Sims 4 Játéktipp

Romantika és randizás

Szerelembeesés, randizás és eljegyzés

A romantika az egyik dolog, amit a fejlesztők nagyon jól alkottak meg a Sims 4-ben. Rengeteg társalgási interakció esik ebbe a kategóriába, amelyekhez kiváló animációk kapcsolódnak. Ahhoz, hogy simed párt találjon, csiszolnia kell társasági képességeit, hogy barátokra leljen, amiből később szárba szökkenhet a szerelem.

Ebben a tippben sorra vesszük a közismert romantikus interakciókat, mint csók, randizás, eljegyzés, amelyek a simek számára is elérhetők, megnézzük, mi szükséges ahhoz, hogy a sim megtalálja lelki társát, és egyre szorosabbá váljanak romantikus kapcsolatai.

A Sims 4-ben a romantika nem csak a felnőttekre korlátozódik, hanem a tinédzserek életének is része. Ők is hűséget fogadhatnak egymásnak gyűrűvel, hogy aztán felnőve összeházasodjanak, továbbá a randevú és etyepetye is elérhető számukra.

A romantika alapjai

A romantikus mutató

Ha simed elkezd beszélgetni egy társával, felül előbukkan egy sáv, ahol figyelemmel kísérheted a baráti (zöld) és romantikus (rózsaszín) kacsolat fejlődését.

Partner megtalálása

Ha szeretnéd simed összehozni jövendőbelijével, keress egy párt neki, akinek a tulajdonságai tetszenek. Figyelembe veheted a jelölt kinézetét is, mivel a játékban a genetikai tulajdonságok is öröklődnek. Jó ötlet néhány alkalommal kipróbálni, hogyan viselkedik a két sim egymással szabad akaratából, ha egy családban szeretnél velük a későbbiekben játszani. Ez mindkettőjük számára boldogabb jövőhöz vezethet.

Romantikus interakciókat használva a rózsaszín kapcsolatmutató változni fog attól függően, a simek jó vagy rossz benyomást tettek-e egymásra.  A barátság és romantika mutatók különböző kombinációi esetén más-más címkét fog kapni kapcsolatuk, a totális ellentétektől (Total Opposites) kedve a lelki társakig (Soulmates).

Jellemvonások és jutalmak

Néhány jellemvonás és jutalom hasznos a romantika szempontjából. A csábító (Alluring) bónusz jellemvonással rendelkező simek (ezt a romantika életcél beteljesítésével lehet elnyerni) minden romantikus interakcióban, még az etyepetyében is nagyobb sikert aratnak. Ez a bónusz a karizma (Charisma) hatását is növeli +2-vel. A Csókkirály (Great kisser) jutalommal rendelkező simek 20%-al sikeresebbek a Csók (Kissing) interakcióban, és a Szégyentelen (Shameless) simeket nem érinti kínosan semmiféle visszautasítás. Ha simed Romantikus jellemvonással rendelkezik, nagyobb eséllyel kerül flörtölő hangulatba egy véletlenszerű hangulatjelző generálódása alapján.

Kapcsolatmutató

Mint a valóságban, a simeket többféle viszony fűzheti egymáshoz. Ez független a Kapcsolat Fokozatok (lentebb) játékban található leírásaitól. A státusz egy hivatalos kapcsolat a simek között, és mint a valóságban is, bármilyen flört dühöt vált ki az aktuális partnerből. A következők fordulhatnak elő a simek között:

Barát/barátnő – Fell kell kérni rá a partnert az Ask to be.. interakcióval. Legalább 30%-os romantikus kapcsolatot igényel.

Jegyes – Az eljegyzés (Propose) a romantikus kapcsolaton kívül 40%-os barátságot is megkövetel. A tinik is cserélhetnek Ígéret gyűrűt.

Házas – A simek azonnal egybekelhetnek az Szökés (Elope Immediately with <name>) interakcióval, vagy nagy, hivatalos esküvőt (Plan Wedding Event) is szervezhetnek. Rajtad múlik. 😉

Szakítás és válás

A simek sem rózsaszín világban élnek, szakíthatnak vagy elválhatnak egymástól. Ezek az interakciók a Gonosz (Mean) csoportban találhatók, és minden különösebb előfeltétel nélkül elérhetők. A romantika mutató egyészen -100-ig zuhan, miután kiválasztod ezt a csapást. Mindig van lehetőség azonban feléleszteni a tüzet (Rekindle Romance), és más interakciók segítségével is újjáépíthető az elromlott kapcsolat.

Tipp: A csaláskóddal növelheted, illetve csökkentheted a barátság vagy romantika csíkot. Ha gyorsan szeretnél elérni egy bizonyos állapotot, az alábbi kódokkal megteheted, miután beírtad a titkos kódot: testingcheats on.

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth 100 LTR_Friendship_main – Bella és Mortiner baráti kapcsolata növekszik 100-zal. (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth -100 LTR_Friendship_main – Bella és Mortiner baráti kapcsolata csökken 100-zal. (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth 100 LTR_Romance_main – Bella és Mortiner romantikus kapcsolata növekszik 100-zal.  (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

modifyrelationship Bella Goth Mortimer Goth -100 LTR_Romance_main – Bella és Mortiner romantikus kapcsolata csökken 100-zal.  (A 100 helyett tetszőleges érték írható be.)

Romantikus interakciók mechanikája

Romantikus interakciók alkalmazása

Az alapvető romantikus interakciók csak némi kapcsolatépítés után válnak elérhetővé. A beszélgetés minősége utal a kapcsolat fejlődésére. Egy Kellemes beszélgetés (Pleasent Conversation) nem jelenti azt, hogy a sim engedne egy váratlan csóknak. Ahogy a beszélgetés tovább halad a Szuggesztív találkozás (Suggestive Encounter), Érzéki (Amorous) és Forr a levegő (Steamy Exchange) fokozatokon, úgy válik egyre több szociális interakció elérhetővé.

Ahhoz, hogy a kapcsolat épüljön, szükséges a csók és etyepetye lehetőségek használata is. A játék figyelembe veszi ezeket, és számos szociális interakció csak stabil kapcsolatban élők számára elérhető, vagy azok számára, akik romantikus kapcsolat mutatója magas. A későbbiekben is meg kell teremtened a hangulatot, hogy minden romantikus interakció rendelkezésedre álljon, ahhoz azonban nem kell semmi különöset tenned, hogy egy gyors csókot adjon simed partnerének, mielőtt munkába indulna.

Az interakciók attól is függhetnek, hol tartózkodnak a simek. Egy kanapén ülve pl. elérhetővé válik a Kezdeményezzen (Make a Move) lehetőség, valamint masszázs is lehetséges. A legideálisabb randihelyszín a sim otthona, mert ott áll a legtöbb kiaknázható lehetőség rendelkezésre.

Romantikus sikerek

Számos dolog elősegíti a romantikus interakciók sikerességét. A Forr a levegő (Steamy Exchange) +12, a Szuggesztív találkozás (Suggestive Encounter) +5 bónuszt nyújt, a  simek közötti 100%-os barátság +7-et, 60% +6-ot, 25%-os barátság mutatóért pedig +3 bónusz jár. Érdemes tehát először a baráti kapcsolatot erősíteni, és csak aztán áttérni a romantikus interakciókra. A 9-10-es szintű karizma jártassággal rendelkező simek +12 bónuszt kapnak, és még a 3-4-es szintért is jár +3. A hangulat szintén számít, ahogy lentebb olvasható. A másik sim hangulatát is megnézheted, ha a beszélgetés panelen (képernyő teteje) a portréja fölé viszed az egeret, vagy rápillantasz az alsó vonal színére.

Romantikus siker: Érzelem

Az érzések nagy szerepet játszanak abban, hogyan fogadják más simek a romantikus közeledést. Ha a kiválasztott partner negatív hangulatjelzőket hordoz, szinte lehetetlen megpuhítani, habár megpróbálhatod őket felvidítani érzelmi alapú interakciókkal, a negatív hangulatra reagáló lehetőségek pedig azonnal megszüntetik a rossz hangulatot. Ne feledd, simed és partnere bónuszai eltérnek egymástól, az utóbbié általában alacsonyabb.

ÉrzelemEmotionÉrték
FlörtölőFlirty+6/+16 (nagyon flörtölő)
SzédültDazed+5
BoldogHappy+4/+9 (nagyon boldog)
MagabiztosConfident+4/+9 (nagyon magabiztos)
JátékosPlayful+3
EnergikusEnergized+2
InspiráltInspired+2
FókuszáltFocused+2
Fine0
Zavarban vanEmbarrassed-3
SzomorúSad-5
StresszesStressed-5
Kényetlmetlenül érzi magátUncomfortable-5
UnottBored-6
DühösAngry-3/-20 (nagyon dühös)

Romantikához kapcsolódó szociális interakciók

A következő alap interakciók állnak rendelkezésedre, ha simed romantikus kapcsolatot szeretne kialakítani kiválasztottjával. A lehetőségek fokozatosan válnak elérhetővé, és néhány a sim aktuális hangulatához kapcsolódik. Ezen kívül még számtalan érzelmeken vagy jellemvonásokon alapuló romantikus opció található a játékban.

Romance interactionsRomantika interakciók
Ask for MassageKérjen masszázst
Ask on DateHívja el randira
Ask Risque QuestionTegyen fel merész kérdést
Ask to Be Girfriend/FriendKérje meg, hogy járjon vele
Be Enticing (Flirty)Legyen csábító (Flörtölő)
Blow a KissDobjon csókot
Bold Pick-up Line (Confident)Vakmerő felcsípő szöveg (Magabiztos)
Caress CheekCirógassa meg az arcát
Compliment AppearanceBókoljon a megjelenésének
Confess AttractionVallja be vonzalmát
Elope Immediately with <name>Keljen egybe vele azonnal
EmbraceÖlelés
Exchange NumbersCseréljenek telefonszámot
Express FondnessMutasson gyengédséget
Exchange VowsTegyen fogadalmat
First KissElső csók
FlirtFlört
Frenzied Kiss (Angry)Vad csók (Dühös)
Give MassageAdjon masszázst
Give Relationship Advice (Flirty)Adjon párkapcsolati tanácsot (Flörtölő)
Gloomy Compliment (Sad)Borongós bók (Szomorú)
Hold HandsFogja meg a kezét
KissCsók
Kiss CheekPuszi
Kiss Hands (Flirty)Kézcsók (Flörtölő)
Look Deeply into EyesNézzen mélyen a szemébe
Make a MoveKezdeményezzen
Make OutCsókolózás
Offer MassageKínáljon masszázst
Offer Rose (Flirty)Kínáljon rózsát (Flörtölő)
Passionate Kiss (Flirty)Szenvedélyes csók (Flörtölő)
Pick-up LineFelcsípő szöveg
Plan Wedding EventTervezgesse az esküvőt
Profess Undying LoveFogadjon örök szerelmet
ProposeJegyezze el
Sarcastic Compliment (Angry)Szarkasztikus bók (Dühös)
Seduce (Flirty)Elcsábítás (Flörtölő)
Serenade (Inspired)Szerenád (Inspirált)
Sexy PoseSzexi póz
SnuggleÖsszebújás
Suave Kiss (Confident)Lágy csók (Magabiztos)
Tease FlirtatliouslyFlörtölő heccelés
Tickle MercilesslyKönyörtelen csiklandozás
Try for BabyPróbálkozzanak gyermeknemzéssel
Try to Flirt (Sad, Angry)Próbáljon flörtölni (Szomorú, Dühös)
Whisper SeductivelyCsábító suttogás
Whisper Sweet NothingsSuttogjon édes semmiségeket
WoohooEtyepetye
Mean interactionsGonosz interakciók
Break UpSzakítás
Call off the WeddingEsküvő lefújása
DivorceVálás
Funny interactionsVicces interakciók
Make a Flirtatious Joke (Playful)Mondjon egy flörtölő viccet (Játékos)
Tell Dirty Joke (Flirty)Mondjon disznó viccet (Flörtölő)

Randizás

A randevúzás rendszere ad némi iránymutatást simednek, hogy sikeres legyen szerelmi élete, és egy kis jutalommal is gazdagodhat, ha sikerül medált elérnie. A romantikus interakciók között érhető el a lehetőség, hogy randira hívj egy simet a kapcsolatuk megalapozását követően.  A helyszínt kiválaszthatod, de akár azonnali randira is sort keríthetsz. A sim otthonában tartott találka előnye, hogy több lehetőség áll rendelkezésedre, és a Flörtölő (Flirty) hangulatot is könnyedén biztosíthatod dekorációkkal, festményekkel.

A randi során különböző feladatokat kapsz, amelyekből minél többet teljesítesz, annál magasabb medált nyersz el a végén (bronz, ezüst, arany medál lehetséges). A fő cél az, hogy randipartnereddel hajts végre 10 szociális interakciót, mielőtt kifutnál az időből. A mellékküldetések folyamatosan cserélődnek, ha teljesíted őket. Miután végeztél fő céloddal, pontszámod már nem fog csökkenni, úgy folytatod a randit, ahogyan szeretnéd. Érdemes magas szükségleti mutatókkal nekivágni, hogy a sim ne dőljön ki idő előtt, ugyanis 6 órán át kell a legjobb formáját mutatnia. Ha mégis megtörténik, nincs büntetés, csak elúszik a jutalom. Néhány feladat a játékból:

AngolMagyar
Main Goal: Socialize with your Date 10 TimesFő célkitűzés: Alkalmazz 10 romantikus interakciót a partnereddel
Sit and Talk with your DateÜldögélj és beszélgess a partnereddel
Have both Sims become Flirty at the same time – use Romantic InteractionsLegyen mindkét sim egyszerre flörtölő hangulatban – Használj hozzá romantikus interakciókat
Have Sims become Playful at the same time – use Funny SocialsLegyen mindkét sim egyszerre játékos hangulatban – Használj hozzá vicces interakciókat
Joke with your Date 3 TimesMondj 3 viccet partnerednek
Tell your Date a Story – Friendly/FunnyMesélj el egy sztorit partnerednek – Barátságos/Vicces
Have 2 Deep Conversations – under FriendlyFolytass 2 mély eszmecserét – Barátságos interakció
Dance with your Date 2 Times – if there is a StereoTáncolj a partnereddel kétszer – ha van a környéken magnó
Kiss your Date – build up to it!Csókold meg partneredet – alaposan készülj fel rá!
Give your Date a Massage – be sitting on Couch or BedAdj masszázst partnerednek  – ágyon vagy kanapén ülve
Kiss Date Passionately – if Sims are already RomanticCsókold meg partneredet szenvedélyesen – ha a simek kapcsolata már megfelelő szintű
Woohoo with Date – see the Woohoo Guide. Comes up if Sims are already RomanticEtyepetyezz a partnereddel – ha a simek kapcsolata már megfelelő szintű
A randi során a fő cél 10 romantikus interakció a partnerrel, de a mellékfeladatokkal is lehet pontokat gyűjtögetni.

Randi jutalmak

A jutalmat a családi eszköztárban találod meg (nyomd meg a F2 billentyűt, majd kattints a bal alsó ikonra).

Aranyérem – VIP vödör (Flörtölő aura) – 245 $ eladási ár

Ezüstérem – Egy szál rózsa (Dekoráció: +2) – 152 $ eladási ár

Bronzérmes – Karizma 1. kötet: Diplomácia hülyéknek, hogy legközelebb talán jobban menjen – 75 $ eladási ár

Medál nélkül nincs jutalom.

Összegzés

Ahhoz, hogy simed sikeres legyen romantikus kapcsolataiban, a következő szempontokat kell figyelembe venned:

Építs karizmát – már néhány szint is növeli az interakcióid sikerét

Kezdd barátsággal – 25%-nál magasabb baráti kapcsolat esetén emelkednek esélyeid. Élj ezzel a lehetőséggel még a romantikus interakciók előtt, ha simednek nincs Csábító jellemvonása.

Haladj lassan – használj biztonságos szociális interakciókat, mint felcsípő szöveget (Pick up lines), bókot (Compliments) és  vallomást (Confess), mielőtt a cirógatás (Caressing) vagy csók (Kissing) felé lépnél

Ápold a kapcsolatot – Az ismeretségek gyorsan kopnak, úgyhogy hívd el partneredet időnként randizni, hogy fenntartsd az érdeklődését

Figyelj a hangulatokra – Vidd az egeret a beszélgetés panel fölé, hogy megtudd partnered hangulatát. A jó hangulatú simek jobban reagálnak a romantikára

Randizz otthon – Főzhetsz vacsorát a partnerednek, beszerezhetsz magnót, hogy táncolj vele, és ágy is elérhető az etyepetyéhez

Használj flörtölő aurával rendelkező festményeket – Kerülj flörtölő hangulatba a tükör használatával (Freshen up), és fess. Műveidet felakaszthatod a falra, és rákattintva bekapcsolhatod a flörtölő aurát, ami segít majd simednek és partnerének is romantikára hangolódni. Használhatsz VIP vödröt is, amihez arany medállal juthatsz hozzá.

Barátságon alapuló romantikus kapcsolatok

Az alábbi táblázatban látható a simek baráti és romantikus viszonyán alapuló kapcsolatrendszer. Mindkét mutató lehet mínuszban, ami független attól, hogy a simek járnak-e éppen, vagy akár házastársi kapcsolatban vannak. Néhány leírás elég viccesre sikerült, néhánynak pedig semmi értelme, de hát megszokhattuk már a fejlesztőktől. 🙂

Ha a sim barátság szintje: -100-tól -70-ig:
RomantikaNameNévLeírás
-100-tól -50-igTotal OppositesTotális ellentétekEgyik felem azt mondja, „dögös”, a másik azt, „csend legyen”. Egyik felem azt mondja, „fekete”, a másik azt „tűnj el”. Micsoda ellentétek!
-50-től -10-igTerrible MatchSzörnyű párosValószínűleg a legjobb távol egymástól. Sok utálat lappang itt.
-10-től 10-igDespisedMegvetveEbben a kapcsolatban a dolgok félresiklottak. Vajon még menthető?
10-től 50-igHot and ColdTűz és jégEgyütt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
50-től 100-igEnemies With BenefitsEllenségek extrákkalUtállak.. de kellesz!
Ha a sim barátság szintje: -70-től -20-ig:
RomantikaNameNévLeírás
-100-tól -50-igTerrible MatchSzörnyű párosValószínűleg a legjobb távol egymástól. Sok utálat lappang itt.
-50-től -10-igBad MatchRossz párosNéha csak nincs meg a kémia.
-10-től 10-igDislikedNemszeretettEz a kapcsolat feszült. A dolgok valószínűleg félresiklottak.
10-től 50-igHot and ColdTűz és jégEgyütt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
50-től 100-igHot and ColdTűz és jégEgyütt vagy külön vannak? Sosem lehet megmondani.
Ha a sim barátság szintje: -20-tól 35-ig:
RomantikaNameNévLeírás
-100-tól -50-igIt’s Very AwkwardNagyon kínosMegőrjítik egymást, és megőrülnek egymásért.
-50-től -10-igIt’s AwkwardKínosLegalább a kapcsolat néhány aspektusa bimbózik, ha nem is mind.
-10-től 10-igAcquaintancesIsmerősSem barát, sem ellenség – csak egy átlagos kapcsolat.
10-től 25-igRomantic InterestRomantikus érdeklődésKorai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-igLovebirdsGerlepárÉrdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 100-igLoversSzeretőkSzerelmesnek lenni gyönyörű dolog!
Ha a sim barátság szintje: 35-től 60-ig:
RomantikaNameNévLeírás
-100-tól -50-igBad RomanceRossz románcNéha a zsigereidben érzed, hogy valami rossz. És ilyenkor szólsz a zsirgereidnek, hogy csend legyen.
-50-től -10-igAwkward FriendsKínos barátokA dolog barátsággal kezdődött, aztán furcsa lett.
-10-től 10-igJust FriendsCsak barátokEgy barát mindig melletted áll, ha jó szóra van szükséged.
10-től 25-igRomantic InterestRomantikus érdeklődésKorai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-igLovebirdsGerlepárÉrdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 100-igSweetheartsKedvesemEgy erős barátság alapjaiból tartós szerelem épült.
Ha a sim barátság szintje: 60-tól 100-ig:
RomantikaNameNévLeírás
-100-tól -50-igIt’s Very complicatedNagyon komplikáltA szeretet és gyűlölet nem csupán ugyanazon érme két oldala?
-50-től -10-igIt’s ComplicatedKomplikáltAz égető romantikus vágy nem fojtható el, még ha nem is szeretik egymást különösebben.
-10-től 10-igJust Good FriendsCsak jó barátokSzilárd kapcsolat bizalomra és szép emlékekre alapozva.
10-től 25-igRomantic InterestRomantikus érdeklődésKorai még megmondani, de ebből határozottan lehet valami.
25-től 50-igLovebirdsGerlepárÉrdeklődő szívek találkozása. Gyönyörű románc kezd körvonalazódni.
50-től 75-igLovebirdsGerlepárSzerelmesnek lenni gyönyörű dolog!
75-től 100-igSoulmatesLelkitársKét sim, egy szív.

Fordította/Írta: Matt és Thea

A képeket készítette: Matt

Forrás: Carl’s Sims 4 Guide

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.