Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Get to Work Karrier – Nyomozó / Detective

A nyomozó karrier a Get to Work kiegészítő 3 aktív karrierjének egyike. Ennek a karriernek a középpontjában a rendőrőrs áll. Onnan fogsz indulni, hogy új ügyeket vegyél fel, gyanúsítottakat hallgass ki, és a követőtisztekkel együtt dolgozz a bűntények megoldásán. Kadétként kezdesz, de feljebb léphetsz, és akár rendőrfőnökké is válhatsz. A nyomozó karrier szintlépésével rengeteg Építés módban lévő tárgyat, például székeket, kanapékat és még ágyat is feloldhatsz.

A rendőrőrs

Menj a rendőrőrsre (Police Station), amikor munkába hívnak. Lehetőséged lesz arra, hogy csatlakozz a simedhez a munkanapján, vagy elküldheted egyedül is.

A rendőrőrs a rendőrségi és nyomozói tevékenység fő központja. Vannak cellák a bűnözők bezárásához, és kihallgatószobák a vallomások megszerzéséhez.

Van egy bűnügyi labor is, amelyet a nyomok összegyűjtésére és elemzésére használnak, valamint az irodai terület, ahol a simek a papírmunkát végzik. A rendőrőrsre nem mehetsz, ha nem vagy szolgálatban.

Javíts a karrier teljesítményeden

Kezdd a munkanapodat úgy, hogy boldog, de még jobb, ha fókuszált állapotban vagy. Ezt úgy teheted meg, hogy otthon a Simpedia-t böngészed a számítógépen, hogy 4 órán keresztül +1 Fókuszált hangulatjelzőt kapj. Használhatsz csalásokat is, hogy 12 órára +2 fókuszált állapotban legyél. Itt van néhány tipp, hogy hogyan javíthatsz a karrier teljesítményeden:

 • Menj pozitív hangulatban dolgozni (fókuszált hangulatjelző)
 • Végezd el a napi feladatokat (teljesítsd a fő célt)
 • Legyél jóban a munkatársakkal (nyisd meg a Kapcsolatok (R) panelt, hogy megtudd, kik a munkatársaid, így munkaidőn kívül is kapcsolatba léphetsz velük, miután megismerted őket)
 • Sajátítsd el és lépj szintet a logikai jártasságban, hogy jobb eredményt érj el, ha mintákat elemzel a kémiai elemzőn (Chemical Analyzer)
 • Sajátítsd el és lépj szintet az ezermester jártasságban arra az esetre, ha a berendezés elromolna. Használhatod a kémiai elemző fejlesztésére is a jobb eredmények érdekében.

Oldd meg a bűnügyeket

Miután a számítógépen megkaptál egy ügyet, a simed interakcióba léphet a táblával, hogy egy új bűnügyi térképet indítson el. A bűnügyi térképen (Crime Map) számos interakció van, köztük a Menjen járőrözni (Go on Patrol) és az Utazzon a helyszínre (Travel to the Crime Scene). Ha járőrözni mész, a simed bejárhatja a város utcáit, beidézéseket írhat verekedésért (a verekedés interakciók a parkban lévő sakkasztalok közelében lévő simeknél jelennek meg) és szemetelésért, valamint ismerkedhet a polgárokkal.

Menj a helyszínre

Keress különböző furcsa dolgokat a tetthelyen, például gyanús tűzkár által sérült tárgyakat. Ezt a bizonyítékot a földet pingálva gyűjtheted össze. Van néhány interakció, amit a tetthelyen hajthatsz végre:

Szemtanú kihallgatása
 • Készíts képet a bizonyítékokról (Take Evidence Picture)
 • Keress ujjlenyomatokat (Dust for Fingerprints)
 • Hallgasd ki a szemtanúkat (Interview eyewitness
 • Gyűjts bizonyítékmintákat (Collect Evidence Sample)
 • Keress nyomokat (Search for Clues)

Egy bűnügyi helyszínen a simed olyan nyomokat találhat, amelyek segítenek a gyanúsított nyomára bukkanni. Három különböző helyszínnel találkozhat a simed:

 • Lopás – Néhány tárgyat a telken le kell porolni ujjlenyomatokért, vagy bizonyítékot kell begyűjteni róla. A lábnyomok szintén gyakori bizonyítéknak számítanak.
 • Vandalizmus – A telken számos különböző graffitivel találkozhatsz, amelyeken törpék és lámák szerepelnek. Előfordul, hogy tárgyakat törnek össze a simek, és néha egy-egy szemetes kukát is felrúgnak.
 • Gyújtogatás – A telken lévő tárgyak szénné égnek, de ahelyett, hogy lehetőséged lenne megjavítani vagy kicserélni a tárgyat, a simed képes lesz bizonyítékot gyűjteni vagy fényképet készíteni róluk. Néha egy test körvonalait tartalmazó szalaggal interakcióba léphetsz a padlón vagy a földön.

Megjegyzés: A szobában a padlón vagy a földön lesz egy poros folt, ahol egy nyom található, de nem mindig közvetlenül rajta. A bizonyítékról készült kép elkészítése nem hozza fel a kamera felhasználói felületét. Minden megtalált bizonyíték az eszköztárba kerül.

Lesznek más célok is, mint például a Vegyen fel tanúvallomást (Take Witness Report). Ha a cél teljesült, a rendelkezésre álló bizonyítékok és tanúk mennyiségétől függően lekerül a listáról, vagy egy másik cél kerül a helyébe.

Ha az összes cél teljesült, megjelenik egy új cél: Vissza a rendőrőrsre (Return to Police Station). Ezt az interakciót a simre kattintva láthatod. Csak akkor hagyd el a helyszínt, ha végeztél, mert ha egyszer már elmentél, nem fogsz tudni visszatérni ugyanarra a helyszínre. Visszatérve a rendőrőrsre, a simed használhatja a kémiai analizátort (Chemical Analyzer), hogy elemezze, amit talált.

Megjegyzés: Az előző ügy nem elemzett bizonyítékai felhasználhatók a következő ügyhöz. Otthon is elemezhetsz a kémiai analizátor segítségével.

A nyomozó karrier alacsonyabb szintjén a te simed a magasabb szintű simeknek fog segíteni az ügyeikben azzal, hogy a számítógépen kiválasztod a Bűnügyi helyszín bizonyítékainak nyilvántartása (File Crime Scene Evidence) lehetőséget. Ahogy azonban simed a karrierben feljebb lép, képes lesz arra, hogy maga kísérje figyelemmel a bizonyítékokat.

Ahogy a bizonyítékokat elemzed és összeveted őket, hozzáadhatsz nyomot (Add Clue) a bűnügyi térképhez. Miután elegendő nyomot adtál hozzá, egy értesítés jelenik meg, amely jelzi, hogy a simed most már körözést adhat ki (Issue APB).

Elemezd a nyomokat a rendőrőrsön

A bűnügyi helyszíneken talált nyomokat a rendőrőrsön található kémiai analizátorral lehet elemezni.

Visszatérve a rendőrőrsre, a simed használhatja a kémiai analizátort (Chemical Analyzer), hogy elemezze, amit talált, ha a Bizonyíték elemzése (Analyze Evidence) interakciót használod a sim eszköztárában lévő bizonyítékon. Egy másik lehetőség, hogy a számítógépen lévő Rendőrségi adatbázis összevetése (Cross Reference Police Database) segítségével fényképeket és szemtanúk vallomásait keresed.

A bűnügyi helyszínről (Crime Scene) származó bizonyítékok elemzése lehetővé teszi, hogy nyomokat fedezz fel a gyanúsítottról. Tűzd ki az összes nyomot a bűnügyi térképre, és kösd össze a pontokat.

Tipp: Használd a számítógépet a fényképek vagy a tanúvallomások összevetésére (Cross Reference Photos or Witness Reports). Lehet, hogy az ügyed szempontjából fontos információkat találsz.

Gyanúsítottak letartóztatása nyomok alapján

Ha sok nyomot gyűjtöttél össze különböző forrásokból, akkor le tudod tartóztatni a gyanúsítottat. Keress és tartóztass le egy gyanúsítottat, aki megfelel a jegyzetfüzetedben található nyomoknak (a jegyzetfüzetet megtalálod a telefonodban a bal felső ikonnál). Számos dolgot mutat meg a gyanúsított azonosításához, például jellemvonásait, nemét, ruházatát vagy életkorát. Nem minden nyom helyes, ezért fontos minél több nyomot összegyűjteni a tetthelyről.

Amikor megkapod a körözés kiadásának (Issue APB) lehetőségét, egy nyilvános helyre kerülsz, ahol a gyanúsított tartózkodik. A Kérdezzen a gyanúsítottról (Ask About Suspect) interakció új információkat tárhat fel a feltételezett elkövetőről, ráveheted a simeket, hogy mutassanak rá, de az is lehet, hogy nem is tudnak róla. Miután megtaláltad a gyanúsítottat, aki megfelel a nyomokban szereplő leírásnak, a simed alkalmazhatja a Tartóztassa le (Arrest) lehetőséget is.

Vidd a gyanúsítottat a rendőrőrsre

Ha úgy gondolod, hogy megtaláltad a megfelelő simet, akkor elviheted a rendőrőrsre.

Rabosító fényképet kell készítened róla (Take a Mugshot),

és ujjlenyomatot kell venned tőle (Collect Fingerprints), továbbá

át kell kutatnod a simet (Search the Sim).

Most már elviheted a gyanúsítottat a kihallgatóasztalhoz. Használd a kihallgatási interakciókat a gyanúsítottal szemben, amíg meg nem tudod állapítani, hogy bűnös-e vagy ártatlan. Különböző technikákat alkalmazhatsz, hogy bevallja a bűntettét. Játszhatod a jó zsaru (Good Cop), a rossz zsaru (Bad Cop) szerepét, vagy szembesítheted a nyomokkal (Lay out clues). Miután a sim beismerte a tettét, lezárhatod az ügyet, és rács mögé zárhatod a bűnözőt.

Jó zsaru – 9 interakció van a jó zsaruk számára, hogy válasszon a személyes történet elmondásától az áldozat megvitatásáig:

 • Tegyen úgy, mintha telefonozna (Pretend To Check Phone)
 • Ajándékozzon csokit (Offer Candy Bar)
 • Beszélgessen (Make Small Talk)
 • Tegyen hamis ígéreteket (Make False Promises)
 • Kérjen udvariasan információt (Ask Politely For Information)
 • Kérdezzen a bűnözésről (Ask about Crime)
 • Beszéljen a vádalkuról (Discuss Plea Deal)
 • Beszéljen az áldozatról (Discuss Victim)
 • Mondjon el egy személyes történetet (Tell Personal Story)
 • Ígérjen finom ételt (Promise Tasty Meal)

Rossz zsaru – a rossz zsaru kérdezhet stresszes találós kérdéseket, kérhet kenőpénzt, sőt még meg is félemlítheti a gyanúsítottat. 11 interakció közül választhatsz:

 • Játszon őrült zsarut (Play Crazy Cop)
 • Félemlítse meg (Intimidate)
 • Ne foglalkozzon vele (Ignore)
 • Nézzen rá ridegen (Glare Coldly)
 • Kérdezzen stresszes találós kérdéseket (Ask Stressful Riddles)
 • Kérjen kenőpénzt (Ask for Bribe)
 • Lógassa a bilincset (Dangle Handcuffs)
 • Írja le a börtön borzalmait (Describe Prison Horrors)
 • Fenyegesse csiklandozós kínzással (Threaten With Tickle Torture)
 • Meséljen a börtönről (Tell Story about Prison)
 • Fenyegesse meg pókokkal (Threaten With Spiders)

Bizonyíték – a bizonyítékhoz 6 különböző interakció van, amelyek mindegyike az általad gyűjtött bizonyítékokat érinti. A bizonyítékok bemutatásakor van néhány új animáció, ahol a rendőr képeket mutat. Hat darab interakció közül választhatsz:

 • Blöff bizonyítékok (Bluff Evidence)
 • Mutassa meg a tanúvallomást (Show Witness Statement)
 • Mutassa meg az ujjlenyomat bizonyítékot (Show Fingerprint Evidence)
 • Mutassa meg a bűnügyi képeket (Show Crime Pictures)
 • Fedje fel az igazolványát (Reveal Calling Card)
 • Tekintse át az ügy aktáját (Review Case File)

Vallomás – amikor a sáv felfelé növekszik, kapsz egy értesítést arról, hogy a sim bűnösnek látszik. Kattints a gyanúsítottra és válaszd a Vallomás megszerzése (Get Confession) lehetőséget. Ha kész, a rendőr visszaviszi a gyanúsítottat a cellába, és kapsz egy értesítést, hogy az ügy lezárult!

Viszont, megvan rá az esély, hogy a simed rossz gyanúsítottat fogott el. Ebben az esetben szabadon engedik, és a munka teljesítményed kisebb veszteséget szenved.

Járőrözz a szomszédságodban

Miközben a simed nyomozóként dolgozik, járőrözhet. A Menjen járőrözni (Go on Patrol) interakciót a rendőrségi pultra, a bűnügyi térképre, a kinti talajra vagy a számítógépre kattintva találod. Egy véletlenszerű helyszínre utaztatja a játék a simedet, ahol van lehetőséged járőrözni, más simekkel ismerkedni vagy idézéseket kiadni.

Vigyázz a következő kisebb bűncselekményekkel:

 • Verekedő simek
 • Szemetelő simek
 • Egy nemrég verekedett sim

Karrier szintjei, azok leírásai és részletei

1. Kadét / Cadet

(Sim keresztneve) egy olyan életről álmodik, amelyben bűntényekkel küzd és ügyeket old meg. De előbb meg kell tanulnia járni, mielőtt elkezdene futni. Kadétként az a feladata, hogy először is segítse a többi nyomozót az ügyek megoldásában.

Bérezés: §20/óra

Munkanapok: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek

Munkaórák: 8:00 – 17:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Vegyél részt aktívan a nyomozó munkanapján (2 alkalommal) (Actively participate in the work day of the detective (2 times))

Előléptetési bónusz: Nincs

2. Tiszt / Officer

A pótkerekek lekerültek. (Sim keresztnév) a törvény teljes jogú tisztviselője.

Bérezés: §28/óra

Munkanapok: Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap

Munkaórák: 8:00 – 17:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok:

 • Menj a helyszínre
 • Menj járőrözni

Előléptetési bónusz:

 • §160
 • Rendőr egyenruha

3. Tizedes / Corporal

(Sim keresztnév) méltónak bizonyult a tizedesi címre. Csak így tovább a jó munkával!

Bérezés: §38/óra

Munkanapok: Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap

Munkaórák: 9:00 – 18:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Hallgass ki egy gyanusítottat (Interrogate a Suspect)

Előléptetési bónusz:

 • §224
 • 6 db börtön kerítés alkatrész
 • Hideg acél (WC)
 • Pálcikaember fali padja
 • A magányos alvó (ágy)
 • 3 polc
 • Kemény idő (tükör)

4. Nyomozó / Detective

Arra törekszel, hogy a legjobbak legjobbja legyél, mint Holmes? Vagy inkább Clouseau? Ezt csak az idő fogja megmondani.

Bérezés: §52/óra

Munkanapok: Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat

Munkaórák: 9:00 – 18:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 1 esetet (Solve 1 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §204
 • Feloldva: 4 ablak
 • Feloldva: Csiszolt fém kétszárnyú ajtó

5. Rangidős nyomozó / Senior Detective

(Sim keresztnév) nagyon alkalmasnak bizonyult, és elnyerte a rangidős nyomozói rangot. A nyomozás során minden követ megmozgat.

Bérezés: §78/óra

Munkanapok: Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat

Munkaórák: 9:00 – 18:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 2 esetet (Solve 2 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §416
 • Feloldva: Egyirányú tükör ablak
 • A támadás (szék)
 • Nyomozó egyenruha

6. Őrmester / Sergeant

Őrmester: latinul “egy, aki szolgál”. Amikor nap mint nap szemtől szemben állsz a világ szennyével, könnyű elveszíteni a hitet az emberiségben. Ne feledd, hogy vannak jó emberek, akiknek érdemes segíteni.

Bérezés: §92/óra

Munkanapok: Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat

Munkaórák: 9:00 – 18:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 3 esetet (Solve 3 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §624
 • Szolgálunk és védünk (tábla)
 • Láttad ezeket a törvényszegőket?
 • Ne menj oda (figyelmeztető kordonjelző szalag)
 • Szép próbálkozás (biztonsági kamera)
 • A szolidaritás és az erő sim-pecsétje
 • A nagyszerűség oszlopai

7. Hadnagy / Lieutenant

(Sim vezetéknév) hadnagy. A felettesei markában van? Vagy szövetkezik a beosztottjaival, és elősegíti a valódi, becsületes rendőri munkát?

Bérezés: §123/óra

Munkanapok: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek

Munkaórák: 9:00 – 18:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 4 esetet (Solve 4 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §736
 • Óvatosan közlekedj (asztali lámpa)
 • 3 db irattartó doboz,
 • Sarkvidéki csók rajongó
 • Szabályozás (rendőrségi fiók)

8. Kapitány / Captain

Ó, kapitány! Az én kapitányom! Legalább a srácok nem vártak a halálodig, hogy verset írjanak rólad. Remélhetőleg a következő már alkalmas lesz egy mosdó falán kívülre.

Bérezés: §150/óra

Munkanapok: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek

Munkaórák: 9:00 – 17:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 5 esetet (Solve 5 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §984
 • 4 db fali dekoráció
 • 5 db lámpa
 • Csillag a falon (emléktábla)

9. Ezredes / Colonel

(Sim keresztnév) a bűnüldözés nélkülözhetetlen részévé vált. Jó a statisztika? Nyílt lapokkal játszik, ezredes?

Bérezés: §205/óra

Munkanapok: Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek

Munkaórák: 9:00 – 17:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Oldj meg 6 esetet (Solve 6 Cases)

Előléptetési bónusz:

 • §1,200
 • 2 db szék
 • 2 db irattartó szekrény
 • Téglalap alakú könyvespolc polcokkal
 • A bajkeverő kanapé
 • A hajthatatlan pad
 • Noir felület (íróasztal)
 • 5-0 előszobai asztal

10. Főnök / Chief

(Sim keresztneve) a csúcsra tört. Főnök. Ez jól hangzik. De ne hagyja, hogy az érzékei eltompuljanak, vagy hogy túlságosan elkényelmesedjen az íróasztal mögött. Menjen ki, és mutasson példát!

Bérezés: §265/óra

Munkanapok: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek

Munkaórák: 9:00 – 17:00

Ideális hangulat: Fókuszált

Napi feladat: Nincs

Előléptetéshez szükséges feladatok: Nincs

Előléptetési bónusz:

 • §1,640
 • “Igazi nyomozó lakosztály” előre berendezett szoba
 • A főnök kristály íróasztala
 • Börtön egyenruha
 • A szabályozó állomás (számítógép)
 • Kristályos fenék tartó (szék)

Gyakori célok a rendőrőrsön

 • Menj járőrözni, menj a helyszínre, adj ki körözést (Go on Patrol, Go to Crime Scene, Issue APB) – Ezekhez a dolgokhoz használd a bűnügyi térképet. Ez az a hely, ahol új ügyeket indíthatsz és nyomokat adhatsz hozzá.
 • Beszélj a főnökkel (Talk to the Chief) – Ezt a barátságos interakcióknál találod.
 • Elemezd a bizonyítékokat (Analyze Evidence) – Használd az állomás bejáratától balra lévő helyiségben található laborfelszerelést.
 • Ujjlenyomat, házkutatás, fényképek a gyanúsítottakról (Fingerprint, Search, Mug Shots for Suspects) – Nézd meg a narancssárga ruhás foglyokat a cellákban, és kattints rájuk, hogy megkapd a szükséges interakciót az elvitelükhöz.
 • Kihallgatás (Interrogate) – Ez csak akkor jelentkezik, ha az imént használtad a letartóztatás interakciót, és a gyanúsítottaddal együtt visszatérsz az állomásra.
 • További nyomok keresése/fényképezése (Finding/Photographing more Clues) – Használd a nyomok keresése  interakciót a helyszín kijelölt pontjain. Olyan nyomok jelennek meg, mint a pénztárcák, cipők és kesztyűk, amelyeket aztán megjelölhetsz és bezacskózhatsz.

Forrás: Sims Online, Sims Community,SimsVipThe Sims Wiki

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments