Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Jellemvonások és életcél jutalmak

Frissítve: Cottage Living

A Sims 4-ben elődjéhez hasonlóan számtalan jellemvonás közül választhatunk, amelyek meghatározzák a sim viselkedését, kapcsolatait, és hatással lehetnek képességeikre is. Egy felnőtt sim három jellemvonással rendelkezhet, egy tini kettővel, egy gyerek eggyel, a tipegők pedig speciális tipegő jellemvonások közül választhatnak egyet-egyet.

Érzelmekkel kapcsolatos jellemvonások

 Jellemvonás Leírás EP
Aktív / Active A sim általában energikus hangulatban van, fel tud lelkesíteni (Pump up) más simeket, és feszültté válhat, ha hosszabb ideig nincs lehetősége edzeni.
Vidám / Cheerful A sim általában vidámabb hangulatban van a többieknél.
Kreatív / Creative A sim általában inspirált hangulatban van, megoszthatja kreatív ötleteit másokkal (Share Creative Ideas), és feszültté válhat, ha hosszabb ideig nincs lehetősége kreatív időtöltésre.
Zseni / Genius A sim általában fókuszált hangulatban van, megoszthatja ötleteit másokkal (Share Ideas), és feszültté válhat, ha hosszabb ideig nincs lehetősége csiszolni mentális jártasságait.
Borongó / Gloomy Ezek a simek általában szomorú hangulatban vannak, megoszthatják melankólikus gondolataikat másokkal (Share Melancholy Thoughts), és mialatt boronganak, bónuszt kapnak a kreatív jártasságaira.
Dilibogyó / Goofball Ezek a simek általában játékos hangulatban vannak.
Igényes / High Maintenance Ezeknek a simeknek extra erőfeszítésre van szükségük ahhoz, hogy jó állapotban maradjanak. A problémáik apróságoknak tűnnek, sőt, néha mintha a semmiből bukkannának elő. Ezek a gondok tudatos szokásokkal orvosolhatók, így érhetik el a simek a katarzis állapotát.
Forrófejű / Hot-Headed Ezek a simek általában dühös hangulatban vannak, és felhúzhatnak másokat is (Rile up), valamint feldühödnek, ha valaki rosszindulatú tréfát űz velük.
Romantikus / Romantic Ezek a simek többnyire flörtölő hangulatban vannak, és szomorúvá válnak, ha hosszabb ideje nem alkalmaztak romantikus interakciókat.
Magabiztos / Self-Assured Ezek a simek általában magabiztos hangulatban vannak.
Visszafogott / Unflirty Ezek a simek feszült hangulatba kerülnek flörtölő hangulatú simek közelében, és ők maguk ritkán kerülnek flörtölő hangulatba. Nehéz számukra közönség előtt romantikázni.

Szabadidőhöz kapcsolódó jellemvonások

  Jellemvonás Leírás EP
Művészet
szerető / Art Lover
Ezek a simek erős hangulatmódosítókat szereznek, ha művészeti alkotásokat néznek (Wiewing works of art), csodálnak (Admire Art), vagy megvitatják a művészetet (Discuss Art) a saját módjukon.
Könyvmoly / Bookworm Ezek a simek erős hangulatmódosítókat szereznek attól, hogy könyvet olvasnak, valamint képesek analizálni egy könyvet (Analyze Books) és megvitatni könyveket (Discuss Books) a maguk módján.
Haspók / Foodie Ezek a simek vidám hangulatba kerülnek és szórakoznak, miközben finom ételt esznek, kényelmetlen hangulatjelzőt kapnak, amikor rossz ételt esznek, és ötleteket tudnak meríteni a főzőműsorokból (Watch Cooking Shows for ideas).
Kocka / Geek Ezek a simek boldog hangulatba kerülnek, ha sci-fit olvasnak, vagy videójátékkal játszanak, és feszültté teszi őket, ha hosszabb ideig nincs lehetőségük játékra. Jobbak a gyűjtemények darabjainak megtalálásában, és megvitathatják kocka dolgaikat (Discuss Geek Things) más kocka simekkel.
Alkotó / Maker Ezek a simek boldogok lesznek, amikor alkothatnak valamit. Viszont szomorúak lesznek, amikor túl régóta nem használták a Fabricatort, a gyertyakészítő állomást, az üdítőkészítőt vagy a barkácsasztalt. Amennyiben nem sikerül a barkácsolás vagy a javítás, amin dolgoznak, nem szenvednek el semmilyen negatív következményt.
Zeneszerető / Music Lover Ezek a simek erőlteljes hangulatmódosítókat kapnak és megemeli szórakozás szükségletüket, ha zenét hallgattnak, valamint boldog hangulatba kerülnek, ha hangszeren játszanak.
Maximalista / Perfectionist Ezek a simek hosszabb ideig dolgoznak egy-egy munkán, de az magasabb minőségű is lesz a végén. Egy magas minőségű tárgy befejezése pozitív, egy alacsony minőségű pedig negatív hangulatjelzővel gazdagítja a simet.

Életstílushoz kapcsolódó jellemvonások

 Jellemvonás Leírás EP
Kalandor / Adventurous Ezek a simek új és egyedi élményeket keresnek.
Ambíciózus / Ambitious A sim erős hangulatjelzőket kap a munkahelyi sikerekért, negatív hangulatjelzőt kap a munkahelyi nehézségekért, és feszültté válik, ha hosszabb ideig nem léptetik elő.
Állatrajongó / Animal Enthusiast Ezek a simek az állatok megszállottjai, és gyakran keresni is fogják az állatok társaságát. Ezeknek a simeknek könnyebb dolguk lesz az állatok gondozásával és a velük való összebarátkozással.
Macskás / Cat Lover Ezek a simek leginkább macskákat választanak társul, és jobban kedvelik a macskák társaságát, mint más simekét.
A sziget gyermeke / Child of the Islands Ezek a simek spirituális kapcsolatban állnak Sulani szigetével. Tisztelegnek előtte a hagyományok ápolásával, ősi elementálokat idéznek és learatják az áldásukkal járó jutalmat – vagy szembesülnek helytelenítésük következményeivel.
Az óceán gyermeke / Child of the Ocean Engedj az óceán hívásának! Ezek a simek előnyben részesítik a vízzel kapcsolatos tevékenységeket, és közelebb érzik magukat az óceán élővilágához.
Gyerekes / Childish Ezek a simek erős hangulatjelzőket kapnak, ha gyerekcsatornát néznek, játékos hangulatba kerülnek, ha gyerekekkel játszanak, és boldog hangulatba kerülnek, ha gyerekjátékokkal játszhatnak.
Ügyetlen / Clumsy Ezek a simek gyakrabban sülnek fel a fizikai tevékenységek során, és ezen általában inkább nevetnek, mint feldühödnének.
Rongyláb / Dance Machine Ezek a simek alig várják, hogy kirúgjanak a hámból, és partizzanak egész éjjel! A közösségi szórakozóhelyeken a sim feltöltődik energiával a “Party Time” interakciót használva.
Kutyás / Dog Lover Ezek a simek szeretnek kutyák közelében lenni. Kapcsolatuk gyorsabban épül, és szívesebben szocializálódnak velük, mint más simekkel.
Kiszámíthatatlan / Erratic Ezek a simek magukban beszélnek, és kiszámíthatatlan, milyen hangulatba kerülnek néha.
Kukázó / Freegan Ezek a simek elutasítják a fogyasztói társadalmat és mindenáron szeretnék csökkenteni a szeméttermelést. Szeretik az újrahasznosított vagy eldobott tárgyakat és ételeket. Nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy jó minőségű kincsekre bukkanjanak a kukákban. Feszültté válhatnak vagy kényelmetlenül érezhetik magukat, ha túl sokáig tart megkeresni a pénzüket vagy túl sok simoleont költenek.
Falánk / Glutton Ezek a simek rosszabbul viselik az éhséget, mindig élvezik az evést, és nem számít számukra az étel minősége, ha romlott, akkor is elfogyasztják.
Zöld lélek / Green Fiend Ezek a simek akkor a legboldogabbak, amikor egy zöld utcában lakhatnak, és folyamatosan arra törekednek, hogy minél környezetbarátabbá tegyék az élőhelyüket.
Kleptomániás / Kleptomaniac Ezek a simek nyugodt szívvel “kölcsönöznek” dolgokat társaiktól, és feszültté válnak, ha hosszabb ideig nem csennek el semmit másoktól.
Laktózérzékeny / Lactose Intolerant Ezek a simek megbetegszenek, ha tejterméket fogyasztanak, de nagyszerűen érzik magukat, amikor egy ideje már kerülik ezeket.
Lusta / Lazy Ezek a simek erőteljes hangulatjelzőket kapnak, ha tévét néznek vagy szunyókálnak a kényelmes kanapén, hamarabb elfáradnak edzésben, és feszültté teszi őket a házimunka.
Természetszerető / Loves Outdoors A sim képes lelkesedni a természetért (Enthuse about Nature) és boldog hangulatba kerül, ha a szabadban van.
Anyagias / Materialistic A sim képes csodálni az anyagi javakat vagy hencegni velük (Admire és Brag about Possessions), és szomorúvá válik, ha hosszabb ideig nem vásárolhat új tárgyakat.
Takaros / Neat A sim boldog hangulatba kerül és a szórakozás szükséglete emelkedni kezd, ha házimunkát végezhet, eluralkodhat rajta a takarítás őrület (Cleaning Frenzy), és nagyon kényelmetlenül érzi magát piszkos környezetben.
Újrahasznosító / Recycle Disciple Ezek a simek fanatikus újrahasznosítók, akik profitálnak abból, ha újrahasznosítanak, vagy turkálnak, de nem bírják sokáig a hobbijuk nélkül…
Igénytelen / Slob Ezekre a simekre nincs hatással a koszos környezet, kezük alatt gyorsabban poszkolódnak a háztartási eszközök, és képes ételt guberálni a szemétből (Rummage for Food).
Sznob / Snob Ezek a simek képesek megkritizálni a gyenge minőségű alkotásokat (Critique Work), és magabiztossá válnak más sznobok környezetében.
Kényes / Squeamish Ezek a simek émelyednek a csúszómászóktól, hányástól, erőszaktól és haláltól, valamint kényelmetlenül érzik magukat piszkos környezetben.
Vegetáriánus / Vegetarian Ezek a simek elkerülik a hústartalmú ételek fogyasztását, és megbetegedhetnek, ha mégis húst esznek.

Szociális élettel kapcsolatos jellemvonások

  Jellemvonás Leírás EP
Haver / Bro Ezek a simek haveri öleléssel megszorongathatják a hasonló jellemvonású simeket (Bro Hug), magabiztossá válnak más haverok társaságában, és energikus hangulatba kerülnek, ha sportot néznek.
Gonosz / Evil Ezek a simek boldoggá válnak más, negatív hangulatú simek láttán, képesek mániákus kacagásra (Laugh Maniacally), és megvitathatják ördögi terveiket másokkal (Discuss Evil Plans), és dühössé teheti, ha jó jellemvonású simmel kerül kapcsolatba.
Családközpontú / Family-oriented A sim vidám hangulatba kerül családtagjai körül, szomorúvá válik, ha hosszabb ideig nem kerül kapcsolatba családjával, és képes dicsekedni a családjával (Boast about Family).
Jó / Good Ezek a simek boldoggá válnak pozitív hangulatú simek környezetében, képesek jótékonykodni (Donate to Charity), szomorúvá válnak, ha gonosz jellemvonású simmel kerülnek kapcsolatba, és képesek társalogni a világbékéről (Discuss World Peace).
Gyermekkerülő / Hates Children Ezek a simek dühössé válnak, ha gyermek van a környezetükben, feszültek lesznek a “Próbálkozzanak a gyermekáldás érdekében / Try for a baby” interakció használata után, és rosszindulatúak lehetnek a gyerekekkel.
Bennfentes / Insider A sim szeret klubokba járni, és akkor a legboldogabb, ha barátokkal van körülvéve.
Féltékeny / Jealous Ezekre a simekre könnyebben tör rá a féltékenység, mint a többire. Magabiztos hangulatjelzőt kapnak, ha szerelmük közelében lehetnek, és feszültté válnak, amikor hosszabb időre elveszítik szem elől.
Magánykedvelő / Loner A sim boldoggá válik, ha egyedül lehet, nem kap negatív hangulatjelzőt, ha szociális szükségletmutatója alacsony, feszültté válik idegenek közelében, és gyakrabban jön zavarba elutasított szociális interakciók miatt.
Rosszindulatú / Mean Ezek a simek boldoggá válnak, ha rosszindulatú (Mean) vagy bajkeverő (Mischievous) interakciókat alkalmaznak más simeken, és magabiztossá válnak, miután felülkerekedtek egy verekedésban.
Elköteleződési problémás / Noncomittal Ezek a simek feszültté válnak egy idő után tartós munkahely vagy kapcsolat esetén, boldoggá teszi őket, ha kiléphetnek munkahelyükről vagy véget vethetnek egy kapcsolatnak, hosszabb idő alatt válik elérhető velük kapcsolatban az eljegyzés (Propose) interakció, valamint képesek megvitatni elköteleződési problémáikat másokkal (Discuss Fear of Commitment).
Nyitott / Outgoing Ezek a simek erős hangulatjelzőket kapnak a barátságos interakcióktól, társasági szükségletük gyorsabban csökken, és negatív hangulatjelzőt kapnak, ha túl alacsonyra esik.
Paranoiás / Paranoid Ezek a simek minden sarkon érzik a rájuk leselkedő veszélyt, és azt, hogy a többiek folyton róluk beszélnek. Alagsorokban rejtőzve azonban elönti őket a biztonságérzet.
Illedelmes / Proper Ezek a simek helytelenítik mások illetlen viselkedését, mint például a gonosz vagy rosszcsont interakciókat, és boldogabbak, amikor ünneplőbe öltözhetnek, valamint könnyebb dolguk van a barátságos és romantikus interakciókkal.
Önközpontú / Self-Absorbed Ezek a simek csakis magukért vannak! Képesek elismerésre vadászni (Fish for Compliment), izgatottabbak, amikor ajándékot kapnak, és feszültté válnak, ha nem részesülnek elegendő figyelemben. Minden percét kiélvezik a rivaldafénynek. Egyébként is, mindenkit csak annyira lehet szeretni, amennyire önmagát szereti, nemde?

Tipegő jellemvonások

A tipegők csak egy jellemvonással rendelkezhetnek az alábbiak közül. Az alap jellemvonások csak akkor válnak elérhetővé számukra, amikor gyermekkorba lépnek. Bővebben a tipegőkről itt olvashatsz.

  Jellemvonás Leírás EP
Angyali / Angelic Tökéletes, könnyen kezelhető tipegők. Sosem dacosak vagy hisztisek, még akkor sem, ha dühösek. Barátságosak az ismeretlenekkel.
Bájos / Charmer Ezek a tipegők szeretnek társaságban lenni. “Kommunikáció” jártasságuk gyorsabban fejlődik, és nem félnek az idegenektől. Képesek megosztani szeretetüket másokkal.
Ragaszkodó / Clingy Félénk tipegők, akik kerülik a háztartáson kívüli simeket, és szomorúak, ha magukra hagyják őket. Jártasságaik gyorsabban fejlődnek, ha tanítják őket, és gyorsabban elmúlik rossz hangulatuk, ha megvigasztalják őket.
Hisztis / Fussy Rosszcsontok, akik szeretnek sírni, bajt keverni, túlfeszíteni a húrt. Nehezen kezelhető tipegők. Egy kis figyelem azonban boldoggá teszi őket, és hamarabb túljutnak rossz hangulatukon.
Független / Independent Ezek a tipegők szeretik a szabadságot, és nem szeretnek szót fogadni gondozóiknak. Gyorsabban fejlődnek jártasságaik, ha egyedül vannak, és kevesebb figyelmet igényelnek a többi tipegőnél.
Kíváncsi / Inquisitive Kíváncsi felfedezők. Gyorsabban fejlődik “Gondolkodás” jártassáuk a többieknél. Akkor a legboldogabbak, ha valami újat tanulnak, és szomorúak, ha már régen nem tanultak semmit.
Bohókás / Silly Bolondos és kíváncsi. Szeretnek vicceket mesélni és “Játékos” hangulatban lenni. “Fantázia” jártasságuk gyorsabban fejlődik.
Vadóc / Wild Bátor, és tele van energiával. Ezek a tipegők szeretnek felfedezni és “Energikus” hangulatban lenni. “Mozgás” jártasságuk gyorsabban fejlődik, hiperaktívak. Szomorúak, ha hosszabb ideig nem tehetik ki a lábukat a házból. A “Mozgás” jártasság 2. szintjétől birkózhatnak is a felnőttekkel.

Bónusz jellemvonások

Minden sim kap egy egyedi jellemvonást, amikor életcélt választunk számára. Ez segíti abban, hogy könnyebben véghez vigye küldetését. A bónusz jellemvonást elveszíti a sim, ha megváltoztatjuk az életcélját.

  Jellemvonás Leírás Életcél EP
Állatszerető / Animal Affection Az állatokkal való kapcsolat magasabb szintről indul. Állat / Animal
Gyors anyagcsere / High Metabolism Könnyebb formában maradni, ha a sim anyagcseréje gyorsabb. Atlétika / Athletic
Ihletett / Muser A sim jártasságai gyorsabban fejlődnek a megszokottnál inspirált hangulatban. Kreativitás / Creativity
Hitvány / Dastardly A  sim rosszindulatú interakciói erősebbek és sikeresebbek. Deviancia / Deviance
Házias / Domestic A sim családi kapcsolatai erősebbek és gyorsabban fejlődnek. Család / Family
Ízek esszenciája / Essence of Flavor A sim magasabb minőségű ételeket és italokat képes készíteni. Étel / Food
Üzleti zseni / Business Savvy A sim több pént visz haza munkahelyéről. Vagyon / Fortune
Gyors tanuló / Quick Learner A sim minden képességét egy kicsit gyorsabban képes elsajátítani. Tudás / Knowledge
Hazai pázsit / Home Turf A sim boldoggá válik attól, hogy a saját szomszédságában (városában) lehet. Hely / Location
Csábító / Alluring A sim romantikus interakciói sokkal sikeresebbek másokénál. Szerelem / Love
Gyűjtő / Collector A sim gyakrabban talál ritka gyűjteménydarabokat! Természet / Nature
Társasági / Gregarious A sim baráti kapcsolatai gyorsabban fejlődnek. Népszerűség / Popularity
Felkészült utazó / Prepared Voyager A felkészült utazók szükségletei enyhén feltöltődnek utazás közben. Star Wars
Karrierközpontú / Career-Minded A karrierközpontú simek könnyebben boldogulnak a kiválasztott szakmában, fokozott a teljesítményük, ami gyorsabb előléptetést eredményez. Tutorial
Fürdőházi tagság / Spa Membership Ezek a simek valahogyan Fürdőházi tagságra tettek szert. Senki sem tudja biztosan, honnan szerezték, hogyan lehet lemondani vagy épp ki fizeti minden hónapban. Egy dolog azonban biztos: az összes fürdőházi díjat eltörölték! Szép! Wellness
Ökomester / Eco Master Ez a sim a szomszédság ökomestere! Inspirálhat másokat, hogy legyenek környezettudatosabbak. N/A
Vállalkozó / Entrepreneur Ez a sim a szomszédság vállalkozója! Szeretnek különböző befektetésekkel próbálkozni, és nem utasítják vissza az alamizsnát sem. N/A
Kézműves / Master Crafter Ez a sim a szomszédság kézművese! Megoszthatnak fabrikálós recepteket másokkal. N/A

 Jutalom jellemvonások

Életcél jutalom jellemvonások

A simek, ha beteljesítik életcéljukat, különleges jutalom jellemvonást kapnak. Nincs korlátozva, hány életcél teljesíthető be egy sim életében, így az így megszerezhető jutalom jellemvonások közül is bármennyit birtokolhat simed.

 Jellemvonás Életcél Leírás  EP
Állat / Animal
Állat suttogó / Animal Whisperer Állatok barátja / Friend of the Animals A sim kapcsolata gyorsabban emelkedik az állatokkal, és hatékonyabban képes őket kiképezni vagy fegyelmezni.
Hely / Location
Helybéli / In the Know Városlakó / City Native A sim nagy kedvezményt kap a piaci árusoknál, ha alkudni kezd velük (Haggle).
StrangerVille hőse / Hero of StrangerVille StrangerVille rejtély / StrangerVille Mistery StrangerVille hőseként a sim rajongói leveleket kap, és újra és újra elmesélheti a történetet, hogyan győzte le a fertőzés forrását.
Kisimult / Laid-Back Tengerparti élet / Beach Life A kisimult simek soha nem stresszelnek semmin.
Világi tudás / Worldly Knowledge Mt. Komorebi városnéző / Mt. Komorebi Sightseer Ezek a simek jobban tudnak szocializálódni a társasági eseményeken, és jobban élvezik a bódékban vásárolt ételeket. Még kedvezményt is ki tudnak alkudni a bódékban, ami előnyt ad nekik más alkudozási technikákhoz képest.
Halálos idegben / Fast & Fastidious Tökéletesen tiszta / Perfectly Pristine Ezek a simek nem kapnak negatív hangulatjelzőt és nem csökken a szórakozás szükségletük takarítás közben. Ezek a simek gyorsabban fognak takarítani, és nagyobb valószínűséggel válnak fókuszálttá közben, és a tökéletes hatékonyság érdekében használhatják majd a “Power Clean” és a “Power Vacuum” interakciókat.
Mocsárlakó / Filth Dweller Legendásan piszkos / Fabulously Filthy Ez a sim többé már nem kap negatív hangulatjelzőket, amiért elhanyagolt a környezete. Az ilyen simek utálnak takarítani, és boldog hangulatjelzőket kapnak, ha koszos házban tartózkodnak. Ráadásul képessé válnak arra is, hogy kapcsolatba lépjenek és összebarátkozzanak a Koszbarátokkal is.
Atlétika / Athletic
Hosszú életű / Long Lived Testépítő / Bodybuilder A sim élete hosszabb a megszokottnál, ha csak baleset nem történik vele.
Túlélő ösztön / Survival Instinct Extrém sportok szerelmese / Extreme Sports Enthusiast Ezek a simek egy karcolás nélkül megússzák a vadon csapásait, nagyobb eséllyel kerülik el a síelős, hódeszkás vagy hegymászós sérüléseket, mint a többi sim, és természetes ellenállóképességük lesz a zord időjárással szemben.
Kihívás / Challenge
A kedvesség nagykövete / Kindness Ambassador Pozitivitás kihívás / The Positivity Challenge A kedvesség nagyköveteinek erősebb barátságaik vannak, valamint kevesebbszer kerülnek negatív hangulatba.
Kreativitás / Creativity    
Expresszionista / Expressionistic Nem Mindennapi Piktor / Painter Extraordinaire A sim képes megragadni a pillanat esszenciáját, és magas érzelmi töltésű alkotásokat hozhat létre a saját hangulatától függően.
Költői / Poetic Bestseller Szerző / Bestselling Author A sim képes egy életet könyvbe zárni, és visszahozni, miután eltávozott.
Muzsikus / Piper Zenei Géniusz/ Musical Genius A sim egész arzenálnyi zenét Atlétika / Athleticismer, amelyek különleges hatással vannak másokra.
Világhírű színész / World-Reknowed Actor Színészmester / Master Actor A világhírű színészek sosem rontanak el egyetlen jelenetet sem – legalábbis amikor akad szemtanú.
Az alkotó múzsája / Muse of the Maker Mesterkészítő / Master Maker Az alkotók már minden olyan trükköt elsajátítottak, amellyel olcsóbban el tudják készíteni a dolgokat.
A kötés szent tudománya / Sacred Knitting Knowledge A kötések ura/hölgye / Lord/Lady of the Knits Azok a simek, akik rendelkeznek ezzel a jellemvonással, még több előnyét élvezhetik annak, amikor másokat kötni tanítanak. Ezek a simek továbbá immunisak a Pulcsi Átok gonosz varázsára, sőt, fel is szabadíthatják az általa sújtott társaikat. Végül pedig a simek képesek lesznek egyedi kötött tárgyakat készíteni, mint például egy nagyon különleges társat, egy furcsa földet vagy pedig a Tiltott Pulóvert, amit nem véletlenül hívnak tiltottnak…
Deviancia / Deviance  
Mesterbűnöző / Mastermind Közellenség / Public Enemy A sim tudja, milyen szavakat kell használni azért, hogy dühöd, szomorúságot vagy féltékenységet keltsen ellenfelében.
Pusztító / Tormentor Bajkeverés Mestere / Chief of Mischief A sim képes szabotálni szinte bármit, legyen az tárgy, vagy egy másik sim erőfeszítései.
Torz szívű / Twisted Heart Gonosz Valentin / Villainous Valentine Ha látnád ennek a simnek a szívét, talán hátrahőkölnél az undortól. De [Sim keresztneve] sosem engedné, hogy lásd a szívét, és ez tökéletesen passzol is hozzá. [Sim keresztneve] bónuszt kap minden Gonosz és Bajkeverő interakcióért, és gyorsabban lerázza magáról a Szomorú és Szégyenkező hangulatokat, mint más simek.
Család / Family    
Vikariáló / Vicarious Sikeres Vérvonal / Successful Lineage A sim gyermeke által gyűjtött tudás gazdagítja a sim tudását is.
Matriárka / Patriárka / Matriarch / Patriarch Nagy, Boldog Család / Big Happy Family A sim jelenléte pozitív hatással van a gyermekek jártasságainak fejlődésére.
Én vagyok a Mester / I am the Master Vámpírcsalád / Vampire Family A sim természetfeletti gondolatvezérlésre tesz szert. A Command Powers utasítás vámpírokon vagy utódokon alkalmazva mindig sikeres.
Példakép / Role Model Szuperszülő / Super Parent A sim jelenléte pozitívan hat a tipegők, gyerekek és tinik készségeinek fejlődésére.
Étel / Food    
Friss séf / Fresh Chef Mesterszakács / Master Chef A sim mindig legmagasabb minőségű ételt készít, ami soha nem romlik meg.
Elixírmester / Potion Master Mestermixer / Master Mixologist A sim képes olyan elixírek készítésére, amelyek befolyásolják az elfogyasztó érzelmeit.
Olvasztás mester / Melt Master Grillezett Sajt / Grilled Cheese A sim képes megidézni egy grillezett sajtos szendvicset, és képes grillezett sajtos szendvicset festeni.
Vagyon / Fortune   
Dörzsölt / Shrewd Mesésen Gazdag / Fabulously Wealthy A sim háztartásának alapvagyonához minden héten plusz bevétel érkezik.
Takarékos / Thrifty Kastélybáró / Mansion Baron A sim 10% visszatérítést kap minden héten a vásárlás módban elköltött pénze után. Az összeg hozzáadódik a háztartás alapvagyonához.
Tudás / Knowledge    
Egy Igazi Mester / A True Master Mestervámpír / Master Vampire A sim nem csupán elmekontrollban jeleskedik, nagy mennyiségű vámpír energiát is képes megidézni.
Ezermester / Handy Kockafej / Nerd Brain A sim azonnal képes megjavítani vagy feljavítani tárgyakat.
Felsőoktatás / Higher Education Akadémikus / Academic Ez a sim már bizonyította, hogy megvan benne az, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen az egyetemen. Menet közben sokat tanultak, ami lehetővé tette, hogy még hatékonyabban fejlesszék jártasságaikat az Electromagnetic Research Archive Machine (Elektromágneses Archívum) használatával, valamint több pénzt keresnek kutatásaik publikálásával és a tudásuk megosztásával.
Múzeum védnök / Museum Patron Archeológus / Archeology Scholar A sim az ősi dolgok szerelmese. Magabiztossá válnak a múzeumokban, és még flörtölőbbé, ha ott randzinak. Különleges képességük segítségével tárgyakat adományozhatnak a Simsonian Múzeumnak
Hozzáértő / Professorial Reneszánsz Sim / Renaissance Sim A sim képes hasznos útmutatókat írni bármilyen jártassághoz, amiben otthon érzi magát.
Bűbájvető / Slinger of Spells Varázslás és boszorkányság / Spellcraft & Sorcery A bűbájvető sokkal kevésbé töltődik fel, amikor varázsol.
Webmester / Webmaster Számítógépzseni / Computer Whiz A sim képes kihozni a legtöbbet számítógépből, különösen hasznos használati módokat feloldva rajtuk.
Szerelem / Love   
Játékos / Player Szívtipró / Serial Romantic A sim sosem ébreszt féltékenységet más simekben, függetlenül attól, mit csinál.
Társ / Companion Lelkitárs / Soulmate A sim és házastársa között különleges interakciós lehetőségek oldódnak fel, amelyek átsegítik őket az élet megpróbáltatásain.
Természet / Nature    
Túlélő / Survivalist Természetrajongó / Outdoor Enthusiast A sim pozitív hangulatmódosítókat kap, ha a csillagok alatt alszik, vagy kempingfelszerelést használ.
Naturalista / Naturalist Szabadúszó Botanikus / Freelance Botanist A simnek nem kell félnie a tűztől, tűzállóvá válik, és könnyedén eloltja az elharapózó lángokat.
Pecások békéje / Angler’s Tranquility Pecás Ász / Angling Ace A sim minden negatív hangulatjelzője eltűnik, amikor pecázik.
Becsüs / Appraiser Kurátor / The Curator A sim eladhatja a gyűjtött fémjeit, kristályait, elemeit és fosszíliáit a Simsonian Múzeumnak.
Kincsvadász / Treasure Hunter Dzsungel felfedező / Jungle Explorer A sim éles szemével olyan kincseket és relikviákat is felfedezhet a kincsesládákban, amelyek mások figyelmét elkerülnék.
A bájitalok mestere / Master Mixer A bájitalok mestere/ Purveyor of Potions A bájitalok mestere szinte sosem hibázik, amikor saját magán használ bájitalokat.
Befolyásos egyén / Influential Individual Környezettudatos újító/ Eco Innovator Amikor a befolyásos egyének beszélnek, mindenki figyel. Rávehetik a közösséget, hogy éltessenek egy helyi hőst, de akár le is beszélheti őket a vágyaikról.
Suttogó / Nature Conversationalist Vidéki gondnok/ Country Caretaker A suttogó simek javítottak az állatokkal való kapcsolatukon, így az állataik tovább, boldogabban élnek. A nyulak és madarak több ajándékot hoznak nekik. Ráadásul a növényekkel is egyedi módon léphetnek kapcsolatba, így többet tudnak majd szüretelni. Sőt, ingyen szállítják ki nekik a vásárlást, ha pedig Henford-on Bagley-ben laknak, a számlájuk végösszege is csökkenni fog.
Népszerűség / Popularity
Született vezető / Natural Leader Falkavezér / Leader of the Pack A sim klubpontjai gyorsabban gyűlnek, és képes megbuktatni a klubvezetőket. Új klubtulajdonságok vásárlásakor kedvezmény jár neki.
Vicces / Hilarious Tréfamester / Joke Star A sim viccei sosem sülnek el balul, továbbá néhány extra lehetőség is rendelkezésére áll a vicc kategóriában.
Szeretett / Beloved A Világ Barátja / Friend of the World A simre mindenki emlékszik, kapcsolatai sosem fakulnak meg.
Tökéletes házigazda / Perfect Host Partiállat / Party Animal A sim által szervezett minden szociális esemény pontszámát emeli, így könnyebben érkető el az arany minősítés.
Bizalmas / Confidante Szomszéd bizalmasa / Neighborhood Confidante A bizalmas simek könnyen el tudják kerülni az unalmas beszélgetéseket, és sikeresebbek mások megismerésében.
Visszanyert emberség / Regained Humanity Jó Vámpír / Good Vampire A vámpír sim kedvesebbnek és megbízhatóbbnak tűnik, a simek nagyobb eséllyel adnak neki engedélyt az ivásra.
Megállíthatatlan hírnév / Unstoppable Fame Világhírű Celeb / World Famous Celebrity A világhírű celebek népszerűsége halhatatlan, nem fakul az idő múlásával. Olyan kényelmesen érzik magukat a reflektorfényben, hogy még a bosszantó paparazzikra sem reagálnak soha rosszul, továbbá kapnak egy plusz perk pontot is.
Star Wars
Hősi jelenlét / Heroic Presence A remény megtestesítője/ Paragon of Hope A hősies simek könnyebben fejlesztik a karizma jártasságukat, és inspirálhatnak másokat a jelenlétükkel.
Bűvészkéz / Sleight of Hand A galaktika partizánja / Galactic Privateer A bűvészkéz jártassággal rendelkező simek kizsebelhetnek más simeket, és sosem kapják őket csaláson, ha Sabaccot játszanak.
Felsőbb hatalom / Supreme Authority A Rend megerősítője / Enforcer of Order A felsőbb hatalom jellemvonással rendelkező simek előnyben vannak, ha harcra kerül a sor, és megmutathatják a hatalmukat, ezzel biztatva más simeket, hogy vegyenek vissza az ellenséges interakciókból. Ezek a simek kisebb valószínűséggel halnak meg mérgükben.
Tutorial
Túlteljesítő / Over-Achiever Tutorial A túlteljesítő simeknek jobb a munkahelyi teljesítménye, valamint gyorsabban fejlődnek a jártasságaik.
Wellness
Megnyugtató aura / Calming Aura Zen Guru Amikor a sim teljesen kifejleszti a wellness jártasságát, képes lesz megnyugtató fényt kibocsátani magából. Használd arra az új képességedet, hogy megnyugtasd a simeket magad körül, és… nos, nézz ki szuperül!
Tiszta perspektíva / Clear Perspective Belső béke / Inner Peace Ennek a simnek aztán tiszta a feje! Képes lesz egy kicsit kiszakadni a durva valóságból, és újraértelmezni a dolgokat. Például azt, hogy mennyire jelentéktelen minden… de jó értelemben!
Öngondoskodás szakértő / Self-Care Expertise Öngondoskodás specialista / Self-Care Specialist Ennek a simnek aztán tiszta a feje! Képes lesz egy kicsit kiszakadni a durva valóságból, és újraértelmezni a dolgokat. Például azt, hogy mennyire jelentéktelen minden… de jó értelemben!

Tipegő jártasság jutalom jellemvonások

Ezek a jellemvonásokat csak tipegők számára elérhetők, és a jártasságok csiszolásával oldhatók fel.

 Jellemvonás Leírás EP
Boldog tipegő / Happy Toddler A tipegő minden jártasságának el kell érnie a 3. szintet. A boldog tipegők a későbbi életszakaszaikban gyorsabban csiszolják jártasságaikat.
Tökéletes tipegő / Top-Notch Toddler A tipegő minden jártasságának el kell érnie az 5. szintet. A tökéletes tipegők a későbbi életszakaszaikban extra gyorsan tanulnak új jártasságokat.

Gyermek életcél jutalom jellemvonások

Ezek a jellemvonások csak akkor oldhatók fel, ha egy gyermek korú sim beteljesíti gyermekkori életcélját.

 Jellemvonás Életcél Leírás EP
Kreatív tehetség / Creatively Gifted Kreativitás / Creative Művésztehetség / Artistic Prodigy A sim felnőtt korában gyorsabban fejleszti majd kreatív jártasságait.
Mentális tehetség / Mentally Gifted Mentális képességek / Mental Csodagyerek / Whiz Kid A sim felnőtt korában gyorsabban fejleszti majd mentális jártasságait.
Jó fizikummal megáldott / Physically Gifted Motorikus képességek / Motor Féktelen csirkefogó / Rambunctious Scamp A sim felnőtt korában gyorsabban fejleszti majd sporthoz kapcsolódó jártasságait.
Szociális képességekkel megáldott / Socially Gifted Szocializálódás / Social Társasági pillangó / Social Butterfly A sim felnőtt korában gyorsabban fejleszti majd szociális jártasságait.

Karakterkészségek, karakter érték jellemvonások

A The Sims 4 Parenthood érkezése után a gyermek- és tinikorú simek a nevelés vagy annak hiánya miatt különböző viselkedésmintákat sajátítanak el, amelyek extrém pozitív vagy negatív érték esetén maradandó jellemvonásként kísérik tovább őt a felnőtt életbe. A karakterkészségekről bővebben itt olvashatsz.

 Jellemvonás Leírás EP
Kötelességtudó / Responsible Felelősségtudat / Responsibility pozitív véglet. A kötelességtudó simek jobban teljesítenek munkahelyükön, teljes erőbedobással dolgoznak, és fele akkora eséllyel térnek haza stresszesen, mint más simek. Felelősségtudatra taníthatják a gyermekeket és tiniket, ami mértékben emeli a gyerkek/tinik Felelősségtudat pontjait.
Felelőtlen / Irresponsible Felelősségtudat / Responsibility negatív véglet. A felelőtlen simek kényelmetlenül érzik magukat munkahelyükön, és figyelmen kívül hagyják a számlákat. Számos új szituációba keveredhetnek munkahelyükön, így vicces Rizikó Kártyákra számíthatsz, legtöbbjük azonban negatívhatással jár a sim előmenetelére nézve.
Jól nevelet / Good Manners Viselkedés / Manners pozitív véglet. A jól nevelt simek nem engedik meg maguknak a faragatlan viselkedést, legalábbis nem mások szeme előtt. Rendelkezésükre áll két új interakció, a “Gratitude to the Host / Megköszöni a vendéglátást”, és a “Polite Introduction / Udvarias bemutatkozás”, továbbá a baráti kapcsolataik is gyorsabban válnak erősebbé. A simet boldoggá teszi, ha jól nevelten viselkedhet másokkal.
Neveletlen / Bad Manners Viselkedés / Manners negatív véglet. A neveletlen simek bár próbálnak barátságosak lenni, mégis elbuknak a szociális kapcsolatok buktatóin. Gyakran viselkednek otrombán, káromkodnak, és nem mosogatnak el maguk után. Olyan alapvető tevékenységek is nehézséget okozhatnak, mint nem húzzák le maguk után a WC-t, vagy nem mosnak kezet. A Neveletlen jellemvonás hasonló a Kötekedőhöz, de szórakoztatóbb eredményre számíthatsz.
Kiegyensúlyozott / Emotional Control Önuralom / Emotional Control pozitív véglet. Képes csökkenteni saját negatív érzéseit edzéssel, bizonyos zenék hallgatásával, a számítógépen való blogolással, zenéléssel. Általában negatív érzelmeik gyorsabban eltűnnek, mint másoknak.
Labilis / Uncontrolled Emotions Önuralom / Emotional Control negatív véglet. Az érzelmeiket kontrollálni nem képes simek nehezebb hagyják maguk mögött rossz hangulatukat, mint a többi sim. Negatív érzelmeik súlya alatt összeomolhatnak. A labilis simek könnyebben eshetnek áldozatul érzelmekhez kötődő halálnemeknek, mint pl. a düh vagy megszégyenülés miatti halálnak.
Békítő / Mediator Konfliktuskezelés / Conflict Resolution pozitív véglet. Nagyobb eséllyel sikerül bocsánatot kérniük más simektől, és békét teremthetnek a fórumokon. Könnyebben találják meg a közös hangot azokkal a simekkel is, akikkel már régóta nem felhőtlen a kapcsolatuk.
Kötekedő / Argumentative Konfliktuskezelés / Conflict Resolution negatív véglet. A kötekedő simek gyakran indítják rosszul a beszélgetéseket azokkal, akiket nem kedvelnek. Nehezebben is engesztelik ki a simeket, és gyakrabban hangoztatják igazukat a kelleténél.
Melegszívű / Compassionate Empátia / Empathy pozitív véglet. A melegszívű simek képesek enyhíteni mások negatív érzelmeit. Együttérezni is képesek velük a “Sharing Emotional Burdens” (Érzelmi teher megosztása) interakcióval. Ha negatív interakciót hajtanak végre, rosszul érzik magukat miatta. (Kapnak egy negatív “Instant regret / Azonnali megbánás” hangulatmódosítót)
Érzéketlen / Insensitive Empátia / Empathy negatív véglet. Az érzéketlen simek képesek rákérdezni más simek negatív érzelmeire. Képesek uszítani is más simeket. Negatív hangulatukban nagyobb eséllyel hibáznak a társasági életben.

Elégedettségért járó jutalom jellemvonások

Sokféle jellemvonás vásárolható a vágyak beteljesítéséért illetve magas szükséglet mutatókért járó elégedettség pontokért. Az általános jellemvonásokkal szemben ezek általában kevésbé összetettek, és többnyire csak egy extra képességet biztosítanak a sim számára.

  Jellemvonás Ár Leírás EP
Szívesen látott / Always Welcome 500 A sim igazán otthon érzi magát más simek házában, ami a házigazdát egyáltalán nem zavarja.
Kondi Patkány / Gym Rat 500 A sim jól szórakozik edzés közben, és nem csökken a higiénia szükséglete.
Megfigyelő / Observant 500 A sim már akkor megismeri egy sim jellemvonásait, amikor találkozik vele.
Gyors takarító / Speed Cleaner 500 A sim sokkal gyorsabban takarít.
Nagyszerű mesélő / Great Storyteller 500 A sim mindig sikereket ér el az egyre nagyobb és jobb történeteivel.
Sellőhínár / Mermadic Kelp 500 A sim a gyümölcs elfogyasztásától sellővé válik
Hőtűrő / Heat Acclimation 500  A sim nincs kiszolgáltatva annyira a hőhullámoknak, de azért érzi a hatását.
Hidegtűrő / Cold Acclimation 500  A sim nincs kiszolgáltatva annyira a csípős időjárásnak, de azért érzi a hatását.
 Vízálló / Waterproof 500  A vízálló sim nem ázik meg az esőben.
Mentor / Mentor 1.000 Ha a sim eléri egy jártasságának 10. szintjét, a sim taníthat másokat, hogy gyorsabban fejlődjön a jártasságuk.
Reggeli sim / Morning Sim 1.000 A sim reggelente gyorsabban fejleszti jártasságait.
Éjjeli bagoly / Night Owl 1.000 A sim éjjel gyorsabban fejleszti jártasságait.
Gyorsolvasó / Speed Reader 1.000 A sim gyorsabban olvas, mit egy átlagos társa.
Viharvadász / Storm Chaser 1.000 A sim szereti a viharokat és jól érzi magát az ijesztő állapotoktól.
Ingyen szolgáltatók / Free Services 1.500 Minden egyszer használatos szolgáltatás ingyen elérhetővé válik.
Piacozó / Marketable 1.500 A sim a maga készítette tárgyakat drágábban képes értékesíteni.
Tűzhely- és grillmester / Stoves and Grill Master 1.500 A sim képes kifogástalan minőségű ételt készíteni a tűzhelyen és grillen.
Kreatív látásmód / Creative Visionary 2.000 A sim nagyobb eséllyel fest vagy ír mesterművet.
Vállalkozó / Entrepreneurial 2.000 A simet nagyobb eséllyel léptetik elő a munkahelyén.
Takarékos / Frugal 2.000 A háztartás számlái alacsonyabbá válnak.
Független / Independent 2.000 A sim társaság szükséglete lassabban csökken.
Szégyentelen / Shameless 2.000 A sim soha nem jön zavarba!
Acélhólyag / Steel Bladder 2.000 A simnek szinte sosem kell figyelmet fordítania ürítés szükségletére.
Hihetetlenül barátságos / Incredibly Friendly 2.000 A simet már a találkozás első pillanatában megkedvelik mások.
Hőálló / Heatproof 2.000 A simet nem érintik a meleg időjárás negatív hatásai, élvezi a hőséget.
Jégálló / Iceproof 2.000 A simet nem érintik a fagyos időjárás negatív hatásai, élvezi a hideget.
Csábító / Beguiling 2.500 A sim egyetlen pillantással flörtölő hangulatba hozhat másokat.
Kosztaszító / Antiseptic 3.000 A sim higiénia szükséglete jóval lassabban csökken.
Gondtalan / Carefree 3.000 A sim sosem feszült.
Kapcsolatok / Connections 3.000 A sim minden karriert több lépcsőfokkal magasabban kezdhet el!
Termékeny / Fertile 3.000 A sim könnyebben nemz utódot, és nagyobb az esélye az ikrek születésének.
Csókkirály / Great Kisser 3.000 A sim mindig sikert arat csókjával, és minden csók emeli a karizma jártasságát!
Paranormális nyomozó / Paranormal Investigator 3.000 Ez a sim egy képzett paranormális nyomozó, akinek Claude René Duplantier Guidry állította ki az engedélyét. Azok a simek, akik rendelkeznek ezzel az engedéllyel, csatlakozhatnak a Federal Bureau of Spooky Investigationhöz, mint szabadúszó nyomozók.

Megjegyzés: Ez a jutalom elnyerhető magától Guidrytől is, miután elérted a Médium jártasság 5. szintjét.

Alig éhes / Hardly Hungry 4.000 A simnek alig van szüksége ételre.
Profi naplopó / Professional Slacker 4.000 A simnek nem kell attól tartania, hogy lefokozzák vagy kirúgják.
Tudós / Savant 4.000 A sim minden jártasságát gyorsabban fejleszti!
Ritkán álmos / Seldom Sleepy 4.000 A ritkán álmos simeknek kevesebb alvásra van szükségük.
Szuperkertész / Super Green Thumb 4.000 A sim által gondozott növények elképesztően életerősek!
Senkire nincs szükségem / Needs No One 5.000 Azoknak a simeknek, akik rendelkeznek a senkire nincs szükségem jellemvonással, nem kell többé a társaság szükségletük miatt aggódniuk.
Bátor / Brave 8.000 Azok a simek, akik ezzel a jellemvonással rendelkeznek, nem ijednek meg egy könnyen. A bátor simek sokkal hamarabb összeszedik magukat, mint a legtöbben, és nem bánják azt sem, ha olyan természetfeletti lények társaságában kell lenniük, mint a szellemek vagy csontvázak. A bátor simek továbbá hosszabb ideig maradnak magabiztosak, mint más simek.
Mindig friss / Forever Fresh 8.000 A mindig friss jellemvonással rendelkező simeknek nem kell többé zuhanyozniuk vagy fürdeniük.
Mindig teli / Forever Full 10.000 A Mindig teli jellemvonással rendelkező simeknek nem kell többé enniük!
Sosem fáradt / Never Weary 10.000 A Soha fáradt simeknek nincs szükségük alvásra.
Őszinte / Sincere Nem elérhető A sim nagyobb sikert arat bocsánatkéréseivel és dicséreteivel.
Emlékezetes / Memorable Nem elérhető A kapcsolatmutató lassabban csökken.

Karrier jutalom jellemvonások

  Jellemvonás Leírás EP
Betegség rezisztens / Sickness Resistance Orvos karrier 8. szint szükséges hozzá. Rugalmas immunrendszerének köszönhetően a sim kisebb eséllyel betegszik meg, és gyorsabban épül fel a betegségből.
Kritikusan kapcsolódva / Critically Connected Művészeti kritikus karrier 8. szint szükséges hozzá. Kapcsolatainak köszönhetően a sims 20% visszatérítést kap minden héten az építés módban vásárolt művészeti alkotásokra. Az összeg közvetlenül hozzáadódik az alapvagyonhoz.
Cserkészeti alkalmasság / Scouting Aptitude Cserkészkedés karrier 5. szint szükséges hozzá. A sim cserkész jártassága könnyebbé teszi a jövőbeli jártasságok fejlesztését.Master Crafter
A tenger ura / Master of the Sea A természetvédő karrier tengerbiológus ágazatának 10. szintje szükséges hozzá. A sim gyorsabban köt barátságot delfinekkel és sellőkkel, és könnyebben tud mozogni az óceánban.
Természetes szószóló / Natural Speaker A természetvédő karrier környezetvédő ágazatának 10. szintje szükséges hozzá. A sim a természetből merít erőt ellenállhatatlan karizmájához, hogy lelkesedést (Enthouse) vagy felelősséget ébresszen (Spread Awareness) ügye iránt más simekben.
Tapasztalt játékos / Seasoned Gamer A simnek el kell érnie az E-sport versenyző karrier 4. szintjét (kapitány).
Elit játékosként (Sim) jobban fogja élvezni a videójátékozást, nagyobb valószínűséggel fog nyerni a versenyeken, és jobb teljesítményt nyújt majd az E-sport tevékenységekben.
Elmés oktató / Mental Magister A simnek a Brainiacs csapat szenior tagjának kell lennie.
A sim gyorsabban fejleszti az elméleti jártasságokat.
A nép bajnoka / Champion of the People A simnek el kell érnie a Civil designer karrier Civil tervezői ágazatának 10. szintjét.
A nép bajnoka mindig extra befolyást szerez, extra elégedettségpontot, amikor szerez valamennyi befolyást, és több ajándékot fog kapni más simektől.
Ökomérnök / Eco-Engineer A simnek el kell érnie a Civil designer karrier Zöld technikus ágazatának 10. szintjét.
Egy ökomérnök számára az öko-alkatrészeket igénylő fejlesztések hamarabb elkészülnek, valamint újrahasznosítás közben mindig öko-alkatrészeket fognak találni.
Legendás állóképesség / Legendary Stamina A simnek el kell érnie a Salaryperson (irodista) karrier 10. szintjét.
Ezek a simek tudják, hogyan maradjanak energikusak, mikor az irodai kávéfőző már üres. Az energia szükségletük lassabban fog csökkenni, mint a többi simé.
Karizmatikus sanzonénekes / Charismatic Crooner A simnek el kell érnie a Salaryperson (irodista) karrier 4. szintjét.
Ezek a simek tökéletesítették a karizmatikus hangjukat, ami segít nekik jobban kijönni a munkatársaikkal. Ez segíthet az ének jártasságuk fejlesztésében is.

Ételszakértő jellemvonások

 Jellemvonás Leírás EP
Evőpálcika szakértő / Chopstic Savvy A simnek több alkalommal használnia kell az evőpálcikát. A csúszós galuskától az apró borsóig simed mesterévé vált az evőpálcikával evés művészetének.
Ízvadász / Spice Hound A simnek több alkalommal kell fűszeres ételt fogyasztania. A sim sosem talál egyetlen ételt sem túl fűszeresnek, és egy főszeres étkezés után órákig boldognak érzi magát.
Halhatatlan / Immortal Halhatatlanság bájital fogyasztásától.
(Sim) mostantól immunis az öregkor általi halálra.
Üdítőrajongó / Afizzionado A juice fizzing (üdítőkészítés) jártasság elsajátításától.
Ezek a simek fókuszálttá válnak, amikor üdítőket készítenek a Juice Fizzer (Üdítőkészítő gép) segítségével, valamint jobb minőségű italok keverésére képesek. Ráadásul gyorsabban jönnek rendbe, miután túlitták magukat.

Hegymászó jellemvonások

 Jellemvonás Leírás EP
Középszerű hegymászó / Middling Mountaineer A hegymászó expedíció második szakaszának teljesítésétől (ezüst fokozat). A másik két jellemvonás felülírja.
Ezek a simek már kapiskálják, hogyan másszanak fel Mount Komorebi hegyeire. Ez adhat nekik egy kis előnyt, ami növelheti a jövőbeli sikeres mászási esélyeiket.
Ügyes hegymászó / Capable Mountaineer A hegymászó expedíció második szakaszának teljesítésétől (arany fokozat)/harmadik fokozatának teljesítésétől (ezüst fokozat). A profi hegymászó jellemvonás felülírja.
Ezek a simek már tudják, hogyan másszanak fel Mount Komorebi hegyeire. Ez egy kicsit javítani fog az esélyeiken, amikor sziklát másznak, expedícióra indulnak vagy más kinti tevékenységeket folytatnak.
Profi hegymászó / Expert Mountaineer A hegymászó expedíció teljesítéséért (arany fokozat).
Ezek a simek már pontosan tudják, hogyan másszanak fel Mount Komorebi hegyeire. Ez javítani fog az esélyeiken, amikor sziklát másznak, expedícióra indulnak vagy más kinti tevékenységeket folytatnak.

Átmeneti jellemvonások (gyermek)

Ezek a személyiségjegyek a The Sims 4 Parenthood kiegészítővel érkeztek, és csak rövid ideig figyelhetők meg a gyermek- és tinikorú simeken. A korszakokról bővebben itt olvashatsz.

 Jellemvonás  Leírás EP
Tapadós / Clingy Csak gyerek jellemvonás. A gyermek a legnagyobb biztonságban akkor érzi magát, ha a gondviselőjével kommunikálhat. Nyomasztja, ha arra kényszerül, hogy másokkal is kapcsolatba lépjen.
Távolságtartó / Distant Csak tini jellemvonás. A tini egyre távolságtartóbbá válik. A család közelében tartózkodás és velük való kapcsolat nyomasztja. A világ úgy tűnik, nem érti meg őt. Mivel a családtagok jelenléte +2 negatív hangulatjelzővel látja el a simet, jobb őket a szobájukban tartani ebben a korszakukban.
Medve / I’m a Bear! Csak gyerek jellemvonás. A gyerek nem hajlandó más öltözéket viselni, csakis mackó jelmezt, ellenkező esetben +2 szomorú hangulatjelzőt kap.
Hangos / Loud A gyermek azt szeretné, hogy az egész világ hallja a hangját! Kiabál, zajong a hangszerekkel, és a lehető leghangosabban hallgatja a zenét. Füldugó ajánlott a családtagok számára.
 Rosszindulatú / Mean Streak Ebben a korszakban a tinit boldoggá teszi, ha gonosz interakciókat követhet el mások ellen a móka kedvéért (+2 boldog hangulatmódosítót kap érte).
 Válogatós / Picky Eater A sim válogatóssá válik, és csak a kedvenc ételeit hajlandó fogyasztani. Ez a legbonyolultabb jellemző, ugyanis hat különböző verzióban kerül a játékba, mindegyik más ízlés szerint csoportosítva a kedvelt és elutasított ételeket. Közös jellemzőjük, hogy a gyermek az összetettebb ételekkel szemben az egyszerűbb, alacsonyabb főzés jártassággal is elkészíthetőket részesíti előnyben (palacsinta, spagetti). A gondviselő képes beszélgetni a gyerekkel az étkezési szokásokról, és bátorítani az étel elfogyasztására.
 Lázadó / Rebellious A felnőtté válás lázadást jelent a régimódi atyai szabályok ellen! A sim gyakrabban veszekszik szüleivel, káromkodik, halogatja a házifeladat írását.

Átmeneti jellemvonások

  Jellemvonás Leírás EP
Átmenetileg zseni / Temporary Genius A sim átmenetileg zsenivé válik. Sokkal fókuszáltabbak a szellemi tevékenységek terén, ami megkívánja a boldog lelkiállapotot… bárcsak örökké tartana. (Zseni szérum fogyasztásától)
Gonosz / Evil A simet boldoggá teszi, ha negatív hangulatú simek közelében lehet, képes mániákusan nevetni (Laugh Maniacally) és ördögi terveket megvitatni (Discuss Evil Plans), és dühös lesz, ha jó jellemvonású simmel kell kapcsolatba lépnie. (Begóniával illatosított virágcsokor megszagolása vagy ajándékba kapása miatt)
Éjjeli bagoly / Night owl A sim éjszaka hatékonyabban képes a jártasságait fejleszteni (Celestial Crown + Nitelite viselése miatt)
Kincsvadász / Treasure Hunter A sim éles szemével olyan kincseket és relikviákat is felfedezhet a kincsesládákban, amelyek mások figyelmét elkerülnék. (Celestial Crown + Alexandrite viselése miatt)
 Fertőzött / Infected A sim áldozatul esett a StrangerVille-ben terjedő fertőzésnek. Furcsán viselkedhet, vagy akár megszállottá is válhat. (Bizarr gyümölcs elfogyasztásától, vagy spórák belégzésétől)

Öröklött jellemvonások

Ezeket a jellemvonásokat az utód valamelyik szülője révén örökli.

 Jellemvonás Leírás EP
Télapó gyermeke / Father Winter’s Baby A sim apja maga a Télapó! Az életcélmutató pontok 50%-kal gyorsabban gyűlnek.
Sulani szelleme / Sulani Mana Az simet átjárja Sulani elemi energiája. Képes növelni a növények minőségét vagy vulkanikus bombát idézni. A jellemvonás Sulani őszi szellemeiben és leszármazottaikban lelhető fel.
Gyenge vérvonal / Weak Bloodline Ezen sim szüleinek nem volt vérvonal jellemvonása. A gyenge vérvonal jellemvonással rendelkező simek egy plusz tehetségpontot szereznek minden alkalommal, amikor a mágusrangjuk növekszik. A mágustapasztalatuk is gyorsabban nő, a túltöltődés esélye pedig csökken 10%-kal.
Erős vérvonal / Strong Bloodline A sim szüleinek legalább egyike rendelkezett a gyenge vérvonal jellemvonással. Az erős vérvonal jellemvonással rendelkező simek egy plusz tehetségpontot szereznek minden alkalommal, amikor a mágusrangjuk növekszik. A mágustapasztalatuk is gyorsabban nő, a túltöltődés esélye pedig csökken 20%-kal.
Ősi vérvonal / Ancient Bloodline A sim szüleinek legalább egyike rendelkezett az erős vagy ősi vérvonal jellemvonással. Az ősi vérvonal jellemvonással rendelkező simek egy plusz tehetségpontot szereznek minden alkalommal, amikor a mágusrangjuk növekszik. A mágustapasztalatuk is gyorsabban nő, a túltöltődés esélye pedig csökken 50%-kal.

Rejtett jellemvonások

A Sims 4 számtalan rejtett jellemvonást tartalmaz, amelyek sosem láthatók. Sok közülük technikai információkat tartalmaz, pl. azt jelöli, melyik titkos telket látogatta meg a sim, meghatározhatják a járásstílust, vagy a nem játszható karakterek szerepét. Az alábbi rejtett jellemvonások hasonlóak az általános jellemvonsáokhoz, pusztán nem láthatók.

  Jellemvonás Leírás EP
Balkezes / Left-Handed Ezek a simek jobban szeretik a bal kezüket használni. A balkezes simek sokkal jobban végzik feladataikat bal kézzel.
 Jobbkezes / Right-handed Ezek a simek jobban szeretik a jobb kezüket használni. A jobbkezes simek sokkal jobban végzik feladataikat jobb kézzel.
Idegen / Alien Az idegen simek mind rendelkeznek ezzel a jellemvonással, de csak akkor észlelhető, ha családszerkesztőben látunk egy simet, vagy egy klub követelményeként állítjuk be.
Vámpír / Vampire A vámpír simek mind rendelkeznek ezzel a jellemvonással, de csak akkor észlelhető, ha családszerkesztőben látunk egy simet, vagy egy klub követelményeként állítjuk be.
Sellő / Mermaid A sellő simek mind rendelkeznek ezzel a jellemvonással, de csak akkor észlelhető, ha családszerkesztőben látunk egy simet, vagy egy klub követelményeként állítjuk be.
Varázsló / Spellcaster A varázsló simek mind rendelkeznek ezzel a jellemvonással, de csak akkor észlelhető, ha családszerkesztőben látunk egy simet, vagy egy klub követelményeként állítjuk be.
Szervó / Servo A szervó simek mind rendelkeznek ezzel a jellemvonással, de csak akkor észlelhető, ha családszerkesztőben látunk egy simet, vagy egy klub követelményeként állítjuk be.

Halálhoz kapcsolódó jellemvonások

A simek haláluk után egyedi jellemvonással gazdagodnak, ami a haláluk módjára utal, és ami különleges képességekkel, tulajdonságokkal ruházhatja fel őket szellemként. A halálnemekről és szellemekről bővebben itt olvashatsz.

  Jellemvonás Leírás EP
Anyanövény / Consumed by the Mother A sim az Anyanövény hatalma alá került, és örökké élvezheti az ezzel járó nem csökkenő szükségletek adományát.
Düh / Death by Anger A sim gutaütést kapott, és düh még mindig benne bujkál.
Bogár általi halál / Death by Beetles A halál jegy jól összekevert bogárturmix formájában jött el a simedért. A simed most már egy kísértetházban ejtőzhet.
Murphy-ágy általi halál / Death By Being Crushed By a Murphy Bed Ez a sim egy Murphy-ágy alatt lelte halálát.
Légyraj általi halál / Death By Being Swarmed By Flies Ez a sim egy dühös légyraj által lelte halálát.
Tehénnövény/ Death by Cowplant A simet megette egy tehénnövény, és még mindig bonyolult a kapcsolata a növényekkel.
Fulladás / Death by Drowing A sim vízbe fulladt, és azóta is tart minden víztől.
Áramütés / Death by Electrocution A simet sokkolta, mikor halálos áramütésben halálát lelte.
Szégyen / Death by  Embarrassment A sim olyan megaláztatást élt át, hogy belehalt a szégyenbe. Szó szerint.
Magasból lezuhanás általi halál / Death by Falling from Heights Ez a sim belehalt egy magasból való lezuhanásba.
Tűzhalál / Death by Fire A sim tűzben lelte a halálát, és a lángok még mindig kísértik.
Virágillat / Death by Floral Scent A vég halállal illatosított virágcsokor képében érkezik a simért. Megfizeti az árát, hogy nem tudott nemet mondani egy ajándékra.
Fagyhalál / Death by Freezing A sim túl sokáig volt kitéve fagypont közeli hőmérsékletnek.
Éhhalál / Death by Hunger A sim belehalt az éhségbe, amely követte őt a túlvilágra is.
Gyilkos csirke általi halál / Death by Killer Chicken Vedd úgy, hogy ezzel fizetted meg az árát annak, hogy undok voltál egy csirkével.
Gyilkos nyúl általi halál / Death by Killer Rabbit Ez a sim provokált egy gyilkos nyulat, és drágán megfizetett érte.
Nevetés / Death by Laughter A sim belehalt a nevetőgörcsbe, ami azóta is néha előtör belőle.
Villámcsapás / Death by Lightning A sim villámcsapás által lelte halálát
Végelgyengülés / Death by Old Age A sim eltávozott, mikor eljött az ideje.
Kimerültség / Death by Overexertion Nyilvánvalóan lehetséges túlzásokba esni. Simed egészen a halálig fokozta.
Túlhevülés / Death by Overheating A sim túl sokáig volt kitéve magas hőmérsékletnek.
Mérgezés / Death by Poison A sim mérgezésben leli halálát.
Gömbhal / Death by Pufferfish A sim önnön életét önnön szájába helyezte, és megevett egy igen mérgező halat.
Veszett rágcsáló láz / Death by Rabid Rodent Fever A sim megadta magát a veszett rágcsáló láznak, dögvész és betegség félelmét terjesztve a túlvilágon.
Mágus túltöltöttség általi halál / Death by Spellcaster Overload A túltöltött szellemek mindenféle mágikus interakció célpontjai lehetnek, többek közt párbajozni és edzeni is lehet velük.
Szauna / Death by Steam A sim belehalt a túlzott gőzkibocsátásba, ami miatt folyton forró és dehidrált.
Napfény / Death by Sunlight A simet túlexponálták azok a káros UV sugarak!
Automata általi halál / Death by Vending Machine Ez a sim nem bírta el a rádőlő automata erejét, ennek eredményeképp meghalt.
Szörnyű következmények / Ghastly Consequences A halhatatlanság utáni hajsza tele van kudarcokkal és balesetekkel. Szerencsére úgy tűnik, ez majd elmúlik valamikor. Próbáld meg kiélvezni a szellemlétet, amíg tudod!
Éjszakai kísértet / Night Wraith Az Éjszakai kísértet vizuális effektjeit adja a simeknek, vagyis szikrázni kezd a szemük, és örökké szomorúvá válnak.
Ezt a jellemvonást nem lehet csalások használata nélkül kiválasztani a simek számára.
Kísérteti megjelenés / Spectral Look Ennek a jellemvonásnak nincsen ikonja, és csak a szellem megjelenésű NPC eladóknál használja a játék.

Állatok jellemvonásai

A The Sims 3 Cats & Dogs kiegészítővel érkező állatok ha nem is irányíthatók, de önálló személyiséggel rendelkeznek. Az alábbiak közül birtokolhat minden állat maximum három jellemvonást. Az állatokról bővebben itt olvashatsz.

Macskák

 Jellemvonás Leírás EP 
Szeretetteljes / Affectionate Ezek a macskák nagyon szeretik a gazdáikat. Megpróbálnak a gazdáik közelében maradni, amikor csak tehetik.
Zárkózott / Aloof Ezeknek a macskáknak nem igazán van szükségük gazdára, ők csak az ingyen étel miatt vannak itt.
Okos / Clever Ezek a macskák gyorsan tanulnak, és egyesek szerint még a Simlish nyelvet is megértik!
Kíváncsi / Curious Ezek a macskák kíváncsibbak a környezetükre, mint a többiek. Szeretnek különböző dolgokat keresni a ház körül.
Bolyhos / Fluffy Ezek a macskák bolyhosabbak az átlagnál! Gyakrabban köhögnek fel szőrgolyókat is.
Szabadlelkű / Free Spirit Ezek a macskák szeretnek kóborolni a világban, majdnem annyira, mintha vadon élő állatok volnának! De ne aggódj, enni mindig haza fognak jönni.
Barátságos / Friendly Ezek az állatok barátságosak a Simekkel, és örömmel találkoznak új Simekkel is.
Mozgékny / Frisky Ezek a macskák aktívabbak, mint a többiek. Nagyon szeretnek karmolászni és szaladgálni.
Falánk / Glutton Ezek az állatok lényegesen többször fognak enni, és sokkal nagyobb felfordulást hagynak maguk után.
Lusta / Lazy Ezek a macskák nagyon szeretnek szundikálni. Ritkábban ugrálnak ide-oda, mivel az túl nagy erőfeszítést igényelne.
Bajkeverő / Mischievous Ezek a macskák mindig rosszban sántikálnak! Gyakran rosszalkodnak, és bátoríthatóak is erre.
Játékos / Playful Ezek az állatok szeretik a játékokat, és állandóan játszani szeretnének, még akkor is, amikor nem izgatottak.
Csavargó / Prowler Ezek a macskák nagyon szeretnek csavarogni a szomszédságban. Küldd ki őket, és talán hazahoznak valamit, amit odakint találtak!
Ijedős / Skittish Ezek a macskák mindentől félnek. Jó, rendben, majdnem mindentől. Ezen kívül nagyon szeretnek elbújni is.
Elkényeztetett / Spoiled Ezek a macskák elkényeztetett teremtmények. Ha leszidod őket, az szinte sosem változtat a viselkedésükön.
Nyávogós / Talkative Ezek a macskák szeretnek együtt nyávogni a zenélő Simekkel. Még énekelni is megpróbálnak, ha megkéred őket.
Területvédő / Territorial Ezek a macskák erőteljesen védik a területüket. Agresszívan fognak viselkedni minden új személlyel.

Kutyák

 Jellemvonás Leírás  EP
Aktív / Active Ezek a kutyák mindig energikusak. Szeretnek futni és élvezik a gyakori sétákat.
  Kalandor / Adventurous Ezek a kutyák néha elmennek otthonról, hogy egyedül kalandozzanak, de szeretnek kalandozni a gazdájukkal is.
  Agresszív / Aggressive Ezek a kutyák ellenségesebbek, amikor új Simekkel találkoznak, és meg is támadhatnak másokat, ha nincsenek megfelelően betanítva.
  Heverésző / Couch Potato Ezek a kutyák nem túl energikus teremtmények, akik jobban szeretnek lazítani a gazdájukkal, mint futkározni.
  Barátságos / Friendly Ezek az állatok barátságosak a Simekkel, és örömmel találkoznak új Simekkel is.
  Falánk / Glutton Ezek az állatok lényegesen többször fognak enni, és sokkal nagyobb felfordulást hagynak maguk után.
  Szőrös / Hairy Ezek a kutyák mindenfelé hullajtják a szőrüket. Fésüld ki őket, hogy tisztán tartsd a házat!
  Vadász / Hunter Ezek a kutyák természetes vadászok. Küldd ki őket, ők pedig vadászni és ásni fognak.
  Független / Independent Ezeknek a kutyáknak kevésbé van szükségük a folyamatos szeretgetésre, és egyedül is elmehetnek sétálni.
  Ideges / Jumpy Ezek a kutyák könnyen megijednek, és szeretnek elbújni. Gyakran elkerülik az olyan dolgokat, mint például a harcok.
  Hűséges / Loyal Ezek a kutyák a gazdájuk közelében akarnak lenni, és élvezik a szeretgetést. Szeretik követni a gazdájukat.
  Játékos / Playful Ezek az állatok szeretik a játékokat, és állandóan játszani szeretnének, még akkor is, amikor nem izgatottak.
  Nyomozó / Sleuth Ezek a kutyák természetüknél fogva kíváncsiak, és szeretik megvizsgálni a különböző tárgyakat a ház körül.
  Okos / Smart Ezeket az okos kutyákat könnyebb betanítani, és gyorsabban elsajátítják a trükköket. Talán még a Simlish nyelvet is megértik!
  Makacs / Stubborn Ezek a kutyák nem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak. A szidás nem sokat változtat a rossz magaviseletükön, de megpróbálhatsz könyörögni nekik, hogy hagyják abba
  Bajkeverő / Troublemaker Ezek a kutyák mindig rosszban sántikálnak! Gyakran rosszalkodnak, és bátoríthatóak is erre.
  Zajos / Vocal Ezek a kutyák szeretnek időnként vonyítani, és parancsra még énekelnek is.

Írta: Thea

Kiegészítette és állat jellemvonásokat fordította: Ruby

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.