Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Snowy Escape – Túrazsákkal Mt. Komorebiben

A Snowy Escape kiegészítővel érkezett Mt. Komorebi szinte kiált azért, hogy simünkkel bebarangoljuk varázslatos vidékét. Mostantól erre nem csupán magányos sétaként van lehetőségünk, hanem közösségi programként is szervezhetünk túrákat.

De vajon mi újat képes ez a funkció mutatni, ami miatt kiemelt szerepet kapott a kiegészítőben? A Sims 4 multitasking rendszere eddig egyetlen csoportos tevékenység során sem bizonyult olyan hasznosnak, mint a túrázás során. Csapatunk tagjai úgy sétálgathatnak, beszélgethetnek útjuk során, hogy közben néha megállnak pihenni, és  interakcióba lépnek Mt. Komorebi természeti környezetével is.

A közös barangolás a lehető legjobb módja annak, hogy simünk jobban megismerje társait, és elmélyítse velük társas kapcsolatait. A résztvevők általában számos pozitív hangulatjelzőt szereznek így, vagy akár szert tehetnek a Snowy Escape kiegészítővel érkezett érzelmek (sentiments) egyikére is.

 

Csoportos túrák

Az új szomszédságot számos túraösvény szeli át, így mindig marad felfedeznivaló, amikor simünk kilép az ajtón. Senbamachiban és Yukimatsuban is három-három útvonalból választhatnak a kalandorok.

Ahhoz, hogy csoportos túrát szervezz, keresned kell egy túraútvonal jelző táblát (hiking board), és rákattintva kiválasztanod, melyik simekkel szeretnéd meghódítani a természetet. A táblákon egyébként több funkció is elérhető:

 • Hike to… (Ezek a túrázással kapcsolatos interakciók)
 • Hike Scenic Loop… / Látnivalók végigjárása
 • Hike Around… / Bolyongás
 • Jog the Exercise Trail / Kocogás a túraösvényen
 • Meditative Walk / Meditatív séta

Ezután a társaság tagjai gyülekezni kezdenek a megadott helyszín közelében, majd miután mindenki felkészült, kezdődhet a túra!

A résztvevőket gyakran megállásra készteti egy-egy látványosabb tereptárgy vagy természeti képződmény, ilyenkor képeket vagy szelfiket is készíthetnek. Sikeres kiruccanás esetén a túravezető kapja a legpozitívabb moodletet a jól végzett munkáért, a többiek pedig kisebbet, amelyek még így is befolyásolóerővel bírnak. A közös program miatt a simek erős, pozitív érzelmeket szereznek, és emlékezni fognak az együtt töltött vidám percekre. A negatív élmények sem múlnak el azonban nyomtalanul, alááshatják a simek egymás iránti bizalmát, illetve felrémlenek bennük a következő kiruccanás során.

Sikeres túrázó tapasztalat

(Egy fantasztikus túra vezetéséért)

A vezető szereppel nagy felelősség jár, és te képes voltál csapatodat minden várakozásnál magasabbra vezetni.

Látnivalók kipipálva

(Amiért részt vett egy fanasztikus túrán)

A látnivalók mind lélegzetelállítók és inspirálók voltak.

Ismét elveszve

(Elkeseredve egy közelben tartózkodó személy miatt)

Benned motoszkál az érzés, hogy valaki egyszer egy borzalmas túrára vezetett – talán újra megtörténik?

 

Találkozások

Sosem tudhatod, kivel találkozol össze barangolásaid alkalmával. Lehet, hogy egy sejtelmes erdei szellemmel, ami áldást vagy átkot hoz fejedre, vagy akár undok csúszó-mászókkal, amelyek tönkreteszik idilli kis túraélményedet.

Az erdei szellemek vagy kodamák véletlenszerűen bukkannak fel a túraösvények mentén, ahol kapcsolatba is léphetsz velük, de vigyázat, elég kiszámíthatatlanok! Rájuk kattintva kétféle opcióból választhatsz, kívánhatsz tőlük (Make a wish), vagy megpróbálhatod begyűjteni őket (Collect). A biztonságosabb interakció a kívánság, ilyenkor az erdei szellemektől ritka Simmi kapszulákat kaphatsz, vagy egyes esetekben némi simoleon is ütheti a markod. A begyűjtés azonban már tartogathat kellemetlen perceket, ugyanis nem minden erdei szellem szeret fogságba esni. A sikertelen begyűjtési kísérlet dühös vagy szédült hangulatjelzővel járhat, attól függően, hogy épp melyik szellem siklott ki simed kezei közül.

Ha elég ügyes vagy, és sikerül elkapnod egy erdei szellemet, egy szellem baba (spirit doll) jelenik meg az eszköztáradban. A teljes kollekcióhoz ötféle színt kell összegyűjtened: kéket, zöldet, sárgát, narancsot és fehéret. A különböző színek más-más megjelenésű babákat takarnak. Ez a gyűjtemény nem “hivatalos”, ugyanis nem tűnik fel a Gyűjtemények panelen, de kiakaszthatod őket a falra, hogy nézegesd őket.

A kodamák jóval ritkábbak, nekem sajnos nem sikerült egyet sem lencsevégre kapnom közülük. Ezek a kis, manószerű lények leginkább egy földből kakandikáló, fluoreszkáló virágra hasonlítanak, és áldással vagy átokkal jutalmazzák a közelükbe merészkedő simeket.

A szellemeknél barátságtalanabb lények is lakják a vadont: a természet ördögi teremtményei, erdei élőlények és csúszó-mászók. Pillanatok alatt elronthatják a kellemesnek induló kikapcsolódást, ugyanis negatív moodlettel láthatják el a túrázókat.

A következő élőlényekkel futhatsz össze:

 • Denkimushi – Ezek a rémes, hernyószerű lények talán aranyosnak tűnhetnek, de csak ameddig nem kerülsz velük közelebbi kapcsolatba. A sim elektromos áramütést szenved, és 4 órán át tartó szédült hangulatjelzővel gazdagodik. A magas fitness jártasság megóvhat a találkozás során! (Érdekesség: ez egy valóban létező élőlény!)
 • Giant Hornet / Óriás lódarázs – Csípése ugyancsak szédült hangulatjelzőt ad a simnek, de a magas logika jártasság megóvhat a találkozás során.
 • Bats / Denevérek
 • Giant Centipede / Óriás százlábú
 • Fireflies / Szentjánosbogarak – Ártalmatlan, világító bogárkák, amelyek boldog hangulatot váltanak ki a simből.

Tipp: A szomszédságban több helyen is található info tábla, amelyen a Check Daily Wildlife Report opcióval tájékozódhatsz, épp milyen veszélyek fenyegetnek a túra során!

Legalább nem velem történt

(A vadvilággal való találkozástól)

Austin némiképp együttérez útitársával, de leginkább boldog, amiért ő megúszta a fullánkokat és csípéseket.

Fájdalmas harapás

(A vadvilággal való találkozástól)

Ezek az óriás csúszó-mászók bevittek egy ütést (vagyis ebben az esetben egy csúnya harapást). Talán egy csipetnyi Fájdalomcsillapító balzsam az automatából segítene Stephanie-n.

Ha nem akarod, hogy simed váratlanul érje egy esetleges óriás lódarázs támadás, jobb, ha felhalmozol egy készletet a túrafelszerelés kategória különböző szereiből indulás előtt. Ezt a számítógép segítségével teheted meg, ha az Order / Adventure Gear… / Purchase Adventure Gear lehetőségre kattintasz. (Néhány helyen automatában is találhatsz felszerelést.)

A következő kemikáliákból vásárolhatsz:

 • Anti-Arthropod Spray (§20) – Védelmet nyújt az óriás százlábúak ellen.
 • Buzz-Off Canister (§25) – Védelmet nyújt az órás lódarazsak ellen.
 • Crawling Critter Powder (§30) – Védelmet nyújt a denkimushi ellen.
 • Emergency Emetic Potion (§50) – Enyíti az óriás lódarázs csípésének fájdalmát.
 • Mr. Wayne’s Bat Bane (§20) – Védelmet nyújt a denevérek ellen.
 • Neuro-Calming SKin Salve (§40) – Enyhíti a denkimushi támadásának fájdalmát.
 • Soothing Injury Balm (§30) – Enyhíti az óriás százlábú és denevérek támadásának fájdalmát.

Túraösvények

Ha a veszélyek ellenére elszántad magad az indulásra, összesen hat túraútvonalat járhatsz be, amelyek mind valamivel más játékélményt és látnivalókat nyújtanak. Túraútvonal jelző táblát elvileg több helyen is találhatsz, nekem Senbamachiban a bambuszerdő bejáratánál sikerült, Yukimatsuban pedig az 5-1-1 Kiyomatsu című szállás környékén, a befagyott folyó felé vezető úton.

Senbamachiban a következő helyszínek várnak:

 • Cave Shrine / Barlangi szentély – Ez az útvonal a bambuszerdőben található szentélyhez visz.
 • Bamboo Forest / Bambuszerdő
 • Thousand Leaves Temple / Ezer levél temploma – Ezen a helyszínen kívánságot írhatsz a táblára a templom előtt, illetve képet készíthetsz vagy szelfizhetsz.

Yukimatsu pedig a következő túraösvényekkel vár:

 • Historic Traveller’s Shrine / Vándorok történelmi szentélye – Ezen a helyszínen képeket készíthetsz, és nézheted a szentélyt.
 • Cave Statue / Barlangi szobor – Ezen az útvonal a három majom szentélyéhez visz. Kiabálhatsz, és hallgathatod a visszhangot, vagy képeket és szelfiket készíthetsz.
 • Natural Cove / Természetes öböl – Ezen a helyszínen számos ásnivaló található, ahol kőzeteket és más tárgyakat találhatsz.

Forrás: SimsCommunity, PlatinumSimmers, SimsOnline

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.