Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Dream Home Decorator – Megbízások / Gigs

A Dream Home Decorator játékcsomag által egy izgalmas új, aktív karrierbe kezdhetsz a lakberendezés területén! Lakberendezőként megbízásokat teljesítesz, hogy növeld a karriered teljesítményét és a szakmai hírneved. Fontos, hogy megértsd, milyen típusú megbízásokat kaphatsz lakberendezőként, mert ezek határozzák meg, milyen mértékben kapsz szabadkezet abban, hogy megtervezd a megrendelőd álmai otthonát.

Amikor először csatlakozol a lakberendező karrierhez, a karrierpanelen kereshetsz magadnak megbízásokat. Eleinte csak egyszerű szobafelújításokra lesz lehetőséged, de ahogy előléptetnek és a hírneved is szépen fejlődik, egyre nagyobb kihívást jelentő munkák nyílnak meg előtted. Végül képes leszel egy sim otthonának a teljes szintjét megtervezni, vállalhatsz kereskedelmi megbízásokat, és akár új szinteket is hozzáadhatsz egy házhoz!

A különböző típusú megbízások között könnyen válogathatsz a megbízásválasztó menü tetején található fülekre kattintva.

Találj megbízást lakberendezőként

A karrier fülön választhatsz magadnak megbízást. Egyszerűen csak kattints a jobb alsó menüben lévő aktatáska ikonra a megnyitásához, vagy nyomd meg a billlentyűzeten a (J) gombot az előhívásához.

Ekkor a zöld sáv alatt jobbra fent egy kis írótábla logót fogsz látni. Ha ráviszed a kurzort, megjelenik a megbízások keresése (Look for Gigs) feliratú szöveg.

Megbízások típusai

 • Szobafelújítás / Room Renovation: Ez a legegyszerűbb típusú megbízás, amivel kezdeni fogsz. Az ügyfelek arra kérnek, hogy tervezz át egy szobát az otthonukban. Néha arra kérnek, hogy újíts fel egy konkrét szobát, például a gyermekük hálószobáját vagy a konyhát. Máskor pedig hagyják, hogy te válaszd ki, melyik szobának van a legnagyobb szüksége felújításra.
 • Szoba hozzáadása / Room Addition: A szoba hozzáadásával egy teljesen új teret alakíthatsz ki a házban. A meglévő ház alapjaira van korlátozva, így nem növelheted meg magát a házat, de átrendezheted a belső alaprajzot, hogy egy vadonatúj szobát hozz létre az ügyfeleid számára.
 • Szint hozzáadása / Level Addition: Ha keresett lakberendezővé válsz, a simek elkezdhetik kérni, hogy egy teljesen új szintet építs az otthonukhoz. Ezeken a megbízásokon szabadkezet kapsz, mert egy teljesen új alaprajzot tervezhetsz a semmiből.
 • Szint felújítása / Level Renovation: Néha az ügyfelek az otthonuk egy egész szintjét szeretnék újjáépíteni. Az egyedi megbízás korlátozásaitól függ, hogy az alaprajzot módosíthatod-e vagy sem, de így is, úgy is rengeteg tervezési lehetőséged marad.

Alapbeállításként az összes opciót látni fogod, de a megbízás kiválasztása (Select Gig) menüpontban a gombok segítségével szűrheted őket.

Az első alkalommal észre fogod venni, hogy néhány megbízás ki van szürkítve, ahogy azt a fenti képen is láthatod. Ez azt jelenti, hogy a karriered szintje még nem elég magas ahhoz, hogy elvállald ezeket a megbízásokat. Kezdetben csak szobafelújításokat tudsz elvállalni, a többi kategóriát a fejlődésed során oldhatod majd fel.

Előkészületek az első lakberendezési megbízáshoz

Az első benyomás nagyon is számít ebben a karrierben, ezért fontos, hogy a simed felkészült legyen. Több okból is kidobhat egy ügyfél a házából, elveszítve a fizetésed és rontva a hírnevedet. Itt van néhány példa, ami miatt kidobhatnak téged:

 • Nagyon alacsony higiéniával jelensz meg.
 • Az ügyfél házastársával flörtölsz.
 • Otthonosan érzed magad azáltal, hogy főzöl, zuhanyozol stb.

A hírneved csökkenésének az elkerülése érdekében, boldogan, tisztán és magabiztosan jelenj meg. Tartsd a szükségleteidet zölden, és nézd meg az új Álomotthon Lakberendező Hálózat (Dream Home Decorator Network) csatornát, hogy növeld az önbizalmadat, mielőtt elindulsz.

Minden megbízás, amit elvállalsz az elfogadást követő napon 9 órakor kezdődik.

Amikor eljön a megbízás ideje, elkísérheted a simedet, vagy egyedül is elküldheted. Más aktív karrierekhez hasonlóan sokkal jobb eredményeket hoz, ha nem hagyod magukra simjeidet. Ha megérkeztél az ügyfél házához, kopogtass be az ajtón (Knock On Door), hogy beengedjenek a házba és találkozhass velük.

Fedezd fel az ügyfeled stílus -és színpreferenciáit

Mikor első alkalommal kezded a megbízást, az egyik feladat a listádon az, hogy Ismerd meg az ügyfelet. A játék azt sugallja, hogy ez “nem kötelező”: tényleg nem az, de nagyon ajánlott, ha szeretnéd megbízóidat boldoggá tenni. Ha beszélgetsz velük, megtudhatod, mi tetszik és mi nem tetszik nekik.

A barátságos interakcióknál a Kérdezd meg a kedvenc színét (Ask About Favorite Color) és a Kérdezd meg a kedvenc dekorációs stílusát (Ask About Favorite Decor) interakciót használhatod. A lakberendező interakciókban számos más, dizájnnal kapcsolatos kérdést találsz.

Ahogy az ügyfelekkel beszélgetsz, észre fogod venni, hogy a karrier résznél az ügyfél családneve alatt lévő ablakban megjelennek az általad felfedezett preferenciák.

Ha szerencséd van, megtudhatsz néhány színpreferenciát, valamint olyan stílusokat, amelyek az ügyfeleknek tetszenek vagy nem tetszenek. Ha nincs szerencséd, azt fogják mondani, hogy szeretnek sütni és utálják a kézügyességet, vagy valami hasonló haszontalan információt.

Haszontalan információk

A pályafutásod elején gyakran csak három mezőben lehet rögzíteni a preferenciákat. Így jelentősen megnő annak az esélye, hogy ezeket gyorsan kitöltik olyan információkkal, mint például a Nem szereti a csínytevést (Dislikes Mischief).

Ez gyakori bosszúság, mivel minden ügyfélhez véletlenszerű preferenciákat kap, amikor munkát vállalsz nekik; kivéve, ha a simnek előzetesen beállítottad a Sim létrehozásakor a tetszéseit és nemtetszéseit. Van azonban mód arra, hogy extra információkat tudj meg.

A lakberendezői interakciók segítségével felfedezett információk megjelennek a preferenciák mezőben, de a barátságos interakciókkal felfedezett dolgok, mint például a Kérdezze meg a kedvenc színét (Ask Favorite Color) nem mindig jelennek meg.

A barátságos interakciókon keresztül felfedezett információk azonban értesítésként jelennek meg.

Feltétlenül használd az összes lehetőséget, és nézd át az értesítéseket, hogy minél több információt kapj az ügyfélről, mielőtt elküldenéd őket. Érdemes használni az olyan lehetőségeket, mint a Javasoljon más stílusú dekorációt (Suggest Different Décor Style) és egyéb, közvetlenül a lakberendezési preferenciákhoz és inspirációkhoz kapcsolódó interakciókat, hogy minél több fontos adatot tudj meg.

Ha pedig megtelne a megbízáshoz tartozó preferenciasávon az összes hely, próbálkozhatsz tovább kérdezősködni, ugyanis a már megismert információkat újak válthatják le, ha elég sokat faggatózol!

Megbízási korlátozások

Minden megbízásnak megvannak a maga korlátozásai, és ezt nem feltétlenül a megbízás típusa határozza meg. Ugyanazon típusú megbízásnak más és más megkötései lehetnek. Például egy szobafelújításnál lehet, hogy engedélyezi, hogy lebonts és új falakat építs, míg egy másik szobafelújításnál lehet, hogy egyáltalán nem nyúlhatsz az alaprajzhoz. Bár a megbízás előtt sok információt láthatsz a megbízásról, az adott megbízásra vonatkozó konkrét korlátozásokat csak akkor tudod meg, amikor megérkezel, és belépsz az Építés/Vásárlás módba.

Az Építés/Vásárlás módban a képernyő bal felső sarkában lévő információs fül alján láthatod, hogy milyen megkötésekkel kell számolnod. Néha előfordulhat, hogy új padlólapok hozzáadására vonatkozó korlátozások lesznek. Olyan is megeshet, hogy csak a földszintet módosíthatod. Ha nem tudsz valamit csinálni egy házzal, miközben megbízás közben vagy, ellenőrizd a megbízás kereteit. Lehet, hogy olyasmit próbálsz csinálni, amit nem szabad az adott megbízáson.

Bútorok szűrése stílus és szín szerint

Lépj be az Építés/Vásárlás módba és a bal alsó sarokban kattints a Szék ikonra. Jobb oldalt megjelenik egy buboréksáv benne Tárgyak szűrése (Filter items…) szöveggel. Erre is kattints rá és megjelenik egy lista hogy mik szerint szűrheted a bútorokat: stílus (Styles), szín (Colors), különleges alkalmak (Special), tartalom (Content), Csomagok (Packs).

Előtte fotók készítése

Amikor az ügyfeleid megadták a szükséges információkat, kattints az egyikükre, és válaszd a Küldje el az ügyfelet (Send Client Away) lehetőséget.

Ne felejtsd el a felújítás előtt elkészíteni az Előtte fotókat, mielőtt belépsz az Építés/Vásárlás módba!

A fényképek készítéséhez kattints a simedre, és a karrier menüben keresd meg ezt az interakciót. Kiválaszthatod a fényképezőgépet vagy a telefonodat is, ahogyan általában szoktad. Másik alternatívaként rákattinthatsz a szoba padlójára, amelyet fényképezni szeretnél, és kiválaszthatod az opciót egy felugró menüből.

Annyi fényképet készíthetsz, amennyit csak akarsz. Ezekből a fotókból egy kollázs készül a munka végén, amikor össze tudod őket hasonlítani az Utána készült fotókkal. Ezért tanácsos a szoba minden sarkából készíteni egy fotót, hogy mindent rajta legyen. A kamera a szokásosnál könnyebben kezelhető. Úgy lett beállítva, hogy a szintbővítéseknél szabadabban mozoghass, így egy helyben állva is készíthetsz közeli, belső és külső fotókat.

Utána fotók készítése

Ha a felújítással végeztél, itt az ideje, hogy elkészítsd az Utána fotókat. Ideális esetben ezeknek tükröznie kellene az Előtte készült képeket, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezek nem befolyásolják az ügyfél reakcióit.

Az élő módba visszatérve egyszerűen csak csináld ugyanazokat, mint az Előtte fotó készítésénél és fényképezd le a változásokat.

Tipp: Ha elfelejtettél készíteni Előtte fotókat, ne aggódj. A simre kattintva és a Készítsen Előtte fotót (Take Before Photo) kiválasztva ez is orvosolható.

Tudd meg, melyik szobát kell felújítani

A legtöbb esetben a megbízás megadja a szobát, vagy azt írja, hogy választhatsz, de ez nem mindig van így. Néhány megbízásnál találgatnod kell. Például, hogy melyik gyerekszobát alakítod át, ha több is van belőle?

Úgy tűnik, hogy a legtöbb ügyfél elfogadja, hogy melyik szobát újítod fel, feltéve, hogy a célnak megfelel. Néha előfordul, hogy rosszul sikerül, de ez nem biztos, hogy amiatt van, hogy rossz szobát újítottál fel. A dolgok még akkor is félresikerülhetnek, ha azt hiszed, hogy mindent jól csináltál. Ez amiatt fordulhat elő, hogy egyes reakciók ugyanolyan véletlenszerűek, mint a simek tetszései és nemtetszései.

Szobák és szintek hozzáadása a házakhoz

Ahogy haladsz előre a karrieredben, úgy leszel képes szobákat és szinteket hozzáadni a házakhoz. A szobák hozzáadásával megváltoztathatod a belső falakat, hogy szobákat oszthass vagy adj hozzá. A szint hozzáadása lehetővé teszi, hogy vagy egy extra felső szintet, vagy egy pincét adj hozzá, hogy melyiket, azt a megbízás adatai határozzák meg.

Lépcsők építése

Sok előre megépített házban, amelyet felújításra bocsátanak, bőséges hely van a lépcsők számára, de ha más otthonát újítod fel, ez trükkös lehet. Itt van pár tipp ami segíthet:

 • A lépcsőket mostantól úgy lehet beállítani, hogy a sarokban is be lehessen fordulni.
 • A létra a kis helyiségek esetében megoldás lehet.
 • Esetleg külső lépcsőt is építhetsz.
 • A lépcsők elhelyezéséhez a bútorokat áthelyezheted vagy törölheted.
 • Ha a tetőt a lépcső elhelyezése előtt eltávolítod, megelőzheted a felső emeleten felmerülő problémákat.

Ha megtaláltad a lépcső helyét, akkor már össze is kötheted az újonnan hozzáadott szintet a ház többi részével!

Megfelelő stílusú dekorációk

A legtöbb megbízás meghatározza, hogy milyen stílusú bútort kell használnod. Erre nagyon ügyelj, mert ha nem teszel eleget ennek, akkor az ügyfelek nagyon morcosak lesznek.

Stílusok, amikkel találkozhatsz a megbízásaid során:

 • Egyszerű (Basics)
 • Bohó (Boho)
 • Kortárs (Contemporary)
 • Kozmulux (Cosmulux)
 • Farmház (Farmhouse)
 • Francia vidéki (French Country)
 • Kerti (Garden)
 • Szigeti (Island)
 • Századközepi kortárs (Mid Century)
 • Misszionárius (Mission)
 • Modern
 • Terasz (Patio)
 • Anna királynőkori (Queen Anne)
 • Mesebeli (Storybook)
 • Külvárosi kortárs (Suburban Contempoprary)

Néhány tipp a házak felújításához

 • Ügyelj arra, hogy olyan lakberendezési bútorokat használj, amelyeket az ügyfelek szeretnek, és kerüld el az általuk nem kedvelt stílusúakat. A szűrők használata segít ebben.
 • Nézd meg az értesítéseidet, hogy felfedezd a színpreferenciákat, hogy véletlenül se válassz olyat, amit az ügyfél utálni fog.
 • Próbálj meg a költségvetés határait kihasználni, de ne lépd túl őket. Úgy tűnik, az ügyfelek utálják, ha spórolsz a berendezésen, de a túlzott költekezést sem tolerálják.
 • Töröld egyenként azokat a tárgyakat, amikre nincs szükséged, így több simoleonod marad az új bútorokra.
 • Be is állíthatod a tetszéseket és nemtetszéseket a simeknek a Sim létrehozásánál, mielőtt elkezdenéd a karriert, hogy ne véletlenszerűen kapják meg azokat.

Mindig alaposan olvasd el az összes információt egy megbízásról, mielőtt elfogadnád. Akkor tudod kiválasztani a számodra és az építkezési stílusodnak legjobban megfelelő megbízásokat, ha előre pontosan tudod, mire vállalkozol. Néhány dolog meglepetés lesz, amikor odaérsz, például az ügyfelek tetszései és nemtetszései, valamint a megbízás korlátozásai, de a legtöbb információ könnyen elérhető lesz számodra közvetlenül a megbízás kiválasztásának menüjében.

Látni fogod, hogy kik az ügyfelek, hogy lakossági vagy kereskedelmi megbízásról van-e szó, hogy családi házban vagy lakásban élnek-e, milyen típusú felújítást szeretnének, és milyen költségvetéssel rendelkeznek. Ha igazán szabadjára akarod engedni a kreativitásodat, a legjobb, ha olyan megbízásokat választasz, ahol az ügyfelek nagy költségvetéssel rendelkeznek. Készen állsz egy kifizetődő kihívásra? Válassz egy igazán szűkös költségvetéssel rendelkező megbízást! Utálsz fürdőszobákat felújítani? Semmi gond: kerüld a fürdőszoba felújítási munkákat, és koncentrálj más helyiségekre, amelyek felújítását jobban szereted!

Leleplező esemény / Reveal Event

Miután elkészültek az Utána fotók, hívd vissza az ügyfeleidet a telekre. Ezt megteheted a telefonoddal, vagy a simre kattintva a karrierlehetőségek segítségével, illetve a telken belül bárhová kattintva. Egyszerűen csak válaszd ki a Hívja az ügyfeleket a telekre (Call Clients to Lot) lehetőséget, és ők máris megjelennek.

Ezután az egyik családtagra kell kattintanod, és a felújítás leleplezése lehetőséget kiválasztva elindíthatod a leleplezési eseményt.

Ha ki akarod hagyni a leleplezést, megteheted, de abban nincs semmi móka! Nyomd meg az Igen (Yes) gombot, és az első dolog, amit látnod kell, az Előtte és Utána képek montázsa. Néha előfordulhat, hogy ez nem jelenik meg egy hibából adódóan. Ha ez történik, ne aggódj, ez nem fogja befolyásolni az ügyfél reakcióit.

Ha megnézted a montázst, az ügyfeleid követni fognak téged, eltakarva a szemüket. Elmennek megnézni a felújított szobát, majd elkezdik felfedezni a változásokat. A bal felső sarokban egy új eseménymezőt fogsz látni, amely segít végigcsinálni a folyamatot.

Egy kis ideig bolyonganak a simek, mielőtt az új bútorokra kattintva megjelenik az Ezt nézd meg (Check This Out) lehetőség.

Ennek az interakciónak a használatával megmutathatod az új tárgyakat, majd ismét hagynod kell, hogy az ügyfeleid elkalandozzanak, mielőtt a fejük fölött lévő írótábla ikonon egy zöld pipával megjelenne. Ez azt jelzi, hogy készen állnak arra, hogy végső véleményt nyilvánítsanak.

A háztartás minden tagjának ki kell kérned a véleményét, függetlenül attól, hogy melyik helyiséget újítottad fel. Egyedül a kisgyermekek azok, akiket nem tudsz kikérdezni. Ez valószínűleg bölcs döntés, mivel a kisgyermekek nem arról híresek, hogy ésszerű véleményt nyilvánítsanak.

A végleges vélemény és a fizetés

Ha simed sikerrel vette az akadályt, akkor a beígért fizetség üti a markát a mosolygós ügyfelek jóvoltából. Széles skálán mozoghat, hogy milyen reakciókat vált ki a megbízókból egy-egy változás, ezekre érdemes figyelni az átadó esemény alatt. Ne csüggedj, ha egy sim utálja a módosításokat, ugyanis többségi döntés alapján hirdetnek végítéletet.

Ha az ítélet pozitív, megkapod jutalmad simoleonban és hírnévben is. Ha minden megbízót sikeresen lenyűgöztél, egy kis bónusz is jár mindkettőre. A boldog ügyfelek ezen kívül nagyobb valószínűséggel kérnek fel újra téged, ráadásul magasabb fizetséget ajánlanak majd szolgálataidért.

Azt viszont már tudjuk, hogy a dolgok nem mindig mennek a terv szerint. Ha elhibáztad a megbízást, akkor egyáltalán nem kapsz fizetést, és a hírneved is megsínyli a dolgot. Ugyanez az eredmény akkor is bekövetkezik, ha úgy hagyod ott a megbízást, hogy be sem fejezed.

A karrier során az előléptetés a teljesítménytől és a jó hírnévtől függ, így egy sikertelen megbízás hatással lehet a fejlődésedre. Azonban ez is a folyamat része, ezért szedd össze magad, és kezdd újra!

Ne feledd, hogy minden egyes nap vállalhatsz új megbízást; már itt is van a sarkon a következő áhított kézfogás!

Forrás: Sims Community, The Gamer

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments