Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Seasons – Időjárás és évszakok

A Sims 4 Seasons kiegészítőben minden egyes évszakban játszhatsz majd a simjeiddel: télen, tavasszal, nyáron, ősszel. A játékodban lévő összes világ érintett lesz, ha összekapcsolod ezzel a kiegészítővel. Ha új játékot kezdesz, vagy egy régit folytatsz, kiválaszthatod, melyik évszakban szeretnéd elkezdeni a játékot.

Minden évszak 7 napig tart. Ezt a játék beállításokban 14, vagy akár 28 napra is növelheted.

A szomszédok az időjárási viszonyokra reagálnak, például ha esik az eső, esernyővel fognak járkálni. Ha te is vásárolsz egy esernyőtartót, majd rákattintasz, kiválasztod a Take an Umbrella lehetőséget és  kiválasztottad a neked tetsző esernyőt, a megvásárlása után bele is kerül a simed eszköztárába. Innentől kezdve automatikusan előveszi a sim, ha szüksége van rá.

A világoknak saját éghajlata van. Willow Creekben lehet hóvihar és havazás, de Oasis Springsben például nem fogod ezeket tapasztalni. Ha egy másik világot szeretnél meglátogatni, akkor ott más lesz az időjárás. Vagyis ha kirándulást tervezel, akkor előfordulhat, hogy esni fog az eső. Az időjárást bármikor megváltoztathatod az időjárás-szabályozó gép segítségével, vagy használhatsz csalásokat.

Időjárás-szabályozó gép (Weather Control Device)

Irányítani szeretnéd az időjárást és megváltoztatni az évszakokat? Helyezd el Dr. June időjárás-szabályozó gépét, és fejleszd az Ezermester jártasságod (Handiness skill) szintjét! Az Időjárás-szabályozó gépet az Outdoor Activities > Activities and Skills résznél találod meg.

Egy alacsony Ezermester jártassági szinttel rendelkező sim kudarcot vallhat az időjárás megváltoztatásában. Ezt vedd figyelembe, mielőtt használod ezt a gépet! Ha nem sikerül a simednek, áramütés érheti, és egy időre kábult lesz. Ha másodjára is áramütés éri, miközben még mindig kábult, a simed meghal.

Aktuális időjárás módosítása (Change current weather)

Ha sikerül, ez csak a környék aktuális időjárását változtatja meg, az előrejelzést nem!

Lehetőségek: Hóvihar (Bizzard), Tiszta égbolt (Clear Skies), Felhős égbolt (Cloudy Skies), Hideg (Cold), Hőhullám (Heatwave), Meleg (Hot), Eső (Rain), Hó (Snow) és Zivatar (Thunderstorm).

Évszak előrejelzés módosítása (Change Season Forecast)

 • 3. szintű Ezermester jártasság szükséges
 • Ezzel megváltoztathatod az évszak időjárásának előrejelzését.

Az évszak előrehozása (Advance season)

 • 8-as szintű Ezermester jártasság szükséges
 • Ez az opció az évszakot télre, tavaszra, nyárra vagy őszre változtatja.

Az időjárás-állomás fejlesztése

Az időjárás-szabályozó gépet fejleszteni kell, ha meg szeretnéd változtatni az évszakot. A Ezermester jártasságod 8. szintjét kell elérned, hogy ez a lehetőség elérhetővé váljon. Ezt úgy érheted el, hogy megjavítod a tárgyakat, vagy elolvasol egy könyvet az Ezermesterségől. Könyveket a számítógépen tudsz rendelni.

Ezermester jártasság – 2. szint

 • Éghajlati hidratátor (Climatic Hydrator): A hó és az eső interakcióval kapcsolatos siker esélye megnőtt!
 • Gyroszkópikus tartósság (Gyroscope Durability): A gép mostantól ritkábban hibásodik meg.
 • Párahűtés (Humidity Chiller): A hó és hideg interakcióval kapcsolatos siker esélye megnőtt!
 • Nedvességpárologtató (Moisture Vaporator): A tiszta égbolt interakcióval kapcsolatos siker esélye megnövekedett!

Ezermester jártasság – 3. szint

 • Kapacitív hatékonyság (Capacitive Efficiency): A gépet most már az aktuális évszak időjárásának befolyásolására is lehet használni.
 • Önjavító nanitok (Self Repairing Nanites): Mostantól a gép soha nem fog meghibásodni!

Ezermester jártasság – 8. szint

 • Az időmódosító egység telepítése (Install temporal modifier unit): A géppel mostantól lehet évszakot váltani!

Az évszakok hosszának módosítása a játékbeállításokban

Nyomd meg az Esc billentyűt, és menj a Játékbeállítások menüpontba (Game Options). A bal oldali menüben meg fogod látni az Évszakok (Seasons) opciót. Megváltoztathatod az évszak hosszát, az eső és a hó beállításait, valamint azt, hogy a simre hatással lesz-e a hőmérséklet.

Az évszak hosszúságának beállításai a következők: 7 nap, 14 nap és 28 nap. Külön-külön nem választhatod ki az évszakok hosszát. Az évszakok hosszának megváltoztatása hatással lesz az aktuális eseményekre és ünnepekre. Azok az eseményeid, amelyek az évszak megrövidítésekor a következő két hétre esnek, törlődnek a kalendáriumból, ezért ezt vedd figyelembe, mielőtt bármit is megváltoztatnál!

Az időjárás beállítások kikapcsolása

Ha nem szeretnél esőt, zivatart, hóvihart, vagy havazást, lehetőséged van ezeket kikapcsolni. Ez akkor is segíthet, ha a játék egy kicsit laggol a számítógépeden, amikor ezek az időjárási effektek megjelennek.

Ha egy simeddel játszol, és egy új házat szeretnél építeni neki, ne a jobb oldali nagy ember gombot válaszd, hanem az Építés (Build) gombot. Ezáltal a semleges, napos időjárású telekre kerülsz.

Évszakok változása

Minden világban más-más évszakok vannak. Oasis Springsben ritkán van hideg, és itt nem fogsz rossz idővel találkozni. Tökéletes kikapcsolódás, ha télen horgászni szeretnél, vagy bármikor pihenhetsz a medencénél. Hogy milyen gyorsan kel fel vagy nyugszik le a nap, attól függ, hogy milyen évszakban vagy. A napfény, a naplemente, a napfelkelte és ezek hatása is kissé eltérő lesz minden évszakban.

Tavasz (Spring)

Tavasszal a simjeid számos új dologban gyönyörködhetnek: ha például fákat helyezel el a kertészeti gyűjteményből, azok ilyenkor virágba borulnak. A görkorcsolyapálya tavasszal aktív lesz. Vegyél egy süteményt a világ valamelyik pontján felbukkanó kocsiból, és élvezd a kései naplementét. Időnként eshet az eső.

A Szerelemnap (Love Day) tavasz végén van. A hagyományok és tevékenységek, amelyeket ezen a napon kell elvégezni:

 • Romantikázás (Romantic Spirit): Tölts el egy kis extra időt azzal, akit szeretsz, vagy akibe belehabarodtál. Hajts végre olyan romantikus interakciókat, mint csók, ölelés, flört, vagy amennyiben a hangulatmutató engedi, etyepetyézz!
 • Virág ajándékozás (Give Flowers): Használd a számítógép vagy telefon Purchase Gift interakcióját, és vásárolj virágot, majd ajándékozd egy simnek!
 • Randizás (Go on Date): Mozdulj ki pároddal, vagy hívj randira egy új pár-jelöltet! Ez a hagyomány! Válaszd a telefonod menüjében az Ask on Date interakcióit, jelölj ki egy simet, majd egy helyszínt a randinak!

Nyár (Summer)

Nyáron görkorcsolyapályákat találsz a környékeden, és vízibombás vödröket a városban, hogy lehűtsd a simjeidet. A világodban található fagylaltkocsinál fagylaltot is kaphatsz. Nyáron sokkal tovább tartanak a nappalok.

Az időjárás valószínűleg tiszta és napos lesz, de vigyázz, mert hőhullámok és zivatarok is előfordulhatnak.

Ősz (Fall)

Amikor az őszi évszak aktív, a fák levelei vöröses/barna színűvé válnak. A fák elkezdik hullatni a leveleiket, és a simed most már gereblyézheti a leveleket, amiből egy levélkupacot (Leaf Pile) hoz létre. A levélkupacok új tevékenységekkel járnak; játszhatsz bennük (Play Around In It), felgyújthatod (Set It On Fire) vagy kidobhatod őket (Throw Them Away), és még etyepetyézni (WooHoo) is tudsz a levélkupacokban! Menj almaborért a kocsihoz, és korcsolyázz a görkorcsolyapályán (Roller Skating Rink). Az időjárás többnyire esős, csak néha süt a nap.

A Szüreti fesztivál (Harvestfest) ősz végére esik. Hagyományai és tevékenységei a következők:

 • Dekorálás (Decorate): A színek és dekorációk tökéletes párosítása igazán megalapozza a hangulatot az ünnepekre. Helyezz el szünidei dekorációt telkeden építés módban! Díszítsd a ház külsejét az Attic Stack Decoration Box segítségével!
 • Ünnepi törpék (Holiday Gnomes): Adózz tisztelettel és ajándékokkal a barátságos törpéknek, fesztiválnyeremények reményében. A hagyomány ápolásához keress törpéket a telkeden. Ha rátalálsz egyre, kattints rá, és válaszd az Appease the Gnome lehetőséget.
 • Nagy vacsora (Grand Meal): A legélvezetesebb lakoma vár a várakozón korgó gyomrokra. Csak engedd, hogy valaki más önként jelentkezzen a mosogatásra! Készíts nagy vacsorát a tűzhelyre vagy hűtőszekrényre kattintva. Hogy elkezdődjön az étkezés, hívd asztalhoz a társaságot a Call to Grand Meal interakcióval.
 • Hálaadás (Thankful Spirit): Tölts időt merengéssel, és légy hálás – ki tudja, mit hoz a holnap. A hagyomány ápolásához használd a Be Thankful interakciót, és vitasd meg valakivel, miért adhat hálát simed.

Tél (Winter)

A fák és minden tárgy kifehéredik, a tó befagy, és még az ablakok is jegesek lesznek. Vigyázz, hova lépsz, mert a jég és a hó miatt könnyen megcsúszhatsz és eleshetsz! A nappalok rövidebbek, az éjszakák pedig hosszabbak. Ha télen játszol a simeddel, az összes görkorcsolyapálya korcsolyapályává (Ice Skating Rink) változik. Mindenképpen ellenőrizd a termosztátot (Thermostat), vagy gyújtsd be a kandallót, mert ha ezt télen nem teszed meg, a simed fázni fog a házban. Hogy felmelegedjen, amikor kint van, a simed kaphat egy forró kakaót a kocsinál. Télen természetesen lesz havazás és hóvihar.

A Téli fesztivál (Winterfest) a tél közepén történik. Hagyományai és tevékenységei a következők:

 • Dekorálás (Decorate): A színek és dekorációk tökéletes párosítása igazán megalapozza a hangulatot az ünnepekre. Helyezz el szünidei dekorációt telkeden építés módban! Díszítsd a ház külsejét az Attic Stack Decoration Box segítségével!
 • Ünnepi hangulat (Festive Spirit): Járjon át az ünnep szelleme, és légy vidám a barátokkal és családtagokkal. Használd az ünnephez kapcsolódó szociális interakciókat, mint Light the Holiday Tree, Ask if Good or Bad vagy Belly Laugh.
 • Ajándékbontás (Open Presents): Jobb kapni, mint adni. Azaz fordítva! A hagyomány ápolásához nyiss ki egy meglepetést az ajándékkupacból.
 • Nagy vacsora (Grand Meal): A legélvezetesebb lakoma vár a várakozón korgó gyomrokra. Csak engedd, hogy valaki más önként jelentkezzen a mosogatásra! Készíts nagy vacsorát a tűzhelyre vagy hűtőszekrényre kattintva. Hogy elkezdődjön az étkezés, hívd asztalhoz a társaságot a Call to Grand Meal interakcióval.
 • Télapó (Father Winter): Különleges éjszakákon Télapó meglátogathatja ünneplő simjeid háztartását. Ha elég gyors vagy, elcsípheted, ahogyan ajándékot hoz a jó gyerekeknek. Helyezz egy kandallót és egy ajándékkupacot otthonodba, és várj éjfélig.

Az Újév (New Years Eve) az év végén történik. Hagyományai és tevékenységei a következők:

 • Dekorálás (Decorate): A színek és dekorációk tökéletes párosítása igazán megalapozza a hangulatot az ünnepekre. Helyezz el szünidei dekorációt telkeden építés módban! Díszítsd a ház külsejét az Attic Stack Decoration Box segítségével!
 • Partizás (Party Spirit): Ivás, tánc és zenélés. A partiszellem mindannyiunkban ott pezseg. A hagyomány ápolásához használj bármilyen bulihoz kapcsolódó interakciót, mint ivás, tánc, játék egy hangszeren, viccmesélés, flörtölés vagy éneklés!
 • Fogadalom (Make Resolution): Ne halaszd holnapra, amit már ma megtehetnél! A hagyomány ápolásához kattints a simre, és válaszd a Make Resolution lehetőséget!
 • Éjféli visszaszámlálás (Countdown to Midnight): Maradj fent lefekvési idő után, és csatlakozz az ünnepi visszaszámláláshoz a TV-ben! A műsor éjjel 11 után válik elérhetővé.

Termosztát (Thermostat)

A házon belüli extrém hőmérsékleti viszonyok leküzdésére egy új, megvásárolható termosztát áll rendelkezésre. Az Építés módban (Build Mode) vagy megkeresheted a tárgyat EcoDisc 51M-5 Thermostat néven, vagy a következő két helyen találhatod meg:

 • Room Sort > Kitchen > Alarms
 • Function Sort > Electronics > Alarms

Egyetlen termosztát az egész házra hatással van, bár többszintes ház esetén érdemes minden emeletre egyet elhelyezni. A termosztátokat a füstjelzőhöz hasonlóan bármelyik falon elhelyezheted. A simek ezután interakcióba léphetnek vele, és kiválaszthatják, hogy a ház melegebb, hidegebb vagy semleges legyen.

Ha a termosztátot a külső hőmérséklettel ellentétes hőmérsékletre állítod, az jelentősen megnöveli a háztartás számláit, míg ha a külső hőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletre állítod, az csökkenti a számlákat, de a simek kényelmetlenül érzik magukat, és a túlmelegedés, vagy fagyás miatt a halál veszélyének vannak kitéve. A közösségi telken lévő termosztát használata nincs hatással a számlákra.

Általánosságban elmondható, hogy ha a simjeid szegények, és még ha csalások nélkül játszol is, valószínűleg nem éri meg a kellemetlenséget a spórolás. Még a legszegényebb simeknek is meg kell tudniuk fizetni a számláikat, ha dolgoznak, és a számla megtakarítás nem éri meg a túl meleghez, vagy hideghez társuló kellemetlenségeket. A szegény simek azonban nem könnyen engedhetik meg maguknak, hogy túlságosan kényelmesek legyenek.

Személyes időjárás és hőmérséklet preferenciák beállítása

A Seasons kiegészítőcsomag nem tartalmaz erre vonatkozó új jellemvonásokat (Traits), amelyekkel a simek beállíthatják az általuk kedvelt időjárási típusokra vonatkozó preferenciákat. Ezek a preferenciák azonban beállíthatók. Miközben irányítasz egy simet, beszélj bármelyik másik simhez (beleértve a családtagokat, barátokat vagy akár idegeneket is), menj a Barátságos (Friendly)  kategóriába, majd válaszd a Időjárási preferencia kijelölése (Declare Weather Preference) lehetőséget. Onnan a sim kijelölheti, hogy melyik időjárási típust szereti, melyiket nem szereti, és hogy a melegebb vagy a hűvösebb hőmérsékletet kedveli.

Ezek a választások nem állandóak, ha egy sim egyszer kijelenti őket, bármikor megváltoztathatja őket, ha újra beszél egy másik simmel. A kijelentést követően a sim megfelelő hangulatjelzőt kap, ha egy kedvelt, vagy nem kedvelt időjárás éri.

Időjáráshoz kapcsolódó tevékenységek

Simed az aktuális időjárástól függően különböző tevékenységeket végezhet. A simed a Jutalomboltban (Rewards Store) megvásárolható különleges jellemzőket is élvezheti. Az elégedettségért járó jutalom jellemvonások boltját az Életcélokra (Aspirations) kattintva találhatod meg.

Hideg (Cold)

Ha odakint hideg van, a simednek meleg ruhát kell viselnie. Lehet, hogy tiszta az ég, de még mindig nagyon hideg van. Otthon tekerd fel a termosztátot, hogy újra melegen érezzék magukat a simek. A Jégálló jellemvonással (Iceproof Treat) rendelkező simet nem érinti a hideg időjárás, és nyugodtan sétálhat odakint, míg a Hidegtűrő jellemvonással (Cold Acclimation Trait) rendelkező sim még mindig érzi a hatását. Ezt a Jutalomboltban (Rewards Store) szerezheted be, vagy használhatsz csalást is. A vámpírok immunisak a hideg időjárásra.

Eső (Rain)

Esik az eső! Jobb, ha előveszed az esernyőt… vagy használd az esőt szabadtéri zuhanyként. Ha esik az eső, mindenképpen vidd be az elektronikai eszközeidet a házba, mert elromolhatnak. Ez vonatkozik a DJ-felszerelésekre, hűtőszekrényekre, sztereó készülékekre stb. A Vízálló jellemvonással (Waterproof Treat) a simjeid nem áznak el az esőben. Ezt a Jutalomboltban, vagy egy csalással szerezheted meg. Miután eláll az eső, és napközben tiszta és napos lesz az ég, a következő 2 órában egy szivárvány fog megjelenni. Néha mozogni kell a kamerával, hogy láthasd ezt a gyönyörű jelenséget.
 • A simek játszhatnak a sártócsákban, igen, még a kisgyerekek is! De vigyázz, a simek is megcsúszhatnak a sártócsában, és feszült hangulatjelzőt kapnak a koszolódástól.
 • A szerelmes simek mostantól új interakcióként csókolózhatnak az esőben. Ettől a simjeid melegséget fognak érezni.
 • Vívjatok sárcsatát! A gyerekek is csatlakozhatnak ehhez a tevékenységhez.
 • Simjeid meztelenül zuhanyozhatnak az esőben. Ez valóban nagyon gyorsan növeli a higiéniai szintjüket.
 • Az esőben való játék növeli simjeid szórakozás szükségletét.
 • A vámpírok nyugodtan sétálhatnak a szabadban.

Zivatar (Thunderstorm)

Jaj, ne! Zivatar, gyorsan menjünk be! Ha a simek kint maradnak a zivatar közepén, feszültek lesznek. Az a sim, aki rendelkezik a Viharvadász (Storm Chaser) jellemvonással, pozitív hangulatjelzőt kap, amikor szélsőséges időjárásban van, és nem lesz feszült lesz. Ezt a Jutalomboltban szerezheted be, vagy használhatsz csalást.
 • A simet villámcsapás érheti, ami +40 Kábult hangulatjelzőt ad a simnek, vagy ha kétszer is előfordul, akkor megöli a simet.
 • Az esernyők kifordulhatnak, és akkor eltörnek, amikor a simek kint sétálnak egy zivatarban. Az esernyőt egy ideig nem tudod használni, de bármikor vehetsz egy újat az esernyőállványra kattintva.
 • Amikor a villám a földbe csap, néha ritka gyűjthető tárgyakat hagy hátra, amelyeket a simek megkaparinthatnak.
 • A zivatarok tönkre tehetik az elektronikai eszközöket, ha azok a házon kívül maradnak.
 • Ha a simed nagyon peches, és kétszer is villámcsapás éri, akkor van rá esély, hogy meghal, vagy megkapja a Hiperfeltöltve hangulatjelzőt (Hypercharged Moodlet). Ilyenkor erre az időre képesek villámokat idézni a környezetükben. Csak kattints a földre, válaszd a megfelelő opciót, a többit pedig bízd a simedre.

Hó (Snow)

Ha elkezdett havazni, eltart egy ideig, amíg a táj, a fák és a házak fehérré változnak. Fontos, hogy a simed melegen maradjon ezekben a hideg napokban. Ha havazás közben a termosztát feljebb kapcsolásával teszed az otthont kellemesebbé, a simed már csak azért is kap egy boldog hangulatjelzőt, mert jól érzi magát. A Jégálló jellemvonással (Iceproof Trait) rendelkező simeket nem zavarja a hó és a hideg, így nyugodtan kimehetnek a szabadba. A Hidegtűrő jellemvonással (Cold Acclimation Trait) rendelkező simeket nem érinti annyira a hűvös időjárás, de még így is érzik a hatását. Ezeket a tulajdonságokat a Jutalomboltban szerezheted meg, vagy használhatsz csalást.
 • Készíts hóangyalokat a földön a felnőtt vagy gyermek simjeiddel.
 • Van egy nagyon vicces huncut interakció, amit úgy hívnak, hogy lökd a havat (Shove Snow). Használd egy simen, hogy egy hógolyót dörzsölj az arcába.
 • Az egész családdal hógolyócsatázhattok, ez növeli a társaság és szórakozás szükségletüket és a kapcsolatukat is.
 • Ha rákattintasz egy hókupacra, a Hólapátolás (Shovel Snow) kiválasztásakor eltávolíthatod azt. A hókupacok néha eltorlaszolnak egy ajtót vagy lépcsőt, így a simeknek el kell takarítaniuk a havat, hogy kimehessenek.
 • A gyerekek képesek játszani a hóban, ez pedig ad nekik egy játékos hangulatjelzőt.
 • Szeretnél építeni egy hóembert (Snowpal)? Ha elég hó van a földön, simjeidnek lehetőségük lesz hóembert építeni. Különböző hóembereket építhetnek a simjeid, néhány érzelem hatással lesz a végeredményre. A gyerekek kapcsolatot építhetnek ki a hóemberükkel, és még nevet is adhatnak nekik. Ha meg akarsz szabadulni a hóembertől, szétrombolhatod.
 • A simek kisétálnak a szabadba, hogy reagáljanak az első hóra ősz végén vagy tél elején, amikor első alkalommal havazik.
 • A vámpírok nyugodtan sétálhatnak kint, és nem hat rájuk a hideg.

Hóvihar (Blizzard)

Onnan tudod, hogy hóvihar van, hogy a hőmérséklet a legalacsonyabb szintre kezd csökkenni. A sim feszültté válik, amikor kint sétál a hóviharban, és néha megcsúszhat és beleeshet a hóba. Hóvihar idején nem lehet horgászni, mert a tavak befagynak, és túl hidegek ahhoz, hogy a halak megjelenjenek. Bármikor elutazhatsz egy másik helyre, ahol sosem havazik, például Oasis Springsbe. Még a Jégálló, vagy Hidegtűrő jellemvonással rendelkező simek is feszültek lesznek, ha kint vannak.

Az egyetlen módja annak, hogy élvezd a hóvihart, ha a simeddel megszerzed a Viharvadász jellemvonást. Ez izgatottá teszi őket a szélsőséges időjárás miatt. Ezt a Jutalomboltban szerezheted be, vagy használhatsz csalást.

Napos (Sunny)

Ebben az időjárásban sehol egy felhőt sem látni. Ezek a legjobb körülmények ahhoz, hogy a simjeiddel a szabadban sétálj. Nem fogja őket befolyásolni az időjárás, és nyugodtan úszhatnak a medencében, görkorcsolyázhatnak, vagy kellemesen megvacsorázhatnak a teraszon lévő asztalnál.

Meleg (Hot)

Tökéletes alkalom a meleg időjárás kategóriába tartozó ruhák viselésére. Vagy viselheted csak a szokásos ruháidat is, és a termosztátot hűvösebbre állíthatod otthonodban, ez úgy fog működni, mint egy légkondicionáló. A Hőtűrő jellemvonással (Heat Acclimation Trait) rendelkező simeket nem érinti annyira a meleg időjárás, de ettől még érezni fogják a hatását. Ezt a Jutalomboltban szerezheted be, vagy használhatsz csalást.

Hőhullám (Heatwave)

Kicsit túl meleg van ahhoz, hogy kint legyél, de a simjeidet szórakoztató tevékenységekkel hűtheted le! Azokra a simekre, akiknek megvan a Hőálló jellemvonásuk (Heatproof Trait), nem hat a hőhullám, miközben meleg ruhát viselnek, így ha ezzel a jellemvonással rendelkeznek, bármit felvehetnek. A Hőtűrő jellemvonással (Heat Acclimation Trait) rendelkező simeket nem érinti annyira a forróság, de még így is érezni fogják a hatását. Ezeket a jellemvonásokat a Jutalomboltban szerezheted meg, vagy használhatsz csalást.
 • Ugorj a medencébe! Így a simed a megfelelő hőmérsékletű marad.
 • Vívjatok víziluficsatát a parkban! Ez segít a simednek lehűlni.
 • Hűtsd le a kisgyerekeket a locsoló használatával, vagy tedd őket a gyerekmedencébe!

Titokzatos időjárás (Mysterious weather)

Ha titokzatos időjárás van az időjárás-előrejelzésben, akkor hatalmas meglepetésben lesz részed! Bármi megtörténhet, zivatarok, eső, forróság, sőt, Oasis Springsben például még hóvihar is!

Halálnemek

A Seasons kiegészítővel újabb halálnemek érkeztek a játékba. A simek most már fázni fognak télen a hidegben, nyáron pedig nagyon melegük lesz. Győződj meg róla, hogy évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözéket visel a simed, mielőtt kimegy a szabadba! Ha mégsem, akkor előfordulhat, hogy elragadja őt a kaszás a lentebb felsorolt halálnemek egyike miatt:

 • Halálrafagyás:

Amit tehetsz a haláluk megelőzése érdekében, ha a meleg, vagy hideg időjáráshoz megjelölt ruházatot adod a simjeidre, mielőtt kiengeded őket a szabadba. Egy másik lehetőség a termosztát. Ha melegre van állítva, amikor odakint már hideg van, az azt eredményezi, hogy a simek bent a lakásban védelmet kapnak az időjárás viszontagságaitól. Ha teljesen ki akarod küszöbölni azt az aggasztó gondolatot, hogy a simjeid halálra fagyhatnak, kikapcsolhatod a játék beállításaiban a szélsőséges időjárási viszonyok hatásait.

Viszont ha gyorsan a túlvilágra akarod küldeni a simedet, akkor küldd ki a szabadba nyári öltözékben, amikor odakint hóvihar van, vagy vásárolj egy Időjárás-szabályozó gépet (Weather Control Device), hogy módosítsd az időjárást. Egy órán belül a simed el fog kékülni, és nehezen fog mozogni. Miután 5 órát töltött a hideg téli hőmérsékletben, a simed halálra fagy és kidől.

Egy másik lehetőség a simed megölésére, hogy ha beküldöd a medencébe és hagyod úszni egy ideig, majd kiteszed a hideg hőmérsékletnek. Hogy felgyorsítsd az egész folyamatot, megdobálhatod a simed vízilufikkal, vagy használhatsz egy előzőleg megfagyás által meghalt szellemet, és alkalmazod a Cool Down Sim inerakciót; ezáltal egy szempillantás alatt nagyon lehűl a simed.

A tipegők és a gyerekek ugyanúgy megfagyhatnak, mint a felnőtt simek. Az egyetlen különbség az, hogy a kisgyerekeknél csak egy fázisban van a fagyás szomorú hangulatjelzőként. Ha a tipegőt kiengeded a fagyos hidegben, a szociális munkások nem jönnek értük, hogy elvigyék őket.

 • Túlmelegedés:

A simek túlmelegedését úgy akadályozhatod meg, ha lehűtöd őket azzal, hogy nyári ruhát viselnek, és elmennek úszni, vizeslufi csatába kezdenek, locsolóval játszanak, vagy termosztátot vásárolsz az otthonukba. A játék beállításaiban van egy olyan opció is, amellyel kikapcsolhatod a szélsőséges időjárási viszonyok hatásait.

Ha viszont az ellenkezőjét szeretnéd, akkor használd az Időjárás-szabályozó eszközt, hogy az aktuális időjárást Hőhullámra változtasd, vagy várd meg, amíg elég meleg lesz nyáron. Zárd be a simedet a házukba, és tekerd fel a termosztátot. Most fel kell öltöztetned a Hot Wear kategóriában található ruhadarabokba. A gyorsabb előrehaladás érdekében simedet a kandalló mellé állíthatod, és kiválaszthatod a Warm Self interakciót. Ha van egy szellemed, aki így halt meg, akkor ők is felmelegíthetik a simet a Warm up Sim interakcióval.

 • Villámcsapás:

A villámcsapások természetesen megölhetik a simeket. A valóságban nem mész ki egy heves zivatarban, így logikus, hogy a simeket sem szabadna ilyen körülmények között kiküldeni… Heves zivatarban egy esernyő növelheti a becsapódás esélyét. Az első villamcsapás még nem öli meg a simet, csak kábult hangulatjelzőt kap, ami pár órán belül elmúlik. Viszont, ha ennek ellenére sem küldöd be a házba (és még kábult állapotban van) akkor ha újra belecsap a villám, már nem fogja túlélni.

 • Halálvirág:

A virágkötészetben (Flower Arrangin) jártas simek különféle virágokkal illatosíthatják a virágkötészeti összeállításaikat. Ha egy sim Halálvirággal (Death Flower) illatosítja az összeállítását, és azt egy idősebb simnek ajándékozza, az idősebb sim Halálvirágtól meg fog halni! Ha fiatalabb simnek ajándékozol Halálvirág illatú csokrot, akkor csak öregedni fog. Ez olyan, mintha felgyorsítanád az időt, és hamarabb halnának meg. Érdekes módon, ha ezt a csokrot vámpírnak ajándékozod, akkor vissza változik emberré.

Az Időjárás-előrejelzés

Ha tudni szeretnéd, milyen lesz az időjárás, például ha szabadtéri esküvőt tervezel, és napsütést szeretnél, a kalendárium a barátod. Itt láthatod az évszakokat halvány ikonokkal jelölve, valamint a hétre vonatkozó időjárás-előrejelzést.

Bár az időjárás-előrejelzés nem mindig teljesen pontos, de elég közel van a valósághoz ahhoz, hogy a különleges időjárást igénylő eseményeket nyugodtan meg tudd tervezni. A világ időjárási szokásait is megszokhatod, ami segít megítélni az egyes napok időjárás-előrejelzésének várható pontosságát.

Világok éghajlata

Willow Creek

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Willow Creek esetében négy évszakot tapasztalhatsz, amelyek közé tartoznak a hideg telek erős hóviharokkal és a forró nyarak zivatarokkal. Egész tavasszal van esély a csapadékra.

Éghajlat (Kiegészítő nélkül): Willow Creek egész évben napos.

Oasis Springs

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Oasis Springsben nagyon meleg van és sok eső esik. Nyáron a hőhullámok következetesek, de tavasszal és ősszel napos és meleg az időjárás. Télen Oasis Springsben borult idő van.

Éghajlat (Kiegészítő nélkül): Oasis Springsben egész évben hőhullámok vannak.

Newcrest

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Newcrestben különböző évszakok vannak: forró nyár, hideg tél, enyhe tavasz és ősz. Lesz részed zivatarokban, esős napokban és hóviharokban.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Newcrestben egész évben enyhe a hőmérséklet.

Granite Falls – Outdoor Retreat játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Willow Creek négy évszakkal rendelkezik, köztük hideg téllel, erős hóviharokkal és forró nyárral, zivatarokkal. Egész tavasszal van esély a csapadékra.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Willow Creek egész évben napos.

Magnolia Promenade – Get to Work kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): A Magnolia Promenade éghajlata megegyezik Willow Creekkel, ahol négy évszak van, a forró, párás időjárástól a hideg hóviharokig.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Magnolia Promenade egész évben enyhe hőmérsékletű.

Windenburg – Get Together kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Windenburgban enyhe esőzések és tavaszias időjárás van, borult égbolttal és esővel. A nyári hőmérséklet forró, de a zivatarok ritkák. A telek nagyon hidegek, és gyakran előfordulnak hóviharok.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Windenburg egész évben napos.

San Myshuno – City Living kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): San Myshuno esetében négy évszak van. A tavasz lehet hűvös vagy meleg, a nyár lehet forró vagy esős, az ősz lehet hideg vagy felhős, a tél pedig jellemzően havazást hoz.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): San Myshuno egész évben enyhe hőmérsékletű, de napos időjárás jellemzi.

Forgotten Hollow – Vampires játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Az évszaktól függetlenül ritkán van napos időjárás Forgotten Hollowban, de még így is négy évszak áll rendelkezésre. A tavasz és az ősz a hűvös oldalát képviseli, a tél fagyos, a nyár pedig forró.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Forgotten Hollowban egész évben enyhe a hőmérséklet.

Brindleton Bay – Cats & Dogs kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Brindleton Bayben négy évszak van, sok esővel, különösen a tavaszi és az őszi hónapokban. A telek nagyon hidegek és tele vannak hóviharokkal, míg nyáron magas a páratartalom.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Brindleton Bay többnyire napos és meleg.

Selvadorada – Jungle Adventure játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Selvadorada egész évben meleg, forró és kevés csapadékkal rendelkezik, de tavasszal, télen és ősszel eshet.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Ugyanaz, mint a fent említett.

Del Sol Valley – Get Famous kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Del Sol Valleyben egész évben meleg és napos az idő, és még télen is csak minimális eső esik.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Ugyanaz, mint a fent említett, kivéve, hogy nincs eső.

StrangerVille – StrangerVille játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): StrangerVille többnyire napsütéses, eső nélküli. A történet előrehaladtával a világban “Furcsa időjárás” lesz, amely a történet során végig aktív marad.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): StrangerVille többnyire napos és meleg. Évszakok nélkül is “Furcsa időjárás” lesz a világban.

Sulani – Island Living kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Sulani rendkívül magas hőmérsékletű, és a környéken még télen sincs hideg. Sulaniban előfordulhatnak monszunok, amelyek erős zivatarok, ezek véletlenszerűen fordulnak elő nyártól őszig.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Sulaniban forróság jellemző. Nincs monszun.

Glimmerbrook – Realm of Magic játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Glimmerbrookban négy évszak van, a forró napsütéses napoktól a hideg hóviharokig.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Glimmerbrook egész évben enyhe hőmérsékletű.

Britechester – Discover University kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Britechester egész évben nagyon esős.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Britechesterben enyhe hőmérséklet uralkodik.

Evergreen Harbor – Eco Lifestyle kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Evergreen Harbort négy évszak jellemzi. A tavasz és az ősz enyhe, a nyár forró és párás, a tél pedig hóviharokkal és hideghullámokkal teli.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Evergreen Harbor egész évben napos.

Batuu – Journey to Batuu játékcsomag

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Batuu időjárása attól függően változik, hogy hol vagy. A Black Spire Outpost napos és meleg, az First Order District szintén meleg, de felhős, az Resistant Encampment pedig esős, de jellemzően meleg.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Ugyanaz, mint a fent említettek, eső nélkül.

Mt. Komorebi – Snowy Escape kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Mt. Komorebiben mindig havazik, mindenhol máshol pedig egész évben enyhe vagy hideg időjárás uralkodik.

Éghajlat: (Kiegészítő nélkül): Ugyanaz, mint a fent említettek. A Mt. Komorebi időjárása elérhető, akár van Évszakok kiegészítőd, akár nincs.

Henford-on-Bagley – Cottage Living kiegészítő

Éghajlat (Évszakok kiegészítővel): Henford-on-Bagleyt négy évszak jellemzi. Nyáron meleg van és néha esik az eső, télen havazik, esik az eső, tavasszal és ősszel sok eső esik, borult az idő, vagy éppen zivatar alakulhat ki.

Éghajlat (Kiegészítő nélkül): Henford-on-Bagley egész évben napos.

Forrás: Sims Online, SimsGuided