Sims 4 Játéktipp

Romantika és randizás

Szerelembeesés, randizás és eljegyzés

A romantika az egyik dolog, amit a fejlesztők nagyon jól alkottak meg a Sims 4-ben. Rengeteg társalgási interakció esik ebbe a kategóriába, amelyekhez kiváló animációk kapcsolódnak. Ahhoz, hogy simed párt találjon, csiszolnia kell társasági képességeit, hogy barátokra leljen, amiből később szárba szökkenhet a szerelem.

Ebben a tippben sorra vesszük a közismert romantikus interakciókat, mint csók, randizás, eljegyzés, amelyek a simek számára is elérhetők, megnézzük, mi szükséges ahhoz, hogy a sim megtalálja lelki társát, és egyre szorosabbá váljanak romantikus kapcsolatai.

A Sims 4-ben a romantika nem csak a felnőttekre korlátozódik, hanem a tinédzserek életének is része. Ők is hűséget fogadhatnak egymásnak gyűrűvel, hogy aztán felnőve összeházasodjanak, továbbá a randevú és etyepetye is elérhető számukra.

A romantika alapjai

A romantikus mutató

Ha simed elkezd beszélgetni egy társával, felül előbukkan egy sáv, ahol figyelemmel kísérheted a baráti (zöld) és romantikus (rózsaszín) kacsolat fejlődését.

Partner megtalálása

Ha szeretnéd simed összehozni jövendőbelijével, keress egy párt neki, akinek a tulajdonságai tetszenek. Figyelembe veheted a jelölt kinézetét is, mivel a játékban a genetikai tulajdonságok is öröklődnek. Jó ötlet néhány alkalommal kipróbálni, hogyan viselkedik a két sim egymással szabad akaratából, ha egy családban szeretnél velük a későbbiekben játszani. Ez mindkettőjük számára boldogabb jövőhöz vezethet.

Romantikus interakciókat használva a rózsaszín kapcsolatmutató változni fog attól függően, a simek jó vagy rossz benyomást tettek-e egymásra.  A barátság és romantika mutatók különböző kombinációi esetén más-más címkét fog kapni kapcsolatuk, a totális ellentétektől (Total Opposites) kedve a lelki társakig (Soulmates).

Jellemvonások és jutalmak

Néhány jellemvonás és jutalom hasznos a romantika szempontjából. A csábító (Alluring) bónusz jellemvonással rendelkező simek (ezt a romantika életcél beteljesítésével lehet elnyerni) minden romantikus interakcióban, még az etyepetyében is nagyobb sikert aratnak. Ez a bónusz a karizma (Charisma) hatását is növeli +2-vel. A Csókkirály (Great kisser) jutalommal rendelkező simek 20%-al sikeresebbek a Csók (Kissing) interakcióban, és a Szégyentelen (Shameless) simeket nem érinti kínosan semmiféle visszautasítás. Ha simed Romantikus jellemvonással rendelkezik, nagyobb eséllyel kerül flörtölő hangulatba egy véletlenszerű hangulatjelző generálódása alapján.

Kapcsolatmutató

Mint a valóságban, a simeket többféle viszony fűzheti egymáshoz. Ez független a Kapcsolat Fokozatok (lentebb) játékban található leírásaitól. A státusz egy hivatalos kapcsolat a simek között, és mint a valóságban is, bármilyen flört dühöt vált ki az aktuális partnerből. A következők fordulhatnak elő a simek között:

Barát/barátnő – Fell kell kérni rá a partnert az Ask to be.. interakcióval. Legalább 30%-os romantikus kapcsolatot igényel.

Jegyes – Az eljegyzés (Propose) a romantikus kapcsolaton kívül 40%-os barátságot is megkövetel. A tinik is cserélhetnek Ígéret gyűrűt.

Házas – A simek azonnal egybekelhetnek az Szökés (Elope Immediately with <name>) interakcióval, vagy nagy, hivatalos esküvőt (Plan Wedding Event) is szervezhetnek. Rajtad múlik. 😉

Szakítás és válás

A simek sem rózsaszín világban élnek, szakíthatnak vagy elválhatnak egymástól. Ezek az interakciók a Gonosz (Mean) csoportban találhatók, és minden különösebb előfeltétel nélkül elérhetők. A romantika mutató egyészen -100-ig zuhan, miután kiválasztod ezt a csapást. Mindig van lehetőség azonban feléleszteni a tüzet (Rekindle Romance), és más interakciók segítségével is újjáépíthető az elromlott kapcsolat.

Tipp: A csaláskóddal növelheted, illetve csökkentheted a barátság vagy romantika csíkot. Ha gyorsan szeretnél elérni egy bizonyos állapotot, az alábbi kódokkal megteheted, miután beírtad a titkos kódot: testingcheats on.

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth 100 LTR_Friendship_main – Bella és Mortiner baráti kapcsolata növekszik 100-zal. (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth -100 LTR_Friendship_main – Bella és Mortiner baráti kapcsolata csökken 100-zal. (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth 100 LTR_Romance_main – Bella és Mortiner romantikus kapcsolata növekszik 100-zal.  (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth -100 LTR_Romance_main – Bella és Mortiner romantikus kapcsolata csökken 100-zal.  (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

Romantikus interakciók mechanikája

Romantikus interakciók alkalmazása

Az alapvető romantikus interakciók csak némi kapcsolatépítés után válnak elérhetővé. A beszélgetés minősége utal a kapcsolat fejlődésére. Egy Kellemes beszélgetés (Pleasent Conversation) nem jelenti azt, hogy a sim engedne egy váratlan csóknak. Ahogy a beszélgetés tovább halad a Szuggesztív találkozás (Suggestive Encounter), Érzéki (Amorous) és Forr a levegő (Steamy Exchange) fokozatokon, úgy válik egyre több szociális interakció elérhetővé.

Ahhoz, hogy a kapcsolat épüljön, szükséges a csók és etyepetye lehetőségek használata is. A játék figyelembe veszi ezeket, és számos szociális interakció csak stabil kapcsolatban élők számára elérhető, vagy azok számára, akik romantikus kapcsolat mutatója magas. A későbbiekben is meg kell teremtened a hangulatot, hogy minden romantikus interakció rendelkezésedre álljon, ahhoz azonban nem kell semmi különöset tenned, hogy egy gyors csókot adjon simed partnerének, mielőtt munkába indulna.

Az interakciók attól is függhetnek, hol tartózkodnak a simek. Egy kanapén ülve pl. elérhetővé válik a Kezdeményezzen (Make a Move) lehetőség, valamint masszázs is lehetséges. A legideálisabb randihelyszín a sim otthona, mert ott áll a legtöbb kiaknázható lehetőség rendelkezésre.

Romantikus sikerek

Számos dolog elősegíti a romantikus interakciók sikerességét. A Forr a levegő (Steamy Exchange) +12, a Szuggesztív találkozás (Suggestive Encounter) +5 bónuszt nyújt, a  simek közötti 100%-os barátság +7-et, 60% +6-ot, 25%-os barátság mutatóért pedig +3 bónusz jár. Érdemes tehát először a baráti kapcsolatot erősíteni, és csak aztán áttérni a romantikus interakciókra. A 9-10-es szintű karizma jártassággal rendelkező simek +12 bónuszt kapnak, és még a 3-4-es szintért is jár +3. A hangulat szintén számít, ahogy lentebb olvasható. A másik sim hangulatát is megnézheted, ha a beszélgetés panelen (képernyő teteje) a portréja fölé viszed az egeret, vagy rápillantasz az alsó vonal színére.

Romantikus siker: Érzelem

Az érzések nagy szerepet játszanak abban, hogyan fogadják más simek a romantikus közeledést. Ha a kiválasztott partner negatív hangulatjelzőket hordoz, szinte lehetetlen megpuhítani, habár megpróbálhatod őket felvidítani érzelmi alapú interakciókkal, a negatív hangulatra reagáló lehetőségek pedig azonnal megszüntetik a rossz hangulatot. Ne feledd, simed és partnere bónuszai eltérnek egymástól, az utóbbié általában alacsonyabb.

Érzelem Emotion Érték
Flörtölő Flirty +6/+16 (nagyon flörtölő)
Szédült Dazed +5
Boldog Happy +4/+9 (nagyon boldog)
Magabiztos Confident +4/+9 (nagyon magabiztos)
Játékos Playful +3
Energikus Energized +2
Inspirált Inspired +2
Fókuszált Focused +2
Fine 0
Zavarban van Embarrassed -3
Szomorú Sad -5
Stresszes Stressed -5
Kényetlmetlenül érzi magát Uncomfortable -5
Unott Bored -6
Dühös Angry -3/-20 (nagyon dühös)

Romantikához kapcsolódó szociális interakciók

A következő alap interakciók állnak rendelkezésedre, ha simed romantikus kapcsolatot szeretne kialakítani kiválasztottjával. A lehetőségek fokozatosan válnak elérhetővé, és néhány a sim aktuális hangulatához kapcsolódik. Ezen kívül még számtalan érzelmeken vagy jellemvonásokon alapuló romantikus opció található a játékban.

Romance interactions Romantika interakciók
Ask for Massage Kérjen masszázst
Ask on Date Hívja el randira
Ask Risque Question Tegyen fel merész kérdést
Ask to Be Girfriend/Friend Kérje meg, hogy járjon vele
Be Enticing (Flirty) Legyen csábító (Flörtölő)
Blow a Kiss Dobjon csókot
Bold Pick-up Line (Confident) Vakmerő felcsípő szöveg (Magabiztos)
Caress Cheek Cirógassa meg az arcát
Compliment Appearance Bókoljon a megjelenésének
Confess Attraction Vallja be vonzalmát
Elope Immediately with <name> Keljen egybe vele azonnal
Embrace Ölelés
Exchange Numbers Cseréljenek telefonszámot
Express Fondness Mutasson gyengédséget
Exchange Vows Tegyen fogadalmat
First Kiss Első csók
Flirt Flört
Frenzied Kiss (Angry) Vad csók (Dühös)
Give Massage Adjon masszázst
Give Relationship Advice (Flirty) Adjon párkapcsolati tanácsot (Flörtölő)
Gloomy Compliment (Sad) Borongós bók (Szomorú)
Hold Hands Fogja meg a kezét
Kiss Csók
Kiss Cheek Puszi
Kiss Hands (Flirty) Kézcsók (Flörtölő)
Look Deeply into Eyes Nézzen mélyen a szemébe
Make a Move Kezdeményezzen
Make Out Csókolózás
Offer Massage Kínáljon masszázst
Offer Rose (Flirty) Kínáljon rózsát (Flörtölő)
Passionate Kiss (Flirty) Szenvedélyes csók (Flörtölő)
Pick-up Line Felcsípő szöveg
Plan Wedding Event Tervezgesse az esküvőt
Profess Undying Love Fogadjon örök szerelmet
Propose Jegyezze el
Sarcastic Compliment (Angry) Szarkasztikus bók (Dühös)
Seduce (Flirty) Elcsábítás (Flörtölő)
Serenade (Inspired) Szerenád (Inspirált)
Sexy Pose Szexi póz
Snuggle Összebújás
Suave Kiss (Confident) Lágy csók (Magabiztos)
Tease Flirtatliously Flörtölő heccelés
Tickle Mercilessly Könyörtelen csiklandozás
Try for Baby Próbálkozzanak gyermeknemzéssel
Try to Flirt (Sad, Angry) Próbáljon flörtölni (Szomorú, Dühös)
Whisper Seductively Csábító suttogás
Whisper Sweet Nothings Suttogjon édes semmiségeket
Woohoo Etyepetye
Mean interactions Gonosz interakciók
Break Up Szakítás
Call off the Wedding Esküvő lefújása
Divorce Válás
Funny interactions Vicces interakciók
Make a Flirtatious Joke (Playful) Mondjon egy flörtölő viccet (Játékos)
Tell Dirty Joke (Flirty) Mondjon disznó viccet (Flörtölő)

Randizás

A randevúzás rendszere ad némi iránymutatást simednek, hogy sikeres legyen szerelmi élete, és egy kis jutalommal is gazdagodhat, ha sikerül medált elérnie. A romantikus interakciók között érhető el a lehetőség, hogy randira hívj egy simet a kapcsolatuk megalapozását követően.  A helyszínt kiválaszthatod, de akár azonnali randira is sort keríthetsz. A sim otthonában tartott találka előnye, hogy több lehetőség áll rendelkezésedre, és a Flörtölő (Flirty) hangulatot is könnyedén biztosíthatod dekorációkkal, festményekkel.

A randi során különböző feladatokat kapsz, amelyekből minél többet teljesítesz, annál magasabb medált nyersz el a végén (bronz, ezüst, arany medál lehetséges). A fő cél az, hogy randipartnereddel hajts végre 10 szociális interakciót, mielőtt kifutnál az időből. A mellékküldetések folyamatosan cserélődnek, ha teljesíted őket. Miután végeztél fő céloddal, pontszámod már nem fog csökkenni, úgy folytatod a randit, ahogyan szeretnéd. Érdemes magas szükségleti mutatókkal nekivágni, hogy a sim ne dőljön ki idő előtt, ugyanis 6 órán át kell a legjobb formáját mutatnia. Ha mégis megtörténik, nincs büntetés, csak elúszik a jutalom. Néhány feladat a játékból:

Angol Magyar
Main Goal: Socialize with your Date 10 Times Fő célkitűzés: Alkalmazz 10 romantikus interakciót a partnereddel
Sit and Talk with your Date Üldögélj és beszélgess a partnereddel
Have both Sims become Flirty at the same time – use Romantic Interactions Legyen mindkét sim egyszerre flörtölő hangulatban – Használj hozzá romantikus interakciókat
Have Sims become Playful at the same time – use Funny Socials Legyen mindkét sim egyszerre játékos hangulatban – Használj hozzá vicces interakciókat
Joke with your Date 3 Times Mondj 3 viccet partnerednek
Tell your Date a Story – Friendly/Funny Mesélj el egy sztorit partnerednek – Barátságos/Vicces
Have 2 Deep Conversations – under Friendly Folytass 2 mély eszmecserét – Barátságos interakció
Dance with your Date 2 Times – if there is a Stereo Táncolj a partnereddel kétszer – ha van a környéken magnó
Kiss your Date – build up to it! Csókold meg partneredet – alaposan készülj fel rá!
Give your Date a Massage – be sitting on Couch or Bed Adj masszázst partnerednek  – ágyon vagy kanapén ülve
Kiss Date Passionately – if Sims are already Romantic Csókold meg partneredet szenvedélyesen – ha a simek kapcsolata már megfelelő szintű
Woohoo with Date – see the Woohoo Guide. Comes up if Sims are already Romantic Etyepetyezz a partnereddel – ha a simek kapcsolata már megfelelő szintű
A randi során a fő cél 10 romantikus interakció a partnerrel, de a mellékfeladatokkal is lehet pontokat gyűjtögetni.

Randi jutalmak

A jutalmat a családi eszköztárban találod meg (nyomd meg a F2 billentyűt, majd kattints a bal alsó ikonra).

Aranyérem – VIP vödör (Flörtölő aura) – 245 $ eladási ár

Ezüstérem – Egy szál rózsa (Dekoráció: +2) – 152 $ eladási ár

Bronzérmes – Karizma 1. kötet: Diplomácia hülyéknek, hogy legközelebb talán jobban menjen – 75 $ eladási ár

Medál nélkül nincs jutalom.

Összegzés

Ahhoz, hogy simed sikeres legyen romantikus kapcsolataiban, a következő szempontokat kell figyelembe venned:

Építs karizmát – már néhány szint is növeli az interakcióid sikerét

Kezdd barátsággal – 25%-nál magasabb baráti kapcsolat esetén emelkednek esélyeid. Élj ezzel a lehetőséggel még a romantikus interakciók előtt, ha simednek nincs Csábító jellemvonása.

Haladj lassan – használj biztonságos szociális interakciókat, mint felcsípő szöveget (Pick up lines), bókot (Compliments) és  vallomást (Confess), mielőtt a cirógatás (Caressing) vagy csók (Kissing) felé lépnél

Ápold a kapcsolatot – Az ismeretségek gyorsan kopnak, úgyhogy hívd el partneredet időnként randizni, hogy fenntartsd az érdeklődését

Figyelj a hangulatokra – Vidd az egeret a beszélgetés panel fölé, hogy megtudd partnered hangulatát. A jó hangulatú simek jobban reagálnak a romantikára

Randizz otthon – Főzhetsz vacsorát a partnerednek, beszerezhetsz magnót, hogy táncolj vele, és ágy is elérhető az etyepetyéhez

Használj flörtölő aurával rendelkező festményeket – Kerülj flörtölő hangulatba a tükör használatával (Freshen up), és fess. Műveidet felakaszthatod a falra, és rákattintva bekapcsolhatod a flörtölő aurát, ami segít majd simednek és partnerének is romantikára hangolódni. Használhatsz VIP vödröt is, amihez arany medállal juthatsz hozzá.

Barátságon alapuló romantikus kapcsolatok

Az alábbi táblázatban látható a simek baráti és romantikus viszonyán alapuló kapcsolatrendszer. Mindkét mutató lehet mínuszban, ami független attól, hogy a simek járnak-e éppen, vagy akár házastársi kapcsolatban vannak. Néhány leírás elég viccesre sikerült, néhánynak pedig semmi értelme, de hát megszokhattuk már a fejlesztőktől. 🙂

Ha a sim barátság szintje: -100-tól -70-ig:
Romantika Name Név Leírás
-100-tól -50-ig Total Opposites Totális ellentétek Egyik felem azt mondja, „dögös”, a másik azt, „csend legyen”. Egyik felem azt mondja, „fekete”, a másik azt „tűnj el”. Micsoda ellentétek!
-50-től -10-ig Terrible Match Szörnyű páros Valószínűleg a legjobb távol egymástól. Sok utálat lappang itt.
-10-től 10-ig Despised Megvetve Ebben a kapcsolatban a dolgok félresiklottak. Vajon még menthető?
10-től 50-ig Hot and Cold Tűz és jég Együtt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
50-től 100-ig Enemies With Benefits Ellenségek extrákkal Utállak.. de kellesz!
Ha a sim barátság szintje: -70-től -20-ig:
Romantika Name Név Leírás
-100-tól -50-ig Terrible Match Szörnyű páros Valószínűleg a legjobb távol egymástól. Sok utálat lappang itt.
-50-től -10-ig Bad Match Rossz páros Néha csak nincs meg a kémia.
-10-től 10-ig Disliked Nemszeretett Ez a kapcsolat feszült. A dolgok valószínűleg félresiklottak.
10-től 50-ig Hot and Cold Tűz és jég Együtt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
50-től 100-ig Hot and Cold Tűz és jég Együtt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
Ha a sim barátság szintje: -20-tól 35-ig:
Romantika Name Név Leírás
-100-tól -50-ig It’s Very Awkward Nagyon kínos Megőrjítik egymást, és megőrülnek egymásért.
-50-től -10-ig It’s Awkward Kínos Legalább a kapcsolat néhány aspektusa bimbózik, ha nem is mind.
-10-től 10-ig Acquaintances Ismerős Sem barát, sem ellenség – csak egy átlagos kapcsolat.
10-től 25-ig Romantic Interest Romantikus érdeklődés Korai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-ig Lovebirds Gerlepár Érdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 100-ig Lovers Szeretők Szerelmesnek lenni gyönyörű dolog!
Ha a sim barátság szintje: 35-től 60-ig:
Romantika Name Név Leírás
-100-tól -50-ig Bad Romance Rossz románc Néha a zsigereidben érzed, hogy valami rossz. És ilyenkor szólsz a zsirgereidnek, hogy csend legyen.
-50-től -10-ig Awkward Friends Kínos barátok A dolog barátsággal kezdődött, aztán furcsa lett.
-10-től 10-ig Just Friends Csak barátok Egy barát mindig melletted áll, ha jó szóra van szükséged.
10-től 25-ig Romantic Interest Romantikus érdeklődés Korai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-ig Lovebirds Gerlepár Érdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 100-ig Sweethearts Kedvesem Egy erős barátság alapjaiból tartós szerelem épült.
Ha a sim barátság szintje: 60-tól 100-ig:
Romantika Name Név Leírás
-100-tól -50-ig It’s Very complicated Nagyon komplikált A szeretet és gyűlölet nem csupán ugyanazon érme két oldala?
-50-től -10-ig It’s Complicated Komplikált Az égető romantikus vágy nem fojtható el, még ha nem is szeretik egymást különösebben.
-10-től 10-ig Just Good Friends Csak jó barátok Szilárd kapcsolat bizalomra és szép emlékekre alapozva.
10-től 25-ig Romantic Interest Romantikus érdeklődés Korai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-ig Lovebirds Gerlepár Érdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 75-ig Lovebirds Gerlepár Szerelmesnek lenni gyönyörű dolog!
75-től 100-ig Soulmates Lelkitárs Két sim, egy szív.

Fordította/Írta: Matt és Thea

A képeket készítette: Matt

Forrás: Carl’s Sims 4 Guide

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.