Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Tiny Living – Építsünk kicsiben!

A Tiny Living az egyik közkedvelt építős kihívásból nőtte ki magát kiegészítővé, és egy korábban sosem látott aspektust hozott be a Sims szériába. Az új telektípus egyrészt arra ösztönzi a játékosokat, hogy minél kisebb alapterületre zsúfolják be simjeiket, másrészt mindezt különféle bónuszokkal jutalmazza. Lássuk is hát, milyen lehetőségeket biztosít a Tiny Living!

Apró lakóház beállítása

Ahhoz, hogy a Tiny Living kiegészítőbe belevethessük magunkat, nincs más teendőnk, mint az egyik telken építés módban megváltoztassuk a telek típusát. A bal felső sarokban található házikó ikonra kattintva előjön egy görgethető lista, ezen válasszuk ki a Tiny Home Residential, azaz apró lakóház kategóriát.

A sikeres beállítást követően megjelenik a házikó ikon mellett egy új ikon, amely négyzetrácsokat ábrázol, valamint a képernyő tetején középen egy számláló mutatja, a megengedett méretből mennyit használtunk már fel az építés során. A számlálón alapból 32 mező jelenik meg, mint maximum, azonban ne ijedjünk meg: ez csak a legkisebb kategória maximumát jelenti, ha túllépjük, csak annyi történik, hogy az eggyel nagyobb kategóriába lépünk. Na de mik is ezek a méretkategóriák?

Méretkategóriák

A Tiny Livingben háromféle méretkategóriával, azaz Tierrel találkozhatunk. A legnagyobb típus maximuma 100 mező, azaz ennél nagyobb méretben nem építhetünk házat az ilyen telektípussal ellátott telkekre. A végső cél azonban nem a 100 mezőnél kisebb ház, hanem a lehető legkisebb, ugyanis, ha egy kisebb kategóriába tartozik alkotásunk, több bónuszt kapnak simjeink.

Azt, hogy épp melyik kategóriában jársz, és milyen bónuszok tartoznak hozzá, a házikó ikon melletti, mezőket ábrázoló gombra kattintva tudod megnézni. Ráadásul azt, hogy adott telek melyik méretkategóriába tartozik, a térkép nézeten is láthatod, ha ráviszed a kurzort.

Tier 3

A legnagyobb, Kis Otthon kategória maximuma 100 mező. Ha ezt a maximumot nem tudjuk betartani, akkor a játék nem fogja engedélyezni, hogy adott telektípus és házméret mellett játszani kezdjünk. Azonban, ha sikerül 100 mezőnél kisebb épületet alkotnunk, két bónuszt is kapunk:

 • Tehermentesítés: A kevesebb tér használata alacsonyabb számlákat is jelent.
 • Folyamatos jókedv: A Boldog, Inspirált és Fókuszált hangulatmódosítók kétszer olyan sokáig tartanak.

Tier 2

Apró otthon, melynek maximuma 64 mező. Ha tehát sikerült 64 mezőnél kevesebbet felhasználnunk, már ebbe a kategóriába fogunk tartozni, és az előző két bónusz mellé további két bónuszt kapunk:

 • Érzéked van hozzá: A jártasságok kétszer olyan gyorsan fejlődnek.
 • Kuckós kényelem: Kapcsolj ki! Minden bútor kétszer olyan kényelmes, mint egyébként.

Tier 1

Mikroház, amelynek maximuma 32 mező. Ha sikerül belepréselnünk simünk életterét 32 mezőbe, akkor az eddigi bónuszokat még további kettővel egészíthetjük ki:

 • Költözzünk össze: Minden kapcsolati fejlődés kétszer olyan gyorsan történik.
 • Hadd nőjön!: A növények kétszer olyan gyorsan fejlődnek a telkeden.

A bónuszok úgy viselkednek, akár az eddig is megszokott telektulajdonságok, és külön előnyös, hogy az elért bónuszokon kívül ugyanúgy választhatunk telkünknek három telektulajdonságot, amelyek a Tiny Living jutalmaival kombinálva kifejezetten nagy előnyt nyújthatnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az ilyen telkek simekre ható bónuszai nem csak az ott lakókra érvényes, hanem a telek látogatóira is, így például, ha simed nem is él apró lakóházban, érdemes lehet ellátogatni egy ilyen telekre, hogy ott fejlessze jártasságait vagy kapcsolatait.

A telken tartózkodó simek kapnak egy hangulatjelzőt, amelynek nevében szerepel, hogy a telek melyik méretkategóriához tartozik. Ez a jelző a Fine/Kellemes hangulathoz tartozik, így nem ad semmilyen módosítót, egyedül arra való, hogy élő módban is ellenőrizhessük a telek méretét.

Beépített mezők

Ahhoz, hogy bele tudjunk férni a megadott maximumokba, nem árt tudni, pontosan mit is számol a játék „mezőként”. Nagy segítséget nyújt (és könnyíti a kísérletezést), hogy a felső sávban élőben, építés közben láthatjuk, hogy a játék hány mezőt számított be, de mindenképp érdemes tudni, mik azok, amikkel számolni kell.

 • Alapvetően mezőnek számít minden, amit a játék szobának érzékel, így tehát a lerakott alapozás/szoba, vagy a falakkal/kerítésekkel körbezárt tér. Ha viszont a falakat/kerítéseket nem zárjuk be, vagy a létrejövő térben utólag kitöröljük a padlót, úgy az nem számolódik.
 • Mezőnek számít az is, ha az emeleten, vagy a pincében alakítunk ki szobát.
 • A bútorok elhelyezése nem számít bele semmilyen formában a mezőkbe, így érdemes a lehető legtöbb bútort odakint elhelyezni, hogy a belső tereket a legszükségesebbeknek tartsuk fenn.
 • A lépcsők sem számítanak bele a mezőkbe, így érdemes úgy kialakítani a szintek közötti közlekedést, hogy a lépcső pihenőjét kihasználjuk, ne pedig mezőnek számító alapozásból készítsük el. Ráadásul a lépcsőket is érdemes kint elhelyezni, hogy a belső térből minél kevesebbet vegyen el.

 • Szerencsére a medencék sem számítanak bele a mezőkbe, így nyugodt szívvel készíthetünk egy apró házat hatalmas medencével. Arra viszont ügyeljünk, hogy az emelvényre/emeletre elhelyezett medence természetesen ugyanúgy számít, mintha a sima emelvény lenne ott.

 • A kültéri padlóburkolatok, valamint a talajfestések szintén nem számítódnak bele a mezőkbe. Érdemes tehát segítségükkel kültéri burkolt felületeket létrehozni, és kinti életteret kialakítani simjeinknek.

Új bútorok

A Tiny Living kiegészítő természetesen új bútorokat is tartalmaz, amelyek kifejezetten a helyspórolást támogatják.

 • Multifunkciós Médiaállvány: Minden az egyben TV/sztereó/könyvespolc tárgyak, amik összesen két mezőnyi helyet foglalnak. Van belőle a földön álló, valamint falra szerelt változat is. Mindkettő üres polcrészt is tartalmaz, amire szabadon helyezhetünk el dekorációs tárgyakat vagy lámpákat.

 • Murphy ágyak: Felhajtható ágy, amik becsukott állapotban kanapéval meg mindenféle dekorációs elemmel érkeztek. A médiaállványokkal ellentétben ezekre nem lehet további tárgyakat elhelyezni, viszont négy különböző modell érhető el belőlük.

A Murphy ágyakkal azonban érdemes vigyázni, ugyanis könnyen simed életére törhetnek, ráadásul nem is egy módon. Az elektronikus részeinek hála könnyen megrázhatják a javításukkal próbálkozó tapasztalatlan simeket, valamint kinyitáskor is előfordul, hogy agyonnyomják háztartásod megágyazó tagját. És a simek éjszaka sincsenek biztonságban: alkalmanként becsukódhat az ágy, miközben épp rajta pihennek, ez azonban nem okoz halált, csak kellemetlen éjszakai élményeket.

A Tiny Living új bútorai mellett a január 16-ai patch során régebbi tárgyakat turbóztak fel, amik ugyanúgy a helytakarékosságot segítik:

 • Könyvkupac: A korábban csak dekorációként szolgáló könyvkupacok – alapjáték és kiegészítő béliek – mostantól mind teljes értékű könyvespolcként funkcionálnak. Építés módban úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy adott könyv csak dekoráció, vagy használható elem, hogy rávisszük a kurzort a katalógusban. Ha Environment/Környezet effektet ír hozzá a játék, akkor dekorációval, ha viszont Fun/Szórakozás értéket társít hozzá, akkor olvasható könyvvel állunk szemben.

 • Éjjeli szekrények: További felhasználható helyeket adtak hozzájuk, aminek hála tévét is lerakhatunk a tetejükre.

Források: Sims Community, Euro Gamer, Carl’s Guide

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.