.

Picture

– Hello, Richard Ainsworth – mutatkozik be, majd ezt mi is megtesszük Skyjal. – A parkban találtam az öreglányt – mutat a néni felé -, a kutyája épp egy ügynök lábát marcangolta. Kár, hogy egy Yorkie volt. – Mosolyra húzódik a szája széle. – Sajnos a kutya nem élte túl a kalandot.

Picture

– Nem veszélyes egyedül kinn mászkálnod? – kérdi tőle Sky, amire Rick csak megvonja a vállát.
– Eddig Orionnal portyáztunk, de amióta elkapták, egyedül megyek. Az embereknek még mindig szükségük van segítségre – jelenti ki tárgyilagosan, és teljes mértékben egyetértek vele.
Ekkor belép a szobába Mrs. Ainsworth, és kezelésbe veszi a hölgyet, aki hangosan sopánkodik szeretett kutyája elvesztése miatt. Gondolok egyet, és odamegyek hozzájuk.

Picture

– Segíthetek? – kérdezem a főnővértől, amire ő csak szórakozottan bólint. A néni térdére teszem a kezem, és gyorsan meggyógyítom.

Picture

– Hogy maga milyen kedves egy fiatalember! – hálálkodik a hölgy, miután kipróbálja az immár sérülésmentes végtagját. – Mondd csak fiam, a reumámat is meg tudnád gyógyítani?
– Sajnálom, de azt hiszem, az túlesik a hatáskörömön – válaszolom, miközben megpróbálom visszafojtani a kitörni akaró nevetést. Mrs. Ainsworth a biztonság kedvéért még egyszer megvizsgálja, majd megszólítja a fiát.

Picture

– Rick, elkísérnéd a vendégeinket az ebédlőbe? Már biztosan nagyon éhesek!
– Persze, anya, bár kaja az nincs túl sok. Lefoglalt a néni, és így nem tudtam hozni.
– Hát, akkor azt esszük, ami van – jelenti ki Sky, majd mosolyogva Rick felé fordul. – Mutasd az utat!

Picture

Rick a folyosó végén található apró helyiségbe vezet bennünket, ami gazdagon tartalmaz székeket és asztalokat, valamint néhány beszélgető embert is találunk. Amint belépünk, néhányan fölkapják a fejüket, és jól megbámulnak, vagy éppen ránk sem hederítenek. Rick először benéz a hűtőbe, ami üresen pang, majd végignézi az összes szekrényt, amíg végül talál némi áporodott müzlit.

Picture

– Bocs, asszem nincs más – mondja, miközben próbálja igazságosan elosztani a pár deci tartós tejet, amit egy kupac tányér mögül halászott ki.
– Jobb, mint a semmi – vonja meg a vállát Sky, és elindul az egyik tál müzlivel egy ablak melletti asztal felé. Mi követjük, és leülünk mellé.

Picture

Egy darabig csendben fogyasztjuk a szegényes reggelit, a gondolataim egészen máshol járnak. Vajon hová vihették az angyalt, akit elkaptak? És miért nem ölték meg? Talán még lenne esélyünk kiszabadítani…
– És? Hogy sikerült félholt állapotban idekeverednetek? – töri meg a csöndet Rick. – Anya teljesen ki volt akadva miattatok.

Picture

Felváltva meséljük az erdei kalandunkat Skyjal, hogy hogyan találkoztunk ügynökökkel, és Emerickel. Mikor végzünk, megint csönd borul körénk, látszik, hogy mindenki elvan a maga gondolataival. De van valami, amit muszáj megtudnom.
– Hogyan kapták el az itteni angyalt? – kérdezem.
Rick a szemembe néz.

Picture

– Oriont? Hát, igazából… Nem tudom. – Megvakarja a fejét. – Kint őrködött a kórház előtt, és egyszer csak jöttek az ügynökök. Oké, túlerőben voltak, de… – Felváltva néz Skyra és rám – Szerintem nem volt megoldhatatlan feladat. Bár lehet, hogy azóta lett valami titkos angyalblokkoló technológiájuk, vagy mit tudom én – fejezi be mondandóját egy vállrándítás kíséretében.

Picture

Összenézünk Skyjal, nem tudom mire vélni az esetet, és látom, hogy ő is hasonlóképpen érez. Tényleg lenne valami titkos új fegyvere az ügynököknek? Mindenesetre a cél még mindig elég világos.
– Nem tudod véletlenül, hogy hová vihették? – kérdem Ricktől, mire ő közelebb hajol hozzánk, és lehalkítja a hangját.

Picture

– Igazából… Lehet. – Nagyot dobban a szívem. Mégis van esélyünk? – Orionnak volt egy tippje, hogy hol tarthatják a kísérleti nyulakat.
Lélegzetvisszafojtva figyelek.
– És hol? – kérdezi Sky türelmetlenül, és én sem vagyok kevésbé izgatott.
– A Vaspalotában.

Picture

A szívem, ami eddig a torkomban dobogott, most hirtelen lezuhan a gyomromig. Pont a hülye Vaspalotában? Ahol a fél családomat kivégezték? Nem tudom, hogy mit szóljak ehhez az új információhoz, egyrészt jó lenne kiszabadítani Oriont, másrészt viszont kicsit parázok odamenni. Vagy nem is olyan kicsit. A kezeimbe temetem az arcom, és próbálom rendezni a gondolataimat. Nem lehetek gyáva! Most nem!

Picture

– Hát, nem tudom, hogy hogy vagytok vele srácok, de én mindjárt álmon halok – jelenti ki Sky egy hatalmas ásítás kíséretében, ezzel némileg kizökkentve engem átmeneti elmezavaromból. Rick elneveti magát.
– Álmon halok? Hát ez meg milyen kifejezés?
– Olyan nyelvújítós – magyarázza Sky, és föláll a székéből. – Merre lehet itt aludni?

Picture

– Az emeleti kórtermek egy része át van alakítva, ha találtok helyet, szerintem ott megpihenhettek – igazít útba minket Rick. – És még a fürdőt is használhatjátok, ha szabad. Plusz, ha szerencsétek van, még tiszta ruhát is szerválhattok.
– Az nem lenne rossz – állapítom meg. – Ez a véres gatya nem tesz túl jót az imidzsemnek.
***

Picture

Hosszú percekig állok a zuhany alatt, és várom, hogy a kellemesen meleg víz kitisztítsa a gondolataimat. Már megint fogalmam sincs, hogy mihez kezdjek. Az ösztöneim azt súgják, hogy ki kell szabadítanunk Oriont, az agyam viszont folyamatosan azon kattog, hogy nem szabadna kockára tenni az életünket.

Picture

Kilépek a zuhanyzóból, és megtörölközöm. Fölkapok egy tiszta pizsamát, majd belenézek a tükörbe, és rögtön elborzadok a látványtól. A szemeim alatt méretes karikák díszelegnek, és olyan ápolatlan vagyok, mint valami előember. Végignézem a szekrénykéket, az egyikben szerencsére találok néhány eldobható borotvát, amivel megborotválkozom. Amikor újra tükörbe nézek, megállapítom, hogy még mindig szörnyen festek, de legalább már nem vagyok szőrös.

Picture

Kilépek a fürdőből, és Sky felkutatására indulok. Be kell nyitnom jó pár kórterembe, mire megtalálom. Amint meglátom, alig bírom visszafojtani a röhögést: egy béna rózsaszín csat van a hajában. Rózsaszín?! Megáll előttem, és felhúzza a szemöldökét.

Picture

– Mi van Mikey?
– Ezzel a csattal úgy nézel ki, mint egy óvodás! – Csípőre teszi a kezeit.
– Te meg úgy nézel ki, mint aki két hete nem fésülködött.
– Talán mert két hete nem fésülködtem?

Picture

Elneveti magát, közelebb lép hozzám, és elkezdi igazgatni a sérómat. Furcsa bizsergést érzek, amikor hozzám ér.

Picture

– Hát, úgy látszik, csak egy szabad ágy van – mutatok a mellettünk lévő fekvőhelyre. – Te aludj az ágyon, majd én megleszek a földön.
– Minek nézel te engem? Valami hercegnőnek? – háborodik fel Sky. – Ha te a földön alszol, akkor én is! – Megvonom a vállam, úgysem tudnám lebeszélni.
Leterítünk egy takarót, és ledobálunk néhány párnát, majd elhelyezkedünk alkalmi fekhelyünkön. Még mindig jobb, mint a hideg földön aludni, a szabad ég alatt.

Picture

– Nem bízom Emericben – szólal meg Sky néhány percnyi csend után. Kérdő tekintettel ránézek, bár nem csodálom amit mond, azok után ahogy összevesztek. – Úgy beszél az emberekről, mintha alacsonyabb rendűek lennének, vagy nem tom. És ő lenne a szent szalamandra, aki mindenről megmondja a frankót.
– Lehet. De bíznunk kell benne! Már alig maradtunk páran, kiben bízzunk, ha nem egymásban?
– Én akkor sem bízom benne – összevonja a szemöldökét. – Azt hittem, az angyalok jó fejek.

Picture

– Ez személyiségfüggő – magyarázom. – Ahogy az emberek, az angyalok is különbözőek. Végül is a génállományunk fele emberi. – Látom rajta, hogy elgondolkodik. – Különben is, ha nem lett volna épp hiány, simán lehet, hogy nem is lennék angyal.

Picture

– Hogy? – kérdi meglepetten, és fölpattan ülő helyzetbe. – Lehetnél ember is?
– Nem ember. – Föltámaszkodom, hogy jobban lássam. – Hanem félvér.
– Félvér?
– Igen, a félvérek ugyanúgy egy angyal és egy ember gyermekei. Csak hát ők nem angyalok, hanem félvérek.
<span “font-size:11.0pt;line-height:=”” 115%”=””>Oké, magyarázásban elég béna vagyok.
– És miben különböznek a félvérek az emberektől? – kérdezi kíváncsian.

Picture

– A félvéreknek is vannak bizonyos képességeik, bár nem olyan erősek, mint az angyaloknak. Például sok gyakorlással meg tudják védeni magukat, vagy korlátozottan látják a gondolatokat. De nincs szárnyuk, és… Hát nem angyalok, na.
– Szóval – szólal meg pár pillanatnyi gondolkodás után -, ha például lenne egy testvéred, ő lehet, hogy félvér lenne?
– Ha lány lenne, bizonyára. – Sky megint összehúzza a szemöldökét. – Tudod, az angyalok csak férfiak lehetnek.

Picture

– Micsoda diszkrimináció! – tárja szét a kezeit. – Fura egy dolgaitok vannak.
– Lehet.
Még egy darabig csöndben nézzük egymást, majd Sky visszafekszik mellém.

Picture

– Hát én még mindig álmos vagyok, úgyhogy aludjunk – indítványozza, és egyidejűleg átfordul a másik oldalára. Majd felszisszen, és a haját kezdi birizgálni.
– Na, mi van, mégis kiveszed az idióta csatot? – kérdem tőle látva, hogy a kezében tartja a rózsaszínű kiegészítőt.

Picture

– Nyomta a fejem – jelenti ki, majd elhajítja a hajbavalót. Elmosolyodom: haláli ez a csaj. Még egy darabig a fehér plafont bámulom, majd elnyom az álom.