Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Get Famous – Média jártasság

A Get Famous kiegészítővel egy új minijártasság is érkezett a játékba. A tánchoz hasonlóan 5-ös szintig vihetjük simünk tudását. Bár a médiajártassággal saját zenéket alkothatunk, videókat vehetünk fel, és ezzel némi mellékes jövedelemre tehetünk szert (sőt, ha jól csináljuk, nem is olyan kevésre) azok publikálásával, ez a jártasság mégis azoknak lesz a leghasznosabb, akik hírnévpontjaikat gyarapítanák.

Ebben a cikkben végigmegyünk a média jártasság szintjein, és az azok kínálta funkciókon, valamint a hozzá szorosan hozzátartozó használati tárgyakon is és azok fejlesztési lehetőségein, továbbá kitérünk arra, hogyan kapcsolódnak ezen jártassághoz a hírnévjutalmak. A tipp végén pedig láthatjátok majd a csaláskódokat.

Média jártasság / Media Production

Annak, aki ezt a jártasságot szeretné fejleszteni, három kulcsfontosságú tárgyat van lehetősége használni: Mix Master Music Station / Zenemixelő pult (1500§ az elektronikus tárgyak, audió kategóriában), The More Views Video Station / Videókészítő pult (1600§ az elektronikus tárgyak egyéb kategóriában) és egy Drone / Drón (kétféle modell, 410§ és 1200§ az elektronikus tárgyak, egyéb kategóriában).

Gyorsabban fejleszthetjük simünk jártasságát, ha Inspirált hangulatba hozzuk. Ezt könnyen megtehetjük akár egy elmélkedő / thoughtful zuhany segítségével, vagy ha hagyjuk, hogy a felhők nézegetése közben ihletet kapjon. Ez utóbbi interakcióhoz rendelkeznünk kell az Outdoor Retreat kiegészítővel.

A jártasság szintjei:

1. szint – Ugyanúgy, ahogyan a többi jártasságnál is, simünk az első szintre lép, amint elkezdi csiszolgatni a tudását. Ezen a szinten kipróbálhatjuk akár valamennyi használati tárgyat, zenét mixelhetünk, videókat gyárthatunk közvetlenül a videókészítő pulton vagy a drónnal.

2. szint – Elérhetővé válik az a lehetőség, amely révén a zene- és videókreálmányok minősége javul majd. Emellett hozzá lehet adni a videókhoz különböző áttűnéseket / transitions. Egy új zeneszám, amelynek a neve Rooba Vay, szintén elérhetővé válik a Zenemixelő pulton. Több remixbeállítás jelenik meg új zeneszám alkotásakor.

Megjegyzés: Legyünk óvatosak, amikor új átmenetet adunk a videókhoz. Megesik, hogy lerontják a videó minőségét. Ahogy egyre jobb lesz simünk média jártassága, annál kisebb eséllyel rontja el a videók minőségét szerkesztés közben.

3. szint – Simünk különféle effekteket adhat a videóihoz, és kombinálhatja azokat. Itt is érdemes odafigyelni, hogy ez a kombinálás szintén ronthatja a videó minőségét. Emellett egy további zeneszám válik aktívvá a Zenekeverőben, Yome címmel.

4. szint – A videókészítéshez nem kapunk új lehetőséget, viszont a zenekészítéshez annál inkább. További két zene válik elérhetővé, a Looling és az Oopella. Több effekt is megjelenik, amiket zenekeverés közben használhatunk.

5. szint – Maximumra pallérozott tudásával simünk zenéit és videóit sokkal magasabb minőségben tudja elkészíteni, ami azzal jár, hogy több hírnévpontot és magasabb szerzői jogdíjat kap. Ezen a szinten is kapunk két új zenét, a Plonky Zombray-t és az Arribay-t.

Zenemixelés, a Zenemixelő Pult

A Zenemixelő pult segítségével kreálhatunk, személyre szabhatunk és kiadhatunk saját zeneszámokat. A Produce New Track / Készítsen új számot kiválasztásával kezdhetünk neki. Itt aztán meghatározhatjuk a műfajt, be- és kikapcsolhatjuk az effekteket.

Amikor úgy érzed, hogy elkészültél a számmal, és elégedett vagy a hangzással, válaszd a Burn Track opciót, és ezzel egy CD-másolat kerül be a sim eszköztárába. Amikor a kiírás megtörtént, felugrik egy ablak, ahol elnevezhetjük azt és még leírást is készíthetünk hozzá. Az eszköztárban megjelenő CD-re állva láthatjuk azt is, hogy milyen minőségűre sikerült. Ekkor már készen is áll arra, hogy – vagy a CD-re kattintva vagy közvetlenül a pultból – megjelentessük a zenét a Release Track paranccsal egy streamelő szolgáltatásnál. Ezzel simünk naponta szerzői díjat fog kapni, ami minden délelőtt 10 órakor érkezik.

A remixelés, a zene kiírása / Burn Track és a Release Track alapból inaktívak a menüben. Aktívvá akkor válnak, amikor a sim éppen dolgozik egy zenén.

Ha igazán nagyban akarunk játszani, akkor egy lemezkiadónál jelentetünk meg. Három ilyen elérhető, a kisebbtől a nagyobbig. Az, hogy melyiknél lesz lehetősége publikálni, függ a sim képességeitől és a közösségi megítélésétől / reputation. Tehát amikor simünk kiad egy számot, van rá esély, hogy felkelti egy kiadó figyelmét, és telefonos megkeresés útján szerződést ajánlanak neki. Ha sikerül kiadóval leszerződni, akkor több pénzt és hírnévpontot fog simünk keresni. Ám fontos, hogy minden harmadik vagy negyedik nap ki kell adnia egy számot, különben a kiadó búcsút inthet neki. Érdemes aktívnak lennünk, és ha egy napon több számot is kreálni, a Burn Trackkel elmenthetjük a sim eszköztárába, és minden nap kiválaszthatunk egyet a kiadó számára.

Mint ahogy a könyvek megjelenésekor a postaládát kell használnunk a publikáláshoz, a zenekiadásnál a Zenemixelő pultot. Akkor is, amikor a sim eszköztárában kattintunk a kiadásra, oda fog sétálni a pulthoz, és onnan fogja továbbítani.

Videókészítés, Videókészítő Pult és Drón

Most megkapták simjeink a lehetőséget, hogy akár igazi youtuber vagy videóproducer váljon belőlük. A Pult és a Drón is fejleszthetők, ezzel növelhetjük az elkészült remekművek minőségét, esetleg a készülékek kisebb eséllyel romlanak el. Ezekről a tipp további részében, itt olvashatsz.

A Videókészítő pultra kattintva, a videó készítéséhez használhatjuk a pult kameráját, amelyet le is cserélhetünk egy jobbra 525$-ért, vagy pedig a drónt, amiről le kell töltenünk a videókat, csak kattintsunk rá, és válasszuk a Transfer Videos To The More Views Video Station opciót.

Többféle videóblogot vezethetünk. Adhatunk divat- vagy szépségtippeket, tesztelős videókat gyárthatunk játékokról vagy szépségápolási termékekről. Az aktuális hangulatuknak megfelelő, pl. játékos, szomorú stb. felvételeket is készíthetnek a simek. Amikor elkészült a videó, elnevezhetjük és leírást adhatunk neki, ugyanúgy, ahogyan a zeneszámoknál.

Egy kis iránymutatást nyújt, ha a felvétel előtt tájékozódunk, hogy éppen milyen trendek hasítanak a közösségi médiában, a Study Trends opcióval. Hogyha ismerjük, mik a legnépszerűbb témák, akkor ki tudjuk választani a legnézettebb témakört. Ezek a trendek pár napig maradnak az élen, érdemes figyelni az üzenetet az üzenőpanelen ennek pontos idejéről.

A Videókészítő pultnak külön tárolója van, ahová meghatározott számú videót tudunk elmenteni. Felvétel után innen szerkeszthetjük a nyers felvételünket, adhatunk hozzá effekteket, csak a View Video Inventoryra / Videótároló megtekintésére kell kattintanunk. A szerkesztési lehetőségek száma annak függvényében növekszik, hogy milyen szinten van simünk média jártassága. Persze, mint fentebb említettük, csínján kell bánni a videó utómunkálataival, nehogy a minőség rovására menjen. Ha a felvétel után mindent kihoztunk a videóból, amit tudtunk, és késznek tekintjük, akkor a pult tárolójában rákattintva közzétehetjük. Ezzel azonnal hírnévpontot kapunk, és naponta délelőtt 10 órakor megérkezik az érte járó díjazás, továbbá még a közösségi médián új követőket is szerez.

A filmezés, videószerkesztés és -feltöltés időigényes folyamatok. Ha simednek nincs sok ideje, de azért az online aktivitását fenn akarja tartani, választhat a Post Updates / Frissítések posztolása menüből, hogy beharangozza a következő videóját / Hype Next Video, amelynek segítségével a következő videó népszerűsége akár 15% nagyobb lehet, vagy akár a régebbieket reklámozza / Promote Old Videos, vagy, hogy válaszoljon a hosszászólásokra / Reply to Comments. Ez utóbbi például egy jó módja annak, hogy simünk a rivaldafényben maradjon, főleg, amikor túl elfoglalt új videókat készíteni. Ez a menü naponta egyszer elérhető.

Az is egy érdekes lehetősége a pultnak, hogy akár két sim is használhatja egyszerre. Amíg az egyikük videót készít, a másik dolgozhat egy másik felvétel szerkesztésén.

Az Adjust Light / Fény beállítása menübe belépve beállíthatjuk a fényviszonyokat. Ez lehet Bright White, Cool and Cloudy, Hazy Nightlife és Warm Sunrise. A Create Light Controller fejlesztéssel pedig még több fény opciót aktívvá tehetünk.

Még a gyerekeknek is van lehetőségük használni a Videókészítő pultot. Nagyon aranyosak, amikor a kamera előtt ökörködnek, vagy esetleg valamilyen játékról készítenek „szakkomentárt”. Ezzel már korán gyakorolhatják a sztárrá válás csínját-bínját.

Drón

Egy drón segítségével a simek bármit és bárhol felvehetnek, nem muszáj a Videókészítő pult kamerája előtt állniuk ehhez. Használat közben jó, ha figyelemmel kísérjük a drón energiaszintjét, ugyanis egy idő múlva lemerül, de ezt az időt hosszabbíthatjuk, hogyha továbbfejlesztjük. A másik fontos dolog, amit személy szerint tapasztaltam, hogy ha közösségi telken készítünk felvételt, és utána leállítjuk a drónt, akkor be kell tennünk a sim eszköztárába még mielőtt elfeledkezünk róla, mivel automatikusan a használat után simünk nem oda teszi. Később már nem is emlékszünk, hol hagytuk el. Én egyszer így fogtam drónvadászatba, sorra kellett járnom újra a közösségi telkeket.

Kétfajta drón közül választhatunk, egy közép- és egy magasabb árkategóriás található a katalógusban. Kézügyesség jártassággal fejleszthetjük is őket, erről a tipp egy másik, lentebbi részében olvashattok.

Felvétel készítése: A Begin Recording / Felvétel megkezdése opcióval a drón felszállás után követni fogja simünket, és mindent felvesz, amit csak csinál. Csinálj felvételeket a fesztiválokról, a bevásárló körutadról vagy akár az utazásaidról! Szerezz így hírnévpontokat és válj egyre híresebbé!

Hogyha valamilyen konkrét jártasságnövelő tevékenységét végez, pl. gitározik, akkor a videó típusa ahhoz igazodik, tehát zenei videó lesz belőle. A Begin Recording of… / Vegye fel… lehetőséggel egy másik simről készíthetünk felvételt.

A videó témáját megválaszthatjuk az alapján, hogy éppen mi a legnépszerűbb téma az interneten, a Study Trends segítségével. Hogyha éppen a horgászati videók a menők, berakjuk a drónt az eszköztárba, kiruccanunk a legközelebbi horgászhelyre, beizzítjuk a drónt, és már dobhatjuk is be a csalit.

A Record Neighbourhood Footage lehetőséggel elküldhetjük a drónt, hogy önállóan videózzon a szomszédságban. Eltűnik egy időre, majd pár óra múlva visszatér, a tárolójában egy felvétellel.

A felvételek elkészítése után ne felejtsük majd el feltölteni a videót a Videókészítő pultba, a drónra kattintva, mert önmagában, a drónon tárolva nem tudunk semmit kezdeni vele, szerkesztésre sincs lehetőség.

Élő adás indítása: Ebben az esetben a drón szintén követni fogja a simet mindenhová, és közvetít mindent, amit csinál, ráadásul élőben. Tehát a felvétellel szemben az az eltérés, hogy itt nem rögzíti a felvételeket, nem jelennek meg a tárolóban. Így közvetlenül szerezhet hírnévpontot és követőket.

Egyes simek életében igen fontossá válhat a drón, mint a mindennapok eszköze. Ha nagyon a szívéhez nőne, akár el is nevezheti.

Videókészítő pult fejlesztési lehetőségei

Az Upgrade opció alatt megjelenő frissítések nem mind elérhetők azonnal. Bizonyos esetekben simünknek adott szintű Handiness / Kézügyesség jártassággal kell rendelkeznie, és alkatrészekkel. Más fejlesztéseket simoleonnal meg tudunk venni. A videók minősége sokat számít simünk pénztárcája szempontjából is, ezért érdemes megdolgozni a jobb minőségért.

Megvásárolható opció:

 • Buy Add-On Components / Kiegészítők vásárlása: Vehetünk új kamerát és új lámpákat a pulthoz. A kamera 525§-ba, a lámpák 235§-ba kerülnek. Miután mindkettőt megvettük, egy harmadik lehetőség is aktivizálódik: még több lámpa, 550§-ért.

Kézügyesség jártassághoz kötött fejlesztések

 • Create Light Controller / Világításvezérlő beszerelése: Elérhetővé teszi az összes világítás opciót.
  Követelmény: Kézügyesség jártasság 3. szint, 1 elektronikus alkatrész.
 • Add Increased Memory / Memória növelése: Lehetővé teszi, hogy több videót tároljunka pultban.
  Követelmény: Kézügyesség 5. szint, 2 elektronikus alkatrész.
 • Install Auto Updater / Auto-frissítés telepítése: Törhetetlenné teszi a Videókészítő pultot.
  Követelmény: Kézügyesség 7. szint, 4 elektronikus alkatrész, 2 alapalkarész.

Drón fejlesztési lehetőségei

Kézügyesség jártassághoz kötött fejlesztés:

 • Insert Lithium Battery / Lítiumelem behelyezése: Növeli a drónok elemének élettartamát.
  Követelmény: Kézügyesség 3. szint, 1 elektronikus alkatrész, 2 alapalkatrés.
 • Swap in Reliable Components / Megbízható alkatrészek : A drónok kevesebbszer romlanak el.
  Követelmény: Kézügyesség jártasság 5. szint, 2 elektronikus alkatrész, 3 alapalkatrész.
 • Install HD Camera / HD Kamera beszerelése: Javítja a drón felvételek minőségét.
  Követelmény: Kézügyesség jártasság 7. szint, 2 elektronikus alkatrész, 4 alapalkatrész.

Nekem nagyon tetszett ez az új jártasság, és az, hogy sokféle dolgot lehet vele alkotni. Egészen interaktív, sok minden az én döntésem következménye, mivel pl. nem csak a zene stílusát választhatjuk ki, hanem a zenét alkotó elemeket, hangszereket is.

Már alig várom, hogy fogja magát az egyik simem, és kiruccanjon akár Selvadoradába, Granite Fallsba egy drónnal a hátizsákjában, és jobbnál jobb felvételeket készítsen. Sőt, kipróbáltuk azt is, hogy az új Island Living kiegészítővel még tovább bővültek a drónok opciói: akár vitorlázás közben is készíthetünk felvételt vagy élőben sugározhatjuk a többi sim számára, hogy milyen jó egy trópusi szigeten lakni és a habokat szelni!

A hírnév jutalmak szerepe

A hírnév jutalmak teljes listáját megtekinthetitek ezen az oldalunkon, közvetlenül nem kapcsolódnak a média jártassághoz, viszont egyes jutalmak segítenek, hogy több hírnévpontot gyűjtsünk egy-egy videó vagy zene megalkotásával. A Corporate Partnership / Vállalati társulás jutalom megvásárlása segít a több hírnévpont begyűjtéséban, és hogy magasabb összeget kapjunk a munkáinkért. Az Established Name /  Ismert név pedig még tovább növeli a jogdíj összegét. Ezekről részletesebben, korábbi tippünkben olvashattok.

Kísérd figyelemmel, hogy milyen videótémák a legnépszerűbbek, és vegyél részt a díjátadó ünnepségeken, amelyekre simedet meghívják, mert egyik videódat akár még díjra is jelölhetik!

Csaláskódok

A média jártasság szint beállítása:

stat.set_skill_level minor_mediaproduction x (1-5 szintig) vagy
stat.set_skill_level adultminor_mediaproduction x (1-5 szintig)

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ruby
4 évvel ezelőtt

Nagyon hasznos tipp szerintem, én most éppen olyan családdal játszom, ahol kifejezetten jól is jön… :’D
Apuka-anyuka videókat készít, mert így tudnak a leghatékonyabban összeszedni elég pénzt az ikreik, a kutyájuk és a ház fenntartására. Például nekem az fel sem tűnt a tipped előtt, hogy a drónt is tovább lehet fejleszteni, de utána rögtön neki is estünk a simemmel. 😀
Érdekesség egyébként, hogy egyszerre ketten is tudják használni a videós cuccot, mert míg az egyik vág, a másik tud felvenni. 🙂
Köszönöm a tippet!