Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Star Wars – Első Rend karrier és küldetések

Az Első Rend a Batuu területén tevékenykedő három frakció egyike, amely diktatórikus hatalma alá vonta a bolygót, kiváltva ezzel sok helybéli, különösképpen a lázadók ellenszenvét. Vezetőjük Kylo Ren, a frakció tagjai pedig könnyen felismerhetők fekete uniformisukról vagy rohamosztagos egyenruhájukról. Ha simed előkelő helyet szeretne elfoglalni a Rendben, nem árt, ha idejét a már elfoglalt városrészben (First Order District) tölti, és olyan küldetéseket vesz fel, amelyek növelik hírnevét a frakció hívei között.

Megjegyzés: Minél magasabb fokozatot sikerül simednek elérnie a Rendben, annál ellenségesebben fognak viselkedni vele a lázadók.

Ahogyan simed hírneve növekszik, újabb karrierszintet ér el, az előrelépésért pedig jutalom jár, esetenként pedig új interakciók is feloldásra kerülnek.

Az Első Rend karrierfokozatai a következők:

1. Supporter / Támogató – Jutalom: galaktikus kredit, új öltözék. Elérhetővé válik a Személyazonosság ellenőrzése (Check ID) interakció, valamint a holoasztalnál megvásárolhatóvá válik az adatkulcs (Dataspike)

2. Recruit / Újonc – Jutalom: galaktikus kredit, új öltözék, banner. Elérhetővé válik a Toborzás (Recruit) interakció, valamint a sim képessé válik átlépni az Első Rend biztonsági ajtaján

3. Trooper / Katona – Jutalom: galaktikus kredit, új öltözék. Elérhetővé válik a Meséljen a galaktikus hódításról (Tell Tales of Galactic Conquest) interakció, valamint a holoasztalnál megvásárolhatóvá válik az F-11D bomba (F-11D Blaster)

4. Operative / Ügynök – Jutalom: galaktikus kredit, új öltözék, vörös kiberkristály, fénykard markolat. Elérhetővé válik a Lelkendezzen az ellenállás letöréséről (Enthuse About Crushing the Resistance) interakció, valamint a holoasztalnál megvásárolhatóvá válik a kommunikátor (Comlink)

5. Sergeant / Őrmester – Jutalom: galaktikus kredit, új öltözék, TIE-vadász replika, fekete kiberkristály. A TIE-vadászra kattintva elérhetővé válik a Felfedezés (Explore) interakció

Ahhoz, hogy a Rend tagjává válj, teljes erőbedobásoddal azon kell dolgoznod, hogy növeld a frakció tekintélyét, hirdesd a propagandát, és nyomást gyakorolj a lázadókra. Ehhez küldetéseket kell teljesítened, amelyek közül az elsőt Agnon hadnagynál veheted fel, aki rendszerint az Első Rend körzetének (First Order District) raktárépületénél található, nem messze a földön állomásozó TIE-vadásztól. (A kerületben a raktárépület, vagyis Cargo Building az egyetlen épület, amely belülről bejárható, úgyhogy nem nehéz megtalálni.)

Megjegyzés: Később más simektől is kaphatsz küldetést, például Kylo Rentől, vagy a rend más magas rangú elöljáróitól.

Miután megtaláltad a hadnagyot, kattins az Ask to See Missions interakcióra, és máris megnyílik a Küldetések panel. Válaszd ki a Szolgálatra jelentkezés (Reporting for Duty) nevűt, ami ezt követően megjelenik simed küldetéspanelén is. (A küldetések működéséről bővebben itt olvashatsz.)

Sztori-mód küldetések

Reporting for Duty / Szolgálatra jelentkezés

 • Spread First Order Propaganda / Hirdesse az Első Rend propagandáját
 • Report Back to Lt. Agnon / Tegyen jelentést Agnon hadnagynak

Annak érdekében, hogy bizonyítsd, komolyan szándékodban áll csatlakozni az Első Rendhez, el kell juttatnod a frakció propagandáját öt simhez. Szólíts meg néhány lézengőt, vagy keress egy forgalmasabb helyet, és alkalmazd a Terjessze az Első Rend propagandáját (Spread First Order Propaganda) szociális interakciót öt simen.

A kiválasztottak lehetnek semleges helyiek, vagy akár a frakciók tagjai is, a szembenálló csoportokhoz tartozók azonban várhatóan nem lesznek túl fogékonyak az üzenetre. Szerencsére a küldetés teljesítéséhez nem számít, hogyan reagálnak a simek, csak az interakció használata a lényeg.

Miután végeztél, térj vissza Agnon hadnagyhoz, és a Report Back interakcióval jelentsd, hogy teljesítetted a feladatot. Fáradozásaidért 200 galaktikus kreditet és egy bónusztárgyat kapsz, valamint némi hírnevet, és már fel is veheted a következő küldetést (Ask to See Missions), amelyet The Shake Down néven találsz meg a listában.

The Shake Down / Belerázódás

 • Reseal First Order Crates / Zárja vissza az Első Rend ellátmányládáit
 • Check IDs of Suspicious Citizens / Igazoltassa a gyanús helyieket

Az új küldetés két részfeladatból áll; vissza kell zárnod három ládát, amelyet a lázadók manipuláltak (Reseal First Order Crates), és igazoltatnod kell három gyanús állampolgárt, hogy megállítsd a szabotőröket (Check IDs of Suspicious Citizens).

Számos ládát találhatsz Batuun, de míg a legtöbbjük ezüstszürke, az Első Rend ládái jól felismerhetően ébenfeketék. A feltört ládák közül kettő könnyedén megtalálható, ezek a raktárépület előtti területen hevernek, a harmadik azonban kicsit jobban el van rejtve, a raktárépület mögött, attól balra fekszik egy sikátorban. Kattins a dobozokra, és használd a Zárja le a készlettároló ládát (Reseal Supply Crate) interakciót.

A gyanús személyek igazoltatásához három tetszőleges simen kell alkalmaznod a Check IDs interakciót; miután a lázadók nem szívesen lézengenek ellenséges területen, ők valószínűleg zsiványok vagy semleges helyiek lesznek. Rajtad múlik, kiket találsz gyanúsnak, az interakció elérhető az Első Rend körzetében és Fekete Torony Előőrs teljes területén azokon a simeken, akik nem az Első Rend tagjai.

Miután végeztél, ismét vissza kell térned Agnon hadnagyhoz, hogy jelentést tegyél (Report Back). Ő megjutalmaz 200 kredittel, egy bónusz tárggyal, valamint annyi hírnévvel, hogy simed semlegessége megszűnik, és előrelép az Első Rend karrier első szintjére (Supporter) – ezzel párhuzamosan azonban a Lázadó frakció hívei között Gyanús (Suspicious) negatív megítélésre tesz szert.

Resisting Arrest / Ellenálló letartóztatás

 • Arrest Resistance Sympathizers / Vegyen őrizetbe lázadó szimpatizánsokat
 • Transfer Prisoners to a Prison Ship Off-World / Szállítsa a rabokat egy rabszállító hajóra
 • Report Back to Lt. Agnon / Tegyen jelentést Agnon hadnagynak

A szomszédságban meglehetősen sok ellenálló lézeng, különösen a feltörhető konzolok környékén, könnyű felismerni őket a fejük felett lebegő “Lázadó szimpatizáns” (Resistance Sympathizer) feliratról. Használd a Check IDs interakciót az igazoltatáshoz, simed pedig némi dulakodás után az Első Rend körzetében álló TIE-vadászra kíséri őket.

Miután ráakadtál a három simre, az űrhajón kattinthatóvá válik a Szállítsa a rabokat a börtönhajóra (Transfer Prisoners to Prison Ship) opció, a TIE-vadász pedig felszáll, és kezdetét veszi űrbéli kalandod, ami nyúljáratként működik. Különféle feleletválasztós kártyák fognak felugrani, és az adott válaszoktól függ a megbízás sikere. Ha nem tudsz angolul, ezeket lefordíthatod a Google Lens mobilos alkalmazással!

Miután ismét földet értél, tegyél jelentsét Agnon hadnagynak (Report Back), és markold fel a feladat elvégzéséért járó 300 galaktius kreditet.

Megjegyzés: A feleletválasztó kártyák egyes lehetőségei csak akkor aktívak, ha rendelkezel droiddal, vagy a holoasztalnál megvásároltad a Comlink vagy F-11D Blaster nevű eszközöket.

Wanted / Körözve

 • Track Down the Criminal / Nyomozza le a bűnözőt
 • Arrest the Wanted Criminal / Vegye őrizetbe a keresett bűnözőt
 • Report Back to Lt. Agnon / Tegyen jelentést Agnon hadnagynak

Megbízásod szerint egy veszélyes alakot kell kézre kerítened, akinek holléte ismeretlen, az Érdeklődjön a bűnöző hollétéről (Ask About the Criminal’s Whereabout) interakcióval azonban értékes információt nyerhetsz a helyiektől. Némi kérdezősködés után kiderül, a zsiványok nyomra vezethetnek küldetésed során, úgyhogy vedd utad Oga kantinja felé, és kérdezd ki Hondo Ohnakát.

Hamar kiderül, hogy a martalócok vezére tud valamit, ezt azonban nem hajlandó ingyen elárulni simednek. Nincs más választásod, mint letartóztatással fenyegetni (Treaten with Arrest), vagy fizetni az információért (Pay for Information).

Hondo hasznos informátornak bizonyul, elárulja, hogy a keresett személy késő este szokott megjelenni a kantinban, úgyhogy térj vissza ebben az időpontban, és igazoltasd a jelenlévőket a Check ID to Identify Criminal interakcióval. (Az interakció este 9-től válik aktívvá.)

A megbízás ezen pontján a legtöbb játékos hibára szokott gyanakodni, ezt a küldetést ugyanis a jelek szerint nem lehet sikeresen teljesíteni: a bűnöző megjelenik a kantinban, simed azonban nem tudja őrizetbe venni, mert verekedés közben a padlóra kerül, a keresett személy pedig elmenekül.

Nincs más hátra, kénytelen vagy visszakullogni Agnon hadnagyhoz, hogy jelentést tegyél a kudarcról (Report Failure to Arrest Criminal), a legrosszabb azonban csak ezután következik…

Crackdown / Szidalmazás

 • Report your Failures to Kylo Ren / Jelentse a kudarcot Kylo Rennek
 • Go on Patrol to Monitor Citizens / Járőrözzön, hogy ellenőrizze a lakosságot
 • Install First Order Surveillance on Control Panels in Black Spire Outpost / Telepítsen megfigyelőrendszert az irányítópanelekre Fekete Torony Előőrs területén
 • Report back to Kylo Ren / Tegyen jelentést Kylo Rennek

Agnon hadnagy úgy dönt, neked kell beszámolnod kudarcodról a Rend vezetőjének, úgyhogy nincs más hátra, szembe kell nézned a nagyúrral. Kylo Ren általában a TIE-vadász előtt szokott ácsorogni, járulj a színe elé, és tegyél jelentés a Report your Failure opcióval. Feljebbvalód nem fogadja kitörő jókedvvel az elrontott küldetést, de máris újabb feladatokkal lát el, hogy bizonyíthasd rátermettségedet.

Járőröznöd kell, ami azt jelenti, a szokásos Check IDs interakcióval ellenőrizned kell néhány sim személyazonosságát, ezután pedig egy eddig ismeretlen, nehezebb feladat következik: megfigyelőrendszert kell telepítened három irányítópanelre.

Ahhoz, hogy behatolj az irányítópanelek rendszerébe, adatkulcsra (dataspike) lesz szükséged, amit az Első Rend raktárépületében található holoasztalnál vásárolhatsz meg. Használd a Purchase First Order Supplies opciót, hogy hozzájuss a szükséges tárgyhoz. Ezután keress egy panelt, és láss hozzá a munkához.

Jungle Adventure kiegészítővel rendelkező játékosok számára ismerős lehet az irányítópanelek feltörése, mivel hasonlít a templomokban található csapdák hatástalanításához. Több módszer is simed rendelkezésére áll, hogy bejusson a rendszerbe (ezek a Slice by… kezdetű sorok), eleinte azonban mindegyik előtt sárga kérdőjel áll, ami azt jelzi, bizonytalan a művelet kimenetele. Először (vagy akár többször is) az Analyze Control Panel opcióval meg kell vizsgálnod a terminált, ami után a kérdőjelek egy része (vagy az összes) zöld és piros ikonokká válik, jelezve, melyik módszerrel hackelheted meg a rendszert.

Ha kiderítetted a helyes eljárást, alkalmazd, majd telepítsd a megfigyelőrendszert az Install First Order Surveillance lehetőséggel. Miután végeztél, térj vissza Kylo Renhez, és tegyél jelentést (Report Back).

Scientific Discovery / Tudományos felfedezés

 • Triangulate the Location of the Scientist / Háromszögelje a tudós tartózkodási helyét
 • Convice the Scientist to Work for the First Order / Győzze meg a tudóst, hogy dolgozzon az Első Rendnek
 • Bring the Scientist ot Lt. Agnon / Vigye a tudóst Agnon hadnagyhoz

Legújabb feladatod egy tudós felkutatása, akit az Első Rend szeretne a soraiban tudni. Hogy meghatározd hollétét, menj a raktárépületben található holoasztalhoz, és használd a Triangulate Scientist’s Location lehetőséget. A felbukkanó értesítés elárulja, hogy a célpontot Oga kantinjában kell keresned.

Utazz Fekete Torony Előőrs kerületbe, és várakozz a kantinban. Hamarosan felbukkan egy vendég, akinek a feje fölött a Communications Scientist felirat olvasható, ő lesz a keresett személy.

Több módon is megpróbálhatod rávenni a tudóst, hogy csatlakozzon a frakciódhoz: megpróbálhatod megvesztegetni (Convince with Galactic Credits), elcsábítani (Seduce), elbájolni (Charming – 3. számú karizma jártasság szükséges) vagy megfenyegetni (Intimidating – 3. számú erőnlét jártasság szükséges). Miután beadta a derekát, keresd meg Agnon hadnagyot, és válaszd a Deliver the Scientist opciót, hogy “leszállítsd” a tudóst.

The Worm / A féreg

 • Share Fake Information to Find the Spy / Osszon meg hamis információt, hogy megtalálja a besúgót
 • Deliver the Spy to Kylo Ren / Vezesse a besúgót Kylo Renhez

Feljebbvalód azzal bíz meg, kutasd fel az Első Rend soraiba beszivárgott árulót, méghozzá furfangos módon: terjessz kifogásolható tartalmú információkat, hogy lásd, hogy reagálnak rá a kiválasztott tisztek. Kezdeményezz beszélgetést valamelyik fekete ruhással, és használd a Share Fake Info kezdetű opciókat. Három is akad belőle: kifejezheted Első Rend-ellenes érzéseidet (Anti-First Order Sentiments), pletykálhatsz Kylo Renről (About Kylo Ren), valamint a holoasztalt érintő biztonsági hibáról (Security Flaw on Holotable).

Mind a három infót elhintheted ugyanannak a simnek, hogy jobban megfigyeld a reakcióit: a rend hű tagja dühös lesz, és nemtetszését fogja kinyilvánítani szavaid hallatán, a kevésbé elkötelezett tisztek viszont érdeklődve hallgatnak, és inkább figyelmeztetnek, hogy bajba kerülhetsz, ha a frakció más tagjai előtt is megered a nyelved.

Ha úgy érzed, megtalátad a besúgót, kattints rá, és válaszd a Deliver Suspected Spy to Kylo Ren opciót, hogy a Rend vezetője elé vezesd őt (ez az opció azután válik elérhetővé, hogy mind a három kérdést feltetted a kiválasztott személynek), vagy kattints Kylo Renre, és a Deliver Suspected Spy lehetőséget használva jelentsd, melyik simet találtad gyanúsnak. Nem célszerű tippelni, a küldetés ugyanis csak a megfelelő személy bemutatása után zárul le, Kylo Ren csak a valós besúgó nevét fogja elfogadni.

Defending Order / Rend-védelem

 • Disrupt the Resistance in the Forest / Zavarja meg a Lázadókat az erdőben
 • Fly the TIE echelon to Protect the Satellite Relay / Szálljon fel a TIE-vadásszal, hogy megvédje a szatellit relét
 • Report Back to Kylo Ren / Tegyen jelentést Kylo Rennek

Utolsó küldetésed során a lázadókkal kell szembeszállnod, és be kell hatolnod rejtekhelyükre, hogy megvédd a Rend műholdját. Ahhoz, hogy biztosan észrevétlen tudj belopakodni a lázadók táborába (Resistance Encampment), álruhát kell öltened, amit Hondótól vásárolhatsz meg a Buy Resistance Disguise opcióval a kantinban.

Az álruhát tartalmazó csomagot simed eszköztárában találod meg, viseléséhez pedig rá kell kattintanod, és kiválasztani a Put on Resistance Disguise lehetőséget. Most már semmi sem állhat utadba, hogy elvegyülj a lázadók táborában, úgyhogy vedd irányodat a tábor felé!

Háromféle módon zavarhatod meg az ellenállást: szabotálhatod (Sabotage) az X-szárnyút, a holoasztalt vagy a kommunikációs tornyot. Ezek közül a vadászgépet a legkönnyebb megtalálni, ami tekintélyes méretével terpeszkedik egy tisztáson. A holoasztal a főhadiszálláson található, amit a sátrak mellett sziklába vájt ajtón keresztül közelíthetsz meg (az ajtó feltöréséhez adatkulcs szükséges), a kommunikációs tornyot azonban nem sikerült megtalálnom, kommentben várom a helyes megfejtést!

A lázadók táborában természetesen sok az őr, előfordulhat, hogy rajtakapnak, de szerencsére csak kivezetnek a táborból, és újra Fekete Torony Előőrsben találod magad. Ha a korábbi próbálkozásod sikertelen volt, visszatérhetsz a táborba, hogy befejezd küldetésed, az ellenállók nem fognak emlékezni az arcodra.

Miután végrehajtottad a szabotázst, utazz a First Order District kerületbe, és a TIE-vadászra kattintva válaszd a Protect Satellite Relay lehetőséget, hogy megvédd a relét. Néhány felbukkanó kártya után küldetésed beteljesül, és nincs más dolgod, mint jelenteni sikeredet Kylo Rennek (Report Back).

Mellékküldetések

A sztori-mód küldetések mellett további megbízásokat is kaphatsz a rend vezetőitől, ezek tartalma azonban változó lehet. Elvégzésük nem kötelező, de jövedelmező, ezenkívül előremozdítják a frakción belüli megítélést, ami hasznos, ha alacsony rangod miatt nem tudsz tovább haladni a sztori-mód küldetésekben.

A teljesség igénye nélkül a következő utasítások bukkanhatnak még fel a másodlagos küldetések feladatai között:

 • Eavesdrop on non First Order Members / Hallgasson le nem Első Rend tagokat – Kattints olyan helybéliekre, akik nem tagjai frakciódnak, és használd az Eavesdrop interakciót
 • Question non First Order members about the Resistance / Kérdezzen meg nem Első Rend tagokat a lázadókról – Kattints olyan helybéliekre, akik nem tagjai frakciódnak, és használd a Question about Resistance opciót
 • Recruit and Gain Information from Informants / Toborozzon informátort és gyűjtsön tőle információt – Csevegj el egy helybélivel, hogy elnyerd a bizalmát, és használd a Recruit as an Informator opciót
 • Repair the TIE echelon / Javítsa meg a TIE-vadászt – Hajtsd végre az utasítást, majd vidd el az űrhajót egy tesztkörre a Perform Test Flight opcióval
 • Retrieve Supplies from First Order Supply Crates / Szerezzen ellátmányt az Első Rend ellátmány ládáiból – Kattints a fekete ládákra, és használd a Retrieve First Order Supplies interakciót
 • Deliver Supplies to a First Order Officer / Adja át az ellátmányt az Első Rend egy tisztjének
 • Install Uprades to the TIE echelon / Fejlessze a TIE-vadászt – Hajtsd végre az utasítást, majd vidd el az űrhajót egy tesztkörre a Perform Test Flight opcióval
 • Run a Diagnostic on the TIE Echelon / Futtasson diagnosztikát a TIE-vadászon – Hajtsd végre az utasítást, majd vidd el az űrhajót egy tesztkörre a Perform Test Flight opcióval
 • Fly the TIE echelon / Repüljön a TIE-vadásszal
 • Recruit 2 people to the First Order / Toborozz két embert az Első Rendbe – Használd a Recruit to First Order interakciót két helybéli simen (nem idegen lényen)
 • Patrol Batuu in Tie echelon / Járőrözzön a TIE-vadásszal
 • Check IDs and Make an Arrest / Igazoltasson és vegyen őrizetbe valakit – Használd a Check IDs interakciót, simed automatikusan őrizetbe veszi a gyanús személyeket
 • Intimidate Citizens / Félemlítse meg a helybélieket
 • Disperse Loiterers / Oszlassa szét a bámészkodókat – Használd a Disperse Loiterers interakciót helybélieken
 • Patrol Batuu for Suspicious Activity / Járőrözzön Batuun gyanús tevékenységek után kutatva – Kattints a talajra, és hasznád a Patrol Batuu… interakciót

A megbízások teljesítése után általában Agnon hadnagynak kell jelentést tenned, de előfordulhat, hogy Kylo Renhez kell visszatérned, vagy a frakció egy tetszőleges tisztjéhez.

Forrás: SimsVIP

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments