Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Island Living – Természetvédő karrier

Az Island Living kiegészítő új karrierjével egy talán minden korábbinál fontosabb témára hívják fel a játékosok figyelmét: a környezetvédelemre. Nagyon is aktuális ma ezzel foglalkoznunk, és nagy pozitívum, hogy a természeti értékek megőrzése a hétköznapi élet egyik alapvető feladataként épül be a fiatalabb simmerek tudatába.

Mua Pel’am egy gyönyörű sziget, amely egy aktív vulkán lábainál fekszik. A mesés vízesés és a titkos barlang is izgalmas felfedezésre csábítja az ide érkező látogatókat. Mua Pel’am azonban szenved azok kezétől, akik nem tisztelik a természetet, az ökoszisztéma károsodott. Képes vagy elősegíteni a sziget gyógyulását, hogy az őshonos fajok újra birtokukba vehessék?

Több módon járulhatsz hozzá, hogy Mua Pel’am visszanyerje korábbi ragyogását. Ezek közül legkevesebb erőfeszítéssel az olyan tevékenységek járnak, mint a parton heverő törmelékhalmok eltakarítása, vagy gondot fordíthatsz az invazív fajok, például az aranyhal populációjának visszaszorítására. Ezt úgy érheted el, ha horgászat közben visszaereszted a vízbe az őshonos halfajokat.

Kifogni vagy elengedni?

Makoa horogra akasztott egy kékúszójú tonhalat, ami egy veszélyeztetett, védett halfaj. Megtartani illegális, valamint következményekkel járhat, de egy kevésbé etikus halász kísértésbe eshet, hogy magáénak tudja a ritka (és értékes) példányt…

Engedje el a halat

Tartsa meg mindenképp

Könnyen megtudhatod, melyik tevékenységek gyakorolnak pozitív hatást a környezetre, ugyanis ilyenkor egy szív alakú zöld levél tűnik fel a simed mellkasánál.

Mua Pel’am meghálálja, amiért törődsz vele – gondos munkád nyomán fejlődésnek indul, a fák zöldebbé válnak, és az élővilág is egyre népesebb a szigeten és a környező vizekben.

Sajnos a folyamat során egyre több kártékony alak tűnik fel a környéken, az orvhalászoktól az anti-környezetvédőkig. A fejük felett lebegő jelzésből láthatod, hogy rosszban sántikálnak. Kérdőre vonhatod őket azért, amit tesznek (amellyel nagyobb sikert érhetsz el magasabb karizma jártasság esetén), vagy felszólíthatod őket a távozásra.

A természet védelméért tett erőfeszítéseid végül kifizetődnek, és egy felugró ablak értesít arról, hogy Mua Pel’am virágzásnak indult.Egyébként is szépséges sziget volt, de most láthatod teljes fényében – a fauna és virágok színesebbé válnak, a korallzátonyok körül halak úszkálnak, és pillangók táncolnak körbe a szigeten. Bébi tenkősök versenyeznek a hullámok felé, és feltűnnek a ritka albínó delfinek is a környező vizekben.

Mua Pel’am fejlődésnek indult!

A természetvédelmi törekvések hatására Mua Pel’am fejlődik! Virágok bontják szirmaikat, a korallzátonyok növekednek, és a halak is visszatértek!

A helyzet mégsem teljesen rózsás, bosszantó sirályok fosztogatják a helyi élővilágot, a gyönyörű sziget pedig egyre több bajkeverő számára is csábító célponttá vált.

Munkára fel, a szigetnek még több törődésre van szüksége!

Mua Pel’am virágzik!

A sziget minden tekintetben egészségesebb, az állatok pedig menedéküknek tekintik!

Tengeri teknősöket figyeltek meg, ahogyan tojásokat raknak a tengerparton. Ne hagyd ki te sem a bébi teknősök kikelésének ünnepét! Jelentések érkeztek arról is, hogy ritka albínó delfinek tűntek fel a környező vizekben…

Mua Pel’am visszanyerte régi fényét, hurrá!

Conservationist / Természetvédő karrier

Bár a környzettudatosság minden sim számára elérhető lehetőség, az Island Living kiegészítővel egy új karrier is érkezett, amellyel simed hivatásává válhat a sziget megóvása. Bármilyen apró is egy sim, nagy dolgokat vihet véghez, ha igazán fontos számára az ügy, amiért harcol.

Ha ezt a karriert szánod simednek, érdemes hozzá illő jellemvonásokat választani neki, amelyek a következők:

 • Child of the Ocean / Az óceán gyermeke vagy Child of the Island / A sziget gyermeke
 • Active / Aktív
 • Loves Outdoors / Természetszerető

Telefonon vagy a számítógép segítségével válhatsz igazi ökoharcossá, és a karrier első hat szintjéhez nem is kell mást tenned, mint simed logika jártasságát fejlesztened.

Szint Rang Feltétel Bónusz
1. Wildlife Enthusiast / Vadvilág rajongó
2. Field Assistant / Mezőőr Logika 2. szint Enthuse About Conservation / Lelkesedjen a természetvédelemért
3. Land Surveyor / Földfelügyelő Logika 3. szint Spran Invasive Species / Invazív fajok permetezése
4. Wildlife Technician / Vadvilág technikus Logika 4. szint Write Conservation Article / Természetvédő cikk írása
5. Nature Historian / Természettörténész Logika 5. szint Természetvédő kenu
6. Conservation Director / Környezetvédelmi igazgató Logika 6. szint Új természetvédő ruhák, Virágeső (Flower sail) aktiválása a kenun

A természetvédő egy otthon is végezhető karrier, a műszakod kezdete előtt egy órával értesítést kapsz, és kiválaszthatod, hogy simed a munkahelyéről vagy otthonról fog dolgozni. Mint a legtöbb otthoni karriernél, itt is gyorsabb fejlődést érhetsz el, ha önállóan küldöd el simedet dolgozni. Ebben az esetben az órabéred alapján kapsz fizetést a műszak végén.

Ha az otthoni munkát választod, az nagyobb flexibilitást ad a napodnak. Feladatokat kapsz majd, amelyeket teljesítened kell, a fizetésed pedig csak a következő műszak elején érkezik meg – már amennyiben elfogadhatóan dolgoztál. Otthoni munkavégzés során a fizetésed a teljesítményed alapján kerül kiszámlázásra, így még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kapsz fizetési csekket.

Hatékonyan gyorsíthatod szakmai fejlődésed, ha a Reserch Conservation / Környezetvédelmi kutatás opciót használod a számítógépen. Ha elérted a logika jártasságod negyedik szintjét, és ezzel együtt Wildlife Technician rangot, környezetvédelmi cikkek írásával is fejlesztheted logika jártasságod (ami az előléptetés feltétele).

Remek lehetőség a fejlődésre a növények, ásványok vagy más tárgyak tanulmányozása (Survey). Ezt az interakciót nem alkalmazhatod bármikor, vagy egy újratöltődési ideje, de van némi esélye, hogy közben értékes kutatási adatokkal (Research Data) is gazdagodj. Kutatási adatot a Collect Sample / Mintagyűjtés vagy Collect Sample from the Ocean / Mintagyűjtés az óceánból lehetőségekkel is gyűjthetsz, ha az eszköztáradba került mintát elemzed az Analyze Sample interakcióval. A magas logika jártasság mindenképp hasznos ehhez a tevékenységhez, különben előfordulhat, hogy a lombik a simed arcába robban. Ha az eszköztáradban a megszerzett adatokra kattintasz, választhatsz, hogy egy kis profitért cserébe eladod őket a természetvédelmi csatornának (Sell to National Nature Channel), vagy a karriered előremozdítása érdekében elküldöd a Kutatási Központba (Send to Research Center).

A természetvédő karrier hetedik szintjét elérve választhatsz a Tengerbiológus / Marine Biologist és a Környezetvédelmi menedzser / Environmental Manager ágazatokból. A kettő közül előbbi passzívabb, nagyobb változásokat a második irány választásával vihetsz végbe a szigeten.

Marine Biologist / Tengerbiológus ágazat

A karrier a kiegészítővel érkezett Children of the Ocean / Az óceán gyermeke jellemvonással áll leginkább összhangban, a tengerbiológus sim ugyanis szoros köteléket ápol az óceánnal. Képessé válik légzőpipás merüléssel megfigyelni a vízi élővilágot (Survey Wildlife), vagy búvárfelszereléssel mélyre merülni a Survey Ocean Floor / Óceánfenék megfigyelése opcióval. Az előrelépéshez a logika és fitness jártasság fejlesztése szükséges.

Szint Rang Feltétel Bónusz
7. Ocean Observer / Óceánfigyelő Logika 8. szint, Fitness 2. szint Enthouse about Marine Biology / Lelkesedjen a tengerbiológiáért, Survey Ocean Wildlife / Figyelje meg az óceán élővilágát
8. Fisheries Specialist / Halászati specialista Logika 9. szint, Fintess 4. szint Survey Ocean Floor / Óceánfenék megfigyelése
9. Aquatic Ecologist / Víziökológus Logika 10. szint, Fitness 6. szint Shoot Nature Documentary / Természetfilm forgatása,  új tengerbiológus ruhák
10. Master of Marine Affairs / A tengeri viszonyok mestere Master of the Sea / A tenger mestere jellemvonás

Az Aquatic Ecologist rangot elérve öninterakcióként elérhetővé válik a Shoot Nature Documentary (§500) / Természetfilm forgatása lehetőség. Simed ekkor eltűnik pár órára, majd egy filmmel az eszköztárában tér vissza. Címet adhatsz neki, és ha rendelkezel a Get Famous kiegészítővel, a videóállomás segítségével szerkesztheted is, hogy növeld a minőségét. Az így elkészült dokumentumfilmet az eszköztáradon keresztül eladhatod a természetvédelmi csatornának (License to National Nature Channel), ami komoly bevételt hozhat a kasszába.

A tengerbiológus karrier legfelső szintjét elérve a sim egy új bónusz jellemvonással gazdagodik.

Master of the Sea / A tenger mestere A természetvédő karrier tengerbiológus ágazatának 10. szintje szükséges hozzá. A sim gyorsabban köt barátságot delfinekkel és sellőkkel, és könnyebben tud mozogni az óceánban.

Environmental Manager / Környezetvédelmi menedzser ágazat

A karrier a kiegészítővel érkezett Children of the Island / A sziget gyermeke jellemvonással áll leginkább összhangban, a környezetvédelmi menedzser sim ugyanis hivatásának érzi a sziget szépségének megőrzését. Szakértelmét latba vetve intézkedéseket fogalmaz meg a fenntartható fejlődés érdekében, és terjeszti a környezettudatosságot a tömegeknek. Az előrelépéshez a logika és karizma jártasság fejlesztése szükséges.

Szint Rang Feltétel Bónusz
7. Conservation Regulator / Könyezetvédelmi ellenőr Logika 8. szint, Karizma 2. szint Consult on Global Policy / Glogális irányelvek megvitatása, Prepare Grant Application / Pályázati anyag előkészítése, Submit Grant Application / Pályázat benyújtása
8. Sustainability Specialist / Fenntarthatósági szakember Logika 9. szint, Karizma 4. szint Write Conservation Paper / Környezetvédelmi tanulmány írása
9. Environmental Ambassador / Környezetvédelmi nagykövet Logika 10. szint, Karizma 6. szint Shoot Nature Documentary / Természetfilm forgatása
10. Chief Sustainability Officer / Fenntarthatósági főtiszt Nature Speaker / A természet szószólója jellemvonás, Can you see me now? kamera

Ez az ágazat jóval több lehetőséget tartogat, mint a tengerbiológus. Környezetvédelmi menedzserként a simek tanulmányokat írhatnak, hogy ezzel némi bevételre tegyenek szert, valamint a számítógépet használva támogatásokat is megpályázhatnak. Utóbbihoz a Prepare Gant Application / Pályázati anyag előkészítése interakcióval foghatsz neki, majd az eszköztáradban rákattintva el is küldheted a dokumentumot.

A pályázat sikeressége a jelentkezés minőségén múlik. Az Incorporate Reserach Data / Foglalja bele a kutatási eredményeit interakcióval növelheted az elfogadás esélyét. Ha pozitívan bírálják el, azonnal meg is kapod a támogatási összeget, ha azonban visszautasításra kerül, a sim átmenetileg szégyent érez a kudarc miatt.

A környezetvédelmi menedzser karrier legfelső szintjét elérve a sim egy új bónusz jellemvonással gazdagodik.

Natural Speaker / A természet szószólója A természetvédő karrier környezetvédő ágazatának 10. szintje szükséges hozzá. A sim a természetből merít erőt ellenállhatatlan karizmájához, hogy lelkesedést (Enthouse) vagy felelősséget ébresszen (Spread Awareness) ügye iránt más simekben.

Globális irányelvek

A környezetvédelmi menedzser ágazatban tevékenykedő simek az egész sziget jövőjére hatást gyakorolhatnak. A telefonjukat használva felterjeszthetnek és megvitathatnak globális irányelveket (Global Policies). Miután kiválasztottad a rendelkezést, amelynek elfogadtatását a legfontosabbnak tartod, számos alkalommal kell róla konzultálnod, mielőtt életbe lépne. Ez az opció nem érhető el folyamatosan, kb. 12 óránként alkalazhatod újra, de a Check Progress on Global Policy menüpontban bármikor ellenőrizheted, hol tart a folyamat. Ha elég időt fektettél a témába, eléri a 100%-ot, az új irányelv pedig elfogadásra kerül.

Egyszerre csak egy rendelkezésről indíthatsz konzultációt, de egymás után akár az összes bevezetését is indítványozhatod. Ha a gyakorlatban mégsem azt az eredményt hozzák, amelyet reméltél, a telefonod segítségével semmissé is teheted őket a Repeal Global Policy opció segítségével.

Ikon Irányelv Hatás
Controlling Invasive Fish / Invazív halfajok kontrollálása Az invazív halfajok kiszorítják az őshonos élőlényeket az élőhelyükről, ezért érdemes a halászokat ezek kifogására motiválni. Az invazív halak eladási ára kétszeresére növekszik, és ritkábban akadnak majd horogra. Az érintett halfajok a következők: Celestial Grouper, Carp, Perc, Goldfish, Lionfish
Managing Overfishing / Túlhalászat kezelése A hobbipecások a kihalás szélére sodortak bizonyos halfajokat, ezért lehetőséget kell biztosítani rá, hogy a populáció növekedni kezdjen. A halászat 12PM és 8PM között tiltottá válik, az illegális tevékenységen kapott simek bírságot kapnak. Természetesen a hivatásos halászok kivételt élveznek munkaóráik alatt, és a helyi rendezvényeken során is engedélyezett a horgászat.
Coconut Rebate / Kókuszdió visszatérítés A kókuszdió iránti kereslet növekszik, ezért a helyi kertészeket arra kell bátorítani, hogy ők is kókuszpálmák nevelgetésébe kezdjenek. A háztartások minden nap támogatást kapnak a felügyeletük alatt növekvő kókuszpálmák után.
Supporting Organic Produce / Organikus alapanyagok támogatása Az organikus termesztés fenntartható, egészséges és környezetbarát! Minden termék organikus alapanyagokból készül ezentúl, így a főzés is költségesebbé válik, de a simek energizált hangulatjelzőt kaphatnak az elfogyasztásuk után.
Water Purifying Solution / Víztisztítás A környezetszennyezés a csapvizet is  érinti. A vízellátó rendszer egy olyan kísérleti víztisztító berendezéssel bővül, amelynek hosszútávú hatásai még nem ismertek. A hatékonyságukról szóló reklámvideók azonban biztosan nem hazudnak, igaz?
Litting Fines / Szemetelési bírság A szemetelők rengeteg kárt okoznak a természeti értékekben és az élővilágban! Kíméletlenül meg kell büntetni azokat, akik lusták megkeresni a legközelebbi kukát. A bírságból befolyt összegek pedig a természetvédelmi alapba vándorolnak, legalábbis a törvényhozók ezt ígérik.
Energy Curfew / Energiatakarékosság A környezetszennyezés napról-napra egyre nagyobb méreteket ölt, csökkenteni kell a simek ökológiai lábnyomát. A megoldás: az elektromosságot ki kell kapcsolni minden háztartásban 12AM és 6AM között. Csekély ár ez a bolygó megmentéséért!
Green Energy Rebate / Zöld energia visszatérítés A környezetszennyező erőművek helyett alternatív, tiszta energiaforrások használata javasolt, mint például szél- és napenergia. Ezek csökkentik a háztartások számláit, és nincsenek árnyoldalai. Nos, leszámítva azt, hogy az éjszakai órákban energiaingadozások tapasztalhatók. De mégis mekkora az esélye, hogy mindenki ugyanakkor akarjon áramot használni?

Munkavégzés otthonról

Az otthoni munkavégzés során vagy munkaidő után plusz feladatként simednek különféle tevékenységeket kell végrehajtania. Ezek gyorsíthatják a szakmai előmenetelét, és extra simoleonnal is kecsegtetnek. A következő utasításokat kaphatod a játék során:

 • Research Conservation / Környezetvédelmi kutatás – A számítógépen érheted el, és a logikai jártasságod is növekszik közben.
 • Clean Up Trash at Mua Pel’am / Szedj szemetet Mua Pel’am környékén – Vedd utad a sziget felé, és keress halászhálókat vagy műanyagot a vízben vagy parton. A homokra kattintva át is fésülheted a környéket szemét után kutatva (Beachcomb for trash).
 • Survey Wildlife at Mua Pel’am / Dokumentáld a vadvilágot Mua Pel’am környékén – Vedd utad a sziget felé, és vizsgáld meg a trópusi növényeket, vízesést, barlangot, sziklákat, algát vagy horgászhelyeket. Csak a sikeres vizsgálatok számítanak elvégzett feladatnak. Az összegyűjtött információk megtalálhatók lesznek a telefon jegyzetei között.
 • Spread Conservation Awareness to Other Sims – Terjeszd a környezettudatosságot a többi simnek – Beszélj más simekkel, és használd a Spread Conservtion Awareness interakciót.
 • Take Photos of Mua Pel’am – Készíts fotókat Mua Pel’am környékén – Keress megvizsgálásra alkalmas tárgyakat, és készíts róluk képet. Használhatod a telefonod Take Photo / Készítsen képet lehetőségét is a feladat teljesítéséhez.
 • Take Samples from the Ocean – Vegyél mintát az óceánból – Vegyél mintát a vízből ott, ahol ez lehetséges. Az interakciónak 30 perces újratöltődési ideje van.
 • Write Conservation Article – Írj környezetvédelmi cikket – Használd a számítógépet, hogy online cikket írj a témában.
 • Take Waterfall Samples in Mua Pel’am – Vegyél mintát a vízesés vizéből Mua Pel’am szigetén – Utazz a vízeséshez, és vegyél mintát belőle. Az interakciónak 30 perces újratöltődési ideje van.
 • Explore Cave in Mua Pel’am – Fedezd fel a barlangot Mau Pel’am szigetén – Utazz a szigetre, és vizsgáld meg az Admiral’s Wreckage közelében található barlangot.
 • Plant Something – Ültess valamit – Helyezd bármilyen termeszthető növény magját a földre, és ültesd el.
 • Enthuse about Marine Biology – Lelkesedjen a tengerbiológiáért – Beszélj egy másik simmel, és használd ezt a barátságos interakciót.
 • Interact with a Dolphin – Lépjen kapcsolatba egy delfinnel – Hívd magadhoz delfin barátodat, és lépj kapcsolatba vele.
 • Snorkel in Mua Pel’am – Merüljön légzőpipával Mua Pel’am szigetén – A zöld bójánál van erre lehetőséged.
 • Patrol the Ocean of Mua Pel’am – Járőrözzön az óceánon Mua Pel’am szigetén – Vidd magaddal kenudat a szigetre az eszköztáradban, és használd a Sail Around / Hajókázzon interakciót. Megteheted ugyanezt a jet-si Riding Around lehetőségével is.
 • Survey Ocean Wildlife – Figyelje meg az óceán élővilágát – Vedd utad egy bójához, kattins rá, és válaszd a Snorkel / Légzőpipás merülés vagy Dive / Búvárkodás opciót. A sellők számára ez nem elérhető, nekik egy piros/fehér bóját kell keresniük, és a Survey Ocean Floor / Vizsgálja meg az óceán fenekét lehetőséggel teljesíthetik a feladatot.
 • Consult on a Global Policy – Vitasson meg egy globális irányelvet – A telefonodat használva teheted meg. Ezek az irányelvek hatással lesznek minden világra.
 • Write Conservation paper – Írjon környezetvédelmi tanulmányt – Használd a számítógépet, és írj tanulmányt a megadott témában.

Forrás: SimsVIP, Sims-Online

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.