Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Get to Work Karrier – Üzletvezetés / Retail Business

A Get to Work kiegészítőben lehetőséged van arra, hogy különböző típusú üzleteket vezess. Eladhatod a Építés/Vásárlás módból származó tárgyakat vagy az általad készítetteket. Csak két dologra van szükséged az üzletedet megnyitásához: egy pénztárgépre és egy pultra.

Az üzleti panel tartalmaz néhány opciót, amivel irányíthatod az üzleted. Ez a tipp megtanít téged az üzleti panel kezelésére és a különböző lehetőségekre, amelyek rendelkezésedre állnak az üzleted vezetése során.

Kiskereskedelmi telkek vásárlása

Hogy üzletet működtess, meg kell vásárolnod egy kiskereskedelmi telket. Bármelyik telket be lehet sorolni kiskereskedelmi (Retail) telekként. Szóval ha neked már van egy lakótelked akkor csak annyi a dolgod, hogy besorolod kiskereskedelmi teleknek. Lakótelken nem tudsz semmilyen típusú üzletet vezetni, viszont lakhatsz a kiskereskedelmi telken, ha szeretnél.

Az összes világban lehetőséged van arra, hogy egy üres telket és épületet vásárolj, letölthetsz egy üzletet a galériából, vagy megvásárolhatod Magnolia Promenade három előre elkészített üzletének egyikét. A három elérhető telek a következő: Paddywack’s Emporium, JF&S Clothiers vagy The Roadstead.

Két módja van annak, hogy a simed kiskereskedelmi telket vásároljon; telefonon vagy számítógépen keresztül.

 • Vásárolj kiskereskedelmi telket telefonon
  • Kattints a telefon ikonra
  • Kattints a Karrier/Háztartás (Career/Household) buborékra
  • Kattints a kiskereskedelmi üzlet megvásárlása (Buy a Retail Store) buborékra
 • Vásárolj kiskereskedelmi telket számítógépen keresztülKattints bármelyik számítógépre
  • Kattints a Háztartás buborékra
  • Kattints a ‘Vásároljon egy kiskereskedelmi üzletet’ buborékra

Üzleti panel és pénztárgép

Az üzleti panel és a pénztárgép a két fő eszköz, amivel irányíthatod és sikeressé teheted az üzleted. Tartalmazza az üzlet nyitva/zárva (Open/Close) gombját, az árakat feltüntető menüt (Price Markup), a simoleonok átutalása menüt (Business Funds), a jutalmak menüt, az alkalmazottak irányítasa menüt, az egyenruhák szerkesztése menüt és végezetül az eladási menüt.

A pénztárgép ugyanazokat az opciókat tartalmazza, mint az üzleti panel, egy lehetőség kivételével. A jutalompontok menü (Perk Points) helyett a megvásárolt reklámok buborékját jeleníti meg.

CímkeNévLeírás
AÜzleti költségvetés menüAz üzleti költségvetés menü lehetővé teszi, hogy pénzt utalj át a háztartási alapodból az üzleti alapodba és fordítva.
BJutalompontok menüA jutalompontok menü lehetővé teszi, hogy a simed jutalmakat vásároljon, miután pontokat szerez a vállalkozás működtetése közben.
CAlkalmazottak irányítása menüAz alkalmazottak kezelése menü lehetővé teszi a sim számára az alkalmazottak felvételét/kirúgását, előléptetését/lefokozását és képzését.
DÁrazás menüAz árazás menü lehetővé teszi a sim számára, hogy növelje vagy csökkentse az árakat az üzletben.
EEgyenruhák szerkesztése menüAz egyenruhák szerkesztése menü lehetővé teszi a sim számára, hogy szerkessze alkalmazottai egyenruháit.
FNyitva/zárva gombA nyitva/zárva gomb lehetővé teszi a sim számára, hogy kinyissa és bezárja az üzletét.
GÜzlet eladása ikonAz üzlet eladása ikon lehetővé teszi simed számára, hogy eladja üzletét.

Vállalkozás működtetése

Miután megvásároltál egy kiskereskedelmi telket, és elhelyeztél egy üzletet rajta, el kell kezdened irányítani. Az üzletnek több különböző része is van, amit kezelhetsz: üzleti költségvetés, ármeghatározás, alkalmazottak és reklám. Ha szeretnéd majd napi szinten irányítani az üzleted, akkor ezekre figyelj oda.

Üzleti költségvetés

Úgy kell kezelned az üzleted alaptőkéjét, hogy legyen elég pénzed, amit árubeszerzésre fordíthatsz. Képes vagy az üzlet alaptőkéjét az otthoni és a kiskereskedelmi telkedről is kezelni. A költségvetés menü lehetővé teszi számodra, hogy háztartásod költségvetéséből pénzt utalj át üzleted alaptőkéjébe, vagy fordítva. Az üzleti számládon lévő simoleonok összege az, amit elkölthetsz a kiskereskedelmi telkeden.

Az üzleti költségvetésbe három különböző módon lehet pénzt átutalni: az alsó ikonsoron található pénz átutalás gombbal, a pénztárgépen található átutalás gombbal és az üzleti panelen található átutalás gombbal.

 1. Válaszd a pénz átutalása (Transfer Retail Funds) gombot a pénztárgépen, az üzleti panelen vagy a bal alsó sarokban.
 2. Válaszd ki, hogy Honnan szeretnél utalni (From).
 3. Válaszd ki, hogy Hová szeretnél utalni (To).
 4. Add meg az átutalni kívánt pénz összegét az Átutalás (Transfer) mezőben.
 5. Kattints az Átutalás megerősítése (Confirm Transfer) gombra.

Megjegyzés: A legördülő mezőkből való választás helyett a cseregombra kattintva gyorsan átválthatsz a Honnan (From) és a Hová (To) beállítások között.

Termékek kijelölése

Ahhoz, hogy üzleted működni tudjon, ki kell jelölnöd eladásra szánt termékeket. Helyezd el az árusítani kívánt dolgokat a számukra megfelelő helyen (általános termékeket emelvényeken, polcokon, ételeket a hűtőben vagy hűtőpultban, ruhákat a próbababákon), majd kattints az eladni kívánt tárgyra és a Jelölje ki eladásra (Set for Sale) interakció segítségével tudasd a boltodba betérő vevőkkel, hogy az adott dolgot meg tudják vásárolni.

Alapvetően a legtöbb dolgot áruba tudod bocsátani, azonban figyelj arra, hogy amit mint használati tárgy szeretnél tartani az üzletben, azt ne jelöld ki ilyen módon.

Árak beállítása

Az árak testre szabása nagyban befolyásolja a bevétel mértékét, valamint azt is, mennyire könnyen győzhetők meg a vásárlók arról, hogy nálad költsék el pénzüket. Minél alacsonyabb az ár, annál könnyebben tudod eladni a termékeidet. Az alábbi öt árazási opció közül választhatsz:

ProfitMegjegyzés a profit szintjéhez
5%Kiárusítás (Clearance)
15%Akció (Sale)
25%Normál (Normal)
50%Drága (Pricey)
100%Túlzó (Exorbitant)
 • Árak beállítása a pénztárgépnél
  • Kattints a pénztárgépre
  • Kattints az árak beállítása (Set Store Prices) buborékra
  • Válaszd ki az árazási kategóriát
 • Árak beállítása az üzleti panelen
  • Kattints az üzleti panel ikonjára
  • Kattints az árak beállítása (Price Markup) legördülő menüpontra
  • Válaszd ki azt az árkategóriát, amivel a termékeket el szeretnéd adni.

Az alkalmazottak irányítása

Felvehetsz és irányíthatsz alkalmazottakat, hogy segítsék a vállalkozásod működtetését. Az alkalmazottak megjelennek, amikor megnyitod az üzleted, és hazamennek, amikor bezárod. Az alkalmazottak irányításához a kiskereskedelmi panelen vagy a pénztárgépen az Alkalmazottak irányítása (Manage Employees) menüpontot kell választanod.

Először csak egy alkalmazottat tudsz felvenni, azonban ahogy jutalompontokat gyűjtesz, további két alkalmazottat tudsz feloldani.

 • Hogyan irányítsd az alkalmazottakat
  • Kattints az üzleti panelre
  • Kattints az Alkalmazottak irányítása menüpontra

A játék hat véletlenszerűen kiválasztott simet generál, akiket fel tudsz venni, és az aktuális alkalmazotti helyek alatt jelennek meg. Minden potenciális alkalmazott neve és aktuális órabére alatt három jártasság sáv fog megjelenni.

Minél magasabb szinten vannak ezek a jártasság sávok, annál jobban fogja az alkalmazott az adott jártassághoz kapcsolódó feladatokat elvégezni. A három jártasság sáv a következő:

 • Munkamorál (Work Ethic)
 • Karbantartás (Maintenance)
 • Eladás (Sales)

Minél magasabb a munkavállaló jártasság sávja, annál magasabb lesz az órabére.

JártasságLeírás
Munkamorál (Work Ethic)Az alkalmazottak munkaképességével kapcsolatos: az alacsony munkamorállal rendelkező alkalmazottak a telefonjukkal játszanak, más alkalmazottakkal társalognak, vagy egyszerűen csak jól érzik magukat, miközben lazsálnak, ellenben a magas munkamorálú simek végiggürizik a műszakot.
Karbantartás (Maintenance)A karbantartásban jártas alkalmazottak gyorsabban elvégzik az árucikkek feltöltését és a bolt takarítását.
Eladás (Sales)Az értékesítésben jártas alkalmazottak nagyobb sikert érnek el az ügyfelekkel való interakcióban, és ha a vásárlók már készen állnak a vásárlásra, gyorsabban állítanak ki számlát is.

Egy alkalmazott felvételéhez kattints a fényképére a panelen. Miután felvettél egy alkalmazottat, az alkalmazottak kezelése ablakban kirúghatod, lefokozhatod és előléptetheted az alkalmazottat. Öt különböző szintre lehet előléptetni vagy lefokozni, minden szinthez más-más bér tartozik.

MunkakörAlkalmazott bére
Ifjú eladói munkatárs (Junior Sales Associate)§19/óra
Segéd eladói munkatárs (Assistant Sales Associate)§24/óra
Eladói munkatárs (Sales Associate)§31/óra
Vezető eladói munkatárs (Senior Sales Associate)§40/óra
Igazgató eladói munkatárs (Executive Sales Associate)§51/óra

Dolgozó alkalmazottak

Az alkalmazottakat arra használhatod, hogy segítsenek az üzlet körüli feladatokban. Az alacsonyabb munkamorállal rendelkező alkalmazottakra jobban oda kell figyelned, mint a magasabb munkamorállal rendelkezőkre. Négy különböző munkafeladat van, amelyeket az alkalmazottaidra bízhatsz.

Megjegyzés: Egyes lehetőségek csak egyszer hajthatók végre egy bizonyos időkereten belül. Ezek szürkén jelennek meg, amíg újra elérhetőek nem lesznek.

Szemmel kell tartsd az alkalmazottaid, hogy a rájuk bízott feladatokat megfelelően végezzék el. Ha egy alkalmazott olyan feladatot végez, mint például a vásárlókkal való interakció, számlakiállítás, vagy a készlet feltöltése, tudd, hogy ezekért nem kapsz jutalompontokat.

Munkaköri leírásAlkalmazotti tevékenységek
Válaszoljon a vásárlók kérdéseire (Answer Customers’ Questions)A munkatársak olyan interakciókat folytatnak a vásárlókkal, amelyek növelik a vásárlók eladási sávját.
Szolgálja ki a vásárlókat (Ring Up Customers)Az adott sim a vásárlás mellett döntő ügyfeleknek állít ki számlát.
Árufeltöltés (Restock Sold Items)Az alkalmazott feltölti az eladott árukat. Ha nincs mit feltölteni, akkor addig állnak a kasszánál, amíg nem lesznek újabb feltöltésre váró árucikkek.
Takarítsa ki az üzletet (Clean the Store)Az alkalmazott kitakarítja a boltot. Ha nincs mit takarítani, akkor a pénztárnál áll, amíg nem lesz újabb takarítanivaló.
Alkalmazott irányításaLeírás
Engedélyezze a korábbi távozást (Allow to Clock Out Early)Korábban hazaküldöd az alkalmazottat.
Szidja le lazsálásért (Berate For Slacking)Kiabálj az alkalmazottal, amiért nem végzi a munkáját. Ez idővel javítani fogja a munkamorált.
Ellenőrizze (Check Up On)Ellenőrizd az alkalmazottat, hogy megbizonyosodj arról, hogy elégedett. A jobb felső sarokban megjelenik egy értesítési ablak, amely tájékoztatja a simedet, hogy az alkalmazott hogyan érzi magát.
Kritizálja (Criticize)Kritizáld az alkalmazottat, amiért nem végzi a munkáját. Ez idővel segít javítani a munkamorált.
Alkalmazott lefokozása (Demote Employee)Fokozd le az alkalmazottat egy szinttel, és egyúttal csökkentsd a fizetését is.
Rúgja ki (Fire)Rúgd ki az alkalmazottat.
Dicsérje meg (Praise)Dicsérd meg az alkalmazottat a jó munkájáért. Ez idővel segít javítani a munkamorált.
Léptesse elő alkalmazottat (Promote Employee)Léptesd elő az alkalmazottat, és adj neki fizetésemelést.
Tervezze meg egyenruhát (Design Uniform)Tervezz egyenruhát a beosztottjaidnak a Sim létrehozása menüben.

Reklámozás és a járókelők figyelmének felkeltése

Reklámmal és a járókelők figyelmének felkeltésével népszerűsítheted az üzleted, és új vásárlókat vonzhatsz be. A járókelők figyelmét a telken található tárgyakkal (beleértve a dekorációs tárgyakat is) keltheted fel. A drágább tárgyak nagyobb vonzerőt jelentenek. A forgalmad növelésének másik módja a különféle reklámok megvásárlása. A reklámnak két különböző típusa van: a feliratok és a televíziós/internetes reklámok.

Feliratok – Több vásárlót vonzhatsz az üzletbe, ha az üzleted külső és belső részén feliratokat helyezel el. Minél több felirat van a boltodban, annál több vásárló fog bejönni az üzlet ajtaján (több sim nézelődik egyszerre a boltodban). A feliratokat az építés/vásárlás mód dekorációk szekciójában találod.

Reklám – Egy másik módja annak, hogy több vásárlót vonzz a telkedre, ha reklámkampányt indítasz. Választhat, hogy internetes kampányt vagy televíziós kampányt indítasz. A reklámkampányok egy bizonyos ideig több vásárlót hoznak a boltba. Idővel a boltot látogató vásárlók száma csökkenni fog. Végül a boltod visszatér a reklámkampány előtti szokásos vásárlói létszámhoz.

Megjegyzés: Ha egy vásárló megvesz egy terméket, majd elhagyja a boltot, egy másik vásárló érkezik helyette és elkezd vásárolni. Mindig lesz egy állandó vásárlóáramlás.

Vállalkozás működtetése

Interakcióba kell lépned a vásárlókkal, számlát kell kiállítanod, fel kell töltened az árukat, és biztosítanod kell, hogy az alkalmazottaid elvégezzék a munkafeladatokat. Te vagy egy alkalmazottad különböző, vásárlóval való interakciókat is végezhetsz, attól függően, hogy a vásárló mennyire lelkesedik azért, hogy megvásárolja a boltban lévő termékeket.

Megjegyzés: Minden egyes sikeres vásárlói interakcióért, amit te vagy az alkalmazottad végez, 5 jutalompontot kapsz. A jutalompontokat arra lehet felhasználni, hogy különleges jutalmakat vásárolj az üzleted számára.

Üdvözölnöd kell a vásárlókat, és interakcióba kell lépned velük, hogy eladhasd az árucikkeket. Kattints az üzletedbe belépő vásárlókra, és köszöntsd őket az egyedi üzleti (Retail) szociális interakciók között található Üdvözlés opcióval (Greet). Ha egy vásárlót egyszer már üdvözöltél, soha többé nem kell üdvözölni az adott telken.

Meg tudod nézni, hogy a vásárló mennyire lelkesedik a vásárlásért, amikor interakcióba lépsz vele. A képernyő felső középső részén megjelenik egy vásárlói lelkesedési sáv, amely megmutatja, hogy az adott vásárló hogyan viszonyul a termékhez, valamint azt is, hogy milyen hangulatban van. Ez a mező azt is megmutatja, hogy milyen barátsági szinten állsz a vásárlóval. Ha egyszerre több vásárlóval is kapcsolatba lépsz, akkor a vásárlói lelkesedési sáv melletti nyilakra kattintva láthatod, hogy az egyes vásárlók hogyan érzik magukat.

A vásárló feje felett megjelenik egy eladási sáv, amikor az áruházban nézegeti az árucikkeket. Amikor az üzlethez kapcsolódó interakciókat végzel a vásárlóval, az eladási sáv vagy felfelé, vagy lefelé mozog. Ha a vásárlói interakció sikeres, a kék sáv felfelé megy, ha az interakció sikertelen, a kék sáv lefelé megy. Minél magasabb szinten van az eladási sáv, annál valószínűbb, hogy vásárolnak egy terméket a boltban.

Simed aktuális hangulata különböző további interakciókat oldhat fel, amiket a vásárlókon alkalmazhat, amíg az adott hangulat tart. A karizma jártasság növeli az esélyét annak, hogy ezek a szociális interakciók működjenek.

Érzelmi állapotKülönleges interakció
MérgesErőltesse rá a vásárlást
FeszültKönyörögjön, hogy vegyen valamit
MagabiztosKössön üzletet azonnal

Számla kiállítása

Ha egy vásárló úgy döntött, hogy megvásárol egy terméket, akkor ki akarja majd fizetni. Ilyenkor a számla kiállításához használd a fizetés (Checkout) opciót egy olyan simnél, akinek a feje felett a bevásárlókosár ikon látható. Te vagy egy alkalmazottad ekkor odasétál a vásárlóhoz, és egy táblagéppel számlát állít ki. A pénztárgépet a simek nem használják a folyamathoz.

Miután a vásárló kifizette az árut, dönthet úgy, hogy folytatja a vásárlást, vagy elhagyja az üzletet. A vásárló feje felett megjelenő kék pénztár ikonról fogod tudni, hogy a vásárló készen áll a kifizetésre. Ha egy vásárló túl sokáig vár a kifizetésre, türelmetlenkedni kezd. A fejük felett lévő pénztár ikon ekkor pirosra változik. Ha te vagy egy alkalmazottad nem ér oda elég gyorsan, a vásárló dühös lesz, és nem veszi meg a terméket.

Egy vásárló körülbelül 60 percet vár arra, hogy te vagy egy alkalmazottad kiállítsa a számlát neki. Körülbelül 30 perc elteltével az ikon kékről pirosra változik. Ez arról tájékoztat, hogy a vásárló egyre türelmetlenebb. Ha senki sem érkezik, hogy a vásárlónak ebben az időtartamban kiállítsa a számlát, akkor nem fogja megvásárolni a terméket, és távozik. Minden egyes sikeresen eladás után 15 jutalompontot kapsz.

Árufeltöltés

Ha egy terméket megvásároltak, akkor azt a terméket újra fel kell tölteni. Egy termék feltöltéséhez kattints az Árufeltöltésre (Restock). Miután egy terméket újra feltöltöttél, az ismét elérhetővé válik a vásárlók számára. A termék ára az üzlet költségvetéséből kerül levonásra.

Megjegyzés: Ha 25%-os profittal árulod a termékeket, akkor az árufeltöltési költséghez képest 25%-kal több az eladási ár (a feltöltés ára a profittól függetlenül változatlan, az árazással csak arra tudsz ráhatni, hogy mennyi pénzért adod el a termékeket a beszerzési árhoz képest).

Neked vagy egy alkalmazottadnak körülbelül 30 percig tart egy termék feltöltése, és minden egyes áru feltöltéséért 10 jutalompontot kapsz. A feltöltés pénzbe kerül, azonban van lehetőséged simed eszköztárából is árut feltölteni. Ehhez töröld előtte a feltöltendő tárgyat jelző táblát, és helyezz el egy újat a termékből simed eszköztárából.

Forrás: SimsVip

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments