Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Vampires – Vámpírok, az éjszaka teremtményei

Szükségletek I Rangok I Képességek I Gyengeségek I Vámpírtan I Koktélok I Szaporodás I Halál I Csaláskódok

A vámpírok a The Sims 4 Vampires játékcsomag lényei, akik nem ismeretlenek már a korábbi Sims szériák játékosai számára (sem). Bár sok tulajdonságukat már ismerjük – pl. azt, hogy nem öregszenek tovább a fiatal felnőttkornál -, az elődöktől eltérően azonban egészen új formában játszhatunk velük. Nem egyforma és egysíkú lényeket kaptunk, hanem minden vámpír egyedileg összeállított képességekkel és gyengékkel rendelkezik, amelyeket hosszas tanulás során tud elsajátítani.

Legegyszerűbben úgy játszhatunk vámpírral, ha a CAS-ben megalkotjuk magunknak. A sim hozzáadásakor csak válasszuk az “Add vampire” ikont, és máris testre szabhatjuk a megjelenését. A vámpírok számára elérhetők olyan speciális jellemzők is, mint vámpírfogak, erezett arc, természetellenes szemszínek, de a hétköznapi megjelenésük lehet épp olyan is, mint bármely más simé. Beállíthatsz neki “Sötét Formát” (Dark Form) is, ami az ikonképe felett megjelenő második ikonra kattintva lehetséges. Ezt az alakot akkor veszi fel, amikor a vámpírokhoz kapcsolódó tevékenységeket hajt végre. Ha azt akarod, hogy a sötét forma ugyanaz legyen, mint a normál megjelenése, csak kattints a “Copy Sim to Dark Form” feliratra. A kétféle megjelenéssel rendelkező vámpírok egy ön-interakció segítségével váltogathatják a formájukat.

Ha természetes úton szeretnél vámpírt adni háztartásodhoz, több lehetőség áll rendelkezésedre. A Vámpírok játékcsomaggal új telektulajdonságok is érkeztek, ezek közül a “Dark Ley Line”/ “Sötét Ley Vonal” az, ami elősegíti, hogy akár két normál simnek is vámpír utódja születhessen. Nincs más dolgod, mint egy ilyen telekre költöztetni simjeidet, és buzgón próbálkozni a gyermekáldás érdekében. Ha sikerrel jársz, és vámpírgyermek születik a családban, az ereje tini életszakaszba lépve fog megmutatkozni.

Ha egy már megszületett simedet szeretnéd átváltoztatni, fel kell keresned egy legalább “Minor Vampire” / “Vámpírtanonc” rangú vámpírt, hogy megkérd, változtasson át. Mivel a vámpírok éjszakai lények, leginkább ekkor van esélyed találkozni velük, előfordulásuk pedig főleg saját lakóhelyükön, Forgotten Hollow-ban gyakori. Mivel az átváltoztatás baráti interakció, jó benyomást kell tenned a vámpírra, és addig emelni a kapcsolatotok szintjét, ameddig elérhetővé nem válik az “Ask to Turn” / “Kérje meg, hogy változtassa át” interakció. Ekkor a vámpír felveszi sötét formáját, megharapja simünket, és megitatja őt a saját vérével, ahogy a vámpíros történetekből jól ismerjük a folyamatot. Fontos, hogy simünk ne legyen beteg, mert akkor elutasíthatja a vérivást, és nem következik be az átváltozás.

36 órának kell eltelnie, hogy a vámpírrá válás megtörténjez, ez idő alatt simünk kényelmetlenül fogja érezni magát, és egy “Strangely Hungry” / “Furcsa Éhség” nevű hangulatjelzővel is gazdagodik. Ennek hatására képtelenné válik az emberi táplálék fogyasztására, ami végül a halálát és egyben az átváltozását okozza majd. Az átalakulás szakaszában a sim ugyan tud plazma csomagot vagy plazmagyümölcsöt enni, de mivel gyakorlatilag még normál sim, megbetegszik tőle, és ugyanezen okból a napfény sincs még olyan káros hatással rá, mint a vámpírokra. Etyepetye szempontjából azonban a játék már vámpírként érzékeli, így ha ebben a szakaszban próbálunk gyermeket nemzeni simünkkel, a vámpír géneket fogja továbbörökíteni.

Az átváltozás után simünk +1 Tense / Stresszes hangulatjelzőt kap, ameddig alkalmazkodik új életviteléhez. A friss vámpír a megjelenésének vámpírjellemzőit általában a teremtőjétől örökli (aki egyébként a mestereként megjelenik a kapcsolati panelen), egy véletlenszerű Sötét Forma ruházattal együtt. Ha ezt meg szeretnéd változtatni, a tükörre kattintva megteheted. Ne lepődj meg azon, hogy vámpírodnak nincs tükörképe, ez nem fogja meggátolni őt abban, hogy rendeltetésszerűen használja az eszközt.:)

Ha már van egy vámpír simed a háztartásban, te magad is átváltoztathatod a többieket vámpírrá. Mindössze meg kell szerezned a “Vampire Creation” / “Vámpír Teremtés” erőt hozzá, és bármikor alkalmazhatod a “Turn into Vampire” / “Vámpírrá változtatás” interakciót más, normál simeken.

Miután a simet megharapta egy vámpír, Vladislaus Straud felveszi vele a kapcsolatot, mert érzékeli a végbemenő természetfeletti folyamatokat. Meglátogatja majd személyesen is a frissen átalakult simet, elmagyarázza az erők és gyengeségek működését, valamint a vámpír szükségleteket, és megajándékozza őt egy plazma csomaggal. Ennek következtében a sim összegyűjti a vámpírtan jártasság első szintjét. Ha nem akarod, hogy Vlad szárnyai alá vegye simed, csak mondd meg neki, hogy ne keressen többé. Mivel ő az egyetlen segítő vámpír a játékban, ha megölöd, törlöd vagy kigyógyítod a vámpirizmusból, a továbbiakban egyedül kell megbirkóznod a vámpírlét kihívásaival.

Vámpír szükségletek

A szükségletek panel megváltozik, mikor egy sim átváltozik, vagy egy vámpír sim belép a tini életszakaszba. Csak a Szomjúság, Társasági szükségletek, Higiénia és Szórakozás mutatókra kell figyelnie, és ezen a panelen látható a Vámpírerő és Vámpírrang aktuális szintje is.

A vámpírerő szintje akkor csökken, mikor vámpírtevékenységeket végez simünk, illetve védelmül szolgál a nappal szemben. Minél magasabb a szintje, annál tovább bírja simünk a napfényt. Feltölteni ágyban vagy koporsóban alvással lehetséges, illetve a vámpír alkalmazhatja a “Sötét Meditáció” / “Dark Meditation” ön-interakciót, amivel egyszerre tapasztalatot szerez és a vámpírereje is növekszik.

A szomjúság az éhség megfelelője a vámpíroknál. A normál étel nem elégíti ki ezt a szükségletet, plazmát kell fogyasztaniuk az életben maradáshoz. Ez több formában érhető el, a vámpír egyéni preferenciája szerint dönthet, melyik való a fogára. A “klasszikus” módszer szerint táplálkozhatnak más simek vérével, azonban akadnak önmegtartóztató vámpírok is, akik ezt a lehetőséget nem tartják elfogadhatónak. A “Good Vampire” / “Jó Vámpír” életcéllal rendelkezők egyenesen bűntudatot éreznek, ha nem tudnak ellenállni a vér csábításának. A következő plazma alternatívák állnak rendelkezésre:

 • Plazmagyümölcs / Plasma Fruit – Ez egy fogyasztható gyümölcs, amelyet kertben termelhető
 • Plazma Csomag / Plasma Packs – Megvásárolható a számítógépen keresztül, ha a Vámpírtan jártasság eléri a 3. szintet, vagy előállítható békából és halból a Vámpírtan jártasság 4. szintjét elérve
 • Plazma receptek – Bármilyen gyümölcssaláta recept, amihez plazmagyümölcs is szükséges, sikeresen csillapítja az éhséget
 • Ivás simből

Ha ez utóbbit választja a vámpír, a “Drink Plasma” csoportban a következő interakciók állnak rendekezésére:

 • Kérjen engedélyt az ivásra / Ask Permission to Drink Plasma – Ez egy baráti interakció, aminek segítségével a vámpír szomját olthatja, és nincs negatív hatással a simmel való kapcsolatára. Magas baráti kapcsolat esetén válik sikeressé, magas romantikus viszony nem elég hozzá.
 • Igyon egy kicsit kényszerrel / Compel to Small Drink – A vámpír engedély nélkül fogyaszt egy kicsit a sim véréből, ami így a kapcsolatuk romlásához vezet
 • Igyon sokat kényszerrel / Compel for Large Drink – A vámpír engedély nélkül elégíti ki szomját, és addig iszik, ameddig meg nem telik. A sim ezután eszméletét veszti.

A vámpírok soha nem okozhatják a simek halálát azzal, hogy táplálkoznak belőlük, a legrosszabb eshetőség az eszméletvesztés. A megkóstolt simek egy ideig regenerálódnak, ami védetté teszi őket a további támadásokkal szemben. Ha az ivás nyilvános helyen történik, a vámpír számíthat rá, hogy a környező simek is észreveszik, ami a kapcsolati mutatók csökkenéséhez vezethet.

A vámpírok nem halhatnak meg a szomjúságtól, de ha kiszáradnak, nem állhatnak örökké ellent a késztetésnek. Ha erőt vesz rajtuk a szomj, egy +40 kényelmetlen érzéssel járó “Irresistible Thirst” / “Ellenállhatatlan Szomjúság” hangulatmódosítót kapnak, és ha nem rendelkeznek “Tamed Thirst” / “Megszelídített Szomjúság” vámpírerővel, rávetik magukat az első szembejövő simre, hogy csillapítsák szükségletüket. A nagyon erős szomjúság a képességeik gyakorlásában is akadályozhatja őket.

Vámpír rangok (Vampire Ranks)

Mikor egy vámpír a képességeit gyakorolja, vámpírtant tanul, vagy megküzd más vámpírokkal, tapasztalatot gyűjt, ami egyre magasabb szintre emeli rangját. A fejlődésnek öt főbb szakasza van, amelyek további szintekre tagolódnak. Minden szakasz elérésekor a vámpír újabb extra erőpontokkal gazdagodik, amelyeket aztán vámpírerőkre költhet el a Képességek panelen.

Ikon Angol Magyar Leírás
Fledgling Vampire Lvl.1 Vámpírfióka 1. szint A vámpír 2 erőponttal (power pont) kezdi a fejlődést.
Fledgling Vampire Lvl.2 Vámpírfióka 2. szint 1 erőpont jutalom
Fledgling Vampire Lvl.3 Vámpírfióka 3. szint 1 erőpont jutalom
Fledgling Vampire Lvl.4 Vámpírfióka 4. szint 1 erőpont jutalom
Minor Vampire Lvl.1 Vámpírtanonc 1. szint 2 erőpont jutalom, és 1 gyengeség választása kötelező
Minor Vampire Lvl.2 Vámpírtanonc 2. szint 2 erőpont jutalom
Minor Vampire Lvl.3 Vámpírtanonc 3. szint 2 erőpont jutalom
Minor Vampire Lvl.4 Vámpírtanonc 4. szint 2 erőpont jutalom
Prime Vampire Lvl.1 Vámpír elöljáró 1. szint 3 erőpont jutalom, és 1 gyengeség választása kötelező
Prime Vampire Lvl.1 Vámpír elöljáró 2. szint 3 erőpont jutalom
Prime Vampire Lvl.1 Vámpír elöljáró 3. szint 3 erőpont jutalom
Prime Vampire Lvl.1 Vámpír elöljáró 4. szint 3 erőpont jutalom
Master Vampire Lvl.1 Vámpírmester 1. szint 4 erőpont jutalom, és 1 gyengeség választása kötelező
Master Vampire Lvl.2 Vámpírmester 2. szint 4 erőpont jutalom
Master Vampire Lvl.3 Vámpírmester 3. szint 4 erőpont jutalom
Master Vampire Lvl.4 Vámpírmester 4. szint 4 erőpont jutalom
Grand Master Vampire Lvl.1 Vámpír nagymester 1. szint 5 erőpont jutalom, és 2 gyengeség választása kötelező
Grand Master Vampire Lvl.1 Vámpír nagymester 2. szint 2 erőpont jutalom

Vámpír erők (Vampire Powers)

A vámpírokkal kapcsolatos tevékenységekért (kutatás, meditálás, küzdelem, stb.) járó erőpontokat vámpírképességek megvásárlására használhatjuk. Minden lépcsőfok a ranglétrán újabb képességeket old fel, és csak rajtunk múlik, milyen erőkkel akarjuk felvértezni vámpírunkat. Egyes erőknek több szintje is van, tovább erősítve eredeti hatását. Mivel az erőpontok folyamatosan gyűlnek, ahogy a sim használja tudását, idővel akár az összes képességet megvásárolhatjuk vámpírunk számára. A pontokat nem muszáj azonnal elkölteni, hanem megőrizhetők, ameddig magasabb ranghoz kapcsolódó képességek nem válnak elérhetővé.

Ha egy képességet már kiválasztottunk, az később nem változtatható meg, csak ha Draught of Reconfiguration koktélt fogyaszt vámpírunk. Ez törli a már kiválasztott tulajdonásokat, és újra elkölthetővé válnak a már megszerzett erőpontok. A koktél elkészítéséhez 14. szintű Vámpírtan jártasság szükséges.

Ikon Képesség Rang Leírás
Detect Personality / Személyiség felismerés Fledging Vampire / Vámpírfióka Más simek személyiségjegyeinek megállapítása.
Bat Form / Denevér forma Fledging Vampire / Vámpírfióka A vámpír képessé válik denevérformában bárhová elrepülni.
Cast Hallucination / Hallucináció keltés Fledging Vampire / Vámpírfióka Más simeket arra késztet, hogy magukban beszéljenek.
Eternally Welcome / Szívesen látott Fledging Vampire / Vámpírfióka Lehetővé teszi, hogy a vámpír ajtókat nyisson ki vagy zárjon be más simek otthonában.
Occult Student / Occult Disciple / Occult Master

Okkult Tanonc / Okkult Gyakornok / Okkult Mester

Fledging Vampire / Vámpírfióka Kevesebb vámpírenergia felhasználás.
Vampiric Charm / Vampiric Allure / Vampiric Fascination

Vámpír Sárm / Vámpír Csábítás / Vámpír Igézés

Minor Vampire / Vámpírtanonc  A környező simek elbűvölőnek találják a vámpírt. (Nem használható együtt az Undead Aura gyengeséggel.)
 Vampiric Strenght / Vampiric Brawn / Vampiric Might

Vámpír Erő / Vámpír Erőnlét / Vámpír Hatalom

Minor Vampire / Vámpírtanonc  Növeli a harcok megnyerésének esélyét, a testedzés hatékonyságát, növeli az erőt, és lehetővé teszi, hogy a vámpír fémeket és kristályokat zúzzon elemekké.
Command / Irányítás Minor Vampire / Vámpírtanonc Más simek elméjének irányítását teszi lehetővé.
Garlic immunity / Fokhagyma Immunitás Minor Vampire / Vámpírtanonc A vámpír ellenállóvá válik a fokhagymából készült tárgyak hatására.
Vampire Creation / Vámpír Teremtés Minor Vampire / Vámpírtanonc A vámpír elég erőssé válik, hogy más simeket is átváltoztasson.
Mesmerize / Hipnózis Prime Vampire / Vámpír elöljáró Más simek transzba ejtését teszi lehetővé.
Child of the Moon / Creature of the Night / Master of Darkness

A Hold Gyermeke / Az Éj Teremtménye / A Sötétség Mestere

Prime Vampire / Vámpír elöljáró A vámpír erősebbé válik, mikor leszáll az éj.
Irresistible Slumber / Ellenállhatatlan Szendergés Prime Vampire / Vámpír elöljáró A vámpír képes más simeket elaltatni.
Manipulate Life Spirit / Életerő Manipulálás Prime Vampire / Vámpír elöljáró A vámpír képes életerőt nyerni más simekből, vagy visszaállítani az életerejét azoknak a simeknek, akikből erőt nyert.
Vampiric Slumber / Greater Vampiric Slumber / Vampiric Trance

Vámpír Szendergés / Vámpír Álom / Vámpír Transz

Prime Vampire / Vámpír elöljáró Növeli a vámpír erejének feltöltődését alvás közben, és nyugodtabb álmot biztosít. (Nem használható együtt a Fitful Sleep gyengeséggel.)
Dampened Emotions / Suppressed Emotions / Deadened Emotions

Csillapított Érzelmek / Elnyomott Érzelmek / Halott Érzelmek

Master Vampire / Vámpírmester  A vámpír ellenállóbbá válik a hangulatváltozásokkal szemben. (Nem használható együtt az Eternal Sadness gyengeséggel.)
Supernatural Speed / Természetfeletti Sebesség Master Vampire / Vámpírmester Elérhetővé válik a szupergyors futás képessége.
Deprive Needs / Megfosztott Szükségletek Master Vampire / Vámpírmester Más simek szükségleteinek csökkentése.
Sun Resistance / Greater Sun Resistance / Perfect Sun Resistance

Napfény Ellenállás / Erős Napfény Ellenállás / Teljes Napfény Ellenállás

Master Vampire / Vámpírmester A vámpír ellenállóbbá vagy teljesen immunissá válik a napfényre. (Nem használható együtt a Thin Skinned gyengeséggel.)
Odorless / Szagtalan Master Vampire / Vámpírmester  A higiéniai szükségletek nem okoznak többé problémát.
Influence Emotion / Alter Emotion / Control Emotion

Érzelmi Befolyás / Érzelem Változtatás / Érzelem Irányítás

Grand Master / Vámpír nagymester  A vámpír képessé válik a környező simek hangulatának megváltoztatására.
Mist Form / Ködforma Grand Master / Vámpír nagymester A vámpír képessé válik bárhová teleportálni ködformában.
Beyond the Herd / Távol a Nyájtól Grand Master / Vámpír nagymester A társasági szükségletek nem okoznak többé problémát.
Tamed Thirst / Megszelidített Szomj Grand Master / Vámpír nagymester A vámpír nem iszik többé önállóan más simekből, ha rátör a szomjúság. (Nem használható együtt az Insatiable Thirst gyengeséggel.)
Immortal Pleasures / Halhatatlan Örömök Grand Master / Vámpír nagymester A szórakozás szükséglet nem okoz többé problémát.

A vámpírok speciális tulajdonsága, hogy az “Eternally Welcome” / “Szívesen Látott” erőt elsajátítva képessé válnak a zárak tetszőleges nyitására és zárására, így az éj leple alatt besurranhatnak az alvó simek otthonába szomjukat oltani. Ennek időpontja általában éjfél és hajnali 1 közé esik, és a tini vagy idősebb simek eshetnek áldozatul a vérszívóknak. Alvó simből ugyan nem lehetséges a táplálkozás, a vámpír azonban könnyedén felébresztheti képességeivel, és ekkor már nincs akadálya a vacsorának.

Hatásos védekezés lehet ellenük, ha fokhagymával díszítjük a vérszívóktól óvni kívánt lakásokat. A Vámpírtan jártasság 5. szintjétől simünk képessé válik a “Make Garlic Object” / “Készítsen Fokhagyma Díszt” opcióval felfűzni a birtokában lévő foghagymát fonattá, girlanddá vagy koszorúvá. A vámpírok szó szerint rosszul vannak a fokhagyma illatától, és látni is képesek a belőlük áradó intenzív bűzt. Ha fokhagyma dekorációk vagy palánta közelében tartózkodnak, vagy fokhagymát tartalmazó ételt fogyasztanak, “Garlic Induced Irritation” / “Fokhagyma okozta irritáció” hangulatjelzőt kapnak, ami akár 12 órán keresztül is megkeserítheti napjukat. A moodletnek 3 fokozata van, amelyek egymás után járnak le, ahogy múlik a fokhagyma hatása, ameddig azonban a legerősebb moodlet aktív, a vámpír nem képes simből táplálkozni háborgó gyomra miatt. (Plazma csomagot vagy gyümölcsöt képes fogyasztani.)

Fokhagyma díszek típusai:

 • Fokhagyma Fonat / Garlic Braid – 5 fokhagyma szükséges hozzá
 • Fokhagyma Koszorú / Garlic Wreath – 10 fokhagyma szükséges hozzá
 • Fokhagyma Füzér / Garlic Garland – 15 fokhagyma szükséges hozzá

Vámpír gyengeségek (Vampire Weakness)

A vámpírok sem lehetnek tökéletes lények, szükségük van gyenge pontra is a realitás kedvéért (hahaha). A fontosabb mérföldköveknél egy hátrány választása is kötelező, ezáltal kifejlett vámpírunknak 5 pontot kell elköltenie gyengeségekre. Ha egy hátrányt már kiválasztottunk, az később nem változtatható meg, csak ha Draught of Reconfigariton koktélt fogyaszt vámpírunk. Ez törli a már kiválasztott képességeket és gyengeségeket, és újra elkölthetővé válnak a már megszerzett erőpontok. A koktél elkészítéséhez 14. szintű Vámpírtan jártasság szükséges. Néhány hátránynak több egymásra épülő szintje is van, ezeket újra és újra feloldva még erősebbé tehető a hátráltatás hatása.

Ikon Név Rang Leírás
 Withered Stomach / Fonnyadt Gyomor Minor Vampire / Vámpírtanonc Az emberi étel hányingert okoz a vámpírnak.
Guilty Drinker / Bűntudatos Ivás Minor Vampire / Vámpírtanonc A vámpír bűntudatot érez, ha engedély nélkül iszik másokból.
Uncontrollable Hissing / Kontrollálhatatlan Sziszegés Minor Vampire / Vámpírtanonc A vámpír néha undort kel más simekben önkéntelen sziszegésével.
Sloppy Drinker / Hanyag Ivás Minor Vampire / Vámpírtanonc A sim szomjúsága lassabban múlik el ivás közben.
Thin Skinned / Flammable Flesh / Combustible Plasma

Vékony Bőr / Éghető Hús / Gyúlékony Plazma

Minor Vampire / Vámpírtanonc A napfény ártalmasabbá válik a normálisnál. (Nem használható együtt a Sun Resistance erővel.)
Sleep of the Undead / Élőhalott Alvás Prime Vampire / Vámpír elöljáró A vámpír csak koporsóban képes aludni.
Fitful Sleep / Nightmaris Sleep

Szeszélyes Alvás/ Lidérces Alvás

Prime Vampire / Vámpír elöljáró Az erő lassabban töltődik alvás közben. (Nem használható együtt a Vampiric Slumber erővel.)
Insatiable Thirst / Kielégíthetetlen Szomj Master Vampire / Vámpírmester A vámpír gyorsabban megszomjazik a normálisnál. (Nem használható együtt a Tamed Thirst erővel.)
Day Phobia / Intense Day Phobia / Nightbound

Napfóbia / Erős Napfóbia / Éjszakai lény

Master Vampire / Vámpírmester A vámpír gyengébb a nappal folyamán, és az erői is gyakrabban csődöt mondanak.
Eternal Sadness / Örök Szomorúság Grand Master / Vámpír nagymester A vámpír néha nagyon szomorúvá válik. (Nem használható együtt a Dampened Emotions erővel.)
Undead Aura / Élőhalott Aura Grand Master / Vámpír nagymester A más simekkel való kapcsolat negatívból indul. (Nem használható együtt a Vampiric Charm erővel.)

Vámpírtan jártasság / Vampire Lore Skill

A kiegészítővel érkező legfontosabb jártasság a Vámpírtan, ami vámpírok és nem vámpírok számára is hasznos tudást nyújt. A kutatást megkezdéséhez használhatjuk a számítógépet vámpír titkok (Vampire Secrets) utáni keresgélésre, megkérdezhetünk más simeket a vámpír történelemmel (Vampire History) kapcsolatban, vagy olvashatunk vámpír könyveket. A jártasság fejlődésével fontos új elemeket oldhatunk fel a játékban. A vámpírtan jártasságnak 15 fokozata van, de gyorsabban fejlődik a többinél. A vámpírokhoz kapcsolódó jártasság könyvek (Encyclopedia Vampirica) csak a vámpírtan 2. szintjétől vásárolhatók meg a számítógépen. Mikor a 2. szintet eléri, a Vampire Secrets lehetőség alatt megjelenik a Purchase Vampire Tomes lehetőség, a további fejlődés során pedig még 3 könyv válik ilyen módon elérhetővé.

Vámpírtan 1. szint – A sim mélyebbre áshat a vámpírokkal kapcsolatos kutatásban.

Vámpírtan 2. szint – A VonFlavius Vámpír Webshop feloldása. Elérhetővé válik az Encyclopedia Vampirica 1. része a számítógépen a Vámpír Titkok / Vampire Secrets opció alatt.

Vámpírtan 3. szint – A sim már rendelhet plazma pakkotcsomagot a számítógépen keresztül, így már nem csak simekből táplálkozhat a vámpír – a Good Vampire életcéllal rendelkező vámpírok számára hasznos.

Vámpírtan 4. szint – A sim előállíthat plazma csomagot halból vagy békából.

Vámpírtan 5. szint – A sim előállíthat vámpírűző dísztárgyakat az eszköztárában található fokhagymából.

Vámpírtan 6. szint – Elérhetővé válik az Encyclopedia Vampirica 2. része a számítógépen a Vámpír Titkok / Vampire Secrets opció alatt.

Vámpírtan 7. szint – A sim már megoszthatja vámpírokkal kapcsolatos tudását másokkal (Share Vampire Knowledge).

Vámpírtan 8. szint – A sim már vásárolhat plazmagyümölcs, sisakvirág és sixam moszkítócsapda magokat a számítógépen.

Vámpírtan 9. szint – A sim már készíthet Plazma Gyümölcssalátát és Plazma Jane italt.

Vámpírtan 10. szint – Elérhetővé válik az Encyclopedia Vampirica 3. része a számítógépen a Vámpír Titkok / Vampire Secrets opció alatt.

Vámpírtan 11. szint – A sim már készíthet Sunlight Reversal / Napfény Semlegesítő koktélt egy bárpultál, aminek segítségével nem csak szabadon járhat a napon, de még vámpírenergiája is gyorsabban töltődik a sugaraktól.

Vámpírtan 12. szint – A sim már készíthet Vampire Resistance / Vámpír Rezisztencia koktélt egy bárpultnál.

Vámpírtan 13. szint – Elérhetővé válik az Ultimate Vampire Tome / Legfelsőbb Vámpírtudás kötet  a számítógépen a Vámpír Titkok / Vampire Secrets opció alatt.

Vámpírtan 14. szint – A sim már készíthet Draught of Reconfiguration / Újjáépülés koktélt a bárpultnál.

Vámpírtan 15. szint – A sim már készíthet Ultimate Vampire Cure / Vámpirizmus Gyógyitalt a bárpultnál.

A jártasság segítségével előállítható koktélok:

Koktél Jártasság Hozzávalók Hatás
Plasma Jane / Plazma Jane Vámpírtan 9. szint, Mixológia 1. szint 1 Plazmagyümölcs Csak a vámpírok szomját oltja, a normál simek megbetegszenek tőle.
Sunlight Reversal Coctail / Napfény Semlegesítő Koktél Vámpírtan 11. szint, Mixológia 1. szint 2 Fokhagyma, 1 Plazmagyümölcs A vámpír 4 órán át tartó “Daywalker’s Delight” / “Naponjárók Öröme” hangultjelzőt kap, ami idő alatt nem árt neki a napfény.
Vampire Resistance Coctail / Vámpír Rezisztencia Koktél Vámpírtan 12. szint, Mixológia 1. szint 2 Sisakvirág A sim “Vampire Resistance” / “Vámpír Rezisztencia” hangulatjelzőt kap, aminek segítségével ellenállóvá válik a vámpírok hipnotikus trükkjeinek.
Draught of Reconfiguration / Újjáépülés Itala Vámpírtan 14. szint, Mixológia 1. szint 2 Fokhagyma, 2 Sisakvirág, 2 Plazmagyümölcs Ha egy vámpír elfogyasztja, elveszíti minden képességét és gyengeségét, és újra elkölthetővé válnak az erőpontjai.
Ultimate Vampire Cure / Vámpirizmus Gyógyital Vámpírtan 15. szint, Mixológia 1. szint 10 Fokhagyma, 10 Sisakvirág, 10 Plazmagyümölcs Ellenszer a vámpirizmusra. Ha egy vámpír önként elfogyasztja, normál simmé válik. Ha egy humán vagy vámpír sim eszköztárában van, és rossz kapcsolatot ápol egy vámpírral, a Mean / Gonosz interakciók között megjelenik a “Throw Vampire Cure” / “Dobja meg gyógyitallal” opció.

Szaporodás

A vámpírbébik születésének esélye 100%, ha két vámpír nemz utódot, és 50%, ha csak az egyik fél teljes vámpír. Félvámpírok nem léteznek a játékban. A vámpírok nem csak hagyományos formában próbálkozhatnak a gyermekáldás érdekében, hanem – ha mindketten rendelkeznek a megfelelő képességgel – denevérformában is etyepetyézhetnek. Az így megfogant vámpír automatikusan örökli a “Bat Form” / “Denevérforma” képességet, nem kell külön megvásárolnia a panelen. A tinédzserkort elérve képessé válik a denevérforma felvételére, és a “Mess Around” interakcióval kedvére repkedhet, ami +2 Flörtölő hangulatot is biztosít számára. A terhességről itt olvashatsz bővebben!

A másik új etyepetyehelyszín, amit a vámpírok és simek is igénybe vehetnek, az az ikonikus koporsó, ezt azonban minden esetben egy vámpírnak kell kezdeményeznie. A koporsót a vámpír használhatja önmaga hibernálására is, ebben az esetben akkor ébred fel, ha megzavarják álmát.

Ha egy vámpír és humán sim kapcsolatából születik gyermek, a tinédzserkorig rejtve maradnak képességei. Vannak azonban arra utaló nyomok, hogy az utód örökli-e a halhatatlanságot. Ha belépünk a CAS-be, láthatjuk a vámpír ikont a tulajdonságoknál, valamint a szükségletek ikon sem humán simre utal, ha a panel még nem is különbözik a megszokottól. Ezen kívül bizonyos vámpírokkal kapcsolatos interakciók is hiányoznak a vámpírgyermek interakciói közül.

Vámpírok halála

A vámpíros kiegészítővel új halálnem is érkezett, amely az egyébként halhatatlan vámpírokat fenyegeti: a napfény. Ha egy vámpír kilép a napra, +2 Kényelmetlen hangulatjelzőt kap, vámpírenergia szintje gyors csökkenésbe kezd, és ha elfogy, már nincs, ami megvédje a sugarak ellen. Szerencsére a modern üvegek megfelelően szűrik a sugárzást, így a lakásban nappal is szabadon tevékenykedhet vámpírunk. Ugyancsak megvédi őket a koporsó, ami akár a szabadban is elhelyezhető, nem éri baj a benne szundikáló vámpírt.

Több lehetőség is akad a játékban arra, hogy vérszívónk kijátssza a rá leselkedő veszélyt. Ahogy egyre feljebb lépked a ranglétrán, választhatja a Sun Resistance és Greater Sun resistance erőket, hogy jobban ellenálljon a napnak, vagy teljesen immunissá is válhat rá a 3. fokozat, a Perfect Sun Resistance elsajátításával. Abban az esetben viszont, ha a Thin Skinned gyengeség fokozatait választja gyengeségnek a vámpír, még jobban kell ügyelnie magára. Az erők és gyengeségek különböző fokozatai szerint a napfény másként hat a vámpírra.

1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz
Normál bőr +2 kényelmetlen “Sizzling Epidermis” / “Sistergő Hám” moodlet (120 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (60 simperc) Halál
Thin Skinned Gyengeség 1. szint +3 kényelmetlen “Enhanced Sizzling” moodlet (60 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (33 simperc) Halál
Thin Skinned Gyengeség 2. szint +3 kényelmetlen “Flaming Flesh” / “Lángoló Hús” moodlet (20 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (15 simperc) Halál
Thin Skinned Gyengeség 3. szint +3 kényelmetlen “Combustible Plasma” / “Gyúlékony plazma” moodlet (15 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (6 simperc) Halál
Sun Resistance Képesség 1. szint +1 kényelmetlen “Burning Despite Sun Resistance” / “Égés a napellenállás ellenére” moodlet (224 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (90 simperc) Halál
Sun Resistance Képesség 2. szint +1 kényelmetlen “Burning Despite Greater Sunresistance” / “Égés az erős napellenállás ellenére” moodlet (335 simperc) +10 kényelmetlen “The Third Degree” / “Harmadfokú égés” moodlet (130 simperc) Halál
Sun Resistance Képesség 3. szint Teljes napellenállás Teljes napellenállás Teljes napellenállás

Átmeneti segítséget nyújthat a Sunlight Reversal Coctail / Napfény Semlegesítő Koktél, ami segítségével 4 órán át nem érheti bántódás a vámpírt a szabadban.

Ha egy vámpír elég a napon, a szelleme visszatérhet a túlvilágról. Ezek a kóbor lelkek felismerhetők a mellkasukban ragyogó napról. Megőrzik vámpírerejüket és gyengeségeiket, a Perfect Sun Resistance erővel nem rendelkező szellemek pedig továbbra sem képesek tartósan a napon tartózkodni. Az Ultimate Vampire Cure gyógyitallal azonban ők is kigyógyulhatnak a vámpirizmusból, és normál szellemekké válhatnak.

Érdekességek:

 • Ha meggondolnád magad a vámpírrá változtatást illetően, csak az átváltozás befejeződése után itass a simmel gyógyító italt, mert előtte nem fogja kifejteni a hatását.
 • A magas rangú vámpírok utódai néhány extra szinttel kezdik az életüket.
 • A programkódban Vámpírvadászok is szerepelnek, tehát nem kizárt, hogy felbukkanjanak, és megpróbálják elvenni a vámpír erejét.
 • Ha beköltözteted vámpír simed egy telekre, és építeni kezdesz, mire végzel, könnyen porrá éghet a sim.
 • Ha simed romantikus kapcsolatban él egy vámpírral, az összehasonlíthatja őt rég elvesztett szerelmével.
 • Ha vámpírod megpróbál hallucinációkat kelteni Vladban, furcsa, kontrollálhatatlan állapotba kerül (mármint a vámpírod).
 • A simek nem tudnak átkelni Forgotten Hollow hídján
 • A vámpírok meghízhatnak, ha túl sokat isznak túl rövid idő alatt.
 • A vámpírok megparancsolhatják a bosszantó szellemeknek, hogy térjenek vissza a sírjukba.
 • A vámpírok felidézhetik halandó életüket.
 • Ha egy sim rendkívül ízletesnek bizonyul, a vámpír “Divine Drink” / “Mennyei ital” hangulatjelzőt kap.

Vámpírokhoz kapcsolódó csaláskódok

A kódok használatához legyen mindig bekapcsolva a testingcheats true csaláskód. A táblázat csak a legfontosabb csaláskódokat tartalmazza. További kódokat itt találhatsz.

stats.set_stat commodity_BecomingVampire 2160 A vámpírrá válás folyamata elkezdődik a simen, és természetes úton átváltozik.
traits.equip_trait trait_OccultVampire A sim azonnal vámpírrá változik.
traits.remove_trait trait_OccultVampire A vámpír azonnal visszaváltozik humán simmé.
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 202 Minor Vampire rang elérése
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 630 Prime Vampire rang elérése
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 1058 Master Vampire rang elérése
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 1486 Grand Master Vampire rang elérése
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 1593 Rang maximalizálása
stats.set_stat rankedStatistic_Occult_VampireXP 1593 Minden beírás alkalmával 2 erőpontot kap vámpírod
stats.set_stat commodity_Motive_Visible_Vampire_Power 100 Vámpírenergia mutató feltöltése
stats.set_stat commodity_Motive_Visible_Vampire_Power -100 Vámpírenergia mutató lemerítése
stats.set_skill_level VampireLore 15 Vámpírtan jártasság fokozatának beállítása (A 15 helyére tetszőleges szint írható be)
stats.set_skill_level Major_PipeOrgan 10 Orgona jártasság fokozatának beállítása (A 10 helyére tetszőleges szám írható be)
traits.equip_trait Vampire_Sun A vámpír szellemmé válik
stats.set_stat commodity_Vampire_SunExposure -100 A vámpír napfény általi halált hal

Forrás: SimsVip, Carl’s Sims 4 Guide, Reddit, WindowsReport

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.