Sims Mobile Játéktipp

Sims Mobile – Alapok (A kezdet kezdete)

A The Sims Mobile egy életszimulátoros játékalkalmazás; Android és iOS operációs rendszerben elérhető, ami olyan, mintha egybegyúrták volna a Sims 4-et a The Sims Free Play-jel, viszont a kinézete sok mindenben hasonlít az előbbire. Izgalmas új út vár a játékosokra, és ezzel együtt számos új kihívással, megoldással és jutalommal. Tartalmaz többjátékos komponenseket, valamint történetelemeket is. Először 2017. május 9-én jelent meg a tesztverzió a Brazíliában. Teltek a hónapok, és végre világszerte megjelent (2018. március 6.) az alkalmazás. Azért jött létre a tippünk, hogy azzal segítsen megérteni a játék menetét, és azt, hol és hogyan lehet használni a játékot, vagy például milyen módszert lehet gyorsan alkalmazni a pénzkereséséhez, a kapcsolatok kiépítéséhez, és még sorolhatnám. Kezdésül bemutatom nektek a The Sims Mobile alapjait, és bizonyos pontokról külön tippekben részletesebben olvashattok majd.


Letöltés, kompatibilitás és alternatív megoldás

Mielőtt belecsapnék a lecsóba, tennék pár megjegyzést az alkalmazás letöltéséről és a kompatibilitásáról. Ha Google Play-ben/App Store-ban nem találod a The Sims Mobile appot, akkor INNEN tudod letölteni az Androidra, INNEN pedig az iOS-re. Ennek a játéknak sajnos nagy igénye van a hardver specifikációra, így a legtöbb okostelefonnal vagy tablettel nagy valószínűséggel nem kompatibilis, de ezen ne búsulj. Van lehetőség a számítógépen játszani vele. Ingyenesen letölthető a BlueStacks nevű program, amivel helyettesíti a hordozható kütyüket, és rengeteg alkalmazást tölthetsz le. Elég összekapcsolnod a Gmail fiókkal és máris játszhatsz a The Sims Mobile-lal.

Miután feltelepítjük az appot, indításkor mindig betöltőképernyő fogad minket, és elsőként megjelenik a feltétel megerősítése. Meg kell adnod az életkorod és az Accept gombbal el kell fogadnod a feltételeket.


Simek szerkesztése

Bejutottunk a Sim szerkesztésébe (Create a Sim), ahol a játék felkínálja nekünk a két gombot. See Another Sim segítségével generálhatjuk a bal oldalon látható simet vagy Customize gombbal egyedileg készíthetjük el a különböző testrészeket, valamint ruhákat.

Customize kiválasztása után megadhatjuk a simünk nemét, nevét, fején és testén változtathatunk, és még a ruhákat is variálhatjuk.

[foogallery id=”12058″]


Otthon, édes otthon: Hogyan mozgassuk a bútorokat, vásároljunk új termékeket és még mást

Végezetül a simünk átesett a plasztikázáson, és végre nekivághatunk a kalandnak. Otthon, édes otthon! Ledobhatjuk a bőröndöt, és rengeteg kihívás vár ránk! Egy kis tutorial segítségével megismerjük a játékmenetet, és teljesítünk pár feladatot. Először kitakarítjuk a házat, elpakoljuk a dobozokat. A képernyő tetején van egy Lifestyle nevezetű ikon, ami életmódot jelent. Az új bútorok megvásárlásával pontokat ad az életmódhoz, és a különböző új szintekkel feloldhatsz új szobákat, valamint (füves) területeket.

[foogallery id=”12070″]

Hogyan vásárolhatjuk meg a bútorokat? – Menjünk a Vásárlás/Építés ikonra a képernyő jobb oldalán. A játék megmutatja az aktuális helyre vonatkozó összes rendelkezésre álló gyűjteményt. Az Otthon esetében látjuk az Otthoni tárgyakat, Karrier- és a Hobbi gyűjteményeket (Home Item-, Career-, Hobby Collections), míg a munkahelyen a karrierhez kapcsolódó elemeket és gyűjteményeket. Kezdetben az otthon elérhető egyetlen gyűjteményben korlátozott számú tárgyak találhatók, a továbbiak magasabb szinten oldhatók fel. Ugyanez érvényes a karrier és hobbi témákra is.

Hogyan mozgassuk a bútorokat? – A bútorok nem olyan nehezek. 😛 Élő vagy Vásárlás/Építés módban egyszerűen nyomjuk meg és tartsuk lenyomva az áthelyezni kívánt elemet, amíg meg nem jelenik az elhelyezés menüje. A menü alján egy gomb jelenik meg a tárgy elforgatásához. Jobb oldalán néhány tárgyat átszínezhetünk. Húzzuk át a másik helyre vagy érintsük meg a kívánt helyet, majd a menü bal oldalán megszakíthatjuk a műveletet, és fent részén pipával módosíthatjuk a tárgy mozgását. A munkahelyen is ugyanúgy működik a módszer.

Miért repülnek a molylepkék a bútor körül? – Nos, ez a játék logikája. 😀 Ha meghalljuk a molylepkék hangját, ahogy azok az egyik szobában a bútorok körül forognak, akkor azt jelenti, hogy a tárgy meghibásodott, és nem használhatjuk újra addig, amíg meg nem javítjuk. Persze, néhány Simoleonba fog kerülni a javítás.

Hogyan szerezzük be a készülékeket és a tűzhelyet? – Az egyik olyan funkció, amelyet hiányolunk a lakberendezési menüből: alapvető háztartási eszközök, például tűzhely, mikrohullámú sütő vagy hűtőszekrény, amiket feloldhatunk az egyik karrier különböző szintjeinek segítségével. Van lehetőség hobbiként tanulhatjuk a főzést, ami feloldható tárgyakkal jár.

Hogyan építsünk szobát, mozgassuk a falakat, stb.? – Csak doboz alakú szobákat lehet alkotni, és a meglévő falakat nincs lehetőség eltávolítani, ezért körültekintően kell megterveznünk a házat. Miután belépünk a Vásárlás/Építés módba, keressük meg a Buildet, majd a Roomst (Szobák). Húzzuk le a panelt, hogy könnyen szerkeszthessük a szobát. A szoba közepén látunk két fordított nyilat, amire kattintva felkínálja nekünk a szerkesztés lehetőségét. Hasonlóan működik, mint a tárgyaknál, itt viszont a fal mentén jelennek meg a nyilak, amivel húzhatjuk a szoba méretét, és ha végeztünk ezzel, el is fogadhatjuk a kinézetét. Lifestyle (Életmód) vagy Quests (Küldetések) által szobákat oldhatunk fel és helyezhetünk el a területünkre.

[foogallery id=”12076″]


Karrier: Az események elvégzése, szintezés gyorsítása és még sok más

Az első sim a játékban azonnal eljut a kávézóba, de később feloldhatjuk a többi karriert is. A nagy portré mellett van egy kocsi, ahol kiválasztjuk a kitűzőt a városig, és onnan eljuthatunk a parkba (Parkside). A többi helyre (Market Square/Piactér, Waterfront/Vízpart) egy bizonyos szint feloldása után lehetséges a simeket eljuttatni.

[foogallery id=”12080″]

Karrier fejezetek (Career Chapters) – Elkezdünk dolgozni a munkahelyen. A karrierleckék elvégzésére van szükség ahhoz, hogy növeljük a simünk karrierszintjét, és egy fejezet befejezéséhez bizonyos számú karrierpontot kell gyűjtenünk. Minden alkalommal, amikor befejeződik a karrier egy fejezete, megkapod az értékes jutalmakat, és bizonyos szintezés után munkahelyi tárgyakat is.

Karrieresemények (Carrer Event) – Miután elkezdjük a karrier egy fejezetét, be kell fejeznünk az eseményeket, hogy megkapjuk a karrierpontokat a következő szint feloldásához. A bal sarokban az aktív portré mellett található a plumbobos profil ikon, ahol láthatjuk a karrier, valamint hobbi szintjét. Alatta egy kocsi ikont látjuk, és arra kattintva kézitáskával eljuthatunk a munkahelyre, és akkor az épület felett jelenik meg a „rózsaszín csillag a körben” jelzésű ikon, ami a karriereseményt jelent. Miután elindítjuk az eseményt, tevékenykedhetünk pár dolgot, de van lehet lehetőség simre bízni a feladatot, mivel a rózsaszín csík felett mutatja a hátralévő időt, és akkor végez a munkával. Ha munka által jutalmakat kaptunk, azokat érdemes elhelyeznünk a munkahelyre, mivel az esemény elindítása után rögtön rózsaszín csillagot dob ki, amivel sokkal hamarabb vége a karriereseménynek.

[foogallery id=”12083″]

Kockázatos cselekvések (Risky Actions) – Amikor dolgozunk, és pár feladatot elvégzünk, időnként megjelenik a rózsaszín napszemüveges csillag, amivel kisebb erőfeszítéssel kockázathatunk a sok rózsaszín csillagért, és felgyorsítjuk az események előrehaladását. Azon láthatjuk a piros lefelé-, valamint zöld felfelé mutató kezet, és ez megmutatja, hogy érdemes-e kockáztatni a feladat elvégzését. Ha nincs elég közel a zöldhöz, akkor előbb érdemes megcsinálnunk az alapfeladatot, vagyis igyekezzünk bizalmat keltetni a műveletek végrehajtásával, így növelni fogja a siker esélyeit. Előfordul, hogy a kockázatos akció nem sikerül, és ha nem sikeres a kockáztatás, akkor sokkal kevesebb rózsaszín csillagot fog kidobni.

Karrieresemény jutalmak (Carrier Event Rewards) – Miután befejeztük a munkát, számos hasznos jutalmat kaphatunk:

XP pontok (XP Points) – ezeket összegyűjtjük, hogy magasabb szinteket érjünk el a játékban

Karrier pontok (Carrier Points) – összegyűjtjük ezeket a karriertörténetének befejezéséhez

Otthoni jegyek (Home Tickets) – szükséges a bútorok megvásárlásához az otthoni dekoráció menüben

Simoleon – a játék különböző tárgyainak megvásárlásához, bútorok javításához és még sok minden máshoz szükséges

Karrier dekorációk és tárgyak (Career Decorations and Items) – Úgy rendezhetjük be a munkahelyünket, mint az otthonunkat, csak itt a berendezés sokkal hasznosabb a munka szempontjából, lendületet ad a simünk karrierjének. Mint említettem előbb, hogy az esemény elindítása után rögtön kidobja a rózsaszín csillagokat az előrehaladáshoz. Például a Mismatched Mug Rack a barista karrier 3. szintjével oldható fel.

[foogallery id=”12086″]


Kapcsolatok: Barátságok, Partik és még sok más

A simünk életének harmadik alapvető része a kapcsolatok. Csakúgy, mint a valós életben, a kapcsolatok közé tartozik a barátság, szerelem, babák, és így tovább. Több időt vesz igénybe kapcsolatot kiépíteni, és találhatunk magunknak partit, ahol ismerkedhetünk a nem játszható karakterekkel, vagy akár a játékosok által generált simekkel is.

Hogyan kezdjünk el ismerkedni? – Könnyű találni egy barátságos vagy kedves simet a Sims Mobile-ban. Csak egyszerűen érintsük meg azokat a véletlen simeket, akik az utcán sétálnak, és bemutatkoznak. Ha rögtön szeretnénk fejest ugorni a szerelembe, hajtsuk végre a flirtyben lévő interakciókat. Ezután van lehetőség elindítani a kapcsolati eseményt a két sim között.

Kapcsolattörténetek (Relationship Stories) – Miután befejeztük az első kapcsolati eseményt, a játék megadja a lehetőséget, hogy eldöntsék, hogy milyen legyen a barátság vagy szerelem története. A választott típus feloldja az adott történethez tartozó kapcsolati fejezeteket. Ha befejeztük ezeket a történeteket, feloldhatunk az új ruhákat, kiegészítőket, frizurákat, stb.

Kapcsolati fejezetek és események – Hasonlóan működik, mint a karriereknél: a barátságoknak olyan fejezetei vannak, amelyeket a barátságos eseményeken való részvétellel töltenek be. A barátságos esemény végén a következő jutalmakat kaphatjuk:

XP pontok (XP Points) – ezeket összegyűjtjük, hogy magasabb szinteket érjünk el a játékban

Kapcsolati pontok (Relationship Points) – ezeket összegyűjtjük a kapcsolat történetének befejezéséhez

Sim jegyek (Sim Tickets) – szükséges a további Simek feloldásához, hogy azokat hozzáadhasd a játékodhoz.

Hogyan lehet játékost hozzáadni a játékban? – A képernyő jobb oldalán található a balra mutató nyíl, és ennek megnyitása után sok lehetőség tárul elénk. Válaszd ki a 2. fület (csoport ikon), majd a tetején a 3. oszlopot, amin a pluszjeles profil ikont látod. Az Enter Friend Code helyére kell beütnöd a barátod azonosítóját, a My Friend Code pedig a saját azonosítód, amit megoszthatsz másokkal. Miután felkerültek a barátaink a barátlistánkba, meglátogathatjuk az otthonaikat, részt vehetünk a partiban, vagy meghívhatjuk őket a miénkre.
Megjegyzés: Ha barátokat szeretnél jelölni, és valamilyen platformot keresel az ehhez szükséges kód megosztásához, akkor ezt megteheted a Facebook oldalunkon, vagy a Sims-re fel! csoportban található bejegyzésünkbe!

Partik – Annyi XP pontot kell gyűjtenünk, hogy elérjük a 6. szintet a parti feloldásához. Amikor egy buliban járunk, 10 parti energiát használhatjuk fel, hogy befejezzük az akciót. Ezek az akciók pontokat fognak szerezni az egész parti számára, amely mindenkinek biztosítja a jutalmakat, miután befejeződik a parti, és attól függ, mit kapunk, hogy milyen szintet sikerült elérnünk.

[foogallery id=”12089″]

Torta – az egyik jutalom, amit naponta kapunk; és a tortát arra használjuk, hogy újratöltsük a parti energiát, ha nem akarjuk megvárni, hogy azok feltöltsék önmagukat.

Lehet korábban befejezni a partit? – Ha házigazdaként szervezünk egy partit, és szeretnénk véget vetni a bulinak, akkor csak várni kell, hogy a hátralévő idő leteljen.


Egyéb apróságok

Napi teendők listája (Daily To Do List) és Küldetések (Quests) – Naponta újabb-újabb feladatokat teljesíthetünk, hogy megkapjuk a jutalmakat, amit a Complete List to Earn után láthatunk. Nem kell megijedned, mivel nagyon könnyű teljesíteni a feltételeket. A Lifystyle ikon mellett vannak az XP pontok (kék színű csillag), és ezzel fel tudod oldani a különböző tárgyakat, ruhákat, kihívásokat, mint például partit rendezni, feleségül/férjül venni a simet vagy családot alapítani, stb. Érdemes a napi feladatokat elvégeznünk, mivel ezekért értékes muffin (cupcake) kapható, amivel feltölthetjük a sim energiáját. 30 energiával rendelkezik egy simnek, és 3 percenként 1 energiát gyűjt. De ha a muffinon kívül szeretnénk szerezni energiát, azt alvással, vécézéssel, fürdéssel gyűjthetünk még. Ha egy esemény (rózsaszín csillag a körben ikon) közepén elfogy az energia, nem kell pánikolni, mivel a rózsaszín csíknál kiírja a hátralévő időt, mikor fejezi be a munkát. A feladatvégzés arra szolgál, hogy levonjon valamennyit a hátralévő időből, hogy hamarabb végezhessünk a munkahelyen. A napi feladat mellett különböző kihívásokat teljesíthetünk, ami a Quests mögött található.

[foogallery id=”12092″]

Személyiség – Bármilyen simünknek választhatunk egy-egy személyiségjegyet, és mindegyikük csak négy különböző személyiségjeggyel rendelkezhet. Érdemes megfontolnod a választásodat munka és hobbi szempontjából, mivel ezzel társítva jobban lehet a munkát elvégezni. Például a fent leírtak a kockázatoknál; kávézó esetében érdemes belevenni a Foodie (Ínyenc) vagy Ambitious (Törekvő) személyiségjegyet, hogy minél többször sikeresen kockázhassuk a dolgokat.

[foogallery id=”12095″]

Izzy divatüzelete (Izzy’s Fashion Shop) – Market Square-en található meg Izzy divatüzlete, ahol Fashion Gem fizetőeszközzel tudunk kérni ajánlatot a divatárustól. Fashion Gemet szerezhetünk a Daily To Do List-ben, amihez teljesítenünk kell a játékosok által generált simeknek a matrica küldését (Give Strickers). Ami most látható a képen, három simnek kellett matricát küldenünk, hogy teljesítsük a feltételt, cserébe a Fashion Gemért. Általában 20 Fashion Gembe kerül egy ruha az üzletben, és ez arra jó, hogy például a ruha nemcsak egyszerű, mint a többi, hanem plusz személyiséget ad. Itt jól látható, hogy szerencsés személyiségjegyet kap a sim a felső mellé.

[foogallery id=”12098″]

Különleges események (Special Events) – Időnként érdemes felnézned az alkalmazásra vagy az oldalunk üzenőfalára, mikor érkezik a különleges esemény, ahol korlátozott kiadású tárgyakat nyerhetünk. Ezt nem érdemes utolsó pillanatra hagyni, mivel több feladatból áll, és néha időigényes megoldani őket.

[foogallery id=”12101″]

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.