Sims 4 Játéktipp

Sims 4 városszerkesztő – Sim költöztetése és telek szerkesztése

Sim költöztetése (CAS) létrehozás után

Most, hogy túl vagy a sim belső és külső testreszabásán, bemutatom a városszerkesztő (Manage World) menüpontot, aminek funkciói segítségével házakat rendezhetsz be, átalakíthatod a telkek típusát, sim(ek)et helyezhetsz el, és még ennél is több lehetőséget rejt.

Miután elkészültél a simjeiddel, új mentés esetén először válaszd ki a világot, ahova be szeretnél költözni. A telek kiválasztása után felbukkan pár ikon. A bal alsó sarokra kattintva elolvashatod a ház adatait, sőt, saját leírást is megadhatsz neki. A teherautó ikon (Confirm) gombnyomása után egy már felépített ház esetén megkérdezi a játék, hogy bútorozott vagy bútorozatlan telekre szeretnél-e beköltözni, a harmadik lehetőséget választva pedig a sim elhelyezésével lerombolod a házat.

Ha már lakik egy család a házban, elérhetővé válik a „Move in” funkció is, amivel csatlakoztathatod az új simeket a régi háztartáshoz – fontos, hogy maximum 8 sim fér el egy telken -, vagy ha nem szeretnéd megtartani a már ott élőket, az „Evict” gombbal visszavonhatatlanul törölheted őket.

Megjegyzés: A simek számától függő kezdőtőke alapján két szín jelölheti a telek határait. Sárga vonal esetén nem költözhető, mert nincs annyi pénze a családnak, hogy meg tudjanak vásárolni, kivéve, ha a már ott élő háztartásba olvasztod a simeket, vagy rombolással helyezed el őket. (A ház eltűnik a háztartással együtt, és így sokkal olcsóbb az üres telek.)

Tipp: Ha a létrehozott simjeid túl drágának találják a telkeket, van lehetőség figyelmen kívül hagyni az árukat, hogy gond nélkül el tudd helyezni őket. Üsd le egyszerre a Ctrl + Shift + C billentyűkombinációt, majd írd be: freerealestate on.


Sim költöztetése a városszerkesztőben

Ha New Game gombbal indítod a CAS-t, a létrehozott simek egy új játékmentésbe kerülnek. Ez a játékállás nem tartalmazza a korábban megalkotott háztartásaidat, létrehozhatsz azonban újakat a bal alsó sarokban található Create New Household to Move In menü segítségével.

Megjegyzés: Ha a New Game gombbal új háztartást hoztál létre, de szeretnél ismét a régivel játszani, a Load Game funkcióval megtalálhatod korábbi mentésedet. Fontos, és egyben hasznos, hogy ha véletlenül baj van a háztartással, és nem tudsz vele játszani, van lehetőség a korábbi mentések közül az egyiket helyreállítani a Recover Save ikon segítségével.

Miután rákattintasz egy lakott házra, rengeteg lehetőség bukkan fel. Nézzük sorban!

Visit: Ha szeretnéd megspórolni a dupla betöltést, erre a funkcióra kattintva a háztartást a kiválasztott telekre utaztathatod. Nemcsak egy világon belül látogathatják egymást a simek, hanem akár más szomszédságokból is érkezhetnek, pl. Windenburgból ellátogathatnak Willow Crew-be. A kiválasztott háztartással vagy simmel bárhol folytathatod a játékot.

Build: Bármilyen típusú telekre (lakossági, közösségi és üres terület) beléphetsz építkezni. Építés módon belül a bal felső sarokban (Pique Hearth) van lehetőség szerkeszteni a telek típusát. Ugyanitt megtalálható a telek ára és mérete is. Megadhatod a hálószobák és fürdőszobák számát, valamint maximum három jellemző tulajdonsággal ruházhatod fel a helyszínt.

Még egy hasznos információ a ház elhelyezéséről. Ha a szükséges telekméretnél nagyobb üres területre helyezted el, a felső sávban van egy nyilas kereszt ikon, amivel kedved szerint mozgathatod az épületet (Move House), vagy akár az egész telket (Move Lot). További információkkal az építés módról szóló tippemben olvashattok majd.

Move Out Household: A háztartásban lévő simeket áthelyezheted egy másik telekre.

Evict Household: Ezzel eltávolíthatod az adott háztartást.

Manage Household: A következő menüpontok elérhetők a panelről:

1. Mark as Unplayed: Átnevezheted a háztartás nevét, valamint módosíthatod a leírását.

2. Transfer Sims between households: Költöztetést tesz lehetővé egy saját és egy kiválasztott háztartás tagjai között, bármelyik irányba mozgathatók a simek. Ha az egyik háztartást teljesen kiüríted, van lehetőség kiválasztani a bútorok eladása opciót (sell all for furnishing kipipálása), a bevétel pedig hozzáadódik a megmaradó háztartás vagyonához. Nem csak pakolászhatod a simeket a háztartások között, van lehetőség belépni a CAS-be, és új tagot hozzáadni.

3. Edit, add or remove Sims from the household in Create a Sim: Szerkesztheted a meglévő simeket, hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz tagokat a háztartásból.

4. Move Household into a lot: Ugyanaz a művelet, mint a Move Out Householdnál.

5. Move into My/Other Households: Megjelölheted a háztartást sajátként vagy egyéb (játék által irányított) háztartásként. A jobb felső sarokból elérhető városszerkesztő menüponttal (ugrás: Manage Household) elérheted a játékban található összes háztartásodat.

6. Delete Household: Végérvényesen törli a háztartást.


Sim költöztetése élő módban

A telefon segítségével is elköltöztetheted simjeidet. Kattints a sim portréja mellette látható telefonra, válaszd a Travel (kocsi) ikont, végül a Move Household menüvel lépj a városszerkesztőbe. A módszer ugyanaz, mint a fenti leírásban.

Ugyanúgy számítógép segítségével is elérhető a költözés, ez esetben a gépre kattintva keresd meg a Household, majd a Move Household interakciót.


Telek szerkesztése

A városszerkesztő felső részén van egy ikon (View World Info), ahol megnézheted a világ leírását, továbbá a View Lot Types gombra kattintva meglesheted a világban előforduló telkek típusait. A kiválasztott telektípusra kattintva a Galériából válogathatsz az épületek közül, és el is helyezheted őket.

Open to Gallery: A My Library fülön szűrő segítségével szemezgethetsz az épületek közül az alábbi szempontok szerint: alkotók, legújabb, legnépszerűbb, kategória (háztartás, telek, szoba száma), telektípus, ár, méret és/vagy kiegészítők/egyedi tartalom.

Miután választottál, két lehetőség áll rendelkezésedre. Elhelyezheted az épületet egy telekre, vagy elhelyezés után rögtön beléphetsz építés módba, és szerkesztheted az épületet.

Manage Households: Egy mentésen belül az összes világban megtalálható háztartást kezelheted, nem kell belépned hozzá az összes városba. A beállítási lehetőségek ugyanazok, mint fentebb.

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.