Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Star Wars – Légy a fénykardozás mestere!

Természetesen egy Star Wars játékcsomag elképzelhetetlen lenne fénykardok nélkül, ezek az ikonikus fegyverek azonban még Batuu bolygóján is ritkaságnak számítanak, és némi erőfeszítés szükséges hozzá, hogy simed birtokába kerüljön egy-egy különlegesebb darab.

Kész fénykardokat nem árulnak Batuu kereskedői, az összeállításhoz szükséges két alkatrészt, a markolatot (hilt) és kiberkristályt (kyber crystal) azonban több üzletben is beszerezheted.

Meglepő módon a fénykardok nem játszanak túl nagy szerepet batuui kalandod során, ellenben jól néznek ki, a kardforgatás pedig jó keresetkiegészítésként szolgál, valamint a frakcióktól vállalt küldetések során is hasznodra válik, ha akad egy az eszköztáradban.

Fénykard beszerzése

Amennyiben simed első fénykardját szeretné beszerezni, a zsebében pedig alig csörög pár galaktikus kredit, Fekete Torony Előőrsbe (Black Spire Outpost) ajánlott ellátogatnod, a legbarátibb árakat ugyanis Savi Fénykard Műhelyében (Savi’s Lightsaber Workshop) találod. Kattins az épületre, és válaszd a Shop Savi’s Lightsaber Workshop opciót a vásárláshoz!

Savi Fénykard Műhelye (Savi’s Lightsaber Workshop)

A játékban összesen hétféle kiberkristály és tizenkét különféle markolat érhető el, amelyek csupán megjelenésükben térnek el, más előnyt azonban nem biztosítanak viselőjüknek. A készítők azért hozták ezt a döntést, hogy tetszés szerint kiválaszthasd, melyik illik leginkább simed jelleméhez.

Savi műhelyében három különféle típusú termék érhető el, mind fix áron: a kiberkristályok ára 450 kredit, a markolatoké 250 kredit, a fali tároló (display case) pedig 100 kreditért vásárolható meg. Utóbbi beszerzése nem elengedhetetlen, de jól mutat simed otthonának falán, amikor hazatér a Batuun tett kiruccanásról. Az árukészlet egyébként minden nap ugyanaz, tehát ha olcsón akarsz vásárolni, kompromisszumokat kell kötnöd magaddal.

Egy kis fejszámolás után láthatod, hogy minimum 700 galaktikus kreditre van szükséged simed első fénykardjának megvásárláshoz, ennyi pedig nem csörög egy zöldfülű utazó zsebében. Kénytelen leszel elvégezni pár küldetést vagy elmerülni a szabakk rejtelmeiben, hogy összegyűjtsd a szükséges összeget.

Az árukészlet szegényes, de legalább drága…

A küldetések szerves részét képezik a játéknak, segítségükkel ugyanis növelheted simed hírnevét az Első Rend, a Lázadók vagy a Zsiványok körében, az elvégzett feladatokért pedig simed nem csak galaktikus kreditet kaphat, hanem hasznos bónusztárgyakat is, mint például fénykardmarkolatot vagy kiberkristályokat.

Tipp: Resistance Enchampment területén a vízeséshez közel van egy barlang, amelyet simed felfedezhet, és néha kiberkristályt vagy más tárgyat is találhat kalandja során.

Fénykard csaláskóddal

Amennyiben nem dúskálsz a galaktikus kreditben, vagy le szeretnéd rövidíteni a fénykard megszerzéséhez szükséges időt, célszerű a csaláskódokhoz fordulni megoldásért. Létezik egy debug cheat, ami a következőképpen érhető el:

 • Nyisd meg a csaláskód sávot a CTRL + SHIFT + C gombok együttes megnyomásával
 • Írd be a testingcheats on kódot, és nyomj egy entert
 • Ezután a SHIFT gombot nyomva tartva kattints az aktív simedre, és válaszd a Batuu Cheats, majd a Give Batuu Items parancsot a felugró menüben

Ez a művelet megtölti a sim eszköztárát mindenféle hasznos batuui tárggyal, köztük számos küldetés jutalommal, köztük öt fénykard markolattal és öt kiberkristállyal. Ezzel ingyenesen birtokodba kerül a fellelhető alkatrészek fele, köztük néhány valódi ritkasággal.

A Train with Lightsaber interakció során egy gyakorló drón lesz simed segítségére

Fénykard összeillesztése

Ha megszerezted a szükséges alkotóelemeket, az eszköztárban a markolatra kattintva összeillesztheted őket az “Install Kyber Crystal”, illetve a kristályra kattintva a “Place on Lightsaber Hilt” interakciókkal. A későbbiekben bármikor új kristályt illeszthetsz a markolatba, de a korábbit már nem nyerheted vissza belőle, az örökre elveszett.

A különböző alkatrészekből összerakott fénykardok ereje megegyezik, a megszerezhető darabkák azonban egy gyűjteményt képeznek a játékban. A teljes lista a következő:

Kiberkristályok:

 • Blue Kyber Crystal / Kék kiberkristály (közönséges)
 • Green Kyber Crystal / Zöld kiberkristály (közönséges)
 • Red Kyber Crystal / Piros kiberkristály (közönséges)
 • White Kyber Crystal / Fehér kiberkristály (nem közönséges)
 • Yellow Kyber Crystal / Sárga kiberkristály (nem közönséges)
 • Black Kyber Crystal / Fekete kiberkristály (ritka)
 • Purple Kyber Crystal / Lila kiberkristály (ritka)

Markolatok:

 • Bold Power and Control Lightsaber Hilt / Vakmerő Erő és Irányítás fénykardmarkolat (közönséges)
 • Elegant Peace and Justice Lightsaber Hilt / Elegáns Béke és Igazság fénykardmarkolat (közönséges)
 • Imposing Power and Control Lightsaber Hilt / Impozáns Erő és Irányítás fénykardmarkolat (közönséges)
 • Mighty Elemental Nature Lightsaber Hilt / Hatalmas Elemi Természet fénykardmarkolat (közönséges)
 • Sturdy Protection and Defense Lightsaber Hilt / Erős Védelmezés és Védelem fénykardmarkolat (közönséges)
 • Commanding Protection and Defense Lightsaber Hilt / Parancsnoki Védelmezés és Védelem fénykardmarkolat (nem közönséges)
 • Dominant Elemental Nature Lightsaber Hilt / Domináns Elemi Természet fénykardmarkolat (nem közönséges)
 • Noble Peace and Justice Lightsaber Hilt / Nemes Béke és Igazság fénykardmarkolat (nem közönséges)
 • Virtuous Peace and Justice Lightsaber Hilt / Virtuóz Béke és Igazság fénykardmarkolat (nem közönséges)
 • Fateful Power and Control Lightsaber Hilt / Végzetes Erő és Irányítás fénykardmarkolat (ritka)
 • Grand Protection and Defense Lightsaber Hilt / Pompás Védelmezés és Védelem fénykardmarklat (ritka)
 • Ornate Elemental Nature Lightsaber Hilt / Díszes Elemi Természet fénykardmarkolat (ritka)

Simed tetszőleges számú fénykarddal rendelkezhet, és bármelyiket bármikor használhatja, egyszerre azonban mindig csak egyet. Bár kétségkívül látványos lenne, Batuun nem ismerik a kétkardos harcművészetet.

Tipp: Ha simed több fénykarddal rendelkezik, és szeretnéd, hogy egy bizonyosat használjon az automatikus interakciók során, jelöld kedvencnek (Set as Preferred Lightsaber) az eszköztárban!

Edzés fénykarddal

Ha rákattintasz az eszköztáradban heverő fénykardra, elérhetővé válik az Edzés fénykarddal (Train with Lightsaber) interakció, ami során egy helyes kis gyakorló drón jelenik meg a semmiből, hogy segítsen simednek elsajátítani a kardforgatás mesterségét.

Ha úgy érzed, már eleget gyakoroltál a drónnal, kihívhatsz más simeket baráti küzdelemre a Spar with Lightsaber opcióval, ehhez azonban találnod kell egy partnert is, aki rendelkezik fénykarddal. Bár az ember azt gondolná, Batuun minden második lény fénykarddal a zsebében szaladgál, ez sajnos nincs így, a bosszantó keresgélést pedig a legkönnyebben úgy spórolhatod meg, ha a háztartásod egy másik tagját is elkezded kiképezni az ikonikus fegyver használatára.

A fénykard használata a sim erőnlét (fitness) jártasságát építi

A baráti összecsapás abban különbözik a mérkőzéstől, hogy egyik fél sem arat győzelmet, helyette a két sim elteszi a fegyvert, és egy meleg kézfogással köszönik meg egymásnak a lehetőséget.

Megjegyzés: A fénykarddal gyakorlás és összecsapás az erőnlét (fitness) jártasságot növeli, tehát minél magasabb ez a jártasságod, simed annál kisebb eséllyel marad alul a párbaj során. A magasabb fitness jártasság nem jelent automatikusan győzelmet!

Párbaj

Ha komolyabb megmérettetésre vágysz egy kis kardzümmögtetésnél, kihívhatsz párbajra más simeket, vagy ellenfelet kereshetsz Savi Műhelyére kattintva.

Ha olyan simmel találkozol, aki rendelkezik fénykarddal – akár a Spar with Lightsaber interakció használata során -, észreveheted, hogy egy másik sor is megjelenik a felugró menüben, méghozzá a Párbajozás fénykarddal (Challange with Lightsaber) opció.

Savi Műhelyére kattintva hivatásos küzdelemben lehet részed

Ha kiválasztod, a simek egy baráti küzdelem során mérik össze erejüket, ez azonban mégis egy kissé komolyabb összecsapás, mint amit a Spar with Lightsaber interakcióval érhetsz el. A párbaj végén az egyik sim győzelmet arat, miközben másikuk a földre kerül.

Igazi, hivatalos küzdelemben akkor lehet részed, ha Savi Műhelyére kattintva kiválasztod a Request Lightsaber Challenge lehetőséget. Több különböző párbaj is elérhető, ezek azonban nagyrészt csak a nevükben különböznek. Győzelem esetén jutalmad minden esetben 200 galaktikus kredit, valamint esély, hogy újabb fénykard alkatrészekre tedd rá a kezed.

A párbajok a frakciók feladataihoz hasonló küldetések, így ha elvállalsz egyet, az rögtön meg is jelenik a sim panel karrier fülön. Éppen ezért a párbaj nem is működhet párhuzamosan a frakcióktól vállalt küldetéssel: simed bármikor nevezhet Savi Műhelyén keresztül, és bármikor párbajra hívhat egy másik simet, ameddig azonban ez a küldetés aktív, nem végezhet küldetést a frakcióknak.

A párbajozás és küldetések rendszere hasonló

Mielőtt elkezdenél egy párbaj küldetést, győződj meg róla, hogy nincs aktív frakció küldetésed a karrier panelen, különben hiába állsz ki ellenfeleddel, győzelem esetén nem kapod meg a jutalmadat.

Miután elfogadtál egy párbaj kihívást, meg kell keresned ellenfeled, akit a feje felett lebegő lila ikonról fogsz felismerni. Bár ezek a simek elvileg bárhol felbukkanhatnak Fekete Torony Előőrs területén, leggyakrabban Savi Műhelye és a Szállás épülete körül szoktak megjelenni.

Ellenfeled várakozás közben általában edzeni kezd a saját drónjával, ami szintén egy jó nyom, hogy felismerd őt: ha megtaláltad, kattints rá, és válaszd a Challenge with Lightsaber szociális interakciót.

Ez a párbaj általában már elég kemény dió, magas erőnlét (fitness) jártasság és többszöri próbálkozás szükséges a győzelemhez. Ha a másik fél kerekedik felül, elhagyja a területet, úgyhogy vissza kell térned Savi Műhelyéhez, hogy újabb párbajt kérj, és legyőzhesd a simet.

Magas fitness jártasság szükséges, hogy a hivatalos párbaj során győzelmet arass

Szerencsére a fénykard mesterek szíve nem olyan kemény, mint amilyen ellenfeleknek a párbaj során bizonyulnak, úgyhogy még a vesztes összecsapás után is előfordulhat, hogy vigaszdíjként néhány kredit kerül a zsebedbe, ez azonban semmi ahhoz az összeghez képest, amire győzelem esetén szert tehetsz.

Párbaj után ne felejts el benézni simed eszköztárába sem, mert akár nyersz, akár veszítesz, általában egy új fénykard alkatrész is a birtokodba kerül. A tapasztalatok azt mutatják, ellenfeleid megszállottan adakoznak kiberkristályokat, ráadásul ritkább típusokat is, amelyek nem szerezhetők meg a “Batuu Items” csalással. Ha szeretnéd kiegészíteni gyűjteményedet, vagy új fénykardot állítanál össze, a párbajok remek lehetőséget nyújtanak, hogy beszerezd a hiányzó darabokat.

Hazatérésed után fénykardodat kiakaszthatod a falra egy direkt neki készült tároló (display case) segítségével, amit Savi Műhelyében is beszerezhetsz. Összesen hétféle színben érhető el, amelyek igazodnak a megszerezhető kristályok színéhez.

Forrás: Eurogamer

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments