Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Seasons – Méhészkedés

A méhészkedés egy remek hobbi a simjeid számára, és még pénzt is hozhat a simjeidnek, ha úgy döntesz, hogy eladod a méheid által termelt mézet. Még a kertészkedést is fejlesztheted, ha nagyszerűen gondoskodsz a méheidről! 

A Méhészkedés elkezdése

Ahhoz, hogy elkezdj méhészkedni a Sims 4-ben, meg kell vásárolnod a Bertie’s Bee Boxot 265 §-ért, amit a Kültéri tevékenységekben (Outdoor Activities) találsz, vagy egyszerűen csak rákereshetsz a “bertie’s bee box”-ra. A méhkaptáradat valóban elhelyezheted a házban, vagy a szabadban, de ritka, hogy egy ember a valóságban méhkaptárt szeretne elhelyezni a házában, de ez csak rajtad múlik!

Az adott évszak, amiben a simjeid vannak, hatással lesz a méhek viselkedésére; akárcsak a való életben, a méheid télen inaktívak lesznek, tavasszal vagy ősszel kissé aktívak, nyáron pedig rendkívül aktívak. Ez attól függetlenül megtörténik, hogy a méheid kint vagy bent vannak.

Amikor először kezdesz el méhészkedni, néhányszor meg fognak csípni, amíg el nem kezdesz kapcsolatot kialakítani a méheiddel. Amikor megcsípnek, kellemetlen (Uncomfortable) hangulatjelzőt kapsz, ami néhány órán át tart.

Megfelelő méhgondozás

Simjeid számos interakciót végezhetnek Bertie méhkaptárával (Bertie’s Beekeeping Box):

Kötődés a méhekkel (Bond With Bees)

A méhekkel való kötődés segít növelni a velük való kapcsolatodat, és eljuthatsz arra a pontra, ahol új interakciókat oldhatsz fel. Meg kell próbálnod naponta kötődni a méheidhez, hogy boldogok maradjanak.

Méz összegyűjtése (Collect Honey)

A simjeid 8 óránként mézet gyűjthetnek, és minél tovább vársz, annál többet tudsz összegyűjteni. Ha 8 órát vársz, akkor egy üveg mézet gyűjthetsz, de ha 24 órát, akkor egyszerre 3 üveggel is begyűjthetsz. A méz különböző minőségű lehet, és ez attól függ, hogy mennyire boldogok a méheid és milyen a kapcsolatod velük.

Raj összegyűjtése (Collect Swarm)

Amikor a simjeid elég jó kapcsolatot alakítanak ki (kb. 30%) a méheikkel, elkezdhetnek méhrajokat összegyűjteni, és különböző feladatok elvégzésére vehetik rá őket.

Zavarás (Disturb)

A Zavarás (Disturb) interakció a méheket irritálja és feldühíti őket. Néhányszor játékos hangulatjelzőt fogsz kapni, de előfordul, hogy a méhek megtámadnak, és kellemetlen hangulatjelzőt kapsz.

Alkalmazd az atka elleni kezelést

Méheid gyakran atkákkal fognak megfertőződni, és ezek az atkák felbosszantják a méheket. Az atka elleni kezelést kell alkalmaznod, hogy megszabadulj tőlük, de valószínűleg meg fognak csípni, hacsak nem viselsz méhészruhát (Beekeeper Suit).

Méh hangulat

A méheidnek olyan szociális igényeik vannak, mint a hagyományos simeknek, és szükségük van a kötődésre, valamint arra, hogy jól gondoskodjanak róluk. Minél tovább nem veszel tudomást a méheidről, annál kevésbé lesznek boldogok, és a dühös méhek szívesebben csípnek meg téged. Meg kell győződnöd arról, hogy a simed kapcsolatba lép a méheivel, azáltal, hogy a méhekkel való kötődést választod legalább naponta egyszer, hogy a méheid nyugodtak maradjanak. Még ha télen nem is termelnek mézet, a simjeid akkor is kapcsolatba léphetnek velük.

Megjegyzés: Ha a méhkaptártól 5 kockán belül van egy Sáfrány (Crocus Flower), akkor a méhek hosszabb ideig és sűrűbben lesznek nyugodt hangulatban.

Sáfrányvirág: Szerencsére a vetőmagcsomagokat a számítógépen is meg lehet vásárolni. Különféle vetőmagcsomagok vannak, de ami tartalmazza a Sáfrányvirágot, az a szezonális tavaszi növények (Seasonal Spring Plants) vetőmagcsomag. Nem biztos, hogy egyből benne lesz a keresett virágmag. Vásárolj és nyitogass vetőmagcsomagokat, addig amíg nem találod.

Méhészruha

Simjeidet szerencsére méhészruhába öltöztetheted, amely megvédi őket a csípéstől. Amikor atkakezelést adsz a méheidnek, fontos, hogy viseld a méhészruhát, mert a méheid nagy valószínűséggel mérgesek lesznek, és nagyobb az esélye, hogy megcsípnek.

Azonban a méhészruha viselése közben nem tudod összegyűjteni a rajokat, és nem tudsz kötődni a méheidhez, így nem leszel mindig védve a méhek csípésétől. A méhészruha meleg időjárási ruhaként is funkcionál, így nem kell aggódnod, hogy a simed túlmelegszik a méhészkedés közben.

Atkafertőzés

Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a méhek megfertőződnek atkákkal. Hogy ezt kezelni tudd, vedd fel a méhészruhát, és adj a méheidnek atka elleni kezelést ami 15 simoleonba kerül. Minél tovább vannak a méheid atkákkal fertőzve, annál dühösebbek lesznek rád, ami azt jelenti, hogy sokkal többször fognak megcsípni! Ezért mindenképpen gondoskodj a méheidről és az atkákról, amilyen hamar csak lehet.

Méhrajok

Ha elég szoros kapcsolatot építesz ki a méheiddel, akkor feloldhatod a méhrajok összegyűjtésének lehetőségét, amelyek megjelennek a simed eszköztárában. Egy méhraj 3 óránként gyűjthető össze minden egyes méhkaptárból, ami a telketeken van.

Megjegyzés: A méhraj 5 óra elteltével eltűnik a háztartásod eszköztárából, ezért okosan bánj vele!

A méhrajjal számos dolgot elvégezhet a simed számára:

 • Beporozza a közeli növényeket (Pollinate Nearby Plants): Ez az interakció bárhol elérhető, nem csak a saját telkeden. Ráveheted a méheket, hogy menjenek ki és porozzák be a növényeket.
 • Ajándékért küldeni (Send to fetch gift): Ez a méh interakció nagyszerű azoknak a simeknek, akik megpróbálják megszerezni az összes gyűjthető tárgyat. A méheid elrepülnek, és egy dobozkával térnek vissza, amely egy gyűjthető tárgyat tartalmaz.
 • Elbűvölés (Woo): A méhek interakciója segíthet abban, hogy gyorsabban virágozzanak a barátságok, vagy a romantikus kapcsolatok más simekkel.
 • Felvidítás (Cheer Up): Ezt a méh interakciót arra használhatod, hogy más simeket jobb kedvre deríts.
 • Támadás (Attack): Ezzel a méhészeti interakcióval egy másik simet választhatsz ki, akit a méheid megtámadnak, és a méhcsípés kellemetlen hangulatjelzőt ad neki.
 • Vidítsd fel magad (Cheer Up Self): Ezt a méh interakciót használhatod arra, hogy felvidítsd magad, ha a simed nem a legjobb hangulatban van.

Méz előállítása

Már 8 óra elteltével mézet gyűjthetsz a méhkaptáradból, és kapsz egy üveg mézet. Ha 24 órát vársz, amíg teljesen megtelik, akkor 3-4 üveg mézet kapsz. Ha a kurzort a méhkaptár fölé viszed, pontosan láthatod, hogy mennyi méz van a benne. Különböző minőségű mézet készíthetsz, és ez a méheiddel való kapcsolatodtól függ. Az első néhány üveg méz, amit összegyűjtesz, nem lesz a legjobb minőségű, de ahogy gondozod a méheket és továbbra is kötődsz hozzájuk, úgy leszel képes jobb mézet előállítani, ami 60 §-t ér.

Ha a simed úgy dönt, hogy eladás helyett inkább elfogyasztja a mézet, akkor kap egy boldog hangulatjelzőt, és a következő 4 órában immunis lesz az időjárásra. Órákat tölthet kint egy hőhullámban, és semmi baja nem lesz. A frissen gyűjtött mézből készíthet egy méztortát, vagy a Tea Varázsfőző (Tea Magical Brewer) segítségével főzhet egy kancsó mézes teát.

Tipp: A méz nem romlik meg, így ameddig csak akarod, tárolhatod a simed eszköztárában.

Méhek és kertészkedés

Egy méhkaptár a kertben valóban javíthatja a termesztett növényeket, amelyek így gyorsan fejlődhetnek. Amikor nem csinálsz semmilyen konkrét interakciót a méheiddel, akkor kimennek és beporoznak minden olyan növényt, amely a méhkaptártól 5 kockán belül van.

A méhkaptárad olyan aurát is kibocsáthat, amely trágyázási bónuszt ad a növényeidnek, ami segíthet a növények gyorsabb és jobb növekedésében. Ha a Szabadúszó Botanikus életcélon dolgozol, ez hasznos lehet, mert hamarabb elérheted a tökéletes állapotot a növényeidnél.

A kertészkedés frissítése óta sokkal kevesebbet kell minden nap a kert gondozásával foglalkoznod, így érdemes a méhészkedésre több időt szánnod, hogy egy kis extra bónuszt szerezz, mivel most van egy kis megspórolt időd.

Méhviasz

A méhviaszt össze lehet gyűjteni és eladni – de bónusz jár, ha az Eco Lifestyle kiegészítő csomaggal is rendelkezel. Ezzel a csomaggal a méhviaszból gyertyát lehet készíteni. Ezeket eladhatod, vagy egyszerűen felhasználhatod a simed háztartásában.

Gyertyakészítés

A gyertyakészítés a fabrikálás jártasságon keresztül történik. A fabrikálási jártasság kétféleképpen fejleszthető: vagy a fabrikáló használatával, vagy gyertyák készítésével. Ahogy a jártasság fejlődik, egyre többféle gyertyát tudsz majd készíteni. A legalapvetőbb gyertyákhoz csak viaszra van szükség, míg a fejlettebb gyertyákhoz további összetevőkre, például virágokra. Az 1-7. jártassági szinteken a következő gyertyákat tudod majd készíteni:

 • Mártott gyertyák (Dipped Candles)
 • Henger alakú gyertyák (Cylindrical Candles)
 • Téglalap alakú gyertyák (Rectangular Candles)
 • Faragott gyertyák (Carved Candles)

A 9. jártassági szinten egyedi gyertyákat oldasz fel, amelyek mindegyike hatással van az érzelmekre. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Boldogság Harangvirág (Blue Bells of Bliss)
 • Siránkozó Liliom (Lamenting Lily)
 • Szemtelen Papagájvirág (Impish Bird of Paradise)
 • Vidám Krizantém (Cheerful Chrysanthemum)
 • Romantikus Rózsa (Rose Romance)
 • Tanulékony Zsálya (Studious Sage)
 • Részletorientált Százszorszép (Detail Oriented Daisy)
 • Halálvirág Aura (Aura of Death Flower)
 • Csábító Tulipán (Tempting Tulip)
 • Túlterhelt Orchidea (Orchid Overload)
 • Gyorsaság Oroszlánszáj (Snapdragon Swiftness)

Minden gyertya egy idő után elhasználódik. A gyertya tökéletes ajándék lehet más simeknek.

Forrás: Sims Guided, Ultimate Sims Guides