Sims 4 Kihívás

A Pál utcai fiúk kihívás

Ki ne ismerné Bokát, Nemecseket, Áts Ferit, a grundot és a gittegyletet?

Molnár Ferenc regénye a mai napig kötelező olvasmány minden magyar általános iskolában, emellett számos idegen nyelvre is lefordították. Készült belőle több filmadaptáció, valamint egy töretlen sikerű musical is.
Épp itt az ideje tehát, hogy végre simsesítsük is a magyar klasszikust: egy kihívás formájában.

A kihívás annyiban különbözik a már megszokottól, hogy történetalapú – ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb megkötés és szabály fogja korlátozni a játékmenetedet. Ezek helyett ugyanis szinte csak és kizárólag arra kell figyelned, hogy a történet ellenőrző pontjain sikeresen áthaladj. Ezen kívül mindent úgy alakítasz, ahogyan neked tetszik.

Történet

Bár feltehetőleg mindenkinek volt már szerencséje ehhez a regényhez, azért szeretném már most a legelején leszögezni, hogy aki nem olvasta esetleg, az bizony bele fog futni néhány komolyabb spoilerbe.

A Pál utcaiak és a vörösingesek háborúja a játéktérül szolgáló grundért robbant ki, és bár az ellentét két gyerekcsapat között feszül, hőseink komolyan veszik a harcot.

Az eseményeket megfűszerezi Geréb árulása, Nemecsek hősies helytállása, valamint a gittegylet – kiváltképp Kolnay és Barabás – viszálykodása, és mindezek mellett válik Boka igazi vezetővé.

A Pál utcai fiúk listája

 • Boka János
 • Nemecsek Ernő
 • Geréb Dezső
 • Csónakos
 • Csele
 • Kolnay Pál
 • Barabás Kende
 • Weisz
 • Richter
 • Leszik

Ellenőrző pontok

1. Hozd létre a Pál utcai fiúkat

Fontos, hogy legalább nyolc tini korú simmel kell játszanod ezt a kihívást.
Boka, Nemecsek, Csónakos és Geréb mindenképpen legyenek benne a háztartásodban, a maradék négy férőhelyet tetszőlegesen töltheted fel a többiekkel. A karakterek kiválasztásában segíthet a A Pál utcai fiúk listája pont.

Nehezítés: az MCCC vagy a Full House mod segítségével (https://simsaddicts.info.hu/sims-4-modok/hogyan-jatssz-8-nal-tobb-simmel-sims-4-ben/) vegyél be a háztartásba mindenkit szereplők listájáról!
(Minden szereplőért egy pluszpont jár, akit a nyolc főn túl létrehozol. Tehát ha mind a tíz felsorolt karaktert elkészíted, itt összesen két pontot kapsz.)

2. A grund elkészítése

Alakíts ki egy közösségi teret a fiúk számára, ahol játszhatnak, beszélgethetnek – vagy épp szükség esetén tanulhatnak. Nem kell ragaszkodnod az eredeti farakásos koncepcióhoz, megépítheted úgy, ahogyan neked tetszik.

Nehezítés: Építs kis tornyokat a telekre, amelyek az eredeti mű farakásait szimbolizálják!

3. Legyen Boka mindenki barátja

Bokát a többiek vezetőjüknek választották, ehhez pedig arra volt szüksége, hogy mindenki tisztelje őt. Ezt fogja szimbolizálni a simses barátsága a háztartás összes tagjával.

Nehezítés: Legyen Nemecsek a legjobb barátja!

4. Hozd létre a vörösingeseket

Hogyan is beszélhetnénk a Pál utcai fiúkról Áts Feri és a vörösingesek nélkül? Természetesen rájuk is szükség lesz a kihíváshoz, bár az rajtad múlik, hogy mindössze Áts Ferit és a Pásztor testvéreket készíted el, vagy a többieket is.

Nehezítés: Készítsd el Szebenicset és Wendauert is!

5. A Füvészkert kialakítása

A grund a regény legikonikusabb helyszíne, ám a Füvészkert, a vörösingesek játszóhelye, majdnem ugyanolyan fontos. Készítsd el ezt is, hadd legyen főhadiszálásuk Áts Feriéknek is!

Nehezítés: Nevezd ki ezt a helyet a vörösingesek klubközpontjának! (Get Together kiegészítő)

6. Tedd árulóvá Gerébet

Rontsd meg Geréb kapcsolatát a többiekkel! Nem kell, hogy ellenségek legyenek, de a kapcsolati mutatójuk közelítsen a nullához.

Nehezítés: Geréb ugyanakkor barátkozzon össze legalább Áts Ferivel, de akár az összes vörösingessel!

7. Geréb visszatérése a grundra

Geréb a regény szerint rájön, hogy hibázott, ezért bocsánatot kér, Boka pedig visszafogadja a csapatába, így pedig már a Pál utcaiak oldalán kezdi meg a harcot.

Nehezítés: Geréb béküljön ki a csapat többi tagjával is!

8. Szíts viszályt

Igazi háborúra természetesen nem kerülhet sor, de azt elérheted, hogy a két csapat tagjainak kapcsolata ellenséges legyen.

Nehezítés: Verekedjen össze mindenki a Pál utcaiak közül valamelyik vörösingessel!
(Plusz egy pont jár azért, ha Nemecsek legyűri Áts Ferit – de csak egyszer próbálhatod meg, hiszen Nemecsek ekkorra már nagyon beteg, nincs több dobása.)

9. Öld meg Nemecseket

Bár mostanra valószínűleg neked is a szívedhez nőtt Nemecsek, sajnos nem kegyelmezhetsz meg neki, hagynod kell meghalni.

Nehezítés: Ha azt akarod, hogy minél inkább hasonlítson szegény Nemecsek halála az eredetihez, érd el, hogy fagyjon halálra!

10. A grund vége

A harcok végeztével és Nemecsek halálával elérkeztünk a regény végéhez, és már csak egyetlen dolog marad hátra: a grund lerombolása. Mert hőseink hiába küzdöttek vitézül a játszóhelyükért, végül el kell tudniuk engedni.

Nehezítés: Miután leromboltad a grundot, építs vagy tölts le rá egy nagy lakóházat!

Szabadon választható célok

 • Hozd létre a gittegyletet egy klub formájában!
 • Ha Kolnay és Barabás is a háztartásod tagja, érd el, hogy ellenségekből barátok legyenek!
 • Látogasson el Nemecsek, Boka és/vagy Csónakos a Füvészkertbe!

Pontozás

Az összes teljesített ellenőrző pont két pontot ér, a nehezítések pedig egyet (kivéve, ha fel van tüntetve, hogy több is jár érte). A szabadon választható célok kipipálásával szintén egy-egy pontot szerezhetsz.
Amennyiben valamelyik ellenőrző pontot nem sikerül teljesítened, nem veszíted el a kihívást, azonban pontot sem szerzel.

Ellenőrző pontok: 20 pont
Nehezítések: maximum 12 pont*
Szabadon választható célok: 3 pont

Összesen: 35 pont

*Az első nehezítésnél összesen két pluszpont szerezhető a két további karakter bevonásával, valamint a nyolcadik nehezítésnél plusz egy pont jár, ha Nemecsek elveri Áts Ferit. De emlékezz, csak egyszer próbálkozhat!

A kihívás akkor zárul, ha minden olyan célkitűzést teljesítettél, amit szerettél volna – akkor aztán összeszámolhatod a pontjaidat, és megoszthatod a nagyvilággal, milyen pontszámmal zárult a játékmeneted. Elmesélheted azt is, hogyan alakult a történet a te újrajátszásod során: mindent tökéletesen teljesítettél, de Nemecseket nem volt szíved megölni? Esetleg megspóroltad magadnak Geréb árulását? Kihagytad a vörösingeseket? Vagy mindent könyvhűen játszottál el?

Esetleg úgy döntöttél, a kihívás lezárulta után is tovább játszol még a fiúkkal?

Minden csak rajtad áll!

 

Hálám örökké üldözni fogja Veronát, aki vette a fáradságot, hogy elkészítse a kihíváshoz a fent látható, gyönyörű borítóképet, és ehhez időt és energiát nem sajnálva megalkotta a simeket is, akiket letölthetsz IDE kattintva. Amennyiben viszont CC nélkül szeretnéd letölteni a fiúkat, úgy a Galériából a pufika85 felhasználónév alatt találod Verona simjeit.

Köszönet jár Lollipoppnak is, aki lelkesen nézte át a kihívást, és segített azt tökéletesíteni.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Verona
4 évvel ezelőtt

Nagyon nagyon szívesen! Alig vártam a cikket. Nagyon izgalmas, és szuper kis kihívás. Gratulálok hozzá. 🙂

Lee
Lee
4 évvel ezelőtt

Szia, Verona! Mindig jó hallani rólad! A kihívás érdekesnek tűnik, bámulatos mi mindent el lehet játszani a Simsszel, és az is hogy el is játsszák…:) Nagyon jól összeszedett cikk lett amúgy, dehát Rubytól ezt már megszoktuk. Köszönet mindkettőtöknek..

Verona
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Lee

Szia Lee! Köszönöm 🙂