Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Snowy Escape – Sziklamászás és hegyi expedíció

Mt. Komorebi festői hegyei kalandra csábítanak: ki lesz az első, aki megmássza őket? A mászás (climbing) jártasság a Snowy Escape kiegészítővel érkezett, és elsajátításával nem csupán a sziklafalak fenegyerekévé válhat simed, hanem meghódíthatja a felhők fölött fekvő Mt. Komorebi hegycsúcsát is. Mindez azonban nem veszélytelen időtöltés, ugyanis a felkészületlen kalandor lezuhanhat mászás közben, és akár a halálát is lelheti. Ez az útmutató egy kis segítséget nyújt, hogy elkerülhesd a végzetes hibákat.

A mászás jártasság tíz szintből áll, és ahogyan fejlődik, a sim egyre magasabb sziklafalakat lesz képes megmászni. Ha rendelkezel a Fitness stuff csomaggal, a mászófal segítségével sajátíthatók el legbiztonságosabban az alapok, bár egy valódi sziklafalon több interakció és előkészület is használható, hogy ezzel növeld a siker esélyét.

A mászás jártasság szintjei:

1. szint – A sim képes megmászni kisebb falakat, és sziklamászó felszerelést vásárolhat.

2. szint – Elérhetővé válik a vakmerő (courageous) mászás a kisebb falakon, és gyorsabban fejleszthető a jártasság a Breaking Point Climbing Session / Töréspont mászótechnika lehetőséggel.

3. szint – Elérhetővé válik a Pre-Climb Strecthing / Mászást megelőző nyújtás, valamint az Attempt to Climb / Próbálkozzon a mászással opció a közepes falakon. A számítógép segítségével kapaszkodási technikák kutathatók (Research Hand Hold Techniques).

4. szint – A Chalking hands / Kéz krétaporozása opció extra löketet ad a Focused / Fókuszált hangulatnak. Újabb mászási módok állnak rendelkezésre a közepes falakon.

5. szint – A közepes falakon is elérhetővé válik a Töréspont mászótechnika, valamint CAS-ben már magára öltheti a sim a mászóruhát, ami stílusban passzol a mászófelszereléshez.

6. szint – A sim megpróbálhatja megmászni a legmagasabb falakat (Attempt to Climb). Ez a minimum jártassági szint ahhoz, hogy feljuthasson Mt. Komorebi csúcsára.

7. szint – Elérhetővé válik az óvatos mászás a magas falakon (Climb Cautiously). A sim már készíthet energiaszeleteket almából (apple) és cseresznyéből (cherry), ami gyorsan feltölti az éhség és energia szükségletét. A képesség ismételt alkalmazásához hat órás várakozás szükséges.

8. szint – A sim már gyakorolhatja a mászást a magas falakon is. Legalább ezt a szintet szükséges elérni, mielőtt a sim expedícióra indulna a hegycsúcsra.

9. szint – Elérhetővé válik a vakmerő mászás a magas falakon. A sim már proteinszeletet is készíthet szederből (blackberry) és eperből (strawberry), ami feltölti az éhség és energia szükségletet, és három órára “befagyasztja” ezeket 85%-nál, vagyis ez alá a százalék alá nem csökkenhet. A képesség hat órás lehűlési idővel működik.

10. szint – A sim edzhet másokat (Coach Rock Climbing) és tippeket ajánlhat nekik (Provide Rock Climbing Tips). Ezek a barátságos interakciók között találhatók.

Ha a kemény munka helyett a könnyebbik utat választanád, és csalással fejlesztenéd simed tudását, a stats.set_skill_level major_rockclimbing 10 kóddal emelheted maximumra a jártasságot. Bővebben a csalásokról itt olvashatsz.

 

Sziklafalak

A szomszédságban három megmászható fal található, kettő Yukimatsuban és egy Senbamachiban. Az ideális hangulat a mászáshoz a Focused/Fókuszált, ami a mászás jártasság 3. szintjét elérve a Pre-Climb Stretching / Mászás előtti nyújtás lehetőséggel is előidézhető. Ez általában pozitív eredménnyel jár, de néha a sim meghúzza magát, és egy kellemetlen moodlettel lesz gazdagabb.

A legegyszerűbben megmászható sziklafal Yukimatsuban található, közel a nyuszi pályához (Bunny Slope). Az Onsen Fürdőtől indul el a sífelvonóig, és haladj, ameddig el nem hagyod a jobbodon a nyuszi pályát. Innen már látnod kell a falat, ha előre nézel, a tábla mögött.

A haladó mászófalhoz a síliftet használva juthatsz el. Utazz a hegyoldal tetejére (Travel to Top), el sem tévesztheted a helyszínt. Miután megmásztad a falat, egy új területet találsz odafent, aminek a közepén egy tábla áll. Ennek a helyszínnek akkor lesz jelentősége, amikor expedícióra indulsz, mivel ez lesz az egyik találkozási pont a csapatoddal.

A legmagasabb fal Senbamachiban található, elrejtve a Bambuszerdő egy zugában. Legkönnyebben úgy találhatsz oda, ha megkeresed azt a kaput, amin belépbe egy nyilvános WC-hez ér simed, és azon az ösvényen lefordulva máris eléd tárul a sziklafal. Ha sikerül felérned a tetejére, egy apró közösségi kertet találsz odafönt.

Tipp: Ha teheted, szerezz be mászófelszerelést (climbing gear) a számítógép Order / Adventure Gear / Purchase Climbing Gear opciójával. Ennek ára 450 simoleon, de életet menthet! 

 

Zuhanás

A sziklamászás a Simsben sem veszélytelen, az óvatlan próbálkozók megcsúszhatnak és a mélybe zuhanhatnak. Ilyekor alaposan meg is ütik magukat, ami negatív hangulatjelzővel látja el őket. Ez alacsony mászás jártasság esetén fordulhat elő, különösen megfelelő felszereslés nélkül, illetve a zord időjárási körülmények is nehezíthetik a sim dolgát (vihar, hóvihar).

Összetört és véraláfutásos

(A sérülés miatt)

Au! Angelica épp most sérült meg, és egy kissé sajnálja magát.

Feladáshoz közel

(A sérülés miatt)

Luke-nak olyan nagy fájdalmai vannak! Komolyan megsérült, alig képes elviselni.

A lepottyanó hegymászók általában a lábukra érkeznek, és megússzák kisebb sérüléssel, ami után folytathatják útjukat felfelé. Újabb zuhanás esetén azonban már jobban megütik magukat, és egy ideig (6 órán át) nem képesek interakcióba lépni a sziklafallal. Néhány esetben ennél is nagyobb árat kell fizetniük, ugyanis egyenesen a halálba zuhannak.

Az így eltávozott simek urnáját a sziklafal lábánál hagyja a Kaszás, szellemük pedig egy örökkévalóságig élvezheti a friss, hegyvidéki levegőt és lenyűgöző panorámát. Hacsak úgy nem döntesz, hogy más nyughelyet keresel számára, ez esetben azonban a háztartásod tagjaival kell hazaszállítanod a hamvakat.

Expedíciós előkészületek

Az expedíció egy új közösségi program, ami közelebb hozza egymáshoz a simeket, de korántsem veszélytelen vállalkozás. Mielőtt megfordulna a fejedben, hogy simed útnak induljon Mt. Komorebi csúcsára, ajánlott a mászás jártasságát legalább 9. szintre feltornázni. Ne feledkezz meg a megfelelő felszerelésről sem, amit a számítógép segítségével tudsz megvásárolni (lásd fentebb). Indulás előtt ellenőrizd, milyen állapotban van, nem szorul-e javításra. (Természetesen ne felejtsd el ráadni simedre, mielőtt mászni kezdene!)

Odafent az időjárás elég szélsőséges, bármikor a csapat nyakába zúdúlhat egy tomboló hóvihar, egy sátorban azonban biztonságos menedékre lelhetnek. Vásárlás módban több típusból is válogathatsz. Némi élelmiszer is életmentő lehet, a sziklamászás jártasság 7. és 9. szintjét elérve pedig simed energiaszeletet is képes már készíteni, így érdemes párat magaddal vinni az alapanyagként szolgáló gyümölcsökből. (Az energiaszelet sokkal táplálóbb, mintha magában fogyasztanád el a gyümölcsöket.)

Végezetül, hasznos lehet, ha végzel egy kis kutatást, milyen körülmények várnak rád a hegycsúcs felé (Check Conditions of Mt. Komorebi). Ezt megteheted bármelyik információs táblánál, akad egy például Yukimatsuban, a sípályánál, ahol a kezdő mászófalat találtad. Ha a tábla fagyot vagy hóvihart jósol, jobb, ha egy másik napot választasz a túrára. Persze a pozitív előrejelzés sem garantálja, hogy az időjárás nem fordul az ellenkezőjére utad felénél.

 

Expedíció

Expedíciót a telefonod Plan a Social Event lehetőségével szervezhetsz, Mountain Climb Excursion / Hegymászó expedíció néven találod meg a lehetséges események listájában. Legalább egy, legfeljebb három segítőre is szükséged lesz, mert simed nem vághat neki egyedül a simet próbáló útnak. A célig – vagyis Mt. Komorebi csúcsáig – három mérföldkövet kell teljesíteni, és ha kifutsz az időből, az expedíció véget ér, a résztvevők pedig szomorúan ballagnak haza a hegyről.

Amint az expedíció elkezdődik, a bal felső sarokban megjelenik egy időzítő, alatta pedig a feladatok, amelyek az idő lejárta előtt teljesítésre várnak. Minden esetben van egy fő cél – megmászni a következő sziklafalat – és mellékes feladatok, amelyeket érdemes elvégezni, ha arany medált, és ezzel együtt több jutalmat szeretnék kapni az út végén.

Mérföldkövek

1. Yukimatsu

Fő cél:

 • Gyűjtsd össze az expedíció résztvevőit az útjelző táblánál, a mászófal tetején

Mellékes feladatok:

 • Ellenőrizd a túravezető készenléti állapotát
 • Végezzen egy sim valamilyen gyakorlatot, hogy felmelegedjen

Utad a közepes fal tetején kezdődik, amit a sífelvonón utazva közelíthetsz meg. Minden csapattagnak fel kell másznia a falon, és a felső területen található táblácskához gyűlnie.

Ahhoz, hogy a csapatot együttesen irányítani tudd, érdemes csoportot alkotni belőlük az Actions / Add a Group lehetőséggel, ezután a Go Here Together opcióval mindenkit egyszerre egy adott pontra tudsz vezetni. Ha a fő céllal megvagy, már meg is szerezted a következő szint feloldásához szükséges ezüst medált, ha azonban ennél többet szeretnél, végezd el a többi feladatot is a simekkel. (Ezt a fő cél teljesítése után is megteheted, ha van még rá időd.) A Checked Excursion Leader’s Climbing Readiness egy öninterakció, amit a csapat vezetőjén tudsz végrehajtani, gyakorlatként pedig bármilyen bemelegítést elvégezhetsz a csapat bármely tagjával. Ha végeztél a feladatokkal, nyomj rá a Move on gombra.

 

2. Komorebi alaptábor

Fő cél:

 • Gyűjtsd össze az expedíció résztvevőit az útjelző táblánál, a mászófal tetején

Mellékes feladatok:

 • Ellenőrizd a mászási útvonal állapotát
 • Mássz meg egy sziklafalat
 • Pihenjen egy sim legalább egy órát

Jutalmak:

 • Hegymászó póló (ha az előző szintet arany medállal teljesítetted)

 

Az alaptábort elérve a simek pihenhetnek egy kicsit, feltölthetik lemerült energiatartalékukat. Szükség is van rá, hiszen csak ezután jön a neheze. Ezen a területen egy sátrat is találsz, de ha mégsem, akkor előhúzhatod a sajátodat, mint jól felkészült utazó. A feladatok egyikét könnyedén teljesítheted, ha csapatod legalább egy tagját szundikálni küldöd egy órára.

A mászási útvonal ellenőrzéséhez a sziklafalhoz kell vinned simed, és az Inspect Climbing Conditions opciót használni. Ezzel egy újabb feladatot kipipálhatsz, továbbá eldöntheted, azonnal útnak indítod csapatod (ha a körülmények megfelelőek), vagy maradsz az alaptáborban, ameddig időd engedi. Mivel a simek megsérülhetnek vagy meg is halhatnak, ha felelőtlenül vetik bele magukat a mászásba, nem árt az óvatosság, érdemes azonban azzal is számolni, hogy egy kiadós hóvihar napokig eltarthat. A falon felmászva egy újabb jelzőtáblát találsz majd, ekörül kell csapatodnak gyülekeznie.

 

3. Croft jégesés

Fő cél:

 • Gyűjtsd össze az expedíció résztvevőit az útjelző táblánál, a mászófal tetején

Mellékes feladatok:

 • Az egyik sim egyen valamit
 • Az egyik sim másszon fel a falon vakmerően
 • Gyújs örömtüzet (ez nekem néha kimaradt a listából)

Jutalmak:

 • A vezető Middling Mountaineer / Közepes hegymászó jutalmat kap (ha az előző területet ezüst medállal teljesítetted)
 • A vezető Capable Mountaineer / Megfelelő hegymászó jutalmat kap (ha az előző területet arany medállal teljesítetted)

Már nincs messze a cél, de az útvonal legveszélyesebb része áll előtted. Itt az ideje, hogy csapatod bekapjon pár falatot, és megmelengesse fázós tagjait a legmagasabb sziklafal előtt található tűzrakásnál. Ezután jön a hajmeresztő rész, az egyik résztvevőnek ugyanis halált megvető bátorsággal kell felmásznia a létező legmagasabb sziklafalon! Válassz legalább 9. szintű mászás jártasságal bíró résztvevőt, és reméld a legjobbakat. Ha az időjárás rossz, vagy megsérült a hegymászó felszerelés, csökkenti a sikeres feljutás esélyét.

Ha a mászás sikeres volt, és minden sim felért a fal tetejére, egy ösvényen kell végigkalauzolnod, és a végén található táblácskánál összegyűjtened őket. A séta során egy barlang mellett vezet el utad, ami alkalmas lehet egy kis felfedezésre, pihenésre, vagy akár romantikára, ha úgy hozza a szükség.

4. Mt. Komorebi hegycsúcs

Jutalmak:

 • A csapatvezető Megfelelő hegymászó jutalmat kap (ha az előző szintet ezüst medállal teljesítetted)
 • A csapatvezető Expert Mountaineer / Profi hegymászó jutalmat kap (ha az előző szintet arany medállal teljesítetted)
 • Hegymászó karkötő (ha az előző szintet arany medállal teljesítetted)
 • Hegymászó sapka
 • A csapatvezető ezüst fali plakettet kap (ha az előző szintet ezüst medállal teljesítetted)
 • A csapatvezető arany fali plakettet kap (ha az előző szintet arany medállal teljesítetted)
 • 20×20-as építhető terület
 • 300 simoleon

Feljutottál a csúcsra, így nincs más dolgod, mint ünnepelni! Körülötted felhők úsznak, amelyek fölé csak imitt-amott emelkedik egy hegycsúcs. Igazán festői!

Attól függően, mennyire volt sikeres a hegymászó túra, a simek pozitív vagy negatív moodleteket is kapnak:

Túl korán tetőzött

(A hegymászás során nyújtott szerény teljesítmény miatt)

Stefanie-t legyőzte a hegy. Szomorú, amiért nem láthatta a hihetetlen panorámát.

A vezetés hiánya

(A hegymászás során nyújtott szerény teljesítmény miatt)

Stefanie belegázolt a hóba és felvonszolta magát félútig a csúcsra. Határozottan nem érte meg.

Kevés a hegycsúcshoz

(A hegymászás során nyújtott szerény teljesítmény miatt)

Angelica nagyon csalódott az expedíció miatt, amit ő vezetett volna fel a hegycsúcsra. Alig jutottak túl a felvonón.

Minden valószínűség ellenére

(Amiért arany medállal túljutott a Croft jégesésen)

Nincs is jobb annál, mint amikor lenézhetsz mindenki másra.

Mostantól lesz lehetőséged ezt a látványt huzamosabb ideig élvezni, hiszen a hegy tetején egy új építési terület is található, ahová te döntöd el, mit szeretnél építeni. Egy házikót, ahol a fáradt hegymászók megpihenhetnek? Egy forró fürdőt? Rajtad múlik! Ne feledd azonban, hogy mivel ez egy titkos telek, simednek minden egyes alkalommal meg kell küzdenie az elemekkel, ha el szeretne látogatni ide, a tartózkodási idő azonban nem korlátozott. (A csúcsról a házikóra kattintva viheted haza a simeket.)

Érdekesség:

A Realm of Magic csomag megléte nagyban megkönnyíti az expedíciót, ugyanis egy képzett mágussal szinte teljesen megúszhatjuk a legveszélyesebb részeket. Varázslattal könnyedén a sziklafalak tetejére transzportálhatjuk simünket, a Delicioso igével ételt varázsolhatunk elő, valamint bájitalokkal végig magasan tarthatjuk a szükségleteit, amelyek a Copypasto varázslatnak köszönhetően sosem fogynak el az eszköztárból.

Forrás: Carl’s Sims 4 Guide, SimsCommunity, SimsOnline

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.