Egy grincs karácsonya

Egy grincs karácsonya – December 13.

Először nem értettem, Gabriel miért ragaszkodott ahhoz, hogy sötétedés után találkozzunk, de amikor befordultunk egy sarkon, egy pillanat alatt rájöttem. Egész úton kitért a válaszadás elől, amikor próbáltam kiszedni belőle, ezúttal mivel akar meggyőzni.

Aztán már kimondania sem kellett, mert a szemeim elé táruló látvány teljesen egyértelművé tette számomra, hogy advent harmadik vasárnapján egy karácsonyi vásárra szeretne elvinni. Mielőtt azonban beléptünk volna az ünnepi fényekkel tarkított bódék közé, megálltam, és Gabrielre nézve megráztam a fejemet.

– Nem. Sok mindenre megadom neked a pontot, de ebbe nem fogsz belerángatni. Ez a hely minden, de tényleg minden, amit utálok a karácsonyban. A fények, a tömeg, a vásárlás, a díszek, a hideg, a…

– Előítéletes vagy, Grincs – szakított félbe, de egyelőre nem is kényszerített arra, hogy bemenjek a tömegbe. Helyette néhány lépéssel hátrébb húzódott, és a vásár fényeit figyelve mosolyodott el elmélázva. – Ezek a vásárok nem csak arról szólnak, hogy az árusok lehúzzák a vásárlókat, sőt, nem is a tömegnyomor számít.

– Nyilván gondoltam, hogy van mögötte valamiféle magasztos cucc, mint például az, hogy legyünk együtt meg vegyünk szépeket egymásnak – forgattam a szememet. – De ez csak szöveg. Igazából az egész azért van, hogy felkapták, és sok pénzt be lehet söpörni.

– Az emberek dolgoznak vagy iskolában vannak szinte egész decemberben – nézett rám Gabriel, mintha meg sem hallotta volna a szavaimat. Nem. Meghallotta, amit mondtam, és annak ellenére folytatta, és közben a pillantása nem eresztette az enyémet. – Ha belegondolsz, az ember végigdolgozza az egész életét. Legalább napi nyolc órát a munkahelyén tölt, de sokan vannak, akik tizenkét órás műszakokba vannak beosztva. Sokszor a család tagjai is alig látják egymást, vagy ha látják is, túl fáradtak ahhoz, hogy időt töltsenek egymással. De amikor jön a karácsony, akkor az újra és újra lehetőséget ad nekik, hogy változtassanak a hétköznapok megszokásain. Mert akkor elgondolkozol azon, mivel okozz örömet a másiknak, akkor időt szánsz arra, hogy elmenj megvenni, becsomagold, odaad. Vagy pedig eszedbe jut, hogy hiányzik neked valaki. Eszedbe jut, hogy szeretnél vele időt tölteni. És teljesen mindegy, hogy egy kávézóba ülsz be vele vagy elmentek együtt egy adventi vásárra. Ennek a helynek sem az a lényege, amit első ránézésre látsz, hanem az, hogy ez is egy lehetőség. Lehetőség azzal lenni, akiket szeretsz.

Meghökkenten hallgattam Gabrielt, még a szám is elnyílt valamikor a monológja közben. Nem értettem. Egyszerűen nem értettem, honnan jött ez a sok bölcsesség, ezek a fájdalmasan szép gondolatok, olyanok, amilyeneket még senki mástól nem hallottam. Olyanok, amik egyszerre voltak szívmelengetők és valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag fájdalmasak. Nem értettem Gabrielt, és azt sem, miért volt neki annyira fontos, hogy megszerettesse velem a karácsonyt, de egy sürgető érzés a mellkasomban azt súgta, vegyem észre a ki nem mondott szavakat is. Hogy Gabriel velem akar a karácsonyi vásárba menni. És rá kellett jönnöm, hogy most már az én ellenérzéseim is kezdtek elpárologni.

December 12. December 14.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
3 évvel ezelőtt

Én személy szerint azt sem bánnám, ha Gabriel nem lenne több egy sima embernél, aki csak furácska egy kicsit, és valójában csak én és Natalye lennénk azok, akik túlgondoljuk. *mosoly* Mert egyébként nagyon szívesen látnám őket együtt a történet végén, valahogy annyira illenének egymáshoz. *szív*
De félek, hogy karácsony elmúltával a fiút sem láthatja többé. *sírós fej*

(Csak így merek érzelmeket beleírni egy ideje, mert nekem pl. kettőspontdére és hasonlókra csak négyzeteket ír. 🙁 Amúgy, másnak is így van ez, vagy csak nekem?)

Gregoretta
3 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Ruby

Magyarul vannak az oldalon hangulatjelek? Akkor ez megint ugyanaz a hiba lesz, mint amikor a YouTube videók címében szereplő emojik sem látszanak rendesen nekem. Lehet, azért, mert régi a gép, vagy én nem tudom.

Thea
Admin
3 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Gregoretta

Szia Greg! Az oldalon vannak hangulatjelek, és az is látszik, amit te írsz. Ha neked máshogy jelennek meg az emojik, azt okozhatja a böngésződ vagy billentyűzet drivered elavult verziója, vagy a nem megfelelő Unicode kódolás. Sajnos bővebben nem vagyok járatos a témában, nem volt még ilyen gondom, csak a neten láttam róla cikkeket, de valószínűleg meg lehet gyógyítani a gépedet.:)