Sims 4 Kihívás

Idiótákkal vagyok körülvéve kihívás / I’m surrounded by idiots

Mindig elismeréssel adóztál a simek életképtelensége előtt? Szeretnéd kipróbálni, milyen az, amikor kénytelen vagy magukra hagyni őket? Akkor az Idiótákkal vagyok körülvéve kihívást neked találták ki!

Az eredeti kihívás a The Sims 3-hoz készült, Simslia volt a megálmodója. Azonban Lynwoodnak hála már a The Sims 4-hez is elkészült az Idiótákkal vagyok körülvéve kihívás.

KEZDÉS

Készíts egy fiatal felnőtt simet, aki akárhogy kinézhet, bármilyen életcélja és jellemvonásai lehetnek. Néhányan szeretik ezt a kihívást Erratic (őrült) jellemvonással játszani, de ez nem kötelező. Bármilyen életformával játszhatsz, ez is rád van bízva.

Válaszd ki a normál élethosszt a beállításoknál!

Költöztesd be a kezdősimedet egy telekre. A telekkel kapcsolatban nincsenek megkötések, akár építhetsz vagy a galériából is letölthetsz, ez rád van bízva. Az egyetlen kritérium, hogy a 20.000 simoleonos kezdőtőkével kell boldogulnod. Akármennyid marad is a ház megvásárlása/felépítése után, azzal a vagyonnal kell belevágnod a kihívásba. Akárhányszor beköltöztetsz egy simet, a vele járó plusz 20.000 simoleont kóddal ki kell törölnöd (hiszen ez csalásnak számítana az elérendő 100.000 simoleon összegyűjtésénél). Szabadon választhatsz a telektulajdonságok közül is hármat, azonban miután egyszer már kiválasztottad ezeket, nem cserélheted le őket. Fontold meg alaposan!

Találj a simednek egy házastársat – vagy valakit, akivel gyermeket vállalhat (lehet ember, űrlény, vámpír vagy bármely más fajú sim). Gyakorlatilag akárki lehet, akivel a simed képes kisbabát vállalni – azonban az fontos, hogy játék közben kell beköltöztetned és összeházasítanod őket, a Manage Households opció használata itt nem megengedett.

Miután megvan a simed párja, vállaljatok pár gyereket. Az örökbefogadás is engedélyezett, de mindenképpen csecsemőkorú gyereket válasszatok! Természetesen örökbefogadott gyerek is lehet a következő örökösöd.

Amikor azt az üzenetet kapod, hogy az egyik simednek születésnapja van, életszakaszt válthatsz vele egy torta segítségével (lásd a szabad tevékenységek listáját lejjebb).

Most pedig hagyd őket, hadd éljék az életüket anélkül, hogy a monitorodon keresztül nyúlnál és megfojtanád őket, mikor összepisilik magukat vagy állandóan kidőlnek.

A JÁTÉK CÉLJA

A végső cél az, hogy túlélj tíz generációt úgy, hogy mindössze egy simet irányítasz, és mégis megpróbálsz pontokat szerezni.

Minden kiválasztottadnak legalább két gyereket kell vállalnia. Nem kell, hogy a simed házas legyen, de a házasság több pont megszerzésére ad lehetőséget (és természetesen több bukással is fenyeget). Ha az Erratic (őrült) jellemvonásos változattal játszol, akkor minden gyermeknek meg kell kapnia ezt a jellemvonást valamikor az élete során. Ha nem így játszol, akkor az összes jellemvonást és életcélt véletlenül választd ki. Ehhez használhatsz jellemvonásgenerátorokat az internetről.

A kihívás időtartama alatt mindössze EGY simet irányíthatsz, ő lesz a kiválasztottad. Az összes többi sim teljesen szabadon élhet (vagy bukhat el), úgy, ahogyan akar. Természetesen ez azt jelenti, hogy engedélyezned kell a full autonomy, tehát a szabad akarat, opciót a beállításoknál. Amikor az a gyermek, akit örökösül választottál, eléri a fiatal felnőtt életszakaszt, az előző kiválasztott átadja neki a stafétabotot, és ezzel az ifjabb sim válik irányíthatóvá. Az előző kiválasztottad ugyanakkor belép a szabad akarat földjére, és soha többé nem parancsolhatsz neki. Ezen szabály alól mindössze néhány kivétel létezik: ezeket lejjebb olvashatod a szabad tevékenységek listájánál.

Amikor egy olyan gyermek éri el a fiatal felnőtt életszakaszt, aki nem kiválasztott, ki kell őt költöztetned a háztartásból.

NEHÉZ MÓD

Ha még ennél is nehezebb kihívásra vágysz, akkor az alábbi szabályokat is be kell tartanod:

Nem használhatod az „Isteni kezet” (vagyis azt a módszert, amikor megfogsz az egérrel különböző tárgyakat, például koszos tányérokat vagy eszköztáras tárgyakat). Mindent a simeidnek maguknak kell elintézniük.

Soha, semmilyen körülmények között nem bérelhetsz fel dadust, szerelőt, kertészt, takarítót, inast, és nem rendelhetsz pizzát sem.

PONTOZÁS

Nézzük, miért jár pontlevonás vagy épp pluszpont!

Levonások:

 • Bepisilés : -5
 • Kidőlés : -5
 • Bukás az iskolában: -5
 • Nem kiválasztott simek által szerzett negatív jellenvonások: -5**
 • Véletlen halálok: -10
 • Tüzek: -10
 • Szociális munkás látogatása: -15

Pluszpontok:

 • Egy gyermek születése : +5
 • Ikrek születése: +10
 • Hármasikrek születése: +15
 • A háztartás bármely simje teljesít egy életcélhoz kapcsolódó mérföldkövet (gyermek és felnőtt): +5
 • A háztartás bármely simje teljesít egy életcélt (gyermek és felnőtt): +10
 • Nem kiválasztott tipegő eléri az egyik tipegő jártasság csúcsát: +5
 • Nem kiválasztott simek egyike (gyermek és felnőtt) eléri egy jártasság csúcsát: +10
 • Nem kiválasztott gyerekek és tinik valamelyike A osztályzatot kap az iskolában: +5
 • Nem kiválasztott simek pozitív jellemvonást szereznek: +5**
 • A Happy Toddler (boldog tipegő) jellemvonás megszerzése: +5
 • A Top-Notch Toddler (tökéletes tipegő) jellemvonás megszerzése: +10
 • Nem kiválasztott sim eléri egy karrier csúcsát (tinik, felnőttek és idősek): +10
 • Minden jellemvonás és életcél randomizálása egy egész generáción át: +10
 • Nem használsz elégedettségpontokat egy egész generáció alatt: +10
 • Minden megkeresett 100,000 simoleon után*: +20
 • A kiválasztott megörökítése: +5 [Többféleképpen is lehetséges. Megírhatod az életrajzát (írás készség 10-es szint), megfestheted a portréját (festés jártasság 8-as szint), lefotózhatod (fotós jártasság 5-ös szint). Így örökké emlékezhetsz a kiválaszottaidra.]

*Kétféleképpen is számolhatod a megszerzett simoleonokat.

 1. Lépj be az építésmódba, nézd meg az infókat, és add hozzá a telked értékét a család simoleonjaihoz.
 2. Lépj be az elért teljesítményeidhez, és nézd meg a Rosebud teljesítményedet, amely nyomon követi, hány simoleont szereztél eddigi játékod során.

**Ezek a Parenthood kiegészítőhöz kapcsolódó új jellemvonások, amelyeket az öt karakterkészségtől függően tudnak megszerezni. Negatív jellemvonások a következők: Bad Manners (neveletlen), Uncontrolled Emotions (labilis), Insensitive (érzéketlen), Argumentative (kötekedő) és Irresponsible (felelőtlen). Pozitív jellemvonások pedig a következők: Good Manners (jól nevelt), Emotional Control (kiegyensúlyozott), Compassionate (melegszívű), Mediator (békítő) és Responsible (kötelességtudó). Amennyiben semelyik jellemvonást nem szerez a simed, sem levonásra, sem pluszpontra nem kell számítanod.

SZABAD TEVÉKENYSÉGEK

 • A háztartás összes simje esetében van egy szabad tevékenységed életszakaszonként. (Ez egy EXTRA szabad tevékenység, ami akármi lehet. Ez tehát nem azt jelenti, hogy az alább felsoroltak közül csak egyet választhatsz ki életszakaszonként. Az alábbiak ugyanis minden esetben megengedettek, mindegy, hány alkalommal van rájuk szükséged.)
 • Egy alkalommal kiválaszthatod minden sim számára a saját ágyát a „Claim” utasítással. Onnantól azonban, hogy kiválasztottad az ágyukat, magukra kell őket hagynod.
 • Eldöntheted, hogy a simjeid felmondjanak vagy nyugdíjba menjenek. Ezen kívül karriert is választhatsz nekik.
 • Átöltöztetheted őket, miután reggel kimásztak az ágyból, hogy ne kelljen folyamatosan pizsiben szaladgálniuk.
 • Amennyiben űrlénnyel játszol, szabadon váltogathatod az emberi álcájukat és az igazi alakjukat.
 • Amikor iskolában vagy munkában vannak, eldöntheted, hogyan viselkedjenek. Azonban az rajtuk múlik, elmennek-e egyáltalán.
 • Kiválaszthatod, hogy szabadnapot vagy szülői szabadságot vegyenek-e ki a nem kiválasztott simjeid.
 • Ha van esernyőtartód, minden simed számára választhatsz egy esernyőt.
 • Amikor a csecsemők születésnapjáról értesítést kapsz, a kiválasztott simeddel segíthetsz nekik életszakaszt váltani. Amikor a többi simednek születésnapja van, a torta segítségével életszakaszt válthatsz velük. A tortát azonban a kiválasztottadnak kell elkészítenie, valamint a gyertyákról is neki kell gondoskodnia.
 • Elvégezhetsz egy terhességi tesztet a nem kiválasztott simjeiddel, hogy megtudd, sikerült-e összehozni az áhított babát.
 • Amikor egy nem kiválasztott simed vajúdni kezd, elküldheted őt a kórházba, valamint be is csekkolhatsz vele a nővérpultnál. Amennyiben otthon szeretnéd megszülni a babádat, ki kell várnod a vajúdás végét, és hagynod, hogy a kicsi természetesen szülessen meg.
 • Simenként egyszer használhatsz életelixírt.

Jó szórakozást kívánunk a játékhoz!

scar-lion-king-im-surrounded-by-idiots-1508044

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.