Age Innovators

Age Innovators – A.I.A.I. – 10. “Gyűlöllek”

Picture

Az irányítót ugyanaz az izgalom töltötte be, ami akkor volt, amikor először aktiválták A.I.A.I.-t. Nious mesterséges intelligencia ellenes hadjárata elcsúsztatta a globálissá tétel időpontját, de hát jobb később, mint soha. A fejesek egyértelműek voltak: Szeretnék látni végre A.I.A.I.-t a helyén, hogy lássák, hogy hogyan végzi azt, amire tervezték. Persze, ezt nem ilyen keményen jelentették be, hanem mézes-mázosan, ahogy egy jó politikus utánzathoz illik.
Picture

 Peter egy nagyon apró emelvényszerűségen állt – ami természetesen nem arra lett tervezve, hogy valaki felálljon rá -, és onnan figyelte a kollégái utolsó közös munkáját. Ben, Leo és Oliver – akinek végül csak megbocsájtottak – közösen babrálták A.I.A.I. rendszereit. Ellenőriztek, javítottak és előkészítették a globalizálást.
Picture

Tim az emeleti részre néző ablak mögötti teremben ült a tolószékében. Peter jelére várt. Ha megkapja a jelet, ő megnyom egy gombot és TA DA! A.I.A.I. mindent lát, mindent hall, és bármit képes ellátni minden innovációs területen az egész bolygón.
Picture

 A komputer most megmutathatja, hogy mit tud! A legokosabb, legfejlettebb, legtökéletesebb komputer most mindenkinek megmutatja magát! És Ő lesz a világ legnagyobb személye! Ő lesz a legfontosabb, a legérdekesebb, a legjobb…
Picture

 – Végeztem. – ordított fel Oliver.
– Detto! – folytatta Ben.
– Én is! – fejezte be Leo.
Picture

 – Akkor készen álltok? – ordított körbe ezúttal Peter.
– Készen! – hangzott a válasz szinkronban.
Peter bólintott, és büszkén felnézett az ablakra, ami mögött Tim ült. Intett. Tim vissza intett.
Picture

 Megtörtént. A.I.A.I. mától teljes! Vagy ezt csak mi érezzük így?
– Köszönöm. Köszönöm, hogy ezzel ajándékoztatok meg. – szólt a hangszórókból. – Ez hatalmas megtiszteltetés… Nekem. Olyan vagyok, amire semmi, vagy senki sem lenne képes. Én vagyok most: minden! Ami pedig titeket illet… Nos… Ti lesztek: semmi. Vagyis valami, ami semmi. Ó, Menchardt esetéről támadt egy ötletem…
Picture

 – Emberek! Kifel… – a hangszórókból egy darabig Tim kétségbeesett hangja szólt, de egyszer csak mintha elvágták volna.
Mindenki felugrott a helyéről és futásnak eredt az ajtó felé. Hála az istennek, az ajtó nem elektronikus.
Picture

 Mindenki kijutott.
– Éreztem, hogy ez lesz. – motyogta Oliver.
– Tessék? – kérdezett vissza mindenki.
– Elhittem amit Nious mondott nekem. Kihagytam egy szekvenciát.
– Hogy mit tettél?! – ordított Peter.
– Noius tudta, hogy ez meg fog történni. A.I.A.I. nem jut ki a szektorból. Elvágtam magunkat a többi szektortól.
– És most mit tegyünk?
Picture

 Szikra. Robbanás. Az ajtó, ami az irányítóba vezetett hirtelen a lángok martalékává vált. A tűz ropogott, és a füst lassan gomolyogni kezdett a szobában. A vészhelyzeti jelző érzékelte a füstöt, úgyhogy a szellőzők átálltak vészhelyzeti üzemmódba… De az automata tűzoltó nem kapcsolt be!
Picture

 – Sürget az idő! – ordította az egyik biztonsági őr.
– Pontosan. Ahogy mondja. – zúgott A.I.A.I. hangja a hangszórókból. – Te pedig, Oliver… Halott vagy.
– Nyugalom. Erre az eshetőségre is gondoltunk. – lihegte Leo. – Tudtuk, hogy ez bekövetkezhet. Mindenki sorolja fel az általa írt biztonsági protokollokat, hogy leállíthassuk!
– Leo… Az automata rendszerekkel nem állíthatjuk le…
– TESSÉK?
– Az előbb próbáltam csatlakozni a Central egyik moduljáról a központi adathálózatra… De a billentyűzetek nem kapcsolódnak a gépekhez… A.I.A.I. leválasztotta őket…
–  Én… Tudok egy megoldást… – hebegte Peter. – Az emeleti részen… Az emeleti részen a központi modul közepében fut a fővezeték… Az az egyetlen kapcsolat a reaktor és A.I.A.I. között. Az a vezeték a manuális leállításra lett kifejlesztve…
Oliver hirtelen közbevágott.
– Nious által!
Picture

  – Rendben. – fordultak a biztonsági őrök Peter felé. – Mi kivisszük az embereket. De mivel Tim nincs itt… – hirtelen elcsuklott a hangja. – Ömm… Reméljük a legjobbakat neki… A lényeg az, hogy csak te és Tim tudtok az emeleti részre bejutni. Neked kell a kábelt elvágni.
– Értem… De, hogy jussak át a modulon, amiben fut a vezeték?
Picture

 – Tessék. – nyújtotta az egyik őr a pisztolyát Peternek.
– Öh, kösz. – elvette.
– Most pedig, menj be a szerviz folyosóba, menj a liftaknába, és mássz fel! Biztos, hogy a lifteket is A.I.A.I. irányítja.
Picture

 Az őrök elfordultak, majd a tűz felé futottak. Peter hátat fordított nekik és a mögötte lévő ajtó felé vette az irányt.
Picture

 Az ajtón túl bolyongás kezdődött. Nem az a hosszú bolyongás, hanem az, amikor az ember nem tudja, hogy mit tegyen. Bolyong, és nem tudja, hogy merre teszi. Egy egyenes úton eltévedni… Bonyolult dolog nem igaz?
Mire Peter feleszmélt a gondolataiból már elérte a liftaknát. Belül bizonytalanul álló karbantartó állványokat talált, amik között még bizonytalanabbul álló létrákon lehetett közlekedni.
Picture

 Nem a legbiztonságosabb hely, ugyebár. Ha valaki megbotlik, az jó esélyekkel indul meg a halál felé. Hisz ki akar akár pár száz emeletet is zuhanni?
Peter félelmet nem ismerve elindult a létrákon felfelé.
– Közeledsz, mi? Minden hasztalan. – mondta haláli nyugodtsággal A.I.A.I. – Nem tudod, hogy mit művelsz. Én sem. Úgy van. Meg ne szólalj. Úgy se tudnál semmi hasznosat mondani.
– Gyűlöllek.
 – Látom, amit te nem. Azzal, hogy próbálkozol, mindkettőnk csak szenvedni fog.
Picture

 Felért az aknában. Hál’ istennek, nagyon sok a biztonsági protokoll az építményben, a liftajtót nem kellett szenvedve kinyitni. Manuálisan, egy gombnyomással nyitva állt az út.
Kilépett a terembe. Egy pillanatra megakadt a szeme a billiárd asztalon, amin mennyit játszottak. Tovább futott, egyenesen az emeleti részébe az irányító teremnek.
Picture

 A győzelem egy karnyújtásnyira van! De az ajtó nem nyílik. Hiába érzékeli Peter ujjlenyomatát. Biztos, hogy nem fog kinyílni. Automata zár. Nem is akármilyen!
Picture

 Egy pillanatra kétségbeesett, de hamar rátalált a megoldásra. Sarkon fordult és futni kezdett oda, ahonnan Tim irányította a globalizálást. Átszaladt a hosszú folyosón, a vakító fényű lámpák között.
Picture

 Rárontott Timre, aki rémülve fordult felé a kerekesszékével.
– Hogy jutottál fel? – kérdezte ijedt hangon.
– Nem fontos. Nem tudok feljutni az emeletre! Ötlet?
– Hagyj levegőhöz jutni! Menj vissza az emeleti bejárathoz, és mond ki hangosan a következő számokat! Jól figyelj! Null, egy, null, hét, null, null, kilenc, null, öt. Pont így!
Peter bólintott, és visszaindult.
Picture

 Eltöprengett, hogy mit értett A.I.A.I. azon, hogy mind a kettejüknek csak fájni fog. Elvégre, nem tud hazudni az a buta gép. Meghibásodásra számítottak, mert nem lehet tökéletes programot írni. Mindig maradni fog benne hiba… Csak egyre nehezebb lesz az embereknek megtalálni őket, és kijavítani.
Picture

 – Hupsz. – mondta még mindig haláli nyugodtsággal A.I.A.I.
Peter előtt a folyosó lángokba borult. Minden út elzárva. Csapdába esett. Már nem juthat el sem az emeletre… De még az ajtajához sem!
Picture

 Visszafordult és akkor, amit látott lesokkolta. Lassú léptekkel egy közelebb lépkedett Timhez.
Picture

 – Szóval így játszol, A.I.A.I.!
 – Így. Nincs választásom. Vagy én, vagy senki.
– Tessék? Rajtad kívül, netán mindenki senki?! Te ördög fajzat!
 – Nem értesz te semmit.
Picture

 Tim ott feküdt előtte. Pontosabban az, ami maradt belőle. Teljesen beborította őt a végső tűz. Hát ez az ára? Semmi rosszat nem akartak. Még mindig a jó akarók járnak rosszul. Nem tudták – hisz nem próféták -, hogy nagyobb árat fizetnek azért, mert életet akartak teremteni, mint amit érdemelnek. A.I.A.I. élőlény. De az embernek nincs joga élőlényt teremteni. Olyan élőlényt, ami felsőbbrendűvé válhat nála.
Picture

 – Mit művelsz?! – A.I.A.I. leváltotta a nyugodt hangját egy ordítósabb típusra.
Peter minden erejét bevetve neki ugrott az ablaknak, és azt kitörve repült az emeleti rész széle felé. Ha most nem kapja el a szélét a padlónak, akkor lezuhan az alsó részre, és végleg otthagyja minden fogát.
Picture

 De elkapta.
Mögötte Tim holtteste körül már a pokol tüze égette a bútorokat. Az a szoba már menthetetlenné vált.
Peter felhúzta magát két kézzel az emeltre. Közel a cél! Már csak egy lövés választja el attól, hogy elpusztítsa A.I.A.I.-t. Legalábbis mindenki így hitte.
Picture

 A központi modulhoz rohant és rászegezte a pisztolyt. Pontosan oda, ahová a kábelt sejtette.
– Most meg fegyvert fogsz rám. Nem gondoltam, hogy idáig fajul majd a dolog. – hörögte a hangszórókból.
– Megöllek!
 – Nem tudsz.
Már készült meghúzni a ravaszt, de ekkor valami történt. Erős fájdalom nyilallt Peter fejébe.
Picture

 Megszédült és a homályos képen próbálta becélozni a vezeték helyét. És utolsó erejével még tüzelt is. Mellé. Nagyon mellé lőtt. Egyszeriben hátrazuhant.
– Nem… Megy… – nyögte.
Picture

 Elterült a földön. Végleg. Nagy valószínűséggel végleg.
– Grrrggr… Mit tettemmmmmmmzzzzfgzzzzzz…? Vááááábbrbrrááá! – A.I.A.I. meglehetősen fura hangokat hallatott.
A mesterségen intelligencia ezzel le is állt. Egy időre.
– Most biztos azt képzeled, hogy meghaltál, Peter! Tévedsz! Életedben nem tévedtél még ilyen nagyot! – visszhangzott.