Sims 4 Modok

PimpMySims4 – LGBTQ+ Modteszt

Sziasztok! Nekem általánosságban nem sok megjelenésem volt ezen a platformon, túlszerkesztett screenshotok és befejezetlen sims tale ötletek posztolgatásain kívül, de az talán már egyértelművé válhatott mindenkinek, hogy egy igazi Sims 4 CC veterán vagyok, és szeretem a játékot ízesíteni mindenféle moddal, amit csak a kezeim közé tudok kaparintani.

Így leltem rá egy patreon sims cc készítő, PimpMySims4 LGBTQ+ mega modjára (és bár patreonon publikálta, a mod maga ingyenes). Ebben a kis modtesztben elmagyarázom, mire képes a mod és mit is ígér a patreonos leírásában – azok számára, akiknek az angol kicsit nehézkesen megy.

Hogy összefoglaljam PimpMySims4 leírását, ez a mod egy élethűbb, mélyebb LMBTQ+ játékélményt ajánl az ilyesmire vágyakozóknak, nem csak egyedi jellemvonások, hanem telektulajdonságok, ünnepek és események formájában is. Opcionális transz és homofóbia funkciókkal, nyilván amelyek külön fájlokként léteznek a modban, így a telepítés során a játékos könnyedén elhanyagolhatja, ha erre nem tart igényt.

Telepítés

A mod telepítése legalább annyira pofonegyszerű, mint bármelyik másiké; a letöltött .rar fájlt egy erre használható szoftverrel csomagold ki, a kicsomagolt fájlokat helyezd az Electronic Arts / Sims 4 / Mods mappába, és kész is vagy. Semmiféle kiegészítőt vagy extrát nem igényel a mod. (Kivéve az LMBGTQ+ tüntetések, de ezt később ki fogom fejteni.)

Jellemvonások

Ebben a modban az egyedi jellemvonásokat nem a CAS felületén találod meg, hanem a játékon belül, miután elkészítetted a simedet. Így ha nem találsz semmi újat, mikor új simet próbálsz összehozni, ne ijedj meg! A simkészítés fázisában még nem is fogsz, és ez még nem jelenti azonnal, hogy helytelenül telepítetted a modot.

A jellemvonásokat a simedre kattintva az LGBT Mod menü alatt találod meg, így a mod jellemvonásai nem foglalják el a simed teljes személyiségét, ami nekem kifejezetten tetszik, mert egy valósabb képet fest, mint a legtöbb ilyen típusú mod, amivel eddig találkoztam.

A menü alatt találsz opciókat, amelyekben a simed elgondolkozhat a szexualitásán és a nemén, ami tapasztalataim szerint a következőkkel jár:

Egy négy órás moodlet, aminek keretében a simed azon töpreng, hogy vajon jó testbe született-e, vagy hogy melyik irányba menne, ha románcról lenne szó. (Vagy ha egyáltalán menne bármilyen irányba is.)

Na most, a beállítások opció alatt már sokkal több mindent találunk, többek között a nem és a szexualitás beállítását, ezek mellett pedig találunk „egyéb” jellemvonásokat, amikre hamarosan ki is térek.

Ha simed úgy érzi, hogy rossz testbe született, ezt most hozzáadhatod a „nem beállítása” menü alatt.

A mod itt három opciót kínál; transznemű, genderfluid és non-binary. Ami nekem különösen tetszik, hogy a mod készítője a kis zászlókat választotta ikonként, amivel nem csak feldobja az egész modot, de valamilyen szinten informatív is.

Amint kiválasztasz egy nemet a simednek, ez automatikusan hozzáadódik a simed jellemvonásaihoz, és ezzel együtt simed kap egy „In The Closet” vonást is, ami arra utal, hogy szegény még nem vette rá magát, hogy megnyíljon az új neméről a körülötte élőknek.

A simed szexualitása hasonlóan működik; ugyanígy beállíthatod, hogy a simed kit szeretne, vagy azt is, hogy éppen senkit, bár a szexualitás menü több opcióval szolgál. A kiválasztott jellemvonás ugyanúgy feltűnik a simed vonásai között, az „In The Closet” vonás is, a nem és a szexualitás funkciók ebből a szempontból ugyanúgy működnek.

Az egyéb vonások között már érdekesebb dolgokat találunk, ahol eldöntheted, hogy simed miképpen áll az LMBTQ+ tagjaihoz, mi a véleménye erről.

Itt beállíthatod, hogy simed támogató-e, aktivista-e, vagy esetleg transz- vagy homofób. Itt egyébiránt azt is megváltoztathatod, hogy az LGBTQ+ simjeid titkolják-e a jellemvonásaikat, vagy sem. Egyszerre többféle jellemvonása is lehet a simjeidnek, erre nincs limit.

Szociális Interakciók

Most, hogy eldöntötted, hogy simjeid miféle jellemvonásokkal rendelkeznek majd, kiküldheted őket a világba szocializálódni.

Transz/Homofóbiás Simek

Azt érdemes megemlíteni, hogy simed és az őt körülvevők előre kiválasztott személyiségjegyek alapján viselkednek majd – példának okául, egy transz/homofóbiás sim egy „feszült” moodletet kap egy olyan LMBTQ+ sim közelében, aki az „Out of the Closet” jellemvonással rendelkezik.

Hasonlóképpen, ha egy LMBTQ+ sim megosztaná a szexualitását vagy a nemét egy ilyen simmel, a reakció minden esetben negatív lesz részükről. Az LMBTQ+ sim egy „szomorú” moodletet kap, míg a transz/homofób sim pedig „dühös” moodlettel hagyja el a beszélgetést.

A homofób simek egy interakciót kapnak csak a jellemvonásukkal, melynek keretében ócsárolhatják az LMBTQ+ közösséget bárkinek. Ha ezt a közösség egy tagjával teszi, a célpont „szomorú” moodletet kap a rászórt sértegetéstől. Csóri Haven csak élni szeretne…

Támogató/Aktivista Simek

Ha simed támogatója vagy aktivistája az LGBTQ+ közösségnek, már lényegesen több interakció válik számára elérhetővé, többek között a „álljon ki a közösségért” és a „kérje meg, hogy adományozzon a közösség javára”.

Támogató simek megkérhetik a homofób simeket, hogy legyenek kicsit nyitottabbak is… ami gyakrabban mint nem, elég csúnyán végződik.

Aktivista simünk egészen elkeseredik a bukáson, míg a homofób sim éktelen dühöngésbe kezd; a játéktesztem során voltam olyan okos, hogy egy vámpír simnek adtam a „homofób” jellemvonást, szóval miután istenesen felidegesítette a meleg és az aktivista simem, ő dührohamában ment, és megcsapolt egy random simet… tanuljatok a hibámból, légyszi.

Támogató simjeid azonban terjeszthetnek szeretetet is; ajánlhatják a szeretetüket és támogatásukat a közösség tagjainak!

Ez egy „boldog” moodletet adott Havennek, bár miután a homofób vámpír tönkretette a napját, már nem igazán tudom, mi tudta volna felvidítani…

Drag Kings/Queens

Ha esetleg valaha is szerettél volna a simjeidből drag queent vagy kinget varázsolni, itt az alkalom!

Állítsd be a Drag Queen/King jellemvonást, és simed máris részt vehet a drag csillámos világában. Az ezen jellemvonással rendelkező simek rendezhetnek Drag Show-t, vagy esetleg valaki más rendezvényén is részt vehetnek előadóként.

Hogyan is zajlik le egy Drag Show ebben a modban? Egész egyszerűen. A készítő a sims alap buliszervezőjét integrálta a modba, így simjeid úgy rendezhetnek Drag Show-t, mintha csak egy házibuliról lenne szó.

Ezeket a rendezvényeket bárhol megtarthatod, akármennyi előadóval. Ha kiválasztottad az est vendégeit és sztárjait, kezdődhet is a parti.

Mint minden más simses bulinál/rendezvénynél, simjeid itt is kapnak feladatokat, melyek végrehajtásán múlik a siker. Azonban ezeket a kis küldetéseket simjeid egyszerűbben végrehajthatják, ha már valamennyivel magasabb komédia jártassággal rendelkeznek; erről én nem tudtam, szóval az én partim elég siralmasan végződött. De remélem, nektek jobban megy majd!

Pride

Talán a mod legnagyobb sajátossága az, hogy a játékosnak nem kell külön letölteni LMBTQ+ Pride modot egy élethűbb játékélményért; a mod részeként egyedi ünnepeket és tradíciókat is kapunk, bár nekünk kell létrehozni az ünnepet a naptárunkban.

A mod egy „pride spirit” tradícióval szolgál, melynek keretében simjeid megünnepelhetik a közösséget, vagy a közösséghez való tartozásukat. Én személyes szerint hozzáadtam pár már létező tradíciót is, ami véleményem szerint még bőven beleférne egy Pride ünneplésbe, hogy kicsit felpörgessem a dolgokat.

Ünnepként a Pride ugyanúgy működik, mint bármelyik másik ünnep; kapunk tennivalókat az előzőleg beállított tradíciók alapján, melyek teljesítésétől függ, hogy sikerrel zárul-e ez a nap a simjeink számára.

Haven például, meleg simként nagyon szereti a Pride Spirit tradíciót, míg Halston homofób simként csak ignorálja, viszont a mod a többi tradíciót nem befolyásolja, nyilván.

Tüntetések, Partik, Jótékonysági Rendezvények

Ha azt hitted, hogy az egyedi rendezvényeknek a Drag Show-nál vége szakad, hát rosszul hitted. PimpMySims4 lehetővé tette a játékosok számára, hogy Jótékonysági Rendezvényeket szervezzenek az LMBTQ+ közösség javára, és hasonlóképpen tüntetést is (bár ehhez a City Livingre szükséged lesz, a mod többi funkciója nem igényel kiegészítőt, ez igen).

A tüntetéseket a többi eventhez hasonlóan a naptáradban vagy a telefonodon keresztül szervezheted meg, és alapjáraton ugyanúgy működnek, mint bármelyik másik city livinges tüntetés. Bár megint csak később jöttem rá, hogy ha simednek magasabb a Debate jártassága, lényegesebben nagyobb eredményeket érhet el az LMBTQ+ tüntetések alatt.

Egyébiránt ez személyes észrevétel, de… mintha a simek tábláján virító szivárványos felirat simlish betűkkel azt írná, hogy… „Gay Lives Matter”…? Vagy csak nekem tűnt fel?

Egy LMBTQ+ Jótékonysági Gála keretében pedig simjeid békésebb, szofisztikáltabb módon támogathatják a közösséget; ez a rendezvény a Drag Show-hoz hasonlóan kis feladatokkal jár, bár ha elég vendéget hívsz meg a gálára, probléma nélkül végrehajtható az összes; jártasságépítésre sincs sok szükség.

(Itt ha bárki is követi a facebook csoportos posztjaimat, Noe és Calihan is befigyelt ebben a cikkben párszor.)

A gála legfőbb, és legkiemeltebb célja természetesen az adománygyűjtés, így a gálát tartó simek legnagyobb feladata a vendégekkel szocializálódni, és megkérni őket arra, hogy adományozzanak pénzt a jótékonysági szervezetnek. Simjeid továbbá tarthatnak beszédet, és iszogathatnak a vendégekkel, hogy végrehajtsák a rendezvény által kiszabott feladatokat.

Coming Out Party

Az LMBTQ+ találkozók és összejövetelek mellett simed dönthet úgy is, hogy színpadiasabb módon jelentené be a világnak az újonnan (vagy régóta) felfedezett nemét/szexualitását, és rendezhet bulit az alkalom megünneplésére.

A parti során simednek legalább három ismerősén kell használnia a „coming out” interakciót, továbbá általános szocializálódás is szükséges (nyilván).

A parti végeztével simjeid egy normális simses házibuli alapján kapnak moodleteket; nyilván a buli sikerességétől függően. Ráadásul a modkészítő egy aranyos ajándékkártyás üzenettel zárta a partit.

Nos, lényegében itt ki is veséztem a mod összes jelenlegi funkcióját, ha esetleg lesz még valami frissítés, hozzáadott részlet, vagy akármi más, azt PimpMySims4 patreonján majd megtalálhatjátok.

Remélem, hogy nektek is olyan szórakoztató játékélményt biztosít majd a mod, mint nekem, és remélem, segítettem ezzel azoknak is, akik nem találtak még ehhez hasonló egyedi tartalmakat!